Weekendje Antwerpen | een eigenzinnige stadsgids

Weekendje Antwerpen

Antwerpen heeft heel wat te bieden voor een weekendje weg. Het is een stad vol highlights, op een steenworp afstand van elkaar. Van creatieve hotspots tot originele winkels, van de vele musea, de gezellige terrassen tot de verborgen parels. The Cactus Lounge doet een poging om een selectie te maken en heeft een hele resem tips voor jou in petto. Start je weekendje Antwerpen met deze eigenzinnige stadsgids van The Cactus Lounge, met als extraatje een overzicht van de allerleukste boekenwinkels van ’t Stad.

Park Spoor Noord

Historische binnenstad

In de historische binnenstad maak je een reis door de Antwerpse geschiedenis. De Grote Markt is het centrum van de stad. Bewonder de prachtige gildehuizen, het stadhuis en de Brabofontein. Zowel op de Grote Markt en de drukke Groenplaats, als in de straatjes rond de Kathedraal, zitten de terrassen bij mooi weer afgeladen vol. Gelukkig zijn er ook wel wat rustige plekjes te vinden in dit stadsdeel. Een van de mooiste pleinen van Antwerpen is ongetwijfeld het autovrije Hendrik Conscienceplein. Naast het standbeeld van de befaamde Vlaamse schrijver die zijn volk leerde lezen, vind je er ook nog de Sint-Carolus Borromeuskerk uit de 17e eeuw en de oudste bibliotheek van de stad. Nog een aanrader: ga op zoek naar de Vlaeykensgang en snuif de rust op in dit schattige, middeleeuwse steegje.

Vlaeykensgang

’t Eilandje

De buurt rond de jachthaven van Antwerpen, ’t Eilandje, is een van de meest trendy wijken van de stad. Start je bezoek aan deze buurt met een koffie, een uitgebreid ontbijt of lunch in Cordoba Foodbar. Hier geniet je van een lekkere toast met zicht op het Museum aan de Stroom, het MAS, een indrukwekkende constructie van 60 meter hoog. In het Red Star Line Museum ontdek je de verhalen van de talloze migranten die op het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw via de Antwerpse haven naar New York trokken, een nieuw leven tegemoet. Een boeiend en leuk museum dat je zeker niet mag overslaan. Je kunt er ook de uitkijktoren beklimmen van waar je een mooi zicht hebt op Antwerpen. Ben je fan van moderne architectuur? Sla dan zeker het iconische Havenhuis niet over. Op ’t Eilandje liggen tal van hippe clubs en langs het water rijzen de zomerbars als paddenstoelen uit de grond. Waan je even in het zuiden in zomerterras Bocadero naast de Waagnatie. Met een terras van 1.500 m2 (waarvan de helft overdekt is), een ruime keuze aan drankjes en hapjes en een fantastisch zicht op de Schelde zal je je hier zeker niet vervelen. Nood aan wat groene ruimte? Je wandelt in een mum van tijd van ’t Eilandje via de moderne Parkbrug naar Park Spoor Noord, een landschapspark waar de locals graag sporten, picknicken of pootjebaden op zomerse dagen.

Jachthaven met het Museum aan de Stroom

’t Zuid

’t Zuid is een bruisende, artistieke stadswijk met trendy barretjes, eethuizen en winkeltjes. Er zijn ook verschillende interessante musea te vinden. In het Fotomuseum aan de Waalsekaai ontdek je het werk van bekende en minder bekende fotografen uit binnen- en buitenland. Het museum besteedt daarnaast de nodige aandacht aan de geschiedenis van de fotografie en stelt naast foto’s fotoapparatuur en andere objecten tentoon. In de buurt van het Fotomuseum ligt ook het Museum van Hedendaagse Kunst. Voor of na je museumbezoek kun je lekker ontbijten of lunchen bij MOSS in de Volksstraat, een mooie zaak met gezonde, eerlijke gerechten op de kaart. Voor wie niet genoeg kan krijgen van deze hipsterbuurt nog een tip: snuif ’s avonds de sfeer op in een van de sfeervolle bars en restaurants op de Marnixplaats.

