Treinreis Europa 2023: een reisverhaal in 8 etappes

Treinreis Europa

In de lente van 2023 sjorren we onze rugzakken aan en reizen we met de trein richting het zuiden. Een droomroute met de mooiste landschappen van Frankrijk, Italië en Zwitserland als onvergetelijke decors. We trekken een lusje door Europa en sporen langs besneeuwde Alpentoppen en uitgestrekte meren, maar ook langs kleurrijke kustdorpjes en Toscaanse cipressen. Onderweg stappen we uit in wondermooie steden waar we proeven van cultuur, geschiedenis én la dolce vita. Lees hier het verhaal van onze duurzame treinreis Europa 2023 in 8 etappes.

Etappe 1: Lille – Lyon

Vanuit het Noord-Franse Lille zoeven we in 3 uurtjes per TGV naar Lyon, de poort naar het zuiden. Onderweg naar het hotel springen we even binnen in Les Halles de Lyon Paul Bocuse. Lyon staat bekend als de culinaire hoofdstad van Frankrijk. In de stad van de iconische chef-kok Bocuse kan je overal superlekker eten. Maar Lyon heeft nog veel meer troeven. Twee heuvels en twee rivieren bepalen het stadsbeeld. Op de top van de heuvel Fourvière prijkt de imposante basiliek. De andere heuvel, Croix-Rousse, was in de 19e eeuw het epicentrum van de Franse zijde-industrie. Indrukwekkende muurschilderingen verwijzen naar het bloeiende textielverleden van de stad. We verkennen de wijk Confluence, waar de rivieren Rhône en Saône samenvloeien. In het futuristische Musée des Confluences lopen verschillende boeiende exposities. Lyon is een veelzijdige stad vol culturele en culinaire hoogtepunten, ideaal voor een citytrip of als tussenstop onderweg naar het zuiden.

De Saône met de basiliek Notre-Dame de Fourvière op de achtergrond (Lyon)
Etappe 2: Lyon – Turijn

Op een zonnige maandagmorgen stappen we op de Frecciarossa, de Ferrari onder de Italiaanse hogesnelheidstreinen. We reizen via een prachtige route dwars door de Alpen naar Turijn. Onze B&B ligt op een boogscheut van de Mole Antonelliana, hét symbool van de stad. In deze art-deco parel gaat het nationaal filmmuseum schuil, maar je kan er ook de lift naar boven nemen om te genieten van een panoramisch zicht over de stad. Turijn wordt door toeristen vaak over het hoofd gezien. Ten onrechte, want Torino is echt een fantastische stad bezaaid met monumentale pleinen, elegante zuilengangen, chique winkels, barokke kerken en eeuwenoude koffiehuizen, zoals het knusse Caffè Al Bicerin. We kuieren rond op de grootste openluchtmarkt van Europa en genieten volop van de traditionele Piemontese keuken. Vergeet dat imago van grauwe industriestad maar snel. De oude hoofdstad van Italië heeft ons hart gestolen.

Piazza San Carlo (Turijn)
Etappe 3: Turijn – Genua

Vanuit Turijn boemelen we in een tweetal uurtjes naar havenstad Genua. We wandelen naar de Porto Antico. In de oude haven is het Aquarium gevestigd, maar ook het piratenschip Neptune en de Biosfera, een grote glazen bol waarin een mini tropisch regenwoud schuilgaat. Daarna duiken we het labyrint van middeleeuwse straatjes in. We nemen een aperitivo op de Piazza delle Erbe. Op het terras van Il Tondìn eten we focaccia, gegrilde vis en zeevruchten. Eén straat mag je tijdens je trip naar Genua zeker niet overslaan: de Via Garibaldi met z’n prachtige 16e-eeuwse palazzi. We klimmen naar het uitzichtpunt Spianata Casteletto om de stad van bovenaf te bewonderen. Kronkelende steegjes waar de zon nooit schijnt monden uit in de glinsterende zee. De stad heeft een authentiek karakter en een rauw kantje. Wuivende palmbomen, stoere zeebonken, charmante pleintjes, weelderige kerken en een mediterrane sfeer. Genua verveelt nooit!

Treinreis Europa
Via dei Macelli di Soziglia (Genua)
Etappe 4: Genua – Florence

In station Genova Brignole kruipen we op de InterCity trein naar Pisa. We reizen langs de mooiste kustplaatsjes van de Italiaanse Rivièra. In Pisa stappen we over op een regionale trein die ons door de Toscaanse heuvels naar Florence (of Firenze) brengt. Florence, de bakermat van de renaissance, is een van de mooiste steden ter wereld. We banen ons een weg door de mensenzee om een glimp op te vangen van indrukwekkende bouwwerken als de Duomo en het Palazzo Vecchio. Gelukkig trekken gezellige wijken als Sant’Ambrogio en San Frediano een pak minder toeristen aan. We steken de beroemde Ponte Vecchio over en klimmen naar het mooiste uitzichtpunt van de stad: Piazzale Michelangelo. Ontspannen in Giardino di Boboli, hedendaagse kunst in Palazzo Strozzi en een terrasje op het bruisende Piazza Santo Spirito. Onze driedaagse in Florence, het meest zuidelijke punt van onze treinreis Europa 2023, vliegt voorbij.

Duomo (Florence)
Etappe 5: Florence – Stresa

Met de Frecciarossa reizen we vlot van Florence naar Milaan. Het duurt even voor we een aansluiting hebben naar Stresa. Daar aangekomen staat alles in het teken van rust en ontspanning. Gelukkig is Hotel La Palma daar uitermate geschikt voor. We zwemmen in de infinity pool aan de oevers van het Lago Maggiore en drinken spritz in de Sky Bar op de zevende verdieping. De volgende dag varen we met een bootje naar Isola Bella waar een bezoek aan het adembenemend mooie Palazzo Borromeo op het programma staat. Zowel het sprookjesachtige paleis als de barokke tuin moet je absoluut gezien hebben als je in deze regio vertoeft. Stresa zelf is trouwens ook helemaal niet mis. Het is een kleine gemeente met een mondaine uitstraling. Aan de promenade langs het water pronken enkele prachtige art nouveau hotels. In de straatjes van het oude centrum vind je veel leuke boetiekjes, cafés en restaurants.

Treinreis Europa
Isola Bella (Stresa – Lago Maggiore)
Etappe 6: Stresa – Lausanne

We verlaten Italië in de regen, maar als we via enkele tunnels Zwitserland bereiken is de zon opnieuw van de partij. We reizen langs besneeuwde bergtoppen en het Meer van Genève naar Lausanne. Overnachten doen we in het Moxy Hotel in de levendige wijk Flon, waar oude loodsen zijn omgetoverd tot hippe winkels, bars en restaurants. De oude binnenstad met haar gotische kathedraal is best charmant, maar wij houden vooral van benedenstad Ouchy. Het Olympisch Museum kijkt uit over het Meer van Genève en vertelt het verhaal van de rijke geschiedenis van de Olympische Spelen. In het Olympisch Park prijken diverse sculpturen met een sportthema. Lausanne is een fijne en compacte stad met verschillende gezichten. De middeleeuwse charme van het historisch centrum staat in schril contrast met de moderne architectuur van uitgaansbuurt Flon. In de benedenstad geniet je dan weer van fraaie vergezichten over het water en de bergen.

Treinreis Europa
Meer van Genève (Lausanne)
Etappe 7: Lausanne – Parijs

Vroeg in de ochtend stappen we op de TGV en zetten we koers naar Parijs. Na een rit van net geen vier uur uur stappen we uit in Gare de Lyon en nemen we de metro naar ons hotel. Onder een stralende zon wandelen we via het Canal Saint-Martin naar het Basin de la Vilette. Zowel in het Parc des Buttes-Chaumont als in het Parc de Belleville genieten we van een schitterend uitzicht over de stad. Le Marais is een van onze favoriete wijken. Het is een bruisende en gezellige buurt boordevol historische panden en leuke uitgaansgelegenheden. Place des Vosges is het oudste én het mooiste plein van Parijs. De voormalige thuishaven van schrijver Victor Hugo is nu een groene oase van rust middenin de stad. Als de avond valt gaan we dineren in Argentijns restaurant Santa Carne en eindigen we met een perfect gemixte cocktail in de Yono Bar.

Place des Vosges (Parijs)
Etappe 8: Parijs – Kortrijk

We sluiten onze treinreis Europa 2023 af met een uitgebreid ontbijt in het fantastische Le Général Hotel. Met de metro reizen we naar Gare du Nord en vervolgens springen we op de TGV naar Lille. Tot slot rest er ons nog een laatste korte treinrit naar Kortrijk. Met een rugzak vol herinneringen trekken we huiswaarts. Onze treinreis zit erop. Het was een leuke ervaring om op een ontspannende en duurzame manier door Europa te trekken. Sowieso voor herhaling vatbaar!

Le Général Hôtel (Parijs)
Treinreis Europa praktisch

Wil je ook met de trein door Europa reizen, maar heb je geen idee hoe je eraan moet beginnen? Geen nood, we hebben alle praktische tips voor jou op een rijtje gezet. Voor verdere vragen of reisadvies op maat mag je natuurlijk steeds contact opnemen.

Met de Frecciarossa naar Italië

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: