Het schaarse licht | Nino Haratischwili

Waardering: 5 uit 5.

Nino Haratischwili (1983) is een Georgische schrijfster en regisseur. Ze groeide op in Tbilisi en woont nu in Hamburg. Ze schrijft zowel romans als toneelteksten, in het Duits en het Georgisch. Haratischwili is vooral bekend van haar wereldwijde bestseller Het achtste leven, een vuistdikke familiekroniek waarin ze de geschiedenis van de Sovjet-Unie onder de loep neemt. Het schaarse licht is haar derde roman die in het Nederlands vertaald is. Hierin volgt Haratischwili vier vriendinnen die hun weg zoeken in het Georgië van de jaren 90.

Vriendschap

Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie eind jaren 80 breekt er chaos uit in de kersverse onafhankelijke staat Georgië. In hoofdstad Tbilisi sluiten vier jonge meisjes vriendschap. Dina is de dapperste van het gezelschap. Ze is avontuurlijk, energiek en heeft een onverwoestbare vrijheidsdrang. Als jonge vrouw trekt ze naar het bezette Abchazië en maakt ze naam als oorlogsfotografe. Ira is de intelligentste van het viertal. Ze gaat in de Verenigde Staten studeren en groeit uit tot een succesvol advocate. De dromerige Nene maakt deel uit van een machtige misdaadfamilie. Ze wordt door haar oom uitgehuwelijkt aan een zakenpartner van de familie, maar spreekt in het geheim af met haar geliefde. Keto is de verteller van het verhaal. Ze probeert de groep samen te houden en neemt vaak tevergeefs de rol van bemiddelaar op zich. Als kunstrestaurateur reist ze Europa rond en vestigt zich uiteindelijk in Duitsland.

“Ik was niets van dat alles en toch werd ik heen en weer geslingerd tussen Dina’s vrijheidsdrang, Ira’s verstandigheid en Nene’s gedroom, en zo was mij in die constellatie vanaf het begin de rol toebedeeld van bemiddelaar, van verzoener, alsof het mijn taak was om onze vriendschap in evenwicht te houden.”

Brussel

Keto, Ira en Nene ontmoeten elkaar opnieuw in 2019 in Brussel op een fototentoonstelling van hun inmiddels overleden vriendin Dina. Aan de hand van Dina’s foto’s duik je dieper in het verleden van de vriendinnen. Elke foto brengt een herinnering naar boven, de ene al pijnlijker dan de andere. Haratischwili switcht gezwind tussen heden en verleden, ze laat je reizen door tijd en ruimte. Ze focust op de explosieve situatie in Georgië tijdens de jaren 90, maar als lezer trek je algauw parallellen met de huidige oorlog in Oekraïne. Het maakt van Het schaarse licht een actuele en urgente roman over de zinloosheid van oorlog en geweld.

“Haar foto’s hebben dit licht nodig, dit geheimzinnige, bijna aarzelende licht, dat haar talent onderstreept, het indringende zwart-wit van de foto’s benadrukt, de helderheid en onverbiddelijkheid, die niet om een felle belichting vragen maar ook vanuit de halfschaduw tot de toeschouwer spreken en vanuit de duisternis kunnen stralen.”

Duistere verslaving

Het schaarse licht is niet het soort roman waar je vrolijk van wordt. Zelfmutilatie, oorlog, bendegeweld en verslaving zijn maar enkele van de thema’s die in het boek voorkomen. Haratischwili neemt je mee naar een duistere en gevaarlijke wereld waar jongeren ten onder gaan aan heroïne of omkomen in een wrede oorlog. Laat je hier niet door afschrikken, want gelukkig werpt de auteur ook haar licht op de schoonheid van kunst, de kracht van vriendschap en onvoorwaardelijke liefde. Bovendien kun je je laven aan de wondermooie zinnen en metaforen die Haratischwili uit haar pen schudt.

“Ik snakte naar een adempauze, ik klampte me vast aan de traagheid van de stille zomerdagen. Ik verzamelde ze in mijn vuist, snoof ze op, laafde me eraan, ik had ze nodig als reserve voor de herfst, ik had ze nodig in de strijd tegen mezelf, tegen het kwellende verlangen om mezelf te snijden. Ze waren het medicijn tegen die verleidelijke duistere verslaving.”

Vleugelloze engelen

Haratischwili schept levensechte personages die onder je huid kruipen. Ze besteedt ook veel aandacht aan de onderlinge relaties tussen de personages. De nadruk ligt niet enkel op de vriendschap tussen de vier jonge vrouwen, maar ook op de verhoudingen met de mannen in hun leven (broers, vaders, vrienden en geliefden). Keer op keer dreigen de vrouwen het slachtoffer te worden van de geldingsdrang van de mannen. Dit komt het sterkst tot uiting in het jarenlange conflict tussen Rati en Tsotne, die beiden het hart van Dina proberen te veroveren. Wat Dina, Keto, Nene en Ira echter zo bijzonder maakt is dat ze elk op hun manier hun leven in handen proberen te nemen. Ze vechten terug, nemen wraak en zoeken hun eigen weg in de liefde.

“In onze stad waren de meisjes poezelig en ragfijn, ze waren gemaakt om aan de eer van hun man te weven en warm brood voor hem te bakken, ze waren er om zijn verwachtingen te weerspiegelen. In onze stad waren de meisjes goudvissen, waarvoor de jongens een aquarium moesten bouwen om er hun allerliefste vissen in te laten zwemmen. In onze stad waren de meisjes vleugelloze engelen, aan dunne draadjes vastgehouden door moeders, tantes en grootmoeders, die vroeger ook niet weg mochten vliegen.”

Vertelkracht

Met Het schaarse licht trakteert Nino Haratischwili haar lezers op een epische roman waarin heden en verleden elkaar ontmoeten. Haar vertelkracht is onuitputtelijk, haar personages zijn onvergetelijk. Met ogenschijnlijk gemak weeft Haratischwili historische gebeurtenissen en persoonlijke verhalen aan elkaar. Het schaarse licht is een verslavend boek dat je vaak naar adem doet happen en moeilijk kunt wegleggen. Het is Haratischwili’s meest persoonlijke roman tot nu toe. Na Het achtste leven en De kat en de generaal toverde ze opnieuw een meesterwerk uit haar hoed.

“We pokerden met de tijd en vroegen om uitstel. We paaiden de afgematte, stoffige hemel boven ons hoofd. We schonken vreugde en deden of we weer kinderen waren. We fladderden als gespikkelde vlinders over onze zorgen heen. We schudden alle pijn van ons af, zoals een natte hond waterdruppels afschudt. We staken onze tong uit naar het lot. We kusten nog steeds het ongeluk.”

2022 – Meridiaan Uitgevers – 780 blz. – Vertaling: Elly Schippers en Jantsje Post

Wat te doen in Oostende? 10 leuke tips

Oostende biedt het beste van twee werelden. Het is een bruisende stad met veel toffe eettentjes en shoppingadresjes. Anderzijds kun je er ook grenzeloos genieten van het weidse zandstrand en de machtige Noordzee. Oostende is een eigenzinnige stad die ook wel een rauw kantje heeft. Het is de stad van James Ensor en Arno, van koninklijke elegantie en hippe streetart. Aan de hand van tien leuke tips kom je te weten wat je allemaal kunt doen in Oostende.

Een perfecte start bij Albrecht

Albrecht is een trendy hotspot in het hart van de stad. Je kunt er de hele dag door heerlijk ontbijten, brunchen of lunchen. Voor het ontbijt heb je onder meer keuze uit een American, detox of vegan breakfast. Bestel er een baksje energie, smoothie of rainbow latte bij. Op de lunchkaart staan lekkere bagels en burgers. Ook voor een afternoon tea ben je hier (mits reservatie) aan het juiste adres. Zowel het fleurig roze interieur als de kleurrijke bordjes zijn very instagrammable.

Albrecht
Verse vis kopen in de Vistrap

Trek ’s morgens vroeg naar de Vistrap, de openlucht vismarkt van Oostende. Laat je verleiden door de dagverse Noordzeevis en grijze garnalen die je vanuit de kraampjes toelachen. De markt bevindt zich op de Visserskaai ten noorden van de haven en is zeker een must visit tijdens je trip naar Oostende. De Vistrap is dagelijks geopend behalve op Kerstmis, Nieuwjaar en bij storm op zee. Smakelijk!

Vistrap
Belgische kunst ontdekken

Mu.ZEE is de enige plek ter wereld die volledig focust op moderne en hedendaagse kunst in België. De collectie bestaat uit ruim achtduizend werken van Belgische kunstenaars als James Ensor, Leon Spilliaert en Constant Permeke. Er zijn regelmatig interessante tijdelijke tentoonstellingen en ook de mooie museumshop is een bezoekje waard. In 2024 staat een grondige renovatie van het gebouw in de Romestraat op de planning. Rep je dus snel naar Oostende voor een bezoek aan dit unieke museum! Nog meer Belgische kunst ontdek je trouwens in het James Ensorhuis in de Vlaanderenstraat. Je bezoekt er het woonhuis van James Ensor en vijf interactieve belevingsruimtes.

Mu.ZEE
Kunstroute The Crystal Ship wandelen of fietsen

Sinds 2016 is Oostende de thuishaven van The Crystal Ship, de grootste openluchtgalerie van België. Verspreid over de stad vind je verschillende torenhoge murals, indrukwekkende sculpturen en originele installaties. Toerisme Oostende is het startpunt van enkele toffe routes die je naar alle uithoeken van de stad brengen. Je kunt er gratis een wandel- en fietskaart oppikken. Onderweg ontdek je het werk van nationale en internationale straatkunstenaars zoals Axel Void, Sebas Velasco, Roa en Jaune (mijn favoriet).

The Crystal Ship – Jaune
Zeilschip Mercator bezoeken

De Mercator is misschien wel het bekendste zeilschip van België. Jaarlijks komen duizenden bezoekers aan boord om de geschiedenis van deze imposante driemaster te ontdekken. De Mercator maakte vanaf 1932 verschillende grote reizen over alle wereldzeeën. Zo haalde het schip in 1936 het stoffelijk overschot van Pater Damiaan terug. Sinds 1961 is de Mercator ingericht als museumschip en sinds 1964 vind je dit beschermd monument in de jachthaven van Oostende, tussen het station en het stadhuis.

Wat te doen in Oostende
Museumschip Mercator
Uitwaaien aan zee

Bij een tripje naar de Belgische kust wil je natuurlijk ook even uitwaaien aan zee. Dat kan perfect in Oostende. Snuif de zilte zeelucht op, maak een strandwandeling of voel de wind in je haren op de Westelijke Strekdam. Ter hoogte van deze zevenhonderd meter lange dam liggen vaak zeehondjes uit te rusten. Zowel op de zeedijk als op het strand bewonder je bijzondere kunstwerken waaronder Rock Strangers van Arne Quinze (gecreëerd in het kader van kunsthappening en beeldenpark Beaufort) en Dansende Golven van Patrick Steen.

Wat te doen in Oostende
Zeehond ter hoogte van de Westelijke Strekdam
Heerlijk shoppen

Oostende is best wel een leuke winkelstad. In de Kapellestraat, Vlaanderenstraat en Adolf Buylstraat liggen de meeste winkels. Bij Ferm koop je kledij, accessoires en interieurspullen van veelal Scandinavische makelij. Naast Ferm Femme in de Vlaanderenstraat is er ook nog Ferm Homme in de Sint-Paulusstraat: een heuse mannenwinkel met mooie kledij, originele gadgets én een leuke bar. In de onafhankelijke boekhandel Corman duik je in een wereld vol verhalen. Je snuistert er tussen een mooi aanbod fictie en non-fictie. Bij regenweer kun je tot slot terecht in de James Ensorgalerij, een prachtige overdekte winkelgalerij uit 1892.

Ferm Femme
Koninklijk Oostende verkennen

Je kunt je het misschien moeilijk voorstellen maar vroeger was Oostende een bescheiden vissersdorp. Koning Leopold II bracht daar verandering in en zorgde mee voor de transformatie van Oostende in de Koningin der Badsteden. Zo gaf hij opdracht tot de bouw van diverse prestigieuze bouwwerken. De Koninklijke Gaanderijen werden gebouwd tussen 1902 en 1906. Deze zuilengangen op de zeedijk beschermden de gegoede burgers tijdens hun wandeling tegen regen en zon. Ze vormden een verbinding tussen de Wellingtonrenbaan en de Koninklijke Chalet. Begin jaren dertig verrees het prachtige Thermenpaleis (het huidige Thermae Palace Hotel) grenzend aan de gaanderijen. Er staan ook nog twee standbeelden van Leopold II in Oostende. Zij worden echter vaak beklad omwille van het duistere koloniale verleden in Congo onder het bewind van de tweede koning der Belgen.

Wat te doen in Oostende
Koninklijke Gaanderijen
Culinair genieten

Oostende stikt van de culinaire adresjes waar je heerlijk kunt lunchen of dineren. Bij eethuis Passe-Vite ben je welkom voor een gezonde lunch. Op de kaart staan vooral pasta’s en salades. Zowel de salade met gebakken witte worst en appel als de salade met krokante visreepjes en verse tartaar zijn echte toppers. Mommy’s Bastards is een trendy gastropub waar je smult van heerlijke tapas, burgers of salades. Ook de cocktails zijn hier zeker de moeite. Bistro Mathilda is een gezellig restaurant met perfect bereide gerechten en een vlotte, vriendelijke service. Op de zeedijk heb je veel toeristenvallen. Histoires d’O is dé uitzondering. In deze ouderwetse en tegelijk hippe brasserie eet je creatieve tapas, pasta’s en burgers. Hier kom je niet alleen voor het lekkere eten, maar ook voor de gemoedelijke sfeer, het knappe interieur én het uitzicht op zee

Wat te doen in Oostende
Histoires d’O
Het Oostendse nachtleven induiken

De Langestraat is de place to be als je wil uitgaan in Oostende. In het Montmartre van Oostende vind je tal van gezellige cafeetjes. Lafayette is al jaren een gevestigde waarde. Liefhebbers van soul-, funk- en jazzmuziek zullen hier zeker een fijne avond beleven. Bestel een lekker drankje met een portie kaas en geniet van de muziek. Later op de avond kun je hier ook je dansbenen testen. On Stage is een blues, jazz & soul pub in de Vlaanderenstraat. Er zijn vaak concerten en jamsessies. Verborgen talenten krijgen hier de kans om het podium te veroveren en het beste van zichzelf te geven.

Wat te doen in Oostende
Lafayette
Oostende praktisch
 • Tijd over? Neem dan de gratis overzetboot naar Oosteroever. Hier geniet je van de rust en de natuur of bezoek je een expo in Fort Napoleon. Echt een aanrader!
 • Nog meer tips over wat te doen in Oostende vind je op de gedetailleerde website van Toerisme Oostende. In de reisgids van time to momo ‘Brugge + de Belgische kust’ staat een mooie wandelroute die je langs de leukste adresjes van Oostende brengt.
 • Overnachten in Oostende? Wij sliepen in Hotel Cocoon. Dit viersterrenhotel heeft een centrale ligging en romantisch ingerichte kamers. Het uitgebreide ontbijtbuffet en het vriendelijk personeel zijn extra troeven. Enig minpuntje: sommige kamers kunnen wel eens een opfrisbeurt gebruiken.
 • Oostende is vlot bereikbaar met de trein. Voor de dienstregeling en de aankoop van tickets check je best de website van de NMBS. Het station ligt op wandelafstand van het strand, de winkelstraten en de belangrijkste bezienswaardigheden. Je kunt je trip naar Oostende trouwens gemakkelijk combineren met een bezoek aan Brugge (slechts een kwartiertje treinen).

15 X Favoriete boeken van 2022

Naar goede gewoonte deel ik op de drempel van het nieuwe jaar mijn literaire parels van het voorbije jaar. Wat was 2022 bijzonder! Ik schreef voor het eerst zelf een boek, had af en toe eens een leesdip en las bitter weinig klassiekers. Wel was 2022 een jaar vol nieuwe, verrassende ontdekkingen. Van Lara Taveirne tot Édouard Louis, en van Jonathan Franzen tot Doreen Hendrikx, maak kennis met mijn vijftien favoriete boeken van 2022.

Buitenleven | Nina Polak

De Nederlandse Nina Polak schreef met Buitenleven een eigenzinnige en gelaagde roman over een koppel dertigers dat de stad ontvlucht en het geluk gaat zoeken op het platteland. Polak schetst een mooi beeld van de moderne stadsmens die snakt naar de rust en stilte van de natuur. Een eigentijdse roman vol scherpe observaties, sprankelende dialogen en subtiele humor.

Het zwembad | Libby Page

Rosemary, een 86-jarige weduwe, woont al haar hele leven in de Londense wijk Brixton. De jonge journaliste Kate is net verhuisd naar de grote stad en voelt zich vaak alleen. Als het buitenzwembad in Brixton met sluiting wordt bedreigd vinden de twee vrouwen elkaar in hun strijd voor het behoud van het zwembad. Libby Page schreef met Het zwembad een hartverwarmend debuut over een bijzondere vriendschap tussen twee vrouwen. Het verhaal leest erg vlot en raakt thema’s als verbondenheid, liefde, eenzaamheid, depressie en ouder worden aan. Page slaagt er desondanks in een luchtige toon aan te houden. Graag gelezen!

Branco & Julia | Gert-Jan van den Bemd

De wegen van antiekhandelaar Branco en kunstenares Julia kruisen elkaar op de Feira da Ladra, een grote rommelmarkt in Lissabon. Ze kopen er beiden een reeks oude foto’s waarop steeds dezelfde mysterieuze vrouw staat afgebeeld. Ze vertrekken samen op roadtrip door Frankrijk en gaan op zoek naar de herkomst van de foto’s. Branco & Julia van de Nederlandse auteur Gert-Jan van den Bemd is een boeiende roman waarin beeldende kunst en literatuur elkaar ontmoeten. Een intrigerende pageturner die je van begin tot einde in spanning houdt.

favoriete boeken van 2022

Zout | Doreen Hendrikx

Zout is het Young Adult debuut van de piepjonge Doreen Hendrikx (2000). De zeventienjarige Maud wordt door haar beste vriend Remi uitgedaagd om haar liefde voor eten te delen op Instagram en tweeduizend volgers te halen. Zout is een vlot geschreven roman over eetstoornissen, bodyshaming en de druk van sociale media. Verplicht leesvoer voor jong en minder jong!

Naar het paradijs | Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara is vooral bekend van haar internationale bestseller Een klein leven. In 2022 verscheen Naar het paradijs. In deze ambitieuze roman loodst Yanagihara je door drie eeuwen en drie alternatieve versies van Amerika. Thema’s als homoseksualiteit, eenzaamheid, (familie)relaties en de kloof tussen arm en rijk komen terug in de drie verschillende verhalen. Jammer genoeg mist het boek als geheel wat samenhang. Naar het paradijs is evenwel een gelaagde en experimentele roman vol originele vondsten en interessante denkpistes.

Het feest van de eeuw | Taylor Jenkins Reid

In Het feest van de eeuw neemt Taylor Jenkins Reid je mee naar de zonovergoten stranden van Malibu. Je maakt kennis met de surfende broers en zussen Riva. In de zomer van 1983 organiseert model Nina Riva een groot feest voor de Californische jetset. Het hele verhaal speelt zich af in 24 uur. Je beleeft de aanloop naar het feest en het feest zelf. Tussen de actuele hoofdstukken door reis je terug in de tijd en ontdek je de tragische liefdesgeschiedenis van de ouders van Nina, Jay, Hud en Kit. Het feest van de eeuw is het derde deel in de California dream-reeks waarin Reid beroemdheden een gezicht geeft. Een ontspannende en hartverwarmende roman, om te lezen tijdens je volgende strandvakantie.

Zee van rust | Emily St. John Mandel

De Canadese Emily St. John Mandel brak in 2014 door met de dystopische roman Station Eleven (ondertussen verfilmd door HBO). In Zee van rust, haar zesde roman, reis je gezwind door de tijd. Het verhaal speelt zich af in 1912, 2020, 2203 en 2401. De ongrijpbare plot is moeilijk in enkele zinnen samen te vatten. In Zee van rust mixt Mandel verschillende genres en thema’s tot een indrukwekkend geheel. Een sciencefictionroman over tijdreizen, parallelle werelden, pandemieën, eenzaamheid, moederschap en schrijverschap, geschreven in een verrassend heldere, realistische stijl.

Zwemmen in het donker | Tomasz Jedrowski

De Pools-Duitse schrijver Tomasz Jedrowski debuteerde in 2020 met de roman Zwemmen in het donker. Daarin vertelt hij het verhaal van de onmogelijke liefde tussen twee jongens in het socialistische Polen van de jaren 80. Ludwik en Janusz leren elkaar kennen op een landbouwkamp en beleven vervolgens een hartstochtelijke zomer middenin de natuur. Ze zwemmen in afgelegen meren, lezen verboden boeken en genieten volop van hun eerste verliefdheid. Terug in Warschau verdwijnt de idylle al snel als beide jongens worden geconfronteerd met het strakke bewind en de corruptie van het Poolse regime. Een sterk debuut over liefde, (politieke) idealen en de ingrijpende keuzes die onze levensweg bepalen.

Kruispunt | Jonathan Franzen

De Amerikaanse bestsellerauteur Jonathan Franzen bracht in 2021 Kruispunt uit, het eerste deel van een ambitieuze trilogie. Franzen neemt je mee naar het begin van de jaren 70. De familie Hildebrandt woont in New Prospect, een voorstadje van Chicago. Vlak voor Kerstmis staat ieder gezinslid op een kruispunt in zijn of haar leven. Kruispunt is een indrukwekkende familiesaga waarin je een reis maakt door de gedachten van de gezinsleden. Franzen is een meester in het scheppen van complexe en tegelijk doodgewone personages. Zeer benieuwd naar zijn andere romans!

favoriete boeken van 2022

Het eiland van de verdwenen bomen | Elif Shafak

Elif Shafak is een Turks-Britse schrijfster die in het verleden vanwege haar boeken werd vervolgd door de Turkse overheid. Het eiland van de verdwenen bomen vertelt het verhaal van de Griekse Kostas en de Turkse Defne. Ze ontmoeten elkaar in Cyprus in 1974 en worden verliefd. Een burgeroorlog drijft hen uit elkaar. Het eiland van de verdwenen bomen is een betoverende roman die bij momenten leest als een sprookje, boordevol symboliek en magische elementen. Deze literaire parel neemt je mee van de donkere oorlogsjaren in Cyprus naar het hedendaagse Londen en terug. Een meeslepend boek over liefde, verlies, oorlog en migratie.

Pluto | Lara Taveirne

Dit jaar las ik voor het eerst een boek van Lara Taveirne, een Belgische schrijfster en theatermaker. Pluto is een hartverscheurende roman over moederschap, relaties, eenzaamheid en verlies. Over een intens verdriet dat drie generaties vrouwen met elkaar verbindt. Haar levensechte personages kruipen onder je huid. Taveirne schrijft heel gedetailleerd, beschrijvend en zintuiglijk. Pluto is dan ook een poëtisch boek vol parels van zinnen en prachtige metaforen. Een beklijvende roman die lang blijft nazinderen.

Hard land | Benedict Wells

Hard land van de Duits-Zwitserse romanschrijver Benedict Wells is een tedere en aangrijpende roman over verliefdheid, angst, eenzaamheid, vriendschap en rouw. Het verhaal speelt zich af in een klein stadje in Missouri. Hoofdpersonage is de vijftienjarige Sam. Zijn vader is werkloos, zijn moeder ernstig ziek. Toch beleeft hij een magische zomer met zijn nieuwe vrienden en het meisje van zijn dromen. Tijdens het lezen kruip je in het hoofd van de jonge Sam en reis je rond in zijn angsten en onzekerheden. Een onvergetelijke coming of age-roman die je onderdompelt in een heerlijk jaren 80-sfeertje.

Waar de wolf loert | Ayelet Gundar-Goshen

Waar de wolf loert van de Israëlische Ayelet Gundar-Goshen vertelt het verhaal van de joodse Lilach Sjoester. Samen met haar man Michaël en zoon Adam woont ze in een villa met zwembad in het hart van Silicon Valley. Lilach heeft op het eerste zicht het perfecte leventje tot enkele ingrijpende gebeurtenissen dat leven overhoop halen. Eerst is er een aanval op de plaatselijke synagoge. Daarna zakt Jamal, een islamitische klasgenoot van Adam, op een feestje dood in elkaar. De spanning van deze sterk geschreven psychologische roman druipt van de pagina’s. Een niet te missen verhaal dat je doet nadenken over hoe goed we de ander eigenlijk kennen.

Schemerleven | Jaap Robben

Nog een van mijn favoriete boeken van 2022 is zonder twijfel Schemerleven van de Nederlandse auteur Jaap Robben, een hartverscheurende roman over liefde, moederschap en verlies. De jonge, vrijgevochten Frieda ontmoet op een koude decemberdag in 1963 de getrouwde Otto tussen de ijsschotsen van de dichtgevroren Waal. Ze beleven een onstuimige liefde. Wanneer Frieda zwanger blijkt te zijn breekt de hel los. Als ze op 81-jarige leeftijd haar man verliest en in een verzorgingstehuis belandt, komen de herinneringen terug naar boven. Robben onthult stap voor stap de details van een verzwegen verleden. Met korte, treffende zinnen wekt hij zijn personages én de vroege jaren 60 tot leven. Prachtig geschreven!

Veranderen: methode | Édouard Louis

Veranderen: methode is alweer de vijfde autobiografische roman van Édouard Louis (bouwjaar 1992!), het nieuwe godenkind van de Franse literatuur. In zijn kenmerkende stijl vertelt Louis het verhaal van zijn metamorfose, van zijn pogingen om te ontsnappen aan zijn verstikkende en achtergestelde jeugd in Noord-Frankrijk. Een intrigerende en meedogenloze roman over de zoektocht naar een nieuwe identiteit.

favoriete boeken van 2022

Meer leestips?

Dit waren mijn favoriete boeken van 2022, de boeken die me het langst zullen bijblijven. Meer leuke leestips vind je in de lijstjes van 2020 en 2021.

Schemerleven | Jaap Robben

Waardering: 4.5 uit 5.

Jaap Robben (1984) is een Nederlandse schrijver, dichter en theatermaker. Sinds 2004 publiceert hij poëzie, verhalenbundels en jeugdboeken. Birk, zijn eerste roman voor volwassenen, verscheen in 2014. Het boek werd bekroond met de Nederlandse Boekhandelsprijs. Zijn tweede roman, Zomervacht, haalde de longlist van de International Booker Prize. In 2022 verscheen Schemerleven, een tedere en hartverscheurende roman over liefde, moederschap en verlies.

Dieptevrees

De jonge, vrijgevochten Frieda Tendeloo ontmoet op een koude decemberdag in 1963 de getrouwde Otto Drehmann tussen de ijsschotsen van de dichtgevroren Waal. Ze beleven een kortstondige, onstuimige liefde. Wanneer Frieda zwanger blijkt te zijn breekt de hel los. De jonge vrouw wordt verstoten door haar ouders, verliest haar job en gaat gebukt onder armoede en schaamtegevoelens. Jarenlang zwijgt ze over haar verleden en haar grote verdriet. Als ze op 81-jarige leeftijd haar man Louis verliest en in een verzorgingstehuis belandt, komen de herinneringen boven water drijven.

“In de luwte van een open plek tussen de schotsen slaagde de zon er zelfs in om me zacht te verwarmen. Blijkbaar was ik een van de eerste bezoekers hier, want dit stuk ijsplaat was nog glad en donker. De diepte eronder was zwart, er kriebelde een soort hoogtevrees door mijn buik bij de gedachte aan de meters water waar ik nu bovenop stond. Al zou dat eerder dieptevrees moeten heten. Misschien was de rivier inmiddels wel tot op de bodem bevroren.”

Inlevingsvermogen

Robben situeert zijn verhaal in het Nijmegen van het begin van de jaren 60. Frieda groeit op in een oerconservatief gezin waar meneer pastoor moet komen bemiddelen bij een ongewenste zwangerschap. Robben schrijft zuiver en beheerst, met heel veel gevoel. Hij is een uitstekende observator en doorspekt zijn roman met rake dialogen en prachtige beschrijvingen van de natuur. Hij geeft ook blijk van een groot inlevingsvermogen in de leefwereld van zijn vrouwelijk hoofdpersonage. Hierdoor zit je als lezer volledig in het verhaal en sluit je Frieda langzaam maar zeker in je hart.

“Otto parkeerde half in de berm en zette de motor uit. De lage septemberzon zette het water van de Maas inmiddels in brand, de oude beuken rond het stadje kleurden aarzelend geel. Kraaien cirkelden om de kerktoren heen. Ik vond het haast onvoorstelbaar dat dit alles ook bestond wanneer wij niet in de buurt waren, wanneer wij er niet naar keken.”

Onvergetelijk

Met Schemerleven schreef Jaap Robben een kwetsbare en gevoelige roman. Het verhaal is perfect gedoseerd en meesterlijk opgebouwd. Robben onthult stap voor stap de details van een verzwegen verleden. Door het gebruik van enkele zorgvuldig gekozen symbolen, zoals de nachtvlinder en de lidcactus, vallen de puzzelstukjes mooi in elkaar. Er staat geen woord te veel in het boek. Met korte, treffende zinnen wekt Robben zijn personages én de vroege jaren 60 tot leven. Schemerleven is een onvergetelijke roman over een tragische liefde die lang blijft nazinderen.

“En jij? Jij hoeft niets te doen. Het alleen maar vergeten.”

2022 – Uitgeverij De Geus – 310 blz. 

12 X Toffe hotspots in Rotterdam

In november 2022 verbleef ik enkele dagen in Rotterdam voor een auteursevent, de ideale gelegenheid om de stad wat beter te leren kennen. Rotterdam is bezaaid met architectonische hoogstandjes en iconische bezienswaardigheden zoals de Erasmusbrug, de Kubuswoningen, de Euromast en het gloednieuwe Depot Boijmans Van Beuningen. Rotterdam is ook een bruisende en creatieve havenstad vol originele hotspots: van trendy koffie- en lunchbars tot leuke winkeltjes en grensverleggende kunstinstellingen. Ontdek twaalf toffe hotspots in Rotterdam.

By Jarmusch

By Jarmusch is een American Breakfast-diner in het Industriegebouw. Voor een stevig ontbijt in Amerikaanse stijl ben je hier aan het juiste adres. Neem plaats in een van de booths met comfortabele rode banken of zoek een plaatsje uit aan de bar. Van de acaï bowl tot de hangover omelette, alles op de kaart ziet er ongelooflijk lekker uit. Mijn ultieme tip? De chicken & waffles!

toffe hotspots in Rotterdam
By Jarmusch, Het Industriegebouw, Goudesingel 64
LOT&DAAN

Op het Gelderseplein in de idyllische Oude Haven vind je de gezellige lunchroom LOT&DAAN. Je bent er welkom voor all day breakfast en lunch. De nadruk ligt op happy food: gezonde gerechten met een eigenzinnige twist. Start je dag met American Pancakes of een gevarieerd ontbijtplankje. Of kies een van de heerlijke open sandwiches, rijkgevulde bowls of melts van de grill. Bestel er een lekker drankje bij en geniet van een zalig verwenmoment in deze trendy hotspot.

toffe hotspots in Rotterdam
LOT&DAAN, Gelderseplein 24
Harvest Coffee Brewers

Harvest Coffee Brewers is een hippe koffiebar in het Maritiem District. Eigenaars Zjevaun (voormalig Nederlands kampioen barista) en Loes deden inspiratie op in Melbourne. Hun doel: de perfecte kop koffie serveren. In een knusse huiskamersfeer of op het terras langs het water geniet je van heerlijke koffie, superieure ontbijt- en lunchgerechten en lekkere gebakjes. De service is uitstekend en voor een stevige portie Australische vibes zit je hier bovendien helemaal goed!

Harvest Coffee Brewers, Glashaven 107
Boekhandel v/h Van Gennep

Een citytrip is voor mij niet geslaagd als ik niet minstens één boekenwinkel heb bezocht. Boekhandel v/h Van Gennep is een onafhankelijke boekhandel met een mooi aanbod literatuur, poëzie, kinderboeken en boeken over koken, design en fotografie. Een kleine, sfeervolle winkel met een persoonlijke aanpak en uitstekend advies op maat van de klant.

toffe hotspots in Rotterdam
Boekhandel v/h Van Gennep, Oude Binnenweg 131B
Donner

Donner zag het levenslicht in 1912 en groeide uit tot een van de grootste boekhandels van de Benelux. In een voormalig bankgebouw met prachtige glasramen aan de Coolsingel ligt een ruim assortiment boeken in alle mogelijke genres op je te wachten. Naast boeken vind je er ook puzzels, spelletjes, kantoorartikelen, schrijfwaren en cadeaus voor jong en oud. Op de eerste verdieping ligt Diner at Donner. Je kunt er terecht voor een kop koffie of een sandwich, tosti of salade bereid met lokale en ambachtelijke producten.

toffe hotspots in Rotterdam
Donner, Coolsingel 129
De Groene Passage

Dier-, mens- en milieuvriendelijk shoppen? Dat kan bij De Groene Passage, een duurzaam winkelcentrum voor bewuste shoppers. Je koopt er fairtrade cadeaus bij de Wereldwinkel, biologische voeding bij supermarkt Gimsel of duurzame meubels en woonaccessoires bij woonwinkel Van Binnen. In restaurant Spirit kun je aanschuiven aan het vegetarisch buffet met een ruime keuze gerechten voor ontbijt, lunch of diner. De vegan gebakjes zijn er overheerlijk. Een unieke plek in Rotterdam!

De Groene Passage, Mariniersweg 9
Woei

Woei Tjin, geboren in Suriname en opgegroeid in Rotterdam, opende zijn hippe sneakershop in 2007. Bij Woei shop je vintage sneakers en bijpassende streetwear. Het assortiment vernieuwt bijna wekelijks en Woei slaagt erin om steeds de meest exclusieve sneakers op de kop te tikken. De place to be als je op zoek bent naar een origineel paar schoenen.

toffe hotspots in Rotterdam
Woei, Hoogstraat 44A
Witte de Withkwartier

Het Witte de Withkwartier is een artistieke buurt met een bloeiende kunstscene. In de Witte de Withstraat en de omliggende straten vind je tal van kunstgalerijen en cultuurinstellingen. Het is ook de perfecte locatie om streetart te spotten. Vooral in de zijstraten ontdek je enkele prachtige murals. Bij Kunstinstituut Melly ligt de focus op hedendaagse kunst. Er zijn regelmatig boeiende tentoonstellingen van gerenommeerde internationale kunstenaars. Het Witte de Withkwartier staat ook bekend om zijn bruisend nachtleven. Je vindt er heel wat populaire bars en gezellige restaurantjes.

Witte de Withhof
Supermercado

Supermercado is een restaurant en cocktailbar waar je Latijns-Amerikaanse streetfood proeft, waaronder Mexicaanse taco’s, Braziliaanse coxinha’s of Peruaanse ceviche. De menukaart is erg uitgebreid met een mooi aanbod vlees-, vis-, vegetarische en vegan gerechten. Bij al die lekkere gerechten hoort natuurlijk een bijpassend drankje. Les je dorst met een huisgemaakte limonade of een perfect bereide cocktail. De leuke, informele sfeer krijg je er gratis bovenop.

toffe hotspots in Rotterdam
Supermercado, Schiedamse Vest 91
Kunsthal

De Kunsthal opende haar deuren in 1992. Het opvallende gebouw, ontworpen door de Rotterdamse architect Rem Koolhaas, is gelegen in het Museumpark. De Kunsthal heeft geen vaste collectie en is dus eigenlijk geen museum, maar wel een innovatieve en eigentijdse expositieruimte. De Kunsthal bestaat uit zeven ruime tentoonstellingshallen en biedt jaarlijks ongeveer 25 tentoonstellingen aan. Het programma is avontuurlijk en divers. Verschillende kunststromingen en culturen komen aan bod: hedendaagse kunst, fotografie, mode, design, populaire cultuur,… Een must visit tijdens je citytrip naar Rotterdam!

Kunsthal, Museumpark, Westzeedijk 341
Fenix Food Factory

Fenix Food Factory is een overdekte versmarkt in een oude havenloods in de wijk Katendrecht. Je koopt er ambachtelijke producten van Rotterdamse ondernemers zoals Kaapse Brouwers, Booij Kaasmakers en Jordy’s Bakery. Voedsel voor de ziel vind je dan weer bij de eigenzinnige boekhandel Bosch&deJong. Bij 21 Pinchos proef je kleine Spaanse sharing dishes in een modern jasje. Een feest voor al je zintuigen!

toffe hotspots in Rotterdam
21 Pinchos, Fenix Food Factory, Nico Koomanskade 1024
citizenM Hotel

Na een bezoek aan al die toffe hotspots in Rotterdam wil je natuurlijk tot rust komen in een leuk hotel. citizenM staat voor betaalbare luxe en heeft hotels in verschillende grote steden op drie continenten. citizenM Rotterdam is perfect gelegen, op een boogscheut van het station Rotterdam Blaak, de Markthal en de Kubuswoningen. Inchecken gebeurt volledig digitaal, via de gratis app of de kiosken in het hotel. Met diezelfde app kun je ook de temperatuur en verlichting in je kamer regelen, je favoriete series streamen en eten of drinken bestellen in canteenM. Vraag een kamer met uitzicht op de Oude Haven en droom zacht in je XL bed.

citizenM Rotterdam, Gelderseplein 50
Ook naar Rotterdam?

Wil je deze hotspots in Rotterdam ook met een bezoekje vereren? Lees dan zeker even onze vorige blog met handige tips voor een tweedaagse citytrip: Rotterdam ontdekken in 48 uur.

Veranderen: methode | Édouard Louis

Waardering: 4.5 uit 5.

Édouard Louis werd in 1992 geboren als Eddy Bellegueule. Hij groeide op in een arm gezin in Noord-Frankrijk. Hij was de eerste van zijn familie die naar de universiteit ging en hij veranderde zijn naam in 2013 officieel naar Édouard Louis. In 2014 debuteerde Louis met de autobiografische roman Weg met Eddy Bellegueule. Daarna verschenen nog vier andere romans van zijn hand, allemaal met een sterk autobiografische inslag. Armoede, alcoholisme, racisme, geweld en homoseksualiteit zijn de centrale thema’s in Louis’ boeken. Veranderen: methode is zijn vijfde roman. Hierin vertelt hij het verhaal van zijn metamorfose, van zijn pogingen om te ontsnappen aan zijn verstikkende en achtergestelde jeugd in Noord-Frankrijk.

Vlucht

In Veranderen: methode maak je kennis met de jonge Eddy Bellegueule. Tijdens zijn jeugd wordt hij regelmatig uitgescholden voor homo, omdat hij zich anders gedraagt dan de stoere jongens uit de buurt. Hij droomt van een ander leven waarin hij rijk en beroemd is en zich kan bevrijden van zijn verleden waarin uitzichtloze armoede en homofobie nooit ver weg zijn. Om zijn doel te bereiken laat hij zijn geboortedorp achter zich en trekt hij naar de middelbare school van Amiens. Hij ontmoet er Elena met wie hij een bijzondere vriendschap sluit. Eddy wordt opgenomen in het gezin van Elena en krijgt daar z’n nieuwe naam: Édouard. Hij imiteert Elena’s accent, begint zich anders te kleden en mengt zich in intellectuele gesprekken over films (die hij niet gezien heeft) en boeken (die hij niet gelezen heeft).

“Bovenal had ik willen vluchten voor mijn kindertijd, ontsnappen aan de grijze lucht van het noorden en aan het leven waartoe mijn jeugdvrienden veroordeeld waren, die door de samenleving in de steek werden gelaten en als enige vooruitzicht op geluk een paar keer per week een avondje in het bushokje van het dorp hadden, waar ze bier en pastis konden drinken uit plastic bekertjes om te vergeten, de werkelijkheid te vergeten.”

Parijs

In Amiens spreekt Édouard voor het eerst af met mannen. Eindelijk is hij in staat om zijn seksuele verlangens, die hij zijn hele jeugd heeft onderdrukt, toe te laten. Wanneer Édouard de homoseksuele filosoof Didier Eribon ontmoet, beseft hij dat hij zijn leven opnieuw moet omgooien. Als hij echt revanche wil nemen op zijn verleden moet hij net als Didier boeken schrijven en naar Parijs verhuizen. Hij begint maniakaal boeken te lezen die hij in eerste instantie niet begrijpt. Hij blijft volharden. Nadat hij jarenlang Elena imiteerde begint hij nu aan een nieuw transformatieproces waarbij hij Didier wil worden. Uiteindelijk laat hij zijn beste vriendin in de steek en verhuist hij naar Parijs waar hij gaat studeren aan de École normale supérieure.

“Ik voelde een soort medelijden of althans mismoedigheid als ik dacht aan de mensen die grote Parijse theaters betraden of op een terras gingen zitten zonder te beseffen wat een geluksvogels ze waren, zonder opgetogen te zijn, die zulke handelingen verrichtten zoals ze die in hun kindertijd hadden verricht, zoals hun ouders en grootouders vóór hen hadden gedaan, omdat ze in een meer bevoorrechte wereld geboren waren dan ik. Mijn voorrecht was dat ik het leven zonder voorrecht had gekend.”

Herinneringen

In Parijs doet de jonge Édouard er alles aan om op te klimmen op de sociale ladder. Daar gaat hij vrij ver in. Hij prostitueert zich, knoopt relaties aan met mannen die hem in ruil voor liefde onderdak bieden of hem meenemen naar chique restaurants. Uiteindelijk slaagt Édouard in zijn opzet. Hij oogst succes als schrijver en geeft lezingen in alle hoeken van de wereld. Zijn geslaagde metamorfose zorgt echter niet voor de rust en de voldoening waar hij zo op hoopte. Hij stelt zichzelf meermaals de vraag of zijn pogingen om zijn ongelukkige jeugd te wreken wel legitiem zijn. Maakte hij misbruik van Elena en Didier en alle andere mensen die hem hebben geholpen? Met zijn scherpe pen fileert Louis zijn leven. Daarbij hanteert hij een mix van vertelvormen: innerlijke monologen, fictieve brieven aan zijn vader en beste vriendin en zelfs een denkbeeldig interview met zichzelf voor de spiegel.

“Ik beloofde mezelf rust: als ik een boek zou hebben gepubliceerd en als dat boek mijn verleden zou hebben gewroken, zou ik stil kunnen gaan leven, nooit meer iets doen. ’s Avonds en ’s nachts las ik zoveel mogelijk, tientallen romans, om mijn geheugen te stimuleren; door de ware of verzonnen herinneringen van schrijvers en schrijfsters kwamen ook die van mij weer boven, ik las om te leren herinneringen wakker te roepen.”

Zoektocht

Édouard Louis schreef met Veranderen: methode een intrigerende roman over zijn zoektocht naar een nieuwe identiteit. Het is een meedogenloos, vaak pijnlijk boek over een jongen die alles en iedereen (inclusief zichzelf) opoffert om het juk van zijn verleden van zich af te gooien. Louis is een schrijver met lef. Het feit dat hij op zijn dertigste al vijf romans op zijn conto heeft, wijst niet alleen op talent, maar ook op volharding. Zijn doorzettingsvermogen is fenomenaal. Louis durft in de spiegel kijken en graaft diep in zichzelf. Veranderen: methode is een sterk staaltje autofictie, een authentieke roman van een rijzende ster in de Franse literatuur.

“Ik heb geen heimwee naar de armoede, maar wel naar de mogelijkheid om in het moment te leven.”

2022 – De Bezige Bij – 303 blz.  Vertaling: Reintje Ghoos en Jan Pieter van der Sterre

De leukste wijken van New York

New York bestaat uit vijf stadsdelen of boroughs: Manhattan, Brooklyn, Queens, The Bronx en Staten Island. Deze stadsdelen bestaan op hun beurt uit verschillende wijken met elk hun eigen specifieke karakter en sfeer. New York is een gigantische metropool die uitblinkt in veelzijdigheid. Van zodra je een nieuwe wijk binnenstapt is het alsof je een deurtje naar een nieuwe magische wereld opent. In Midtown Manhattan vind je de meest beroemde bezienswaardigheden zoals het Empire State Building en Times Square. Wellicht zul je tijdens je citytrip ook wel een wandeling maken door Central Park of een museum bezoeken in de Upper East Side. In dit artikel laten we je het andere New York zien. Van de sfeervolle straten in Greenwich Village tot de hipsterbuurten in Brooklyn. We gidsen je door de leukste wijken van New York.

Meatpacking District

Het Meatpacking District dankt zijn naam aan de vele vleesverwerkende bedrijven en slachthuizen die hier aan het begin van de 20e eeuw het straatbeeld vulden. Vanaf de jaren 60 raakte deze wijk in het uiterste westen van Manhattan in verval. In de jaren 80 was Meatpacking District het epicentrum van de drugshandel en prostitutie in New York. Eind jaren 90 onderging de wijk een spectaculaire metamorfose. Vandaag vind je in deze modieuze buurt vooral chique boetieks en trendy restaurants. Als je houdt van mode, design, kunst of een avondje stappen zal je deze wijk zeker weten te appreciëren. Je kunt er ook het Whitney Museum of American Art bezoeken. In dit museum, ontworpen door architect Renzo Piano, ontdek je Amerikaanse kunst uit de 20e en 21e eeuw.

De leukste wijken van New York
Pier 53 & Whitney Museum of American Art
Chelsea

De High Line is ongeveer 2,5 km lang en verbindt Gansevoort in het Meatpacking District met Hudson Yards in Chelsea. Dit park ligt op een oude spoorlijn, negen meter boven de grond, en biedt een mooi zicht op de Hudson River en de karakteristieke straten en gebouwen van Manhattan. Onderweg kun je je honger stillen in Chelsea Market, de bekendste foodmarket van New York. Chelsea is een bruisende en kunstzinnige wijk met meer dan tweehonderd kunstgalerieën. Maak een ommetje langs het iconische Chelsea Hotel, waar in de jaren 60 en 70 veel beroemde kunstenaars en artiesten woonden. Hudson Yards is een nieuwe buurt met verschillende shops en restaurants én spectaculaire attracties zoals het observatiedek Edge.

De leukste wijken van New York
The High Line
Greenwich Village

Greenwich Village is een wijk in Lower Manhattan. In de jaren 60 floreerde de hippiecultuur hier volop. De buurt trok veel muzikanten en bohemiens aan en er was ook een levendige homoscene. In homobar The Stonewall Inn ontstonden na een zoveelste inval door de politie in 1969 de Stonewall-rellen. Ter herdenking van de rellen vond in Greenwich Village in 1970 de eerste Gay Pride plaats. De buurt is vandaag nog steeds erg populair bij de LGBTQ+-gemeenschap. The Village heeft een Europees karakter met sfeervolle straten omzoomd door bomen en brownstones, mooie herenhuizen bekleed met roodbruine zandsteen. In tegenstelling tot in vele andere New Yorkse wijken vind je hier weinig hoogbouw. Er zijn veel gezellige restaurantjes, bars en jazzclubs. Greenwich Village is ook de thuishaven van New York University (NYU), de grootste particuliere universiteit van de VS. Studenten, straatartiesten, toeristen en locals ontmoeten elkaar in Washington Square Park.

De leukste wijken van New York
Brownstones in Greenwich Village
Financial District

Financial District is het zakelijk hart van New York. Je wandelt er samen met young professionals tussen glinsterende wolkenkrabbers. Het imposante One World Trade Center torent trots boven alle andere gebouwen uit. Wall Street, met de Stock Exchange en de Federal Hall, is natuurlijk de bekendste straat van deze buurt. Voor een hapje en drankje kun je terecht in het autovrije Stone Street. Het Financial District is een buurt met een rijke geschiedenis en dat merk je aan prachtige historische gebouwen zoals de Trinity Church en de City Hall. Tegelijk ontdek je er ook moderne architectuur. Oculus, het meesterwerk van Santiago Calatrava, herbergt een station en winkelcentrum. Vlakbij ligt het 9/11 Memorial & Museum, waar je stilstaat bij een van de meest tragische hoofdstukken uit de recente wereldgeschiedenis. Bekomen kan daarna in The Battery, een mooi stadspark langs het water. Je kunt er de gratis ferry nemen naar Staten Island of tickets kopen voor de ferry naar Ellis Island en het Vrijheidsbeeld.

De leukste wijken van New York
One World Trade Center
SoHo

SoHo (South of Houston Street) was van oorsprong een industriële wijk met een bloeiende textielindustrie. De buurt grenst aan Chinatown en Little Italy en staat vandaag vooral bekend om z’n vele fancy winkels. SoHo is een trendy wijk die vooral fans van mode en architectuur weet te bekoren. Veel bekende modemerken vestigden zich in deze wijk waardoor toeristen hier graag komen shoppen. Je vindt er ook enkele mooie designwinkels en kunstgalerieën. Door de stijgende huizenprijzen in de jaren 90 verhuisden veel kunstenaars en galerieën echter naar het goedkopere Chelsea. Toch blijft SoHo een creatieve en hippe wijk die uitnodigt om door de geplaveide straten te slenteren. In de stoere industriële gebouwen met hun gietijzeren gevels ontdek je vaak prachtige boetiekjes.

De leukste wijken van New York
Gietijzeren gevels in SoHo
Chinatown

Chinatown is een dichtbevolkte wijk in Lower Manhattan. Het kloppend hart van de wijk is Mott Street. In de vele Aziatische restaurants proef je noedels of dim sum tegen schappelijke prijzen. Je kunt er verse producten kopen op de markt of snuisteren in typisch Chinese souvenirwinkeltjes. In Columbus Park zie je de lokale bewoners Mahjong spelen of tai chi beoefenen op de uitgestrekte grasvelden. Chinatown is een leuke wijk voor foodies, maar wel vrij chaotisch en toeristisch. Meer authenticiteit zou te vinden zijn in de wijk Flushing in Queens, waar een nog grotere Aziatische community leeft.

De leukste wijken van New York
Pell Street Chinatown
Lower East Side

In het zuidoosten van Manhattan ligt de Lower East Side, een eclectische en levendige wijk. Vroeger was dit de grootste Joodse buurt van New York. De Joodse achtergrond van de wijk is nog steeds zichtbaar in traditionele eetzaken als Russ & Daughters en Katz’s Delicatessen. De Lower East Side is een zeer diverse wijk met een mix van culturen, een wijk waar verleden en heden elkaar ontmoeten. Moderne wolkenkrabbers staan er zij aan zij met oude bakstenen gebouwen versierd met New Yorkse brandtrappen. Fotogalerijen, etnische eettentjes, designerboetieks, muziekpodia én een bruisend nachtleven. De Lower East Side biedt voor elk wat wils.

De leukste wijken van New York
Streetart in de Lower East Side
Williamsburg

Williamsburg is een multiculturele wijk met een industriële look in het noorden van Brooklyn. In de kleurrijke straten van Williamsburg wonen chassidische joden, Puerto Ricanen, Polen, Italianen en Afro-Amerikanen. Deze artistieke en creatieve buurt is de laatste jaren ook erg in trek bij jonge gezinnen, studenten en kunstenaars. Williamsburg is dan ook een echte hipsterwijk vol hippe koffietentjes en winkeltjes. Liefhebbers van streetart zullen zich hier helemaal thuis voelen. Je kunt er enkele prachtige murals spotten, waaronder de Mona Lisa of Williamsburg. Maak een wandeling langs de East River in het recent aangelegde Domino Park aan de voet van de fotogenieke Williamsburg Bridge.

De leukste wijken van New York
Mona Lisa of Williamsburg
Dumbo

Dumbo (Down Under the Manhattan Bridge Overpass) is een hippe wijk langs de East River in Brooklyn. De oude pakhuizen zijn er omgetoverd tot onafhankelijke winkels en trendy restaurants. Brooklyn Bridge Park is een toffe plek voor een picknick. Je geniet er van een schitterend uitzicht op de skyline van Manhattan. In het park kunnen jong en oud een ritje maken op Jane’s Carousel, een prachtige vintage draaimolen uit 1922. Time Out Market is een levendige foodcourt met een rooftopbar op de vijfde verdieping. Ga naar Washington Street om de beroemde foto van de Manhattan Bridge te maken. Tussen de pijlers van de brug zie je het Empire State Building shinen.

De leukste wijken van New York
Washington Street, Dumbo
Meer New York?

Lekker eten en drinken in New York

New York is een wereldstad met miljoenen inwoners uit alle hoeken van de wereld. Het multiculturele karakter van de stad vertaalt zich ook naar je bord. Doorheen de jaren namen miljoenen immigranten hun culinaire tradities mee naar The Big City. Het resultaat is een mix van verschillende eetculturen. In New York maak je kennis met de Italiaanse, Mexicaanse en Aziatische keuken. Je proeft er hotdogs en donuts of nipt er van een heerlijke cocktail in een van de vele rooftopbars. Er zijn duizenden opties om lekker te tafelen in New York. Keuzestress? Geen nood, we hebben enkele leuke adresjes voor je geselecteerd. Zo weet je precies waar je moet zijn voor lekker eten en drinken in New York.

Foodmarkten

New York telt verschillende overdekte foodmarkten waar je zowel lokale specialiteiten als gerechten uit de wereldkeuken proeft. Een selectie:

 • Chelsea Market is een van de bekendste en populairste in het rijtje. In een oude koekjesfabriek vlakbij de High Line vind je tal van restaurantjes, bakkerijen en winkeltjes onder hetzelfde dak. Voor een ontbijt, snelle lunch of zoete hap is Amy’s Bread een aanrader.
 • Mercado Little Spain is een project van de Spaanse chef-kok José Andrés en zijn collega’s Albert en Ferran Adrià. Ze werkten vroeger samen in elBulli, vijf keer verkozen tot beste restaurant ter wereld. In deze bruisende mercado in Hudson Yards maak je kennis met de culinaire rijkdom van Spanje. Je hebt er de keuze uit diverse restaurants, bars en kiosken. Een uitgebreid diner, een tapas crawl of een sangria aan de bar, het kan hier allemaal.
 • Time Out Market is een levendige foodcourt in Dumbo (Brooklyn) met een divers aanbod aan eet- en drinkgelegenheden. Leuke extra: op de vijfde verdieping is er een rooftopbar met een schitterend zicht op de Brooklyn Bridge en de Manhattan Bridge.
eten en drinken in New York
Mercado Little Spain/
Viva Italia

Italiaans eten in New York kan natuurlijk in Little Italy en dan vooral in Mulberry Street, het kloppend hart van de wijk. Verspreid over de stad vind je echter nog heel wat andere culinaire adresjes waar je geniet van de authentieke Italiaanse keuken:

 • In de schaduw van het Flatiron Building ligt Eataly, een hoog gewaardeerd Italiaans foodconcept. Het complex huisvest winkels met ambachtelijke producten, restaurants en een wijnbar. Reserveer een tafeltje in rooftopbar SERRA by Birreria op de veertiende verdieping: een prachtige oase vol bloemen en planten die elk seizoen een nieuw jasje krijgt. Je proeft er seizoensgebonden gerechten uit de Italiaanse keuken en originele cocktails.
 • New Yorkers zijn zot van pizza. Verspreid over de stad vind je verschillende pizzeria’s waar je een slice (pizzapunt) of pie (volledige pizza) koopt. NY Pizza Suprema ligt vlakbij Madison Square Garden en is dus ideaal voor een snelle hap voor of na een wedstrijd of optreden in The Garden.
 • Voor een hemelse pasta moet je bij Fiat Cafe in Nolita zijn. Het is een klein, gezellig zaakje met slechts enkele tafeltjes en een overdekt terras langs de straatzijde. Je kunt er enkel cash betalen.
eten en drinken in New York
SERRA by Birreria – Eataly NYC Flatiron
Typisch Amerikaans

Fastfood is in New York niet moeilijk te vinden. Van hotdogkramen die je op elke straathoek tegenkomt tot wereldberoemde burgertenten. De kunst is om op zoek te gaan naar authentieke culinaire ervaringen of hidden gems waar toeristen amper komen:

 • Tijdens je New York trip moet je beslist eens in zo’n heerlijk ouderwetse Amerikaanse diner gaan eten. Bij Lexington Candy Shop in de Upper East Side is het net alsof de tijd is blijven stilstaan. Het is een echte familiezaak met een uitgebreide menukaart die zowel zoete als hartige gerechten bevat. Bestel een sandwich of een milkshake en snuif de nostalgische sfeer op.
 • Onder het viaduct van Grand Central vind je een wondermooie bistro: Pershing Square. In een prachtig kader geniet je er van een ontbijt, brunch, lunch, dessert of diner.
 • Lekker lunchen doe je bij Sisters in Clinton Hill in Brooklyn. Een sympathiek adresje, getipt door VRT-journalist Björn Soenens in zijn boek De lengte van een oceaan. Zowel de burger met frietjes als de kale salad met gegrilde kip, caesardressing, broodkruim en grana padano worden warm aanbevolen.
Lekker eten en drinken in New York
Pershing Square
Latino vibes

Wil je graag de Latijns-Amerikaanse keuken ontdekken? Dan kan perfect in New York:

 • Tacombi is een onvervalste Mexicaanse taqueria met meerdere vestigingen in de stad. Wij bezochten het restaurant in het Empire State Building. Deze sfeervolle hotspot heeft een leuk interieur en het eten is er helemaal niet duur. Bestel enkele taco’s of een quesadilla met een tropische cocktail erbij. Heerlijk!
eten en drinken in New York
Tacombi 23 W 33rd St
Bagels

Het beroemde broodje met een gat erin is van oorsprong Pools. Joodse immigranten hebben de bagel in New York geïntroduceerd. Tijdens je citytrip moet je toch minstens één keer een bagel proeven:

 • Baz Bagel in Little Italy is een Joods-Italiaanse bagelshop waar je zowel voor ontbijt als lunch terecht kunt. De bagels worden met de hand gerold, gekookt en gebakken op traditionele, New Yorkse wijze. Ga voor de everything bagel (met een mix van maanzaad en sesamzaad) met cream cheese en gerookte zalm. De lekkerste bagel die ik ooit at! Wil je wat meer kleur in je leven? Bestel dan de populaire rainbow bagel.
eten en drinken in New York
Baz Bagel
Go East

Liefhebbers van de Aziatische keuken zullen zeker hun gading vinden in Chinatown. Er zijn genoeg toffe plekken waar je lekkere en goedkope dim sum of noedels kunt eten. De Oost-Europese keuken is misschien iets minder bekend. Toch zijn er in New York verrassend veel mogelijkheden op dat vlak:

 • In de East Village is Veselka een aanrader. Sinds 1954 proef je hier traditionele gerechten uit de Oekraïense keuken zoals pierogi (Oekraïense dumplings) en borscht (soep). Nog ruimte voor een dessert? De blintzes (pannenkoeken gevuld met lichtzoete kaas) zijn om duimen en vingers bij af te likken!
eten en drinken in New York
Veselka
Little Paris

De Franse keuken is goed vertegenwoordigd in New York. Er zijn heel wat Frans georiënteerde restaurants waar je lekker kunt eten:

 • Center Street in Nolita werd door enkele lokale handelaars omgedoopt tot Little Paris. Je vindt er enkele gezellige adresjes waar de Franse keuken en cultuur centraal staan: Wijnbar La Compagnie des Vins Surnaturels is er een van. In een intieme, schaars verlichte setting geniet je van een goed glas wijn met een bordje kaas of charcuterie erbij.
 • In de West Village ben je bij gastrothèque Buvette welkom voor ontbijt, brunch, lunch, diner of gewoon een drankje aan de bar. Op de kaart staan typisch Franse gerechten zoals coq au vin, steak tartare, escargots en croques. Er is ook een ruime keuze aan Franse wijnen en klassieke cocktails.
eten en drinken in New York
Buvette
Soul food

Soul food is geboren in het diepe zuiden van de Verenigde Staten. Het is de traditionele keuken van de Afro-Amerikanen in de VS:

 • Trek naar Harlem en ga eten bij The Queen of Soul Food. Sylvia Woods opende Sylvia’s Restaurant op Malcolm X Boulevard in 1962. Weet je niet wat kiezen? De combinatie van Sylvia’s world-famous bar-b-que ribs met de fried chicken is een absolute topper. Dit alles wordt geserveerd met cornbread en twee side dishes naar keuze. Je gaat hier niet met honger buiten! Sylvia’s Restaurant wordt druk bezocht, vooraf reserveren is dus zeker aanbevolen.
 • Geraak je niet tot in Harlem en wil je toch kennismaken met de typische keuken van de deep south? Dan is barbecuerestaurant Virgil’s Real Barbecue in de buurt van Times Square misschien wel iets voor jou. Het is een groot restaurant met meerdere tv-schermen waar sportwedstrijden op te zien zijn. Niet meteen geschikt voor een romantische date, gelukkig zitten de smaken wel goed.
eten en drinken in New York
Sylvia’s Restaurant
Zoete zonde

Wie van zoet houdt moet zeker eens een New York-style cheesecake proberen. Deze caloriebom staat op zo goed als alle dessertkaarten van de vele eetgelegenheden in de stad. We lichten er toch graag één bijzonder adresje uit:

 • Bij Eileen’s Special Cheesecake in Nolita staat sinds 1974 alles in het teken van deze zoete lekkernij. De mini-cheesecakes zijn extra handig, zo kun je er meer dan eentje proeven. Je vindt er ruim veertig verschillende soorten en smaken: aardbei, chocolade, gezouten karamel, pompoen, glutenvrij,… Megalekker!
eten en drinken in New York
Eileen’s Special Cheesecake
Cocktailbars

Zin in een avondje uit? Dan is New York the place to be. Je vindt er tal van coole bars, van intieme speakeasies tot trendy rooftops, waar je terecht kunt voor een Manhattan of een ander verrukelijk drankje:

 • Margaritaville Resort Times Square herbergt verschillende restaurants en bars. Cocktails nippen en tegelijk genieten van het zicht op de New Yorkse skyline kan onder meer in de 5 O’Clock Somewhere Bar. Op de tweede verdieping ligt het Margaritaville Restaurant waar je vooral komt voor de indrukwekkende cocktailkaart en het fleurige interieur: net alsof je op een tropisch eiland vertoeft.
eten en drinken in New York
Margaritaville Restaurant Times Square
Meer lekker eten en drinken in New York?

Nog meer toffe adresjes om lekker te eten en drinken in New York vind je in de reisgids van time to momo of in The 500 Hidden Secrets of New York. Plannen om binnenkort naar New York te reizen? Lees dan ook even onze blog met de beste tips & tricks voor een citytrip New York of ontdek de leukste wijken van de stad.

12 X Onvergetelijke ervaringen in New York City

New York is een fantastische stad waar ongelooflijk veel te zien en te beleven valt. Het is een gigantische metropool waar je van de ene verbazing in de andere tuimelt. Het aanbod activiteiten, attracties en bezienswaardigheden is ronduit overweldigend. Spectaculaire uitzichtpunten, spannende sportwedstrijden of architecturale hoogstandjes. New York biedt voor elk wat wils. Benieuwd hoe je je citytrip naar New York het best invult? Zet je dan schrap voor twaalf onvergetelijke ervaringen in New York City.

New York vanuit de hoogte bewonderen

In Manhattan zijn er verschillende observation decks waar je New York vanuit de hoogte kunt bewonderen. Het Empire State Building is het meest iconische gebouw van de stad. Vanop de 86ste verdieping geniet je van een uniek 360-graden zicht. Er is ook een buitendek, altijd handig voor de fotografen onder ons. Het enige nadeel: je ziet het Empire State Building zelf natuurlijk niet. Daarvoor ga je beter naar Top of the Rock op het dak van het Rockefeller Center. Vanop het buitendek heb je een mooi zicht op Central Park aan de ene en de beroemde wolkenkrabbers van Manhattan aan de andere kant. Het gloednieuwe Summit One Vanderbilt schijnt erg spectaculair te zijn. Dit zinnenprikkelend uitzichtpunt biedt een totaalervaring met een klank- en lichtshow. One World Observatory is het hoogste indoor observatiedek van New York. Edge is dan weer het hoogste outdoor observatiedek, met glazen wanden en zelfs een glazen vloer voor de durvers. Onze tip: kies er twee uitzichtpunten uit en bezoek de ene overdag en de andere ’s avonds. Twee totaal verschillende ervaringen!

onvergetelijke ervaringen in New York
Zicht op Empire State Building vanop Top of the Rock
De gekte van Times Square ervaren

New York staat bekend als the city that never sleeps. Dat merk je helemaal op Times Square, een plein dat dag en nacht bruist van het leven. Laat je verwonderen door de flitsende billboards en de gigantische winkels. Je komt ogen tekort. Times Square is erg toeristisch en heeft een hoog Disneyland-gehalte. De kans is groot dat je hier volwassen mannen verkleed als Spider-Man of Mickey Mouse tegen het lijf loopt die smeken om met jou op de foto te mogen (in ruil voor enkele dollars natuurlijk). Toegegeven, Times Square is niet mijn favoriete buurt in New York. Toch moet je hier als toerist wel eens geweest zijn. Let echter goed op je spullen, Times Square is namelijk een geliefd jachtterrein voor zakkenrollers. Wil je graag een Broadwaymusical meepikken? Op Times Square (onder de rode trappen) is er een TKTS Discount Booth waar je kaartjes koopt met kortingen tot wel vijftig procent. Ga vroeg om wachtrijen te vermijden.

onvergetelijke ervaringen in New York
Times Square
Relaxen in het groen

New York is een overweldigende stad, een concrete jungle vol indrukwekkende wolkenkrabbers. Gelukkig zijn er genoeg leuke plekken waar je even op adem kunt komen. Het grootste en bekendste park van de stad is natuurlijk Central Park. Locals komen hier graag om te picknicken of te joggen. In het park liggen enkele bijzondere bezienswaardigheden zoals Strawberry Fields, het Belvedere Castle en de Bethesda Fountain. Bryant Park is een stuk kleiner, maar wel supergezellig. Schaken, pingpongen, een filmavond bijwonen, een yogasessie volgen of gewoon een terrasje doen. Het kan hier allemaal. De High Line is een verhoogd stadspark op een oude spoorlijn, negen meter boven de grond. Je hebt er een mooi zicht op Manhattan en de Hudson River. De High Line is ongeveer 2,5 km lang en brengt je van Gansevoort naar Hudson Yards. The Battery is een prachtig park langs het water in het zuiden van Manhattan. Het is de plek waar in de 19e eeuw miljoenen immigranten aanmeerden. Breng een bezoek aan Castle Clinton of geniet van het uitzicht op Ellis Island en het Vrijheidsbeeld. Tot slot heb je ook in Brooklyn heel wat toffe parken zoals Brooklyn Bridge Park en Domino Park.

onvergetelijke ervaringen in New York
The Battery
Een sportwedstrijd bijwonen

Het bekijken van een sportwedstrijd in New York is sowieso een unieke ervaring, zelfs als je geen grote sportfanaat bent. In Madison Square Garden in hartje Manhattan kun je tussen oktober en april de New York Knicks (basketbal) en de New York Rangers (ijshockey) aan het werk zien. Tickets voor een wedstrijd in The Garden zijn vaak aan de dure kant. Hoe hoger je zit, hoe lager de ticketprijs. Helemaal bovenaan zie je echter weinig. Een goedkoper alternatief is het Barclays Center in Brooklyn, de thuishaven van de basketsterren van de Brooklyn Nets. Een andere populaire Amerikaanse sport is baseball. De Yankees spelen hun wedstrijden in het Yankee Stadion in The Bronx. Hun rivalen, de Mets, spelen in het Citi Field Stadium in Queens. Fans van American football kunnen tussen september en januari supporteren voor de New York Giants of de New York Jets in het MetLife Stadium in New Jersey. Tickets voor de wedstrijden koop je best vooraf online.

onvergetelijke ervaringen in New York
New York Knicks – Madison Square Garden
Shoppen in New York

Ga je graag shoppen? Nergens ter wereld kun je dat zo goed als in New York. Op en rond Times Square vind je vooral souvenirwinkels en flagshipstores zoals M&M’s World of de Disney Store. Iets verderop, op Rockefeller Plaza, ligt de oudste speelgoedwinkel van de Verenigde Staten: F.A.O. Schwarz. Op Fifth Avenue vind je veel luxewinkels en grote ketens. Macy’s is het grootste warenhuis ter wereld. Hier zijn zowat alle grote merken vertegenwoordigd en kun je op zoek gaan naar de originele houten roltrap uit 1902. SoHo is een van de leukste wijken om te shoppen. Deze buurt herbergt naast grote, bekende winkels ook hippe concept stores, kunstgalerieën en luxueuze modeboetieks. In Brooklyn liggen vooral veel alternatieve winkels. Bij Upstate Stock in Williamsburg koop je toffe cadeautjes voor jezelf of iemand anders. Je kunt er ook gewoon een lekkere kop koffie drinken. Verspreid over de stad liggen tal van mooie boekenwinkels. Barnes & Noble heeft verschillende vestigingen in New York, waaronder een op Fifth Avenue. Het is een grote winkel met een ruim aanbod boeken. Er is een café waar je even kunt uitrusten tijdens het shoppen. Three Lives & Company in de West Village is een kleine onafhankelijke boekenwinkel met een warme sfeer en deskundig personeel.

onvergetelijke ervaringen in New York
Macy’s
Een museum bezoeken

Voor een museumbezoek zit je in New York helemaal goed. Het aanbod is enorm. Kunstliefhebber? Dan is The Metropolitan Museum of Art (The Met) in de Upper East Side een grote aanrader. Het imposante gebouw met de beroemde trappen huisvest een zeer uitgebreide collectie met zowel kunstwerken uit de oudheid als hedendaagse parels. Iets verderop vind je het bijzondere Guggenheim Museum, ontworpen door architect Frank Lloyd Wright. Wij bezochten in New York het Museum of Modern Art (MoMA), de hemel op aarde voor fans van moderne en hedendaagse kunst. De omvangrijke collectie omvat schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, film, architectuur en design. Je wandelt er tussen meesterwerken van onder meer Picasso, Monet, Van Gogh, Warhol en Duchamp. Het Whitney Museum in het Meatpacking District focust op moderne en hedendaagse Amerikaanse kunst. Er zijn regelmatig interessante tijdelijke tentoonstellingen. Een museum van een heel andere orde is het 9/11 Museum. De nadruk ligt hier enerzijds op de historische gebeurtenissen rond de aanslagen op het World Trade Center en anderzijds op de herdenking van de slachtoffers. Naast het museum vind je op Ground Zero ook het 9/11 Memorial (gratis te bezoeken).

onvergetelijke ervaringen in New York
MoMA
Streetart spotten

New York is de ideale stad om streetart te ontdekken. Zeker in Brooklyn vind je verschillende prachtige murals. Bewonder de Mona Lisa of Williamsburg op het kruispunt van Bedford Avenue en Broadway, vlakbij de Williamsburg Bridge. In de wijk Bushwick vind je heel wat mooie muurschilderingen van de artiesten van het Bushwick Collective. Verder kun je in de wijk Bedford-Stuyvesant de imposante Biggie Mural gaan bekijken, een portret van hiphoplegende Biggie Smalls (a.k.a. The Notorious B.I.G.). De Lower East Side is ook een perfecte plek om graffiti te spotten. In de Bowery ligt een wel heel apart museum: het Museum of Street Art (MoSA) in de trappenhal van het citizenM hotel. Je neemt er de lift naar de twintigste verdieping, opent de deur naar het trappenhuis en daalt langzaam de trappen af. Onderweg word je ondergedompeld in de schitterende muurkunst van 5 Pointz, in een verticale liefdesbrief aan de Bowery en de Lower East Side. Echt de moeite!

onvergetelijke ervaringen in New York
Museum of Street Art
Bijzondere architectuur ontdekken

In New York vind je tal van bijzondere architecturale parels. Het Flatiron Building heeft de vorm van een strijkijzer. Het ontwerp dateert uit 1902 en het is daarmee de oudste wolkenkrabber in de Big Apple die nog overeind staat. Het gebouw bestaat vooral uit kantoren en kun je dus niet bezoeken. In 1930 was het Chrysler Building van autogigant Walter Chrysler het hoogste gebouw ter wereld (een jaar later al verloor het die titel aan het Empire State Building). Dit prachtige gebouw in art-decostijl is 319 meter hoog en heeft een herkenbare zilverkleurige toren. De St. Patrick’s Cathedral is een enorme neogotische kathedraal uit 1879. Mooi van buiten én van binnen. De New York Public Library uit 1895 is ook een bezoekje waard. Zelfs als je niet van plan bent om te trein te nemen is een bezoek aan Grand Central Terminal, en dan vooral de indrukwekkende stationshal, een must. Op de benedenverdieping vlakbij de Oyster Bar vind je de Whispering Gallery. Leuk om eens uit te proberen met je reispartner: sta diagonaal tegenover elkaar in de gewelfde gang, richt je gezicht naar de boog en begin te fluisteren. Magisch!

onvergetelijke ervaringen in New York
Grand Central Terminal
De New Yorkse wijken te voet verkennen

Hoe groot New York ook is, deze wondere wereld verken je best te voet. Niets heerlijker dan urenlang door de straten dwalen en de bijzonderheden van de diverse wijken ontdekken. Op elke straathoek vind je wel een hip winkeltje of toffe koffiebar. Beperk je niet tot Midtown, het meest toeristische deel van de stad, maar ga ook op stap in de andere wijken. Elke buurt heeft haar eigen karakter en unieke bezienswaardigheden. Snuif de bohemian sfeer op in West Village of neem de metro naar Brooklyn en wandel door de straten van het hippe en artistieke Williamsburg. Inspiratie voor leuke wandelroutes vind je in de stedengids van time to momo.

onvergetelijke ervaringen in New York
Christopher Park – West Village
Een liveconcert meepikken

In New York kun je elke avond wel ergens een concert meepikken. De grote popsterren treden meestal op in Madison Square Garden. Een andere beroemde concertzaal is Carnegie Hall. Liefhebbers van klassieke muziek zullen hier zeker aan hun trekken komen. Hou je meer van jazz? Zowel in Harlem als in Greenwich Village vind je heel wat gerenommeerde jazzclubs zoals Blue Note Jazz. Een diner met livemuziek behoort ook tot de mogelijkheden. Reis terug in de tijd naar het oude New York bij Fine & Rare. Het interieur is subliem! Reserveer hier een tafeltje als je houdt van lekker eten, perfect gemixte cocktails en live jazzmuziek. Niet goedkoop, wel de gedroomde locatie voor een romantische date.

onvergetelijke ervaringen in New York
Fine & Rare
Eilandhoppen in New York

Rond Manhattan liggen verschillende kleinere en grote eilanden waar je kunt ontsnappen aan de drukte van de stad. Neem de gratis ferry naar Staten Island voor een onvergetelijk uitzicht op het Vrijheidsbeeld en de skyline van Lower Manhattan. Vanuit de Upper East Side reis je met een kabelbaan, de Roosevelt Island Tramway, over de East River naar Roosevelt Island. Op het zuidelijkste punt van het eiland ligt het Four Freedoms Park. Het park is vier hectare groot en is een eerbetoon aan voormalig president Franklin D. Roosevelt. Nieuwkomer Little Island is het meest futuristische eiland van New York. Het eiland is gebouwd op betonnen pilaren in de vorm van tulpen. Er is een openluchttheater waar je in de zomer een concert of voorstelling kunt bijwonen. Vanop de hoogste toppen van Little Island geniet je van een prachtig zicht op de stad.

onvergetelijke ervaringen in New York
Little Island
Beroemde serie- en filmlocaties bekijken

New York is het toneel van vele bekende series en films. Jaarlijks worden meer dan honderdvijftig films opgenomen in The Big Apple. Beroemde serie- en filmlocaties vind je hier in overvloed. Glip even binnen in de chique lobby van The Plaza Hotel, bekend uit onder meer Home Alone 2. Het Friends Appartment in Bedford Street zul je ongetwijfeld herkennen uit de intro van deze beroemde serie. Voor het Townhouse van Carrie Bradshaw uit Sex and the City moet je iets verderop in Perry Street zijn. Ga naar de Upper West Side en drink een XOXO-Gossip Girl cocktail in de rooftopbar van The Empire Hotel of beleef een Night at the Museum in het American Museum of Natural History. Van King Kong tot Taxi Driver, het lijstje met films en series die zich afspelen in New York is eindeloos. Voor je op citytrip vertrekt kun je er alvast eentje uitpikken om in de sfeer te komen.

onvergetelijke ervaringen in New York
Brownstone Carrie Bradshaw uit Sex and the City
New York praktisch

Zin gekregen om deze onvergetelijke ervaringen in New York City zelf te beleven? Dan hebben wij speciaal voor jou deze praktische blog met de beste tips & tricks voor een citytrip New York. Zeker lezen als je voor het eerst naar The Big City reist!

Citytrip New York | De beste tips & tricks

Droom je van een citytrip naar New York? Als je voor het eerst naar The Big City reist zit je waarschijnlijk met heel wat vragen. Wat is de beste periode om de stad te bezoeken? Welke formaliteiten moet je vervullen voor je vertrek? Hoe verplaats je je het vlotst in deze drukke wereldstad? Is New York veilig? Ben je verplicht fooi te geven op restaurant? Deze blog geeft een antwoord op al je prangende vragen en biedt je de beste tips & tricks voor je citytrip New York.

Beste reistijd

De lente en de herfst zijn over het algemeen de beste seizoenen om naar New York te reizen. In april, mei, september en oktober geniet je bijna altijd van aangename temperaturen. In de zomer kan het erg heet zijn, terwijl de winters vaak ijzig koud zijn. De hoeveelheid neerslag valt moeilijk te voorspellen. Het hele jaar door is er wel kans op regen. Je moet dus een beetje geluk hebben. Er valt echter zoveel te zien en te beleven in New York, zelfs als het regent zal de verveling hier niet snel toeslaan. Naast het weer houd je best ook rekening met enkele andere factoren om je citytrip naar New York te plannen. In de zomer zijn er veel openluchtfestivals, maar moet je wel rekening houden met hogere prijzen. De kerstperiode is erg populair en dus ook vrij duur. Januari en februari zijn de goedkoopste maanden om de stad te bezoeken. Sportliefhebbers mikken dan weer best op de periode oktober tot april.

citytrip New York
Strawberry Fields – Central Park
Reisvoorbereiding

Je hebt beslist wanneer je naar New York wil reizen. Nu is het tijd voor de volgende stap: je vliegtickets en hotel vastleggen. In principe kun je alles gemakkelijk zelf regelen. Wij kozen echter voor een pakketreis van Connections, dé NY-specialist. Deze Belgische reisorganisatie heeft regelmatig interessante promoties. Waar je ook boekt, zorg altijd voor een goede reisverzekering als je naar de Verenigde Staten reist. Bij Connections kun je een All-In verzekering van Protections afsluiten die een annulatie- en reisbijstandsverzekering combineert. Om naar New York te reizen moet je in het bezit zijn van een internationale reispas. Vraag je pas tijdig (minstens drie weken vooraf) aan bij de stad of gemeente waar je woont. Daarnaast moet je ten minste 72 uur voor de afreis online een ESTA-aanvraag indienen. Dit is verplicht, zonder ESTA kom je de Verenigde Staten niet binnen! Een ESTA kost 21 dollar per persoon. Betalen kan enkel met een creditcard. Op vandaag moet je in de luchthaven bij vertrek nog steeds aantonen dat je volledig gevaccineerd bent tegen COVID-19. Een COVID-19-test is niet langer vereist. De situatie kan echter steeds wijzigen, check dus vooraf nog even deze website voor de laatste updates.

citytrip New York
Rockefeller Plaza
Verblijf

Reis je voor de eerste keer naar New York? Verblijf dan bij voorkeur in een centraal gelegen hotel in Manhattan. Bekijk even welke metrostations er in de buurt liggen en lees de recensies na zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Wij logeerden in Fairfield Inn & Suites New York Midtown Manhattan/ Penn Station. Dit hotel is perfect gelegen, vlakbij de metro, treinstation Penn Station en Madison Square Garden. Bekende highlights als Times Square en Empire State Building liggen op wandelafstand van het hotel. De kamers zijn vrij ruim naar New Yorkse normen en er is een fancy rooftopbar. Een (typisch Amerikaans) ontbijt is in de prijs inbegrepen. Een hotel in Midtown Manhattan is sowieso vrij prijzig. In Brooklyn of Queens zijn de hotels vaak goedkoper. Het is er iets rustiger en met de metro sta je in ongeveer twintig minuten in Manhattan. Wil je het echt low budget houden? Ga dan voor een hostel of appartement. Let wel goed op als je een appartement boekt via websites als Airbnb. De regels zijn strenger dan hier, niet alle privé-appartementen zijn officieel goedgekeurd voor korte termijn-verhuur.

Fairfield Inn & Suites New York Midtown Manhattan/Penn Station
Internet en elektriciteit

Zet zeker je mobiele data uit in de VS als je geen gepeperde factuur wil ontvangen. De roamingkosten zijn immers gigantisch hoog. Maak gebruik van de gratis WiFi in hotels, bars, restaurants, musea, metrostations en grote parken zoals Central Park. Ben je van plan om tijdens je reis veel op het internet te surfen? Koop dan een lokale simkaart in New York. Nog handiger: koop vooraf een e-simkaart. De meeste nieuwe toestellen hebben een ingebouwde simkaart waar je eenvoudig een databundel op plaatst. Neem ook een reisstekker (wereldstekker) mee op reis om je smartphone op te laden.

citytrip New York
Central Park
Transport

Je hebt verschillende opties om van de luchthaven naar je hotel te reizen. Vanuit John F. Kennedy Airport (JFK) is de trein de snelste manier om naar Manhattan of Brooklyn te reizen. Neem eerst de AirTrain naar Jamaica Station en stap vervolgens over op de Long Island Rail Road trein naar Penn Station in Manhattan of Atlantic Terminal in Brooklyn. Wij betaalden 26 dollar voor twee personen. Je kunt ook een shuttle of taxi nemen. Zeer comfortabel, maar natuurlijk een stuk duurder. Voor een yellow cab van JFK naar Manhattan betaal je 50 – 60 dollar (excl. tol en fooi). De metro is een handige en snelle manier om je te verplaatsen in de stad. Voor 34 dollar koop je een MetroCard die zeven dagen geldig is. Je kunt de kaart ter plaatse kopen met je creditcard aan een van de automaten in de metrostations. In het weekend zijn er vaak werken waardoor bepaalde metro’s niet rijden. Soms zijn er verschillende ingangen voor metro’s die naar het noorden (uptown) of het zuiden (downtown) rijden. Kijk goed na waar je naartoe moet. Belangrijk om weten: local trains stoppen bij alle haltes, express trains enkel bij de grote haltes. De dienstregeling is online raadpleegbaar.

Yellow Cab
Veiligheid

New York staat bekend als een van de veiligste steden van de Verenigde Staten. De criminaliteitscijfers zijn relatief laag in vergelijking met die van andere steden in de VS. Er is veel politie op straat die een oogje in het zeil houdt. New York blijft natuurlijk een grootstad. Gebruik dus je gezond verstand en let goed op je spullen. Zeker op Times Square en in de metro zijn er vaak zakkenrollers actief. Bewaar een kopie van je reispas en andere waardevolle documenten in je hotelkamer. Wij voelden ons overal veilig, zelfs in wijken met een ruiger kantje zoals Harlem of Bedford-Stuyvesant in Brooklyn. Verlaten steegjes en bepaalde buurten in Harlem of de Bronx vermijd je beter ’s nachts.

Streetart in Bedford-Stuyvesant
Geldzaken

Een creditcard is onontbeerlijk tijdens een citytrip naar New York. Het is het meest gebruikte betaalmiddel in de stad. Neem ook een kleine hoeveelheid cash mee op reis. Honderd dollar per persoon is zeker voldoende. Fooi geven is een must in New York. Fooien vormen namelijk een wezenlijk onderdeel van het inkomen van het horecapersoneel en de taxichauffeurs in de VS. Op restaurant komt er bovenop de prijs van je maaltijd nog een belasting van 8,875 procent én een fooi van 18 tot 20 procent. De voorgestelde fooi staat meestal op de rekening vermeld. Sommige restaurants rekenen de fooi (gratuity) al automatisch aan, zeker voor grotere groepen. Kijk dus je rekening goed na voor je betaalt. Voorzie ook enkele dollars voor de kamermeisjes in je hotel. Voor taxichauffeurs geldt: hoe langer de rit, hoe hoger de fooi. New York is een dure stad. Toch zijn er ook heel wat gratis activiteiten die je zeker niet mag overslaan. Een van de leukste gratis attracties is de Staten Island Ferry. Vanop de ferry heb je een schitterend zicht op het Vrijheidsbeeld en de skyline van Manhattan.

citytrip New York
Staten Island Ferry
Tickets en voordeelpassen

Er bestaan verschillende voordeelpassen waarmee je bezienswaardigheden en attracties aan een goedkoper tarief kunt bezoeken. Musea, uitzichtpunten, gegidste wandel- en fietstochten, cruises,… Het aanbod is enorm. Zelf kozen wij voor de New York Sightseeing Flex Pass. Bij deze pas kies je vooraf het aantal attracties dat je wil bezoeken. Er bestaat ook een New York Sightseeing Day Pass, dan betaal je per dag en bezoek je gedurende de gekozen periode een ongelimiteerd aantal attracties. De eerste optie is goedkoper en relaxter (tenzij je echt in sneltempo van de ene naar de andere highlight wil hollen). Neem voor je vertrek even de tijd om te grasduinen door het aanbod en kies op basis daarvan de voordeelpas die het best bij je past. Op newyork.nl vind je een handig overzichtje terug. Naast voordeelpassen kun je vooraf ook al tickets aanschaffen voor bijvoorbeeld sportwedstrijden of Broadway-musicals. Hellotickets is hiervoor een goede en betrouwbare website. Koop je tickets altijd via de officiële verkooppunten en niet via straatverkopers.

New York Knicks @ Madison Square Garden
Meer weten?
 • Het aanbod fysieke reisgidsen over New York is overweldigend groot. Onze aanraders? De stedengids van time to momo is de perfecte reisgezel tijdens je citytrip. Het boekje heeft een handig formaat en bevat zes wandelroutes die je door de leukste wijken van New York brengen. De auteur van de gids woont al jaren in New York en deelt haar local tips ook via Instagram en Facebook. Volg Ingrid en ontdek haar favoriete adresjes in de Big Apple! De Lonely Planet mag ook nog altijd mee in onze koffer. Deze Engelstalige reisgids is zeer accuraat en staat vol praktische tips en toffe hotspots voor een citytrip New York.
 • Een mooi boek om vooraf te lezen is New York – A Photographic Journey van Jacqueline Goossens en Tom Ronse. Een prachtig vormgegeven boek vol nostalgische foto’s en verhalen over New York. Ideaal om de geschiedenis, de verschillende wijken en de bijzondere architectuur van de stad te leren kennen. Nog een tip: In De Lengte van een oceaan neemt VS-correspondent Björn Soenens je mee op een boeiende trip door de Verenigde Staten. Hij schetst een gedetailleerd beeld van een land vol tegenstellingen. Het laatste deel van het boek is volledig aan New York gewijd. Zeker lezen voor je vertrek!
 • Op het wereldwijde web vind je natuurlijk ook een schat aan informatie terug. Op Newyork.nl staat werkelijk alles wat je moet weten over New York. Bij de website hoort ook een gratis app met een zeer handige kaart waarop je alle metrolijnen, belangrijkste hotspots, openbare toiletten,… ook offline raadpleegt. Verder bevat de app een checklist om alle formaliteiten voor je reis te regelen en kun je regelmatig interessante deals scoren.
 • Dit waren onze beste tips & tricks voor een citytrip New York. Heb je nog vragen of heb je zelf nog leuke tips? Aarzel dan niet om contact op te nemen via het contactformulier.
City Hall