10 X Favoriete adresjes in Kortrijk

Kortrijk is een heerlijke stad om te wonen én een leuke bestemming voor een korte citytrip. Langs de oevers van de Leie ontdek je een bruisende en gezellige stad met een rijke geschiedenis. Kortrijk is creatief, ondernemend en herbergt tal van toffe hotspots waar je lekker kunt eten of naar hartenlust kunt shoppen. Een tijdje geleden namen we je al mee naar enkele niet te missen adresjes in de Guldensporenstad. We blijven echter steeds nieuwe plekken ontdekken in onze thuisstad. Benieuwd? Maak kennis met onze favoriete adresjes in Kortrijk.

de inKijk

We starten meteen met een nieuwkomer. Op het Overbekeplein vind je sinds kort een hippe conceptstore. Bij de inKijk koop je leuke cadeaus en hebbedingen voor ieders budget. De nadruk ligt op lokale, ecologische en duurzame spullen: handgemaakte juwelen, originele plantenpotjes of rugzakken gemaakt van plastic uit de oceaan. Een aanwinst voor Kortrijk!

de inKijk, Overbekeplein 30/32

Follie en koffie

Follie en koffie is een gezellige winkel met een al even gezellige lounge waar je terecht kunt voor een kop koffie of een aperitiefje. Kijk goed om je heen, want werkelijk alles is hier te koop. Terwijl je snuistert tussen de vele follietjes kun je kennismaken met de sympathieke uitbaatster Ann en huiskat Filou. Creatieve zielen zijn bij Follie en koffie aan het juiste adres voor een workshop juwelen maken of manden haken.

Follie en koffie, Onze-Lieve-Vrouwestraat 18

Split

Split is een trendy zaak waar foodsharing centraal staat. Je proeft er cocktails, tapas en sharing dishes in een stijlvol en eigentijds interieur. De creatieve gerechten zijn tot in de puntjes verzorgd en het jonge, enthousiaste team zorgt voor een gastvrije ontvangst. Broederlijk delen met je tafelgenoten en vooral grenzeloos genieten, dat is de succesformule van Split.

Split, Kapucijnenstraat 27

Sprezza

Bij Sprezza, de prachtige cocktailbar van Hotel Damier, nip je van sprankelende cocktails in een kleurrijk decor vol bloemen en comfortabele zeteltjes. De drankjes worden zorgvuldig samengesteld door bartender Bram en z’n team. Op de kaart ontdek je naast rasechte klassiekers als de Pornstar Martini ook inventieve signature cocktails, mocktails, een uitgelezen whiskycollectie en social bites.

Sprezza, Graanmarkt 12

Byttebier – La Cantine

Byttebier – La Cantine bestaat uit twee delen. Links snuffel je rond in urban store Chapter 4. Je vindt er woon- en tafeldecoratie, fair fashion, planten en boeken. Rechts kun je na het shoppen heerlijk tafelen in het sfeervolle lunchrestaurant La Cantine. Op de kaart staan gezonde, seizoensgebonden gerechten en lekkere dessertjes.

Byttebier – La Cantine, Jozef Vandaleplein 7a

De Vreemde Eend

De Vreemde Eend is een eigenwijze cadeau- en inspiratiewinkel in de Wijngaardstraat. Hier koop je originele geschenken voor jezelf of iemand anders. Toffe accessoires, eigentijdse woondecoratie, een uitgebreide theeselectie,… Annemie helpt je met veel plezier bij de keuze van een passend geschenk. Boven de winkel richtte ze Het Nest in, een warme ontmoetingsplek waar je kunt bijkletsen met een kop koffie of thee.

De Vreemde Eend, Wijngaardstraat 24

Julia’s

Vlakbij het station ligt de gezellige koffie- en lunchbar Julia’s, een zalige plek voor een bakje troost of een lekkere en gezonde hap in een huiselijke sfeer. Elke dag van de week ben je hier welkom voor koffie of thee, een smoothie, salade, gegrilde sandwich of huisgemaakt gebak. De supervriendelijke bediening van Julia en co krijg je er gratis en voor niets bovenop.

Julia’s, Koning Albertstraat 2

deDingen

Een hippe koffiebar waar je ook kunt ontbijten, brunchen of lunchen én een gemoedelijke bruine kroeg waar je de biertjes van Brouwerij Ruimtegist degusteert. deDingen op het Buda-eiland combineert het allemaal. De DJ-brunch op zondagochtend is een must: ga voor de overheerlijke Eggs Benedict terwijl je geniet van een vleugje muziek. Voor zoetekauwen is de cheesecake een aanrader. Je kunt niet reserveren, op tijd komen is dus de boodschap.

deDingen, Budastraat 12

Lily’s Noodle House

In Lily’s Noodle House maak je kennis met de hedendaagse Aziatische keuken: Chinese en Koreaanse gerechten zoals ramen, curry en gebakken rijst met een twist. De bediening is vlot en vriendelijk, het interieur hip en modern. Het terras aan de verlaagde Leieboorden met zicht op de Broeltorens is een extra troef.

Lily’s Noodle House, Handboogstraat 8

Barcyclette

Huiskamercafé Barcyclette verhuisde recent van het Begijnhofpark naar de Grote Kring. In een voormalig antiekwinkeltje creëerde Tamara een kleine, fijne plek vol schapenvelletjes, planten en schilderijtjes aan de muur. Je drinkt er warme dranken, lokale bieren, biologische wijnen én de beste picon van de stad. Je kunt er een boek lezen, een praatje slaan of gewoon genieten van de heerlijke muziek.

Barcyclette, Grote Kring 12

Tijd over?

Het eiland van de verdwenen bomen | Elif Shafak

Waardering: 4.5 uit 5.

Elif Shafak (1971) is een Turks-Britse schrijfster die in het verleden vanwege haar boeken werd vervolgd door de Turkse overheid. Ze woont in Londen en is professor aan de universiteit van Oxford. Ze schrijft in het Turks en het Engels en bracht al negentien boeken uit, zowel fictie als non-fictie. Shafak is een TED global speaker en zet zich in voor minderheden, een thema dat ook vaak in haar boeken voorkomt. Het eiland van de verdwenen bomen is haar meest recente roman.

Burgeroorlog

In de zomer van 1974 ontmoeten de Griekse Kostas en de Turkse Defne elkaar stiekem in taveerne De Blije Vijg, waar een vijgenboom door een holte in het dak omhoog groeit. De uitbaters Yiorgos en Yusuf nemen de jonge geliefden onder hun vleugels. Als Kostas’ moeder te weten komt dat haar zoon verliefd is op een Turks moslimmeisje stuurt ze hem naar een oom in Londen. Dan breekt er een burgeroorlog uit die het land in tweeën splijt. Kostas kan niet meer terug naar zijn thuisland en Defne blijft alleen achter. Pas in 2000 keert Kostas terug naar Cyprus waar hij opnieuw contact zoekt met Defne. Ze werkt als archeologe voor de Internationale Commissie voor Vermiste Personen en is al jaren op zoek naar Yiorgos en Yusuf, die in 1974 spoorloos verdwenen.

“Liefde is de dappere bekrachtiging dat je hoop hebt. Je omhelst de hoop niet als dood en vernietiging het voor het zeggen hebben. Je trekt niet je mooiste jurk aan en steekt geen bloem in je haar als je bent omringd door brokstukken en scherven. Je verliest je hart niet op een moment dat ieders hart afgesloten moet blijven, juist voor degenen die niet van jouw geloof zijn, niet van jouw taal, niet van jouw bloed. Je wordt niet verliefd in de zomer van 1974 op Cyprus. Niet hier, niet nu. Maar toch waren ze daar, die twee.”

Echo’s

Vele jaren later rouwt Ada, de dochter van Defne en Kostas, in Londen om haar overleden moeder. Door het verlies groeien vader en dochter steeds verder uit elkaar. Een incident op school en de komst van Defne’s zus Meryem brengen heel wat veranderingen teweeg in het leven van het introverte tienermeisje. Dankzij haar tante komt Ada meer te weten over de geschiedenis en de tradities van het land waar haar ouders opgroeiden. Ze wroet in het verleden en gaat op zoek naar haar wortels. De mysterieuze vijgenboom in de achtertuin is haar enige aanknopingspunt. De auteur geeft de familiegeheimen van de familie Kazantzakis maar met mondjesmaat prijs. Ze reist gezwind heen en weer door de tijd, van de donkere oorlogsjaren in Cyprus naar het hedendaagse Londen en terug.

“In het echte leven krijgen we verhalen immers niet in één keer te horen, zoals in de geschiedenisboeken, maar komen ze in stukjes en beetjes tot ons, in flarden en halve echo’s, hier een complete zin, daar een brokstuk, met daartussenin een verborgen aanwijzing. Anders dan in boeken moeten we in het echte leven onze verhalen weven met draden zo dun als de tere aderen in de vleugels van een vlinder.”

Vijgenboom

Shafak mixt in haar roman westerse en oosterse verteltradities. Ze maakt gebruik van wisselende perspectieven en koppelt daar telkens een andere schrijfstijl aan. Zo wordt een deel van het verhaal verteld door een bijzondere alwetende verteller: de vijgenboom. Een originele vondst die steeds beter blijkt te werken naarmate het boek vordert. De vijgenboom is getuige van de tragische geschiedenis van Cyprus én van de ontluikende liefde tussen Kostas en Defne. De vijgenboom vertelt ook over de kracht van de natuur, over de wondere wereld van bomen, vogels en insecten. Het eiland van de verdwenen bomen is een betoverende roman die bij momenten leest als een sprookje, boordevol symboliek en magische elementen.

“Net zoals alle bomen eeuwig communiceren, concurreren en coöpereren, zowel boven als onder de grond, zo geldt ook voor verhalen dat ze op elkaars onzichtbare wortels ontkiemen, groeien en tot bloei komen.”

Melancholische roman

Elif Shafak schreef met Het eiland van de verdwenen bomen een meeslepende en melancholische roman over liefde en verlies, maar ook over migratie, oorlog, de klimaatcrisis en nog zoveel meer. Ze schreef een adembenemend mooi boek, doorspekt met poëtische zinnen, hartverscheurende scenes en interessante beschouwingen over de natuur. Desondanks leest het boek erg vlot en bevat het ook een zekere lichtheid en zelfs een vleugje humor. Een literaire parel om te koesteren!

“Als de nacht je huid kuste, zoals hij altijd deed, rook je de jasmijn in zijn adem. De maan, die daar dichter bij de aarde is, hing met zijn vriendelijke schijnsel boven de daken en wierp een zachte gloed over de smalle steegjes en geplaveide straatjes. Maar helaas waren er donkere schaduwen naar binnen gedrongen in het licht. Fluisteringen van wantrouwen en samenzwering ruisten door de duisternis. Want het eiland was in twee delen gespleten: het noorden en het zuiden. In beide delen heerste een andere taal, een ander alfabet, een andere herinnering, en als de eilanders gingen bidden, was dat zelden tot dezelfde god.”

2021 – Uitgeverij Nieuw Amsterdam – 364 blz. – Vertaling: Manon Smits

Citytrip Parijs | Leuke tips & originele hotspots

Een citytrip naar Parijs? Dat is altijd een goed idee! In maart gingen we een weekendje naar de stad van de liefde met een groep vrienden. Graag nemen we je mee naar de leukste wijken van Parijs. Ontdek de talrijke monumenten en musea, verborgen parels, prachtige parken en gezellige restaurantjes. Deze mini-reisgids leidt je langs originele hotspots en geeft je tegelijk enkele leuke en praktische tips voor een inspirerende citytrip naar Parijs.

De klassiekers

Bezoek je Parijs voor het eerst? Dan wil je natuurlijk de klassiekers niet overslaan. Van de Notre-Dame en de Sainte-Chapelle op het Île de la Cité tot de Arc de Triomphe op de Champs-Élysées. Het lijstje is eindeloos. Voor kunstliefhebbers is het Louvre een must. Je ontdekt er beroemde kunstwerken als de Venus van Milo en de Mona Lisa. Fans van impressionistische kunst kunnen terecht in het Musée d’Orsay. In een oud treinstation bewonder je de schilderijen van Franse kanjers als Monet, Manet en Degas. De iconische Eiffeltoren is hét symbool van Parijs. De fameuze smeedijzeren toren werd gebouwd ter ere van de wereldtentoonstelling van 1889 en is maar liefst 330 meter hoog. Tickets voor deze druk bezochte attractie koop je best vooraf via de website. Hoogtevrees? Nestel je dan in het aangrenzende Champ-de-Mars met een picknick en geniet van het uitzicht op dit architecturale wereldwonder.

Eiffeltoren

Parken en tuinen

Parijs telt heel wat mooie parken en tuinen. Tussen het Louvre en de Place de la Concorde ligt de Jardin des Tuileries. Het oudste park van de stad is een zalige plek om te relaxen. Installeer je op een van de groene stoeltjes aan de vijver of stil je honger met een wafel of broodje op het terras bij de kiosk van Maison Plisson. Aan de voet van het voormalig koninklijk paleis ligt het Jardin du Palais Royal: een wondermooi park omringd door twee 19e-eeuwse arcades. Les Deux Plateaux is een bijzonder kunstwerk van de Franse kunstenaar Daniel Buren. Deze populaire Instagram fotospot bestaat uit zwart-wit gestreepte zuilen van verschillende hoogtes en zorgt voor een moderne toets in de klassieke paleistuin. De Jardin du Luxembourg is een uitgestrekt stadspark vlakbij de studentenbuurt Quartier Latin en de Sorbonne. Doordeweeks komen studenten er graag picknicken of studeren. In het weekend palmen jonge gezinnen het park in. Op de grote, achthoekige vijver laten kinderen miniatuurbootjes varen. Het park herbergt ook tennisbanen, een poppentheater en de mooie Medici fontein.

Jardin du Luxembourg

Verborgen passages

Parijs is de hemel op aarde voor shoppinglovers. Rondom de Grands Boulevards ontdek je de verborgen passages of winkelgalerijen van Parijs. Ze zijn gebouwd aan het begin van de 19e eeuw om de winkelende elite te beschermen tegen de regen en de modderige straten. Vandaag schieten er van de ruim honderd passages nog slechts een twintigtal over. De Passage des Panoramas dateert uit 1799. Je vindt er winkeltjes met oude munten, postzegels en prentkaarten. Galerie Vivienne is misschien wel de mooiste passage van de stad. Let vooral op de prachtige mozaïekvloer. Deze winkelgalerij is onder meer de thuishaven van een winkel van Jean Paul Gaultier én een uitstekend restaurant: Bistrot Vivienne. Je proeft er klassiekers uit de Franse keuken en heerlijke desserts in een uniek 19e-eeuws interieur. Tip: reserveer een tafel in het romantisch zaaltje op de eerste verdieping.

Passage des Panoramas

De charmes van Montmartre

Montmartre is een van de populairste wijken van Parijs. Deze charmante buurt vormde het decor voor de film Le Fabuleux Destin d’ Amélie Poulain (zeker kijken als je die nog niet gezien hebt). Tot Montmartre in 1860 door baron Haussman bij Parijs werd ingelijfd, was het een afzonderlijk boerendorp bewoond door molenaars. Vroeger stond het dorpje vol met molens waar kalksteen werd vermalen. Slechts enkele van die molens zijn bewaard gebleven. De Moulin de la Galette uit 1622 is nu ingericht als restaurant. Montmartre staat ook bekend als kunstenaarswijk. Grote namen als Picasso en Van Gogh hebben er gewoond. Op het supertoeristische Place du Tertre zie je portretschilders aan het werk. Bezoek niet enkel de topattracties van deze wijk, maar neem ook de tijd om te verdwalen in de slingerende straatjes. Ga op zoek naar de man die uit de muur komt of naar de oudste wijngaard van de stad. Bovenop de heuvel van Montmartre prijkt de hagelwitte Sacré Coeur. In de schaduw van deze basiliek ligt een Australische ontbijt- en brunchbar verscholen: Hardware Société. De breakfast blini’s zijn in elk geval warm aanbevolen. Je kunt hier niet reserveren, kom dus zeker op tijd als je nog een tafeltje wilt bemachtigen.

Moulin de la Galette

Vlooienmarkten

De Marché aux Puces de Saint-Ouen, aan de noordrand van Parijs, is de grootste antiek- en vlooienmarkt ter wereld. Jaarlijks bezoeken miljoenen mensen deze bijzondere marché aux puces, een netwerk van verschillende markten met elk hun eigen specifieke karakter en sfeer. De meeste marktjes zijn geconcentreerd rond de Rue des Rosiers. Slenter door de smalle steegjes van de Marché Vernaison en snuif de unieke dorpssfeer op. Je vindt hier vooral meubelen, schilderijen, bizarre kunstobjecten, juwelen en speelgoed. De Marché Malassis, aan de overkant van de straat, is deels overdekt. De nadruk ligt hier vooral op antiek en design. De Marché Aux Puces de Saint-Ouen kun je bezoeken op zaterdag, zondag en maandag. Het dichtstbijzijnde metrostation is Porte de Clignancourt.

Marché Vernaison

Wandelen langs de Seine

Bij mooi weer is het fijn vertoeven langs de oevers van de Seine. Kuier langs de rivier of geniet van het uitzicht op de monumenten van Parijs vanop een van de vele bruggen. De rijkelijk versierde Pont Alexandre-III spreekt tot de verbeelding met haar nimfen, cherubijnen en ouderwetse lantaarns. Ontdek de autovrije ‘Berges de Seine’ op de rive gauche, tussen de Pont d’Alma en het Musée d’Orsay. Onderweg kom je drijvende tuinen, hangmatten, zitbanken en zelfs een klimmuur tegen. Een verrassend stukje Parijs dat niet mag ontbreken tijdens je citytrip.

Pont Alexandre-III

Filosoferen op café

In het zesde arrondissement, op de linkeroever van de Seine, ligt de wijk Saint-Germain-des-Près, het intellectuele hart van Parijs. In deze gezellige buurt struikel je over de boeken- en antiekwinkels, mode- en designshops en sfeervolle cafeetjes en brasserieën. Veel kunstenaars, filosofen en schrijvers ontmoetten elkaar in het legendarische Café de Flore. Beroemde klanten als Jean-Paul Sartre en Albert Camus kwamen hier graag over de vloer. Vlakbij ligt Les Deux Magots, een literair café waar Picasso en Hemingway weleens een koffie of iets straffer kwamen drinken.

Café de Flore

Literaire schattenjacht

Ga op schattenjacht in de beroemde Librairie Galignani, sinds 1856 gevestigd in een prachtig pand in de chique Rue de Rivoli. Het is de oudste Engelstalige boekenwinkel op het Europese continent. Naast een ruim aanbod aan Engelse boeken vind je er ook Franse literatuur en mooie kunstboeken. Nog meer (Engelse) literaire parels ontdek je iets verderop in Smith & Son. Aan de overkant van de Seine, in Quartier Latin, ligt het gigantisch populaire Shakespeare and Company. De Parijse bouquinistes verkopen oude boeken en tijdschriften in de groene boekenstalletjes langs de oevers van de rivier.

Librairie Galignani

Moderne kunst en street art

Mijn liefde voor moderne kunst ontstond toen ik voor het eerst het Centre Pompidou bezocht tijdens een schoolreis naar Parijs. Het gebouw bestaat uit een wirwar van pijpen en buizen in verschillende kleuren die elk een eigen functie hebben (de rode buizen bevatten de liften, de groene buizen omvatten de waterleidingen,…). De architecten, Renzo Piano en Richard Rogers, wilden het gebouw op die manier binnenstebuiten keren. In het museum maak je kennis met de werken van onder meer Marcel Duchamp, Frida Kahlo, Marc Chagall en Henri Matisse. In 2023 sluit het museum voor vier jaar de deuren voor een grondige renovatie. Een reden te meer om dit jaar nog eens naar Parijs te gaan. Rond het Centre Pompidou zie je vaak straatmuzikanten, mimespelers en breakdancers aan het werk. Bewonder ook de kleurrijke Stravinsky-fontein en de graffiti op de Place Igor Stravinsky.

Centre Pompidou

Winkelen in Les Halles

Les Halles is een verrassend veelzijdige wijk waar je leuk kunt winkelen. Eeuwenlang stonden hier enorme markthallen voor de grootste voedselmarkt van de stad. In de jaren 70 werden de gebouwen afgebroken en werd de voedselmarkt verplaatst naar Rungis buiten Parijs. Grenzeloos shoppen kan vandaag in de Forum des Halles, een enorm ondergronds winkelcentrum met een opvallend dak gevormd door duizenden beweegbare glasplaten. Boven de grond kun je een frisse neus halen in de Jardin Nelson Mandela of een kijkje nemen in de Église Saint-Eustache. De autovrije Rue Montorgeuil is een van de leukste winkelstraten van Parijs. De straat is bezaaid met bakkerijen, delicatessenwinkeltjes, boetiekjes, cafés en restaurants. Petit Crème ziet er heel uitnodigend uit met haar kleurrijke bloemengevel. Je bent er welkom voor ontbijt, brunch, lunch, een kop koffie of een zomerse cocktail. Kortom, een toffe plek voor elk moment van de dag.

Église Saint-Eustache

Culinaire hotspot

Verken de sfeervolle wijk Le Marais met z’n smalle straatjes en oude huizen. Dit is van oorsprong een Joodse wijk. In en rond de Rue des Rosiers liggen heel wat gezellige falafelbars en Joodse winkels te blinken. Le Marais is een hippe wijk vol trendy boetiekjes, leuke kroegen en culinaire hotspots. Eataly is een vrij nieuwe Italiaanse foodcourt die kwam overgewaaid uit Italië en al snel de harten van de Parijzenaars wist te veroveren. Je kunt hier kookworkshops volgen, ter plaatse proeven van de Italiaanse keuken of een flesje wijn of gedroogde ham kopen om thuis nog wat na te genieten van je citytrip naar Parijs.

Eataly Le Marais

Parijs Praktisch

 • Parijs is een drukbezochte stad. Het loont dus zeker de moeite om je hotel zo vroeg mogelijk te boeken. Wij sliepen in Hotel Paradis: een gezellig hotelletje in het levendige tiende arrondissement met schappelijke prijzen en een lekker ontbijt. Wel kleine kamers en vooral kleine bedden, dus minder geschikt voor grote mensen.
 • Met de Thalys of de TGV reis je vlot naar Parijs. Hoe vroeger je de tickets koopt, hoe scherper de prijzen. De hogesnelheidstreinen komen aan in Gare du Nord. Van hieruit kun je de metro nemen naar alle uithoeken van de stad. Koop je papieren metrotickets? Steek deze dan niet bij je telefoon, anders riskeer je dat de magneetstrip op de tickets niet meer werken.
 • Combineer je citytrip naar Parijs met een bezoek aan Lille, een gedroomde bestemming voor foodies. Vanuit deze Noord-Franse stad reis je in een uurtje met de TGV naar de Franse hoofdstad.

Naar het paradijs | Hanya Yanagihara

Waardering: 4 uit 5.

Hanya Yanagihara (1974) is een Amerikaanse schrijfster van Hawaiiaanse afkomst. Ze werd geboren in Los Angeles, studeerde in Hawaii en debuteerde in 2013 met Notities uit de jungle. In 2015 volgde de internationale bestseller Een klein leven, een groots epos over misbruik en de kracht van vriendschap. Naar het paradijs verscheen in 2022. In deze ambitieuze roman loodst Yanagihara je door drie eeuwen en drie alternatieve versies van Amerika.

Washington Square

Naar het paradijs bestaat uit drie delen, drie totaal verschillende verhalen die zich afspelen in een ander tijdperk. In elk deel hebben de personages dezelfde namen en wonen ze in hetzelfde huis op Washington Square in New York. Dit kan wat verwarrend zijn omdat je automatisch op zoek gaat naar verbanden tussen de verhaallijnen die niet altijd te vinden zijn. In het eerste deel maak je een reis naar het einde van de 19e eeuw. Het is 1893 en New York maakt deel uit van de ‘Vrije Staten’. Homoseksualiteit is er volledig ingeburgerd. De kleurloze David Bingham woont bij zijn grootvader en geeft tekenles aan kinderen in een weeshuis. Zijn rijke bankiersfamilie wil hem uithuwelijken aan de welgestelde weduwnaar Charles. Hij wordt echter verliefd op de arme muziekleraar Edward en staat voor een hartverscheurende keuze.

“Het leek wel of hij betoverd was en of hij, toen hij zich daarvan bewust werd, ervoor koos zich niet te verzetten maar zich eraan over te geven, de wereld die hij meende te kennen te verruilen voor een andere, en dat allemaal omdat hij wilde proberen niet de mens te zijn die hij in werkelijkheid was, maar de mens die hij in zijn dromen was.”

Pandemie

In 1993 gaat Manhattan gebukt onder een aidsepidemie. De jonge David Bingham, juridisch assistent en afstammeling van een Hawaiiaanse koning, woont samen met z’n rijkere en oudere partner Charles. Hij worstelt met zijn verleden en de moeilijke relatie met zijn vader. Een belangrijk deel van dit verhaal speelt zich af op Hawaïi waar je kennismaakt met de familie van David. In het derde en langste ‘boek’ neemt de auteur je mee naar een dystopische wereld. Charlie woont anno 2093 samen met haar man in het totalitaire New York. Ze werd ernstig ziek tijdens de pandemie van 2070 en ondervindt daar nog steeds de gevolgen van. Haar grootvader Charles, een bekende viroloog, is enkele jaren geleden overleden en ze mist hem enorm. Ze ontmoet de mysterieuze David die beweert haar te kunnen redden. Via de correspondentie tussen Charles en z’n beste vriend Peter duik je terug in het verleden en ontdek je de tragische familiegeschiedenis van Charlie. De wereld die Yanagihara in het derde boek schetst wordt geteisterd door geweld, hittegolven, overstromingen en pandemieën. In elke verhaallijn speelt een virus een prominente rol. Belangrijk om te weten is dat Yanagihara dit boek schreef voor de uitbraak van de coronapandemie. Naar het paradijs is in vele opzichten een visionaire roman, een klepper die ons waarschuwt voor de uitzichtloze toekomst waar we dreigen op af te stevenen.

“Het virus onthulde wie we werkelijk waren, het legde de fabeltjes bloot die we allemaal over ons leven hadden verzonnen. Het toonde aan dat vooruitgang en tolerantie niet vanzelf leiden tot meer vooruitgang en tolerantie. Het toonde aan dat goedheid niet leidt tot meer goedheid. Het toonde aan hoe broos de poëzie van ons leven werkelijk is – het wees ons erop dat vriendschap fragiel en voorwaardelijk is, dat partnerschap afhankelijk is van de context en de omstandigheden. Hoeveel wetten we ook maken, hoeveel overeenkomsten we ook sluiten, hoeveel liefde er ook in ons zit, niets is zo sterk als onze eigen drang om te overleven of – voor degenen onder ons met een groter hart – de drang om onze naasten, wie dat ook mogen zijn, te helpen overleven.”

Het paradijs

De drie boeken in Naar het paradijs zijn verbonden door rode draden, terugkerende elementen en thema’s als homoseksualiteit, eenzaamheid, (familie)relaties en de kloof tussen arm en rijk. De hoofdpersonages zoeken naar liefde en verbinding, ze streven naar vrijheid en gaan allemaal op zoek naar het paradijs. De verhalen hebben een open einde, je komt dus niet te weten of de personages hun paradijs ook vinden. De roman zet een denkproces op gang en weet vaak te begeesteren. Jammer genoeg zitten er ook veel langdradige passages en overbodige zijsprongen in het boek. Soms moest ik me er echt doorheen worstelen. De auteur schrijft helder en gedetailleerd. Sommige scènes zijn prachtig uitgewerkt, anderzijds mist het boek als geheel wat samenhang.

“Ik weet dat eenzaamheid niet volledig kan worden verdreven door de aanwezigheid van een ander, maar ik weet ook dat een metgezel als schild kan dienen; zonder zo iemand sluipt de eenzaamheid naar binnen als een spook dat door de ramen glipt, je keel in glijdt en je vult met een verdriet waar niets tegen is opgewassen”

Origineel en intrigerend

Hanya Yanagihara schreef met Naar het paradijs een intrigerende roman boordevol originele vondsten en interessante denkpistes. Haar sterkte schuilt in haar oog voor detail, in de manier waarop ze schrijft over menselijke relaties, ziekte en kwetsbaarheid. Fans van Een klein leven zullen misschien wat ontgoocheld zijn, want het is een totaal ander boek geworden. Haar vorige roman nam je mee op een emotionele rollercoaster, deze stelt vragen over onze huidige en toekomstige maatschappij. Wat kunnen we doen om onszelf en onze geliefden te beschermen? Welke vrijheden willen we daarvoor opofferen? Hoe ver gaat de overheid in het inperken van onze burgerrechten om een crisis het hoofd te bieden? Allemaal actuele vraagstukken die Yanagihara aanraakt zonder een standpunt in te nemen. Met haar boek nodigt ze je uit om zelf na te denken over hoe onze toekomstige samenleving er kan uitzien. Naar het paradijs is een experimentele, gelaagde roman over de eeuwige zoektocht naar een beter leven die net iets te veel ballast meesleurt.

2022 – Uitgeverij Nieuw Amsterdam – 672 blz. – Vertaling: Inger Limburg en Lucie van Rooijen

5 X cultuur snuiven in Noord-Frankrijk

Noord-Frankrijk kende ooit een bloeiende textielindustrie tot de crisis in de jaren 70 roet in het eten gooide. Steden als Roubaix, indertijd een wereldspeler op vlak van mode en textiel, raakten in verval. De regio doet er tegenwoordig alles aan om haar grauwe, troosteloze imago van zich af te schudden en kruipt stilaan uit het dal. Oude textielfabrieken transformeren tot culturele hotspots en jonge ondernemers, modeontwerpers en kunstenaars heroveren de steden. Bovendien zijn er in deze streek enkele fantastische musea te vinden. Ga cultuur snuiven in Noord-Frankrijk en ontdek de mooiste musea en architecturale parels in Lille, Roubaix, Villeneuve d’Ascq en Tourcoing.

Palais des Beaux-Arts – Lille

In een statig paleis op de Place de la République, in hartje Lille, gaat een indrukwekkende hoeveelheid kunstschatten schuil. Het Palais des Beaux-Arts is het tweede museum voor schone kunsten in Frankrijk (na het Louvre). Wat valt er allemaal te zien? De collectie is chronologisch opgebouwd en bestaat voornamelijk uit werken van grootmeesters uit de Europese schilderkunst: Bruegel, Rubens, Van Dyck, Monet,… In de beeldengalerij ontmoet je beeldhouwwerken van Rodin, Claudel en Donatello. Daarnaast zijn ook de maquettes in reliëf van Belgische en Noord-Franse vestingsteden uit de 18e eeuw de moeite. Elk jaar worden er grote tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd en staat er een centraal thema of grote kunstenaar in de kijker. Zo bezochten wij eind vorig jaar ‘Experience Goya’ en lieten we ons onderdompelen in het bevreemdend universum van de Spaanse kunstschilder.

La Piscine – Roubaix

Het voormalig zwembad van Roubaix, een mooi staaltje art-deco-architectuur uit 1932, is sinds 2001 de thuisbasis van La Piscine. Laat je betoveren door het adembenemend decor van dit museum voor kunst en industrie. De glas-in-loodramen symboliseren de op- en ondergaande zon en zorgen voor een prachtige lichtinval en magische reflectie op de waterspiegel. Rond het bassin staan beeldhouwwerken uit de 19e en 20e eeuw. In de oude kleedhokjes op de begane grond ontdek je keramiek van Chagall en Picasso en kunst- en designvoorwerpen. Op de eerste verdieping vind je een omvangrijke mode- en textielcollectie. In de oude badkamers rond de binnentuin duiken vooral schilderijen van kunstschilders uit de 19e en 20e eeuw op: Monticelli, Dufy, Mondriaan,… Er is ook een zaal gewijd aan de geschiedenis van Roubaix. Check zeker de website voor een overzicht van alle activiteiten en tijdelijke tentoonstellingen.

Villa Cavrois – Croix

In Croix, een deelgemeente van Roubaix, pronkt de iconische Villa Cavrois. De villa werd ontworpen door architect Robert Mallet-Stevens voor de textielindustrieel Paul Cavrois en zijn gezin. De villa werd gebouwd tussen 1929 en 1932 en kende een turbulente geschiedenis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de villa bezet door de Duitsers. Toen het gezin de woonst eind jaren 80 verkocht raakte de villa in verval. Plunderaars en vandalen hielden er lelijk thuis. Uiteindelijk kocht de staat het gebouw op en na een grondige renovatie opende dit juweeltje in 2015 de deuren voor het publiek. Een bezoek aan deze modernistische villa is een unieke beleving. Het interieur is mooi in ere hersteld. De marmeren bekleding, het mozaïekparket en zelfs het authentieke meubilair: je waant je zo in de jaren 30. Neem na afloop zeker nog een kijkje in het park met z’n 72 meter lange vijver.

LaM – Villeneuve d’Ascq

In de groene omgeving van het Parc du Héron in Villeneuve d’Ascq kun je sinds 1983 kunst kijken. Het Lille Métropole Musée d’art moderne, d’art contemporain et d’art brut of kortweg LaM herbergt een mooie collectie moderne en hedendaagse kunst van grootheden als Picasso en Miró. Je ontdekt er ook een enorme verzameling art brut of outsiderkunst. Het museum biedt een cultureel programma met een breed scala aan tentoonstellingen, evenementen en artistieke ateliers. Sluit je bezoek aan LaM af met een wandeling door de beeldentuin voor een magische mix van cultuur en natuur. Je bewondert er een tiental sculpturen van onder meer Picasso, Dodeigne en Deacon.

MUba Eugène Leroy – Tourcoing

Het MUba Eugène Leroy is gevestigd in een oud herenhuis in het centrum van Tourcoing. Het museum is voornamelijk gewijd aan de lokale kunstschilder Eugène Leroy. Er valt echter nog veel meer te ontdekken. Heel bijzonder aan dit museum is dat de kunstwerken thematisch in plaats van chronologisch zijn ingedeeld. Hedendaagse kunst treedt er in dialoog met kunst uit de voorbije eeuwen. De permanente collectie is beperkter in omvang dan in andere musea. Het museum organiseert wel regelmatig grote tijdelijke tentoonstellingen. Wat dacht je van Marc Chagall, Pablo Picasso of Auguste Rodin?

Kunstwerk van Mahjoub Ben Bella

Praktisch

 • Lille is vlot bereikbaar met de trein. Daar kun je de metro, tram of trein nemen naar Tourcoing of Roubaix. Voor LaM in Villeneuve d’Ascq neem je vanuit Lille de metro en vervolgens de bus. De dienstregeling check je hier. Op de website van de toeristische dienst van Lille vind je ook heel wat info en tips om Lille en de omliggende steden verder te verkennen.
 • De tarieven voor de toegangstickets staan steeds op de website vermeld. Met een City Pass krijg je gratis toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden in de regio en maak je ook gratis gebruik van het openbaar vervoer. Nog een fijne tip: je kunt deze vijf plekken sowieso gratis bezoeken elke eerste zondag van de maand.
 • Honger gekregen na al dat cultuur snuiven in Noord-Frankrijk? Ontdek onze favoriete culinaire adresjes in Lille.
 • Combineer je bezoek aan deze regio met een tripje naar Kortrijk, een creatieve stad waar kunst, cultuur en design hoog op de agenda prijken.

Schaaknovelle | Stefan Zweig

Waardering: 4 uit 5.

Stefan Zweig (1881-1942) was een Oostenrijkse schrijver van Joodse afkomst. Hij schreef zowel biografieën als romans en novellen. Zweig werd geboren in Wenen. Een van zijn bekendste werken is het autobiografische De wereld van gisteren, postuum verschenen in 1944. Het boek schetst een beeld van zijn kinder- en studententijd in Oostenrijk, zijn tijd als oorlogscorrespondent gedurende de Eerste Wereldoorlog en zijn vele reizen en ontmoetingen met bekende intellectuelen als Einstein en Freud. In de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog sloeg hij op de vlucht voor de nazi’s. Hij woonde een tijdje in Londen en emigreerde daarna naar New York. Hij schreef Schaaknovelle tijdens zijn ballingschap in Brazilië, waarna hij zich samen met zijn echtgenote van het leven beroofde. Het boek verscheen in oorlogsjaar 1942.

Uitdaging

Aan boord van een groot schip van New York naar Buenos Aires leert de verteller de schaakgrootmeester Mirko Czentowitz kennen. Deze stugge wereldkampioen speelt in het rooksalon van het schip tegen betaling tegen zijn schakende medepassagiers. Een van de toeschouwers, advocaat Dr. B., leerde zichzelf blind schaken als gevangene van de Gestapo. Hij gaat de uitdaging aan om het tegen de meester op te nemen. Wat volgt is een bloedstollend spannende tweekamp die alleen maar verliezers lijkt op te leveren.

“Zolang ik leef hebben allerlei monomane, in één enkel idee opgesloten mensen mijn belangstelling gewekt, want hoe meer iemand zichzelf beperkt, des te dichter is hij bij het oneindige. Juist zulke schijnbaar wereldvreemde mensen bouwen op hun bijzondere terrein als termieten een merkwaardige, unieke miniatuurwereld voor zichzelf.”

Eenzaamheid

Schaaknovelle is een raamvertelling van slechts 77 bladzijden. Hoewel het verhaal op het eerste zicht heel eenvoudig is bevat het toch ongelooflijk veel diepgang. Zweig dringt diep door in de psyche van zijn personages. Om de eenzaamheid tijdens zijn gevangenschap de baas te kunnen schaakt Dr. B. tegen zichzelf. Zweig schetst meesterlijk de gevolgen van de eenzame opsluiting en toont aan hoe gevaarlijk het is om enkel in je hoofd te leven. Uiteindelijk drijven de schaakpartijen Dr. B. tot waanzin, wat er tegelijk wel voor zorgt dat hij na de tussenkomst van een gevangenisarts vrijgelaten wordt. Het lijkt goed te komen met de man, zolang hij maar niet opnieuw gaat schaken.

“Uit eigen ervaring kende ik wel de geheimzinnige aantrekkingskracht van het ‘koninklijke spel’, het enige door de mens bedachte spel dat zich soeverein aan alle tirannie van het toeval onttrekt en zijn zegepalmen alleen uitreikt aan de geest, beter gezegd aan een bepaalde vorm van geestelijk talent.”

Intrigerend en beklemmend

Schaaknovelle is een intrigerend en beklemmend verhaal over een schaakpartij. Het allerlaatste verhaal van een meesterverteller. Zweig heeft een unieke schrijfstijl met sierlijk lange volzinnen. De subtiele wijze waarop hij schrijft over het schaakspel spreekt tot de verbeelding. De focus in deze novelle ligt echter niet zozeer op het duel, maar wel op de levens en karakters van de personages. Twee tegengestelde krachten die met elkaar botsen in een ultiem duel. Een prachtig literair kleinood om te koesteren.

“Ik leerde de fijne kneepjes, de listen en scherpzinnigheden in aanval en verdediging begrijpen, ik maakte me de techniek van het vooruitdenken eigen, van het combineren, riposteren, en herkende al snel feilloos de persoonlijke noot in het spel van elke schaakmeester, zoals je bij poëzie al op grond van enkele regels kunt vaststellen welke dichter daar spreekt.”

2020 – Uitgeverij Van Oorschot – 77 blz. – Vertaling: Ria van Hengel

9 inspirerende reisblogs en reismagazines op een rij

Er zijn tegenwoordig zoveel reisblogs en (online) reismagazines dat het soms moeilijk is om door het bos nog de bomen te zien. Daarom stel ik graag mijn 9 favorieten aan jullie voor. Deze websites en magazines blinken uit door hun unieke invalshoek, geslaagde vormgeving of prikkelende reisverhalen. Ze inspireren, voeden je reisdromen en geven voldoende praktische tips om je reis optimaal voor te bereiden. Zet je schrap voor 9 inspirerende reisblogs en reismagazines op een rij.

June

June is een Vlaams online lifestyle magazine. De focus ligt op travel en food. Je ontdekt er de leukste adresjes voor een weekendje weg in eigen land, maar ook trips naar het buitenland komen zeker aan bod. Voor foodies is dit the place to be. Van interviews met culinaire grootmeesters tot eigenzinnige recepten, je vindt het allemaal op June.

Tjoolaard

De naam van deze reisblog verklapt meteen al waar de roots van maker Niel Van Herck liggen. Tjoolaard is een liefdesverklaring aan het ‘tjoolen’, doelloos ronddwalen en tegelijk nieuwe indrukken en ervaringen opdoen. Je vindt hier zeker en vast inspiratie voor avontuurlijke (solo)reizen en originele outdoor bestemmingen.

Lonely Planet

De reisgidsen van Lonely Planet waren oorspronkelijk vooral populair bij backpackers. Nu worden ze gekocht door een breed publiek. Op de website vind je al heel wat info terug over reisbestemmingen wereldwijd, maar ook het Nederlandstalige reismagazine is een topper. Het magazine verschijnt sinds 2016 maandelijks en geeft je tonnen reisinspiratie.

Reistebrij

Bij Reistebrij kun je grasduinen in een divers aanbod aan reizen. Glenn blogt over verre bestemmingen als Vietnam of Thailand, maar evengoed over leuke trips dichter bij huis. Reistebrij heeft ook een eigen podcast waarin boeiende gasten hun reisverhalen met je delen.

Reisgoesting

Zin om weer volop te gaan reizen? Je bent niet de enige. Reisgoesting is een online reismagazine dat je goesting alleen maar zal aanwakkeren. Hier ontdek je leuke tips voor een daguitstap of een staycation, maar ook verre bestemmingen krijgen zeker voldoende aandacht. Een roadtrip door Canada of een overnachting in een bijzonder hotel? Reisgoesting biedt voldoende inspiratie om je ultieme reisdroom waar te maken.

Wegwijzer

Wegwijzer is een buitenbeentje in deze lijst. Het is een netwerk van duizenden reizigers die graag hun verhalen en tips met elkaar delen. Leden krijgen toegang tot een rijk gevuld archief vol reisverslagen en -tips. Vier keer per jaar ontvang je de Reiskrant, waarin meestal één specifieke bestemming wordt uitgelicht. Wegwijzer vzw organiseert ook jaarlijks een Reismarkt waar je in gesprek kunt gaan met ervaren reizigers en tal van interessante workshops of lezingen kunt bijwonen.

Soms ook heimwee

Soms ook heimwee is zonder twijfel de mooist vormgegeven reisblog van dit rijtje. Geniet van de prachtige reisverhalen met persoonlijke toets en de fraaie fotografie. De blog viel al meermaals in de prijzen op de Belgian Travel Blog Awards.

Columbus Travel

Columbus Travel is een Nederlands reismagazine voor gepassioneerde reizigers. Het magazine verschijnt tien keer per jaar en staat vol unieke reisverhalen en schitterende foto’s. Columbus neemt je mee naar bijzondere bestemmingen, weg van de massa. Neem ook eens een kijkje op de website, die staat vol met handige tips om je volgende reis voor te bereiden.

time to momo

De reisgidsen van time to momo laten je de perfecte stedentrip beleven. Lokale auteurs nemen je mee op sleeptouw door hun stad en prijzen hun favoriete adressen aan. De locals bloggen ook over hun stad op de website van time to momo. Op zoek naar een fijn hotel, een bijzondere rooftopbar of een leuke winkel om je volgende citytrip de finishing touch te geven? Dan moet je bij time to momo zijn.

Meer reisinspiratie?

Op deze blog vind je inspirerende artikelen over verschillende bestemmingen in binnen- en buitenland. Ken je zelf nog een leuke website of magazine waarin reizen centraal staat? Aarzel dan niet om je tip met ons te delen!

Kruispunt | Jonathan Franzen

Waardering: 4.5 uit 5.

Jonathan Franzen (1959) is een Amerikaanse bestsellerauteur die internationaal doorbrak in 2001 met De Correcties. Negen jaar later bevestigde hij met Vrijheid zijn status als “Great American Novelist”. Franzen weet als geen ander het dagelijkse leven van een modaal Amerikaans gezin te beschrijven. De genialiteit van zijn verhalen schuilt in de alledaagsheid en de middelmatigheid van de levens die hij op papier vastlegt. Kruispunt verscheen in 2021 en is het eerste deel van een ambitieuze trilogie over de familie Hildebrandt.

Crossroads

Kruispunt neemt je mee naar het begin van de jaren ’70. De familie Hildebrandt woont in New Prospect, een voorstadje van Chicago. Het is 23 december. Vlak voor Kerstmis staat ieder gezinslid op een kruispunt. Vader Russ is hulppredikant bij een progressieve kerk. Hij is verwikkeld in een conflict met Rick Ambrose, leider van de religieuze jongerenbeweging Crossroads. Hij zoekt een uitweg uit het liefdeloze huwelijk met zijn vrouw Marion, die zonder dat hij het beseft eigenlijk met dezelfde gedachten speelt. Hun oudste zoon Clem neemt een drastisch besluit: hij breekt zijn universitaire studie en zijn relatie af om in Vietnam te gaan vechten. Dochter Becky is het populairste meisje van de klas. Net zoals haar intelligente en drugsverslaafde puberbroer Perry sluit ze zich aan bij de religieuze beweging van haar vaders rivaal Ambrose. Judson is de jongste telg van het gezin, maar speelt in dit boek slechts een bijrol.

“Ze proefde een smaak uit haar kindertijd op haar tong: de bitterheid van weten dat ze tegen zichzelf inging en dat toch niet kunnen laten.”

Gedachtestromen

In Kruispunt maak je een reis door de gedachtestromen van de gezinsleden. Franzen besteedt veel aandacht aan de ontwikkeling van zijn personages en laat je diep in hun ziel kijken. Naarmate het boek vordert maak je kennis met hun geheimen, angsten en trauma’s. Diepmenselijke gevoelens als schuld, schaamte en jaloezie staan in de schijnwerpers. Vooral de verhaallijn rond Marion is zeer sterk uitgewerkt. De manier waarop Franzen een op het eerste zicht slonzige huisvrouw weet neer te zetten als een complexe persoonlijkheid, inclusief turbulente jeugd in Californië, is fenomenaal.

“Het was aangenaam kerstweer in Santa Monica, de besneeuwde bergtoppen in de verte leken vrij boven de winternevel te zweven. Alles leek min of meer in balans. Een oostenwindje dempte de branding; het bestendige uitvloeien van de golven over het brede strand zorgde ervoor dat het ondergaan van de zon draaglijker voor haar werd, slechts een afgezwakte metafoor voor de eindigheid van het leven. De druk die ze de laatste tijd voortdurend voelde, van haar eenzaamheid en nog iets ondefinieerbaars, een anonieme angst, vond een tegenwicht in haar uiterlijke kalmte.”

Kristalheldere zinnen

Franzen schrijft heerlijk beheerst, in kristalheldere zinnen neemt hij je mee op een tijdreis door de jaren ’70. Hij raakt thema’s en gebeurtenissen aan die in die periode een belangrijke rol speelden: seksualiteit, drugs, popmuziek, de oorlog in Vietnam,…Religie en spiritualiteit vormen een belangrijk houvast in het leven van de personages. Elk op hun manier worstelen ze met belangrijke levensvragen en zoeken ze antwoorden in hun geloof, maar ook in drugs of een buitenechtelijke relatie. Enkele cruciale passages in het boek spelen zich af in Arizona, bij de Navajo-indianen. Vooral Russ voelt zich sterk aangetrokken door de eeuwenoude spirituele tradities van de indianen. Het werpt een totaal andere blik op zijn persoonlijkheid. In Kruispunt zijn de karakters opgebouwd uit verschillende lagen. Franzen geeft ze één voor één prijs.

“In de verblindende hitte was de weg toen al opgehouden een lijn te zijn die logischerwijs van de ene plek naar een andere voerde. In zijn geest was de weg uitgegroeid tot de belichaming van alles wat geen weg was: steenhellingen kokend in een kakofonie van cicaden, coniferen verzwart door de verzengende zonneschijn, schijnbaar nabije rotsformaties die onder het lopen voor hem uit leken te schuiven.”

Aangename leesroes

Met Kruispunt schreef Franzen een indrukwekkende familiesaga over de belangrijke keuzes waar mensen van vlees en bloed op een kruispunt in hun leven mee te maken krijgen. Het is een meeslepende roman over familierelaties, religie en de eeuwigdurende innerlijke strijd tussen goed en kwaad. Kruispunt is intens, soms een tikkeltje duister, maar brengt je tegelijk in een aangename leesroes. Dat is in de eerste plaats te danken aan de humor en het relativeringsvermogen van Franzen. Hij is een absolute meester in het scheppen van complexe en tegelijk doodgewone personages, en dat doet hij met heel veel geduld en mededogen. Ik ben fan!

“Het lezen van een roman was een droom die robuuster was dan andere soorten dromen. Je kon er midden op een bladzij mee stoppen om er later weer naadloos mee verder te gaan.”

2021 – Uitgeverij Prometheus – 572 blz. – Vertaling: Peter Abelsen

Lille voor foodies | onze favoriete culinaire adresjes

Het Noord-Franse Lille, ook wel bekend als Rijsel, is een verrassend leuke stad. Het is een stad voor levensgenieters, met een typisch Franse sfeer: gezellig, sympathiek en een tikkeltje eigenzinnig. Tegelijk is het ook een hippe stad, waar steeds meer jonge, creatieve ondernemers hun eigen weg uitstippelen. En, niet te vergeten, Lille is de hemel op aarde voor foodies. Er valt zoveel te ontdekken op culinair vlak. Maak kennis met onze favoriete culinaire adresjes, van traditionele estaminets tot hippe koffiebars en gastronomische hotspots. Smakelijk!

Ontbijten & brunchen

Start je dag met een koffie, een heerlijk ontbijt of een brunch in WE ARE ARA in de Rue Pierre Mauroy. In deze trendy zaak in het hart van de stad heb je de keuze uit verschillende ontbijt- en brunchformules. Wat verderop in dezelfde straat ligt Coffee Makers, een zeer populaire plek, vooral bij locals. Hier serveren ze naar het schijnt de beste koffie van Lille. Proef er zeker ook één van hun hemelse desserts. In het gezelligste straatje van Vieux-Lille, de Rue des Vieux Murs, ligt Tamper! Espresso Bar. Op de kaart tref je een mooi aanbod van koffie of thee, ontbijt- of lunchgerechten en taart. Tot slot willen we ook nog Sweet Flamingo aanraden, een zalige ontdekking vlakbij het Palais des Beaux-Arts. In dit theehuisje voel je je meteen thuis, of je nu wil brunchen of gewoon een kopje thee wil drinken, vergezeld van een cupcake of brownie.

WE ARE ARA

Eat & Play

La Luck is de perfecte plek voor een originele maaltijd en héél veel fun. Op zaterdag en zondag kan je er vanaf 11 uur brunchen. Op weekdagen ben je er welkom vanaf 18 uur. De gerechten zijn gebaseerd op de Canadese keuken. Van poutine tot gigantische burgers, je gaat hier niet met honger naar buiten. Er is ook een ruime keuze aan cocktails en andere dranken. Bovendien nodigt La Luck uit om na de maaltijd urenlang te blijven hangen. Er liggen namelijk honderden gezelschapspellen op je te wachten. De sommeliers geven hier geen wijnadvies, maar adviseren je welk bordspel het meest geschikt is voor jouw gezelschap. Zeker een bezoekje waard!

La Luck

Markthal & streetfood-tempel

Er zijn verschillende markten in Lille, maar die van Wazemmes is de grootste en meest sfeervolle. Wazemmes is een kleurrijke volkswijk met een bonte mix aan culturen. Elke dinsdag, donderdag en zondag is er een openluchtmarkt op de Place de la Nouvelle Aventure (van 7 tot 14 uur). Het aanbod aan groenten en fruit, voedingswaren en exotische producten uit alle hoeken van de wereld is overweldigend. Daarnaast is ook de overdekte markthal een must tijdens je bezoek aan Wazemmes. Hier koop je vis, vlees, brood, kaas, groenten en fruit,… Of je geniet er gewoon van de unieke sfeer. De markthal is geopend van dinsdag tot zaterdag (8 tot 20 uur) en op zon- en feestdagen (8 tot 15 uur). Honger gekregen tijdens het shoppen? In streetfood-tempel Grand Scène, in winkelstraat Rue de Béthune, heb je de keuze uit maar liefst tien restaurants. In de aanbieding: burgers, pizza, pita, fish and chips,… Er zijn ook twee bars en er worden regelmatig evenementen georganiseerd.

Halles de Wazemmes

Gezond lunchen

Op de wekelijks wisselende menukaart van Happy F’Eat staan enkel gluten- en lactosevrije gerechten. Je hebt de keuze tussen vlees, vis of vegan. Hou nog een plekje over voor het dessert, want hun no cheesecake is een absolute aanrader. Bernard et Léon is the place to be voor lekkere bowls. Pik er eentje uit vanop de menukaart of stel je eigen bowl samen. De meisjes achter deze originele lunchzaak kiezen bewust voor gezonde, dagverse producten. ’s Middags ben je er aan het juiste adres voor een kop koffie of thee met een gebakje. Hun bananenbrood is in elk geval om van te smullen.

Happy F’Eat

Wafels & Merveilleux

Maison Méert is een begrip in Lille en ver daarbuiten, de patisseriezaak werd in 1761 opgericht. In het historisch pand in de Rue Esquermoise gaan een restaurant, theehuis en winkel schuil. De gevulde wafeltjes met vanille uit Madagaskar zijn om duimen en vingers van af te likken. Dankzij deze wafels werd Méert de favoriete patissier van de Belgische koning Leopold I én van Charles de Gaulle. Proef zeker ook de beroemde merveilleux, een gebakje met merengue en slagroom, meestal afgewerkt met chocoladeschilfers (maar ook andere combinaties zijn mogelijk). Aux Merveilleux de Fred is de bekendste zaak waar je de merveilleux kan kopen. De winkel in de Rue de la Monnaie in Vieux-Lille is enorm populair. Je ziet er de patissiers live aan het werk. Er is ook een winkel in Wazemmes, daar is het vaak iets rustiger.

Maison Méert

Lekker dineren

In N’Autre Monde proef je smaakvolle, inventieve gerechten met invloeden uit alle werelddelen. Er heerst een aangename, losse sfeer. Restaurant Sébastopol is zonder twijfel één van onze favoriete culinaire adresjes. Op de kaart vind je een beperkt aantal seizoensgebonden gerechten. De getalenteerde chef en zijn team bezorgen je gegarandeerd een topavond. Voor de betere Italiaanse keuken moet je in La Bellezza zijn. Hier wil je alleen al voor het prachtige interieur komen eten. Bloempot is één van de restaurants van chef Florent Ladeyn. Hij tilt de terroirkeuken naar een hoger niveau en werkt enkel met lokale producten. Tijdig reserveren is hier wel de boodschap. Je culinaire trip naar Lille is niet compleet zonder een bezoek aan de Rue de Gand. Hier tref je het ene na het andere restaurant. Er zijn veel estaminets, ouderwetse eetkroegen waar je traditionele streekgerechten proeft. Onze favoriet is Chez Raoul Estaminet.

Bloempot

Bier & wijn

Ontdek je graag nieuwe bieren? Dan is Lille de plek waar je moet zijn. De microbrouwerijen en bierbars schieten er als paddenstoelen uit de grond. In het oergezellige La Capsule proef je verschillende artisanale bieren van de tap. Bierbuik is een moderne bar en brouwerij. Ga voor één van hun originele, zelfgebrouwen bieren of proef van de Frans-Vlaamse gerechten van chef Florent Ladeyn (ja, die van Bloempot). Liever een glaasje wijn? Ga dan naar Les Frères Pinard of Monsieur Jacques. Je geniet er van een lekker glas wijn vergezeld van een kaas- of charcuterieplankje. Meer hoeft dat niet te zijn.

Monsieur Jacques

Lille praktisch

 • Een auto is niet echt handig in Lille. Opteer liever voor de trein en ga te voet op culinaire ontdekkingstocht. Voorzie gemakkelijke schoenen om de kasseien van Vieux-Lille te trotseren.
 • Zin om in Lille te overnachten? Overweeg dan OKKO. Dit viersterrenhotel ligt zeer centraal, in het winkelwandelgebied. Het hotel biedt comfortabele kamers en een uitgebreid ontbijtbuffet.
 • Ontdek alles over Lille op de website van de toeristische dienst.
 • Een trip naar Lille is perfect combineerbaar met een bezoek aan Kortrijk. Met de trein overbrug je de afstand in een halfuur. Maak alvast kennis met de leukste adresjes van deze West-Vlaamse stad.

De 21 boeken van 2021

Alweer een jaar voorbij, en wat voor één. 2021 was een gek jaar, vol grote veranderingen, nieuwe uitdagingen en ook wel wat minder boeken dan voorgaande jaren. Kwaliteit boven kwantiteit was dit jaar het motto. Nu 2021 op z’n einde loopt is het tijd om even terug te blikken. Op de drempel van het nieuwe jaar bezorgt The Cactus Lounge je graag wat extra leesinspiratie. Dompel jezelf onder in een traditioneel lijstje met mijn favoriete 21 boeken van 2021. Tot volgend jaar!

21 De menselijke maat | Roberto Camurri

De menselijke maat van Roberto Camurri speelt zich af in het kleine Italiaanse dorpje Fabbrico. Centraal staat de driehoeksverhouding tussen Davide, Valerio en Anela. Deze roman bestaat uit verschillende hoofdstukken, korte verhalen die je ogenschijnlijk los van elkaar kan lezen, tot je steeds meer verbanden ontdekt tussen de levens van de personages. Een origineel debuut, maar de schrijfstijl kon me minder bekoren.

20 Kindertijd | Tove Ditlevsen

Kindertijd uit 1967 is het eerste deel van van de Kopenhagen-trilogie van de Deense schrijfster Tove Ditlevsen. Daarin beschrijft ze hoe ze opgroeide in een volkswijk in Kopenhagen in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Het is een meedogenloos en donker boekje, tegelijk is het ook zeer poëtisch geschreven. De opbouw is vrij fragmentarisch, met willekeurige gebeurtenissen die als los zand aan elkaar lijken te hangen. De schitterende taal en de prachtige beelden maken echter veel goed.

19 Het Zoutpad | Raynor Winn

In dit waargebeurd verhaal nemen Raynor Winn en haar man Moth een drastisch besluit. Nadat ze hun huis verliezen beslissen ze het South West Coastal Path af te wandelen. Een tocht van duizend kilometer over oeroude wegen langs de Atlantische kustlijn van het Britse Cornwall. Wat volgt is een inspirerende ontdekkingstocht vol bijzondere ontmoetingen. Het Zoutpad gaat over de helende kracht van de natuur én van wandelen, thema’s die me zeker aanspreken. De auteur valt wel vaak in herhaling waardoor ik niet zo lyrisch was over het boek als vele andere lezers.

18 Drinkbare rivieren | Li An Phoa en Maarten van der Schaaf

Li An Phoa trekt in 2005 naar Canada voor een avontuurlijke kanotocht over de Rupert. Ze ontdekt dat ze rechtstreeks uit de rivier kan drinken zonder het water te filteren. Als ze drie jaar later terugkeert kan dat niet meer omdat de rivier sterk vervuild is geraakt. Daar beslist ze dat ze haar leven wil inzetten voor drinkbare rivieren. Samen met haar partner Maarten van der Schaaf schreef ze met Drinkbare rivieren een boek over klimaatverandering, ontbossing en de vervuiling van onze rivieren. Ze neemt je mee op sleeptouw langs rivieren op vier verschillende continenten. Zo wandelt ze de Pacific Crest Trail en volgt ze de Maas van bron tot monding. Verplichte lectuur voor iedereen die wil weten hoe het werkelijk met onze aardbol is gesteld.

17 Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween | Franco Faggiani

Hardloper Shizo Kanakuri groeit op in Japan aan het einde van de negentiende eeuw. In 1912 mag hij meedoen aan de Olympische marathon in Stockholm. Hij slaagt er niet in de marathon uit te lopen, durft niet terug te keren naar huis en trekt zich terug in de bergen. Als een Zweedse journalist hem daar weet op te sporen kan hij eindelijk zijn verhaal vertellen. Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween is gebaseerd op waargebeurde feiten. Ze werden op een unieke manier tot leven gewekt door de Italiaanse auteur Franco Faggiani. Het resultaat is een tijdloze roman over prestatiedruk, eergevoel, familiebanden en de schoonheid van de natuur.

16 De Amerikaan van Karadj – Keyvan Shahbazi

Keyvan Shahbazi vluchtte in 1983 uit Iran en vestigde zich in Nederland. Met De Amerikaan van Karadj schreef hij een rauw en intens debuut, gebaseerd op gebeurtenissen die hij zelf in zijn jeugd meemaakte. Het boek begint als een Perzisch sprookje, maar na de Iraaanse revolutie van 1979 sluipt er gaandeweg meer gevaar en geweld in het verhaal. Onder de vorm van een roman geeft Shahbazi op imposante wijze weer hoe religieus fundamentalisme een samenleving kan ontwrichten. Een beklijvende, sterke roman die heel veel lezers verdient.

15 Dwaal zacht | Lore Mutsaers

In dit debuut van Lore Mutsaers ontmoet je geneeskundestudent Lukas. Wanneer zijn zus Claire spoorloos verdwijnt begint hij in haar leven en dat van hun gezin te wroeten. Later in het boek maak je kennis met vijftiger Maurice. Hij is fotograaf en besluit naar Rio te reizen voor zijn laatste grote project. Lore Mutsaers slaagt er perfect in de personages met elkaar te verweven. Sommige passages zijn heel subtiel geschreven, andere zijn wat vergezocht. Toch is Dwaal zacht een vindingrijke, wervelende roman over het leven en de dood waarin de waanzin het meer dan eens overneemt van de rede.

14 Van vrouwen en zout | Gabriela García

In Van vrouwen en zout duik je onder in de leefwereld van vijf generaties Latijns-Amerikaanse vrouwen. Gabriela García neemt je in haar opmerkelijk debuut mee op een reis door tijd en ruimte. De roman speelt zich af tussen 1866 en 2019, in Cuba, Mexico en de Verenigde Staten. Van vrouwen en zout zit vol prachtige beschrijvingen en metaforen. Het is een originele en beklemmende roman over vrouwen, over moeders en dochters, over hun kracht en de moeilijke keuzes waar ze allen mee geconfronteerd worden. Aanrader!

13 Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? – Johan Harstad

“De persoon van wie je houdt bestaat voor 72,8 procent uit water en het heeft al weken niet geregend.” Met deze geniale openingszin zet de Noorse auteur Johan Harstad meteen de toon. Nadat zijn relatie strandt reist Mattias met een groep vrienden naar de Faeröer. Daar gaat het grondig mis. Hij wordt wakker op een verlaten weg, gewond en met 15.000 Noorse kronen op zak. Harstad is een goede schrijver met een uitstekend taalgevoel. Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? is een boek over een jongeman die graag onzichtbaar wil blijven. De roman zit boordevol originele vondsten, maar mist wat samenhang. Toch geeft de schrijver geeft hier al blijk van zijn schrijftalent, dat volledig tot uitbarsting komt in zijn succesroman Max, Mischa & het Tet-offensief.

12 Tekens van leven | Frederik Willem Daem

De talentvolle Brusselaar Frederik Willem Daem schuimde drie jaar lang met pen en papier verschillende Brusselse volkscafés af. Het resultaat is een ode aan de Belgische cafécultuur, aan de authentieke bruine kroeg die uit het straatbeeld dreigt te verdwijnen. In Tekens van leven maak je kennis met Andreas, een reclamejongen met liefdesverdriet. Hij slijt zijn dagen in café De Kauw en blikt terug op zijn relatie met Hertje. Daem is duidelijk een scherpe observator. Hij schreef een uniek tijdsdocument, met enkele schitterende passages en verschillende, soms overbodige, zijsprongetjes. Een eigenzinnig debuut over liefde, identiteit en verslaving.

11 Shuggie Bain | Douglas Stuart

Shuggie Bain is de autobiografisch geïnspireerde debuutroman van Douglas Stuart. Shuggie groeit op in een arbeiderswijk in het Glasgow van de jaren ’80. Zijn moeder Agnes kampt met een zware alcoholverslaving en is suïcidaal. Shuggie Bain is een intense roman, over de onvoorwaardelijke liefde van een zoon voor zijn moeder. Verwacht je niet aan poëtische zinnen, mooie metaforen of lange beschouwingen, wel aan prikkelende dialogen en sterk uitgewerkte, gedetailleerde scènes. De tragische gebeurtenissen volgen elkaar in sneltempo op, waardoor het soms wat te veel wordt. Iets minder ballast had dit boek nog sterker gemaakt.

10 Oogst | Sien Volders

Sien Volders las een artikel over de uitbuiting van Roemeense vrouwen in de tomatenteelt in het zuiden van Europa en schreef er een boek over. Oogst vertelt het verhaal van Alina en haar zoon Lucian die in Sicilië op een tomatenplantage terechtkomen. Oogst is een beklijvende roman over arbeidsmigratie en moderne slavernij, maar ook over veerkracht, vriendschap en de band tussen moeder en zoon. Een boek dat je doet nadenken over de wantoestanden die nog steeds plaatsvinden op ons eigen continent en over het voedsel dat dagelijks op onze borden terechtkomt.

9 Meisje, vrouw, anders | Bernardine Evaristo

In Meisje, vrouw, anders volg je twaalf personages die allemaal op zoek zijn naar iets: liefde, succes, begrip, een plek in de samenleving, antwoorden op onopgeloste vragen uit het verleden,… Bernardine Evaristo schreef een uiterst originele roman waarmee ze in 2019 de prestigieuze Booker Prize won. Ze heeft een erg experimentele schrijfstijl, ze goochelt met woorden en creëert levensechte personages die ze op ingenieuze wijze met elkaar verbindt. Meisje, vrouw, anders is een wervelende roman over thema’s als racisme, genderidentiteit, seksueel en huiselijk geweld, armoede en sociale ongelijkheid. Zeker lezen!

8 In Europa | Geert Mak

In 1999 maakte de Nederlandse journalist en auteur Geert Mak een reis door Europa. Je reist met hem mee, kriskras door het continent. Mak pende de geschiedenis van de twintigste eeuw neer in een dikke turf van ruim 800 bladzijden. Hij staat lang stil bij de gruwel van de Tweede Wereldoorlog. Hij bestudeert de oorlog vanuit verschillende invalshoeken. Ik heb in elk geval enorm veel bijgeleerd. In Europa is een groots non-fictiewerk van een uitstekend auteur die de grote geschiedenis weet te vatten in kleine, menselijke verhalen. Ondertussen kwam er met Grote verwachtingen ook al een vervolg uit.

7 Little Women | Louisa May Alcott

Elk jaar lees ik minstens één boek in het Engels en één klassieker. Dit jaar combineerde ik de twee. Little Women van de Amerikaanse auteur Louisa May Alcott werd gepubliceerd in twee delen in 1868 en 1869. De roman volgt de vier zusjes March: Meg, Jo, Beth en Amy. Ze groeien op tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog in Massachusetts. Elk op hun manier zoeken ze hun weg in het leven. Little Women is een beetje moraliserend én een beetje melodramatisch, maar biedt toch een fijne leeservaring. Wie geen zin heeft om dit boek te doorworstelen kan altijd teruggrijpen naar één van de vele verfilmingen. De meest recente verfilming is die van regisseur Greta Gerwig uit 2019 met onder meer Emma Watson en Timothée Chalamet.

6 Er is een kans | Richard Russo

Er is een kans van de Amerikaanse auteur Richard Russo vertelt het verhaal van drie oude vrienden die elkaar na vele jaren opnieuw ontmoeten in een vakantiehuis op het eiland Martha’s Vineyard. In hun studententijd waren de drie vrienden hopeloos verliefd op hun medestudente. Zij verdween spoorloos na hun laatste gezamenlijke vakantie op het eiland. Er is een kans is een sterk gecomponeerde roman, met een behoorlijke dosis spanning, mysterie en humor.

5 Meneer Wilder en ik | Jonathan Coe

Meneer Wilder en ik van Jonathan Coe is zowel een coming-of-ageroman over een jonge Grieks-Britse vrouw als een boeiend portret van de beroemde filmregisseur Billy Wilder. Het verglijden van de tijd, de tragiek van het ouder worden en de vergankelijkheid van roem en succes zijn de centrale thema’s in dit boek. Coe mixt feiten en fictie, humor en ernst en verschillende literaire genres tot een onvergetelijke zomerse cocktail. Een topper die je niet mag laten liggen.

4 De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo | Taylor Jenkins Reid

Hollywoodicoon Evelyne Hugo beslist op haar oude dag de waarheid te onthullen over haar turbulente carrière en liefdesleven. Ze vertelt haar verhaal aan de jonge, onbekende journaliste Monique Grant. En dat is geen toeval. De Amerikaanse Taylor Jenkins Reid schreef met De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo een indrukwekkende fictieve memoire over een beroemde filmdiva. In haar boek raakt ze verschillende onderwerpen aan: homoseksualiteit, de positie van de vrouw en de hypocriete filmwereld. Dit boek heeft eigenlijk alles: romantiek, spanning, verrassende plotwendingen, glamour én diepgang.

3 Ik ben er niet | Lize Spit

De jonge Belgische schrijfster Lize Spit debuteerde in 2017 met Het smelt. Eind 2020 verscheen haar tweede roman Ik ben er niet. Deze psychologische roman vertelt het verhaal van het jonge koppel Leo en Simon. Hun relatie komt onder druk te staan als blijkt dat Simon een bipolaire stoornis heeft. Ik ben er niet is een harde en confronterende roman, opgebouwd als een thriller, met veel oog voor detail en ruimte voor nuance. Lize Spit bewijst eens te meer dat ze een uitstekende auteur is die haar eigen weg gevonden heeft in de literaire wereld. Ik ben er niet is een boek dat aan je ribben blijft kleven.

2 Prachtige wereld, waar ben je | Sally Rooney

In het derde boek van de Ierse bestsellerauteur Sally Rooney maak je kennis met vier prille dertigers die worstelen met zichzelf en hun relaties. Prachtige wereld, waar ben je is een fantastische roman over liefde, seks en vriendschap. Over aantrekking en afstoting, over eenzaamheid en de wereld waarin we leven. Rooney is een toptalent met een unieke stem. De manier waarop ze de vervreemding en onmacht van een generatie weet te vatten is buitengewoon knap. Prachtige wereld, waar ben je is Rooneys beste boek tot nu toe.

1 Greenwood | Michael Christie

Greenwood van de Canadese schrijver Michael Christie is een erg boeiende familiekroniek over de liefde voor bossen en bomen. Het verhaal speelt zich af tussen 1908 en 2038 en bevat veel verschillende lagen en thema’s. Hebzucht, macht, liefde, familiebanden, de tegenstelling tussen arm en rijk, de klimaatcrisis en ontbossing komen aan bod. Christie schept een onheilspellend toekomstbeeld, en toch schuilt er ook veel liefde, hoop en tederheid in het boek. Greenwood is een meeslepende roman waar je volledig in kan verdwijnen. Een boek om te koesteren. En de terechte numero uno van dit eindejaarslijstje.

Meer leesinspiratie?

Duik terug in de tijd met het jaaroverzicht 2020 in 20 boeken.