Weekendje Antwerpen | een eigenzinnige stadsgids

Weekendje Antwerpen

Antwerpen heeft heel wat te bieden voor een weekendje weg. Het is een stad vol highlights, op een steenworp afstand van elkaar. Van creatieve hotspots tot originele winkels. Van de vele musea, de gezellige terrassen tot de verborgen parels. We doen een poging om een selectie te maken en onze leukste tips met jou te delen. Start je weekendje Antwerpen met deze eigenzinnige stadsgids van The Cactus Lounge, met als extraatje een overzicht van de allerleukste boekenwinkels van ‘t Stad.

Weekendje Antwerpen
Park Spoor Noord
Historische binnenstad

In de historische binnenstad maak je een reis door de Antwerpse geschiedenis. De Grote Markt is het hart van de stad. Bewonder de prachtige gildehuizen, het stadhuis en de Brabofontein. Zowel op de Grote Markt en de drukke Groenplaats, als in de straatjes rond de Kathedraal, zitten de terrassen bij mooi weer afgeladen vol. Gelukkig zijn er ook wel wat rustige plekjes te vinden in dit stadsdeel. Een van de mooiste pleinen van Antwerpen is ongetwijfeld het autovrije Hendrik Conscienceplein. Naast het standbeeld van de befaamde Vlaamse schrijver die zijn volk leerde lezen, vind je er ook nog de Sint-Carolus Borromeuskerk uit de 17e eeuw en de oudste bibliotheek van de stad. Nog een aanrader: ga op zoek naar de Vlaeykensgang en snuif de rust op in dit schattige, middeleeuwse steegje.

Weekendje Antwerpen
Vlaeykensgang
‘t Eilandje

‘t Eilandje is een van de meest trendy wijken van de stad. Ga uitgebreid ontbijten of lunchen met zicht op het Museum aan de Stroom (het MAS) bij Cordoba Foodbar. In het Red Star Line Museum ontdek je de verhalen van de talloze migranten die op het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw via de Antwerpse haven naar New York trokken. Je kunt er ook de uitkijktoren beklimmen waar je geniet van een mooi zicht op de stad. Ben je fan van moderne architectuur? Sla dan zeker het iconische Havenhuis niet over. Op ‘t Eilandje liggen tal van hippe clubs en langs het water rijzen de zomerbars als paddenstoelen uit de grond. Waan je even in het zuiden bij zomerterras Bocadero naast de Waagnatie. Via de moderne Parkbrug wandel je naar Park Spoor Noord, een modern landschapspark waar locals graag komen joggen of picknicken.

Weekendje Antwerpen
Jachthaven met het Museum aan de Stroom
‘t Zuid

‘t Zuid is een bruisende, artistieke stadswijk met trendy barretjes, eethuizen en winkeltjes. Er zijn ook verschillende interessante musea te vinden, zoals het Fotomuseum en het prachtig gerenoveerde KMSKA. In het statige Koninklijk Museum voor Schone Kunsten aan de Leopold de Waelplaats ontdek je zeven eeuwen kunst, van Vlaamse meesters tot internationale toppers. Voor of na je museumbezoek kun je lekker ontbijten of lunchen bij MOSS in de Volksstraat, een mooie zaak met gezonde, eerlijke gerechten op de kaart. Voor wie niet genoeg kan krijgen van deze hipsterbuurt nog een tip: snuif ‘s avonds de sfeer op in een van de sfeervolle bars en restaurants op de Marnixplaats.

KMSKA
Winkelstad

De Meir is wellicht de bekendste (winkel)straat van Antwerpen. Je vindt er vooral de grote ketens. Toch mag je de Meir en de omliggende straten niet overslaan omwille van de architecturale pracht en praal. Loop bijvoorbeeld eens binnen in de Stadsfeestzaal, vernield door een brand in 2000, maar nu volledig heropgebouwd als winkelcentrum. Bewonder er de prachtige mozaïeken, reliëfs en de imposante koepel. In de Schuttershofstraat en Hopland kuier je tussen de meest luxueuze boetieks van Antwerpen. In de Kammenstraat bevinden zich dan weer flink wat vintage winkeltjes. De Graanmarkt is een gezellig, schaduwrijk plein met enkele leuke terrasjes. Het pleintje biedt voor elk wat wils: van de volkse sfeer van bruine kroeg De Duifkens tot het majestueuze café-restaurant Bourla. Wil je je interieur pimpen of ben je op zoek naar een origineel geschenk? Dan ben je bij PIET Moodshop aan het juiste adres.

