Buitenleven | Nina Polak

Waardering: 4 uit 5.

Nina Polak (1986) is een Nederlandse auteur die zowel fictie als non-fictie schrijft. Ze is redacteur bij De Correspondent en debuteerde als romanschrijver in 2014 met We zullen niet te pletter slaan. In 2018 verscheen haar tweede roman Gebrek is een groot woord. In 2022 volgde haar derde roman Buitenleven, over een koppel dertigers die de stad ontvlucht en het geluk gaat zoeken op het Nederlandse platteland.

Gehaaste harten

Rivka en Esse nemen hun toevlucht tot Onderweer, een klein dorpje in het uitgestrekte noorden van Nederland. De vrouwen hopen er rust en stabiliteit te vinden. Rivka is een echt stadsmens, een schrijfster wiens carrière in het slop zit. Ze zet haar schrijftafel neer in de schuur achteraan de tuin en hoopt dat de natuur haar creativiteit zal aanwakkeren. Haar vriendin Esse is een ex-topsportster en hobbyfotografe die als basketbalcoach aan de slag gaat in de provinciehoofstad. Ze traint er de veertienjarige meisjes van het selectieteam. Het stel hoopt te aarden op het platteland, maar al snel blijkt dat het buitenleven op elk van hen een andere uitwerking heeft.

“Ze woonden nu hier, hoog in het noorden, waar je op goede dagen de zee rook. Het huis was niet groot, maar de diepe tuin was een sappig stuk toekomst. Vrede, hadden ze meteen in die tuin gezien, mogelijkheden. Hun gehaaste harten begonnen er kalm en krachtig van te kloppen.”

Donkere stroom

De idylle verdwijnt als sneeuw voor de zon als blijkt dat het Pieterpad, een populair wandelpad, langs hun woning loopt. Blijkbaar wonen ze toch niet zo afgezonderd als gehoopt. De relatie tussen Rivka en Esse komt onder druk te staan wanneer de flamboyante tv-psychiater Eva Alta in hun leven verschijnt. Terwijl de mentaal fragiele Esse zich helemaal openstelt voor de psychiater, neemt Rivka een kritische en soms ronduit vijandige houding aan. Ze leren ook de andere kant van het gemoedelijke dorpsleven kennen als ze als lesbisch koppel te kampen krijgen met vooroordelen en onverdraagzaamheid.

“Vroeg of laat moest iets de kwetsbare vreugde doorbreken, zo ging het nu eenmaal; tegenover het onversneden geluk dat Esse kon uitstralen, die volstrekte openheid voor alles wat zinderde, stond een donkere stroom van zorgen die uit zijn oevers kon treden.”

Stadsvlucht

Polak schrijft scherp en snedig over de tegenstellingen tussen stad en platteland. In een realistische, licht ironische stijl neemt ze het fenomeen van de stadsvlucht onder de loep. Ze schetst een mooi beeld van de moderne stadsmens die snakt naar de rust en stilte van de natuur. Polak slaagt er ook uitstekend in om de liefde tussen Rivka en Esse te fileren. Soms dreigt ze in clichés te vervallen, maar dan tovert ze weer enkele prachtzinnen uit haar pen waardoor je haar meteen vergeeft. Hoewel het verhaal soms wat vaart mist, beschrijft Polak met verve de gespannen verhoudingen tussen Rivka, Esse en Eva. Haar personages zijn geen karikaturen, maar mensen van vlees en bloed met gekwetste ego’s en jaloerse trekjes.

“Of het de leeftijd was, of dat onheilsgevoel dat iedereen tegenwoordig van tijd tot tijd bezocht, wist ze niet, maar ze zag haar vrienden bij bosjes troost zoeken in het groen. Die vrienden zetten hun balkons vol planten, lazen bomenboeken, hesen zich in waterdichte kleding van duurzame merken, kochten vederlichte fietsen en gingen onwennig de paden op. Ze boekten wandelreizen naar desolate heuvellanden, sliepen onder de sterren. Dat leverde een combinatie van afzien en overgave op, van presteren en accepteren.”

Sprankelende zinnen

Nina Polak schreef met Buitenleven een eigenzinnige en gelaagde roman vol sprankelende zinnen en filosofische beschouwingen over de natuur. Polak heeft een aangename schrijfstijl. Haar scherpe observaties, pittige dialogen en gevoel voor humor zorgen voor een fijne leeservaring. Buitenleven is een eigentijdse roman die je doet nadenken over de huidige tijdsgeest, over relaties en de zoektocht naar de plek waar je thuishoort. Naast de inhoud is ook de verpakking meer dan geslaagd: alleen al voor de prachtige cover wil je Buitenleven in je boekenkast laten kamperen.

“Esse en zij vonden elkaar in de wens om dingen op hun beloop te laten. Dat beloop, vermoedden ze, zou het beter doen als het niet steeds verstrikt raakte in de kakafonie van de stad. Het beloop had ruimte nodig om zich uit te rekken, stilte om zich hoorbaar te maken en een paar bomen om zich mee te meten.”

2022 – Uitgeverij Prometheus – 238 blz.

Yalo Urban Boutique Hotel | Stijlvol overnachten in Gent

In 2021 opende in Gent het Yalo Urban Boutique Hotel, een kosmopolitisch viersterrenhotel in het hart van de stad. Yalo (een Gentse samenvoeging van ja en hallo) staat voor een bijzonder totaalconcept waar je kunt slapen, vergaderen, eten, drinken en feesten. Je komt er voor het sprankelende interieur, maar ook voor de beleving. Het hotel heeft een eigentijdse uitstraling met veel oog voor detail. Alles klopt: van de centrale wijn- en cocktailbar tot de flitsende discotoiletten. Wil je stijlvol overnachten in Gent? Boek dan een weekendje in het Yalo Urban Boutique Hotel.

De kamers

Yalo herbergt 92 mooi ingerichte designkamers. Elke kamer beschikt over een comfortabele boxspring, een televisie met Chromecast-functie en een vintage usb-radio of platenspeler. Naargelang je wensen en budget maak je een keuze uit een van de diverse kamertypes (met of zonder zicht, met of zonder terras,…). Wij sliepen in een not-so-standard room. Liever wat groter of luxueuzer? Ga dan voor een suite of penthouse. Elke kamer is sowieso de moeite waard en staat vol leuke boeken en originele en hippe designspullen.

Not-so-standard-room

Restaurant & bar

Het pronkstuk van Yalo is ongetwijfeld de spectaculaire serre waar je de hele dag door terecht kunt. Je vindt er een trendy restaurant en bar waar ook de locals graag vertoeven. ’s Morgens kun je aanschuiven aan het ontbijtbuffet. Later op de dag ben je welkom voor een lekkere lunch of een kop koffie. Verder is Yalo the place to be voor fancy cocktails en bar bites. Je proeft er ook lokale wijntjes van wijndomein Nobel uit Lochristi. Het restaurant serveert dan weer shared plates en klassiekers met een twist. Reserveer tijdig als je zeker wil zijn van een tafeltje in het restaurant. Toen wij in juli 2022 in Yalo verbleven was de rooftopbar nog in aanbouw. Een goede reden om nog eens terug te gaan!

De bar

De omgeving

Yalo is de ideale uitvalsbasis om Gent te verkennen. Dankzij de centrale ligging van het hotel kun je de leukste plekjes van Gent gemakkelijk te voet bereiken. Naast boeiende musea, historische gebouwen, gezellige geplaveide straatjes en toffe winkeltjes vind je in Gent ook tal van hippe kroegen en eettentjes. Vlakbij het hotel, in de Vlaanderenstraat, ligt flashy cocktailbar Fugazi. Bij wijnbar Ona proef je karaktervolle wijnen, al dan niet vergezeld van een heerlijk tapasplankje. Er is een ruim aanbod aan biologische wijnen per glas. Reis je naar Gent in de zomer? Maak dan je keuze uit een van de vele zomerbars. Bij Riviera geniet je van een aperitiefje en lekkere hapjes op een mooi terras langs de Leie.

Sint-Niklaaskerk Gent

Zalige zondag

Na een lekker uitgebreid ontbijt in Yalo kun je op zondag nog even in de Arteveldestad blijven plakken. Een aanrader is de zondagse bloemenmarkt op de Kouter. Het plein staat dan vol met bloemen en planten in alle geuren en kleuren. Fijnproevers verzamelen rond De Blauwe Kiosk voor oesters en champagne. Tijdens de zomermaanden weerklinkt er vaak muziek uit de kiosk op het midden van het plein. Boekenliefhebbers kunnen snuisteren tussen de boeken op de wekelijkse boekenmarkt langs de Ajuinlei en Predikherenlei. De boekenkraampjes langs het water bieden een ruime selectie aan tweedehandse boeken. Je waant je zo in Parijs!

Bloemenmarkt op de Kouter

Yalo praktisch

 • Een kamer reserveren doe je best rechtstreeks via de website van het hotel voor de meest voordelige prijzen. Je hebt de keuze tussen een kamer met of zonder ontbijt. Boek tijdig want het hotel is erg populair. Vergeet ook niet je plekje in het restaurant te boeken als je in Yalo wil tafelen.
 • Yalo bevindt zich op de Brabantdam in het centrum van Gent. Het hotel heeft een ondergrondse parkeergarage. Houd er wel rekening mee dat Yalo in de lage-emissiezone ligt en dat je 26 euro per dag betaalt voor de parking van het hotel.
 • Gelukkig bereik je Yalo ook gemakkelijk met het openbaar vervoer. Neem de trein naar station Gent-Sint-Pieters en spring vervolgens op tram 1 (halte Korte Meer) of tram 2 (halte Vogelmarkt).
 • Zin om nog meer Belgische kunststeden te ontdekken? Combineer dan je trip naar Gent met een bezoek aan Antwerpen of Brugge.

Hard land | Benedict Wells

Waardering: 4.5 uit 5.

Benedict Wells (1984) is een Duits-Zwitserse romanschrijver. Na zijn eindexamen trok hij op negentienjarige leeftijd naar Berlijn om zich volledig aan het schrijven te wijden. Zijn debuut Becks laatste zomer verscheen in 2008 en werd lovend ontvangen. Hij brak internationaal door in 2016 met de bestseller Het einde van de eenzaamheid. In 2021 verscheen Hard land, een ontroerende roman die zich afspeelt in de Verenigde Staten.

Magische zomer

De zomer staat voor de deur in Grady, een klein stadje in Missouri. Sam is vijftien jaar oud. Zijn vader is werkloos, zijn moeder is ernstig ziek. Zijn ouders willen hem naar zijn neven in Kansas sturen, maar Sam zelf verkiest een vakantiebaantje in de plaatselijke bioscoop. Hij maakt er vrienden en wordt verliefd op Kristie. Al in de eerste zin geeft Wells prijs dat Sams moeder die zomer zal overlijden. Tijdens het lezen kruip je in het hoofd van de jonge Sam en reis je rond in zijn angsten en onzekerheden. Met veel inlevingsvermogen beschrijft Wells de magische zomer van Sam en zijn vrienden Cameron, Hightower en Kristie. De eerste verliefdheid, de feestjes, de spannende avonturen,… Je beleeft alles vanop de eerste rij.

“De vierde juni 1985 was zo’n dag waardoor je weer wist hoe mooi een dag kan zijn: de hemel was eindeloos blauw, het zonlicht werd over Missouri uitgegoten, de zomer hing zwaar in de lucht.”

Jaren 80-sfeertje

Wells schrijft helder en filmisch. Het boek leest erg vlot en de taal past perfect bij de leefwereld van een tienerjongen. De auteur creëert personages van vlees en bloed en strooit prachtige beschrijvingen van Grady en omgeving uit zijn pen. Het resultaat is een realistisch en gevoelig verhaal dat je onderdompelt in een heerlijk jaren 80-sfeertje. Wells verwijst vaak naar films en muziek uit die tijd. Er hoort zelfs een fantastische soundtrack bij het boek met nummers van iconen als Bruce Springsteen, Billy Idol en Simple Minds.

“Zo liep ik dus heuvelafwaarts het ingeslapen gat van zeventienduizend inwoners in, langs de huizen van rode baksteen, de ahornbomen en de ouderwetse winkels aan Main Street. Alsof je een ansichtkaart uit de jaren vijftig binnenliep. Grady ligt in de buurt van de rivier de Missouri, omringd door een bos, een meer dat (I shit you not) Lake Virgin heet en talloze tarwe- en roggevelden.”

Volwassen worden

De titel van de roman verwijst naar een dichtbundel die de scholieren van Grady tijdens de literatuurles bespreken. Net zoals de roman gaat ook de dichtbundel over volwassen worden. De gedichten vertellen het verhaal van een jongen die het meer oversteekt en als man terugkomt. Het is de bedoeling dat de leerlingen de geheime boodschap die in de teksten verstopt zit ontcijferen. Er zijn duidelijke parallellen te trekken tussen de dichtbundel en de roman zelf. Net zoals de naamloze held uit de gedichtencyclus maakt Sam een innerlijke reis. Met deze originele vondst geeft Wells Hard land extra diepgang. Op het einde van de roman valt alles dan ook nog eens erg mooi op zijn plaats.

“Kind zijn is een bal opgooien, volwassen worden is het vallen van de bal.”

Onvergetelijke roman

Hard land is een aangrijpende roman over verliefdheid, angst, eenzaamheid, vriendschap en rouw. Het boek staat boordevol prachtige passages en knap geschreven dialogen. Benedict Wells schept levensechte personages met een hoek af. Hij beschrijft haarscherp de weg naar volwassenheid, een rollercoaster van emoties die je als lezer intenst beleeft. Wells is een authentieke schrijver met een unieke stem. Eerder genoot ik al van Het einde van de eenzaamheid. Hard land is opnieuw een voltreffer. Een onvergetelijke coming of age-roman die me nog lang zal bijblijven.

2021 – Meulenhoff – 297 blz. – Vertaling: Gerda Baardman

Het feest van de eeuw | Taylor Jenkins Reid

Waardering: 4 uit 5.

Taylor Jenkins Reid (1983) is een Amerikaanse schrijfster. Na haar studies trok ze naar Los Angeles en werkte ze een tijdje in de filmindustrie. Haar debuutroman Forever, Interupted verscheen in 2013. In 2017 brak ze door met The Seven Husbands of Evelyne Hugo, een indrukwekkende fictieve memoire over een beroemde filmdiva. Twee jaar later verscheen Daisy Jones & The Six, een roman over de opkomst en ondergang van een rockgroep. Malibu Rising uit 2021 is het derde deel in de California dream-reeks. Het feest van de eeuw is de Nederlandse vertaling van deze verleidelijke zomerroman.

Mythische familieverhalen

In Het feest van de eeuw neemt Reid je mee naar de zonovergoten stranden van Malibu. In de zomer van 1983 organiseert model Nina Riva een groot feest voor de Californische jetset. Ze is net gedumpt door haar echtgenoot, een beroemde tennisspeler. Je leert ook Nina’s broers en zus kennen. Jay is een getalenteerde surfer. Hud reist met Jay de wereld rond en vangt z’n kunstjes op de surfplank met z’n camera. De twee broers lijken onafscheidelijk en toch hebben ze beiden iets te verbergen voor elkaar. Kit is de jongste telg van het gezin. Ze is in zichzelf gekeerd en nog volop op zoek naar haar identiteit. Het hele verhaal speelt zich af in 24 uur. Je beleeft de aanloop naar het feest en het feest zelf. Tussen de actuele hoofdstukken door reis je terug in de tijd en ontdek je het verhaal van de ouders van Nina, Jay, Hud en Kit: de dromerige June Costas en de illustere zanger Mick Riva.

“Onze familieverhalen zijn simpele verhalen. Het zijn mythen die we verzinnen over de mensen vóór ons, in een poging onszelf beter te begrijpen.”

Dramatische liefdesgeschiedenis

De twee verhaallijnen passen uitstekend in elkaar. Dankzij de passages die zich afspelen in het verleden leer je de personages beter kennen. Dat geldt vooral voor het gezin Riva. Minpunt is dat er daarnaast nog heel wat nevenpersonages zijn. Bepaalde karakters zijn niet echt uitgewerkt en brengen dus weinig bij aan het verhaal. Daardoor mist het geheel wat diepgang. Het feest van de eeuw gaat in de eerste plaats over familiebanden en de tol van de roem. De dramatische liefdesgeschiedenis van June en Mick heeft een enorme impact op de vier kinderen. Het verleden vormt hen en zorgt ervoor dat ze een stevige onderlinge band ontwikkelen. Ze gaan voor elkaar door het vuur. Nina neemt op een gegeven moment de moederrol op zich en runt ook het familierestaurant. Ze draagt een enorme last op haar schouders. Naarmate het verhaal vordert duik je dieper in de gevoelens en gedachten van de surfende broers en zussen. Eén ding is zeker, je sluit ze sowieso alle vier in je hart.

“June had haar kinderen een doos gegeven die tot de rand toe gevuld was met haar eigen ervaringen, haar eigen schatten en haar eigen verdriet. Haar eigen schuldgevoelens. Triomfen en verliezen, waarden en vooroordelen, plichten en zorgen. En Nina droeg die doos al haar hele leven met zich mee, het volle gewicht ervan. Maar ze begreep ineens dat het niet haar taak was om met die volle doos te blijven rondsjouwen. Het was haar taak om te kijken wat er in die doos zat, om te besluiten wat ze wilde houden en wat ze niet hoefde. Ze moest uit de dingen die ze had geërfd van de mensen vóór haar, datgene nemen wat haar verder zou brengen. En de rest moest ze achterlaten.”

Flitsende schrijfstijl

Reid schrijft vlot en toegankelijk. Ze hanteert een beeldende taal en flitsende schrijfstijl. De plot zit zeer goed in elkaar en leent zich perfect tot een verfilming. Het is dan ook geen verrassing dat er een tv-serie zit aan te komen (streamingdienst Hulu kocht de serierechten). Reid wekt Malibu tot leven met haar prachtige beschrijvingen van de mooie stranden en statige villa’s. Je ziet voor je ogen hoe het vissersdorp doorheen de jaren transformeert tot een populaire trekpleister voor surfers en filmsterren. Surfen speelt een belangrijke rol in het verhaal. Voor Nina, Jay, Hud en Kit heeft surfen een helend effect. De surfplank is meer dan eens hun reddingsboei.

“Kit wist dat je alleen maar een golf kon ontfutselen aan iemand van wie je wist dat hij je later niet genadeloos op je donder zou geven. Want zulke mooi golven zijn zeldzaam. Dat is het punt met het water: je hebt het niet onder controle. Je bent overgeleverd aan de natuur. Daarom voelt surfen ook aan als meer dan alleen maar sport: het lot moet je een handje willen helpen, de oceaan moet je gunstig gezind zijn.”

Verslavende pageturner

Taylor Jenkins Reid schreef met Het feest van de eeuw het ideale zomerboek. Geen hoogstaande literatuur, wel een verslavende pageturner. Wie vertrouwd is met het werk van Reid zal referenties naar haar andere boeken ontdekken. Zo komt het personage van Mick Riva ook voor in De zeven echtgenoten van Evelyne Hugo en in Daisy Jones & The Six. In de California dream-reeks geeft Reid beroemdheden een gezicht en gunt ze haar lezers een blik achter de schermen van een wereld vol glitter en glamour. Het feest van de eeuw is een ontspannende en hartverwarmende roman. Perfect om te lezen op het strand.

2022 – Ambo|Anthos uitgevers – 389 blz. – Vertaling: Marja Borg

Citytrip Den Haag | De tofste tips voor stad en strand

Den Haag is een verrassend veelzijdige bestemming voor een citytrip. De derde grootste stad van Nederland, na Amsterdam en Rotterdam, heeft een uitgesproken internationaal karakter. Er zijn veel ambassades en internationale instellingen. Den Haag is dan ook een multiculturele stad waar heel wat expats wonen en Engels vaak de voertaal is. Het is in elk geval een bruisende bestemming met vele gezichten. Een citytrip Den Haag staat garant voor een perfecte mix van kunst en cultuur, geschiedenis, lekker eten en shoppen. Bovendien ligt Den Haag direct aan zee, dus voor een ontspannende wandeling langs het strand zit je hier ook helemaal goed. Benieuwd naar onze tofste tips voor stad en strand? Je ontdekt ze hieronder.

Haagse skyline

Amsterdam mag dan wel de hoofdstad van Nederland zijn, het koninklijk huis, de regering en het parlement zijn allemaal in Den Haag gevestigd. Het centrum van Den Haag is het politieke hart van de stad. Wandel langs de Hofvijver waar je de mooiste foto’s maakt van de Haagse skyline. Je geniet er van een schitterend zicht op het Binnenhof, een van de oudste parlementsgebouwen van Europa. In het Mauritshuis bewonder je wereldberoemde werken zoals Het meisje met de parel van Vermeer. Vlakbij ligt Schlemmer: een no-nonsense café en restaurant met sfeervolle binnentuin. In Den Haag kun je ook heerlijk winkelen. Slenter door de prachtige overdekte winkelgalerij De Passage met haar sierlijke arcades en koepels. Verdwaal daarna tussen de boeken in boekhandel De Vries Van Stockum op het Spui of zoek de Denneweg op, een van de oudste winkelstraten van de stad.

Hofvijver – Binnenhof

Willem-Alexander & Máxima

De luxueuze winkelstraat Noordeinde maakt deel uit van het Haagse Hofkwartier. In deze koninklijke straat liggen enkele chique modeboetieks waarvan er een aantal hofleverancier zijn. Wie weet loop je tijdens het shoppen wel koningin Máxima tegen het lijf. Verder vind je in Noordeinde enkele leuke kunstgalerieën én de hemelse boekenwinkel Bookstor. In het wondermooie historische pand kun je snuisteren tussen de boeken, maar ook koffie slurpen, cake proeven of een lezing bijwonen. Zoek een plaatsje uit aan het raam of achteraan in de prachtige serre. Piep tussen het winkelen door even bij Paleis Noordeinde, het werkpaleis van koning Willem-Alexander, of kom helemaal tot rust in de Paleistuin. Iets verderop ligt nog een ander beroemd paleis op je te wachten: het Vredespaleis. Het Internationaal Gerechtshof en het Hof van Arbitrage zijn er gevestigd. Je kunt een rondleiding boeken via de website of gewoon het gratis bezoekerscentrum binnenlopen.

Vredespaleis

Terrasjes

De sfeervolle binnenstad van Den Haag ligt bezaaid met gezellige terrasjes. Dat is vooral het geval op het Plein, de Plaats en de Grote Markt. Bij Jamey Bennett ben je aan het juiste adres voor een ontbijt, lunch, diner of gewoon een drankje. Op de menukaart staan verfijnde internationale gerechten. Het restaurant trekt een gemengd publiek aan. Zowel locals, expats als toeristen komen hier graag. Op de schaduwrijke Grote Markt raken de terrassen snel gevuld. Een aanrader is de hippe rooftopbar Bleyenberg, waar je geniet van een drankje en hapje met zicht op Den Haag. De bar is mooi ingericht met veel planten, hoge tafels en knusse zithoeken. Bij trendy cocktailbar Bricks in de Prinsestraat drink je de beste cocktails van de stad. Hongerklop? Trek dan naar de Haagsche Bluf en breng een bezoekje aan de Foodhallen, een culinaire hotspot waar je het lekkerste streetfood uit alle hoeken van de wereld proeft.

Foodhallen

Chinatown & Avenue Culinaire

Via de rijkelijk versierde Chinese toegangspoort in de Wagenstraat (naast de Bijenkorf) wandel je Chinatown Den Haag binnen. Je vindt er tal van Aziatische restaurants en supermarkten. Bij Istana maak je kennis met de lekkerste Indonesische specialiteiten. De keuze is enorm. Ga voor een rames menu of rijsttafel, dan proef je een beetje van alles. Als je de Wagenstraat helemaal afstapt kom je aan de Dunne Bierkade uit. Deze gezellige straat langs een van de mooiste grachten van de stad heeft haar bijnaam ‘Avenue Culinaire’ niet gestolen. Er zijn heel wat leuke restaurantjes en cafés gevestigd langs het water. Biercafé De Paas heeft een ruim assortiment bieren en andere dranken die je bij mooi weer kunt degusteren op de terrasboot.

Biercafé De Paas

Art-nouveau

Het Statenkwartier is een mooie 19e-eeuwse wijk met prachtige huizen in art-nouveaustijl, verschillende ambassades en enkele fantastische musea. In en rond de Frederik Hendriklaan – door locals ‘de Fred’ genoemd – liggen verschillende fraaie winkels. Een ervan is de populaire boekhandel Paagman, met een ruim aanbod boeken in alle mogelijke genres. Grenzend aan het Statenkwartier ligt de elegante wijk Duinoord met haar monumentale herenhuizen. In de Reinkenstraat vind je verschillende leuke winkeltjes en speciaalzaken. Waan je even in het zuiden bij Little Miss Sangria. Je proeft er heerlijk huisgemaakte sangria en kunt er ook een hapje bij eten.

Statenkwartier

Victory Boogie Woogie

Den Haag is de museumstad bij uitstek. Verspreid over de stad vind je meerdere toonaangevende musea. Het Kunstmuseum in het Statenkwartier is een must. Het gele bakstenen gebouw is een ontwerp van architect Berlage. Het museum herbergt een indrukwekkende collectie moderne kunst en bezit veel bekende schilderijen van Mondriaan, waaronder de Victory Boogie Woogie (zijn laatste werk). De ‘wonderkamers’ in het souterrain zijn erg spectaculair. Kinderen, maar ook volwassen, mogen er heerlijk verdwalen tussen de thematische collecties kunst, mode en design. Na het museumbezoek kun je in de museumtuin iets eten. Brasserie Berlage heeft een aantrekkelijke kaart met zowel Franse klassiekers als moderne internationale gerechten. Een heel bijzonder museum is Panorama Mesdag, waar je vanop een platform het indrukwekkende panorama van Scheveningen uit 1880 bewondert. Daarnaast maak je in het kleine museum ook kennis met andere werken uit het oeuvre van kunstschilder Hendrik Willem Mesdag. Er zijn vaak boeiende tijdelijke tentoonstellingen.

Kunstmuseum

Zeehelden

Het Zeeheldenkwartier is ongetwijfeld het hipste stadsdeel van Den Haag. Het is een levendige wijk waar veel jonge, creatieve mensen wonen. Het Anna Paulownaplein is een aangename ontmoetingsplaats vol toffe terrasjes. Op het plein vind je ook de ideale overnachtingsplek tussen stad en strand: La Paulowna Boutique Hotel. Dit kleinschalig hotel biedt fraai ingerichte kamers met comfortabele bedden en uitstekende douches. Het hotel is gevestigd in hetzelfde pand als Bayonne Restobar. Je kunt er ontbijten of je laten verleiden door de Baskische keuken. Aan de overkant van het plein ligt Room waar je geniet van een ontbijt, lunch of diner. Op de kaart staan vooral salades en burgers, maar ook zoete lekkernijen als taartjes en cakes. Reserveer voor ’s avonds een tafeltje bij Gastropub Van Kinsbergen op het mooie Prins Hendrikplein. In deze trendy gastropub is het altijd gezellig druk. Tip: bestel enkele kleine gerechtjes om te delen met je tafelgenoten. In de Piet Heinstraat en de Prins Hendrikstraat vind je tot slot nog enkele fijne designwinkeltjes en delicatessenzaken.

Prins Hendrikplein

De Pier

Den Haag heeft een kustlijn van maar liefst elf kilometer lang. De bekendste en populairste badplaats is Scheveningen. Ooit een klein vissersdorp, nu een toeristische hotspot waar het in de zomer erg druk kan worden. De meeste toeristen beperken zich tot het Noorderstrand en kom je vooral op en rond De Pier tegen. Dit is het kitscherige gedeelte van Scheveningen. Je vindt er een reuzenrad, een surfschool, een hotel, shops, verschillende restaurants en cocktailbars,… Je kunt zelfs bungeejumpen vanaf De Pier. Je komt best vroeg in de ochtend hier naartoe om de grote drukte te vermijden. Maak een wandeling op het strand, geniet van het zicht op het iconische Kurhaus en wandel ook eens onder De Pier om de gekleurde pilaren te bewonderen. Duik daarna het dorp in en ga ontbijten bij Tigershark Coffee.

De Pier

Aloha!

Scheveningen is van oudsher een surfdorp. Snuif de surfcultuur op in hippe zaken als Hart Beach of Aloha. Je kunt er surflessen volgen, rondsnuffelen in de shop, je dorst lessen of je honger stillen. Op het Noorderstrand rijzen de strandpaviljoens als paddenstoelen uit de grond. Keuzestress? Ga naar The Fat Mermaid en bestel de Chef’s Choice, een grote schaal vol kleine hapjes uit de zee en vanop het land. Superlekker! Verder nog in de aanbieding: een gezapige sfeer, uitstekende muziek en een uitgebreide cocktailkaart. Ben je eerder op zoek naar een rustig stukje strand? Wandel dan een eindje verder langs de vissershaven naar het Zuiderstrand. Een verademing!

Aloha

Den Haag praktisch

 • Den Haag is gemakkelijk te bereiken met de trein. Neem een kijkje op de website van de NMBS (als je vanuit België vertrekt) of de Nederlandse Spoorwegen. Zowel het Centraal Station als station Hollands Spoor liggen op een boogscheut van het centrum.
 • In Den Haag kun je gebruikmaken van de bus of de tram. Als je regelmatig het openbaar vervoer gebruikt in Nederland koop je best een OV-chipkaart. Dat kost je 7,50 euro en vervolgens plaats je in het station of op de tram of bus saldo op je kaart.
 • Nog meer toffe adresjes? time to momo Den Haag + Scheveningen is de ideale reisbuddy voor je citytrip Den Haag. Daarnaast vind je nog heel wat tips op de toeristische website van Den Haag.
 • Heb je nog tijd over? Combineer dan je bezoek aan Den Haag met een stedentrip naar Rotterdam.

Ik = cartograaf | Jeroen Theunissen

Waardering: 3.5 uit 5.

Jeroen Theunissen (1977) is een Vlaamse romanschrijver en dichter. In 2004 verscheen zijn debuutroman De onzichtbare. Een jaar later volgde zijn eerste dichtbundel Thuisverlangen. Toen hij een jaar of twintig was vond Jeroen in een reiswinkel een kaart van Europa met langeafstandswandelingen op gemarkeerd. Het inspireerde hem vele jaren later tot een wandeling van zes maanden dwars door het Europese continent. Te voet trok hij van Zuidwest-Ierland naar de Bosporus. Ik = Cartograaf is het verslag van een wandeltocht, en zoveel meer dan dat.

Vlucht

Met Ik = cartograaf schreef Jeroen Theunissen een zeer persoonlijk verhaal. Hij kampt met angstaanvallen en voelt zich gevangen in z’n huwelijk. Dan beslist hij z’n vrouw en twee zonen achter te laten om te gaan wandelen. Een vlucht, zo noemt hij het zelf. Theunissen beschrijft de landschappen waar hij doorheen wandelt, duikt in het vaak duistere verleden van de bijzondere plekken waar hij langskomt en vertelt over de markante figuren die de geschiedenis van Europa hebben gekleurd.

“Kijkend naar de heuvels, wat schapen en enkele ruïneuze cottages voelde ik de opwinding van wie voor langere tijd vertrekt uit de wereld van carrièreplanning, efficiëntie, ondernemerschap en return on investment, op zoek naar eenzaamheid, nutteloosheid, traagheid en romantiek, wolkenvelden, mijmeringen en sterrenhemels, maar ik voelde ook de pijn en de schaamte van wie op de vlucht is.”

Reflectie

Meer dan een klassiek reisverslag is dit boek een eerlijk en meedogenloos zelfportret. Met z’n scherpe pen spaart Theunissen zichzelf niet, maar ook de mensen die hij onderweg ontmoet krijgen ervan langs. Je volgt de schrijver tijdens z’n moeizame zoektocht naar een eigen identiteit. Onderweg reflecteert hij niet alleen over zichzelf, maar ook over het verleden van Europa én over de problemen waar het continent vandaag mee kampt, zoals de klimaatverandering en de vluchtelingencrisis.

“Ik wil anders kijken, andere details waarnemen op een nieuw ritme, ik wil de aandacht terugwinnen die ik in mijn kamer voor een computerscherm voortdurend verloor, de aandacht die constant door een stroom informatie, belevenissen, stress en nonsens, ook door vrienden en familie, door zorgen maar ook door al het goede, gewoon dus door wat men meestal het leven noemt, werd opgeslorpt. Wandelen moet een onderzoek kunnen zijn, een vorm van reflectie.”

Verdwalende cartograaf

Jeroen Theunissen is een uiterst getalenteerd schrijver. Ik = cartograaf staat vol met rake zinnen en treffende observaties. Je volgt de continue gedachtestroom van een zoekende schrijver. Theunissen refereert weleens naar andere wandelboeken van auteurs als Henry David Thoreau en Rebecca Solnit, maar geeft het genre een geheel eigen twist. Ik = cartograaf is een krachtig staaltje literaire non-fictie. Het is een donker, pessimistisch boek dat weinig hoop biedt, een boek om traag te lezen en lang bij stil te staan. Eerlijk, bitter en cynisch, maar wel prachtig geschreven. Theunissen wisselt de stukken over z’n voetreis af met passages waarin hij beschrijft hoe hij een thuis probeert te scheppen voor z’n kinderen. Een slimme keuze die het boek net dat tikkeltje extra geeft.

“Ik hoop dat mijn zonen zichzelf verdwalende cartografen zullen mogen noemen. De weg van begin naar eind is erg direct. Af en toe een korte omweg heeft nog niemand geschaad.”

2022 – De Bezige Bij – 428 blz.

De hoogtepunten van de Vlaamse Ardennen

De Vlaamse Ardennen liggen in het zuiden van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Adembenemende landschappen, gezellige steden met een rijk textiel- en wielerverleden, schilderachtige dorpjes en beboste heuvels. Net zoals zoveel andere wandel- en fietsliefhebbers trekken wij graag naar deze prachtstreek. De hellingen van de Ronde van Vlaanderen bedwingen met je stalen ros, urenlang rondzwerven in de vele bossen, een museum bezoeken of gewoon culinair genieten. Deze regio verveelt nooit. Reis je meer naar de hoogtepunten van de Vlaamse Ardennen?

Wielernostalgie in Oudenaarde

Oudenaarde wordt weleens de parel van de Vlaamse Ardennen genoemd. Deze charmante stad aan de Schelde floreerde volop tussen de 15e en 18e eeuw als Europese koploper in de wandtapijtkunst. In het Museum van Oudenaarde (het MOU) bewonder je enkel schitterende wandkleden. Het museum is gehuisvest in het stadhuis, een prachtig gebouw uit de 16e eeuw in gotische stijl. De Belforttoren van het stadhuis is Unesco Werelderfgoed. Nog op de Markt vind je het Centrum van de Ronde van Vlaanderen. In dit belevingscentrum herbeleef je de mooiste momenten uit de Ronde van Vlaanderen dankzij de unieke archiefbeelden en de memorabilia in de Schatkamer. Je kunt er ook enkele fietsen uittesten en als een echte flandrien de kasseien of hellingen trotseren. Gelukkig zorgt het Peloton Café na je museumbezoek voor de bevoorrading. Verhuis daarna naar eetcafé Martiko voor een frisse pint van brouwerij Roman en verrukkelijke comfortfood.

Markt Oudenaarde

Wandelparadijs

Het glooiende landschap van de Vlaamse Ardennen nodigt uit om te wandelen en te fietsen. De afwisselende Weerwolf Wandelroute (11 km) leidt je door het Brakelbos, het Livierenbos en het Pottelbergbos. Start en finish liggen in La Houppe of Vloesberg, net over de taalgrens. In deze gezellige gemeente kun je je dorst lessen en honger stillen in een van de vier horecazaken. Caplette is de hipste in het rijtje. In de zomer is het zalig vertoeven in de grote tuin. Het eten is er lekker en er zijn regelmatig optredens en feestjes. Een andere fijne wandeling is de Bos t’Ename wandelroute (4,6 km). De wandeling start aan het Provinciaal Archeologisch Museum in Ename en brengt je door het Bos t’Ename, een prachtig stukje natuur dat in 2002 de Vlaamse Monumentenprijs kreeg. Voor wie houdt van een korte, stevige wandeling op grotendeels onverharde wegen.

Panorama – Weerwolf Wandelroute

Dromen tussen de bomen

In de Vlaamse Ardennen zijn er nog veel meer mooie bossen. Twee steken er wat ons betreft bovenuit. Het Muziekbos in Ronse is magnifiek. De naam is afgeleid van het Keltische woord voor moeras en heeft dus niets met muziek te maken. Het bos ligt op de Muziekberg, een 148 meter hoge getuigenheuvel. De Muziekbos Wandelroute (10 km) brengt je langs de mooiste plekjes: de sprookjesachtige Geuzentoren, speelzones voor de kinderen, rustbanken en heerlijke picknickspots. Het Kluisbos is 300 hectare groot en daarmee het grootste bos van de Vlaamse Ardennen. Het bos ligt deels in Vlaanderen en deels in Wallonië. Dankzij de pittige Kluisbos Wandelroute (6,4 km) ontdek je alle hoogtepunten. In Bosbaar, middenin het bos, kom je helemaal tot rust. Je kunt er iets drinken, een hapje eten of een wandeling maken met de ezels Vitelle en Perrier. Wil je dromen tussen de bomen? Boek dan een overnachting in de B&B. Dit staat sowieso nog op onze bucket list! Zowel het Muziekbos als het Kluisbos kleuren in het voorjaar paars. Je hoeft dus niet per se naar het drukbezochte Hallerbos om boshyacinten te spotten.

Boshyacinten Kluisbos

Kunstenaarsdorp Kwaremont

Kwaremont is een deelgemeente van Kluisbergen. Wielerliefhebbers kennen het pittoresk dorpje vooral dankzij de legendarische kuitenbijter uit de Ronde van Vlaanderen: de Oude Kwaremont. Het dorp groeide in de jaren 40 van de vorige eeuw uit tot toevluchtsoord voor kunstenaars. Je begrijpt meteen waarom: de fenomenale uitzichten, de rust en de gemoedelijke sfeer vormden de perfecte inspiratiebronnen voor creatieve zielen. Kunstgalerieën schoten hier in de jaren 70 en 80 als paddenstoelen uit de grond. Vandaag is Kwaremont meer een wielerdorp dan een kunstenaarsdorp. Toch kunnen kunstliefhebbers hier nog altijd parels ontdekken. In de Ommegangstraat vind je Kunstgalerij Malpertuis en in de Ronde van Vlaanderenstraat ligt een galerij met beeldentuin: Beukenhof. Op de top van de Oude Kwaremont geniet je bij restaurant en tearoom In ’t Palet van een snelle hap, een pannenkoek of een uitgebreid diner. Bij zomers weer kun je een tafeltje uitzoeken in de tuin waar je een prachtig zicht hebt op de omliggende heuvels.

Sint-Amanduskerk – Kwaremont

B&B Sett in Horebeke

In de Vlaamse Ardennen liggen heel wat zalige logeeradresjes verscholen. Onze topper? B&B Sett in Horebeke. De broers Thomas en Mathijs en hun partners Nathalie en Oshine verwelkomen je hartelijk in het voormalig landhuis van wielerlegende Peter Van Petegem en z’n vrouw Angelique. De bed & breakfast telt vier kamers. Wij sliepen in Le Flandrien, de oorspronkelijke slaapkamer van Peter Van Petegem. De mooie, ruime kamer heeft een comfortabele boxspring, een minibar en een badkamer met ligbad en douche. Relaxen kan in de wellness met binnenzwembad en Finse sauna of in de ligzetels op het zonneterras. Er is ook een grote tuin met boomgaard. ’s Avonds kun je hier heerlijk tafelen. De uitbaters van de B&B leerden de kneepjes van het vak in verschillende sterrenzaken en verwennen graag je smaakpapillen met een superlekker diner. Bij het ochtendgloren geniet je van een uitgebreid ontbijt met lokale producten en huisgemaakte sappen en confituren.

B&B Sett

Meer ontdekken?

 • Nog meer tips voor een onvergetelijke trip naar de Vlaamse Ardennen vind je op ‘In de Vlaamse Ardennen‘.
 • Op de website van Routen staan er verschillende leuke wandel- en fietsroutes in Oost-Vlaanderen en op deze blog ontdek je onze favoriete wandelingen in de regio.
 • Combineer je ontdekkingstocht langs de hoogtepunten van de Vlaamse Ardennen met een stedentrip naar Gent of Kortrijk.

De mooiste reisboeken voor jou uitgezocht

Speuren naar nieuwe reisbestemmingen en lekker dagdromen over ons volgend avontuur. Reisplannen maken is bijna even plezant als het reizen zelf. Inspiratie vinden we in reisblogs en reismagazines, maar zeker ook in reisboeken. Niks heerlijker dan bladeren in een boek vol adembenemende foto’s en uitnodigende teksten dat ons meeneemt naar onbekende oorden. Benieuwd naar onze favorieten? We hebben de mooiste reisboeken voor jou uitgezocht.

Off the Beaten Track

Elke Salverda en Sarah Reinhoudt van reisplatform Wander-Lust zijn de auteurs van Off the Beaten Track. Zet je schrap voor een verzameling unieke reistips van nationale en internationale fotografen en reisjournalisten. Dit boek daagt je uit om buiten de gebaande paden te treden. Een fantastische aanwinst voor reizigers die graag avontuurlijk reizen.

80 Duurzame Reizen

Lonely Planet laat je Europa verkennen zonder dat je het vliegtuig op moet. In 80 duurzame reizen ontdek je schitterende routes die je met de trein, de fiets of de kajak naar de mooiste plekjes van Europa brengen. Fietsen langs de Rijn of met de trein door de Zwitserse Alpen, duurzaam reizen hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Bij elke tocht staat ook heel wat nuttige informatie vermeld: CO2-voetafdruk, afstanden, reistijden, vervoerskosten,…

Hotel Amour

In Hotel Amour van uitgeverij mo’media ontdek je de favoriete hotels van designers, ontwerpers, foodies, fotografen, reisbloggers, schrijvers en muzikanten. Onder meer chocolatier Dominique Persoone, schrijver Aron Grunberg en modeontwerper Walter van Beirendonck vertellen vol passie over hun lievelingshotel. Er komen maar liefst 101 unieke logeeradressen aan bod, zowel in grote steden als midden in de natuur. Van Antwerpen tot New York, van Marokko tot Zwitserland, van budgetvriendelijk tot luxueus. Voor elk wat wils dus.

Romantisch weekendje weg

In Romantisch weekendje weg, uitgegeven bij Lannoo, neemt auteur Jill Tersago je mee op sleeptouw door vijftien steden in België, Nederland, Engeland en Frankrijk. Naast klassiekers als Parijs en Londen is er ook aandacht voor alternatieve steden als Brighton of Luik. Bij elke bestemming komen volgende rubrieken aan bod: ontbijten & brunchen, lunch, diner, overnachten, shoppen, met twee, leuk om te doen, romantisch plekje, verwennen en bijzondere interieurs. Een fijn boekje boordevol tips voor een romantisch avontuur. De prachtige illustraties van Rena Ortega zijn een leuke extra.

Insta Travel – 75 buitengewone bestemmingen in Europa

In Insta Travel van Kosmos Uitgevers verzamelde Kim van Weering de favoriete Europese reisplekken van Belgische en Nederlandse Instagram travelers. Schattige dorpjes in Frankrijk, natuurpracht in Zwitserland, maar ook bijzondere hotspots in België en Nederland. Het aanbod is heel divers en weet vaak te verrassen.

Roaming America

Professionele reisfotografen Renee en Matthew Hanel nemen je in Roaming America mee op een avontuurlijke roadtrip langs alle Amerikaanse nationale parken. Roaming America is in de eerste plaats een fotoboek met wondermooie natuurfoto’s. Tussendoor ontdek je ook enkele leuke en praktische tips. Wat is onmisbaar op een roadtrip? Waar vind je de beste verblijfplaatsen? Wat zijn de meest onderschatte parken? Een must-have voor elke USA-fan.

Weekenden aan het water

In Weekenden aan het water van uitgeverij Fjord vind je bijzondere hotels, bed & breakfasts en tiny houses aan het water in België en Nederland. De geselecteerde logeeradressen liggen aan zee, of aan een meer of rivier. Bij elk adres staan er ook leuke tips over wat er in de omgeving allemaal te beleven valt: een boottocht, een leuke fietsroute, een gezellig restaurantje. Onmisbaar in je reisbibliotheek!

Little Escapes

Little Escapes van Maartje Diepstraten, reisblogger bij Barts Boekje, is een ode aan het goede leven. Het boek bevat 52 slaapplekken in Vlaanderen en Nederland die samen met drie eet- en drinkadressen in de omgeving een kwartet vormen. Of je nu zin hebt in een weekend aan zee, een citytrip of een terugtrekplek in de natuur, Little Escapes staat vol charmante adressen waar je meteen naartoe wilt reizen. Extra puntjes voor de mooie vormgeving én de verrukkelijke schrijfstijl!

Bruisend Brussel | Tips voor een veelzijdige citytrip

Brussel, de Belgische hoofdstad, is een stad met vele gezichten. Het is een zeer diverse stad met een internationaal karakter. In deze culturele smeltkroes valt heel wat te beleven. We nemen je mee naar de leukste Brusselse wijken en geven je een waslijst aan tips voor een veelzijdige citytrip. Je ontdekt niet enkel de belangrijkste toeristische trekpleisters, maar ook minder bekende buurten, unieke adresjes, knappe musea en mooie parken. Kortom, alles voor een geslaagd weekend naar bruisend Brussel.

Het centrum

Het centrum van Brussel is heel mooi en tegelijk heel toeristisch. Toch mag je deze buurt zeker niet overslaan. Bewonder de prachtige gevels op de Grote Markt en bezoek het beroemde Manneken Pis. In de imposante Sint-Hubertusgalerijen, de eerste overdekte winkelstraten van Europa, kun je shoppen, iets drinken of naar de cinema gaan. Pik een concert mee in de Ancienne Belgique of woon een operavoorstelling bij in De Munt. In het centrum zijn er behoorlijk wat plekken waar je je honger kunt stillen. Vermijd wel de Grote Markt en de Rue des Bouchers, want daar betaal je sowieso veel te veel. In trendy foodmarket Wolf proef je streetfood uit alle windstreken en ter plaatse gebrouwen biertjes. Vlakbij de Beurs ligt Le Cirio, opgericht in 1886. In deze traditionele brasserie serveren ze Belgische klassiekers in een nostalgisch decor. Jacques Brel was er destijds vaste klant.

Wolf

Dansaert- en Kanaalwijk

In en rondom de Antoine Dansaertstraat vind je tal van hippe bars en boetiekjes. Liefhebbers van vintage en design komen hier zeker aan hun trekken. Literatuurhuis Passa Porta heeft een ruim aanbod Nederlands-, Frans- en Engelstalige boeken. Het is een unieke, meertalige plek waar lezers en auteurs elkaar ontmoeten. Er zijn regelmatig lezingen en workshops. Op het Sint-Katelijneplein en de Vismarkt vind je enkele uitstekende visrestaurants. Voor nog meer culinair genot moet je in de Vlaamsesteenweg zijn. Op het einde van de Dansaertstraat, vlakbij het kanaal, ligt een fijn café waar je ook iets kunt eten: Walvis. De Kanaalwijk is een alternatieve én artistieke wijk. Het MIMA, the Millennium Iconoclast Museum of Art, is gevestigd in de voormalige Belle-Vue brouwerij. Je ontdekt er hedendaagse kunst van jonge, eigenzinnige kunstenaars. In 2024 heropent in deze buurt het KANAL-Centre Pompidou. Iets om naar uit te kijken!

Kanaalwijk

Kunst in de stad

Op verschillende plaatsen verspreid over Brussel duiken stripmuren en geniale staaltjes streetart op. Deze vrolijke muurschilderingen fleuren de Brusselse straten op. Aan het begin van de jaren 90 ontstond de eerste stripmuur. Vandaag brengt de striproute je al langs bijna zestig stripmuren. Van Kuifje tot Robbedoes, tijdens een wandeling door Brussel ontmoet je de kleurrijkste figuren uit de (Belgische) striptraditie. Naast een stripparcours beschikt de stad ook over een street art parcours. Via deze route ontdek je de mooiste werken van Brusselse, nationale en internationale artiesten.

Stripmuur in hartje Brussel

Museumwijk

De Kunstberg brengt je van de toeristische benedenstad naar de chique bovenstad. Boven geniet je van een mooi zicht op Brussel. Op en rond de Kunstberg liggen verschillende musea op een zakdoek bij elkaar. Het Muziekinstrumentenmuseum is gehuisvest in een wondermooi art-nouveaugebouw. Kunstliefhebbers zullen zeker en vast hun gading vinden in de Koninklijke Musea voor de Schone Kunsten van België. Op een boogscheut van de Kunstberg ligt het Koninklijk Paleis, het werkpaleis van koning Filip. Aan de overkant kun je een frisse neus halen in het Warandepark. In de zomer zijn hier vaak muziekoptredens.

Koninklijk Paleis

De Marollen

De gezelligste wijk van Brussel? Ongetwijfeld de Marollen. In deze authentieke en tegelijk hippe volkswijk groeide jazzmuzikant Toots Tielemans op. Het is een zeer diverse buurt waar zowel jong als oud zich thuis voelen. Niks heerlijker dan schatten jagen op de dagelijkse vlooienmarkt op het Vossenplein of in een van de vele antiek- en vintagewinkeltjes in de Hoogstraat en de Blaesstraat. Deze stadsbuurt heeft ook een artistiek kantje met enkele originele kunstgalerijen en een hoge concentratie schitterende muurschilderingen. Het skatepark op het Ursulinenplein is de favoriete verzamelplaats van de plaatselijke jeugd. Tot slot vind je hier veel fijne adresjes om een hapje te eten of iets te drinken. Bij Café Le Strof, op de hoek van de Hoogstraat en de Rollebeekstraat, geniet je van livemuziek, een spelletje schaak en perfect gemixte cocktails. Een ideale combinatie!

Rommelmarkt Vossenplein

Onvergetelijke uitzichten

Twee liften in de Marollen verbinden de beneden- met de bovenstad. Vanop het Poelaertplein heb je een prachtig zicht op Brussel, met onder meer het Koningsplein, het Atomium en de Basiliek van Koekelberg. Veel Brusselaars komen hier van de zonsondergang genieten. Op het plein pronkt het gigantische Justitiepaleis met z’n indrukwekkende koepel. Er zijn ook aardig wat rooftopbars in Brussel waar je geniet van een mooi uitzicht. Wij testten Perché Rooftop uit: een cocktailbar met industriële look op het dak van het JAM Hotel in Sint-Gillis. Op de zevende verdieping heb je het beste zicht, twee verdiepingen lager nip je van een sprankelende cocktail aan het zwembad. Boek vooraf als je zeker wilt zijn van een plekje.

Poelaertplein

Windowshoppen & fancy cocktailbars

Bewonder de prachtige etalages van de winkels in de Waterloolaan. Deze drukke straat ligt bezaaid met chique modeboetieks van ontwerpers als Delvaux en Diane von Furstenberg. Gelukkig vind je in de Gulden-Vlieslaan ook enkele shops die je niet zullen ruïneren, zoals Juttu en Zara. De Louizalaan is ook al zo’n winkelparadijs. Na het shoppen kun je in deze straat tot in de late uurtjes blijven plakken. Voor een gastronomisch diner willen we je zeker 65 Degrés aanraden. In dit restaurant werken een tiental gedreven jongeren met autisme of het syndroom van Down. Een mooi, inclusief project waar je verfijnde gerechten proeft in een prachtig kader én gegarandeerd met de glimlach bediend wordt. Voor een afsluitend drankje steek je de straat over naar Alice Cocktail Bar. In deze sfeervolle speakeasy geniet je van heerlijke cocktails in een magnifiek decor.

Alice Cocktail Bar

Veelzijdig Elsene

Elsene is een uitgestrekte gemeente in het zuidoosten van Brussel. Je kunt de gemeente ruwweg in tweeën delen. Ten oosten van de Louizalaan ligt de bruisende Flageywijk, ten westen vind je de trendy Kasteleinswijk. Elsene blinkt, net zoals Brussel in z’n totaliteit, uit in veelzijdigheid: cultuur, natuur, architectuur, shoppen en lekker eten en drinken. Het kan hier allemaal. Op het Flageyplein prijkt het indrukwekkende Flageygebouw in art-decostijl. In deze cultuurtempel staan zowel film- als muziekvoorstellingen op het programma. Nood aan een portie natuur? Maak dan een wandeling langs de vijvers van Elsene of in de Franse tuinen van de Abdij Ter Kameren, een verborgen natuurparel. In de Kasteleinswijk ontdek je dan weer hippe boetiekjes en toffe bars. Ga voor een glaasje wijn in wijnbar Tarzan of degusteer een Brussels biertje in het authentieke Supra Bailly in de Baljuwstraat. Architectuurfanaat? Dan heb je geluk, de mooiste art-nouveaugebouwen liggen hier op je te wachten. En als kers op de kaart is er nog het Hortamuseum, gevestigd in het vroegere huis en atelier van architect Victor Horta.

Vijver – Elsene

Expeditie Robinson

Brussel is een verrassend groene stad. Er zijn verschillende grote parken waar je urenlang in kunt verdwalen. Onze favoriet? Ter Kamerenbos. Deze uitloper van het Zoniënwoud is het ‘Central Park’ van Brussel. Het park ligt aan het einde van de Louizalaan en biedt heel wat ontspanningsmogelijkheden: wandelen in de bossen, fietsen, zonnebaden,… Chalet Robinson is een idyllische lunchspot middenin het park. Met een bootje maak je de oversteek naar een klein eiland waar je geniet van een lekkere brunch, lunch of diner. Het mooie uitzicht krijg je er gratis bij. Vooraf reserveren is wel een must. Een tochtje maken op het meer met een bootje of waterfiets is ook een optie. Vlakbij het park ligt Villa Empain, een pracht van een villa in art-decostijl, waar je regelmatig leuke expo’s kunt bezoeken.

Chalet Robinson

Brussel Praktisch

 • Inspiratie voor onze trip naar bruisend Brussel vonden wij op de website van Visit Brussels en in de reisgids van time to momo.
 • Brussel is heel vlot te bereiken met de trein. Er zijn verschillende grote stations in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, waaronder Brussel-Centraal, Brussel-Noord en Brussel-Zuid (waar de meeste internationale treinen toekomen en vertrekken). De dienstregeling en ticketprijzen staan vermeld op de website van de NMBS.
 • Je verkent de stad best te voet. Voor verdere verplaatsingen kun je gebruikmaken van de metro of de tram. Voor een ritje met de metro heb je de keuze: papieren tickets die je koopt aan het loket of aan een van de verkoopautomaten, of contactloos betalen met je bankkaart of smartphone aan de valideertoestellen in de metrostations (iets goedkoper). Alle info vind je op de website van de MIVB.
 • Overnachten in stijl, dat doe je in het Thon Hotel Bristol Stephanie. Dit kleurrijk viersterrenhotel in de Louizalaan is een absolute aanrader: ruime kamers, supervriendelijk personeel, een elegante bar en een tot in de puntjes verzorgd, uitgebreid ontbijtbuffet.
 • Combineer je uitstap naar bruisend Brussel met een bezoek aan een van de andere Belgische kunststeden: Antwerpen, Brugge of Gent.

Branco & Julia | Gert-Jan van den Bemd

Waardering: 4 uit 5.

Gert-Jan van den Bemd (1964) is een Nederlandse schrijver, beeldend kunstenaar en wetenschapsjournalist. Hij won verschillende prijzen in Vlaanderen en Nederland met zijn korte verhalen, essays en poëzie. In 2018 debuteerde hij als romanschrijver met De verkeerde vriend, een jaar later volgde zijn tweede roman Na de val. In het voorjaar van 2022 verscheen Branco & Julia, een boeiende roman waarin beeldende kunst en literatuur elkaar ontmoeten.

Rommelmarkt

In het eerste deel van het boek maak je kennis met de twee protagonisten in hun thuisland Portugal. Branco is een wat oudere, welgestelde antiekhandelaar, Julia een jonge, talentvolle kunstenares. Hun wegen kruisen elkaar als ze op de Feira da Ladra (een grote rommelmarkt in Lissabon) een oude doos met foto’s ontdekken waarop steeds dezelfde mysterieuze vrouw staat afgebeeld. Branco droomt ervan een roman te schrijven en hij ziet de foto’s als een onmisbare inspiratiebron. Julia wil ze gebruiken voor een reeks portretschilderijen met de vrouw in de hoofdrol.

“Nu was er geen excuus meer. Ik had de tijd, ik had de materialen, niets hield me meer tegen om te gaan schrijven. Er was maar één bezwaar: ik ontbeerde een ongelukkige jeugd, een zwaar leven vol ellende en verdriet, of een onbereikbare liefde. Ik moest het zien te stellen zonder schrijversgoudmijn. Maar goed, ik zag wel hoe het liep.”

Zoektocht

De roman wisselt voortdurend van perspectief tussen Branco en Julia. Beurtelings vertellen ze hun verhaal. Ze komen al snel te weten dat de vrouw op de foto’s Yvette heet en uit de buurt van Parijs afkomstig is. Het leven van Yvette prikkelt hun nieuwsgierigheid. In het tweede deel van het verhaal brengt de flamboyante Valério, die zich profileert als Julia’s manager, de twee hoofdpersonages met elkaar in contact. Samen met Valério reizen ze door Frankrijk en gaan ze op zoek naar de herkomst van de foto’s, een zoektocht die hen naar een klein Frans kustdorpje brengt.

“In hotels, in een vreemde omgeving, word ik altijd overvallen door een gevoel dat ik de controle verlies. Niet bij aankomst, maar bij vertrek. Het gemak waarmee ik ergens gewend raak, staat haaks op het ongemak dat ik ervaar bij het weggaan. Hechten is eenvoudiger dan loslaten.”

Oog voor detail

De sterkte van deze roman schuilt vooral in de ingenieus uitgewerkte plot. Gert-Jan van den Bemd slaagt er uitstekend in om de spanning gestaag op te bouwen. Als lezer wil je voortdurend blijven doorlezen. De auteur schrijft zeer toegankelijk. Hij hanteert een heldere, beeldende schrijfstijl, zonder veel tierlantijntjes. Hij heeft een scherp oog voor detail en werkt zijn personages heel mooi uit. Het zijn twee totaal verschillende karakters die van den Bemd op meesterlijke wijze met elkaar weet te verbinden. De roadtrip door Frankrijk is zowel een fysieke als een innerlijke zoektocht. Beide personages zoeken hun weg in het leven, ze worstelen met hun talenten en tekortkomingen, met het kunstenaars- en schrijversbestaan.

“‘De kleinste verzameling bestaat uit twee elementen,’ zei hij, opnieuw met zijn irritante laat-me-even-uitsprekentoontje. Ik kon me goed indenken waarom hij als leraar was geflopt. ‘Het vinden van een aanvulling geeft in eerste instantie een goed gevoel, want de waarde van de verzameling neemt toe. Aan de andere kant worden de twee elementen die er al waren minder bijzonder. Dat proces herhaalt zich steeds opnieuw, elke aanwinst gaat gepaard met een gevoel van verlies. Dat is de paradox van het verzamelen.'”

Pageturner

Gert-Jan van den Bemd schreef met Branco & Julia een ware pageturner die toch de nodige diepgang heeft. De auteur heeft een unieke stem. In z’n roman reflecteert hij over het schrijverschap en het kunstenaarschap. Hij biedt de lezer een boeiende inkijk in de kunstenaarswereld. Heel gepassioneerd schrijft hij over kunst en literatuur, met de nodige zelfrelativering én een behoorlijke dosis humor. Branco & Julia is een intrigerende, psychologische roman vol rake observaties en sprankelende dialogen die je van begin tot einde in spanning houdt. Een leuke kennismaking met een voor mij nog onbekende schrijver. Benieuwd naar meer!

2022 – Uitgeverij Manteau / Standaard Uitgeverij nv – 264 blz.