Bijzondere plekken in Parijs: 10 X de mooiste fotospots

Elke Parijs-fan kent wel de Eiffeltoren, het Louvre en de Champs-Élysées, maar daarnaast zijn er nog zoveel bijzondere plekken in Parijs waar een pak minder toeristen komen. Parijs is heel fotogeniek. De stad van de liefde barst van de pittoreske straatjes en gezellige pleinen, maar je ontdekt er ook prachtige parken, bruisende markten en verrassende streetart. In dit artikel nemen we je mee naar de mooiste fotospots van Parijs, tien bijzondere plekken die je als fotograaf absoluut wil vastleggen op de gevoelige plaat.

Canal Saint-Martin

Het Canal Saint-Martin is een kanaal van ongeveer 4,5 kilometer lang in het noordoosten van Parijs. Het kanaal werd aangelegd in de 19e eeuw en verbindt de Seine ter hoogte van de Place de la Bastille met het Bassin de la Vilette. De schaduwrijke kades vormen het perfecte decor voor een ontspannen wandeling. Een trip langs het Canal Saint-Martin biedt je de kans om een uniek stukje Parijs te ontdekken. Onderweg kom je langs negen sluizen en verschillende ijzeren loopbruggen. Misschien herken je wel enkele locaties uit de film Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain. Op zomerse dagen vormt deze authentieke buurt een sfeervolle ontmoetingsplaats voor locals die er genieten van een terrasje of een heerlijke picknick langs de betoverende oevers.

Bijzondere plekken in Parijs
Canal Saint-Martin
Rue Crémieux

Het kleurrijkste straatje van Parijs? Dat is ongetwijfeld de Rue Crémieux in het 12e arrondissement, op een boogscheut van de Place de la Bastille. De huizen zijn er getooid in zachte pastelkleuren, wat in schril contrast staat met de grijsbruine gevels in het gros van de straten van Parijs. Voor de huizen staan er bloemen en planten die de straat nog meer opfleuren. De Rue Crémieux is een rustig en autovrij straatje, maar ondertussen is deze fotospot wel gigantisch hot op Instagram. Vergeet zeker je smartphone of fototoestel niet als je deze bijzondere plek in Parijs wil vereeuwigen.

Bijzondere plekken in Parijs
Rue Crémieux
Passage des Panoramas

Rondom de Grands Boulevards liggen de mooiste winkelgalerijen van Parijs. Deze passages zijn gebouwd aan het begin van de 19e eeuw om de winkelende elite te beschermen tegen de regen en de modderige straten. Vandaag schieten er van de ruim honderd passages nog slechts een twintigtal over. De wondermooie Passage des Panoramas dateert uit 1799 en is daarmee de oudste overdekte winkelgalerij van de stad. De passage verbindt de Boulevard Montmartre en de Rue Saint-Marc in het 2e arrondissement. De glazen koepel zorgt voor natuurlijk daglicht. Je vindt er winkeltjes waar ze oude munten en ansichtkaarten verkopen, maar ook enkele eethuizen en zelfs een theater.

Bijzondere plekken in Parijs
Passage des Panoramas
Jardin du Luxembourg

Op naar de Rive Gauche, de linkeroever van de Seine, voor Jardin du Luxembourg. Dit prachtige stadspark ligt aan de voet van het Palais du Luxembourg in het 6e arrondissement. Zowel het paleis als het park werden aangelegd in de 17e eeuw voor koningin Maria de’ Medici uit Firenze. Jardin du Luxembourg ligt vlakbij de universiteit en studentenbuurt Quartier Latin. De studenten van de Sorbonne komen er graag studeren of ontspannen. Jonge gezinnen verzamelen in het weekend dan weer rond de grote achthoekige vijver waar kinderen hun eigen miniatuurbootjes besturen. In het park tref je ook brede wandelpaden, diverse klassieke standbeelden, tennisveldjes en zelfs een poppentheater aan. Tot slot is er nog de schitterende Medici-fontein, een verborgen parel in de oostelijke uithoek van het park.

Jardin du Luxembourg
Pigalle Duperré Court

In 2009 verrees in de wijk Pigalle in het 9e arrondissement een kleurrijk basketbalveld op een oude verlaten parkeerplaats tussen twee gebouwen in de Rue Duperré. De bezielers van het project zijn modeontwerper Stéphane Ashpool, Nike en ILL Studio. Bij de opening waren grote basketsterren als Michael Jordan en LeBron James aanwezig. Doorheen de jaren kreeg het sportveld regelmatig een nieuwe look. Mensen van verschillende achtergronden en culturen komen er samen om hun passie voor basketbal te delen. Dit levendige speelveld waar sport, kunst en cultuur elkaar ontmoeten is zeker een van de meest bijzondere plekken in Parijs. Niet te missen als je in de buurt bent.

Bijzondere plekken in Parijs
Pigalle Duperré Court
Parc des Buttes-Chaumont

In het 19e arrondissement van Parijs ligt het derde grootste park van de stad: Le Parc des Buttes-Chaumont. Dankzij de vele hoogteverschillen geniet je in dit stadspark op meerdere plekken van fraaie uitzichten over Parijs. Het park heeft een oosterse uitstraling met haar grote vijver, idyllisch eilandje, mysterieuze grot en kronkelende wandelpaden. Op het hoogste punt van het park ontdek je zelfs een kleine tempel: de Temple de la Sybille. Als je de steile rotsheuvel naar de tempel beklimt word je beloond met een fantastisch zicht op de Sacré-Coeur en Montmartre. De uitgestrekte grasvelden nodigen uit om een boek te lezen of te picknicken.

Bijzondere plekken in Parijs
Parc des Buttes-Chaumont met de Temple de la Sybille
Les Deux Plateaux

Les Deux Plateaux, ook de Colonnes de Buren genoemd, is een originele installatie van de Franse kunstenaar Daniel Buren. Sinds 1986 vind je dit kunstwerk op de binnenplaats van het Palais Royal, het voormalig koninklijk paleis. Het werk bestaat uit zwart-witte zuilen van verschillende hoogtes die oprijzen uit de grond. Hoewel het project destijds veel controverse veroorzaakte, is het vandaag een populaire Instagram fotospot. Bezoek zeker ook de tuin van het koninklijk paleis, een oase van rust in hartje Parijs.

Bijzondere plekken in Parijs
Jardin du Palais Royal – Les Deux Plateaux
Place des Vosges

Place des Vosges, in de hippe wijk Le Marais, is het oudste en misschien ook wel het mooiste plein van Parijs. Het vierkante Vogezenplein werd aangelegd in de 17e eeuw. Het groene plein is omringd door arcaden en 36 prachtige historische huizen. De Franse schrijver Victor Hugo woonde op nummer 6, het toenmalige Hôtel de Rohan-Guéménée. Vandaag is er een klein museum gevestigd waar je je kan laten onderdompelen in de leefwereld van de kunstenaar. Rondom het plein vind je hotels, restaurants en antiekwinkels. Een bijzondere plek in Parijs om even te verpozen in het groen of op een van de vele sfeervolle terrasjes.

Bijzondere plekken in Parijs
Place des Vosges
Place Igor Stravinsky

Dit plein, genoemd naar de Russische componist Igor Stravinsky, ligt tussen het Centre Pompidou en de Église Saint-Merri. Een van de eyecatchers op het plein is de Fontaine Stravinsky, een mooie realisatie van de Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely en zijn Franse geliefde Niki de Saint Phalle. De fontein bestaat uit verschillende kleurrijke sculpturen die verwijzen naar het werk van Stravinsky. Verder ontdek je op de Place Igor Stravinsky ook enkele schitterende murals, waaronder Chuuuttt !!! van de Franse graffitikunstenaar Jef Aérosol.

Bijzondere plekken in Parijs
Murals Place Igor Stravinsky
Marché aux Puces de Saint-Ouen

De Marché aux Puces de Saint-Ouen is de grootste antiek- en vlooienmarkt van Parijs. Eigenlijk is het een heus dorp, met een netwerk van verschillende markten. De meeste marktjes zijn geconcentreerd rond de Rue des Rosiers. Een van de leukste markten is de Marché Vernaison. In de sfeervolle steegjes ontdek je honderden kraampjes met schilderijen, bizarre kunstobjecten, meubelen, textiel, juwelen en speelgoed. Op de deels overdekte Marché Malassis ligt de nadruk meer op antiek en design. De Marché aux Puces de Saint-Ouen is geopend op zaterdag, zondag en maandag. De markt ligt even buiten het centrum van Parijs, maar je reist er vlot naartoe met de metro (metrostation Porte de Clignancourt).

Marché Vernaison
Meer bijzondere plekken in Parijs?
  • Op zoek naar een leuk hotel om te overnachten tijdens je bezoek aan Parijs? Het kleinschalige designhotel Le General ligt in het 11e arrondissement, de ideale uitvalsbasis om zowel Le Marais als de buurt rond het Canal Saint-Martin te verkennen. Maar ook de rest van Parijs ligt aan je voeten, metrostation République ligt namelijk op nog geen vijf minuten wandelen van het hotel.
  • Benieuwd naar nog meer bijzondere plekken in Parijs? In onze mini-reisgids ontdek je tal van originele hotspots en leuke tips voor een citytrip Parijs.
  • We bezochten Parijs onder meer tijdens onze treinreis door Europa. Met de trein, de TGV of Eurostar, reis je vlot, comfortabel en goedkoop naar Parijs. Reserveer tijdig je zitplaats voor de beste prijzen. Tip: combineer je citytrip Parijs met een bezoek aan het Noord-Franse Lille, op slechts een uurtje sporen van de Franse hoofdstad.

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat we een kleine commissie ontvangen als je boekt of koopt via zo’n link. Het kost je niets extra, maar je steunt er wel onze blog mee.

15 X Favoriete hotspots in Kortrijk

Kortrijk is een heerlijke stad om te wonen, maar ook een leuke bestemming voor een korte citytrip. Langs de oevers van de Leie ontdek je een bruisende en gezellige stad met een rijke geschiedenis. De Guldensporenstad is creatief, ondernemend en herbergt tal van toffe hotspots waar je lekker kan eten of naar hartenlust kan shoppen. We blijven voortdurend nieuwe fijne adresjes ontdekken in onze thuisstad. Benieuwd? In dit artikel maak je kennis met onze favoriete hotspots in Kortrijk.

de inKijk

Op het Overbekeplein vind je sinds 2022 een hippe conceptstore. Bij de inKijk koop je leuke cadeaus en hebbedingen voor ieders budget. De nadruk ligt op lokale, ecologische en duurzame spullen zoals handgemaakte juwelen, originele plantenpotjes of rugzakken gemaakt van plastic uit de oceaan. Kortom, niet te missen tijdens je bezoek aan Kortrijk.

favoriete adresjes in Kortrijk
de inKijk, Overbekeplein 30/32
Follie en koffie

Follie en koffie is een gezellige winkel met een al even gezellige lounge waar je terecht kan voor een kop koffie of een aperitiefje. Kijk goed om je heen, want werkelijk alles is hier te koop. Terwijl je snuistert tussen de vele follietjes maak je kennis met de sympathieke uitbaatster Ann en huiskat Filou. Creatieve zielen zijn bij Follie en koffie aan het juiste adres voor een workshop juwelen maken of manden haken.

favoriete adresjes in Kortrijk
Follie en koffie, Onze-Lieve-Vrouwestraat 18
Kaffee Damast

Kaffee Damast is de museumbistro van museum Texture, het museum van vlas en textiel. Op de uitgebreide kaart vind je lekkere gerechten met veel aandacht voor West-Vlaamse streekproducten, zoals vitello tonnato van Kortrijkse bil of artisanale vlaskaaskroketten. Proef zeker eens de karnemelkstampers. Er staat zelfs een zomerversie op de kaart (met garnaaltjes en haringkaviaar). Ook de cocktails en desserts zijn de moeite. Uit de boxen klinkt jazzmuziek en Kaffee Damast organiseert regelmatig live jazzsessies en andere toffe evenementen.

Texture – Kaffee Damast,
Boekenhuis Theoria

Gezelligheid en warmte troef in boekenhuis Theoria. Je struint er tussen een ruim assortiment aan boeken, en dat in een prachtig kader. Naast boeken voor jong en oud verkopen ze in Theoria ook postkaarten en puzzels. Bestel een kopje koffie en installeer je in één van de vele knusse hoekjes. Voor verrassende boekentips mag je hier steeds rekenen op de behulpzame medewerkers. Dankzij hun nieuwe concept Bed & Books kan je zelfs tussen de boeken blijven overnachten.

Boekenhuis Theoria, Casinoplein 10
Split

Split is een trendy zaak waar foodsharing centraal staat. Je proeft er cocktails, tapas en sharing dishes in een stijlvol en eigentijds interieur. De creatieve gerechten zijn tot in de puntjes verzorgd en het jonge, enthousiaste team zorgt bovendien voor een gastvrije ontvangst. Broederlijk delen met je tafelgenoten en vooral grenzeloos genieten, dat is de succesformule van Split.

Split, Kapucijnenstraat 27
Sprezza

Bij Sprezza, de prachtige cocktailbar van Hotel Damier, nip je van sprankelende cocktails in een kleurrijk decor vol bloemen en comfortabele zeteltjes. De dranken worden zorgvuldig samengesteld door de bartender en z’n team. Op de kaart ontdek je naast rasechte klassiekers als de Pornstar Martini ook inventieve signature cocktails, mocktails, een uitgelezen whiskycollectie en social bites.

Sprezza, Graanmarkt 12
Rebelle

Restaurant Rebelle ligt in de Kortrijkse deelgemeente Marke, maar is zeker een ommetje waard. Rebelle heeft een Michelinster en staat voor toegankelijke gastronomie, met aandacht voor streekproducten én heel wat oosterse invloeden. De gerechten zijn duidelijk met veel oog voor detail bereid en de bijhorende wijnen worden met kennis van zaken gepresenteerd. Favorietje!

Rebelle, Rekkemsestraat 226 (Marke)
Byttebier – La Cantine

Byttebier – La Cantine bestaat uit twee delen. Links snuffel je rond in urban store Chapter 4. Je vindt er woon- en tafeldecoratie, fair fashion, planten en boeken. Rechts kan je na het shoppen heerlijk tafelen in het sfeervolle lunchrestaurant La Cantine. Op de kaart staan gezonde, seizoensgebonden gerechten en lekkere dessertjes.

favoriete adresjes in Kortrijk
Byttebier – La Cantine, Jozef Vandaleplein 7a
De Vreemde Eend

De Vreemde Eend is een eigenwijze cadeau- en inspiratiewinkel in de Wijngaardstraat. Hier koop je originele geschenken voor jezelf of iemand anders. Toffe accessoires, eigentijdse woondecoratie, een uitgebreide theeselectie,… Annemie helpt je met veel plezier bij de keuze van een passend geschenk. Bovendien richtte ze boven de winkel Het Nest in, een warme ontmoetingsplek om bij te kletsen met een kop koffie of thee.

De Vreemde Eend, Wijngaardstraat 24
Julia’s

Vlakbij het station ligt de gezellige koffie- en lunchbar Julia’s, een zalige plek voor een bakje troost of een lekkere en gezonde hap in een huiselijke sfeer. Elke dag van de week ben je hier welkom voor koffie of thee, een smoothie, salade, gegrilde sandwich of huisgemaakt gebak. De supervriendelijke bediening van Julia en co krijg je er gratis en voor niets bovenop. Meer dan terecht in ons lijstje van favoriete hotspots in Kortrijk!

favoriete adresjes in Kortrijk
Julia’s, Koning Albertstraat 2
deDingen

Een hippe koffiebar in huiskamerstijl waar je ook kan ontbijten, brunchen of lunchen én een gemoedelijke bruine kroeg waar je de biertjes van Brouwerij Ruimtegist degusteert. deDingen op het Buda-eiland combineert het allemaal. Wij zijn vooral fan van de Eggs Benedict. Voor zoetekauwen is de cheesecake dan weer een aanrader.

favoriete adresjes in Kortrijk
deDingen, Budastraat 12
Lily’s Noodle House

In Lily’s Noodle House maak je kennis met de hedendaagse Aziatische keuken: Chinese en Koreaanse gerechten zoals ramen, curry en gebakken rijst met een twist. De bediening is vlot en vriendelijk, het interieur hip en modern. Het terras aan de verlaagde Leieboorden met zicht op de Broeltorens is een extra troef.

favoriete adresjes in Kortrijk
Lily’s Noodle House, Handboogstraat 8
El Jaguar

Eethuis El Jaguar is een leuke nieuwkomer aan de verlaagde Leieboorden. Op de kaart ontdek je vooral tapas en zuiderse gerechten zoals lasagne, entrecôte met chimichurri of pastel del choclo (een Chileense ovenschotel). Er zijn ook enkele wisselende suggesties. De knalrode open keuken, de vriendelijke bediening en de bruisende Zuid-Amerikaanse sfeer maken het plaatje compleet. Nu al een van onze favoriete hotspots in Kortrijk.

El Jaguar, Handboogstraat 6
Pizzeria Sofia

Bij Pizzeria Sofia proef je authentieke Napolitaanse pizza’s bereid in een traditionele houtoven. Naast een ruim aanbod originele pizza’s staan er ook heerlijke antipasti (zoals vitello tonato of Italiaanse charcuterie) en pasta’s op de kaart. Zaakvoerster Sofie reisde naar Napels om de kneepjes van het vak te leren en werkt samen met enkele gedreven Napolitaanse pizzaiolo’s. Het interieur oogt jong en fris met een vrouwelijke touch. Italiaanse vibes op een van de mooiste pleintjes van Kortrijk.

Favoriete adresjes in Kortrijk
Pizzeria Sofia, Sint-Maartenskerkhof 8
Huyze Begga

Het idyllische Begijnhof van Kortrijk is sinds 1998 UNESCO Werelderfgoed. Je kan er even verpozen bij Huyze Begga, in het voormalig huis van de grootjuffrouw. Je bent er welkom voor een uitgebreid ontbijt op zondag of een heerlijke lunch. De kaart is beperkt, maar je hebt wel de keuze uit enkele creatieve seizoensgebonden gerechten. In de namiddag transformeert Huyze Begga tot een tearoom en kan je er smullen van lekkere wafels of pannenkoeken.

Huyze Begga, Begijnhof 31
Tijd over?

Vanaf vannacht slaap ik op het dak | Jens Christian Grøndahl

Waardering: 3.5 uit 5.

Jens Christian Grøndahl (1959) is een Deens schrijver. Hij studeerde filosofie aan de universiteit van Kopenhagen. Later volgde hij ook nog filmstudies, maar hij koos uiteindelijk om voluit voor een schrijverscarrière te gaan. Zijn debuut Kvinden i midten verscheen in 1985. Zijn werk werd in verschillende talen vertaald en hij won ook tal van literaire prijzen in binnen- en buitenland. Liefde en relaties staan steeds centraal in zijn romans. Vanaf vannacht slaap ik op het dak verscheen begin 2024.

Levensweg

In Vanaf vannacht slaap ik op het dak schetst Grøndahl de levensweg van een man. Als twintiger ontmoet hij de vrijgevochten Anna. Ze beginnen een relatie, maar al snel verdwijnt Anna abrupt uit zijn leven. Daarna maakt Grøndahl een grote sprong in de tijd. De man is ondertussen 62 jaar. Hij is ongeneeslijk ziek en zijn vrouw heeft hem verlaten. Op een dag ontmoet hij Anna opnieuw in een park in Kopenhagen. Ze gunt hem een inkijk in haar verleden en vertelt haar levensverhaal, een verhaal over bedrog en grensoverschrijdend seksueel geweld.

“Naarmate de jaren voorbijgingen, werd die periode, de passage van herfst tot winter die we samen hadden doorgebracht, korter. Nauwelijks een verhaal, slechts een van de onaffe schetsen die je achter je laat voordat het leven zijn blijvende vorm aanneemt, voor zo lang als het duurt.”

Spinnenweb

De twee zestigers groeien langzaam naar elkaar toe en duiken terug in hun verleden. Grøndahl doorspekt zijn boek met prachtige filosofische zinnen over het leven en de liefde. Hij neemt je mee op een intense reis door de gedachten en gevoelens van het hoofdpersonage. De roman is tijdloos, maar pretendeert tegelijk ook eigentijds te zijn. Zo verweeft Grøndahl bespiegelingen rond gender en een #Metoo-verhaal in zijn boek. Jammer genoeg komen deze passages nogal gekunsteld over. Een gemiste kans.

“Er is een periode in het leven dat je je zo levend voelt dat je denkt dat het nooit zal ophouden. Dat is niet als je jong bent zoals altijd wordt beweerd. De tijd dat je jong bent is grijs, het is een spinnenweb van vooruitzichten, luchtige plannen en gewichtloze dromerij.”

Melancholische roman

Met Vanaf vannacht slaap ik op het dak schreef Grøndahl een meeslepende en melancholische roman over het verstrijken van de tijd. Op meesterlijke wijze slaagt hij erin menselijke relaties te fileren. Grøndahl neemt thema’s als verbondenheid, vrijheid, liefde, ouderdom en ziekte onder de loep. Vanaf vannacht slaap ik op het dak kruipt onder je huid en zet je aan het denken. Een boek voor mijmeraars en filosofen.

“De wereld die ik me had herinnerd, de maanden die wij ergens in de jaren tachtig met elkaar hadden doorgebracht, was geen verloren gegane wereld. Dezelfde tijd was doorgegaan en nu had hij ons eindelijk ingehaald.”

2024 – Meulenhoff – 240 blz. – Vertaling: Femke Muller

De leukste hotels voor een weekendje weg

Nood aan een weekendje weg? Dan is het nog zo fijn om in een leuk hotel te overnachten. In dit overzicht zetten we de leukste hotels voor een weekendje weg voor je op een rij. We nemen je mee naar enkele fijne bestemmingen in België, Nederland en Frankrijk die allemaal vlot bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. De hotels in dit lijstje blinken uit door hun originele inrichting, goede ligging, toffe sfeer en in vele gevallen ook door hun lekkere keuken. Met deze tips kan je alvast zorgeloos je volgende weekendtrip plannen. Veel plezier!

Yalo Urban Boutique Hotel (Gent)

In 2021 opende in hartje Gent het Yalo Urban Boutique Hotel. Dit bruisende viersterrenhotel telt 92 designkamers met een comfortabele boxspring, een televisie met Chromecast-functie en een vintage usb-radio of platenspeler. Het paradepaard van het hotel is echter de spectaculaire serre waar je ’s morgens aanschuift voor het ontbijt. Het restaurant serveert een gevarieerd aanbod seizoensgebonden gerechten. Je bent er welkom om te lunchen of dineren in een uniek decor. Ook voor een kop koffie met gebak of een lokaal wijntje met bar bites is de serre the place to be. Op de zesde verdieping vind je de Yalo Rooftop. Met een cocktail in de hand geniet je er van een prachtig uitzicht op de stad. Waarom wij helemaal weg zijn van Yalo lees je in dit artikel.

De leukste hotels voor een weekendje weg
Yalo Urban Boutique Hotel
Thon Hotel Bristol Stephanie (Brussel)

Thon Hotel Bristol Stephanie is een stijlvol viersterrenhotel in de Louizalaan, de meest modieuze winkelstraat van Brussel. Je slaapt er in ruime en elegante kamers. Het hotel herbergt ook een restaurant waar je de traditionele Franse keuken proeft. Zin in een slaapmutsje? In de moderne 91-bar nip je van een perfect geshakete cocktail. ’s Morgens geniet je van een uitgebreid ontbijtbuffet met lekkere huisgemaakte smoothies en diverse koude en warme bereidingen. Het personeel is professioneel en vriendelijk en qua prijs-kwaliteitverhouding zit je in dit hotel helemaal goed. Wil je ook bruisend Brussel ontdekken? Lees dan hier even onze tips.

De leukste hotels voor een weekendje weg
Thon Hotel Bristol Stephanie
The Hoxton (Brussel)

In de lente van 2023 opende The Hoxton Brussel haar deuren in de vroegere IBM-toren in de buurt van het Brusselse Noordstation. The Hoxton herbergt 198 kleurrijke kamers met een retro chic design. In restaurant Cantina Valentina maak je kennis met de Peruviaanse keuken. Je bent er welkom voor ontbijt, brunch, lunch en diner. Rooftopbar Tope biedt een fenomenaal uitzicht over de skyline van Brussel. Op het menu staan sprankelende cocktails, maar ook tacos en kleine hapjes om te delen. De levendige sfeer, de internationale uitstraling en de retrostijl maken het plaatje compleet. The Hoxton staat garant voor een unieke hotelervaring die je nog lang zal bijblijven.

The Hoxton
Goodnight Antwerp (Antwerpen)

Goodnight Antwerp is een kleinschalig boetiekhotel met vijf smaakvol ingerichte kamers. De eigenaars zijn gastvrij en supervriendelijk. Ze geven je met plezier tal van tips om Antwerpen te ontdekken. Slapen doe je in ruime kamers met hoge plafonds, comfortabele bedden en veel aandacht voor kunst en design. Na een goede nachtrust geniet je ’s morgens van een overheerlijk uitgebreid ontbijt. Dit leuke hotel ligt misschien niet in de meest trendy buurt van ’t Stad, maar wel op slechts tien minuten wandelen van station Antwerpen-Centraal én op wandelafstand van de belangrijkste highlights van de stad.

De leukste hotels voor een weekendje weg
Goodnight Antwerp
Grand Hotel Casselbergh (Brugge)

Grand Hotel Casselbergh ligt in een rustige straat in het hart van Brugge, op een boogscheut van de Grote Markt en de Burg. Deze tijdloze parel ademt geschiedenis en combineert moeiteloos modern comfort met historische charme. Grand Hotel Casselbergh telt maar liefst 118 kamers voorzien van comfortabele kingsize bedden. Het gezellige ontbijtrestaurant bevindt zich in de 16e-eeuwse kelders van het hotel. Voor een aperitiefje kan je dan weer terecht in de prachtige hotelbar met haar knusse zithoeken en eeuwenoude decoratie. De perfecte uitvalsbasis voor een romantisch weekendje Brugge!

Grand Hotel Casselbergh
Monsieur Ernest (Brugge)

In een voormalige brouwerij uit 1673 in de Wulfhagestraat in Brugge vind je Monsieur Ernest, een hip en betaalbaar driesterrenhotel. De kamers zijn eerder aan de kleine kant en vrij basic ingericht. Reizigers die op zoek zijn naar luxe zullen hier van een kale reis terugkomen. Waarom moet je dan wel naar Monsieur Ernest? De locatie is perfect. Je logeert in een rustig straatje langs het water en toch sta je na vijf minuten wandelen al op de Markt. De inrichting is charmant, met een unieke mix van historische elementen en design. Let vooral op de sierlijke trap in de lobby en de mooie zwart-witfoto’s aan de muren. Het hotel beschikt over een gezellige bar waar ook locals graag iets komen drinken én een schaduwrijk terras met zicht op de rei. Extra troeven zijn het verrukkelijke ontbijt en de relaxte sfeer.

De leukste hotels voor een weekendje weg
Monsieur Ernest
Hotel Vé (Mechelen)

Op de Vismarkt, het gezelligste pleintje van Mechelen, prijkt Hotel Vé. Dit modern viersterrenhotel is ondergebracht in een voormalige visrokerij en een oude tabaksfabriek. De oorspronkelijke industriële elementen zijn mooi bewaard gebleven en werden aangevuld met hedendaags design. Het hotel beschikt over ruime en verzorgde kamers. Hotelgasten kunnen elke ochtend ontspannen in de wellness, met onder meer een zwembad, jacuzzi, sauna en Turks stoombad. Het ontbijt is lekker en uitgebreid. Hotel Vé is kortom de ideale uitvalsbasis voor een korte citytrip naar het verrassende Mechelen.

Hotel Vé
OKKO Lille Centre (Lille)

OKKO is een fijn viersterrenhotel in het centrum van Lille (Rijsel). Je slaapt er in het winkelwandelgebied, op een boogscheut van het station, de Grand Place en het charmante Vieux-Lille. De kamers ogen fris en modern, met vrolijke pastelkleuren en speelse elementen. Le Club is de centrale ontmoetingsplaats van het hotel. In een huiselijke sfeer kan je hier ontbijten, snacken of een boek lezen in een van de knusse zithoeken. Elke avond nodigen de sympathieke hotelmedewerkers je uit voor de aperitivo, een Italiaanse traditie. Je betaalt je drankje maar krijgt er wel gratis hapjes bij. Altijd lekker! Plan je binnenkort een citytrip naar Lille? Lees dan de tips in dit artikel of check mijn reisgids van Time to Momo (die gedeeltelijk in dit hotel geschreven werd).

OKKO Lille Centre
L’Arbre Voyageur (Lille)

Een ander leuk hotel in Lille is het sfeervolle L’Arbre Voyageur (BW Premier Collection), op wandelafstand van het station en Vieux-Lille. Alle 48 kamers zijn uniek en stijlvol gedecoreerd en beschikken over airconditioning en gratis WiFi. In het hotel vind je maar liefst twee restaurants. Bij Ma Reine proef je eenvoudige lokale gerechten of drink je gewoon een cocktail in de bar. Jane biedt dan weer een gastronomische wereldkeuken in een exotisch decor. Vooraf reserveren is zeker aan te raden. Ook voor een lekker ontbijt ben je bij Jane aan het juiste adres.

L’Arbre Voyageur
Le General Hotel (Parijs)

Le General ligt in een rustige straat in het 11e arrondissement van Parijs, vlakbij metrostation République. Zowel de trendy wijk Le Marais als het Canal Saint-Martin liggen om de hoek. Dit kleinschalige viersterrenhotel beschikt over een hippe bar en verzorgde kamers met een speelse en hedendaagse inrichting. De prijzen zijn schappelijk naar Parijse normen en het personeel is sympathiek en gastvrij. Het ontbijtbuffet (15 € per persoon) met zoete en hartige gerechten wordt geserveerd in de knusse ontbijtruimte. Le General Hotel is zonder twijfel een van de leukste hotels van Parijs. Boek ruim vooraf voor de beste prijzen.

Le General Hotel
The James (Rotterdam)

Op wandelafstand van station Rotterdam Centraal en vlakbij de winkelstraten en de bruisende Meent ligt designhotel The James. Dit driesterrenhotel straalt zowel warmte als luxe uit en kreeg terecht een plekje in onze lijst met leukste hotels voor een weekendje weg. De kamers zijn voorzien van kwaliteitsvolle kingsize bedden en een designbadkamer met regendouche. Op de tweede verdieping is er een gezellige lounge met 24/7 food market waar je verse ontbijtkoeken, broodjes, fruit, verschillende dranken en snacks koopt. Betalen doe je aan de zelfscankassa. Wij waren alvast helemaal into The James en vonden het de ideale uitvalsbasis om het kosmopolitische Rotterdam te verkennen.

De leukste hotels voor een weekendje weg
The James
citizenM (Rotterdam)

Nog in Rotterdam vind je een fantastisch hotel van citizenM. Deze populaire hotelketen staat voor betaalbare luxe en heeft hotels in verschillende grote steden op drie continenten. Inchecken gebeurt volledig digitaal, via de gratis app of de kiosken in het hotel. Met diezelfde app kan je ook de temperatuur en verlichting in je kamer regelen, je favoriete films of series streamen en eten of drinken bestellen in canteenM. De kamers zijn niet zo groot, maar wel efficiënt en leuk ingericht. Vanuit je XL bed geniet je van het zicht op de Oude Haven of de imposante Markthal. Kortom, de perfecte locatie voor een weekendje weg naar Rotterdam.

CitizenM Rotterdam
citizenM Amstel (Amsterdam)

We zijn duidelijk fan, want ook in Amsterdam sliepen we in een citizenM hotel. Meer bepaald in het centraal gelegen citizenM Amstel Amsterdam, vlakbij metrohalte Weesperplein en de beroemde grachtengordel. Het hotel heeft een internationale uitstraling met als blikvanger de kleurrijke woonkamer waar je kunstwerken van lokale kunstenaars bewondert. ’s Morgens geniet je in canteenM van een gevarieerd ontbijtbuffet en verder kan je er dag en nacht terecht voor een hapje en een drankje. citizenM is een duurzaam designhotel waar je kennismaakt met de nieuwste hi-techsnufjes. Een hippe hotspot op een toplocatie in de Nederlandse hoofdstad.

De leukste hotels voor een weekendje weg
CitizenM Amstel Amsterdam
La Paulowna Boutique Hotel (Den Haag)

Den Haag is een verrassend leuke bestemming voor een citytrip. La Paulowna Boutique Hotel ligt in het hippe Zeeheldenkwartier, ideaal gelegen tussen stad en strand. Dit duurzame hotel herbergt negen mooi ingerichte kamers met comfortabele bedden en uitstekende douches. Je kan er ook een fiets huren waarmee je binnen twintig minuten naar het strand van Scheveningen peddelt. Op het gelijkvloers vind je Restobar Bayonne, een Baskisch restaurant waar je ’s morgens terecht kan voor het ontbijt. Voor de lunch en het diner serveert de restobar pintxos, kleine en creatieve gerechten uit het Baskenland. Daarnaast zijn er ook nog enkele andere leuke bars en restaurants op het gezellige Anna Paulownaplein. Ideaal om lekker lang te blijven plakken op een van de vele terrasjes.

La Paulowna Boutique Hotel

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat we een kleine commissie ontvangen als je boekt of koopt via zo’n link. Het kost je niets extra, maar je steunt er wel onze blog mee.

Grand Hotel Casselbergh, tijdloze parel in hartje Brugge

Op zoek naar de perfecte uitvalsbasis om het betoverende Brugge te verkennen? Grand Hotel Casselbergh ligt in een rustige straat in het hart van de stad. Dit charmante hotel herbergt verschillende historische woningen die samen een harmonieus geheel vormen. In 2021 heropende het hotel de deuren na een grondige renovatie en kwam er aan de achterzijde een moderne vleugel bij. In dit artikel ontdek je de vele troeven van Grand Hotel Casselbergh Brugge, een tijdloze parel die modern comfort met historische charme combineert.

Het hotel

Grand Hotel Casselbergh ademt geschiedenis. De eeuwenoude inrijpoort en de imponerende hotellobby zetten meteen de toon. Het personeel is vriendelijk en steeds bereid om tips te geven over de mooiste bezienswaardigheden en leukste plekken in Brugge. Het hotel beschikt ook over een spa en fitness in de 16e-eeuwse kelders van het hotel. Gasten krijgen gratis toegang tot de wellness met sauna, stoombad, fitness- en relaxatieruimte. Op aanvraag behoort ook een ontspannende massage tot de mogelijkheden.

Bar Grand Hotel Casselbergh
De kamers

Grand Hotel Casselbergh telt maar liefst 118 charmante kamers. Elke kamer is zorgvuldig ontworpen met een mix van historische elementen en moderne voorzieningen. Je slaapt er zalig in een comfortabel kingsize bed. De badkamer beschikt zowel over een douche als een ligbad. Alle kamers zijn ook uitgerust met airco, gratis WiFi, een televisie, minibar en een ruim bureau en bieden een oase van rust na een dagje Brugge verkennen.

Grand Hotel Casselbergh Brugge
Kamer
Eten en drinken

Elke morgen geniet je in het gezellige ontbijtrestaurant van Hotel Casselbergh van een uitgebreid ontbijtbuffet. Het buffet bestaat uit diverse warme en koude bereidingen, verschillende broodsoorten, zoet en hartig beleg en verse vruchtensappen. Warme dranken zoals koffie en thee worden geserveerd aan tafel. In de magnifieke hotelbar kan je heerlijk aperitieven. Het drankassortiment is erg uitgebreid. Nestel je in een van de knusse zithoeken, bestel een drankje en bewonder het indrukwekkende interieur. In de wintermaanden is het er fijn toeven bij de open haard.

Grand Hotel Casselbergh Brugge
Ontbijt
De omgeving

Grand Hotel Casselbergh ligt in de Hoogstraat, op een boogscheut van de Grote Markt en de Burg. In de buurt van het hotel vind je veel toffe winkels, bars en restaurants. Bekijk ter voorbereiding van je trip alvast onze favoriete hotspots in Brugge. Het hotel is vlot bereikbaar met de wagen of het openbaar vervoer. Het treinstation ligt op ongeveer twintig minuten wandelen van het hotel, maar je kan ook perfect de bus nemen. Vanuit Brugge reis je bovendien vlot naar andere mooie steden als Gent of Kortrijk. Nog meer leuke hotels voor een weekendje weg in Brugge en andere bestemmingen ontdek je in dit lijstje.

Grote Markt

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat we een kleine commissie ontvangen als je boekt of koopt via zo’n link. Het kost je niets extra, maar je steunt er wel onze blog mee.

The Hoxton Brussel: een unieke hotelervaring

In de lente van 2023 opende Hotel The Hoxton Brussel de deuren. The Hoxton vond onderdak in de monumentale Victoriatoren, waar vroeger het Europese hoofdkantoor van IBM gevestigd was. In het hotel zijn zowel toeristen en zakenmensen als locals welkom. Je slaapt er in ruime en comfortabele kamers met een retro chic design. Proef de Latijns-Amerikaanse keuken in een van de sfeervolle bars of restaurants en geniet op het dakterras met een cocktail in de hand van een fenomenaal uitzicht over bruisend Brussel. Zin in een unieke hotelervaring in de Belgische hoofdstad? Boek dan een overnachting in het nu al iconische The Hoxton Brussel.

Het hotel

De eerste indruk is en blijft belangrijk. Als je The Hoxton Brussel binnenwandelt springt de enorme lobby meteen in het oog. Het is een levendige en gezellige ontmoetingsplaats met hoge plafonds en verschillende zithoeken. Ideaal om even tot rust te komen en te bladeren in een van de vele kunstboeken. Links kan je inchecken aan de receptiebalie en rechts vind je een schattige koffiebar. Tot slot is er ook nog de lobbybar waar je de hele dag door dranken en kleine gerechten kan verkrijgen.

Lobby
De kamers

The Hoxton Brussel herbergt 198 kleurrijke kamers waar de jaren 70 tot leven komen. De grootte van de kamers varieert van 20 tot 32 vierkante meter. De retrostijl, de houten meubels, de ronde vormen en de speelse kleuren stralen zowel warmte als elegantie uit. Alle kamers beschikken over comfortabele bedden, een knusse zithoek, een flatscreen-tv, airconditioning en een eigen badkamer. Sommige kamers beschikken ook over een bad. Alles is tot in de puntjes verzorgd en de kamers zijn ook geluidsdicht. Alles voor een goede nachtrust dus!

The Hoxton Brussel
Kamer
Eten en drinken

Je hoeft het hotel niet uit om je culinair te laten verwennen. Bij Cantina Valentina maak je kennis met de Peruviaanse keuken. Je bent er welkom voor ontbijt, brunch, lunch of diner. De chef-kok en zijn team nemen je mee op een smaakvolle reis doorheen Peru. Denk aan quinoa pancakes, ceviche, gegrilde octopus of een sappige steak. Rooftopbar Tope, op de twintigste verdieping, biedt een adembenemend uitzicht over de skyline van Brussel. De menukaart is Mexicaans geïnspireerd en bevat naast een uitgebreide selectie cocktails ook heerlijke tacos en hapjes om te delen. In het weekend zijn er regelmatig DJ-sets.

The Hoxton Brussel
Rooftopbar Tope
De omgeving

The Hoxton Brussel ligt aan de voet van de Kruidtuin, een mooi stadspark met vijver en rozentuin. Boven de tuin ligt de Botanique, een cultureel centrum waar je een film, concert of expo kan meepikken. De Nieuwstraat, de bekendste winkelstraat van Brussel, ligt vlakbij het hotel. Daarnaast vind je ook enkele musea zoals het Belgisch Stripmuseum in de buurt van The Hoxton. Een wandeling van een kwartier brengt je naar het historisch centrum van de stad. Reis je met de trein naar Brussel? Stap dan uit in station Brussel-Noord op tien minuten wandelen van het hotel. Het dichtstbijzijnde metrostation ligt op vier minuten wandelen van The Hoxton Brussel.

Grote Markt
Nog meer leuke hotels?

Liever naar Gent, Rotterdam of Parijs? Laat je dan inspireren door ons lijstje met de leukste hotels voor een weekendje weg.

12 X Hippe hotspots in Brugge

Brugge staat bekend als een erg toeristische stad. Een stad waar je verdwaalt in sfeervolle straatjes, prachtige historische gebouwen spot en met een bootje op romantische grachten dobbert. Brugge is echter zoveel meer dan dat. De laatste jaren vestigden zich heel wat jonge creatieve ondernemers in de stad. Her en der duiken nieuwe leuke winkels en barretjes op. Brugge wordt steeds hipper en levendiger en dat kunnen we alleen maar toejuichen. In deze blog maak je kennis met twaalf hippe hotspots in Brugge.

I Love Coffee

I Love Coffee is een knusse koffiebar met een warm hart voor het zwarte goud. Achter de zaak ligt een rustig terras waar je ongestoord geniet van een kop huisgemaakte koffie. Naast koffie proef je bij I Love Coffee ook verrukkelijke gebakjes. De cheesecake is in elk geval een grote aanrader.

EspressoBar I Love Coffee, Sint-Jakobsstraat 10
NOMAD

NOMAD staat voor No Ordinary Meals and Drinks. Deze eigentijdse ontbijt- en lunchbar op ’t Zand werkt voornamelijk met lokale producten en groenten uit de eigen biologische boerderij. Start je dag met heerlijke toppers als Eggs Benedict, banana bread of boekweitpannenkoeken. Op de lunchkaart staan vooral burgers en salades. De gerechten zijn mooi gepresenteerd en de drankkaart oogt ook al geweldig.

hotspots in Brugge
NOMAD, ’t Zand 12
That’s Toast

In het immer populaire That’s Toast genieten zowel locals als toeristen van all day breakfast. Op de kaart staan zoete en hartige toastgerechten broederlijk naast lekkere koffiebereidingen en sapjes. De sfeer is relaxt en de service altijd vriendelijk. Reserveren is niet mogelijk, waardoor je soms even in de rij moet aanschuiven.

hotspots in Brugge
That’s Toast, Dweersstraat 4
Sanseveria Bagelsalon

Bij Sanseveria Bagelsalon proef je overheerlijke bagels zoals je die normaal enkel in New York vindt. Bert en z’n team serveren rijkelijk belegde ontbijt- en lunchbagels in een gezellige huiskamer met een knap vintage interieur. Deze hippe zaak is enorm geliefd bij de locals. Reserveren of op tijd komen is dus de boodschap.

hotspots in Brugge
Sanseveria Bagelsalon, Predikherenstraat 11
Leeloo

Leeloo is een alternatieve kledingwinkel voor hem en haar. Je shopt er originele stukken van merken als Armed Angels, Green Berlin, Ragwear en Object. Leeloo draagt duurzaamheid en diervriendelijkheid hoog in het vaandel en verkoopt uitsluitend vegan kledingstukken en accessoires. Aanrader!

hotspots in Brugge
Leeloo, Sint-Jakobsstraat 19
Kaffee Kamiel

Middenin het trendy winkelcentrum Zilverpand geniet je de hele dag lang bij Kaffee Kamiel. Je bent er welkom voor ontbijt, brunch, lunch, koffie, gebak of apero. Onder de indruk van het stijlvolle interieur van Kaffee Kamiel? Neem dan een kijkje in interieurshop Monsieur Kamiel, gelegen naast het restaurant. Je vindt er toffe hebbedingetjes voor jezelf of iemand anders: handgedraaid servies, inventieve kaarsen, inspirerende kookboeken,…

hotspots in Brugge
Kaffee Kamiel, Zilverpand 7
Meisjes

Meisjes is een een leuke en trendy winkel in hartje Brugge waar modebewuste meisjes van 18 tot 81 jaar graag over de vloer komen. Je shopt er betaalbare, eigenzinnige en kleurrijke damesmode. In de rekken vind je vooral hippe Scandinavische merken zoals B.Young, Pieces en Vila. Een van die hotspots in Brugge die je zeker niet mag overslaan.

hotspots in Brugge
Meisjes, Eiermarkt 8
Gäststore

De Noordzandstraat is een van de bekendste winkelstraten van Brugge. Naast de grote ketens vind je hier ook enkele unieke lokale shops zoals Gäststore. In deze originele conceptstore ontdek je prachtige objecten van creatieve makers en designers: juwelen, postkaarten, decoratie,… Achteraan de winkel is er ook een kleine bar waar je even tot rust komt in een fabelachtig mooi decor.

hotspots in Brugge
Gäststore & Bar, Noordzandstraat 93
Blend

Blend is een wijnbar en -shop met een ruime keuze kwaliteitsvolle wijnen. De bar is sfeervol ingericht. Verschillende wijnen op de kaart kan je ook per glas bestellen. Met wat lekkere hapjes erbij heb je het ideale recept voor een geslaagde date night. De bediening is professioneel, vriendelijk en helpt je met veel plezier bij je wijnkeuze.

hotspots in Brugge
Blend, Kuipersstraat 6-8
Bar Ran

Voor de allerbeste cocktails van Brugge moet je bij Bar Ran zijn. Deze hippe, no-nonsense cocktailbar is gevestigd in een oude frituur, tegenover de openbare bibliotheek. De sfeer is erg gemoedelijk en de bartenders zijn megavriendelijk. Je nipt er van perfect gemixte drankjes met verbluffende smaakcombinaties. Een absolute topper!

hotspots in Brugge
Bar Ran, Kuipersstraat 4
De Republiek

Grand Café De Republiek is een van de favoriete plekken van de Bruggelingen. In een monumentaal pand geniet je van een drankje en een lekkere hap. De drankkaart is behoorlijk uitgebreid met lokale biertjes, natuurwijnen en exotische cocktails en mocktails. Het keukenteam zorgt voor een mooie mix van vis-, vlees- en vegan gerechten. Op zomerse dagen is het zalig toeven in de mooie stadstuin.

hotspots in Brugge
De Republiek, Sint-Jakobsstraat 36
Tom’s Diner

Tom’s Diner is al jaren een gevestigde waarde in Brugge. Dit gezellig restaurant ligt net buiten het centrum van de stad. De menukaart biedt verschillende opties, van verfijnde tapas om te delen tot lokale klassiekers met een internationale touch. Ondanks de wat afgelegen ligging vinden vele fijnproevers de weg naar deze topzaak. Vooraf reserveren is hier zeker aan te raden.

Tom’s Diner, West-Gistelhof 23
Brugge praktisch
  • Duurzaam reizen naar Brugge kan perfect met de trein. In een kwartiertje wandel je van het station naar ’t Zand waar je een groot toeristisch infokantoor vindt. Aan het station vertrekken ook verschillende bussen naar het centrum van de stad.
  • Ben je nog op zoek naar een leuk hotel in het centrum van Brugge? Grand Hotel Casselbergh is de ideale uitvalsbasis om de hipste hotspots in Brugge te ontdekken. Dit hotel vlakbij de Grote Markt en de Burg combineert historische charme met moderne luxe. Je slaapt er in elegante kamers met comfortabele bedden en ’s morgens geniet je van een uitgebreid ontbijtbuffet.
  • Nog meer hotspots in Brugge en omgeving vind je hier of in de fantastische reisgids van Time to Momo.
  • Steden als Gent of Kortrijk liggen op slechts een halfuurtje van Brugge. Leuk om deze steden te combineren.

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat we een kleine commissie ontvangen als je boekt of koopt via zo’n link. Het kost je niets extra, maar je steunt er wel onze blog mee.

De gestreste samenleving | Stephan Claes

Waardering: 4 uit 5.

Stephan Claes is psychiater en hoogleraar psychiatrie verbonden aan de KU Leuven. Hij is expert in stemmingsstoornissen zoals depressie en burn-out. Eind 2023 verscheen zijn boek De gestreste samenleving. Hierin onderzoekt hij hoe het komt dat er vandaag zoveel mensen met onbestemde lichamelijke en psychische klachten bij de dokter terechtkomen.

Lichaam en geest

In De gestreste samenleving buigt Claes zich over het gegeven dat tal van mensen kampen met chronische pijn, slaapproblemen, chronische vermoeidheid, burn-out of maag- en darmklachten. Vaak vinden dokters geen medische verklaring voor deze klachten. De patiënten gaan naar huis met diagnoses als fibromyalgie of chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Claes stelt dat lichaam en geest bezwijken onder de druk, dat ons stresssysteem uitgeput geraakt. In zijn boek benadrukt hij ook dat we ons lichaam niet mogen zien als een machine. Ons lichaam en brein vormen één geheel en hebben elkaar nodig. Jammer genoeg zijn we het verleerd om te luisteren naar wat ons lichaam te vertellen heeft en grijpen we al snel naar pijnstillers, antidepressiva of alcohol om de pijn te verzachten.  

“De levensomstandigheden werken rechtstreeks in op het lichaam én op de geest, die beide op hun eigen manier zullen reageren, met hun eigen taal als het ware, maar diep vervlochten met elkaar. Het heeft geen enkele zin, en het is ook fundamenteel onjuist, om tussen beide domeinen een hiërarchisch of causaal verband te willen vastleggen.”

Complexe wereld

De westerse samenleving is wellicht nog nooit zo veilig, welstellend en vrij geweest. Hoe komt het dan dat zoveel mensen met langdurige stress en uitputtingssyndromen kampen? Claes gaat in De gestreste samenleving op zoek naar de oorzaken. Een van die oorzaken is onze drang naar perfectie en de wens om alles onder controle te hebben, zowel op niveau van de maatschappij als op niveau van het individu. Daarnaast hebben we vandaag de dag oneindig veel mogelijkheden om ons leven vorm te geven. De drang om erbij te horen en om te excelleren kan heel wat stress creëren. Tot slot denken we ook heel vaak toekomstgericht. We piekeren voortdurend over de toekomst in plaats van in het hier en nu te leven. Al deze oorzaken dragen wellicht bij aan de toename van uitputtingssyndromen in onze hedendaagse maatschappij.

“Ik geloof dat onze maatschappij op een bijzondere manier een beroep doet op een paar belangrijke en op zich positieve eigenschappen van ons mens-zijn: de drang naar volmaaktheid, de mogelijkheid om onszelf te ontwerpen en de noodzaak om de toekomst te zien. Drie diepmenselijke kenmerken die het beste in ons naar boven kunnen halen, maar die ons in een complexe wereld onder grote druk kunnen plaatsen.”

Culturele omslag

In een volgend hoofdstuk gaat Claes na wat we kunnen doen om dergelijke klachten en problemen te verhelpen. Hij geeft aan dat we vandaag vooral aan symptoombestrijding doen. Artsen en therapeuten proberen zo goed als mogelijk patiënten met uitputtingssyndromen te helpen. Verschillende medische behandelingen, therapiën en technieken zoals mindfulness komen aan bod. Het is echter interessanter om te onderzoeken hoe we aan preventie kunnen doen en voorkomen dat zoveel mensen uitgeput raken. Claes pleit voor een fundamentele omslag waarin we vaardigheden als mededogen, zelfkennis, dankbaarheid en vergeving opwaarderen. Een uitdaging waar we allemaal samen moeten voor gaan.

“Als we echt iets willen doen aan dit probleem, zal dat niet alleen moeten gebeuren door psychiaters en psychologen, maar moeten we als maatschappij nadenken hoe we er met z’n allen voor kunnen zorgen dat ons stresssysteem minder zwaar belast wordt. Daarvoor zijn niet méér therapeuten nodig, maar wel een culturele omslag, een andere manier waarop we met de dingen omgaan.”

Urgent en toegankelijk

De gestreste samenleving is een urgent boek over de prominente rol van stress in onze hedendaagse samenleving. Stephan Claes mixt wetenschappelijke inzichten, verhalen van patiënten en persoonlijke reflecties tot een vlot geschreven en toegankelijk geheel. Hij biedt geen pasklare oplossingen, maar hij nodigt zijn lezers wel uit om na te denken over de thema’s die hij in zijn boek naar voren schuift. Interessante en relevante lectuur die ik iedereen kan aanraden.

2023 – Uitgeverij LannooCampus – 196 blz.

Citytrip Lausanne | Olympische hoofdstad aan het meer

Het Zwitserse Lausanne is de op een na grootste stad aan het Meer van Genève. Lausanne is gebouwd op drie heuvels en is een fantastische bestemming voor een veelzijdige citytrip. Het is een compacte metropool met verschillende gezichten. Het gezellige historische centrum staat in schril contrast met de moderne hipsterwijk Flon. Aan de oevers van het meer geniet je dan weer van prachtige vergezichten. Lausanne is een van de groenste steden ter wereld en je kan er ook ongelooflijk lekker eten. In dit artikel ontdek je de leukste tips voor een citytrip Lausanne, de duurzame en innovatieve Olympische hoofdstad aan het Meer van Genève.

Oude binnenstad

In de oude binnenstad van Lausanne reis je terug naar de middeleeuwen. De gotische kathedraal, gebouwd in de 12e en 13e eeuw, kijkt trots over de stad uit. Binnen bewonder je het prachtige interieur en de magnifieke glas-in-loodramen. Vanop de Belforttoren geniet je van een schitterend uitzicht over de stad en het meer. Op de Place de la Riponne prijkt het Palais de Rumine. Dit paleis in renaissancestijl herbergt verschillende musea en een bibliotheek. In het Archeologiemuseum ontdek je archeologische vondsten uit de regio, zoals voorwerpen uit de bronstijd en Romeinse tijd. Daarnaast is het paleis ook de thuishaven van enkele imponerende geologische en zoölogische collecties.

Citytrip Lausanne
Palais de Rumine
Le Flon

Le Flon is zonder twijfel de hipste wijk van Lausanne. De buurt is genoemd naar de gelijknamige rivier, de Flon, die nu ondergronds door deze vallei stroomt. Flon staat bekend om haar bruisende nachtleven. In de zomer geniet je er van een drankje op een van de vele terrassen. De wijk is ook de hemel op aarde voor liefhebbers van moderne architectuur. Flon onderging de laatste decennia een indrukwekkende metamorfose. Oude pakhuizen werden er omgetoverd tot trendy winkels, kunstgalerijen, bioscopen, bars, restaurants en clubs. Kortom, niet te missen tijdens je citytrip Lausanne.

Citytrip Lausanne
Terrasjes in Flon
Ouchy

Met de metro – de enige in Zwitserland – daal je in een mum van tijd af van het centrum naar Ouchy. Deze wijk ligt aan de oevers van het Meer van Genève en heeft een mondaine uitstraling. Op de promenade langs het water zoeven fietsers en rolschaatsers voorbij. Ouchy is ook een groene wijk. De straten zijn omzoomd met bomen, je vindt er enkele parken en zelfs een rozentuin. Een van de meest opvallende gebouwen van de wijk is het Château d’Ouchy. In dit iconische kasteel uit de 12e eeuw is nu een chique hotel gevestigd. Maar de grootste trekpleister van Ouchy blijft toch het Meer van Genève. Het meer leent zich uitstekend voor watersporten als zeilen, suppen, waterskiën of wakeboarden. Er zijn ook verschillende stadsstranden. Zo is er in de oude vissershaven een zone van 2.000 m² afgebakend om te zwemmen. Je kan er ook waterfietsen huren.

Citytrip Lausanne
Château d’Ouchy
Olympische hoofdstad Lausanne

Lausanne staat bekend als Olympische hoofdstad. Het Olympisch Comité en het Olympisch Museum zijn er gevestigd. Het museum is prachtig gelegen langs de oevers van het meer en is echt een must visit tijdens je citytrip Lausanne. Je ontdekt er de rijke geschiedenis van de Olympische Spelen, van de Griekse oudheid tot nu. Boeiende filmfragmenten, bijzondere objecten en interactieve elementen maken van je museumbezoek een onvergetelijke ervaring. Neem daarna nog even de tijd om door het Olympisch Park te wandelen. Dit park aan de voet van het museum bestaat uit verschillende terrassen. Je bewondert er originele kunstwerken met een sportthema. Een fijne ontdekkingstocht!

Citytrip Lausanne, Olympische hoofdstad langs het meer
Olympisch Park
Lekker eten tijdens je citytrip Lausanne

In Lausanne zijn er ontelbaar veel leuke restaurants waar je lekker kan eten. Zo zijn er de traditionele brasserieën die geschiedenis ademen en waar je vooral lokale specialiteiten proeft. Typische streekgerechten zoals kaasfondue en filet de perche meunière (filet van baars uit het meer) staan hier op het menu. Anderzijds zijn er ook tal van trendy restaurants waar talentvolle jonge chefs gastronomische lekkernijen op tafel toveren. Bij Eat Me maak je een culinaire wereldreis. De aantrekkelijke menukaart gidst je door de verschillende continenten. Kies enkele kleine gerechtjes om te delen en sluit af met een heerlijk dessert. Op een boogscheut van Lausanne liggen de wijngaarden van Lavaux (Unesco Werelderfgoed). Deze topwijnen proef je onder meer in Street Cellar, een no nonsense wijnbar in het bruisende hart van Lausanne.

Eat Me
Citytrip Lausanne praktisch
  • We bezochten Lausanne tijdens onze treinreis door Frankrijk, Italië en Zwitserland. De stad is vlot bereikbaar met de trein. Zo reis je rechtstreeks vanuit Parijs met de TGV naar Lausanne. Ook met Milaan is er een rechtstreekse treinverbinding. Van zodra je uit de trein stapt kan je de stad induiken. Rond het station ligt de aantrekkelijke site Plateforme 10 met drie verschillende kunstmusea en veel toffe winkels en restaurants.
  • Een leuk hotel om te overnachten tijdens je citytrip Lausanne is Moxy Hotel. Dit hippe en moderne driesterrenhotel ligt middenin de levendige wijk Flon. De kamers zijn klein maar fijn. Beneden vind je een kleurrijke bar waar je terecht kan voor drankjes, ontbijt en snacks. 
  • Als je in Lausanne overnacht mag je gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer. Vraag bij het inchecken in je hotel de Lausanne Transport Card en reis kosteloos met de metro, bus en trein door de stad en de omliggende regio. Ook de reis naar je hotel, hostel of B&B is gratis. Bij controle moet je gewoon je boekingsbevestiging en identiteitsbewijs kunnen voorleggen.
  • Tot slot vind je op de website van Lausanne Tourisme nog tal van nuttige tips en artikels om van je citytrip Lausanne een succesverhaal te maken.

Hotspots in Gent: de leukste tips voor een weekendje weg

Gent is een levendige, eigenzinnige en veelzijdige stad met tal van hippe adresjes die het ontdekken waard zijn. Gent biedt oneindig veel mogelijkheden om een weekendje weg in te vullen. Ontdek de boeiende geschiedenis van de Arteveldestad, wandel door het autovrije stadscentrum, proef van het rijke culturele aanbod en maak kennis met de vele gezellige kroegen en restaurants. The Cactus Lounge zoomt in op de leukste hotspots in Gent die je zeker niet mag missen.

Verdwalen in de middeleeuwen

Patershol is een middeleeuwse wijk in het centrum van Gent. In de charmante geplaveide straatjes kan je heerlijk verdwalen. Deze gezellige volkswijk is een paradijs voor foodies. Je vindt er tal van gezellige restaurants. Van ribbetjes bij Amadeus tot topgastronomie bij Karel de Stoute, voor elk wat wils dus. Een wandeling door Patershol is perfect combineerbaar met een bezoek aan het vlakbij gelegen Gravensteen. De middeleeuwse burcht is een van de beroemdste hotspots in Gent en een echte eyecatcher. Ook de Kunsthal in het monumentale Caermersklooster uit de 14e eeuw ligt om de hoek. In het weekend vormt het klooster het decor voor experimentele en hedendaagse kunsttentoonstellingen.

Hotspots in Gent
Gravensteen
Reizen door de 20e eeuw

Het Huis van Alijn, ook in de wijk Patershol, verzamelt en deelt herinneringen over ons dagelijks leven. In dit originele museum maak je een tijdreis door de 20e eeuw met behulp van oude objecten, foto’s en filmfragmenten. De focus ligt op dagdagelijkse rituelen, tradities en gebruiken. Ook voor kinderen is dit museum een aanrader. Er zijn vaak interessante tijdelijke tentoonstellingen naast de vaste collectie. Na een museumbezoek is het fijn om even te verpozen in het museumcafé of de charmante binnentuin, een oase van rust in het hart van de stad.

De leukste hotspots van Gent - tips voor een weekendje weg
Binnentuin Huis van Alijn
Snuisteren op de markt

In Gent zijn er verschillende leuke markten waar je koopjes doet of gewoon de gezellige sfeer opsnuift. Voor liefhebbers van antiek is er elk weekend een brocantemarkt Bij Sint-Jacobs. Op zondagochtend zijn boekenwurmen aan zet op de boekenmarkt langs de Ajuinlei. De sfeervolle bloemenmarkt op de Kouter vindt ook plaats op zondagochtend en is een absolute must tijdens je weekendje weg. Je koopt er bloemen en planten in alle geuren en kleuren. Rond aperitieftijd verzamelen fijnproevers bij De Blauwe Kiosk voor oesters en champagne. Op De Kouter vind je ook nog een overdekte markt: versmarkt Cru. Hier koop je dagelijks verse en authentieke producten zoals groenten en fruit, vlees, vis, kaas en brood. Het assortiment is ruim en de kwaliteit top.

De leukste hotspots van Gent - tips voor een weekendje weg
Versmarkt Cru
Hedendaagse kunst in het S.M.A.K.

Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst bevindt zich op het Jan Hoetplein in het Citadelpark. Vanaf station Gent-Sint-Pieters wandel je er in tien minuten naartoe. De nadruk ligt hier op moderne en hedendaagse kunst, met werken van internationale kunstenaars en Belgische toppers als Wim Delvoye, Jan Fabre, Luc Tuymans of Panamarenko. Het S.M.A.K. pakte in het verleden al uit met spraakmakende tentoonstellingen en gaat steeds op zoek naar verrassende en vernieuwende concepten.

De leukste hotspots van Gent - tips voor een weekendje weg
S.M.A.K.
Straatkunst in Gent

Gent is een kunstzinnige stad waar straatkunstenaars en liefhebbers van street art zich helemaal thuis voelen. Ontdek al wandelend de coolste kunstwerken van Gent met behulp van het stadsplan van Sorry, Not Sorry. De route brengt je niet alleen langs fantastische murals van artiesten als Gentenaar ROA, onderweg pik je daarnaast nog tal van toeristische highlights mee. Wandel zeker even door de Werregarenstraat, beter gekend als het Graffitistraatje, een smal steegje waar artiesten zich naar hartenlust kunnen uitleven met hun spuitbus. Deze kleurrijke vrijhaven is een van de hotspots in Gent die je absoluut niet mag missen.

De leukste hotspots van Gent - tips voor een weekendje weg
Werregarenstraat
Shoppen in Gent

Er zijn ontelbaar veel toffe winkels in Gent. Van stijlvolle modeboetieks tot hippe design- en vintageshops. De Veldstraat is de bekendste winkelstraat van de stad waar vooral de grote ketens en bekende merken gevestigd zijn, maar er zijn veel leukere alternatieven. Zo ontdek je in de buurt rond de Henegouwenstraat en de Mageleinstraat zowel unieke modeboetieks als heerlijke delicatessenzaken. Een van mijn favoriete winkeltjes in Gent is Agnes & Maurice aan de Predikherenlei. Hier shop je originele hebbedingen zoals handgemaakte juwelen, handtassen, postkaarten, puzzels en interieurobjecten. Andere favorieten zijn de onafhankelijke boekhandels Paard van Troje en Limerick. In beide winkels vind je een ruim aanbod boeken met zowel literaire parels als prikkelende non-fictie.

Paard van Troje
Lekker eten en drinken

Levensgenieters zijn aan zet in Gent. Bij Luv l’Oeuf kan je de hele dag door heerlijk ontbijten. Op de menukaart staan hartige ontbijtgerechten als shakshuka en eggs benedict, maar ook zoetigheden zoals wafels en pannenkoeken. Reserveren is niet mogelijk waardoor je misschien even in de wachtrij zal moeten staan, maar het is het zeker waard. Voor een lekkere, eenvoudige lunch is De Parkiet, langs de Kraanlei, een aanrader. Je eet er een belegde boterham, al dan niet met soep, een quiche of ovenschotel. Het uitzicht op het water krijg je er gratis bij. Mémé Gusta is de hemel op aarde voor liefhebbers van grootmoeders keuken. In een nostalgisch kader proef je rasechte Vlaamse klassiekers zoals stoofvlees met frietjes, paling in ’t groen of karnemelkstampers.

De leukste hotspots van Gent - tips voor een weekendje weg
Mémé Gusta
De leukste hotspots in Gent: praktische tips
  • Gent heeft twee treinstations (Gent-Sint-Pieters en Gent-Dampoort) en is vlot bereikbaar met de trein. Je kan Gent trouwens perfect combineren met een bezoek aan een andere Belgische kunststad zoals Brugge of Antwerpen.
  • De leukste hotspots in Gent verken je best te voet. De tram en de bus staan paraat om je naar alle uithoeken van de stad te brengen. In het weekend rijden de bussen en trams ook ’s nachts. Handig voor de nachtbrakers onder ons.
  • Wil je stijlvol overnachten tijdens je weekendje weg in Gent? Kies dan voor Yalo Urban Boutique Hotel. Dit eigentijds viersterrenhotel heeft gewoonweg alles: mooi ingerichte designkamers, een trendy restaurant én een rooftopbar.
  • Visit Gent is een uitmuntende website waar je heel veel informatie vindt om je weekendje weg naar Gent optimaal voor te bereiden.