Mooi Mechelen: tips voor een gezellige citytrip

Mechelen is een verborgen parel in hartje België, halverwege tussen Brussel en Antwerpen. Het is een mooie stad met een rijke geschiedenis. Mechelen is niet zo groot, maar ademt wel sfeer en gezelligheid uit. Mechelen verleidt zowel levensgenieters als cultuurminnaars. Het is de perfecte stad voor een weekendje weg. Van de prachtige oude gebouwen en de iconische Sint-Romboutstoren tot de hippe koffiebars en originele winkeltjes. Levendige terrasjes langs het water, verrassende groene plekjes en fijne musea. We leiden je rond in mooi Mechelen en geven je tal van tips voor een gezellige citytrip.

De klassiekers

Geen betere plek om je bezoek aan mooi Mechelen te starten dan de Grote Markt, het hart van de stad. Aan de ene kant ligt het stadhuis dat uit twee delen bestaat: een lakenhal met belfort en het Paleis van de Grote Raad. Aan de andere kant reikt de Sint-Romboutstoren, hét symbool van de stad, naar de hemel. De Sint-Romboutskathedraal is de hoofdkerk van het aartsbisdom Mechelen-Brussel maar is vooral beroemd dankzij haar 97 meter hoge toren. In de kathedraal kan je een ticket kopen om de toren te beklimmen. Een pittige onderneming, maar gelukkig zijn er onderweg enkele kamers waar je even op adem komt. Vooral de Klokkenkamer en Beiaardkamer zijn ronduit indrukwekkend. Helemaal boven wacht een spectaculaire skywalk waar je geniet van een schitterend uitzicht over de stad. Bij helder weer zie je in de verte het Atomium van Brussel en de kathedraal van Antwerpen verschijnen.

Stadhuis Mechelen
Langs de Dijle

De rivier de Dijle kronkelt zich een weg door mooi Mechelen. Zin om de stad eens op een andere manier te ontdekken? Maak dan een wandeling langs het water. Het drijvende Dijlepad loopt langs en over de rivier en brengt je naar de mooiste plekjes van Mechelen. Hou zeker even halt aan de Haverwerf, de plek waar vroeger haver werd ontscheept en verhandeld. De jachthaven van Mechelen is hier gevestigd. Vlakbij de brug vind je drie unieke huizen uit de 16e en 17e eeuw: Sint Jozef, De Duiveltjes en Het Paradijs. Let vooral op de prachtige façades en de opmerkelijke details, zoals de reliëfs die de uitdrijving van Adam en Eva uit het aards paradijs verbeelden. Lamot was ooit een succesvolle brouwerij, nu is het een congres- en erfgoedcentrum met een gedurfde hedendaagse architectuur.

Mooi Mechelen
Van links naar rechts: Sint Jozef, De Duiveltjes en Het Paradijs
Vismarkt

De Vismarkt, gelegen langs de noordoever van de Dijle, is het gezelligste pleintje van Mechelen. Het plein werd aangelegd in de 16e eeuw en in 1531 werd hier voor het eerst vis verhandeld. Vandaag staat de Vismarkt vooral bekend om zijn hippe horecazaken en bruisende nachtleven. Bij mooi weer is het aangenaam vertoeven op een van de vele terrassen. Bar Popular is een populaire bar die vooral een jong publiek aantrekt. Lekkere cocktails en zwoele Cubaanse muziek zorgen voor een zuiders vakantiesfeertje. Overnachten op de Vismarkt? Dan kan bij Hotel Vé, een hedendaags viersterrenhotel met wellness ondergebracht in een voormalige visrokerij en een oude sigarenfabriek.

Mooi Mechelen
Vismarkt
IJzerenleen

In een ver verleden was niet de Vismarkt maar de IJzerenleen de plaats waar vis werd verhandeld. Vroeger liep er een vliet door de straat waar schepen konden aanleggen om vis te verkopen. De vliet werd uiteindelijk overwelfd, maar de originele ijzeren leuningen die langs de vliet werden geplaatst, en waaraan de straat haar naam te danken heeft, zijn nog steeds zichtbaar. Op de IJzerenleen bewonder je de visfonteinen, de prachtig gerenoveerde gevels en enkele van de mooiste winkels van de stad. Aan het einde van de straat ligt het middeleeuwse Schepenhuis, het oudste stenen stadhuis van Vlaanderen. Sinds 2018 is de toeristische dienst van Mechelen er gevestigd. Even relaxen? Bij Coffice kan je de hele dag door ontbijten, maar ook voor een lunch of koffiepauze ben je hier aan het juiste adres. Het ruime terras is een extra troef op zonnige dagen.

Mooi Mechelen
IJzerenleen – Schepenhuis
Musea in Mechelen

Op vlak van musea biedt Mechelen voor elk wat wils. De allerkleinsten kunnen zich uitleven in het Speelgoedmuseum. Voor kunstminnaars is Het Kunstuur dan weer een grote aanrader. Gedurende een uur maak je kennis met Belgische topwerken uit de periode 1850-1950. Bekende Vlamingen delen hun persoonlijk verhaal bij elk schilderij. Kortom, een unieke en toegankelijke manier om kunst te beleven. Een museum van een heel andere orde is Kazerne Dossin, een Memoriaal, museum en onderzoekscentrum over de Holocaust en mensenrechten. In het museum dompelen aangrijpende getuigenissen je onder in de Belgische geschiedenis van de Holocaust. De oude Dossinkazerne is omgetoverd tot een serene herdenkingsplek, het Memoriaal, die je gratis kan bezoeken. Vlakbij vind je het prachtige Predikherenklooster met de Mechelse bibliotheek.

Kazerne Dossin (Memoriaal)
De Kruidtuin

Middenin de stad ligt de Kruidtuin of ‘Botanique’, een zalige groene oase met een speeltuin en vijver. Tijdens de zomer geniet je er elke donderdagavond van een optreden. Aan de uitgang van het park vind je een oud molenhuis uit de 16e eeuw waar het ViaVia Joker Reiscafé haar stekje heeft. Je proeft hier zowel kleine als grote gerechten uit de wereldkeuken: van tapas tot spaghetti en van een Perzisch broodje tot een verse kom soep. Op de drankkaart staan zowel exotische cocktails als lokale biertjes. Op het gezellige terras langs de Dijle kan je alvast plannen maken voor je volgende reis.

Mooi Mechelen
De Kruidtuin
De Vleeshalle

De Vleeshalle is een monumentale culinaire hotspot in hartje Mechelen. Slagers boden hier vanaf 1881 hun vleeswaren aan. Na de Tweede Wereldoorlog raakte de oude vleeshalle in verval, maar nu doet het gebouw dienst als hippe foodcourt en versmarkt. Verschillende gepassioneerde smaakmakers bieden er hun producten aan en laten je proeven van de lekkerste gerechten uit alle hoeken van de wereld. Ga voor een Marokkaanse tajine of een Mexicaanse guacamole. Ook een sappige burger of een ambachtelijk ijsje behoren tot de mogelijkheden. Aan de centrale bar bestel je een passend drankje bij al die lekkernijen.

Mooi Mechelen
De Vleeshalle
Shoppen in mooi Mechelen

Ga je graag shoppen? Dan kom je in Mechelen zeker aan je trekken. De Bruul is de bekendste winkelstraat van de stad. Je vindt er vooral de grote winkelketens, maar ook enkele kleinere boetieks en speciaalzaken. Aan de overkant van de Dijle ligt een andere fijne winkelstraat: de Onze-Lieve-Vrouwestraat. Hier ontdek je enkele topzaken waar de nadruk steeds ligt op kwaliteit en originaliteit. Ga naar boekhandel De Zondvloed om je boekenkast aan te vullen of naar My Ex Boyfriend voor een eigenzinnig cadeautje voor jezelf of iemand anders. Je shopt er postkaarten, boeken, juwelen, handtassen, kaarsen, posters en nog veel meer leuke spullen.

De Zondvloed
Begijnhof & brouwerij

Het Groot Begijnhof van Mechelen is opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Oorspronkelijk lag het Mechelse begijnhof buiten de stadsmuren, maar na plunderingen en vernielingen vestigden de begijnen zich rond 1560 in de binnenstad. Met haar gezellige straatjes en schilderachtige woningen en beluiken is het een aangename buurt om in rond te slenteren. In het Groot Begijnhof ligt ook Brouwerij Het Anker, de laatste actieve brouwerij in Mechelen. Je kan er een rondleiding volgen in de brouwerij, een Gouden Carolus proeven, een tafeltje reserveren in de brasserie, een souvenir kopen in het winkeltje en zelfs overnachten in het hotel van de 15e eeuwse brouwerij.

Mooi Mechelen
Groot Begijnhof
Eten en drinken in mooi Mechelen

In Mechelen vind je heel veel leuke plekken om uit eten te gaan of het glas te heffen. Bij ontbijt- en lunchbar Foom eet je American pancakes of een hartige toast in de schaduw van de Sint-Romboutstoren. Op de Grote Markt vind je de sfeervolle tapasbar Sava in een voormalige apotheek uit de 15e eeuw. Heerlijke koude en warme tapas worden er gecombineerd met een sprankelende cava, een lekker wijntje of een Gouden Carolus van ‘t vat. Mag het iets meer zijn? Bij The Chick proef je creatieve en verfijnde gerechten in een prachtig kader. Verwacht je aan een avontuurlijke reis vol verrassende smaken, zowel op je bord als in je glas. Pure verwennerij! Liefhebbers van een goed glas wijn, al dan niet in combinatie met een kaas- of charcuterieplankje, moeten bij Unwined zijn. In deze knusse wijnbar is er een mooi aanbod van originele suggestiewijnen per glas.

The Chick
Mooi Mechelen praktisch
  • Dankzij haar centrale ligging reis je vlot naar Mechelen met het openbaar vervoer. Check de website van de NMBS voor de dienstregeling en actuele ticketprijzen. Je kan je citytrip naar Mechelen trouwens perfect combineren met een bezoek aan Antwerpen of Brussel.
  • Mechelen is een compacte stad die je best te voet verkent. Alle highlights liggen op loopafstand van elkaar. Ideaal voor een weekendje weg.
  • Overnachten in mooi Mechelen? Van gezellige B&B’s tot moderne designhotels, er is keuze genoeg. Hotel Vé springt er wat ons betreft bovenuit. We namen dit hotel dan ook op in ons lijstje met de leukste hotels voor een weekendje weg.
  • Op de website Visit Mechelen leer je de stad beter kennen en vind je alle mogelijke informatie om er een geslaagde citytrip van te maken.

Verzamelde werken | Lydia Sandgren

Waardering: 4 uit 5.

Lydia Sandgren (1987) groeide op in het westen van Zweden. Ze woonde een jaar in Frankrijk en studeerde psychologie. Momenteel woont ze in Göteborg en is ze praktiserend psycholoog. Ze debuteerde in 2020 met het omvangrijke Verzamelde werken, een ambitieuze familiekroniek waar ze maar liefst tien jaar aan werkte. Ze won er enkele belangrijke Zweedse literatuurprijzen mee.

Levensverhalen

In Verzamelde werken maak je kennis met vijftiger Martin Berg, eigenaar van een kleine uitgeverij in Göteborg. Zijn vrouw Cecilia verdween enkele jaren geleden met de noorderzon. Martin bleef alleen achter met zijn dochter Rakel en zoon Elis. Hij blikt terug op zijn leven, op zijn jarenlange vriendschap met de gevierde kunstschilder Gustav Becker en op zijn relatie met de mooie maar mysterieuze Cecilia Wikner. Sandgren vertelt het verhaal niet alleen vanuit het perspectief van Martin, maar geeft ook dochter Rakel een prominente rol. In een Duitse roman, die ze in opdracht van haar vader leest, herkent Rakel haar moeder in een van de hoofdpersonages. Het is het begin van een zoektocht naar haar verdwenen moeder die haar tot in Parijs en Berlijn brengt.

“Het levensverhaal van elk individu was een moeras van fragmentarische herinneringen, verhalen van anderen en onbewuste prikkels waardoor de aandacht in een specifieke richting werd getrokken. Ervaringen en gebeurtenissen werden vergeten of juist verzonnen en raakten versmolten of verwrongen.”

Eenzaamheid

Sandgren besteedt in deze lijvige roman veel aandacht aan de psychologische diepgang van haar levensechte personages. Ze schrijft bevlogen over de vriendschap tussen Martin en Gustav. Martin koestert de droom om een groot schrijver te worden, maar blijft jarenlang worstelen met een onafgewerkt manuscript. Gustav maakt zijn dromen wel waar en breekt door als kunstenaar, desondanks brengt zijn alcoholverslaving hem dikwijls in de problemen. Cecilia is zowel de geliefde van Martin als de muze van Gustav. Samen vormen ze een drie-eenheid die barsten begint te vertonen als Cecilia en Martin op jonge leeftijd kinderen krijgen. Het moederschap ligt Cecilia duidelijk niet. Ze onttrekt zich steeds meer aan het gezinsleven en stort zich op haar studies en haar proefschrift.

“De eenzaamheid dijde groot en donker uit en vormde een onoverbrugbare, olieachtige slotgracht tussen haar en de wereld.”

Tweesprongen

Het tempo in Verzamelde werken ligt laag, soms te laag. Sandgren neemt ruim de tijd om haar verhaal te vertellen. De plot kabbelt dan ook rustig verder, enkel naar het einde toe steekt Sandgren een tandje bij en bouwt ze de spanning gestaag op. Als lezer reis je mee met de personages, heen en weer door tijd en ruimte, maar ook door hun diepste gedachten en gevoelens. Aan de hand van fragmenten uit een interview met uitgever Martin Berg duik je het verleden in. Flitsende flashbacks brengen je terug naar de jeugdjaren van Martin en zijn vrienden. De verhaallijnen uit het verleden en heden vormen samen een mooi harmonisch geheel. Veel vragen blijven onbeantwoord, maar dat is hier zeker geen minpunt. Sandgren daagt haar lezers doorheen het boek vaak uit om zelf naar antwoorden te zoeken.

“Het leven is een voortdurende voorwaartse beweging langs een oneindige hoeveelheid tweesprongen waar je een van beide richtingen moet kiezen. Je komt niet onder levenskeuzes uit door ze niet te maken. Het enige wat er dan gebeurt, is dat je keuze wordt bepaald door je passiviteit.”

Gemorste inkt

Sandgren hanteert in Verzamelde werken een vlotte schrijfstijl. Weinig tierlantijntjes, wel goed gekozen metaforen en levendige dialogen. Ze behandelt een brede waaier aan thema’s in het boek. Ze schrijft over kunst en literatuur en biedt een inkijk in de wereld van uitgeverijen en kunstgalerieën. Het boek zit ook boordevol culturele referenties en verwijzingen naar boeken, muziek en beroemde psychologen en filosofen zoals Sigmund Freud en Ludwig Wittgenstein. Mooi zijn de passages die zich afspelen in Frankrijk. Samen met hun vriend Per trekken Martin en Gustav naar Parijs om hun artistieke ambities te verwezenlijken. In de zomer trekken ze zich terug in Antibes om te schrijven, te schilderen en van zon en zee te genieten.

“De herfst verstreek. De schemering viel steeds vroeger in, vervloeiend als een weidse aquarel of gemorste inkt.”

Geslaagd debuut

Met Verzamelde werken creëerde Lydia Sandgren een intrigerende en lang uitgesponnen familiekroniek met personages die langzaam maar zeker tot leven komen op papier. Ondanks het trage tempo slaagt het boek erin te beklijven en ondanks enkele overbodige passages wil je toch niet stoppen met lezen. De kracht van dit boek schuilt in de sterk uitgewerkte personages, met veel aandacht voor hun persoonlijke ontwikkeling en onderlinge relaties. Sandgren schrijft over vriendschap en liefde, over eenzaamheid en loslaten. Ze werpt een blik op de kunstwereld en laat existentiële vragen opborrelen. Een geslaagd debuut waar je helemaal in kan verdwijnen.

“De functie van literatuur zat hem in de ontmoeting met de lezer, in het samenspel dat ontstond wanneer de tekst iemands verborgen zielenhoekjes beroerde.”

2021 – Uitgeverij Oevers – 784 blz. – Vertaling: Eline Jongsma en Janny Middelbeek-Oortgiesen

De leukste wijken van Florence

Florence, Firenze in het Italiaans, is de bakermat van de renaissance. De machtige bankiersfamilie De’ Medici had een grote invloed op de kunst en architectuur van deze stad in de 15e en 16e eeuw. In de vele prachtige kerken en musea komt het verleden tot leven, maar ook vandaag bruist de Toscaanse hoofdstad van creativiteit. Florence is een paradijs voor artiesten en cultuurminnaars, voor hippe ondernemers en foodies. Jaarlijks bezoeken miljoenen toeristen deze prachtstad met alle gevolgen van dien: veel drukte, lange wachtrijen en hoge prijzen. Gelukkig zijn er ook nog authentieke buurten, weg van de gebaande paden en het massatoerisme, waar Firenze haar ware gelaat toont. In dit artikel gidsen we je door de leukste wijken van Florence, langs heerlijke pleintjes, bruisende markten, originele winkeltjes en prachtige tuinen.

Centro Storico

De historische binnenstad is het meest toeristische gedeelte van Florence. De indrukwekkende kathedraal, de Santa Maria del Fiore of kortweg de Duomo, is hét symbool van de stad. Je kan er uren naar kijken, maar het is er meestal ook erg druk. Om de mensenzee te vermijden trek je naar de nabijgelegen bibliotheek. De Biblioteca delle Oblate is een oase van rust gevestigd in een eeuwenoud klooster. Neem de lift naar de bovenste verdieping en geniet op het dakterras van een Aperol Spritz met zicht op de Duomo. Blikvangers op het Piazza della Signoria zijn onder meer de Neptunusfontein en het Palazzo Vecchio, het stadhuis van Florence. Tot slot mogen we natuurlijk ook het Uffizi niet vergeten, een van de belangrijkste musea ter wereld. Je bewondert er schilderijen en beeldhouwwerken van grote meesters als Leonardo da Vinci, Michelangelo en Donatello. Reserveer vooraf je tickets online om lange wachtrijen te vermijden.

De leukste wijken van Florence
Cattedrale di Santa Maria del Fiore
San Lorenzo

De levendige wijk San Lorenzo ligt in het centrum van Florence, op een boogscheut van de Duomo. Je kan er onder meer het Palazzo Medici Riccardi bezoeken, het eerste paleis van de familie De’ Medici. De buurt is genoemd naar de Basilica di San Lorenzo, maar het is vooral de grote overdekte markthal die in het oog springt. In de Mercato Centrale kopen de Florentijnen op de begane grond fruit, groenten, kaas, vlees en andere levensmiddelen. De eerste verdieping herbergt dan weer een bruisende streetfood tempel. Je proeft hier niet enkel Italiaanse specialiteiten, maar ook hamburgers, dumplings of sushi. Kies je favoriete gerecht aan een van de vele eettentjes, neem plaats aan een lange gemeenschappelijke tafel en bestel je drankje bij de obers. Rondom de markthal staan kraampjes waar je souvenirs en lederwaren kan kopen.

De leukste wijken van Florence
Mercato Centrale
Santa Maria Novella

Reis je met de trein naar Florence? Dan kom je aan in het centraal station in de veelzijdige buurt Santa Maria Novella. De wijk dankt haar naam aan de Basilica di Santa Maria Novella met haar oogverblindende façade van groen en wit marmer. Binnen ontdek je wondermooie fresco’s en kunstschatten uit de renaissance. Dit stadsdeel heeft echter nog veel meer te bieden. Je komt er langs enkele toffe shops zoals conceptstore MIO, waar je handgemaakte juwelen en originele geschenken van plaatselijke kunstenaars koopt. Todo Modo is zowel een boekenwinkel als een koffie- en lunchbar, een fijne plek om te snuisteren tussen de boeken of een glaasje wijn te proeven. Niet te missen tijdens je bezoek aan Florence: de Officina Profuma e Farmaceutica di Santa Maria Novella. De oudste apotheek van Europa is een nostalgisch paradijs vol unieke schatkamers gevuld met heerlijke geuren.

De leukste wijken van Florence
Piazza Santa Maria Novella
Sant’Ambrogio

Sant’Ambrogio is een gezellige volkswijk waar nog niet zoveel toeristen naartoe gaan. Er zijn veel toffe restaurants en winkeltjes. Locals doen er hun inkopen op de ochtendmarkt. De Mercato di Sant’Ambrogio op Piazza Ghiberti is de oudste markt van Florence. Hier kom je om de zuiderse sfeer op te snuiven, luidruchtige verkopers hun waren te horen aanprijzen en artisanale topproducten te kopen. Aan de overkant vind je de Mercato delle Pulci, een vlooienmarkt vol snuisterijen voor liefhebbers van vintage en antiek. Sant’Ambrogio was ook ooit de thuisbasis van de wereldberoemde kunstschilder en beeldhouwer Michelangelo. In het huis dat hij kocht voor zijn familie, Casa Buonarotti, is nu een museum ingericht. Je ontdekt er enkele van zijn vroege meesterwerken waaronder het beeldhouwwerk Madonna della Scala.

De leukste wijken van Florence
Mercato di Sant’Ambrogio
Santa Croce

Piazza Santa Croce is het middelpunt van de wijk Santa Croce. Op het plein prijkt de gelijknamige basiliek met haar prachtige marmeren voorgevel. Hier liggen beroemdheden als Michelangelo en Machiavelli begraven. Piazza Santa Croce vormt ook het decor voor tal van evenementen en muziekoptredens. In juni strijden verschillende buurten uit de stad tegen elkaar tijdens de Calcio Storico, een 16e-eeuwse traditie die het midden houdt tussen een voetbal- en een rugbywedstrijd. Santa Croce is een volkse buurt met een jeugdige bevolking die vooral ‘s avonds voor leven in de brouwerij zorgt. De Florentijnse jongeren verzamelen graag op Piazza Santa Croce om vervolgens het bruisende nachtleven in te duiken.

De leukste wijken van Florence
Basilica di Santa Croce
San Niccolò

Via de beroemde Ponte Vecchio steek je de rivier de Arno over naar Oltrarno, de zuidoever van de Arno. Dit is het meest authentieke deel van Florence. San Niccolò is een verademing. Het is een verrassend groene wijk bezaaid met mooie tuinen en parken. Daarnaast ademt San Niccolò ook gezelligheid en creativiteit. Je vindt er veel fijne plekken voor een aperitivo, maar ook ateliers van kunstenaars en ambachtslieden. Neem een kijkje in het atelier van de beroemde straatkunstenaar Clet, die verkeersborden omtovert tot kunst met een knipoog. Een stevige beklimming via kronkelende straatjes brengt je naar Piazzale Michelangelo. Vanop dit grote plein geniet je van een magnifiek uitzicht over de stad. Net onder Piazzale Michelangelo ligt de Giardino delle Rose. Vooral in mei en juni, wanneer de rozen volop in bloei staan, is een bezoek aan de rozentuin een aanrader.

De leukste wijken van Florence
Ponte Vecchio
Santo Spirito

Santo Spirito is een van onze favoriete wijken in Florence. In deze creatieve buurt voelen de echte Florentijnen zich thuis. De vele bars en restaurantjes zijn hier voornamelijk bevolkt met locals. Voor het echte piazzagevoel moet je naar Piazza Santo Spirito, een levendig plein vol leuke terrasjes met zicht op de basiliek, een creatie van Filippo Brunelleschi die ook de koepel van de Duomo ontwierp. Het imposante Palazzo Pitti herbergt maar liefst vijf verschillende musea en vormt ook de toegangspoort tot de Giardino di Boboli. Neem de ingang aan de Via Romana, daar is het een stuk rustiger en moet je meestal niet aanschuiven in de rij. De uitgestrekte Boboli-tuinen vormen een schitterend openluchtmuseum vol kunstwerken, grotten en fonteinen. Er valt heel wat te zien. Van de indrukwekkende cipressenlaan tot het amfitheater, en van een eeuwenoud koffiehuis tot een botanische tuin, je komt ogen tekort.

De leukste wijken van Florence
Piazza Santo Spirito
San Frediano

Vlak naast Santo Spirito ligt woonwijk San Frediano, een van de rustigste wijken van de stad. Heerlijk om hier rond te dwalen in de slaperige straatjes met hun typische gele gevels en groene houten luiken. In deze buurt vind je veel toffe bars en restaurantjes waar vooral locals komen, maar ook originele ambachtswinkeltjes en kunstgalerieën. De prijzen liggen hier in elk geval een stuk lager dan in het centrum. Piazza delle Carmine vormt het hart van de wijk. Je kan er de Capella Brancacci met haar prachtige fresco’s bezoeken. Even verpozen? Dat doe je in La Cité Libreria Café in de Borgo San Frediano, een huiselijk café met een uitstekende playlist en een verleidelijke boekenhoek.

Via D’Ardiglione
Overnachten in Florence

Florence is een vrij dure stad om te overnachten. Op tijd boeken is dus de boodschap. Wij sliepen in The Gallery 42 Guest House. Dit pension is perfect gelegen, vlakbij de Galleria dell’Accademia waar je de enige echte David van Michelangelo kan ontmoeten. Ook de Duomo ligt slechts op vijfhonderd meter van The Gallery 42. Het pension ligt op de eerste verdieping van een historisch pand, maar de moderne kamers zijn smaakvol ingericht en uitgerust met airco. De eigenaars zorgen voor een gastvrije ontvangst en geven je de beste tips om de leukste wijken van Florence te ontdekken. Voor de prijs moet je het ook al niet laten, want die valt naar Florentijnse normen heel goed mee.

The Gallery 42
Florence praktisch

Wil je ook de leukste wijken van Florence ontdekken? Lees dan eerst even deze praktische tips:

  • In de zomermaanden kan het in Florence ondraaglijk warm zijn. De temperaturen kunnen tegen de 40°C aanschurken. Daarom bezoek je Florence beter in het voorjaar of het najaar.
  • Met de Firenze Card bezoek je de belangrijkste bezienswaardigheden en musea aan een voordelig tarief.
  • Florence is een compacte stad. De highlights kan je gemakkelijk te voet bereiken, maar er rijden ook bussen en trams die je naar alle uithoeken van de stad brengen.
  • We hielden halt in Florence tijdens onze treinreis door Frankrijk, Italië en Zwitserland. Om de leukste wijken van Florence te verkennen maakten we gebruik van de handige stedengids van time to momo.
  • Om alvast in de stemming te komen kan je de roman Het huwelijksportret van Maggie O’Farrell lezen, een indringend portret van een jonge vrouw in de renaissance dat zich deels in Florence afspeelt.

Brieven uit Genua | Ilja Leonard Pfeijffer

Waardering: 5 uit 5.

Ilja Leonard Pfeijffer (1968) is een Nederlands dichter en schrijver. Hij studeerde Grieks en Latijn aan de universiteit van Leiden. In 2014 kreeg hij de Libris Literatuurprijs voor zijn roman La Superba, die zich afspeelt in zijn woonplaats Genua. In 2016 verscheen het vervolg op deze bestseller: Brieven uit Genua, een autobiografische brievenroman. Nog eens twee jaar later kwam Grand Hotel Europa uit. Deze romans vormen samen een Italiaans drieluik dat thema’s als migratie, de zoektocht naar een beter leven en de dunne grens tussen feiten en fictie onderzoekt.

Avontuurlijke achtbaan

In Brieven uit Genua reflecteert Pfeijffer over zijn bestaan als schrijver en als mens aan de hand van brieven aan verschillende personen die een belangrijke rol hebben gespeeld in zijn leven. Zo schrijft hij brieven aan zijn moeder, zijn voormalige geliefde, maar ook aan officiële instanties of aan zichzelf op jongere leeftijd. Op die manier krijg je als lezer een unieke inkijk in het leven van Pfeijffer. Hij schrijft over zijn jeugd en studententijd, over het schrijverschap en zijn leven in Genua. Dat doet hij in zijn kenmerkende barokke stijl, met sierlijk dansende volzinnen en zintuiglijke metaforen. Elke brief vormt een afgerond geheel waarin hij dromen of herinneringen oproept, vertelt over alledaagse gebeurtenissen of grote maatschappelijke thema’s fileert.

Elke afzonderlijke brief moet zijn als een avontuurlijke achtbaan die de lezer na enkele onnavolgbare loopings weer afzet op het punt van vertrek.”

Woordkunstenaar

In het boek reist Pfeijffer terug naar zijn jeugdjaren in Rijswijk. Al op jonge leeftijd schuilde er een woordkunstenaar in Pfeijffer. Hij verzon zijn eigen land, Mokanië, en creëerde een eigen fantasietaal, het Mokaans. Hij trok naar de universiteit van Leiden om er klassieke talen te studeren. Tot 2004 was hij als classicus aan de universiteit verbonden waarna hij zich volledig op het schrijven stortte. In Brieven uit Genua schetst Pfeijffer een volledig en soms ontluisterend beeld van het schrijversbestaan: de contacten met uitgevers en collega-auteurs, maar ook het hengelen naar subsidies, de financiële zorgen en de stressmomenten bij de uitreiking van literatuurprijzen. Daarnaast vertelt hij over het schrijfproces zelf en werpt hij een blik op het literaire landschap in Vlaanderen en Nederland.

“Leer om te drijven op de klanken en het ritme van de taal zonder ergens heen te willen zwemmen. Voel het gewicht van elk woord dat je kent op de punt van je tong en verwonder je erover alsof je voor het eerst leert spreken.”

Werkelijkheid

Pfeijffer vestigde zich in de zomer van 2008 in Genua. Bevlogen schrijft hij over de Italiaanse havenstad met haar labyrint van donkere steegjes. Je kijkt mee over zijn schouder terwijl hij zit te schrijven aan zijn vaste tafel op het terras van Caffè Letterario op Piazza delle Erbe. Als geen ander weet hij de couleur locale in zijn brieven te vangen. Hij vertelt over de twee rivaliserende voetbalclubs en hun supporters, of over de zware overstromingen die de stad teisteren. Net als in La Superba komt Genua tot leven op papier. De fictieve auteur uit dat boek heeft echter plaatsgemaakt voor het gelijknamige hoofdpersonage “in het barre, bange oord dat werkelijkheid heet”. Pfeijffer ontfermt zich in Brieven uit Genua over die werkelijkheid, die hij construeert, stevig vastgrijpt en vanuit alle mogelijke invalshoeken bestudeert.

“Het is zomer en Genua is een nieuwe stad. Zij heeft zich ‘s nachts omgedraaid in haar slaap en is met een glimlach om haar mond op haar andere zij wakker geworden terwijl het zonlicht van de ochtend op haar rondingen valt. Ze heeft hier en daar een pleintje blootgewoeld dat ik nog nooit eerder heb gezien in dit licht en dat ik helemaal opnieuw moet ontdekken. Geeuwend strekt zij haar steegjes uit alsof ze mij uitnodigend gebaart te komen. Ze knippert verlegen met haar luiken en kijkt me dan stralend aan.”

Liefde

In zijn brieven, allen geschreven tussen 2012 en 2015, staat ook de zoektocht naar liefde centraal. Pfeijffer dwarrelt als een bohemien door het leven. In Brieven uit Genua geeft hij zich volledig bloot. Zowel zijn drankzucht als zijn amoureuze uitspattingen komen uitgebreid aan bod. Hij spaart ook zijn collega’s uit het literaire wereldje niet en strooit lustig pikante roddels uit zijn pen. Wanneer hij zijn buurvrouw Stella ontmoet neemt het leven van de auteur een drastische wending. Op aandringen van zijn nieuwe geliefde en de dokter zweert hij uiteindelijk de drank af. Het afkickproces is een kantelpunt in het boek én in het leven van de auteur. Pfeijffer is niet langer de drinkende kunstenaar of de schrijvende bohemien. Hij moet zichzelf heruitvinden, zijn nieuwe identiteit ontdekken. Het romanpersonage Ilja dat hij zelf gecreeërd heeft wordt vervangen door de echte Ilja.

“Geloof, hoop en liefde zijn drie min of meer inwisselbare manieren om de reeks willekeurige voorvallen die ons leven vormen te herschrijven en om er een verhaal van te maken dat ergens over gaat. Zo zijn wij mensen gemaakt van woorden.”

Kwetsbaar zelfportret

Ilja Leonard Pfeijffer schreef met Brieven uit Genua een uiterst eerlijk en kwetsbaar zelfportret. Hij gooit alle mogelijke literaire wapens in de strijd om de werkelijkheid vorm te geven. Hij observeert, analyseert en provoceert. In zijn typerende ironische stijl schrijft hij over politiek en economie, vertelt hij over zijn dromen en angsten, over de liefde en het leven. Brieven uit Genua is heerlijk om te lezen. Deze vuistdikke brievenroman waaiert alle kanten uit, maar blijft beklijven met z’n sprankelende zinnen en betoverende metaforen. Avontuurlijk, grappig, meeslepend en stilistisch geniaal. Brieven uit Genua is gewoonweg subliem.

“Elke belangrijke beslissing die ik heb genomen, was een keuze voor mijn vrijheid en voor mijn kunst en heeft mij af doen dwalen van het pad dat de overgrote meerderheid van de mensen volgt.”

2016 – Uitgeverij De Arbeiderspers – 664 blz.

Citytrip naar Genua: Heerlijk verdwalen in La Superba

Genua is de belangrijkste havenstad van Italië. Tussen de 11e en 16e eeuw groeide deze stad aan de Middellandse Zee uit tot een maritieme grootmacht. De rijke geschiedenis komt er tot leven in de vele weelderige kerken en paleizen. In het magische labyrint van middeleeuwse straatjes kan je heerlijk verdwalen. Dichter Petrarca kende Genua de bijnaam La Superba (‘de trotse’) toe. Genua heeft zeker genoeg redenen om trots te zijn, het is een wondermooie bestemming die langzaam maar zeker haar geheimen prijsgeeft. Dit verhaal neemt je mee op citytrip naar Genua, een verrassende en bruisende stad geprangd tussen de zee en de bergen.

Columbus

Genua is de geboorteplaats van ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus. Hij zou tussen 1455 en 1470 in een huis vlakbij Piazza Dante hebben gewoond. Het oorspronkelijke huis bestaat niet meer, maar werd gereconstrueerd op basis van een oude stadsplattegrond. Vandaag is het Casa di Colombo een klein museum waar je het levensverhaal van de wereldberoemde Genuees ontdekt. Op een boogscheut van dit museum liggen nog twee bijzondere trekpleisters. De Porta Soprana is een middeleeuwse stadspoort met twee torentjes die toegang geeft tot het oude centrum van Genua. In de schaduw van de Porta Soprana liggen de ruïnes van het oude klooster Chiostro di Sant’Andrea. Een serene plek die ‘s avonds mooi verlicht is.

Citytrip naar Genua
Chiostro di Sant’Andrea
Porto Antico

Architect Renzo Piano is een andere beroemdheid die in Genua het levenslicht zag. Hij nam de oude haven van de stad stevig onder handen. De boulevard langs het water is omringd door sierlijke palmbomen en bruisende horecazaken. Piano ontwierp ook het druk bezochte Aquarium en de Bigo, een futuristische lift die een panoramisch uitzicht biedt over de omgeving. Verder ligt er nog een reusachtig piratenschip aangemeerd en kan je ook de Biosfera induiken, een grote glazen bol waarin een mini tropisch regenwoud schuilt. Door al die attracties voelt het soms alsof je in een pretpark ronddwaalt, maar toch mag je Porto Antico niet overslaan. Negeer de snelweg die over de oude haven raast en wandel over de pier langs het Aquarium naar het drijvend platform om van het zicht te genieten. In de verte rijkt La Lanterna, de oudste nog werkende vuurtoren ter wereld, trots naar de hemel.

Citytrip naar Genua
Porto Antico
Caruggi

De ware charme van Genua? Die vonden wij in het historisch centrum met haar wirwar van kronkelende smalle straatjes of caruggi. Deze betoverende donkere steegjes zijn bezaaid met oude winkeltjes, bakkerijen en cafés. Ze komen uit op gezellige pleintjes zoals het Piazza delle Erbe. Wie de boeken van Ilja Leonard Pfeijffer leest zal dit levendige plein vol bars en trattoria’s zeker herkennen. Het is de ideale locatie om op te warmen voor het diner met een aperitivo. Tijdens een wandeling door het hart van La Superba bots je regelmatig op magnifieke kerken. Op het Piazza San Lorenzo prijkt de imposante kathedraal van Genua met haar zwart-witte marmeren gevel. Wij waren vooral onder de indruk van de basiliek Santa Maria delle Vigne. Van buiten oogt deze kerk misschien niet zo indrukwekkend, maar als je binnenstapt word je helemaal overweldigd door de pracht en praal.

Citytrip naar Genua
Via dei Macelli di Soziglia
Palazzi

Niet te missen tijdens je citytrip naar Genua: de Palazzi dei Rolli, een verzameling van maar liefst 42 paleizen die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Zowel in de Via Garibaldi als de Via Balbi duik je de renaissance in. Je slentert er langs majestueuze paleizen, gebouwd in de 16e en 17e eeuw door schatrijke aristocraten. Palazzo Doria-Tursi is een van de mooiste palazzi van de stad met haar prachtige binnenplaats vol elegante galerijen. Vandaag is het stadhuis van Genua er gevestigd. Met een combinatieticket kan je naast dit paleis ook het Palazzo Rosso en Palazzo Bianco in de Via Garibaldi bezoeken. Verwacht je aan luxueuze schatkamers, unieke kunstcollecties en paradijselijke tuinen. Het indrukwekkende Palazzo Reale ligt in de Via Balbi. Deze architecturale parel herbergt een museum met eeuwenoude kunstschatten.

Citytrip naar Genua
Palazzo Doria-Tursi
Onvergetelijk zicht

Genua is een verticale stad, gebouwd tegen de heuvelflanken van de Apennijnen. La Superba van bovenaf bewonderen doe je vanaf Spianata Casteletto. Dit uitzichtpunt biedt een onvergetelijk uitzicht op de stad met haar middeleeuwse torens en de glinsterende zee in de verte. Je vindt er een ijssalon en enkele cafeetjes. Je kan Spianata Casteletto te voet bereiken via een steile beklimming. Pas helemaal bovenaan, na een stevige training, hadden we door dat je ook met een lift (Ascensore Castelletto Levante) vanaf Piazza Portello de heuvel kan bedwingen.

Citytrip naar Genua
Uitzicht over Genua
Statig Genua

Het Piazza De Ferrari is een statig plein in het hart van de stad met een enorme fontein als eyecatcher. Rondom het plein pronken enkele imposante gebouwen zoals het Palazzo Ducale, het Palazzo dell’Accademia Ligustica en het Teatro Carlo Felice. Het Piazza de Ferrari vormt de grens tussen het historische en het moderne centrum van Genua. Vanop het plein wandel je zo de Via XX Settembre in. Deze chique winkelstraat is omzoomd door elegante arcades waar je ongebreideld kan shoppen. Je vindt er vooral grote warenhuizen, internationale ketens en luxueuze boetieks.

Citytrip naar Genua
Piazza De Ferrari
Lokale specialiteiten

Genua heeft ook op culinair vlak heel wat te bieden. Een typische Ligurische specialiteit is de focaccia. Dit plat brood, vergelijkbaar met een pizza maar dan dikker, wordt op smaak gebracht met olijfolie, kruiden en diverse toppings zoals tomaat, kaas of ham. Een verse pasta met een smeuïge pesto alla genovese mag natuurlijk ook niet ontbreken tijdens je citytrip naar Genua. Er zijn genoeg kleinschalige en betaalbare restaurantjes waar je plaatselijke specialiteiten degusteert. Onze ultieme tip: Il Tondìn. In dit knusse restaurant met ruim terras middenin het oude centrum geniet je van traditionele streekgerechten. Laat je verleiden door hun overheerlijke gegrilde vis en zeevruchten. De bieren en wijnen zijn eveneens van lokale makelij. Reserveer vooraf om zeker te zijn van een tafeltje.

il Tondìn
Citytrip naar Genua praktisch
  • Wij verbleven twee dagen in Genua tijdens onze treinreis door Frankrijk, Italië en Zwitserland. Vanuit Milaan of Turijn reis je rechtstreeks met de trein naar Genua. Er zijn verschillende stations: Genova Piazza Principe is het grootste station van waaruit de langeafstandstreinen vertrekken, voor lokale en regionale treinen kan je dan weer terecht in station Genova Brignole.
  • Hotels en B&Bs zijn in Genua over het algemeen iets goedkoper dan in andere (meer toeristische) Italiaanse steden zoals Rome of Florence. Wij sliepen in B&B Hotel Genova City Center, een modern en verzorgd driesterrenhotel in het centrum van de stad. De ligging is picobello en de prijzen zijn schappelijk. Aanrader!
  • Wil je Genua op eigen houtje ontdekken? Bij de toeristenbureaus kan je een stadsplan oppikken met vier leuke wandelroutes die je langs de hoogtepunten van de stad brengen.

Tussen twee werelden | Suleika Jaouad

Waardering: 4.5 uit 5.

Suleika Jaouad (1988) is een Amerikaanse auteur en spreker. Op haar tweeëntwintigste kreeg ze de diagnose leukemie en sindsdien zet ze zich op verschillende manieren in voor mensen die leven met een ziekte. Ze schreef over haar strijd tegen kanker in haar eigen blog en in haar column voor The New York Times: ‘Life, Interrupted.’ Tussen twee werelden is haar eerste boek, een aangrijpend relaas over liefde en verlies, leven en dood.

Honderddagenproject

Na haar afstuderen verhuist Suleika Jaouad van New York City naar Parijs om voor een Amerikaans advocatenkantoor te gaan werken. Ze woont er samen met Will, een jongen die ze leerde kennen net voor haar verhuis. In Parijs gaat Suleika’s gezondheid zienderogen achteruit. Ze ziet zich genoodzaakt terug te keren naar de Verenigde Staten en krijgt daar de diagnose leukemie. Samen met Will trekt ze in afwachting van haar behandeling in bij haar ouders. Daarna wordt ze opgenomen in een ziekenhuis in New York voor de chemotherapie. In haar ziekenhuisbed beslist ze haar pijn om te zetten in een creatieve daad. Het is de geboorte van het Honderddagenproject waarin Suleika elke dag in haar dagboek schrijft en haar kracht haalt uit woorden. Begin 2012 start ze een blog, een levendig platform voor jongvolwassenen met kanker.

“Ik besloot mijn overleven vorm te gaan geven als een creatieve daad. Als praten door de chemowonden in mijn mond te pijnlijk was, moest ik andere manieren vinden om te communiceren. Zolang ik aan mijn bed gekluisterd was, zou mijn verbeelding het vaartuig worden waarmee ik tot buiten de muren van mijn kamer kon reizen.”

Life, Interrupted

Net voor ze een beenmergtransplantatie moet ondergaan krijgt Suleika een telefoontje van The New York Times. Haar column en bijhorende videoserie ‘Life, Interrupted’ worden in maart 2012 voor het eerst gepubliceerd. De column spreekt een groot publiek aan en Suleika ontvangt verschillende mooie brieven van haar vele lezers. Dankzij haar columns en haar blog bouwt ze een netwerk uit van jonge mensen die net als haar in een overlevingsstrijd verwikkeld zijn. Ook in het ziekenhuis ontmoet ze gelijkgestemden, zoals portretschilder Melissa, met wie ze een bijzondere vriendschap sluit.

“We waren allebei bezig met het structureren van een carrière die niet voor de hand lag: Melissa schilderde zelfportretten vanuit haar bed, ik schreef zelfportretten vanuit mijn bed. Waterverf en woorden waren de medicijnen die we graag gebruikten om onze pijn te bestrijden. We leerden dat het soms alleen maar mogelijk was pijn te verdragen door er kunst van te maken.”

Roadtrip

Als Suleika door de dokters ‘genezen’ wordt verklaard, breekt een nieuwe fase in haar leven aan. Ze heeft geen idee hoe ze dat leven opnieuw vorm moet geven, hoe ze zich terug kan openstellen voor de wereld en haar angsten kan overwinnen. Samen met haar asielhondje Oscar begint ze aan een roadtrip van honderd dagen. Ze reist dwars door Amerika en gaat op bezoek bij de brievenschrijvers die haar schreven toen ze in het ziekenhuis lag. Het is een reis vol inspirerende ontmoetingen. Tijdens haar trip reflecteert ze over haar pijn en haalt ze herinneringen op aan de mensen die ze onderweg is kwijtgeraakt.

“Ik wil in beweging zijn, een manier ontwikkelen om mijn ankers te lichten, om de grote uitgestrekte wereld in te trekken. Niet omdat ik een bepaald verlangen wil bevredigen, maar juist omdat ik bang geworden ben voor de wereld en omdat ik me afvraag of ik die wel in mijn eentje kan ontdekken.”

Herstel

Jaouad heeft een aangename beeldende schrijfstijl. Het boek leest ondanks de zware thema’s erg vlot. In Tussen twee werelden schrijft Jaouad bevlogen over haar diagnose en haar behandeling. Ze durft zich kwetsbaar op te stellen en belicht alle kanten van haar ziekteproces. In het laatste deel van het boek beschrijft ze hoe ze de draad terug probeert op te pikken na haar genezing. Ze vertelt over hoe ze tussen twee werelden reist, een intense trip in het vage grensgebied tussen ziek en gezond. Ze maakt niet alleen een roadtrip door de Verenigde Staten, maar ook een innerlijke reis waarbij ze op zoek gaat naar zichzelf.

“Ik besef dat ik, als ik de afstand tussen het bijna-dood-zijn en vernieuwing wil afleggen, niet moet proberen mijn pijn te begraven, maar die pijn moet gebruiken als leidraad om mezelf beter te leren kennen.”

Levenslessen

Suleika Jaouad schreef met Tussen twee werelden een aangrijpend en tegelijk hoopvol verhaal over ziekte en herstel. Op een ontwapende manier vertelt Jaouad over haar ziekte, over liefde, vriendschap en rouw. Tussen twee werelden is een persoonlijk en ontroerend relaas boordevol levenslessen, een intrigerend zelfportret van een moedige jonge vrouw. Bovenal is het een inspirerend kunstwerk dat lezers wereldwijd oproept om elke dag ten volle te leven. Zelden las ik zo’n open en eerlijk verhaal. Het was een voorrecht om even mee te mogen reizen met Suleika Jaouad.

“Waar ik ook ben, waar we ook heen gaan: thuis is altijd de plek ertussenin, een onontgonnen gebied waarvan ik heb leren houden.”

2022 – Ambo|Anthos uitgevers – 348 blz. – Vertaling: Ambo|Anthos uitgevers en Frans Reusink

Vakantie in Stresa, stijlvolle parel aan het Lago Maggiore

Als een trotse koningin kijkt Stresa uit over het Lago Maggiore, een groot meer in het grensgebied van Italië en Zwitserland. Stresa barst van de mooie villa’s, weelderige tuinen en luxueuze hotels. De moderne toeristische faciliteiten, het gunstige klimaat, de gemoedelijke sfeer en de onvergetelijke uitzichten maken van Stresa een droombestemming. Het Noord-Italiaanse dorp telt nog geen vijfduizend inwoners, maar al eeuwenlang vinden buitenlanders hun weg naar deze stijlvolle parel aan het Lago Maggiore. Zo verbleef schrijver Ernest Hemingway er in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog om te herstellen van zijn verwondingen. Nood aan rust en ontspanning? Kies dan net als ons voor een vakantie in Stresa. In dit artikel delen we onze favoriete plekken en leukste tips.

Lungolago

De belangrijkste trekpleister van Stresa is natuurlijk het Lago Maggiore. De Lungolago, een twee kilometer lange wandelpromenade, slingert zich een weg langs het meer. Laat je verwonderen door de magische reflectie van het zonlicht op het wateroppervlak en het prachtige uitzicht op de Borromeïsche eilanden. Onderweg kom je door schitterende tuinen vol bloemen, palmbomen en standbeelden die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Aan de overkant van de boulevard prijken enkele weelderige villa’s en prestigieuze hotels in art-nouveaustijl. Als de avond valt kan je de Italianen vervoegen tijdens de passeggiata, hun avondwandeling, een belangrijk Italiaans ritueel. Tijdens het gouden uur valt het zachte avondlicht als een warm deken over het meer. Het perfecte moment om de zonsondergang te fotograferen, te flaneren langs het water of van een cocktail te nippen bij Marconi Beach.

Vakantie in Stresa
Lungolago di Stresa
Het hart van Stresa

Stresa heeft een klein maar gezellig centrum. Piazza Cadorna vormt het hart van het dorp. Zowel op dit plein als in de smalle straatjes errond vind je tal van leuke bars, restaurants, boetiekjes en delicatessenzaken. Zin in een lekker ijsje? Op de hoek van Piazza Cadorna prijkt ijssalon L’Angolo del Gelato. Je hebt er de keuze uit een mooi aanbod originele smaken. Bij Taverna del Pappagallo eet je de beste pizza’s van Stresa. Daarnaast kan je in deze authentieke familiezaak ook terecht voor heerlijke pasta’s en lokale specialiteiten. El Gato Negro is een populaire gastropub met een knusse binnentuin. Op de kaart staan zowel aperitiefplankjes als eenvoudige gerechten zoals hamburgers en sandwiches. Een ruime selectie aan bieren, wijnen en cocktails maakt het feest compleet. Vrijdag is marktdag in Stresa. De markt vindt plaats op het Piazza Capucci en trekt zowel locals als toeristen aan.

Vakantie in Stresa
Piazza Cadorna
Borromeïsche eilanden

Een absolute must tijdens je vakantie in Stresa is een bezoek aan de betoverende Borromeïsche eilanden: Isola Bella, Isola Madre en Isola dei Pescatori. Deze eilandjes werden in de zeventiende eeuw gekocht door de familie Borromeo die er schitterende paleizen liet bouwen. Als je slechts tijd hebt om maar één eiland te bezoeken kies dan voor Isola Bella, zoals de naam al doet vermoeden het mooiste van de drie. Neem je tijd om het sprookjesachtige Palazzo Borromeo en de bijhorende terrastuinen te bezoeken. Het barokke paleis is nog steeds enkele weken per jaar bewoond door de familie Borromeo. Zowel het weelderige interieur van het paleis als de tuinen zijn overweldigend mooi. Isola Madre staat vooral bekend om haar botanische tuinen, op Isola dei Pescatori eet je dan weer lekkere visgerechten. Vanuit de kleine haven van Stresa vaar je met een veerboot vlot naar Isola Bella en de andere eilanden.

Vakantie in Stresa
Isola Bella
Viva La Palma

Tijdens onze vakantie in Stresa logeerden we in Hotel La Palma, een modern en tot in de puntjes verzorgd hotel waar we volop konden genieten van la dolce vita. De ruime elegante kamers zijn voorzien van alle comfort en beschikken over een balkon met zicht op het meer of de tuin. Zwemmen kan in de heerlijke infinity pool aan de oevers van het meer. Op de zevende verdieping van het hotel kijkt de Sky Bar uit over de paradijselijke omgeving. Je komt er helemaal tot rust in de verwarmde Sky Pool. Met een cocktail in de hand geniet je van het geweldige uitzicht en de relaxte sfeer. In het restaurant ben je welkom voor ontbijt, lunch of diner. Plan je binnenkort een vakantie in Stresa? Dan is Hotel La Palma zonder enige twijfel the place to be!

Vakantie in Stresa
Hotel La Palma Beach Club
Vakantie in Stresa praktisch
  • Stresa ligt op 900 kilometer van Brussel. Het dorp zelf is niet zo groot. De omliggende regio heeft echter zoveel te bieden dat je je er wel een tijdje kan bezighouden. Voor sportievelingen biedt de omgeving tal van mogelijkheden om te hiken, mountainbiken en verschillende watersporten te beoefenen.
  • Wij verbleven twee dagen in het dorp tijdens onze treinreis door Frankrijk, Italië en Zwitserland. Stresa heeft een rechtstreekse treinverbinding met Milaan, maar ook met Zwitserse steden als Lausanne en Genève. Je vakantie in Stresa is dus perfect combineerbaar met een citytrip of een langere reis.
  • Stresa beschikt over een mooi aanbod vier- en vijfsterrenhotels. Niet goedkoop, maar buiten het hoogseizoen is het zeker mogelijk om hier een goede deal te scoren. Tijdig boeken is de boodschap!
  • Meer informatie over Stresa en het Lago Maggiore vind je op volgende website.

De leukste zomerboeken voor jou uitgezocht

Ben je nog op zoek naar enkele fijne romans om te lezen op vakantie? Ik heb alvast de leukste zomerboeken voor jou uitgezocht. Heerlijke pageturners waar je urenlang in kan verdwijnen en meeslepende verhalen die je meevoeren naar onbekende werelden. Geniet van een zomer vol boeken!

Zwemmen in het donker – Tomasz Jedrowski

De Pools-Duitse auteur Tomasz Jedrowski debuteerde in 2020 met de ontroerende liefdesroman Zwemmen in het donker. Het verhaal speelt zich af in de jaren 80 tegen de achtergrond van het socialistische Polen. Ludwik en Janusz leren elkaar kennen op een werkkamp. Ze trekken er na afloop van het kamp samen op uit en beleven een hartstochtelijke zomer middenin de natuur. Ze zwemmen in afgelegen meren, lezen verboden boeken en genieten volop van hun eerste verliefdheid. Terug in Warschau verdwijnt de idylle als sneeuw voor de zon als de jongens worden geconfronteerd met het strakke bewind van het Poolse regime. Een ijzersterk debuut over liefde, politiek, idealen en de ingrijpende keuzes die onze levensweg bepalen.

Het zwembad – Libby Page

Rosemary, een 86-jarige weduwe, woont al haar hele leven in de Londense wijk Brixton. De jonge journaliste Kate is pas verhuisd naar de grote stad en voelt zich vaak eenzaam. Wanneer het buitenzwembad in Brixton met sluiting wordt bedreigd vinden de twee vrouwen elkaar in hun strijd voor het behoud van het zwembad. De beloftevolle Libby Page schreef met Het zwembad een tedere feelgoodroman over een bijzondere vriendschap tussen twee vrouwen. In het boek komen thema’s als verbondenheid, liefde, eenzaamheid, depressie en ouder worden aan bod. Desondanks houdt Page een luchtige toon aan. Een vlot geschreven debuutroman om te lezen aan de rand van je favoriete buitenzwembad.

Buitenleven – Nina Polak

In Buitenleven verlaten Rivka en Esse de stad om het geluk te gaan zoeken op het platteland. De Nederlandse schrijfster Nina Polak schetst in haar eigentijdse roman een mooi beeld van de moderne stadsmens die snakt naar de rust en stilte van de natuur. In sprankelende zinnen schrijft Polak over de tegenstelling tussen stad en platteland. Naast het buitenleven neemt ze ook het innerlijk leven en de relatie van een koppel dertigers onder de loep. Buitenleven is een gelaagde én gedurfde roman vol filosofische beschouwingen over de natuur, scherpe dialogen en subtiele humor. Een van de leukste zomerboeken uit de Lage Landen!