MOSS

Winkelstad

De Meir is wellicht de bekendste (winkel)straat van Antwerpen. Je vindt er vooral de grote ketens. Toch mag je de Meir en de omliggende straten niet overslaan omwille van de architecturale pracht en praal. Loop bijvoorbeeld eens binnen in de Stadsfeestzaal, vernield door een brand in 2000, maar nu volledig heropgebouwd als winkelcentrum. Bewonder er de prachtige mozaïeken, reliëfs en de imposante koepel. In de Schuttershofstraat en Hopland kuier je tussen de meest luxueuze boetieks van Antwerpen. In de Kammenstraat bevinden zich dan weer flink wat alternatieve en vintage winkeltjes. De Graanmarkt is een gezellig, schaduwrijk plein met enkele leuke terrasjes. Het pleintje biedt voor elk wat wils: van de volkse sfeer van bruine kroeg De Duifkens, tot het majestueuze café-restaurant Bourla en het alom geprezen restaurant Graanmarkt 13. Nog op de Graanmarkt: PIET Moodshop. Wil je je interieur pimpen of ben je op zoek naar een origineel geschenk? Dan ben je hier aan het juiste adres. Als je even wil bekomen van al dat shoppen, ga dan naar de plantentuin Den Botaniek, een groene oase in hartje Antwerpen.

Stadsfeestzaal

Zurenborg

Zurenborg is een residentiële buurt met de gezellige Dageraadplaats als middelpunt. In en rond het station Antwerpen-Berchem ontdek je de mooiste streetart van de stad. Volg de uitgestippelde wandelroute langs de coolste werken of ga op eigen houtje op ontdekkingstocht. Neem ook even de tijd om de Cogels-Osylei af te wandelen, een wondermooie straat met prachtige panden in belle-époque- en art-nouveaustijl. De elegante villa’s lijken soms zelfs op kleine paleisjes.

Een van de prachtige panden op de Cogels-Osylei

Goodnight Antwerp

Designhotel Goodnight Antwerp is een gezellig boetiekhotel, op 10 minuten wandelen van het Centraal Station en op wandelafstand van de belangrijkste attracties van de stad. De eigenaren zijn supervriendelijk en alles is tot in de puntjes verzorgd, je slaapt er in een heerlijk bed en geniet er van een uitgebreid ontbijt. In coronatijden maakten we van de mogelijkheid gebruik om te dineren op onze kamer. Het hotel werkte samen met een restaurant om ons een overheerlijk viergangendiner te serveren. Wij vonden Goodnight Antwerp de ideale overnachtingsplek én uitvalsbasis om Antwerpen te verkennen.

Goodnight Antwerp

Antwerpen praktisch

  • In Antwerpen heb je de auto niet nodig. Neem de trein en stap uit in Antwerpen-Centraal, een van de mooiste stations ter wereld. Je stapt meteen het centrum van de stad binnen. In het weekend reis je in België trouwens aan de helft van de prijs met een weekendticket.
  • Antwerpen is geen gigantische metropool, de stad is vrij compact en uiteindelijk liggen de belangrijkste bezienswaardigheden op wandelafstand van elkaar. Er is ook een ruim aanbod van bussen en trams waarmee je je vlot kunt verplaatsen tussen de verschillende stadsdelen.
  • Ga je naar Antwerpen om te winkelen? Dan is het handig om te weten dat het elke eerste zondag van de maand koopzondag is.
  • Bezoek de website Visit Antwerpen en krijg een antwoord op al je prangende vragen.
Antwerpen-Centraal

Extra | de leukste boekenwinkels van Antwerpen

Zoals beloofd, een overzicht van de leukste boekenwinkels van boekenstad Antwerpen:

  • De Groene Waterman in de Wolstraat is een fantastische boekenwinkel. Het team achter deze winkel heeft kennis van zaken en bouwt een divers en progressief aanbod uit. Er zijn regelmatig debatten en boekvoorstellingen.
  • De onafhankelijke boekhandel Stad Leest is veruit de grootste uit dit lijstje. Er is een ruim aanbod aan boeken, maar je kunt er ook platen en originele postkaarten kopen.
  • Luddites Books & Wine is zonder twijfel een van de mooiste boekenwinkels van de stad. In een prachtig kader lees je een boek terwijl je van een glaasje wijn nipt, de ultieme combinatie.
  • Buchbar is een kleine boekenwinkel en koffiebar in de Scheldestraat op ’t Zuid. De winkel is zo klein dat er in coronatijden maar één klant tegelijk in de winkel mocht snuisteren. Recent veranderde Buchbar van eigenaars.
  • Ook in Cronopio in de Kasteelpleinstraat combineer je de zoektocht naar een goed boek met een koffie of een stukje huisgemaakte taart. De winkel is niet zo heel groot, maar je vindt er zeker iets naar je smaak.
Luddites Books & Wine

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: