Citytrip Lille (Rijsel): 10 leuke tips

Citytrip Lille

Lille (Rijsel in het Nederlands) is de ideale bestemming voor een weekendje weg. Het is een veelzijdige stad boordevol troeven voor foodies, cultuurliefhebbers, fashionista’s en architectuurfanaten. We nemen je mee van het charmante oude centrum met z’n prachtige Vlaamse architectuur naar het kleurrijke Wazemmes. Onderweg kom je tal van bijzondere bezienswaardigheden, leuke restaurantjes, lokale hotspots en unieke boetiekjes tegen. De hoofdstad van Frans-Vlaanderen is een bruisende en kosmopolitische stad waar je je geen seconde verveelt. In dit artikel deel ik tien leuke tips voor een boeiende citytrip naar Lille.

1. Architecturale parels

De Place du Général de Gaulle of de Grand Place is de perfecte startplaats voor je ontdekkingstocht door Lille. Rondom dit centrale plein prijken enkele unieke architecturale parels zoals de Vieille Bourse. De oude beurs dateert uit de 17e eeuw en bestaat uit 24 identieke handelswoningen in Vlaamse stijl. Het gebouw werd in het verleden ingepalmd door kooplieden en industriëlen. Vandaag kan je op het binnenplein oude boeken en prentkaarten kopen of een spelletje schaak spelen (en in de zomer zelfs de tango dansen). Het binnenplein van de oude beurs verbindt de Grand Place met de Place de l’Opéra. Ook hier bewonder je enkele oogstrelende gebouwen zoals de opera of het nieuwe beursgebouw met z’n karakteristieke klokkentoren.

Citytrip Lille
Vieille Bourse
2. Verdwalen in Vieux-Lille

Vieux-Lille is het historisch centrum van de stad. In deze charmante wijk kan je heerlijk verdwalen in geplaveide straatjes met prachtige oude herenhuizen. In Vieux-Lille struikel je over de gezellige restaurantjes, hippe winkels en nostalgische patisserie- en delicatessenzaken. Aan patisserie Méert in de Rue Esquermoise staan de mensen vaak in de rij aan te schuiven voor hun onweerstaanbare vanillewafeltjes. In de Rue de la Monnaie zie je de patissiers van Aux Merveilleux de Fred live aan het werk. Laat je betoveren door hun merenguegebakje, beroemd van hier tot in Tokyo! Het mooiste straatje van Vieux-Lille is de Rue des Vieux-Murs, ofwel de Passage des Arts, een verwijzing naar de vele kunstgalerijen. Lill’Art Gallery is veruit de leukste en meest vernieuwende in de rij als je het ons vraagt. In dit autovrije straatje ontdek je ook enkele superfijne horecazaken zoals Les Frères Pinard (wijnbar) of Tamper! (koffiebar).

Citytrip Lille
Rue des Vieux Murs
3. Australisch ontbijt aan de kathedraal

Aan de schilderachtige Place aux Oignons wandel je via een klein steegje naar de Cathédrale Notre-Dame de la Treille. De moderne (en controversiële) voorgevel van deze neogotische kathedraal spreekt misschien niet direct tot de verbeelding, toch moet je absoluut naar binnen. Neem een kijkje in de rijkelijk versierde kapellen met prachtige mozaïeken. Daarna geniet je in de schaduw van de kathedraal bij Paddo Café van een kop koffie en all day breakfast in Australische stijl. Een vleugje Sydney in het (soms) regenachtige Lille dus. Gluur ook even aan de achterzijde van de kathedraal naar het smalste huisje van de stad.

Cathédrale Notre-Dame de la Treille
4. Bijzondere winkeltjes

Lille is een paradijs voor shoppinglovers. Voor de grote ketens en bekende merken kan je terecht in winkelcentrum Euralille of in de autovrije winkelstraten Rue Neuve en Rue de Béthune. De meest bijzondere winkeltjes vind je echter in de pittoreske straten van Vieux-Lille. Enkele favorieten: Ellen Desforges (Japans textiel, keramiek en servies), Memento Mori (hippe designobjecten en woondecoratie) en Mouflette (leuke cadeaus voor jong en oud). Nieuwe outfit nodig? Bij Au Bonheur de Sophie shop je damesmode. De nadruk ligt op kleine en vaak ook onbekendere merken. Les Intrépides Concept Store is een eigentijdse winkel met duurzame kledij, schoenen en gadgets speciaal voor mannen. Tot slot is ook Tilt Vintage in de Rue de la Clef een aanrader. In deze mooi ingerichte winkel koop je originele vintage kledingstukken voor hem en haar.

Ellen Desforges
5. Wandelen in de groene long van Lille

Het Parc de la Citadelle is de groene long van Lille, een oase van rust op een boogscheut van het centrum van de stad. Middenin het park ligt een stervormige citadel uit de 17e eeuw die nog steeds wordt gebruikt door het Franse leger. Het grote bosrijke park is de favoriete plek van vele locals om te wandelen, joggen, of picknicken. In de zomermaanden kan je een drankje nuttigen op het zonnige terras van Le Quartier Libre. Het Citadelpark is ook de thuishaven van de Zoo de Lille, een kleinschalige dierentuin die je voor een klein prijsje bezoekt. Je ontmoet er onder meer de rode panda en de witte neushoorn, maar ook koddige aapjes en tropische vogels.

Zoo de Lille
Zoo de Lille
6. Culinaire wereldreis

Dat je in Lille uitstekend kan tafelen weten we al lang. In de Rue de Gand, het culinaire hart van de stad, vind je een breed scala aan bars en restaurants. Naast traditionele streekgerechten in ouderwetse estaminets proef je hier ook van de Griekse, Japanse of Braziliaanse keuken. We lichten er nog graag een van onze favoriete adresjes uit: Comptoir 44. In deze gezellige bistro geniet je van seizoensgebonden creaties op basis van Franse topproducten. Bovendien is ook de wijnkaart dik in orde. Vlakbij, op de Place Louise-de-Bettignies, ligt het kleurrijke en informele Tigermilk, the place to be voor Latijns-Amerikaanse streetfood! Bij Papà Raffaele eet je verrukkelijke pizza’s gebakken in een traditionele houtoven. Reserveren is hier niet mogelijk en dat verklaart meteen de lange wachtrijen voor dit hippe zaakje.

Papà Raffaele
7. Euralille

Euralille is een hypermoderne zakenwijk ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas. De wijk herbergt een enorm winkelcentrum, een belangrijke transporthub (TGV-station Lille-Europe) en tal van futuristische wolkenkrabbers zoals de karakteristieke Tour de Lille (die een skischoen moet voorstellen). Euralille is ook een wijk die kunst en cultuur omarmt. Les Tulipes de Shangri-La is een kleurrijk kunstwerk in het hart van Euralille. Het tulpenboeket is 7 meter hoog en kwam tot stand naar aanleiding van de benoeming van Lille tot culturele hoofdstad van Europa in 2004. In Le Tripostal zijn er regelmatig tentoonstellingen voor liefhebbers van hedendaagse kunst. Een concert meepikken kan dan weer in L’Aéronef. Voor een mooi zicht op deze wijk vanuit de hoogte moet je even binnenwippen bij , de eerste echte rooftopbar van Lille. Je nipt er van een originele cocktail terwijl je geniet van een panoramisch zicht op de stad.

Les Tulipes de Shangri-La & La Botte
8. Dino’s & schone kunst

Lille is een fantastische stad voor museumliefhebbers. In het Musée d’Histoire Naturelle wandel je tussen gigantische dinosaurussen, opgezette dieren en levende insecten. Het natuurhistorisch museum herbergt ook een indrukwekkende collectie fossielen, gesteenten en mineralen. Je leert er alles over de geschiedenis van onze planeet en haar fauna en flora. Een leuk museum én ook voor kinderen een dikke aanrader! In het Palais des Beaux-Arts, een van de grootste en belangrijkste kunstmusea van Frankrijk, maak je een boeiende reis door de geschiedenis. In dit statige kunstenpaleis ontdek je de werken van grote kunstenaars als Rubens, Rembrandt, Van Gogh, Monet en Rodin. Na je bezoek kan je nog even snuisteren in de prachtige museumshop.

Musée d’Histoire Naturelle
9. Parijs van het noorden

Het Belfort van Lille is het hoogste burgerbelfort van Europa. Beklim de 104 meter hoge toren voor een onvergetelijk uitzicht over de stad. Lille staat bekend als het Parijs van het noorden. Als je onder de Porte de Paris (een magnifieke triomfboog uit de 17e eeuw) wandelt waan je je zo in de Franse hoofdstad. Langs de Boulevard Jean-Baptiste Lebas ligt Gare Saint Sauveur, een oud goederenstation dat is omgetoverd tot bruisend cultuurcentrum. Daarna kan je een frisse neus halen in Parc Jean-Baptiste Lebas, een modern stadspark met een opvallende rode omheining. Je honger en dorst stillen kan bij Britney. In deze eigentijdse vrolijke zaak kies je gerechten om te delen vanop een van de 450 gekleurde panelen. Op de drankkaart vind je naast lokale biertjes ook een mooie selectie natuurwijnen.

Citytrip Lille
Hôtel de Ville + Belfort
10. Kleurrijk Wazemmes

Wazemmes is een kleurrijke volkswijk met een multicultureel karakter en een heerlijk bohemiensfeertje. De belangrijkste trekpleister is de Marché de Wazemmes. Elke dinsdag, donderdag en zondag ben je welkom op de Place de la Nouvelle Aventure voor een van de grootste openluchtmarkten van Frankrijk. Snuif de unieke volkse sfeer op en laat je verleiden door de lokale en exotische producten van de enthousiaste marktkramers. Geen marktdag? Niet getreurd, de overdekte markthal is dagelijks geopend. Je koopt er allerhande voedingswaren of proeft er streetfood aan een van de gezellige eetkraampjes. Canard Street is alvast een lekkere tip. Wazemmes is ook de ideale wijk om streetart te spotten tijdens je citytrip Lille. Op de website van de toeristische dienst staat een kaartje zodat je gemakkelijk de mooiste murals opspoort en onderweg niet verdwaalt.

Citytrip Lille
Streetart in Wazemmes
Citytrip Lille praktisch
  • Lille is gemakkelijk te bereiken met de trein. Er zijn twee stations (Gare Lille-Flandres en Gare Lille-Europe) op wandelafstand van het stadscentrum. Lille is niet zo groot en verken je dus best te voet. Soms kan de metro echter wel handig zijn. Lille beschikt over een modern metronetwerk (de besturing gebeurt volledig automatisch, zonder bestuurders) met twee lijnen. De tarieven en dienstregeling vind je terug op de website van ilevia.
  • Voor Lille trek je bij voorkeur twee dagen uit. Nood aan een langere vakantie? Rondom Lille liggen nog enkele interessante steden zoals Roubaix en Tourcoing waar je tal van culturele hotspots ontdekt. Je citytrip naar Lille is natuurlijk ook perfect combineerbaar met een bezoek aan het West-Vlaamse Kortrijk (onze magnifieke thuisstad).
  • Op zoek naar een leuk hotel om te overnachten tijdens je citytrip naar Lille? Wij zijn alvast fan van OKKO. Dit viersterrenhotel heeft een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Het hotel is bovendien zeer centraal gelegen in het winkelwandelgebied en op enkele minuten wandelen van de Grand Place en Vieux-Lille. Dankzij de gezellige lounge voel je je meteen thuis in OKKO.
  • In mijn reisgids time to momo Lille + Kortrijk deel ik nog veel meer praktische tips en leuke adresjes. De gids bevat verschillende routes waarmee je in je eigen tempo Lille, Kortrijk en de omliggende regio verkent. Tot slot schreef ik speciaal voor foodies een blog met onze favoriete culinaire adresjes in Lille.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: