Citytrip Parijs | Leuke tips & originele hotspots

Citytrip Parijs

Een citytrip Parijs? Dat is altijd een goed idee! In maart 2022 gingen we een weekendje naar de stad van de liefde met een groep vrienden. In dit artikel nemen we je mee naar de leukste wijken van Parijs. Ontdek de talrijke monumenten en musea, maar ook verborgen parels, prachtige parken en gezellige restaurantjes. Deze mini-reisgids leidt je langs originele hotspots en biedt je tal van leuke tips voor een inspirerende citytrip Parijs.

De klassiekers

Bezoek je Parijs voor het eerst? Dan wil je natuurlijk de klassiekers niet overslaan. Van de Notre-Dame en de Sainte-Chapelle op het Île de la Cité tot de Arc de Triomphe op de Champs-Élysées. Het lijstje is eindeloos. Voor kunstliefhebbers is het Louvre een must. Je ontdekt er beroemde kunstwerken zoals de Venus van Milo en de Mona Lisa. Fans van impressionistische kunst kunnen terecht in het Musée d’Orsay. In een oud treinstation bewonder je de schilderijen van Franse kanjers als Monet, Manet en Degas. De iconische Eiffeltoren is hét symbool van Parijs. De reusachtige smeedijzeren toren werd gebouwd ter ere van de wereldtentoonstelling van 1889 en is maar liefst 330 meter hoog. Tickets voor deze druk bezochte attractie koop je best vooraf via de website. Hoogtevrees? Nestel je dan in het aangrenzende Champ-de-Mars met een picknick en geniet van het uitzicht op dit architecturale wereldwonder.

Citytrip Parijs
Eiffeltoren
Parken en tuinen

Parijs telt heel wat mooie parken en tuinen. De Jardin des Tuileries is het oudste park van de stad en is een zalige plek om te relaxen. Installeer je op een van de groene stoeltjes aan de vijver en stil vervolgens je honger met een wafel of broodje op het terras bij de kiosk van Maison Plisson. Aan de voet van het voormalig koninklijk paleis ligt het Jardin du Palais Royal: een wondermooi park omringd door twee 19e-eeuwse arcades. Les Deux Plateaux is een bijzonder kunstwerk van de Franse kunstenaar Daniel Buren. Deze populaire Instagram fotospot zorgt voor een moderne toets in de klassieke paleistuin. De Jardin du Luxembourg is een uitgestrekt stadspark vlakbij de studentenbuurt Quartier Latin en de Sorbonne. Doordeweeks komen studenten er graag picknicken of studeren. In het weekend palmen jonge gezinnen dan weer het park in. Op de grote, achthoekige vijver laten kinderen miniatuurbootjes varen.

Citytrip Parijs
Jardin du Luxembourg
Verborgen passages

Parijs is de hemel op aarde voor shoppinglovers. Rondom de Grands Boulevards ontdek je de verborgen passages of winkelgalerijen van Parijs. Ze zijn gebouwd aan het begin van de 19e eeuw om de winkelende elite te beschermen tegen de regen en de modderige straten. Vandaag schieten er van de ruim honderd passages nog slechts een twintigtal over. De Passage des Panoramas dateert uit 1799. Je vindt er winkeltjes met oude munten, postzegels en prentkaarten. Galerie Vivienne is misschien wel de mooiste passage van de stad. Let vooral op de prachtige mozaïekvloer! Galerie Vivienne is de thuishaven van een winkel van Jean Paul Gaultier én ook van een uitstekend restaurant: Bistrot Vivienne. Je proeft er klassiekers uit de Franse keuken en heerlijke desserts in een uniek 19e-eeuws interieur. Tip: reserveer een tafel in het romantisch zaaltje op de eerste verdieping.

Citytrip Parijs
Passage des Panoramas
De charmes van Montmartre

Tot Montmartre in 1860 door baron Haussman bij Parijs werd ingelijfd, was het een afzonderlijk boerendorp bewoond door molenaars. Vroeger stond het dorp vol molens waar kalksteen werd vermalen. Slechts enkele ervan zijn bewaard gebleven. De Moulin de la Galette uit 1622 is nu ingericht als restaurant. Montmartre staat ook bekend als kunstenaarswijk. Grote namen als Picasso en Van Gogh hebben er gewoond. Op de Place du Tertre zie je portretschilders aan het werk. Neem je tijd om te verdwalen in de slingerende straatjes en breng een bezoek aan de oudste wijngaard van de stad. Bovenop de heuvel van Montmartre prijkt de hagelwitte Sacré Coeur. In de schaduw van deze basiliek ligt een Australische ontbijt- en brunchbar verscholen: Hardware Société. De breakfast blini’s zijn alvast een aanrader! Je kan hier niet reserveren, kom dus zeker op tijd als je nog een tafeltje wilt bemachtigen.

Citytrip Parijs
Moulin de la Galette
Vlooienmarkten

De Marché aux Puces de Saint-Ouen, aan de noordrand van Parijs, is de grootste antiek- en vlooienmarkt ter wereld. Jaarlijks bezoeken miljoenen mensen deze bijzondere marché aux puces, een netwerk van verschillende markten met elk hun eigen specifieke karakter en sfeer. De meeste marktjes zijn geconcentreerd rond de Rue des Rosiers. Slenter door de smalle steegjes van de Marché Vernaison en snuif de unieke dorpssfeer op. Je vindt hier vooral meubelen, schilderijen, bizarre kunstobjecten, juwelen en speelgoed. De Marché Malassis, aan de overkant van de straat, is deels overdekt. De nadruk ligt hier vooral op antiek en design. De Marché Aux Puces de Saint-Ouen is geopend op zaterdag, zondag en maandag. Het dichtstbijzijnde metrostation is Porte de Clignancourt.

Citytrip Parijs
Marché Vernaison
Wandelen langs de Seine

Bij mooi weer is het fijn vertoeven langs de oevers van de Seine. Kuier langs de rivier of geniet van het uitzicht op de monumenten van Parijs vanop een van de vele bruggen. De rijkelijk versierde Pont Alexandre-III spreekt tot de verbeelding met haar nimfen, cherubijnen en ouderwetse lantaarns. Ontdek de autovrije ‘Berges de Seine’ op de rive gauche, tussen de Pont d’Alma en het Musée d’Orsay. Onderweg kom je drijvende tuinen, hangmatten, zitbanken en zelfs een klimmuur tegen. Kortom, een verrassend leuke buurt die je absoluut niet mag overslaan tijdens je citytrip Parijs.

Citytrip Parijs
Pont Alexandre-III
Filosoferen op café

In het zesde arrondissement, op de linkeroever van de Seine, ligt de wijk Saint-Germain-des-Près, het intellectuele hart van Parijs. In deze gezellige buurt struikel je over de boeken- en antiekwinkels, mode- en designshops en sfeervolle cafeetjes en brasserieën. Veel kunstenaars, filosofen en schrijvers ontmoetten elkaar in het legendarische Café de Flore. Beroemde klanten als Jean-Paul Sartre en Albert Camus kwamen hier graag over de vloer. Vlakbij ligt Les Deux Magots, een literair café waar Picasso en Hemingway weleens een koffie of iets straffer kwamen drinken. Als je graag wil filosoferen in een typisch Parijs café dan is Saint-Germain-des-Près de perfecte buurt voor jou.

Citytrip Parijs
Café de Flore
Literaire schattenjacht

Ga op schattenjacht in de beroemde Librairie Galignani, sinds 1856 gevestigd in een prachtig pand in de chique Rue de Rivoli. Het is de oudste Engelstalige boekenwinkel op het Europese continent. Naast een ruim aanbod aan Engelse boeken vind je er ook Franse literatuur en mooie kunstboeken. Nog meer (Engelse) literaire parels ontdek je iets verderop in Smith & Son. Aan de overkant van de Seine, in Quartier Latin, ligt het populaire Shakespeare and Company. Typerend voor de stad zijn de Parijse bouquinistes die oude boeken en tijdschriften verkopen in de groene boekenstalletjes langs de oevers van de rivier.

Citytrip Parijs
Librairie Galignani
Moderne kunst en streetart

Mijn liefde voor moderne kunst ontstond toen ik voor het eerst het Centre Pompidou bezocht tijdens een schoolreis naar Parijs. Het gebouw bestaat uit een wirwar van pijpen en buizen in verschillende kleuren die elk een eigen functie hebben (de rode buizen bevatten de liften, de groene buizen omvatten de waterleidingen,…). De architecten, Renzo Piano en Richard Rogers, wilden het gebouw op die manier binnenstebuiten keren. In het museum maak je kennis met de werken van onder meer Marcel Duchamp, Frida Kahlo, Marc Chagall en Henri Matisse. Eind 2023 sluit het museum voor vier jaar de deuren voor een grondige renovatie. Een reden te meer om zo snel mogelijk nog eens naar Parijs te reizen. Rond het Centre Pompidou zie je vaak straatmuzikanten, mimespelers en breakdancers aan het werk. Bewonder ook de kleurrijke Stravinsky-fontein en de murals op de Place Igor Stravinsky.

Citytrip Parijs
Centre Pompidou
Winkelen in Les Halles

Les Halles is een verrassend veelzijdige wijk waar je leuk kan winkelen. Eeuwenlang stonden hier enorme markthallen voor de grootste voedselmarkt van de stad. In de jaren 70 werden de gebouwen echter afgebroken en werd de voedselmarkt verplaatst naar Rungis buiten Parijs. Grenzeloos shoppen kan vandaag in de Forum des Halles, een enorm ondergronds winkelcentrum met een opvallend dak gevormd door duizenden beweegbare glasplaten. Boven de grond kan je een frisse neus halen in de Jardin Nelson Mandela of een kijkje nemen in de Église Saint-Eustache. De autovrije winkelstraat Rue Montorgeuil is bezaaid met bakkerijen, delicatessenwinkeltjes, boetiekjes, cafés en restaurants. Petit Crème ziet er heel uitnodigend uit met haar kleurrijke bloemengevel. Je bent er welkom voor ontbijt, brunch, lunch, een kop koffie of een zomerse cocktail. Kortom, een toffe plek voor elk moment van de dag.

Citytrip Parijs
Église Saint-Eustache
Culinaire hotspots

Verken de sfeervolle wijk Le Marais met z’n smalle straatjes en oude huizen. Le Marais is van oorsprong een Joodse wijk. In en rond de Rue des Rosiers liggen dan ook heel wat gezellige falafelbars en Joodse winkels te blinken. Verder is Le Marais een hippe wijk vol trendy boetiekjes, leuke kroegen en culinaire hotspots. Een van die hotspots is Eataly, een Italiaanse foodmarket die in recordtempo de harten van de Parijzenaars wist te veroveren. Je kan hier kookworkshops volgen, ter plaatse proeven van de Italiaanse keuken of een flesje wijn of gedroogde ham kopen om thuis nog wat na te genieten van je citytrip Parijs.

Eataly Le Marais
Parijs praktisch
  • Parijs is een drukbezochte stad. Het loont dus zeker de moeite om je overnachtingsplaats zo vroeg mogelijk te boeken. Wij sliepen in Hotel Paradis: een gezellig hotelletje in het levendige tiende arrondissement met schappelijke prijzen en een lekker ontbijt. Wel kleine kamers en vooral kleine bedden, dus minder geschikt voor grote mensen.
  • Met de Thalys of de TGV reis je vlot naar Parijs. Hoe vroeger je de tickets koopt, hoe scherper de prijzen. De hogesnelheidstreinen komen aan in Gare du Nord. Van hieruit kan je de metro nemen naar alle uithoeken van de stad.
  • Graag een reisgids op zak tijdens je citytrip Parijs? In de stedengids van time to momo ontdek je de leukste Parijs tips van een local.
  • Combineer je citytrip Parijs met een bezoek aan Lille, een gedroomde bestemming voor foodies. Vanuit deze Noord-Franse stad reis je in een uurtje met de TGV naar de Franse hoofdstad.

Geef een reactie

%d