De 7 mooiste wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen

De 7 mooiste wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen

Wandelen won tijdens de coronacrisis enorm aan populariteit. En dat is een goede zaak. Wandelen heeft een positief effect op je fysieke en mentale gezondheid. Een wandeling laat je toe even te vertragen, je ontspant en voelt je verbonden met de natuur. Vandaag maak je kennis met de zeven mooiste wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen. Van de kust tot de Vlaamse Ardennen, deze twee provincies hebben heel wat moois in de aanbieding. Trek dus snel je wandelschoenen aan, ga op stap en geniet!

Tweebergenwandelroute (7,2 km)

De Tweebergenwandelroute in Heuvelland vertrekt aan de kerk van Westouter. Je beklimt eerst de Sulferberg waar je het Stiltepad kruist. Hier kan je even verpozen op een van de houten ligzetels en genieten van het mooie zicht op de Catsberg. Je wandelt verder over knuppelpaden naar de Rodeberg, een stevige kuitenbijter. Via het Hellegat daal je af naar een bos met een erg leuke naam: het Kotje Piepersbos. Vervolgens stap je over rustige landwegen terug naar het dorpsplein van Westouter. Tip: In de Hellegatstraat ligt een gedachtenistuin voor vluchtelingen uit de Eerste Wereldoorlog en andere oorlogen. Een mooie, serene plek. Het is zeker de moeite waard om hier even halt te houden. Zin om Heuvelland verder te ontdekken? Check dan deze blog en kom alles te weten over deze boeiende regio.

mooiste wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen
Oude Leiewandelroute (10,8 km)

De Oude Leiewandelroute start en finisht op het dorpsplein van Bavikhove. Onderweg wandel je langs oude Leiearmen, door het Ooigembos en op het jaagpad langs de Leie. Het keerpunt is de drietrapssluis van Ooigem. Via het kasteel van Ooigem en hoeve Munkenhof wandel je weer naar Bavikhove. Ben je op zoek naar een lusvormige wandeling met voldoende variatie tussen verharde en onverharde wegen, én tussen historisch erfgoed en natuur? Dan is deze wandelroute zeker iets voor jou.

mooiste wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen
Westhoekwandelroute (10,4 km)

De Westhoekwandelroute laat je kennismaken met de veelzijdigheid van kustgemeente De Panne. Deze wandeling combineert bos, strand en duinen. Starten doe je aan bezoekerscentrum Duinpanne in de Oosthoekduinen. Je wandelt door het Calmeynbos naar het strand en vervolgens volg je de kustlijn tot aan de grens met Frankrijk. Natuurreservaat De Westhoek is het oudste natuurreservaat van de Belgische kust. Dit indrukwekkende duinenlandschap herbergt schapen, paarden en Schotse Hooglanders. Er zijn ook enkele uitkijkpunten om vogels te spotten. Zin in een weekend aan zee? Ontdek hier alle tips voor een leuk weekendje in De Panne.

mooiste wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen
Muziekbos wandelroute (10 km)

De Muziekbos wandelroute is zonder twijfel een van de mooiste wandelingen van Oost-Vlaanderen. Startpunt is de IJsmolenhoeve aan de voet van de Kanarieberg. Na een stevige beklimming bereik je het Muziekbos. De enige muziek die je hier hoort is het geluid van de ritselende bladeren in de wind. Op een van de hoogste toppen van dit bos staat de feeërieke Geuzentoren. Vanuit het Muziekbos wandel je zo het Sint-Pietersbos binnen. Via rustige plattelandswegen wandel je vervolgens terug naar de IJsmolenhoeve. Tip: In het voorjaar kan je in het Muziekbos en het Sint-Pietersbos de wilde boshyacinten bewonderen. De beste periode is vanaf midden april tot begin mei, maar de bloei hangt sterk af van het weer.

mooiste wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen
Langs de heuvels van de Ronde wandelroute (10,5 km)

Deze leuke, afwisselende wandelroute met wandelknooppunten start in de Ronde van Vlaanderenstraat in Kwaremont. Hier wandel je door een stukje wielergeschiedenis. Op het wegdek staan de namen van alle renners die ooit de Ronde van Vlaanderen wonnen én enkele unieke portretten van wereldberoemde wielerhelden. Langs de taalgrens wandel je via Domein Behaegel naar het Kluisbos. Dit prachtige bos is 300 ha groot en biedt onderdak aan een gevarieerd gamma aan dier- en plantensoorten. Voor een pauze is de Bosbaar een aanrader, een heerlijke bar en bed and breakfast middenin het bos. In de winter verwarm je je er elke zondag aan de vuurkorven. Na het uitgebreide bosbad wandel je verder door het gehucht Pensemont. In de verte zie je de karakteristieke kerk van kunstenaarsdorpje Kwaremont liggen. Een stevige, laatste beklimming brengt je terug tot in de Ronde van Vlaanderenstraat.

mooiste wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen
Op het dak van de Vlaamse Ardennen wandelroute (6,5 km)

Deze wandelroute start op de Hotond-Scherpenberg, 150 meter hoog en daarmee het dak van de provincie Oost-Vlaanderen. Onderweg wandel je door enkele fraaie, minder bekende bossen zoals het Fonteinbos, Beiaardsbos en Ingelbos. Wij wandelden deze route met knooppunten in tegenwijzerzin. Na de inspanning volgt de ontspanning. Bovenop de Hotond proef je in het gezellige Hotond Café van streekbieren en andere lekkernijen in een uniek kader: de authentieke Hotondmolen. Op het terras geniet je van een weids uitzicht op de Vlaamse Ardennen. Er is ook een sporthotel voor fietsers en wandelaars en een grillrestaurant.

mooiste wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen
Ooidonk wandelroute (7,5 km)

De Ooidonk wandelroute brengt je langs enkele verrassend mooie plekken in de Oost-Vlaamse Leiestreek. Starten doe je aan de kerk van Bachte-Maria-Leerne. Stap onder de Blauwe Poort naar het renaissancekasteel van Ooidonk. Neem vooraf een kijkje op de website als je het kasteel en/of de omliggende tuinen wil bezoeken. Wandel daarna verdere richting het sas van Astene. De fotogenieke ophaalbrug wordt nog steeds met de hand bediend. Schrijver Hugo Claus bracht aan het sas trouwens een deel van zijn jeugd door, zijn opa was er sasmeester. Via een onverharde weg wandel je langs de oevers van de Oude Leie om vervolgens langs rustige wegen terug te wandelen naar Bachte-Maria-Leerne. Schuif je voetjes onder tafel in Brasserie De Sterre. Hier proef je van Vlaamse klassiekers in een gezapige sfeer. Er is een ruim terras voorzien voor zomerse dagen.

mooiste wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen
Meer wandelinspiratie?
  • De coronawandelingen nemen je mee op sleeptouw door Zuid-West-Vlaanderen.
  • De tofste wandelroutes in West-Vlaanderen vind je op de website van Westtoer.
  • Start je Oost-Vlaamse wandelavonturen op de website van Routen.
  • Ga je liever wandelen in de stad? Deze streetart routes laten je 5 Belgische steden op een andere manier ontdekken.

Geef een reactie

%d