Het feest van de eeuw – Taylor Jenkins Reid

De zonovergoten stranden van Malibu vormen het decor van Het feest van de eeuw van de Amerikaanse bestsellerauteur Taylor Jenkins Reid. In haar boeken geeft Reid beroemdheden een gezicht. Ze leidt je rond in een wereld vol glitter en glamour. In Het feest van de eeuw staan de surfende broers en zussen Riva en hun beroemde vader centraal. Nina, de oudste telg van het gezin, organiseert een groot feest voor de Californische jetset. Het hele verhaal speelt zich af in 24 uur. Tussendoor werpt Reid een blik op het verleden van het gezin Riva. Het feest van de eeuw is de perfecte zomerroman, eentje om volop van te genieten tijdens je volgende strandvakantie.

De grote zomer – Ewald Arenz

Ewald Arenz is een Duitse schrijver van romans en theaterstukken. Met De grote zomer won hij de Duitse Boekhandelsprijs. In deze toegankelijk geschreven roman volgen we de zestienjarige Frieder. Hij brengt de zomervakantie door bij zijn grootouders waar hij moet studeren voor zijn herexamens. Het is de zomer waarin hij voor het eerst verliefd wordt, op Beate, die hij ontmoet bij het zwembad. Het verhaal komt traag op gang, kabbelt rustig verder op een gezapig zomerritme en schakelt naar het einde toe enkele versnellingen hoger. De grote zomer is een warme coming of age-roman over familiegeheimen, vriendschap en de eerste liefdesvlinders.

Dans dans dans – Haruki Murakami

Eigenlijk horen zowat alle romans van de Japanse bestsellerauteur Haruki Murakami thuis in een lijstje met de leukste zomerboeken. In zijn magisch-realistische verhalen mixt Murakami westerse en oosterse vertelstijlen tot een unieke cocktail. Hij schrijft verslavende en mysterieuze romans met een bedwelmende sfeer. In Dans dans dans uit 1988 neemt Murakami je mee op een betoverende trip naar een wereld tussen droom en werkelijkheid. Samen met de held van het verhaal reis je naar het Dolfijnenhotel in de Japanse stad Sapporo. Tal van onvergetelijke personages, van Boy George tot de zelfingenomen auteur Hiraku Makimura, passeren de revue. Dans dans dans is speels, maar ook een tikkeltje duister. Kortom, vintage Murakami!

Er is een kans – Richard Russo

Er is een kans van de Amerikaanse schrijver Richard Russo vertelt het verhaal van drie oude vrienden die elkaar na vele jaren opnieuw ontmoeten in een vakantiehuis op het eiland Martha’s Vineyard. In hun studententijd waren de drie vrienden stapelverliefd op hun medestudente, maar zij verdween spoorloos na hun laatste vakantie samen op het eiland. Russo bouwt de spanning mooi op, je kan het boek dan ook moeilijk opzijleggen. Er is een kans is een uitstekend geschreven psychologische roman met een ingenieuze plot, sterk uitgewerkte personages en een flinke portie subtiele humor.

Hard land – Benedict Wells

Hard land van de Duits-Zwitserse schrijver Benedict Wells is een ontroerende coming of age-roman over verliefdheid, angst, eenzaamheid, vriendschap en rouw. Het verhaal speelt zich af in een klein stadje in Missouri in de Verenigde Staten. Hoofdpersonage is de vijftienjarige Sam. Zijn vader is werkloos, zijn moeder ernstig ziek. Toch beleeft hij een onvergetelijke zomer met zijn nieuwe vrienden en het meisje van zijn dromen. Tijdens het lezen kruip je in het hoofd van de jonge Sam en reis je rond in zijn angsten en onzekerheden. Het verhaal is realistisch en met veel gevoel geschreven. Als kers op de taart baadt het boek in een heerlijk jaren 80-sfeertje, met veel verwijzingen naar de films en muziek uit die tijd én zelfs een bijhorende soundtrack.

Treinreis Europa 2023: een reisverhaal in 8 etappes

In de lente van 2023 sjorren we onze rugzakken aan en reizen we met de trein richting het zuiden. Een droomroute met de mooiste landschappen van Frankrijk, Italië en Zwitserland als onvergetelijke decors. We trekken een lusje door Europa en sporen langs besneeuwde Alpentoppen en uitgestrekte meren, maar ook langs kleurrijke kustdorpjes en Toscaanse cipressen. Onderweg stappen we uit in wondermooie steden waar we proeven van cultuur, geschiedenis én la dolce vita. Lees hier het verhaal van onze duurzame treinreis Europa 2023 in 8 etappes.

Etappe 1: Lille – Lyon

Vanuit het Noord-Franse Lille zoeven we in 3 uurtjes per TGV naar Lyon, de poort naar het zuiden. Onderweg naar het hotel springen we even binnen in Les Halles de Lyon Paul Bocuse. Lyon staat bekend als de culinaire hoofdstad van Frankrijk. In de stad van de iconische chef-kok Bocuse kan je overal superlekker eten. Maar Lyon heeft nog veel meer troeven. Twee heuvels en twee rivieren bepalen het stadsbeeld. Op de top van de heuvel Fourvière prijkt de imposante basiliek. De andere heuvel, Croix-Rousse, was in de 19e eeuw het epicentrum van de Franse zijde-industrie. Indrukwekkende muurschilderingen verwijzen naar het bloeiende textielverleden van de stad. We verkennen de wijk Confluence, waar de rivieren Rhône en Saône samenvloeien. In het futuristische Musée des Confluences lopen verschillende boeiende exposities. Lyon is een veelzijdige stad vol culturele en culinaire hoogtepunten, ideaal voor een citytrip of als tussenstop onderweg naar het zuiden.

De Saône met de basiliek Notre-Dame de Fourvière op de achtergrond (Lyon)
Etappe 2: Lyon – Turijn

Op een zonnige maandagmorgen stappen we op de Frecciarossa, de Ferrari onder de Italiaanse hogesnelheidstreinen. We reizen via een prachtige route dwars door de Alpen naar Turijn. Onze B&B ligt op een boogscheut van de Mole Antonelliana, hét symbool van de stad. In deze art-deco parel gaat het nationaal filmmuseum schuil, maar je kan er ook de lift naar boven nemen om te genieten van een panoramisch zicht over de stad. Turijn wordt door toeristen vaak over het hoofd gezien. Ten onrechte, want Torino is echt een fantastische stad bezaaid met monumentale pleinen, elegante zuilengangen, chique winkels, barokke kerken en eeuwenoude koffiehuizen, zoals het knusse Caffè Al Bicerin. We kuieren rond op de grootste openluchtmarkt van Europa en genieten volop van de traditionele Piemontese keuken. Vergeet dat imago van grauwe industriestad maar snel. De oude hoofdstad van Italië heeft ons hart gestolen.

Piazza San Carlo (Turijn)
Etappe 3: Turijn – Genua

Vanuit Turijn boemelen we in een tweetal uurtjes naar havenstad Genua. We wandelen naar de Porto Antico. In de oude haven is het Aquarium gevestigd, maar ook het piratenschip Neptune en de Biosfera, een grote glazen bol waarin een mini tropisch regenwoud schuilgaat. Daarna duiken we het labyrint van middeleeuwse straatjes in. We nemen een aperitivo op de Piazza delle Erbe. Op het terras van Il Tondìn eten we focaccia, gegrilde vis en zeevruchten. Eén straat mag je tijdens je trip naar Genua zeker niet overslaan: de Via Garibaldi met z’n prachtige 16e-eeuwse palazzi. We klimmen naar het uitzichtpunt Spianata Casteletto om de stad van bovenaf te bewonderen. Kronkelende steegjes waar de zon nooit schijnt monden uit in de glinsterende zee. De stad heeft een authentiek karakter en een rauw kantje. Wuivende palmbomen, stoere zeebonken, charmante pleintjes, weelderige kerken en een mediterrane sfeer. Genua verveelt nooit!

Treinreis Europa
Via dei Macelli di Soziglia (Genua)
Etappe 4: Genua – Florence

In station Genova Brignole kruipen we op de InterCity trein naar Pisa. We reizen langs de mooiste kustplaatsjes van de Italiaanse Rivièra. In Pisa stappen we over op een regionale trein die ons door de Toscaanse heuvels naar Florence (of Firenze) brengt. Florence, de bakermat van de renaissance, is een van de mooiste steden ter wereld. We banen ons een weg door de mensenzee om een glimp op te vangen van indrukwekkende bouwwerken als de Duomo en het Palazzo Vecchio. Gelukkig trekken gezellige wijken als Sant’Ambrogio en San Frediano een pak minder toeristen aan. We steken de beroemde Ponte Vecchio over en klimmen naar het mooiste uitzichtpunt van de stad: Piazzale Michelangelo. Ontspannen in Giardino di Boboli, hedendaagse kunst in Palazzo Strozzi en een terrasje op het bruisende Piazza Santo Spirito. Onze driedaagse in Florence, het meest zuidelijke punt van onze treinreis Europa 2023, vliegt voorbij.

Duomo (Florence)
Etappe 5: Florence – Stresa

Met de Frecciarossa reizen we vlot van Florence naar Milaan. Het duurt even voor we een aansluiting hebben naar Stresa. Daar aangekomen staat alles in het teken van rust en ontspanning. Gelukkig is Hotel La Palma daar uitermate geschikt voor. We zwemmen in de infinity pool aan de oevers van het Lago Maggiore en drinken spritz in de Sky Bar op de zevende verdieping. De volgende dag varen we met een bootje naar Isola Bella waar een bezoek aan het adembenemend mooie Palazzo Borromeo op het programma staat. Zowel het sprookjesachtige paleis als de barokke tuin moet je absoluut gezien hebben als je in deze regio vertoeft. Stresa zelf is trouwens ook helemaal niet mis. Het is een kleine gemeente met een mondaine uitstraling. Aan de promenade langs het water pronken enkele prachtige art nouveau hotels. In de straatjes van het oude centrum vind je veel leuke boetiekjes, cafés en restaurants.

Treinreis Europa
Isola Bella (Stresa – Lago Maggiore)
Etappe 6: Stresa – Lausanne

We verlaten Italië in de regen, maar als we via enkele tunnels Zwitserland bereiken is de zon opnieuw van de partij. We reizen langs besneeuwde bergtoppen en het Meer van Genève naar Lausanne. Overnachten doen we in het Moxy Hotel in de levendige wijk Flon, waar oude loodsen zijn omgetoverd tot hippe winkels, bars en restaurants. De oude binnenstad met haar gotische kathedraal is best charmant, maar wij houden vooral van benedenstad Ouchy. Het Olympisch Museum kijkt uit over het Meer van Genève en vertelt het verhaal van de rijke geschiedenis van de Olympische Spelen. In het Olympisch Park prijken diverse sculpturen met een sportthema. Lausanne is een fijne en compacte stad met verschillende gezichten. De middeleeuwse charme van het historisch centrum staat in schril contrast met de moderne architectuur van uitgaansbuurt Flon. In de benedenstad geniet je dan weer van fraaie vergezichten over het water en de bergen.

Treinreis Europa
Meer van Genève (Lausanne)
Etappe 7: Lausanne – Parijs

Vroeg in de ochtend stappen we op de TGV en zetten we koers naar Parijs. Na een rit van net geen vier uur uur stappen we uit in Gare de Lyon en nemen we de metro naar ons hotel. Onder een stralende zon wandelen we via het Canal Saint-Martin naar het Basin de la Vilette. Zowel in het Parc des Buttes-Chaumont als in het Parc de Belleville genieten we van een schitterend uitzicht over de stad. Le Marais is een van onze favoriete wijken. Het is een bruisende en gezellige buurt boordevol historische panden en leuke uitgaansgelegenheden. Place des Vosges is het oudste én het mooiste plein van Parijs. De voormalige thuishaven van schrijver Victor Hugo is nu een groene oase van rust middenin de stad. Als de avond valt gaan we dineren in Argentijns restaurant Santa Carne en eindigen we met een perfect gemixte cocktail in de Yono Bar.

Place des Vosges (Parijs)
Etappe 8: Parijs – Kortrijk

We sluiten onze treinreis Europa 2023 af met een uitgebreid ontbijt in het fantastische Le Général Hotel. Met de metro reizen we naar Gare du Nord en vervolgens springen we op de TGV naar Lille. Tot slot rest er ons nog een laatste korte treinrit naar Kortrijk. Met een rugzak vol herinneringen trekken we huiswaarts. Onze treinreis zit erop. Het was een leuke ervaring om op een ontspannende en duurzame manier door Europa te trekken. Sowieso voor herhaling vatbaar!

Le Général Hôtel (Parijs)
Treinreis Europa praktisch

Wil je ook met de trein door Europa reizen, maar heb je geen idee hoe je eraan moet beginnen? Geen nood, we hebben alle praktische tips voor jou op een rijtje gezet. Voor verdere vragen of reisadvies op maat mag je natuurlijk steeds contact opnemen.

Met de Frecciarossa naar Italië

Het huwelijksportret | Maggie O’Farrell

Waardering: 4 uit 5.

Maggie O’Farrell (1972) is een Noord-Ierse schrijfster. Ze debuteerde in 2001 met de roman After You’d Gone. Ze brak wereldwijd door in 2020 met het bejubelde Hamnet. Deze historische roman werd onder meer bekroond met de Women’s Prize for Fiction. Opvolger Het huwelijksportret, een indringende karakterschets van een jonge vrouw in de renaissance, verscheen in 2022.

Buitenbeentje

Lucrezia is de derde dochter van Cosimo de’ Medici, groothertog van Florence, en Eleonora van Toledo. Ze groeit op in een kroostrijk gezin in een statig palazzo in het Florence van de 16e eeuw. Zowel de jongens als de meisjes van het gezin genieten een goede opleiding. Ze krijgen les over de klassieke oudheid, maar ook muziek- en tekenonderricht. Lucrezia beschikt over een groot artistiek talent. Al op jonge leeftijd maakt ze prachtige tekeningen en schilderijen. Ze heeft een onuitputtelijke verbeeldingskracht en is zeer intelligent. Lucrezia gaat steeds haar eigen weg, ze is opstandig en ontpopt zich als het buitenbeentje van de familie. Ze voelt zich verwant met de tijger die haar vader in de kelders van het palazzo gevangenhoudt.

“Ze wist nog elk woord van wat de leraar de vorige week had verteld – zo werkte haar hoofd nu eenmaal. De woorden griften zich in haar geheugen, als een schoenafdruk in zachte modder die daarna opdroogde en hard werd, zodat de afdruk voor altijd bewaard bleef.”

Huwelijk

Het leven van Lucrezia verandert drastisch als haar oudere zus sterft. Haar vader beslist om haar uit te huwelijken aan Alfonso d’Este, de hertog van Ferrara. Op vijftienjarige leeftijd treedt Lucrezia met Alfonso in het huwelijk en verlaat ze Florence. Aanvankelijk geniet Lucrezia van de wittebroodsweken die ze samen met Alfonso en vertrouwelinge Emilia doorbrengt in een villa op het platteland. Ze ervaart er een vrijheid die ze in Florence nooit heeft gekend. Naarmate de tijd vordert leert ze haar echtgenoot kennen als een man met twee gezichten. Aan het hof van Ferrara is Lucrezia getuige van de spanningen tussen Alfonso en zijn familieleden. Ze maakt kennis met de barbaarse kant van haar echtgenoot en ontdekt gaandeweg dat haar taak er louter in bestaat om een erfgenaam te verwekken voor de hertog. Ze voelt zich steeds meer gevangen in haar huwelijk en wil niks liever dan terugkeren naar haar familie.

“Een hand pakt de hare vast. Hij is groot, met lange vingers en een warme handpalm. Ze vangt in de smalle opening tussen haar sluier en haar trouwkleed een glimp op van de pols; de rest wordt opgeslokt door stof. Zwarte haartjes groeien in één richting, bij de manchet vandaan, als een gewas waar een heersende wind overheen waait.”

Poëtische beschrijvingen

In Het huwelijksportret kiest O’Farrell niet voor een chronologische opbouw. Ze start het verhaal in een afgelegen jachthuis, waar Lucrezia tot het besef komt dat haar echtgenoot haar wil vermoorden. Vervolgens reist ze terug naar de kindertijd van Lucrezia. Doorheen het boek schakelt O’Farrell regelmatig tussen de verschillende fases in het leven van haar hoofdpersonage en bouwt ze de spanning gestaag op. De levendige scènes en de prachtige poëtische beschrijvingen van de Italiaanse landschappen, kerken en paleizen wekken de geschiedenis tot leven. O’Farrell biedt een gedetailleerde inkijk in het leven van een minder bekend historisch personage. Ze baseert zich in Het huwelijksportret op historische feiten, maar laat haar fantasie de vrije loop om de geschiedenis naar haar hand te zetten en een originele twist te geven.

“Ze loopt op zachte schoenen en in een golvend geel overkleed. Op haar hoofd een lichtblauw kapje, waar de zon zachte, onderzoekende pijlen op werpt; ze belanden op haar kruin, haar voorhoofd, als de streling van een tam dier.”

Betoverend portret

Maggie O’Farrell schreef met Het huwelijksportret een betoverend en tegelijk tragisch portret van de jonge Lucrezia de’ Medici. In haar historische roman strooit O’Farrell met zinderende scènes die de pracht en praal van het 16e-eeuwse Italië weten te vangen. Ze hanteert een bloemrijke taal en tovert prikkelende beelden uit haar pen die verwijzen naar de tegenstelling tussen vrijheid en gevangenschap. Het verhaal komt wat traag op gang, maar na verloop van tijd wordt het steeds moeilijker om het boek opzij te leggen. Het huwelijksportret is zowel een spannende pageturner als een poëtisch sprookje met een feministische boodschap. Het is een gelaagde en hartverscheurende roman, een boeiende mix van historische feiten en fictie.

“Kijk, daar heb je Lucrezia, een kleine gestalte in de hoek van een landschap met een rivier, een bos, een imposant stenen bouwwerk. Ze gaat voort over het open veld, door de donkere winternacht, ze holt en holt, zo hard ze kan, naar het beschermende bladerdak van de bomen.”

2022 – Nijgh & Van Ditmar – 431 blz. – Vertaling: Lidwien Liekmann en Tjadine Stheeman