Citytrip Den Haag | De tofste tips voor stad en strand

Citytrip Den Haag

Den Haag is een verrassend veelzijdige bestemming voor een citytrip. De derde grootste stad van Nederland, na Amsterdam en Rotterdam, heeft een uitgesproken internationaal karakter. Er zijn veel ambassades en internationale instellingen. Den Haag is dan ook een multiculturele stad waar heel wat expats wonen en Engels vaak de voertaal is. Het is in elk geval een bruisende bestemming met vele gezichten. Een citytrip Den Haag staat garant voor een perfecte mix van kunst en cultuur, geschiedenis, lekker eten en shoppen. Bovendien ligt Den Haag direct aan zee, dus voor een ontspannende wandeling langs het strand zit je hier ook helemaal goed. Benieuwd naar onze tofste tips voor stad en strand? Je ontdekt ze hieronder.

Haagse skyline

Amsterdam mag dan wel de hoofdstad van Nederland zijn, het koninklijk huis, de regering en het parlement zijn allemaal in Den Haag gevestigd. Het centrum van Den Haag is het politieke hart van de stad. Wandel langs de Hofvijver waar je de mooiste foto’s maakt van de Haagse skyline. Je geniet er van een schitterend zicht op het Binnenhof, een van de oudste parlementsgebouwen van Europa. In het Mauritshuis bewonder je wereldberoemde werken zoals Het meisje met de parel van Vermeer. Vlakbij ligt Schlemmer: een no-nonsense café en restaurant met sfeervolle binnentuin. In Den Haag kan je ook heerlijk winkelen. Slenter door de prachtige overdekte winkelgalerij De Passage met haar sierlijke arcades en koepels. Verdwaal daarna tussen de boeken in boekhandel De Vries Van Stockum op het Spui of zoek de Denneweg op, een van de oudste winkelstraten van de stad.

Citytrip Den Haag
Hofvijver – Binnenhof
Willem-Alexander & Máxima

De luxueuze winkelstraat Noordeinde maakt deel uit van het Haagse Hofkwartier. In deze koninklijke straat liggen enkele chique modeboetieks waarvan er een aantal hofleverancier zijn. Wie weet loop je tijdens het shoppen wel koningin Máxima tegen het lijf. Verder vind je in Noordeinde enkele leuke kunstgalerieën én de hemelse boekenwinkel Bookstor. In het wondermooie historische pand kan je snuisteren tussen de boeken, maar ook koffie slurpen, cake proeven of een lezing bijwonen. Zoek een plaatsje uit aan het raam of achteraan in de prachtige serre. Piep tussen het winkelen door even bij Paleis Noordeinde, het werkpaleis van koning Willem-Alexander, of kom helemaal tot rust in de Paleistuin. Iets verderop ligt nog een ander beroemd paleis op je te wachten: het Vredespaleis. Het Internationaal Gerechtshof en het Hof van Arbitrage zijn er gevestigd. Je kan een rondleiding boeken via de website of gewoon het gratis bezoekerscentrum binnenlopen.

Citytrip Den Haag
Vredespaleis
Terrasjes

De sfeervolle binnenstad van Den Haag ligt bezaaid met gezellige terrasjes. Dat is vooral het geval op het Plein, de Plaats en de Grote Markt. Bij Jamey Bennett ben je aan het juiste adres voor ontbijt, lunch, diner of gewoon een drankje. Op de menukaart staan verfijnde internationale gerechten. Zowel locals, expats als toeristen komen hier graag. Op de schaduwrijke Grote Markt raken de terrassen snel gevuld. Een aanrader is de hippe rooftopbar Bleyenberg, waar je geniet van een drankje en hapje met zicht op Den Haag. De bar is mooi ingericht met veel planten, hoge tafels en knusse zithoeken. Hongerklop? Trek dan naar de Haagsche Bluf en breng een bezoekje aan de Foodhallen, een culinaire hotspot waar je het lekkerste streetfood uit alle hoeken van de wereld proeft.

Foodhallen
Chinatown & Avenue Culinaire

Via de rijkelijk versierde Chinese toegangspoort in de Wagenstraat (naast de Bijenkorf) wandel je Chinatown Den Haag binnen. Je vindt er tal van Aziatische restaurants en supermarkten. Bij Istana maak je kennis met de lekkerste Indonesische specialiteiten. De keuze is enorm. Ga voor een rames menu of rijsttafel, dan proef je een beetje van alles. Als je de Wagenstraat helemaal afstapt kom je aan de Dunne Bierkade uit. Deze gezellige straat langs een van de mooiste grachten van de stad heeft haar bijnaam ‘Avenue Culinaire’ niet gestolen. Er zijn heel wat leuke restaurantjes en cafés gevestigd langs het water. Biercafé De Paas heeft een ruim assortiment bieren en andere dranken die je bij mooi weer kan degusteren op de terrasboot.

Biercafé De Paas
Art-nouveau

Het Statenkwartier is een mooie 19e-eeuwse wijk met prachtige huizen in art-nouveaustijl, verschillende ambassades en enkele fantastische musea. In en rond de Frederik Hendriklaan – door locals ‘de Fred’ genoemd – liggen verschillende fraaie winkels. Een ervan is de populaire boekhandel Paagman, met een ruim aanbod boeken in alle mogelijke genres. Grenzend aan het Statenkwartier ligt de elegante wijk Duinoord met haar monumentale herenhuizen. In de Reinkenstraat vind je verschillende leuke winkeltjes en speciaalzaken. Waan je even in het zuiden bij Little Miss Sangria. Je proeft er heerlijk huisgemaakte sangria en kan er ook een hapje bij eten.

Citytrip Den Haag
Statenkwartier
Victory Boogie Woogie

Den Haag is dé museumstad. Verspreid over de stad vind je meerdere toonaangevende musea. Het Kunstmuseum in het Statenkwartier is een must. Het gele bakstenen gebouw is een ontwerp van architect Berlage. Het museum herbergt een indrukwekkende collectie moderne kunst en bezit veel bekende schilderijen van Mondriaan, waaronder de Victory Boogie Woogie (zijn laatste werk). De ‘wonderkamers’ in het souterrain zijn erg spectaculair. Kinderen, maar ook volwassen, mogen er heerlijk verdwalen tussen de thematische collecties kunst, mode en design. Na het museumbezoek kan je in de museumtuin iets eten. Brasserie Berlage heeft een aantrekkelijke kaart met zowel Franse klassiekers als moderne internationale gerechten. Een heel bijzonder museum is Panorama Mesdag, waar je vanop een platform het indrukwekkende panorama van Scheveningen uit 1880 bewondert. Daarnaast maak je in het kleine museum ook kennis met andere werken uit het oeuvre van kunstschilder Hendrik Willem Mesdag. Er zijn vaak boeiende tijdelijke tentoonstellingen.

Citytrip Den Haag
Kunstmuseum
Zeehelden

Het Zeeheldenkwartier is ongetwijfeld het hipste stadsdeel van Den Haag. Het is een levendige wijk waar veel jonge, creatieve mensen wonen. Het Anna Paulownaplein is een aangename ontmoetingsplaats vol toffe terrasjes. Op het plein vind je ook de ideale overnachtingsplek: La Paulowna Boutique Hotel. Dit kleinschalig hotel biedt fraai ingerichte kamers met comfortabele bedden en uitstekende douches. Aan de overkant van het plein ligt Room waar je geniet van een ontbijt, lunch of diner. Op de kaart staan vooral salades en burgers, maar ook zoete lekkernijen als taartjes en cakes. Reserveer voor ‘s avonds een tafeltje bij Gastropub Van Kinsbergen op het mooie Prins Hendrikplein. In deze trendy gastropub is het altijd gezellig druk. Tip: bestel enkele kleine gerechtjes om te delen met je tafelgenoten. In de Piet Heinstraat en de Prins Hendrikstraat vind je tot slot nog enkele fijne designwinkeltjes en delicatessenzaken.

Citytrip Den Haag
Prins Hendrikplein
De Pier

Den Haag heeft een kustlijn van maar liefst elf kilometer lang. De bekendste en populairste badplaats is Scheveningen. Ooit een klein vissersdorp, nu een toeristische hotspot waar het in de zomer erg druk kan worden. De meeste toeristen beperken zich tot het Noorderstrand en kom je vooral op en rond De Pier tegen. Dit is het kitscherige gedeelte van Scheveningen. Je vindt er een reuzenrad, een surfschool, een hotel, shops, verschillende restaurants en cocktailbars,… Je kan zelfs bungeejumpen vanaf De Pier. Kom vroeg in de ochtend hier naartoe om de grote drukte te vermijden. Maak een wandeling op het strand, geniet van het zicht op het iconische Kurhaus en wandel ook eens onder De Pier om de gekleurde pilaren te bewonderen. Duik daarna het dorp in en ga ontbijten bij Tigershark Coffee.

De Pier
Aloha!

Scheveningen is van oudsher een surfdorp. Snuif de surfcultuur op in hippe zaken als Hart Beach of Aloha. Je kan er surflessen volgen, rondsnuffelen in de shop, je dorst lessen of je honger stillen. Op het Noorderstrand rijzen de strandpaviljoens als paddenstoelen uit de grond. Keuzestress? Ga naar The Fat Mermaid en bestel de Chef’s Choice, een grote schaal vol kleine hapjes uit de zee en vanop het land. Superlekker! Verder nog in de aanbieding: een gezapige sfeer, uitstekende muziek en een uitgebreide cocktailkaart. Ben je eerder op zoek naar een rustig stukje strand? Wandel dan een eindje verder langs de vissershaven naar het Zuiderstrand. Een verademing!

Aloha
Den Haag praktisch
  • Den Haag is gemakkelijk te bereiken met de trein. Neem een kijkje op de website van de NMBS (als je vanuit België vertrekt) of de Nederlandse Spoorwegen. Zowel het Centraal Station als station Hollands Spoor liggen op een boogscheut van het centrum.
  • In Den Haag kan je gebruikmaken van de bus of de tram. Als je regelmatig het openbaar vervoer gebruikt in Nederland koop je best een OV-chipkaart. Dat kost je 7,50 euro en vervolgens plaats je in het station of op de tram of bus saldo op je kaart.
  • Nog meer toffe adresjes? time to momo Den Haag + Scheveningen is de ideale reisbuddy voor je citytrip Den Haag. Daarnaast vind je nog heel wat tips op de toeristische website van Den Haag.
  • Heb je nog tijd over? Combineer dan je citytrip Den Haag met een tripje naar Rotterdam of Amsterdam.

Geef een reactie

%d