Het weeshuis in de azuurblauwe zee | TJ Klune

Waardering: 4 uit 5.

Travis John Klune (1982) is een Amerikaanse schrijver van fantasy- en liefdesverhalen voor jongeren en (jong)volwassenen. Als queer auteur hecht TJ Klune veel belang aan de karakterisering van personages uit de LGBTQ-gemeenschap. Hij debuteerde in 2011 met Bear, Otter and the Kid. In 2013 volgde Into This River I Drown. Hij brak internationaal door met The House in the Cerulean Sea, in het Nederlands vertaald als Het weeshuis in de azuurblauwe zee. The Washington Post riep het boek uit tot een van de beste feelgoodboeken van 2020.

Magische jeugd

Maatschappelijk werker Linus Baker woont samen met zijn kat Calliope in een stad waar het altijd lijkt te regenen. Zijn leven neemt een nieuwe wending als hij van het Ministerie van Toezicht Magische Jeugd de opdracht krijgt om een weeshuis op het eiland Marsyas te onderzoeken. Er wonen zes magische jongeren in het weeshuis: de zesjarige antichrist Lucy, de meisjeskabouter Thalia, de bosnimf Phee, het gevleugelde draakje Theodore, de kwalachtige Chauncey en tot slot de veertienjarige Sal, die van gedaante verandert als hij ergens van schrikt. Directeur Arthur Parnassus doet er alles aan om de jongeren te beschermen en de sluiting van het weeshuis te voorkomen. Linus Baker begint met een klein hartje aan zijn opdracht. Hij verblijft een maand op het eiland en moet uiteindelijk zijn vooroordelen een voor een laten varen.

“Soms worden onze gedachten gekleurd door onze vooroordelen wanneer we er het minst op bedacht zijn. Als we dat gaan herkennen en ervan leren, kunnen we een beter mens worden.”

Dieper graven

Linus bouwt gaandeweg een band op met Arthur en de jongeren. Aan het einde van zijn verblijf wordt hij geconfronteerd met een dilemma: volgt hij de regels of volgt hij zijn hart? Klune besteedt veel aandacht aan de vormgeving van zijn personages. Ze maken in de loop van het verhaal ook allemaal een evolutie door. Linus is een eenzame, stugge man die op het eiland langzaam open bloeit. Arthur is een warme man met een groot hart, een vaderfiguur die een duister geheim met zich meedraagt. De twee mannen groeien doorheen het verhaal dichter naar elkaar toe. De kinderen hebben al heel wat meegemaakt in hun leven. Ze zijn verstoten en soms zelfs mishandeld, maar krijgen op het eiland de kans om te groeien en hun talenten te ontwikkelen. Als lezer kun je gewoonweg niet anders dan deze bijzondere personages in je hart te sluiten.

“Je hebt een harde buitenkant, maar er zit een barst in. Als je iets dieper graaft; stuit je op een kern barstensvol leven. Raadselachtig.”

Nuances

Het weeshuis in de azuurblauwe zee is niet zomaar een fantasyroman. Er komen veel belangrijke thema’s in aan bod. Het boek gaat onder meer over vooroordelen, anders zijn, zelfacceptatie, keuzes maken, homoseksuele relaties, vriendschap, kindermishandeling,… Ondanks de gewichtige thema’s is Het weeshuis in de azuurblauwe zee een licht en hoopvol boek dat diversiteit omarmt. TJ Klune is een steengoede verhalenverteller die een genuanceerd beeld schetst van onze samenleving. Hij doet je als lezer stilstaan bij de manier waarop we omgaan met mensen die ‘anders’ zijn. Hij maakt hiervoor gebruik van uitgesproken karakters, levendige beschrijvingen, magische gebeurtenissen en fascinerende dialogen met een filosofische insteek.

“We zijn wie we zijn, niet door onze afkomst, maar door de keuzes die we maken in dit leven. Dat valt niet terug te brengen tot zwart-wit. Niet als er zoveel schakeringen tussenin zitten. Je kunt niet zeggen dat iets moreel of immoreel is zonder de nuances erachter te begrijpen.”

Betoverende wereld

TJ Klune schreef met Het weeshuis in de azuurblauwe zee een hartverwarmende young adult roman die fans van Harry Potter zeker zal weten te bekoren. Klune neemt je mee naar een betoverende wereld die tot de verbeelding spreekt. Er zit veel wijsheid in het boek, maar ook een stevige portie humor en zelfrelativering. Het weeshuis in de azuurblauwe zee is soms wat mierzoet. Toch slaagt het boek erin te blijven beklijven tot het einde. Het verhaal blijft lang hangen en de kleurrijke cover is een pareltje. Het weeshuis in de azuurblauwe zee is een dikke aanrader voor jong en oud!

“Soms, mijmerde hij in het huis in de azuurblauwe zee, kon je zelf het leven kiezen dat je wilde. En als je bofte, koos dat leven jou soms ook.”

2022 – Uitgeverij Volt – 414 blz. – Vertaling: Anneke Bok en Claudia de Poorter

De leukste hotels voor een weekendje weg

Nood aan een weekendje weg? Dan is het nog zo fijn om in een leuk hotel te overnachten. In dit overzicht zetten we de leukste hotels voor een weekendje weg voor je op een rij. We nemen je mee naar enkele fijne bestemmingen in België, Nederland en Frankrijk die allemaal vlot bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. De hotels in dit lijstje blinken uit door hun originele inrichting, goede ligging, toffe sfeer en in vele gevallen ook door hun lekkere keuken. Met deze tips kun je alvast zorgeloos je volgende weekendtrip plannen. Veel plezier!

Yalo Urban Boutique Hotel (Gent)

In 2021 opende in hartje Gent het Yalo Urban Boutique Hotel. Dit bruisende viersterrenhotel telt 92 designkamers met een comfortabele boxspring, een televisie met Chromecast-functie en een vintage usb-radio of platenspeler. Het paradepaard van het hotel is echter de spectaculaire serre waar je ‘s morgens kunt aanschuiven voor het ontbijt. Het restaurant serveert een gevarieerd aanbod seizoensgebonden gerechten. Je bent er welkom om te lunchen of dineren in een uniek decor. Ook voor een kop koffie met gebak of een lokaal wijntje met bar bites is de serre the place to be. Op de zesde verdieping vind je de Yalo Rooftop. Met een cocktail in de hand geniet je er van een prachtig uitzicht op de stad. Waarom wij helemaal weg zijn van Yalo lees je in dit artikel.

De leukste hotels voor een weekendje weg
Yalo Urban Boutique Hotel
Thon Hotel Bristol Stephanie (Brussel)

Thon Hotel Bristol Stephanie is een stijlvol viersterrenhotel in de Louizalaan, de meest modieuze winkelstraat van Brussel. Je slaapt er in ruime en elegante kamers. Het hotel herbergt ook een restaurant waar je de traditionele Franse keuken proeft. Zin in een slaapmutsje? In de moderne 91-bar nip je van een perfect geshakete cocktail. ‘s Morgens geniet je van een uitgebreid ontbijtbuffet met lekkere huisgemaakte smoothies en diverse koude en warme bereidingen. Het personeel is professioneel en vriendelijk en qua prijs-kwaliteitverhouding zit je in dit hotel helemaal goed. Wil je ook bruisend Brussel ontdekken? Lees dan hier even onze tips.

De leukste hotels voor een weekendje weg
Thon Hotel Bristol Stephanie
Goodnight Antwerp (Antwerpen)

Goodnight Antwerp is een kleinschalig boetiekhotel met vijf smaakvol ingerichte kamers. De eigenaars zijn gastvrij en supervriendelijk. Ze geven je met plezier tal van tips om Antwerpen te ontdekken. Slapen doe je in ruime kamers met hoge plafonds, comfortabele bedden en veel aandacht voor kunst en design. Na een goede nachtrust geniet je ‘s morgens van een overheerlijk uitgebreid ontbijt. Het hotel ligt misschien niet in de meest trendy buurt van ‘t Stad, maar wel op slechts tien minuten wandelen van station Antwerpen-Centraal én op wandelafstand van de belangrijkste highlights van de stad.

De leukste hotels voor een weekendje weg
Goodnight Antwerp
Monsieur Ernest (Brugge)

In een voormalige brouwerij uit 1673 in de Wulfhagestraat in Brugge vind je Monsieur Ernest, een hip en betaalbaar driesterrenhotel. De kamers zijn eerder aan de kleine kant en vrij basic ingericht. Reizigers die op zoek zijn naar luxe zullen hier van een kale reis terugkomen. Waarom moet je dan wel naar Monsieur Ernest? De locatie is perfect. Je logeert in een rustig straatje langs het water en toch sta je na vijf minuten wandelen al op de Markt. De inrichting is charmant, met een unieke mix van historische elementen en design. Let vooral op de sierlijke trap in de lobby en de mooie zwart-witfoto’s aan de muren. Het hotel beschikt over een gezellige bar waar ook locals graag iets komen drinken én een schaduwrijk terras met zicht op de rei. Extra troeven zijn het verrukkelijke ontbijt en de relaxte sfeer.

De leukste hotels voor een weekendje weg
Monsieur Ernest
OKKO Lille Centre (Lille)

OKKO is een fijn viersterrenhotel in het centrum van Lille (Rijsel). Je slaapt er in het winkelwandelgebied, op een boogscheut van het station, de Grand Place en het charmante Vieux-Lille. De kamers ogen fris en modern, met vrolijke pastelkleuren en speelse elementen. Le Club is de centrale ontmoetingsplaats van het hotel. In een huiselijke sfeer kun je hier ontbijten, snacken of een boek lezen in een van de knusse zithoeken. Elke avond nodigen de sympathieke hotelmedewerkers je uit voor de aperitivo, een Italiaanse traditie. Je betaalt je drankje maar krijgt er wel gratis hapjes bij. Altijd lekker! Plan je binnenkort een citytrip naar Lille? Lees dan de tips in dit artikel of check mijn reisgids van time to momo (die gedeeltelijk in dit hotel geschreven werd).

OKKO Lille Centre
The James (Rotterdam)

Op wandelafstand van station Rotterdam Centraal en vlakbij de winkelstraten en de bruisende Meent ligt designhotel The James. Dit driesterrenhotel straalt zowel warmte als luxe uit en kreeg terecht een plekje in onze lijst met leukste hotels voor een weekendje weg. De kamers zijn voorzien van kwaliteitsvolle kingsize bedden en een designbadkamer met regendouche. Op de tweede verdieping is er een gezellige lounge met 24/7 food market waar je verse ontbijtkoeken, broodjes, fruit, verschillende dranken en snacks koopt. Betalen doe je aan de zelfscankassa. Wij waren alvast helemaal into The James en vonden het de ideale uitvalsbasis om het kosmopolitische Rotterdam te verkennen.

De leukste hotels voor een weekendje weg
The James
citizenM (Rotterdam)

Nog in Rotterdam vind je een fantastisch hotel van citizenM. Deze populaire hotelketen staat voor betaalbare luxe en heeft hotels in verschillende grote steden op drie continenten. Inchecken gebeurt volledig digitaal, via de gratis app of de kiosken in het hotel. Met diezelfde app kun je ook de temperatuur en verlichting in je kamer regelen, je favoriete films of series streamen en eten of drinken bestellen in canteenM. De kamers zijn niet zo groot, maar wel efficiënt en leuk ingericht. Vanuit je XL bed geniet je van het zicht op de Oude Haven of de imposante Markthal.

CitizenM Rotterdam
citizenM Amstel (Amsterdam)

We zijn duidelijk fan, want ook in Amsterdam sliepen we in een citizenM hotel. Meer bepaald in het centraal gelegen citizenM Amstel Amsterdam, vlakbij metrohalte Weesperplein en de beroemde grachtengordel. Het hotel heeft een internationale uitstraling met als blikvanger de kleurrijke woonkamer waar je kunstwerken van lokale kunstenaars bewondert. ‘s Morgens kun je in canteenM aanschuiven aan het ontbijtbuffet en verder kun je er dag en nacht terecht voor een hapje en een drankje. citizenM is een duurzaam designhotel waar je kennismaakt met de nieuwste hi-techsnufjes. Een hippe hotspot op een toplocatie in de Nederlandse hoofdstad.

De leukste hotels voor een weekendje weg
CitizenM Amstel Amsterdam
La Paulowna Boutique Hotel (Den Haag)

Den Haag is een verrassend leuke bestemming voor een citytrip. La Paulowna Boutique Hotel ligt in het hippe Zeeheldenkwartier, ideaal gelegen tussen stad en strand. Dit duurzame hotel herbergt negen mooi ingerichte kamers met comfortabele bedden en uitstekende douches. Je kunt er ook een fiets huren waarmee je binnen twintig minuten naar het strand van Scheveningen peddelt. Op het gelijkvloers vind je Restobar Bayonne, een Baskisch restaurant waar je ‘s morgens terecht kunt voor het ontbijt. Voor de lunch en het diner serveert de restobar pintxos, kleine en creatieve gerechten uit het Baskenland. Daarnaast zijn er ook nog enkele andere leuke bars en restaurants op het gezellige Anna Paulownaplein. Je kunt er lekker lang blijven plakken op een van de vele terrasjes.

La Paulowna Boutique Hotel

De diepst verborgen herinnering van de mens | Mohamed Mbougar Sarr

Waardering: 4.5 uit 5.

Mohamed Mbougar Sarr (1990) is een Senegalese schrijver. Hij trok naar Frankrijk om er literatuur en filosofie te studeren. Hij woont en werkt in Parijs. In 2014 debuteerde hij met La Cale, een novelle over de slavenhandel. De diepst verborgen herinnering van de mens is zijn vierde roman, en de eerste die in een Nederlandse vertaling verschijnt. In 2021 won hij met het boek de Prix Concourt als jongste winnaar sinds 1976.

Labyrint

Diégane Faye is een jonge Senegalese schrijver die in Parijs woont. Op een dag krijgt hij een literaire cultklassieker uit 1938 in handen: Het labyrint der onmenselijkheid van de Senegalese schrijver T.C. Elimane. Elimane werd na de verschijning van zijn roman ‘de zwarte Rimbaud’ genoemd. Als hij door enkele recensenten van plagiaat wordt beschuldigd verdwijnt Elimane van de aardbol. Tachtig jaar later gaat Diégane Faye op zoek naar de mysterieuze schrijver. De queeste van Diégane leidt de lezer van Parijs naar Amsterdam, van de literaire salons in Buenos Aires naar het kosmopolitische Dakar en het Senegalese platteland.

“Van een schrijver en zijn werk kun je in elk geval dit weten: samen begeven ze zich door het volmaakste labyrint dat je je kunt voorstellen, een lang cirkelvormig traject, waarop hun bestemming samenvalt met hun vertrekpunt: de eenzaamheid.”

Ingenieuze raamvertelling

De diepst verborgen herinnering van de mens is zeker niet de meest toegankelijke roman. Het boek is uitdagend en vergt veel van haar lezers, maar geeft ook heel veel terug. De diepst verborgen herinnering van de mens heeft een complexe structuur met lange en pompeuze zinnen. Er zijn veel personages en sprongen in tijd en ruimte waardoor je er steeds je gedachten moet bijhouden. Tegelijk kun je ook grenzeloos genieten van de rijke taal, de originele beelden en de vertelkracht van Sarr. De auteur mixt verschillende literaire genres en verteltradities tot een ingenieuze raamvertelling waarin elk verhaal een nieuw verhaal creëert.

“In elke hoofdrolspeler van dit verhaal zat een barst. En daaruit schoot als een felle lichtstraal een existentiële vraag naar buiten, zo fel dat hij eenieder verblindde die beweerde hem te kunnen ontcijferen.”

Onvoorspelbare koers

In De diepst verborgen herinnering van de mens fileert Sarr de westerse literatuur en de literaire kritiek. Hij onderzoekt de positie van de Afrikaanse schrijver in het westerse literaire landschap. Hij neemt journalisten en recensenten op de korrel, die maar al te graag focussen op de (culturele) identiteit van de schrijver, die in hokjes denken, terwijl ze het eigenlijk zouden moeten hebben over de artistieke waarde van het literaire werk. Sarr schrijft over (post)kolonialisme, migratie, racisme en politiek, maar ook over vriendschap, liefde en seks. Hij is een lefgozer met een unieke stem. De diepst verborgen herinnering van de mens is een magische trip vol onvoorziene wendingen. Het boek is al even onvoorspelbaar als het leven zelf.

“Als je trouw blijft aan een in de loop der tijden verkalkt zelf, draai je je niet zomaar een rad voor ogen, maar lijd je wat mij betreft aan een blindheid waar het leven de spot mee drijft – het leven met zijn onvoorspelbare koers, zijn onzekerheden, zijn omstandigheden die soms waarden en principes vermalen waarvan je meende en beweerde dat ze onvergankelijk waren.”

Ode aan de literatuur

Mohamed Mbougar Sarr schreef met De diepst verborgen herinnering van de mens een overweldigende totaalroman. Hij construeerde een intrigerend web van verhalen met een ingenieuze compositie. Sarr is onmiskenbaar een groot talent. Hij is een geboren verhalenverteller die zijn fantasie de vrije loop laat en toch nergens de greep op het verhaal verliest. Hij schreef een onvergetelijke roman, rijk aan taal en thema’s, magische elementen en verrassende plotwendingen. De diepst verborgen herinnering van de mens is een zinderende ode aan de literatuur en het schrijverschap.

“De schoonheid hier heeft geen ander doel dan de ogen te overweldigen, die alle pracht nooit kunnen bijhouden. Aan weerszijden van de weg flonkeren waterpoelen, waarin de zon zich nog even mag spiegelen voordat hij verzinkt.”

2022 – Uitgeverij Atlas Contact – 464 blz. – Vertaling: Jelle Noorman

48 uur in Amsterdam: een culturele citytrip

Amsterdam, de hoofdstad van Nederland, verwelkomt jaarlijks miljoenen toeristen. Deze bruisende stad heeft veel meer te bieden dan de mooie grachtengordel en De Wallen. We nemen je bijvoorbeeld mee naar Noord, een hippe buurt die nog niet door het massatoerisme is ontdekt. Of naar het levendige Oost, waar je struikelt over de leuke eettentjes en koopjes kunt scoren op de gezellige Albert Cuypmarkt. Voor een culturele citytrip is Amsterdam the place to be. De stad herbergt tal van culturele hotspots, van wereldberoemde musea zoals het Rijksmuseum en het Anne Frank Huis tot kleurrijke streetart en spraakmakende kunstgalerieën. Ook zin om 48 uur in Amsterdam door te brengen? Bekijk dan onze tips voor een onvergetelijke citytrip.

Lunchen met uitzicht

Start je 48 uur in Amsterdam met een heerlijke lunch in Blue, een modern café en restaurant in de glazen Kalvertoren. Neem de lift in winkelcentrum Kalverpassage en geniet van een 360-graden zicht over de stad. De menukaart is heel gevarieerd. In Blue kun je de hele dag door ontbijten of een sandwich, burger, salade of soep bestellen. Ook voor een kop koffie met taart of een borrel zit je hier helemaal goed. De prijzen zijn schappelijk en het enthousiaste personeel zorgt gegarandeerd voor een perfecte start van je citytrip.

Blue Amsterdam, Winkelcentrum Kalverpassage, Singel 457
Wandelen langs de grachten

Het centrum van Amsterdam is het drukste en meest toeristische gedeelte van de stad. Daar is natuurlijk een reden voor. In 2010 veroverde de schilderachtige grachtengrondel een plekje op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Je kuiert er langs eeuwenoude panden of laat je varen door de prachtige grachten. De vrijgezellenfeestjes en dronken toeristen moet je er jammer genoeg bijnemen. Tijdens je wandeling door het centrum kun je even halt houden bij het Paleis op de Dam, het officiële ontvangstpaleis van de Nederlandse koning. De beroemde grachten, zoals de Herengracht en Prinsengracht, eindigen in de rivier de Amstel, waaraan Amsterdam zijn naam te danken heeft. Je bewondert er de Magere Brug, een van de mooiste ophaalbruggen van de stad. In de binnentuin van de Hermitage is er elke zaterdag een markt waar enthousiaste lokale ondernemers hun waren aanprijzen.

48 uur in Amsterdam
Prinsengracht
Shoppen in De 9 Straatjes

Amsterdam is een waar winkelwalhalla. De 9 Straatjes liggen middenin de grachtengordel en staan bekend als beste shoppingbuurt van Amsterdam. In deze pittoreske straatjes shop je vintage kledij, mooie designspullen en plaatselijke delicatessen. Er zijn ook veel leuke cafés en restaurantjes. Zeker in het weekend is het hier vaak op de koppen lopen. Boekenwinkel Scheltema is een gevestigde waarde in Amsterdam sinds 1853 én een absolute must voor boekenwurmen. Verspreid over vijf etages ontdek je boeken in alle mogelijke genres. Van een heel andere orde is Happy Bookieman langs de Herengracht, een miniboekenhuisje waar je in een mooi aanbod tweedehandse boeken snuffelt. Voor enkele euro’s neem je al een exemplaar mee naar huis. Tot slot schuiven we ook nog de Utrechtsestraat naar voor als een van de tofste winkelstraten van de stad. MaisonNL bijvoorbeeld is een klein paradijs waar je mode, decoratie en cadeaus voor jezelf of iemand anders shopt.

Happy Bookieman, Herengracht 267A
De wereld proeven in Oost

Als de avond valt trekken we graag naar het multiculturele en veelzijdige Oost. Bijvoorbeeld naar Bar Bouche, een hip en gezellig ingericht eetcafé met een ruim terras. Geen poespas, maar gewoon een laid back sfeertje en lekker eten. Op het menu staan kleine gerechtjes om te delen zoals burrata met tomaat, olijven, chilikruim en oreganovinaigrette of butter chicken met vers gebakken naan. Niet onbelangrijk: ook de desserts zijn om duimen en vingers bij af te likken. Aanrader!

Bar Bouche, Wibautstraat 107H
Ontbijten in de Hoftuin

Tussen de Hermitage en het Holocaust Namenmonument ligt Dignita Hoftuin verscholen. In een groene oase geniet je van een heerlijk ontbijt of all day brunch. De nadruk ligt op creatieve gerechten op basis van biologische en lokale ingrediënten. Onze favorieten? De Benny Boy Bacon en de chocolade en sinaasappel pancake stack. Bij Dignita staat sociaal ondernemen centraal. Het restaurant geeft kwetsbare doelgroepen de kans om te re-integreren op de arbeidsmarkt. Eat Well Do Good is dan ook het motto van Dignita. Er zijn nog twee andere vestigingen in Amsterdam (Vondelpark en Westerpark).

48 uur in Amsterdam
Dignita Hoftuin, Nieuwe Herengracht 18A
Met de ferry naar STRAAT

Noord staat bekend als het Brooklyn van Amsterdam. Aan de achterzijde van station Amsterdam Centraal kun je de gratis ferry nemen naar dit hippe stadsdeel. De pont F4 vaart je in een kwartier naar de NDSM-werf, een voormalige scheepswerf die nu is omgetoverd tot een bruisende cultuurhaven. Je vindt er onder meer het fenomenale STRAAT museum, een museum voor streetart en graffiti. In een oude scheepsloods van 8.000 m² maak je kennis met 160 indrukwekkende muurschilderingen die allemaal speciaal voor het museum gemaakt zijn. De collectie is zeer divers en achter elk kunstwerk gaat een verhaal schuil. Kortom, deze topper mag je absoluut niet missen tijdens je 48 uur in Amsterdam!

48 uur in Amsterdam
STRAAT Museum, NDSM-Plein 1
Het grootste groene restaurant

Er valt nog veel meer te beleven op de NDSM-werf. De IJ-Hallen is de grootste vlooienmarkt van Europa en vindt om de drie weken plaats in de NDSM loods (winter) of buiten op het grote NDSM terrein (zomer). Er zijn ook heel wat fijne horecagelegenheden in deze buurt. Pllek noemt zichzelf het grootste groene restaurant van Amsterdam. Bij Pllek eet en drink je gezond, lokaal en duurzaam. Maar liefst 75 % van de menukaart is vegetarisch en 25 % is veganistisch. Het weinige vis en vlees die ze serveren komt uit het wild. Pllek is opgebouwd uit oude zeecontainers. De zaak heeft een industriële look, een ruim terras met stadsstrand én biedt een weergaloos uitzicht op het IJ. Bovendien zijn er regelmatig muziekoptredens, DJ-sets en yogasessies. Pllek is een heerlijke plek!

NDSM-Werf
Eye aan het IJ

Wandel van de NDSM-werf naar de IJpromenade (toegegeven, dit is zeker niet het mooiste gedeelte van Amsterdam). Onderweg moet je sowieso even halt houden bij Van Dijk & Ko, een paradijs voor vintage lovers. In een grote loods struin je langs een overweldigend aanbod tweedehands meubels, antiek en unieke vintage artikelen. Langs de IJpromenade ontdek je het Eye Filmmuseum, een hypermodern cultuurcentrum waar alles in het teken staat van film en digitale beeldcultuur. Het iconische gebouw herbergt vier bioscoopzalen, een exporuimte en een bar/ restaurant. Jaarlijks zijn er verschillende experimentele tentoonstellingen. De vaste presentatie bestaat uit oude cinema-apparaten, filmposters en interactieve installaties. Naast het museum ligt de A’Dam Lookout, een observatiedek met spectaculaire schommel op honderd meter hoogte. Voor een gratis panorama neem je de ferry naar de overkant en trek je naar de zevende verdieping van de bibliotheek langs de Oosterdokskade.

48 uur in Amsterdam
Eye Filmmuseum, IJpromenade 1
California Dreaming

Middenin het centrum van Amsterdam ligt Celia, het kosmopolitische restaurant van het Kimpton De Witt hotel. Celia brengt een ode aan de zonnige Californische keuken. Een perfect gegaarde ribeye wordt er geserveerd met knapperige seizoensgroenten. In het weekend ben je er welkom om te brunchen en elke dinsdag is het Taco Tuesday. De bediening is wat rommelig, maar het interieur oogt fris en eigentijds, met een open keuken en een imposante bar. Maak na het diner nog een verkwikkende avondwandeling langs de grachten. De historische gebouwen en monumenten zijn prachtig verlicht.

48 uur in Amsterdam
Amsterdam by night
Rondsnuffelen op de Albert Cuypmarkt

Stap ‘s morgens na het ontbijt naar de authentieke volkswijk De Pijp voor de levendige Albert Cuypmarkt. Deze markt in de Albert Cuypstraat telt maar liefst 260 kramen en is daarmee de grootste dagmarkt van Europa. Zowel toeristen als Amsterdammers komen er graag. Snuif de ongedwongen sfeer op en snuffel tussen de aantrekkelijke koopjes en vele lekkernijen. Onderweg kom je ook nog langs het standbeeld van volkszanger André Hazes, de beroemdste inwoner van deze wijk. De markt is geopend van maandag tot zaterdag, telkens vanaf 9 uur.

48 uur in Amsterdam
Standbeeld André Hazes
Nog een laatste museum

Wandel van De Pijp naar het altijd bedrijvige Museumplein. Rondom het plein pronken verschillende druk bezochte musea zoals het Van Gogh Museum, Stedelijk Museum en Moco Museum. Het meest tot het verbeelding sprekende museum in het rijtje is natuurlijk het Rijksmuseum. In een monumentaal gebouw bewonder je een gigantische collectie Nederlandse kunst van meesters als Rembrandt en Vermeer. Fotografiemuseum FOAM vind je aan de Keizersgracht. Misschien iets minder bekend, maar zeker ook de moeite. Zowel gevestigde fotografen als jonge talenten komen aan bod. Meestal lopen er een drietal tentoonstellingen tegelijk.

48 uur in Amsterdam
Rijksmuseum, Museumstraat 1
48 uur in Amsterdam: praktisch
  • Amsterdam is perfect bereikbaar met de trein. Er zijn maar liefst twaalf stations in de Nederlandse hoofdstad. Amsterdam Centraal is het grootste station en ligt in het centrum van de stad.
  • Ter plaatse kun je je vlot verplaatsen met de metro, tram of bus. Maak je regelmatig gebruik van het openbaar vervoer in Nederland? Dan koop je best een OV-chipkaart. Er varen zeven gratis veerponten naar Amsterdam-Noord, twee ervan varen ook ‘s nacht.
  • De I amsterdam city card is een interessante voordeelpas waarmee je onbeperkt gebruik maakt van het openbaar vervoer. Daarnaast heb je toegang tot meer dan zeventig musea en attracties.
  • Bereid je 48 uur in Amsterdam optimaal voor met de vele tips op de website van I amsterdam of met behulp van een reisgids van time to momo.
  • Overnachten in Amsterdam is niet goedkoop. Zeker in het toeristisch centrum zijn de hotels vaak peperduur. Probeer in elk geval tijdig te boeken. Wij logeerden in citizenM Amstel, een leuk designhotel met een topligging, vlakbij metrohalte Weesperplein en op wandelafstand van bezienswaardigheden als de Magere Brug en de Hermitage.
  • Verleng je 48 uur in Amsterdam met een citytrip naar Rotterdam of Den Haag.

Pleegkind | Claire Keegan

Waardering: 4 uit 5.

Claire Keegan (1968) is een Ierse auteur die vooral kortverhalen schrijft. Ze groeide op op een boerderij in Ierland. Ze studeerde Engels en politieke wetenschappen in de Verenigde Staten en wijdde zich daarna aan een studie creatief schrijven in Wales. In 1999 verscheen haar eerste verhalenbundel Antartica. In 2009 publiceerde ze Pleegkind, waarmee ze de Davy Byrnes Short Story Award won. Later breidde ze dit verhaal uit naar een novelle en werd het verkozen tot Beste Boek van het Jaar door The New Yorker. Het boek is ondertussen ook verfilmd als The Quiet Girl. De Ierse film sleep in 2023 een Oscarnominatie voor beste internationale film in de wacht.

Nieuwe woorden

Een jong meisje uit een arm gezin wordt door haar ouders tijdelijk ondergebracht bij een pleeggezin op een boerderij op het Ierse platteland. Daar ervaart ze de genegenheid en warmte die ze thuis nooit heeft gekend. Het verhaal wordt volledig verteld vanuit het perspectief van het naamloze meisje. Haar pleegouders steken haar in nieuwe kleren, leren haar anders praten en geven haar vooral veel liefde en aandacht. De dagen verstrijken en het meisje helpt haar tijdelijke pleegmoeder Edna bij de dagdagelijkse taken in en rond de boerderij. Ze plukken rabarber, bakken taart, poetsen het huis en wieden onkruid. Pleegvader John neemt haar mee naar zee en opent de poort naar nieuwe en onbekende werelden voor haar.

“Haar handen zijn net mijn moeders handen, alleen hebben ze ook nog wat anders, iets wat ik nog nooit eerder heb gevoeld en waar ik geen naam voor heb. Ik ben hopeloos op zoek naar woorden, want alles is allemaal nieuw hier, en ik heb nieuwe woorden nodig.”

Geheim

Op een dag komt er een einde aan de idylle als het meisje toevallig achter het geheim van haar pleegouders komt. Een geheim dat je als lezer al voorvoelt door subtiele verwijzingen eerder in het boek. Als de zomer op zijn einde loopt moet het meisje terug naar huis. De finale is hartverscheurend en de laatste bladzijde is ontroerend mooi. In Pleegkind vertelt Claire Keegan met weinig woorden heel veel. Elke zin is een schot in de roos. Doordat Pleegkind is geschreven vanuit het perspectief van het jonge hoofdpersonage, krijg je als lezer echt de ruimte om je eigen interpretatie te geven aan het verhaal. Tussen de regels ontdek je een wondermooie wereld boordevol liefde en tederheid.

“‘Waar een geheim is,’ zegt ze, ‘is schaamte, en schaamte is iets wat we kunnen missen als kiespijn.'”

Hartverwarmende novelle

Claire Keegan schreef met Pleegkind een hartverwarmende novelle waar geen woord te veel in staat. In een sobere, trefzekere stijl legt ze de leefwereld van een jong meisje bloot. Met enkele subtiele pennenstreken schetst ze het contrast tussen het kille gezin van de hoofdpersoon, met veel monden om te voeden en weinig geld, en de warmte van het kinderloze echtpaar Kinsella, waar je de tijd en ruimte krijgt om na te denken. Keegan dompelt je onder in de eenvoud van het leven op het Ierse platteland begin jaren 80. Pleegkind is een literaire parel die je uitnodigt om tussen de regels te lezen en die je met ingehouden adem in een ruk uitleest.

“Vergeet nooit dat je niet altijd wat hoeft te zeggen. Veel mensen zijn de mist in gegaan omdat ze een uitgelezen kans om niks te zeggen lieten lopen.”

2022 – Uitgeverij Nieuw Amsterdam – 92 blz. – Vertaling: Harm Damsma & Niek Miedema

Weekendje Kortrijk, parel langs de Leie

Kortrijk is een verrassend leuke bestemming voor een korte citytrip. Het is een levendige, creatieve en compacte stad met een rijke geschiedenis. Deze parel langs de Leie, de levensader van de stad, biedt een unieke cocktail van oud en nieuw. Je flaneert er langs middeleeuwse monumenten en duikt in boeiende verhalen over het vlasverleden van de streek. Bovendien zijn de gezellige straten en pleinen bezaaid met sfeervolle (koffie)bars en hippe conceptstores. Creatieve wijken als het Buda-eiland vormen dan weer een broedplaats voor jonge ontwerpers en kunstenaars. Kortrijk profileert zich ook als een bruisende muziek- en designstad waar altijd wel wat te beleven valt. In dit artikel ontdek je onze leukste tips voor een weekendje Kortrijk.

Kortrijk vanuit de hoogte

Start je weekendje Kortrijk op de Grote Markt, het kloppend hart van de stad. Centraal op het plein staat het Belfort te pronken. Deze toren is een restant van de middeleeuwse lakenhalle. Bovenaan spot je Manten en Kalle, de beroemde klokkenluiders van het Belfort. Het historisch stadhuis dateert uit de 16e eeuw en kun je in juli en augustus elke namiddag vrij bezoeken. Op andere momenten is het stadhuis met z’n prachtige schepenzaal enkel met een gids toegankelijk. Voor een gegidste wandeling door de stad kun je terecht bij Toerisme Kortrijk. De gotische Sint-Maartenskerk ligt op een boogscheut van de Grote Markt. Deze erfgoedparel herbergt enkele historische kunstschatten. Vanop de Sint-Maartenstoren bewonder je de skyline van K-Town. Je moet wel even vooraf reserveren en vervolgens 246 steile treden trotseren. Tussen 1 maart en 1 juni, het broedseizoen van de slechtvalken die in de kerktoren wonen, is de Sint-Maartenstoren niet toegankelijk.

Weekendje Kortrijk
Sint-Maartenstoren – Zicht op Kortrijk
Het magische Begijnhof

Het Kortrijkse Begijnhof dateert uit de 13e eeuw en werd gesticht door gravin Johanna van Constantinopel. Sinds 1998 prijkt het Begijnhof op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In deze oase van rust middenin het stadscentrum wandel je tussen een veertigtal nostalgische witte huisjes. De kijkwoning (het eerste huis na de grote poort) biedt een mooi beeld van een typische begijnenwoning uit de 19e eeuw. De Grootjuffrouw stond vroeger aan het hoofd van het Begijnhof. Vandaag gaat in het Huis van de Grootjuffrouw met z’n karakteristieke trapgevel een gezellig koffie- en eethuis schuil: Huyze Begga. Je bent er welkom voor een inventieve lunch of een kop koffie. Op zondag geniet je er (mits reservatie) van een heerlijk ontbijtbuffet met alles erop en eraan.

Weekendje Kortrijk
Begijnhof
Reis naar de middeleeuwen

Een bezoek aan het interactief belevingsmuseum 1302 mag zeker niet ontbreken tijdens je weekendje Kortrijk. In de fraaie Onze-Lieve-Vrouwekerk duik je diep in het middeleeuws verleden van de stad. Dankzij een betoverend klank- en lichtspel in de Gravenkapel beleef je de Guldensporenslag alsof je er zelf bij was. Kortom, een onvergetelijke ervaring! Daarnaast leer je in het museum alles over de turbulente geschiedenis van het graafschap Vlaanderen en de Guldensporenslag aan de hand van interactieve tafels, touchscreens, geluidsfragmenten en historische artefacten. Het museum is gratis te bezoeken, maar voor het klank- en lichtspel moet je wel een plekje reserveren.

Weekendje Kortrijk
Kortrijk 1302
Creative city

Kortrijk is niet alleen een van de oudste steden van België, het is ook een hippe en creatieve stad met een hart voor kunst en design. Sinds 2017 maakt Kortrijk deel uit van het UNECSO Creative Cities Network in het domein design. Aan de hand van de Kortrijk Creative City Tour ontdek je al wandelend vijf creatieve buurten vol unieke landmarks en bijzondere hotspots. Onderweg lunch je vegan bij De Kleinkeuken, ga je slow shoppen in het winkelwandelgebied of eet je een ambachtelijk ijsje bij crèmeux. Als de avond valt kun je een film- of theatervoorstelling bijwonen in Kunstencentrum BUDA.

Kleurrijk steegje in het winkelwandelgebied
Lokaal shoppen

Kortrijk is een fijne winkelstad. Indoor shoppen kan in K in Kortrijk waar je vooral de grote ketens vindt. Veel leuker zijn echter de lokale boetieks die her en der verspreid liggen in de stad. Bij conceptstore de inKijk shop je milieuvriendelijke cadeautjes en duurzame designspullen. Follie en koffie is een superleuk winkeltje waar je toffe hebbedingen voor jezelf of iemand anders koopt. Boven in de lounge geniet je van een kop koffie of een aperitiefje. MOMO is een hippe kinderwinkel met duurzaam speelgoed en originele interieurobjecten om de kinderkamer op te fleuren. Op zoek naar een nieuwe outfit? Spring dan even binnen in de Zimbashop voor streetwear of shop hedendaagse vrouwenkledij bij TWEE op het Buda-eiland. Boekenhuis Theoria, in een wondermooi historisch pand op het Casinoplein, is een paradijs voor boekenwurmen. Een betoverende plek waar de tijd even stilstaat en verhalen tot leven komen.

Boekenhuis Theoria
Vlas en textiel

Een voormalig vlasverzendhuis langs de oevers van de Leie is nu de thuishaven van Texture, museum van vlas en textiel. Het museum bestaat uit drie kamers. In de Wonderkamer gebruik je al je zintuigen om diverse producten op basis van vlas te leren kennen. De Leiekamer vertelt het verhaal van de spectaculaire bloei die de vlas- en linnennijverheid in deze regio teweeg bracht. Tot slot ontdek je in de Schatkamer een uitzonderlijke textielcollectie. Naast Texture vind je museumbistro Kaffee Damast. Op de kaart staan dagverse streekgerechten zoals artisanale vlaskaaskroketten, vitello tonnato van Kortrijkse bil of zomerse karnemelkstampers (met stip mijn favoriet). Uit de boxen klinkt jazzmuziek en er zijn regelmatig liveconcerten en jamsessies.

Texture
Golden River

De Leie speelde een belangrijke rol in het bloeiende textielverleden van de streek. Het water van de rivier was immers erg geschikt voor het roten van vlas. Het inspireerde de Britten, de belangrijkste afnemers van het vlas, om de Leie om te dopen tot Golden River. Vandaag kun je heerlijk wandelen en fietsen langs de oevers van deze gouden rivier en de zeven nieuwe bruggen over de Leie bewonderen. Elke brug is uniek. De Collegebrug is de meest opvallende in het rijtje. Deze imposante fiets- en voetgangersbrug leunt op twee schuine pijlers en een waaier aan kabels. De brug brengt je van de Diksmuidekaai naar Buda Beach, het stadstrand van Kortrijk én een populaire zomerse hotspot. Trek zeker ook naar de Verlaagde Leieboorden voor een terrasje met een magnifiek uitzicht op de iconische Broeltorens.

Weekendje Kortrijk
Buda Beach
Heerlijk tafelen

Lekker eten is in Kortrijk geen enkel probleem. Er zijn tal van leuke eettentjes voor fijnproevers. Start je dag met een brunch in no-nonsense koffiebar deDingen, een favoriet bij locals met dank aan de uitmuntende koffie, de liefdevol bereide gerechten en relaxte sfeer. Voor een gezonde lunch moet je bij Vesper of Parazaar in de Voorstraat zijn. Bij Lily’s Noodle House proef je Aziatische gerechten in een modern jasje. Een eigentijds interieur, een hartelijke service én een terras langs het water met zicht op de Broeltorens. Deze zaak heeft het allemaal! Liever Italiaans? Dan is Pizzeria Sofia een uitstekende keuze. Hier schuif je aan voor Napolitaanse pizza’s gebakken in een traditionele houtoven. Er staan trouwens ook verrukkelijke pasta’s op de kaart. In de Budastraat ligt Bistro Tout Court, een klein maar fijn restaurant waar je klassieke bistrogerechten als vol-au-vent of varkenswangetjes op je bord krijgt.

Lily’s Noodle House
Kortrijk by night

Heb je na het diner nog zin om het Kortrijkse nachtleven in te duiken? Op naar Sprezza, de fancy cocktailbar van Hotel Damier. Hier nip je van een signature cocktail in een eclectisch en kleurrijk interieur met gedempt licht, comfortabele zetels en veel bloemen. Bij het populaire Nude maak je een culinaire reis door het Midden-Oosten. In deze speelse food sharing bar staan er lekkere mezze op de kaart voor de kleine of grote honger. Ook voor een perfect geshakete cocktail ben je hier welkom. Wil je een concert meepikken? Bekijk dan even wat er op het programma staat in concertclub De Kreun of muziekcafé Pand.A. Die laatste heeft trouwens een zalig zuiders terras en een eigen vinylshop.

Sprezza
Kortrijk praktisch
  • Kortrijk is prima bereikbaar met de trein. Het station ligt bovendien in het centrum, waardoor je meteen de stad kunt gaan verkennen. Neem een kijkje op de website van de NMBS om je reis te plannen.
  • Op zoek naar een leuk hotel om te overnachten tijdens je weekendje Kortrijk? Het Parkhotel ligt vlakbij het station en beschikt over ruime kamers, een wellness, bistro en trendy bar. Het charmante Hotel Damier staat bekend als het oudste hotel van België. Deze topper is ideaal gelegen op de Grote Markt en herbergt 65 comfortabele kamers, een brasserie, restaurant én cocktailbar Sprezza.
  • Heb je na het lezen van dit artikel zin gekregen in een weekendje Kortrijk? Dan verwijs ik graag naar mijn reisgids, time to momo Lille + Kortrijk, die je naar de leukste plekken in Lille, Kortrijk en de omliggende regio brengt. Je bezoek aan Kortrijk is perfect combineerbaar met een citytrip naar Lille. Met de trein reis je in 38 minuten tussen de twee steden.
  • Maak kennis met onze favoriete adresjes in Kortrijk in dit handig overzicht of in dit ook al even leuke lijstje. Tot slot biedt ook de website van Toerisme Kortijk een schat aan informatie om je citytrip naar de Guldensporenstad optimaal voor te bereiden.

Klimaatcantate | Eppo Leon

Waardering: 3.5 uit 5.

Eppo Leon is schrijver. Hij leeft teruggetrokken in een hutje in de verlaten bergen van Costa Rica om zich aan de literatuur te wijden. Veel meer informatie geeft uitgeverij Atlas Contact niet prijs over deze mysterieuze auteur. Met zijn debuut Klimaatcantate schreef Eppo Leon een ambitieuze totaalroman waarin hij maatschappelijke thema’s als klimaatverandering verbindt met muziek en kunst.

De Kring

De roman bestaat uit vier delen en speelt zich af tussen 1972 en 2051. In het eerste deel maak je kennis met drie personages die hun stempel blijven drukken op het verhaal. Ernest is een succesvol componist en womanizer in hart en nieren. Hij componeert ‘conceptuele muziek’ en voelt zich verheven boven alles en iedereen. Zijn vriend, columnist Adam, raakt in de ban van een rapport van de Club van Rome over de impact van de economische groei op het milieu. In kunstenaarssociëteit De Kring ontmoeten ze sopraan Pauline. Beide heren beginnen een verhouding met de jonge vrouw.

“Zoals je in de liefde een nieuw lichaam leerde kennen, leerde je in de vriendschap een nieuw brein kennen – de manier waarop iemand denkt is even uniek als de manier waarop iemand bemint.”

Klimaatmessias

Eind jaren 80 strijdt Pauline’s dochter Quinta samen met haar vriend Roderik op de Rainbow Warrior, het Nederlandse vlaggenschip van Greenpeace, tegen de walvisjacht. Wanneer ze worden gevangengenomen door het Sovjetregime neemt hun leven een drastische wending. Quinta gaat samen met Roderik het gevecht aan tegen de klimaatverandering. Ze profileert zich als klimaatmessias, steelt een vertrouwelijk rapport over het broeikaseffect uit de kantoren van Shell, speecht op de klimaattop in Rio in 1992 en wordt wereldberoemd als ze president Bush tot de orde roept. In 2018 vraagt Quinta aan de Zweedse Greta Thunberg, waarin ze haar jongere zelf herkent, om haar op te volgen als leider van de Environmental Youth Organization.

“De wereld bleef soms halsstarrig in oude gewoontes volharden. Zelf was ze een voorstander van zo veel mogelijk verandering, maar de meeste mensen klampten zich aan het bekende vast. Dat zorgde voor een maatschappelijke traagheid. Collectief was de mens onvoldoende wendbaar om tijdig van richting te kunnen veranderen en daarom koersten we nog immer op het noodlot af, zelfs nu we er ons bewust van waren.”

Feiten en fictie

In Klimaatcantate mixt Eppo Leon feiten en fictie tot een uniek geheel. Naast de vijf hoofdpersonages introduceert hij een rits beroemde nevenpersonages zoals Harry Mulisch, Michail Gorbatsjov en Greta Thunberg. Stilistisch is Klimaatcantate geen hoogvlieger. De sterkte schuilt vooral in de meesterlijk geconstrueerde plot waarin Leon alle verhaallijnen mooi laat samenvloeien. De roman bevat echter tal van vreemde kronkels, wat niet echt bijdraagt tot de geloofwaardigheid van het geheel. De lange dialogen in het Engels en Duits zullen wellicht heel wat lezers afschrikken. Bovendien wekken de personages weinig sympathie op, waardoor het niet altijd evident is om je in te leven in het verhaal. Op het einde, in de verpletterende finale, krijgt ook de schrijver zelf een rolletje in het boek.

“Vreemd eigenlijk, hoe schoonheid te vinden was in verdriet en teleurstelling en rouw. Alsof mineur mooier is dan majeur. Wellicht werd geluk overschat, ging het daar in het leven niet primair om. Het geluk hield je aan de oppervlakte, terwijl het verdriet je de diepte in trok. En in de diepte vond je mogelijk een grote rijkdom; als je mazzel had tenminste, want het was ook gevaarlijk daar beneden.”

Tragikomische totaalroman

Eppo Leon schreef met Klimaatcantate een tragikomische totaalroman over liefde, vriendschap, muziek, kunst, ouderschap en klimaatverandering. Het eindresultaat is een origineel en intrigerend verhaal over ambitie en doorzettingsvermogen, of het gebrek daaraan. Over de tragiek van het ouder worden en de vergankelijkheid van het leven en de kunst. Je kunt Klimaatcantate lezen als een satire op De Ontdekking van de hemel van Harry Mulisch of als een postmoderne metaroman over de staat van onze wereld. Het is in elk geval duidelijk dat deze schrijver bruist van de goede ideeën. De compositie van het boek is indrukwekkend, de uitwerking is niet overal even geslaagd. Toch is Klimaatcantate een ingenieus debuut, een tour de force die je als lezer vaak weet te verrassen.

“Wat de liefde betreft zag ze in Quinta veel van zichzelf terug. Allebei waren ze vooral op hun eigen leven gericht en absoluut niet bereid zich voor een man weg te cijferen. Allebei hadden ze niet zoveel met kinderen. Je zou het egoïstisch kunnen noemen, maar Pauline sprak liever over spiritueel realisme – over je blik verruimen in plaats van vernauwen. Het maakte je autonoom maar ook eenzaam.”

2023 – Atlas Contact – 352 blz. 

Perron Europa | Bart Giepmans & Bonita van Lier

Waardering: 4.5 uit 5.

Reizen met de trein is opnieuw in opmars. Steeds meer mensen laten de auto of het vliegtuig links liggen en kiezen bewust voor een treinreis. Bart Giepmans en Bonita van Lier zoeven al tientallen jaren over het spoor kriskras door Europa. Ze zijn de bezielers van Railtripping, een website vol tips over duurzame treinreizen in Europa. Met Perron Europa schreven ze een boek voor iedereen die graag met de trein op reis wil, een inspirerende en praktische gids waarin slow travel centraal staat.

Praktische tips

Als beginnende treinreiziger weet je vaak niet hoe je aan je reis moet beginnen. De auteurs delen in het eerste deel van hun boek dan ook enkele praktische tips die je zeker op weg zullen helpen: Hoe plan ik mijn route? Waar koop ik mijn tickets? Hoe werkt de Interrail Pas? Ze staan ook stil bij de voordelen van reizen met de trein. Uiteraard is een treinreis veel duurzamer dan een vliegreis, maar er zijn ook andere voordelen waar je misschien niet direct aan denkt. Zo zie je het landschap langzaam aan je voorbijtrekken en kun je de tijd nemen om te relaxen. De meeste stations liggen ook in het stadscentrum, waardoor je meteen het hart van de stad induikt. Geen gedoe met bagage, geen uren vooraf aanwezig zijn in het station,… Een treinreis geeft rust!

Inspirerende routes

Het tweede en belangrijkste deel van het boek bestaat uit allerhande inspirerende reisverhalen. De auteurs delen hun favoriete treinroutes. Alle routes starten in België (Brussel) of Nederland (Amsterdam) en zijn thematisch ingedeeld. Je kunt met de trein op citytrip, maar evengoed reis je naar de bergen of het water, naar de randen van het continent of door de geschiedenis. Dankzij de levendige beschrijvingen brengen de auteurs de bestemmingen tot leven. Je krijgt meteen zin om op reis te vertrekken. Bij elke route staan er prachtige foto’s die je doen watertanden. Op het einde van elk verhaal vind je nog wat praktische info terug. Je komt bijvoorbeeld te weten hoeveel dagen je voor de route moet uittrekken en of je vooraf een zitje moet reserveren.

Slow travel

Perron Europa is een schitterend boek voor wie graag wat meer met de trein wil reizen en op die manier zijn CO2-voetafdruk wil verkleinen. De trein heeft de wind in de zeilen. De auteurs spelen hier handig op in door de vele voordelen en mogelijkheden van het reizen per spoor in de verf te zetten. Het aanbod aan reizen is al even origineel als divers. Met een boemeltreintje door de Schotse hooglanden of met een hogesnelheidstrein naar het zuiden van het continent. Met de nachttrein naar Oostenrijk of railtrippen naar de poolcirkel. Perron Europa staat boordevol leuke tips en tot de verbeelding sprekende reisverhalen om bij weg te dromen. Kortom, perfect leesvoer voor iedereen met een hart voor slow travel.

Verder lezen?
  • Wil je na het lezen van Perron Europa nog meer over dit onderwerp te weten komen? Dan is het boek Treinreizen in Europa van Lonely Planet zeker een aanrader. Naast railtripping is ook Seat 61 een interessante website die je inwijdt in de wondere wereld van het treinreizen.
  • Ook zo’n fan van reisboeken? We hebben de mooiste reisboeken alvast voor jou op een rijtje gezet.

2022 – Uitgeverij Fjord – 304 blz.

Citytrip Lille (Rijsel): 10 leuke tips

Lille (Rijsel in het Nederlands) is de ideale bestemming voor een weekendje weg. Het is een veelzijdige stad boordevol troeven voor foodies, cultuurliefhebbers, fashionista’s en architectuurfanaten. We nemen je mee van het charmante oude centrum met z’n prachtige Vlaamse architectuur naar het kleurrijke Wazemmes. Onderweg kom je tal van bijzondere bezienswaardigheden, leuke restaurantjes, lokale hotspots en unieke boetiekjes tegen. De hoofdstad van Frans-Vlaanderen is een bruisende en kosmopolitische stad waar je je geen seconde verveelt. In dit artikel deel ik tien leuke tips voor een boeiende citytrip naar Lille.

1. Architecturale parels

De Place du Général de Gaulle of de Grand Place is de perfecte startplaats voor je ontdekkingstocht door Lille. Rondom dit centrale plein prijken enkele unieke architecturale parels zoals de Vieille Bourse. De oude beurs dateert uit de 17e eeuw en bestaat uit 24 identieke handelswoningen in Vlaamse stijl. Het gebouw werd in het verleden ingepalmd door kooplieden en industriëlen. Vandaag kun je op het binnenplein oude boeken en prentkaarten kopen of een spelletje schaak spelen (en in de zomer zelfs de tango dansen). Het binnenplein van de oude beurs verbindt de Grand Place met de Place de l’Opéra. Ook hier bewonder je enkele oogstrelende gebouwen zoals de opera of het nieuwe beursgebouw met z’n karakteristieke klokkentoren.

Citytrip Lille
Vieille Bourse
2. Verdwalen in Vieux-Lille

Vieux-Lille is het historisch centrum van de stad. In deze charmante wijk kun je heerlijk verdwalen in geplaveide straatjes met prachtige oude herenhuizen. In Vieux-Lille struikel je over de gezellige restaurantjes, hippe winkels en nostalgische patisserie- en delicatessenzaken. Aan patisserie Méert in de Rue Esquermoise staan de mensen vaak in de rij aan te schuiven voor hun onweerstaanbare vanillewafeltjes. In de Rue de la Monnaie zie je de patissiers van Aux Merveilleux de Fred live aan het werk. Laat je betoveren door hun merenguegebakje, beroemd van hier tot in Tokyo! Het mooiste straatje van Vieux-Lille is de Rue des Vieux-Murs, ofwel de Passage des Arts, een verwijzing naar de vele kunstgalerijen. Lill’Art Gallery is veruit de leukste en meest vernieuwende in de rij als je het ons vraagt. In dit autovrije straatje ontdek je ook enkele superfijne horecazaken zoals Les Frères Pinard (wijnbar) of Tamper! (koffiebar).

Citytrip Lille
Rue des Vieux Murs
3. Australisch ontbijt aan de kathedraal

Aan de schilderachtige Place aux Oignons wandel je via een klein steegje naar de Cathédrale Notre-Dame de la Treille. De moderne (en controversiële) voorgevel van deze neogotische kathedraal spreekt misschien niet direct tot de verbeelding, toch moet je absoluut naar binnen. Neem een kijkje in de rijkelijk versierde kapellen met prachtige mozaïeken. Daarna geniet je in de schaduw van de kathedraal bij Paddo Café van een kop koffie en all day breakfast in Australische stijl. Een vleugje Sydney in het (soms) regenachtige Lille dus. Gluur ook even aan de achterzijde van de kathedraal naar het smalste huisje van de stad.

Cathédrale Notre-Dame de la Treille
4. Bijzondere winkeltjes

Lille is een paradijs voor shoppinglovers. Voor de grote ketens en bekende merken kun je terecht in winkelcentrum Euralille of in de autovrije winkelstraten Rue Neuve en Rue de Béthune. De meest bijzondere winkeltjes vind je echter in de pittoreske straten van Vieux-Lille. Enkele favorieten: Ellen Desforges (Japans textiel, keramiek en servies), Memento Mori (hippe designobjecten en woondecoratie) en Mouflette (leuke cadeaus voor jong en oud). Nieuwe outfit nodig? Bij Au Bonheur de Sophie shop je damesmode. De nadruk ligt op kleine en vaak ook onbekendere merken. Les Intrépides Concept Store is een eigentijdse winkel met duurzame kledij, schoenen en gadgets speciaal voor mannen. Tot slot is ook Tilt Vintage in de Rue de la Clef een aanrader. In deze mooi ingerichte winkel koop je originele vintage kledingstukken voor hem en haar.

Ellen Desforges
5. Wandelen in de groene long van Lille

Het Parc de la Citadelle is de groene long van Lille, een oase van rust op een boogscheut van het centrum van de stad. Middenin het park ligt een stervormige citadel uit de 17e eeuw die nog steeds wordt gebruikt door het Franse leger. Het grote bosrijke park is de favoriete plek van vele locals om te wandelen, joggen, of picknicken. In de zomermaanden kun je een drankje nuttigen op het zonnige terras van Le Quartier Libre. Het Citadelpark is ook de thuishaven van de Zoo de Lille, een kleinschalige dierentuin die je voor een klein prijsje bezoekt. Je ontmoet er onder meer de rode panda en de witte neushoorn, maar ook koddige aapjes en tropische vogels.

Zoo de Lille
Zoo de Lille
6. Culinaire wereldreis

Dat je in Lille uitstekend kunt tafelen weten we al lang. In de Rue de Gand, het culinaire hart van de stad, vind je een breed scala aan bars en restaurants. Naast traditionele streekgerechten in ouderwetse estaminets proef je hier ook van de Griekse, Japanse of Braziliaanse keuken. We lichten er nog graag een van onze favoriete adresjes uit: Comptoir 44. In deze gezellige bistro geniet je van seizoensgebonden creaties op basis van Franse topproducten. Bovendien is ook de wijnkaart dik in orde. Vlakbij, op de Place Louise-de-Bettignies, ligt het kleurrijke en informele Tigermilk, the place to be voor Latijns-Amerikaanse streetfood! Bij Papà Raffaele eet je verrukkelijke pizza’s gebakken in een traditionele houtoven. Reserveren is hier niet mogelijk en dat verklaart meteen de lange wachtrijen voor dit hippe zaakje.

Papà Raffaele
7. Euralille

Euralille is een hypermoderne zakenwijk ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas. De wijk herbergt een enorm winkelcentrum, een belangrijke transporthub (TGV-station Lille-Europe) en tal van futuristische wolkenkrabbers zoals de karakteristieke Tour de Lille (die een skischoen moet voorstellen). Euralille is ook een wijk die kunst en cultuur omarmt. Les Tulipes de Shangri-La is een kleurrijk kunstwerk in het hart van Euralille. Het tulpenboeket is 7 meter hoog en kwam tot stand naar aanleiding van de benoeming van Lille tot culturele hoofdstad van Europa in 2004. In Le Tripostal zijn er regelmatig tentoonstellingen voor liefhebbers van hedendaagse kunst. Een concert meepikken kan dan weer in L’Aéronef. Voor een mooi zicht op deze wijk vanuit de hoogte moet je even binnenwippen bij , de eerste echte rooftopbar van Lille. Je nipt er van een originele cocktail terwijl je geniet van een panoramisch zicht op de stad.

Les Tulipes de Shangri-La & La Botte
8. Dino’s & schone kunst

Lille is een fantastische stad voor museumliefhebbers. In het Musée d’Histoire Naturelle wandel je tussen gigantische dinosaurussen, opgezette dieren en levende insecten. Het natuurhistorisch museum herbergt ook een indrukwekkende collectie fossielen, gesteenten en mineralen. Je leert er alles over de geschiedenis van onze planeet en haar fauna en flora. Een leuk museum én ook voor kinderen een dikke aanrader! In het Palais des Beaux-Arts, een van de grootste en belangrijkste kunstmusea van Frankrijk, maak je een boeiende reis door de geschiedenis. In dit statige kunstenpaleis ontdek je de werken van grote kunstenaars als Rubens, Rembrandt, Van Gogh, Monet en Rodin. Na je bezoek kun je nog even snuisteren in de prachtige museumshop.

Musée d’Histoire Naturelle
9. Parijs van het noorden

Het Belfort van Lille is het hoogste burgerbelfort van Europa. Beklim de 104 meter hoge toren voor een onvergetelijk uitzicht over de stad. Lille staat bekend als het Parijs van het noorden. Als je onder de Porte de Paris (een magnifieke triomfboog uit de 17e eeuw) wandelt waan je je zo in de Franse hoofdstad. Langs de Boulevard Jean-Baptiste Lebas ligt Gare Saint Sauveur, een oud goederenstation dat is omgetoverd tot bruisend cultuurcentrum. Daarna kun je een frisse neus halen in Parc Jean-Baptiste Lebas, een modern stadspark met een opvallende rode omheining. Je honger en dorst stillen kan bij Britney. In deze eigentijdse vrolijke zaak kies je gerechten om te delen vanop een van de 450 gekleurde panelen. Op de drankkaart vind je naast lokale biertjes ook een mooie selectie natuurwijnen.

Citytrip Lille
Hôtel de Ville + Belfort
10. Kleurrijk Wazemmes

Wazemmes is een kleurrijke volkswijk met een multicultureel karakter en een heerlijk bohemiensfeertje. De belangrijkste trekpleister is de Marché de Wazemmes. Elke dinsdag, donderdag en zondag ben je welkom op de Place de la Nouvelle Aventure voor een van de grootste openluchtmarkten van Frankrijk. Snuif de unieke volkse sfeer op en laat je verleiden door de lokale en exotische producten van de enthousiaste marktkramers. Geen marktdag? Niet getreurd, de overdekte markthal is dagelijks geopend. Je koopt er allerhande voedingswaren of proeft er streetfood aan een van de gezellige eetkraampjes. Canard Street is alvast een lekkere tip. Wazemmes is ook de ideale wijk om streetart te spotten tijdens je citytrip Lille. Op de website van de toeristische dienst staat een kaartje zodat je gemakkelijk de mooiste murals kunt opsporen en onderweg niet verdwaalt.

Citytrip Lille
Streetart in Wazemmes
Citytrip Lille praktisch
  • Lille is gemakkelijk te bereiken met de trein. Er zijn twee stations (Gare Lille-Flandres en Gare Lille-Europe) op wandelafstand van het stadscentrum. Lille is niet zo groot en verken je dus best te voet. Soms kan de metro echter wel handig zijn. Lille beschikt over een modern metronetwerk (de besturing gebeurt volledig automatisch, zonder bestuurders) met twee lijnen. De tarieven en dienstregeling vind je terug op de website van ilevia.
  • Voor Lille trek je bij voorkeur twee dagen uit. Nood aan een langere vakantie? Rondom Lille liggen nog enkele interessante steden zoals Roubaix en Tourcoing waar je tal van culturele hotspots ontdekt. Je citytrip naar Lille is natuurlijk ook perfect combineerbaar met een bezoek aan het West-Vlaamse Kortrijk (onze magnifieke thuisstad).
  • Op zoek naar een leuk hotel om te overnachten tijdens je citytrip naar Lille? Wij zijn alvast fan van OKKO. Dit viersterrenhotel heeft een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Het hotel is bovendien zeer centraal gelegen in het winkelwandelgebied en op enkele minuten wandelen van de Grand Place en Vieux-Lille. Dankzij de gezellige lounge voel je je meteen thuis in OKKO.
  • In mijn reisgids time to momo Lille + Kortrijk deel ik nog veel meer praktische tips en leuke adresjes. De gids bevat verschillende routes waarmee je in je eigen tempo Lille, Kortrijk en de omliggende regio verkent. Tot slot schreef ik speciaal voor foodies een blog met onze favoriete culinaire adresjes in Lille.

Het schaarse licht | Nino Haratischwili

Waardering: 5 uit 5.

Nino Haratischwili (1983) is een Georgische schrijfster en regisseur. Ze groeide op in Tbilisi en woont nu in Hamburg. Ze schrijft zowel romans als toneelteksten, in het Duits en het Georgisch. Haratischwili is vooral bekend van haar wereldwijde bestseller Het achtste leven, een vuistdikke familiekroniek waarin ze de geschiedenis van de Sovjet-Unie onder de loep neemt. Het schaarse licht is haar derde roman die in het Nederlands vertaald is. Hierin volgt Haratischwili vier vriendinnen die hun weg zoeken in het Georgië van de jaren 90.

Vriendschap

Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie eind jaren 80 breekt er chaos uit in de kersverse onafhankelijke staat Georgië. In hoofdstad Tbilisi sluiten vier jonge meisjes vriendschap. Dina is de dapperste van het gezelschap. Ze is avontuurlijk, energiek en heeft een onverwoestbare vrijheidsdrang. Als jonge vrouw trekt ze naar het bezette Abchazië en maakt ze naam als oorlogsfotografe. Ira is de intelligentste van het viertal. Ze gaat in de Verenigde Staten studeren en groeit uit tot een succesvol advocate. De dromerige Nene maakt deel uit van een machtige misdaadfamilie. Ze wordt door haar oom uitgehuwelijkt aan een zakenpartner van de familie, maar spreekt in het geheim af met haar geliefde. Keto is de verteller van het verhaal. Ze probeert de groep samen te houden en neemt vaak tevergeefs de rol van bemiddelaar op zich. Als kunstrestaurateur reist ze Europa rond en vestigt zich uiteindelijk in Duitsland.

“Ik was niets van dat alles en toch werd ik heen en weer geslingerd tussen Dina’s vrijheidsdrang, Ira’s verstandigheid en Nene’s gedroom, en zo was mij in die constellatie vanaf het begin de rol toebedeeld van bemiddelaar, van verzoener, alsof het mijn taak was om onze vriendschap in evenwicht te houden.”

Brussel

Keto, Ira en Nene ontmoeten elkaar opnieuw in 2019 in Brussel op een fototentoonstelling van hun inmiddels overleden vriendin Dina. Aan de hand van Dina’s foto’s duik je dieper in het verleden van de vriendinnen. Elke foto brengt een herinnering naar boven, de ene al pijnlijker dan de andere. Haratischwili switcht gezwind tussen heden en verleden, ze laat je reizen door tijd en ruimte. Ze focust op de explosieve situatie in Georgië tijdens de jaren 90, maar als lezer trek je algauw parallellen met de huidige oorlog in Oekraïne. Het maakt van Het schaarse licht een actuele en urgente roman over de zinloosheid van oorlog en geweld.

“Haar foto’s hebben dit licht nodig, dit geheimzinnige, bijna aarzelende licht, dat haar talent onderstreept, het indringende zwart-wit van de foto’s benadrukt, de helderheid en onverbiddelijkheid, die niet om een felle belichting vragen maar ook vanuit de halfschaduw tot de toeschouwer spreken en vanuit de duisternis kunnen stralen.”

Duistere verslaving

Het schaarse licht is niet het soort roman waar je vrolijk van wordt. Zelfmutilatie, oorlog, bendegeweld en verslaving zijn maar enkele van de thema’s die in het boek voorkomen. Haratischwili neemt je mee naar een duistere en gevaarlijke wereld waar jongeren ten onder gaan aan heroïne of omkomen in een wrede oorlog. Laat je hier niet door afschrikken, want gelukkig werpt de auteur ook haar licht op de schoonheid van kunst, de kracht van vriendschap en onvoorwaardelijke liefde. Bovendien kun je je laven aan de wondermooie zinnen en metaforen die Haratischwili uit haar pen schudt.

“Ik snakte naar een adempauze, ik klampte me vast aan de traagheid van de stille zomerdagen. Ik verzamelde ze in mijn vuist, snoof ze op, laafde me eraan, ik had ze nodig als reserve voor de herfst, ik had ze nodig in de strijd tegen mezelf, tegen het kwellende verlangen om mezelf te snijden. Ze waren het medicijn tegen die verleidelijke duistere verslaving.”

Vleugelloze engelen

Haratischwili schept levensechte personages die onder je huid kruipen. Ze besteedt ook veel aandacht aan de onderlinge relaties tussen de personages. De nadruk ligt niet enkel op de vriendschap tussen de vier jonge vrouwen, maar ook op de verhoudingen met de mannen in hun leven (broers, vaders, vrienden en geliefden). Keer op keer dreigen de vrouwen het slachtoffer te worden van de geldingsdrang van de mannen. Dit komt het sterkst tot uiting in het jarenlange conflict tussen Rati en Tsotne, die beiden het hart van Dina proberen te veroveren. Wat Dina, Keto, Nene en Ira echter zo bijzonder maakt is dat ze elk op hun manier hun leven in handen proberen te nemen. Ze vechten terug, nemen wraak en zoeken hun eigen weg in de liefde.

“In onze stad waren de meisjes poezelig en ragfijn, ze waren gemaakt om aan de eer van hun man te weven en warm brood voor hem te bakken, ze waren er om zijn verwachtingen te weerspiegelen. In onze stad waren de meisjes goudvissen, waarvoor de jongens een aquarium moesten bouwen om er hun allerliefste vissen in te laten zwemmen. In onze stad waren de meisjes vleugelloze engelen, aan dunne draadjes vastgehouden door moeders, tantes en grootmoeders, die vroeger ook niet weg mochten vliegen.”

Vertelkracht

Met Het schaarse licht trakteert Nino Haratischwili haar lezers op een epische roman waarin heden en verleden elkaar ontmoeten. Haar vertelkracht is onuitputtelijk, haar personages zijn onvergetelijk. Met ogenschijnlijk gemak weeft Haratischwili historische gebeurtenissen en persoonlijke verhalen aan elkaar. Het schaarse licht is een verslavend boek dat je vaak naar adem doet happen en moeilijk kunt wegleggen. Het is Haratischwili’s meest persoonlijke roman tot nu toe. Na Het achtste leven en De kat en de generaal toverde ze opnieuw een meesterwerk uit haar hoed.

“We pokerden met de tijd en vroegen om uitstel. We paaiden de afgematte, stoffige hemel boven ons hoofd. We schonken vreugde en deden of we weer kinderen waren. We fladderden als gespikkelde vlinders over onze zorgen heen. We schudden alle pijn van ons af, zoals een natte hond waterdruppels afschudt. We staken onze tong uit naar het lot. We kusten nog steeds het ongeluk.”

2022 – Meridiaan Uitgevers – 780 blz. – Vertaling: Elly Schippers en Jantsje Post