Bruisend Brussel | Tips voor een veelzijdige citytrip

Bruisend Brussel

Brussel, de Belgische hoofdstad, is een stad met vele gezichten. Het is een zeer diverse stad met een internationaal karakter. In deze culturele smeltkroes valt vanalles te beleven. We nemen je mee naar de leukste Brusselse wijken en geven je een waslijst aan tips voor een veelzijdige citytrip. Je ontdekt niet enkel de belangrijkste toeristische trekpleisters, maar ook minder bekende buurten, unieke adresjes, knappe musea en mooie parken. Kortom, alles voor een geslaagd weekend in bruisend Brussel.

Het centrum

Het centrum van Brussel is heel mooi en tegelijk ook heel toeristisch. Toch mag je deze buurt zeker niet overslaan. Bewonder de prachtige gevels op de Grote Markt en bezoek het beroemde Manneken Pis. In de indrukwekkende Sint-Hubertusgalerijen, de eerste overdekte winkelstraten van Europa, kan je shoppen, iets drinken of naar de cinema gaan. Pik een concert mee in de Ancienne Belgique of woon een operavoorstelling bij in De Munt. In het centrum zijn er ook behoorlijk wat plekken waar je je honger kan stillen. Vermijd wel de Grote Markt en de Rue des Bouchers, want daar betaal je sowieso veel te veel. In trendy foodmarket Wolf proef je streetfood uit alle windstreken en ter plaatse gebrouwen biertjes. Vlakbij de Beurs ligt Le Cirio, opgericht in 1886. In deze traditionele brasserie serveren ze Belgische klassiekers in een nostalgisch decor. Jacques Brel was er destijds vaste klant.

bruisend Brussel
Wolf
Dansaert- en Kanaalwijk

In en rondom de Antoine Dansaertstraat vind je tal van hippe bars en boetiekjes. Liefhebbers van vintage en design komen hier zeker aan hun trekken. Literatuurhuis Passa Porta heeft een ruim aanbod Nederlands-, Frans- en Engelstalige boeken. Het is een unieke meertalige plek waar lezers en auteurs elkaar ontmoeten. Bovendien zijn er regelmatig lezingen en workshops. Op het Sint-Katelijneplein en de Vismarkt vind je enkele uitstekende visrestaurants. Voor nog meer culinair genot moet je in de Vlaamsesteenweg zijn. Op het einde van de Dansaertstraat, vlakbij het kanaal, ligt een fijn café waar je ook iets kan eten: Walvis. Op naar de Kanaalwijk dan, een alternatieve én artistieke wijk. Het MIMA, the Millennium Iconoclast Museum of Art, is gevestigd in de voormalige Belle-Vue brouwerij. Je ontdekt er hedendaagse kunst van jonge, eigenzinnige kunstenaars. In 2024 heropent in deze buurt het KANAL-Centre Pompidou. Zeker iets om naar uit te kijken!

Kanaalwijk
Kunst in de stad

Op verschillende plaatsen verspreid over Brussel duiken stripmuren en geniale staaltjes streetart op. Deze vrolijke muurschilderingen fleuren de Brusselse straten op. Aan het begin van de jaren 90 ontstond de eerste stripmuur. Vandaag brengt de striproute je al langs bijna zestig stripmuren. Van Kuifje tot Robbedoes, tijdens een wandeling door Brussel ontmoet je de kleurrijkste figuren uit de (Belgische) striptraditie. Naast een stripparcours beschikt de stad ook over een street art parcours. Via deze route ontdek je de mooiste werken van Brusselse, nationale en internationale artiesten.

bruisend Brussel
Stripmuur in hartje Brussel
Museumwijk

De Kunstberg brengt je van de toeristische benedenstad naar de chique bovenstad. Boven geniet je van een mooi zicht op Brussel. Op en rond de Kunstberg liggen verschillende musea op een zakdoek bij elkaar. Het Muziekinstrumentenmuseum is gehuisvest in een wondermooi art-nouveaugebouw. Kunstliefhebbers zullen zeker en vast hun gading vinden in de Koninklijke Musea voor de Schone Kunsten van België. Op een boogscheut van de Kunstberg ligt het Koninklijk Paleis, het werkpaleis van koning Filip. Vervolgens kan je aan de overkant een frisse neus halen in het Warandepark, het oudste park van de stad. Vooral in de zomer valt hier heel wat te beleven.

bruisend Brussel
Koninklijk Paleis
De Marollen

De gezelligste wijk van Brussel? Ongetwijfeld de Marollen. In deze authentieke en tegelijk hippe volkswijk groeide jazzmuzikant Toots Tielemans op. Het is een zeer diverse buurt waar zowel jong als oud zich thuis voelen. Niks heerlijker dan schatten jagen op de dagelijkse vlooienmarkt op het Vossenplein of in een van de vele antiek- en vintagewinkeltjes in de Hoogstraat en de Blaesstraat. Deze stadsbuurt heeft ook een artistiek kantje met enkele originele kunstgalerijen en een hoge concentratie schitterende muurschilderingen. Het skatepark op het Ursulinenplein is de favoriete verzamelplaats van de plaatselijke jeugd. Tot slot vind je hier veel fijne adresjes om een hapje te eten of iets te drinken. Bij Café Le Strof, op de hoek van de Hoogstraat en de Rollebeekstraat, geniet je van livemuziek, een spelletje schaak en perfect gemixte cocktails. Een ideale combinatie!

bruisend Brussel
Rommelmarkt Vossenplein
Onvergetelijke uitzichten

Twee liften in de Marollen verbinden de beneden- met de bovenstad. Vanop het Poelaertplein heb je een prachtig zicht op Brussel, met onder meer het Koningsplein, het Atomium en de Basiliek van Koekelberg. Veel Brusselaars komen hier van de zonsondergang genieten. Op het plein pronkt het gigantische Justitiepaleis met z’n indrukwekkende koepel. Er zijn ook aardig wat rooftopbars in Brussel waar je geniet van een mooi uitzicht. Wij testten Perché Rooftop uit: een cocktailbar met industriële look op het dak van het JAM Hotel in Sint-Gillis. Op de zevende verdieping heb je het beste zicht, twee verdiepingen lager nip je van een sprankelende cocktail aan het zwembad. Boek vooraf als je zeker wilt zijn van een plekje.

bruisend Brussel
Poelaertplein
Windowshoppen & fancy cocktailbars

Bewonder de prachtige etalages van de winkels in de Waterloolaan. Deze drukke straat ligt bezaaid met chique modeboetieks van ontwerpers als Delvaux en Diane von Furstenberg. Gelukkig vind je in de Gulden-Vlieslaan ook enkele shops die je niet zullen ruïneren, zoals Juttu en Zara. De Louizalaan is ook al zo’n winkelparadijs. Na het shoppen kan je in deze straat tot in de late uurtjes blijven plakken. Voor een gastronomisch diner willen we je zeker 65 Degrés aanraden. In dit restaurant werken een tiental gedreven jongeren met autisme of het syndroom van Down. Een mooi, inclusief project waar je verfijnde gerechten proeft in een prachtig kader én gegarandeerd met de glimlach bediend wordt. Voor een afsluitend drankje steek je de straat over naar Alice Cocktail Bar. In deze sfeervolle speakeasy geniet je van heerlijke cocktails in een magnifiek decor.

bruisend Brussel
Alice Cocktail Bar
Veelzijdig Elsene

Elsene is een uitgestrekte gemeente in het zuidoosten van Brussel die je ruwweg in tweeën kan delen. Ten oosten van de Louizalaan ligt de bruisende Flageywijk, ten westen vind je de trendy Kasteleinswijk. Elsene blinkt uit in veelzijdigheid: cultuur, natuur, architectuur, shoppen en uitgaan. Het kan hier allemaal. Op het Flageyplein prijkt het imposante Flageygebouw. In deze cultuurtempel staan zowel film- als muziekvoorstellingen op het programma. Nood aan een portie natuur? Maak dan een wandeling langs de vijvers van Elsene of in de Franse tuinen van de Abdij Ter Kameren, een verborgen natuurparel. In de Kasteleinswijk ontdek je dan weer hippe boetiekjes en toffe bars. Drink een glaasje wijn bij Tarzan of een lokaal biertje bij Supra Bailly. Architectuurfanaat? Dan heb je geluk, de mooiste art-nouveaugebouwen liggen hier op je te wachten. Als kers op de kaart is er nog het Hortamuseum, gevestigd in het vroegere huis en atelier van architect Victor Horta.

Vijver – Elsene
Expeditie Robinson

Brussel is een verrassend groene stad. Er zijn verschillende grote parken waar je urenlang in kan verdwalen. Onze favoriet? Ter Kamerenbos. Deze uitloper van het Zoniënwoud is het ‘Central Park’ van Brussel. Het park ligt aan het einde van de Louizalaan en biedt heel wat ontspanningsmogelijkheden: wandelen in de bossen, fietsen, zonnebaden,… Chalet Robinson is een idyllische lunchspot middenin het park. Met een bootje maak je de oversteek naar een klein eiland waar je geniet van een lekkere brunch, lunch of diner. Het mooie uitzicht krijg je er gratis bij. Vooraf reserveren is wel een must. Een tochtje maken op het meer met een bootje of waterfiets is ook een optie. Vlakbij het park ligt Villa Empain, een pracht van een villa in art-decostijl, waar je regelmatig leuke expo’s kan bezoeken.

Chalet Robinson
Brussel praktisch
  • Inspiratie voor onze trip naar bruisend Brussel vonden wij op de website van Visit Brussels en in de reisgids van time to momo.
  • Brussel is heel vlot te bereiken met de trein. Er zijn verschillende grote stations in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, waaronder Brussel-Centraal, Brussel-Noord en Brussel-Zuid (waar de meeste internationale treinen toekomen en vertrekken). De dienstregeling en ticketprijzen staan vermeld op de website van de NMBS.
  • Je verkent de stad best te voet. Voor verdere verplaatsingen kan je gebruikmaken van de metro of de tram. Voor een ritje met de metro heb je twee opties: papieren tickets die je koopt aan het loket of aan een van de verkoopautomaten, of contactloos betalen met je bankkaart of smartphone aan de valideertoestellen in de metrostations (iets goedkoper). Alle info vind je op de website van de MIVB.
  • Overnachten in stijl, dat doe je in het Thon Hotel Bristol Stephanie. Dit kleurrijk viersterrenhotel in de Louizalaan is een absolute aanrader: ruime kamers, supervriendelijk personeel, een elegante bar én een tot in de puntjes verzorgd, uitgebreid ontbijtbuffet.
  • Combineer je uitstap naar bruisend Brussel met een bezoek aan een van de andere Belgische kunststeden: Antwerpen, Brugge of Gent.

Geef een reactie

%d