Weekendje Antwerpen
Stadsfeestzaal
Zurenborg

Zurenborg is een residentiële buurt met de gezellige Dageraadplaats als middelpunt. Je vindt hier tal van etnische eettentjes en leuke terrassen. In en rond het station Antwerpen-Berchem ontdek je de mooiste streetart van de stad. Volg de uitgestippelde wandelroute langs de coolste werken of ga op eigen houtje op ontdekkingstocht. Neem ook even de tijd om de Cogels-Osylei af te wandelen, een wondermooie straat met prachtige herenhuizen in belle-époque- en art-nouveaustijl. De elegante villa’s lijken soms zelfs op kleine paleisjes.

Weekendje Antwerpen
Een van de prachtige panden op de Cogels-Osylei
Goodnight Antwerp

Designhotel Goodnight Antwerp is een gezellig boetiekhotel, op tien minuten wandelen van het Centraal Station en op wandelafstand van de belangrijkste attracties van de stad. De eigenaren zijn supervriendelijk en alles is tot in de puntjes verzorgd. Je slaapt er in ruime designkamers met een heerlijk bed en geniet er van een uitgebreid ontbijt. Wij vonden Goodnight Antwerp de ideale overnachtingsplek én uitvalsbasis om Antwerpen te verkennen.

Goodnight Antwerp
Weekendje Antwerpen praktisch
  • Voor een weekendje Antwerpen heb je de auto niet nodig. Neem de trein en stap uit in Antwerpen-Centraal, een van de mooiste stations ter wereld. Je stapt meteen het centrum van de stad binnen. In het weekend reis je in België trouwens aan de helft van de prijs met een weekendticket.
  • Antwerpen is geen gigantische metropool, de stad is vrij compact en uiteindelijk liggen de belangrijkste bezienswaardigheden op wandelafstand van elkaar. Er is ook een ruim aanbod van bussen en trams waarmee je je vlot kunt verplaatsen tussen de verschillende stadsdelen.
  • Ga je naar Antwerpen om te winkelen? Dan is het handig om te weten dat het elke eerste zondag van de maand koopzondag is.
  • Bezoek de website Visit Antwerpen en krijg een antwoord op al je prangende vragen.
  • Combineer je weekendje Antwerpen met een bezoek aan een andere Belgische kunststad, zoals Gent of Brussel.
Weekendje Antwerpen
Antwerpen-Centraal

Extra: De leukste boekenwinkels van Antwerpen

Zoals beloofd, een overzicht van de leukste boekenwinkels van boekenstad Antwerpen:

  • De Groene Waterman in de Wolstraat is een fantastische boekenwinkel. Het team achter deze winkel heeft kennis van zaken en bouwt een divers en progressief aanbod uit. Je krijgt hier sowieso de beste boekentips. Er zijn regelmatig debatten en boekvoorstellingen.
  • De onafhankelijke boekhandel Stad Leest is veruit de grootste boekenwinkel uit dit lijstje. Er is een ruim aanbod aan boeken, maar je kunt er ook platen en originele postkaarten kopen. Koffie slurpen en gebakjes eten kan in het gezellige Stad Leest Café.
  • Luddites Books & Wine is zonder twijfel een van de mooiste boekenwinkels van de stad. In een prachtig kader lees je een boek terwijl je van een glaasje wijn nipt, de ultieme combinatie.
  • Buchbar is een kleine boekenwinkel en koffiebar in de Scheldestraat op ‘t Zuid. Een waardige vervanger voor je eigen woonkamer!
  • Ook in Cronopio in de Kasteelpleinstraat combineer je de zoektocht naar een goed boek met een koffie of een stukje huisgemaakte taart. Deze intieme boekenwinkel biedt een mooie selectie boeken in verschillende genres.
Luddites Books & Wine

Geef een reactie

%d