Expo | Heeren, vertrekt!

© Historische Huizen Gent

© Historische Huizen

De koers is een metafoor voor het leven, met verhalen over winnaars en verliezers, over glorie en pijn. Wielerfotograaf Jelle Vermeersch en tentoonstellingsmaker Martine Van Asch van Historische Huizen sloegen de handen in elkaar om die wonderlijke verhalen tot leven te brengen. Het resultaat is een inlevingstentoonstelling in de kop van de koers, die je nog tot april 2021 kan bezoeken in de Sint-Pietersabdij in Gent. In de expo Heeren, vertrekt! volg je vier lijnen (een gele, blauwe, rode en groene) die op het einde mooi samenkomen in de regenboogtrui. Elke lijn vertelt het verhaal van de koers vanuit een ander perspectief.

In de kop van de coureur

Na het opspelden van je rugnummer en het activeren van je audioguide stap je het fraai nagebouwde café van ex-renner én -cafébaas Roger Decock binnen. Als renner was hij actief in de jaren ’50. Hij triomfeerde in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Nice. Je kruipt in de huid van deze West-Vlaming die dit jaar op 93-jarige leeftijd overleed. Hij vertelt over de roes van de overwinning, maar ook over hoe hij zijn kopman Wim Van Est tijdens een rit in de Tour de France uit het ravijn hielp.

De expo wisselt af tussen audiofragmenten met unieke verhalen uit de koers en prachtige fotoreeksen van Jelle Vermeersch. De fotograaf besteedt aandacht aan de verschillende aspecten van de wielersport. Zo brengt hij de seingevers in beeld en toont hij de flandriens van nu. Vooral de zwart-wit foto’s van de (nog levende) Tourwinnaars vond ik bijzonder geslaagd.

© Jelle Vermeersch

De dokter

De blauwe lijn volgt wielerarts Yvan Vanmol (Deceuninck – Quick-Step). Hij is sinds de jaren ’80 actief in het wielermilieu en werkt al een eeuwigheid samen met Patrick Lefevere. Door de ogen van de dokter beleef je opnieuw de valpartij van Johan Museeuw in het Bos van Wallers. Yvan Vanmol was ook ploegarts van zowel Tom Boonen als Frank Vandenbroucke, twee grote talenten met uiteenlopende karakters. Op Frank Vandenbroucke had Yvan Vanmol weinig grip. Jammer genoeg ging VDB uiteindelijk ten onder aan de tol van de roem.

Een ander deel van de expo brengt het onderscheid tussen kopman en knecht in beeld. Het is de gewoonte dat de kopman bij een overwinning zijn knechten rijkelijk beloont. Yves Lampaert gaf zijn ploegmaten ooit een grasmaaier cadeau uit dank voor hun hulp bij het behalen van zijn Belgische titel. Je kan de John Deere van Lampaert bewonderen halfweg de expo. Er is ook een nagebouwde Quick-Step bus waar je een kijkje neemt achter de schermen van de Belgische World Tour-ploeg.

© Patrick Henry

De tragiek van de koers

Vallen is onlosmakelijk verbonden met de koers en valpartijen lopen als een rode draad door de expo. Astrid Collinge is de weduwe van Antoine Demoitié die in Gent-Wevelgem 2016 ten val kwam en later aan zijn verwondingen overleed. Ondertussen trouwde ze met de talentvolle klimmer Louis Vervaeke. Louis en Astrid vertellen openhartig over hoe ze elkaar ontmoetten en de liefde (terug)vonden. Maar ze hebben het ook over de angst voor het vallen en hoe moeilijk het soms is om als sporter met de druk om te gaan. Renners die de dood vonden in de wielersport, zoals Wouter Weylandt en Bjorg Lambrecht, krijgen een pakkend eerbetoon in Heeren, vertrekt!

© Patrick Henry

De ultieme wielervrouw

Corinne Poulidor is de ultieme wielervrouw. Ze is de dochter van Raymond Poulidor, de vrouw van Adrie van der Poel en de mama van Mathieu en David van der Poel. Ze vertoeft al heel haar leven in de koers. Het palmares van Mathieu is vrij indrukwekkend, terwijl oudere broer David een stuk minder overwinningen op zijn conto wist te schrijven. Het verscheurt Corinne dat haar beide zonen niet even succesvol zijn. Ze heeft daarom vaak de neiging om David in bescherming te nemen.

Na al die verhalen en indrukken kan je, op het einde van een boeiende rit door de geschiedenis van de koers, nog even plaatsnemen op de tribune en enkele unieke videobeelden bekijken van Roger Decock, Yvan Vanmol, Louis Vervaeke en Astrid Collinge en de familie ‘Van der Poelidor’. Het loont echt wel de moeite om naar Gent te trekken en deze tentoonstelling te bezoeken. Je hoeft het wielrennen zeker niet op de voet te volgen om ervan te kunnen genieten. En natuurlijk is Gent ook nog eens een fantastische stad, dus maak er maar meteen een daguitstap van.

© Patrick Henry

Praktisch

De expo loopt nog tot en met 5 april 2021 in de Sint-Pietersabdij in Gent, is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer, en is toegankelijk van dinsdag tot zondag tussen 10 en 18 uur. Boek je ticket online om zeker te zijn van je plek. Een ticket kost 12 euro, audioguide inbegrepen. Kinderen, studenten en inwoners van Gent krijgen een fikse korting. Met een museumpas mag je gratis binnen. Een bezoek duurt ongeveer anderhalf uur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: