Citytrip naar Genua: Heerlijk verdwalen in La Superba

Citytrip naar Genua

Genua is de belangrijkste havenstad van Italië. Tussen de 11e en 16e eeuw groeide deze stad aan de Middellandse Zee uit tot een maritieme grootmacht. De rijke geschiedenis komt er tot leven in de vele weelderige kerken en paleizen. In het magische labyrint van middeleeuwse straatjes kan je heerlijk verdwalen. Dichter Petrarca kende Genua de bijnaam La Superba (‘de trotse’) toe. Genua heeft zeker genoeg redenen om trots te zijn, het is een wondermooie bestemming die langzaam maar zeker haar geheimen prijsgeeft. Dit verhaal neemt je mee op citytrip naar Genua, een verrassende en bruisende stad geprangd tussen de zee en de bergen.

Columbus

Genua is de geboorteplaats van ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus. Hij zou tussen 1455 en 1470 in een huis vlakbij Piazza Dante hebben gewoond. Het oorspronkelijke huis bestaat niet meer, maar werd gereconstrueerd op basis van een oude stadsplattegrond. Vandaag is het Casa di Colombo een klein museum waar je het levensverhaal van de wereldberoemde Genuees ontdekt. Op een boogscheut van dit museum liggen nog twee bijzondere trekpleisters. De Porta Soprana is een middeleeuwse stadspoort met twee torentjes die toegang geeft tot het oude centrum van Genua. In de schaduw van de Porta Soprana liggen de ruïnes van het oude klooster Chiostro di Sant’Andrea. Een serene plek die ‘s avonds mooi verlicht is.

Citytrip naar Genua
Chiostro di Sant’Andrea
Porto Antico

Architect Renzo Piano is een andere beroemdheid die in Genua het levenslicht zag. Hij nam de oude haven van de stad stevig onder handen. De boulevard langs het water is omringd door sierlijke palmbomen en bruisende horecazaken. Piano ontwierp ook het druk bezochte Aquarium en de Bigo, een futuristische lift die een panoramisch uitzicht biedt over de omgeving. Verder ligt er nog een reusachtig piratenschip aangemeerd en kan je ook de Biosfera induiken, een grote glazen bol waarin een mini tropisch regenwoud schuilt. Door al die attracties voelt het soms alsof je in een pretpark ronddwaalt, maar toch mag je Porto Antico niet overslaan. Negeer de snelweg die over de oude haven raast en wandel over de pier langs het Aquarium naar het drijvend platform om van het zicht te genieten. In de verte rijkt La Lanterna, de oudste nog werkende vuurtoren ter wereld, trots naar de hemel.

Citytrip naar Genua
Porto Antico
Caruggi

De ware charme van Genua? Die vonden wij in het historisch centrum met haar wirwar van kronkelende smalle straatjes of caruggi. Deze betoverende donkere steegjes zijn bezaaid met oude winkeltjes, bakkerijen en cafés. Ze komen uit op gezellige pleintjes zoals het Piazza delle Erbe. Wie de boeken van Ilja Leonard Pfeijffer leest zal dit levendige plein vol bars en trattoria’s zeker herkennen. Het is de ideale locatie om op te warmen voor het diner met een aperitivo. Tijdens een wandeling door het hart van La Superba bots je regelmatig op magnifieke kerken. Op het Piazza San Lorenzo prijkt de imposante kathedraal van Genua met haar zwart-witte marmeren gevel. Wij waren vooral onder de indruk van de basiliek Santa Maria delle Vigne. Van buiten oogt deze kerk misschien niet zo indrukwekkend, maar als je binnenstapt word je helemaal overweldigd door de pracht en praal.

Citytrip naar Genua
Via dei Macelli di Soziglia
Palazzi

Niet te missen tijdens je citytrip naar Genua: de Palazzi dei Rolli, een verzameling van maar liefst 42 paleizen die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Zowel in de Via Garibaldi als de Via Balbi duik je de renaissance in. Je slentert er langs majestueuze paleizen, gebouwd in de 16e en 17e eeuw door schatrijke aristocraten. Palazzo Doria-Tursi is een van de mooiste palazzi van de stad met haar prachtige binnenplaats vol elegante galerijen. Vandaag is het stadhuis van Genua er gevestigd. Met een combinatieticket kan je naast dit paleis ook het Palazzo Rosso en Palazzo Bianco in de Via Garibaldi bezoeken. Verwacht je aan luxueuze schatkamers, unieke kunstcollecties en paradijselijke tuinen. Het indrukwekkende Palazzo Reale ligt in de Via Balbi. Deze architecturale parel herbergt een museum met eeuwenoude kunstschatten.

Citytrip naar Genua
Palazzo Doria-Tursi
Onvergetelijk zicht

Genua is een verticale stad, gebouwd tegen de heuvelflanken van de Apennijnen. La Superba van bovenaf bewonderen doe je vanaf Spianata Casteletto. Dit uitzichtpunt biedt een onvergetelijk uitzicht op de stad met haar middeleeuwse torens en de glinsterende zee in de verte. Je vindt er een ijssalon en enkele cafeetjes. Je kan Spianata Casteletto te voet bereiken via een steile beklimming. Pas helemaal bovenaan, na een stevige training, hadden we door dat je ook met een lift (Ascensore Castelletto Levante) vanaf Piazza Portello de heuvel kan bedwingen.

Citytrip naar Genua
Uitzicht over Genua
Statig Genua

Het Piazza De Ferrari is een statig plein in het hart van de stad met een enorme fontein als eyecatcher. Rondom het plein pronken enkele imposante gebouwen zoals het Palazzo Ducale, het Palazzo dell’Accademia Ligustica en het Teatro Carlo Felice. Het Piazza de Ferrari vormt de grens tussen het historische en het moderne centrum van Genua. Vanop het plein wandel je zo de Via XX Settembre in. Deze chique winkelstraat is omzoomd door elegante arcades waar je ongebreideld kan shoppen. Je vindt er vooral grote warenhuizen, internationale ketens en luxueuze boetieks.

Citytrip naar Genua
Piazza De Ferrari
Lokale specialiteiten

Genua heeft ook op culinair vlak heel wat te bieden. Een typische Ligurische specialiteit is de focaccia. Dit plat brood, vergelijkbaar met een pizza maar dan dikker, wordt op smaak gebracht met olijfolie, kruiden en diverse toppings zoals tomaat, kaas of ham. Een verse pasta met een smeuïge pesto alla genovese mag natuurlijk ook niet ontbreken tijdens je citytrip naar Genua. Er zijn genoeg kleinschalige en betaalbare restaurantjes waar je plaatselijke specialiteiten degusteert. Onze ultieme tip: Il Tondìn. In dit knusse restaurant met ruim terras middenin het oude centrum geniet je van traditionele streekgerechten. Laat je verleiden door hun overheerlijke gegrilde vis en zeevruchten. De bieren en wijnen zijn eveneens van lokale makelij. Reserveer vooraf om zeker te zijn van een tafeltje.

il Tondìn
Citytrip naar Genua praktisch
  • Wij verbleven twee dagen in Genua tijdens onze treinreis door Frankrijk, Italië en Zwitserland. Vanuit Milaan of Turijn reis je rechtstreeks met de trein naar Genua. Er zijn verschillende stations: Genova Piazza Principe is het grootste station van waaruit de langeafstandstreinen vertrekken, voor lokale en regionale treinen kan je dan weer terecht in station Genova Brignole.
  • Hotels en B&Bs zijn in Genua over het algemeen iets goedkoper dan in andere (meer toeristische) Italiaanse steden zoals Rome of Florence. Wij sliepen in B&B Hotel Genova City Center, een modern en verzorgd driesterrenhotel in het centrum van de stad. De ligging is picobello en de prijzen zijn schappelijk. Aanrader!
  • Wil je Genua op eigen houtje ontdekken? Bij de toeristenbureaus kan je een stadsplan oppikken met vier leuke wandelroutes die je langs de hoogtepunten van de stad brengen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: