Stedentrip Lyon | 3 dagen, 2 heuvels en 2 rivieren

Stedentrip Lyon

Lyon ligt in het zuidoosten van Frankrijk en is na Parijs en Marseille de derde grootste stad van het land. Het is een veelzijdige bestemming waar zuiderse charme, geschiedenis en creativiteit elkaar ontmoeten. Twee rivieren, de Rhône en de Saône, doorkruisen de stad en vloeien er samen tot een harmonisch geheel. Tijdens onze driedaagse stedentrip Lyon verkennen we de diverse charmante wijken en beklimmen we twee heuvels. We maken kennis met de rijke geschiedenis van de stad en laten ons verrassen door bijzondere architectuur, mooie parken, kunstzinnige winkeltjes, heerlijke restaurants en waanzinnige streetart. In deze blog ontdek je wat je allemaal kan doen tijdens een stedentrip Lyon. Wedden dat je meteen wilt vertrekken?

Paul Bocuse

We springen in het Noord-Franse Lille op de TGV en komen na een treinreis van drie uur aan in Lyon. Het station ligt middenin het hypermoderne zakendistrict Part-Dieu, waar stoere wolkenkrabbers zoals de Tour Part-Dieu (‘het potlood’) naar de hemel klimmen. In deze wijk ligt ook de bekendste culinaire hotspot van Lyon: Les Halles de Lyon Paul Bocuse, een walhalla voor foodies. De grote overdekte markthal herbergt een zestigtal kramen waar je voedingswaren van topkwaliteit koopt. De bruisende foodmarkt is genoemd naar Paul Bocuse, de beroemde chef-kok die Lyon op de gastronomische kaart heeft gezet. Lyon staat mede dankzij hem bekend als de culinaire hoofdstad van Frankrijk. Schuin tegenover de hoofdingang van Les Halles ontdek je een imposante muurschildering van de sterrenchef, een mooi eerbetoon aan de in 2018 overleden kok.

Les Halles
Langs de Rhône

Ons hotel ligt langs de oevers van de Rhône, op een boogscheut van de Pont Lafayette. We lunchen letterlijk op het water, op het dek van horecaschip Modulo. Voor een lekkere salade, burger of pasta zit je hier helemaal goed. ‘s Avonds is Modulo dan weer een zalige plek om van een cocktail of mocktail te nippen terwijl het licht van de maan de rivier kust. Bij mooi weer is het heerlijk toeven langs de Berges du Rhône, kilometerlange wandel- en fietspaden die zich een weg langs de rivier slingeren. Onderweg geen auto’s, maar wel leuke picknickplekken, groene parken, speeltuintjes en houten ligstoelen.

Modulo
Fourvière

De basiliek Notre-Dame de Fourvière torent hoog boven de stad uit en lokt ons de heuvel op. Twee funiculaires of kabelspoorbaantjes verbinden Vieux-Lyon met de wijk Fourvière. De ene klimt meteen naar de basiliek, terwijl de andere je tot vlakbij een Romeins openluchttheater brengt. Wij kiezen voor de tweede funiculaire omdat de wachtrij daar veel minder lang is. Na een stevige klim bereiken we de top van de Fourvière-heuvel waar we genieten van een fenomenaal uitzicht over de stad. In de verte rijzen de Alpen op. De basiliek zelf oogt zowel van binnen als van buiten indrukwekkend. Hoewel de bouw al in 1872 startte, duurde het nog tot 1964 vooraleer het interieur volledig op punt stond. Neem zeker de tijd om de wondermooie mozaïeken te bewonderen. Afdalen doen we via de kronkelende paadjes van de prachtige rozentuin en de 228 trappen van de Montée des Chazeaux.

Stedentrip Lyon
Basilique Notre-Dame de Fourvière
Bouchons en traboules

Aan de voet van de Fourvière-heuvel ligt Vieux-Lyon. In de smalle straatjes van deze wijk struikel je over de oude ambachtswinkels en de bouchons, traditionele restaurantjes waar je typische streekgerechten zoals quenelles en saucisson briochée proeft. Daarnaast zijn ook de traboules onlosmakelijk verbonden met het oude Lyon. Deze verborgen doorgangen brengen je van de ene straat naar de andere. Een vreemde voordeur kan zomaar de toegangspoort zijn tot een wondere wereld die je langs overdekte passages, gracieuze wenteltrappen en rustige binnenplaatsen leidt. Je kan met een gids op stap gaan om deze fascinerende passages te ontdekken of je kan net als ons zelf speuren naar de traboules van Vieux-Lyon met behulp van volgend lijstje. ‘s Avonds dineren we in La Nef des Fous. Het barokke interieur oogt al even indrukwekkend als wat er op ons bord verschijnt: traditionele Franse gerechten boordevol smaak.

Stedentrip Lyon
Rue du Bœuf, Vieux-Lyon
Schiereiland

La Presqu’île, het schiereiland tussen de Rhône en de Saône, vormt het centrum van Lyon. Hier botsen we vooral op statige pleinen en elegante winkelstraten. Voor een stevige start van de dag is ontbijt- en brunchrestaurant Diploid een aanrader. Vlakbij ligt Place des Terreaux met als eyecatchers het 17e eeuwse stadhuis en de reuzefontein van beeldhouwer Bartholdi, het brein achter het Vrijheidsbeeld in New York. In een oud klooster aan de rechterzijde van het plein ligt het Museum voor Schone Kunsten. De kloostertuin van het museum is gratis toegankelijk, een groene oase waar standbeelden van onder meer Rodin en Bourdelle je opwachten. Het zuiden van de wijk is een echt winkelparadijs. In de Rue de la République vind je vooral de grote merken. Wandel verder naar Place Bellecour, het grootste plein van de stad, en duik vervolgens de Rue Auguste-Comte in voor originele kledij-, antiek- en designwinkels.

Stedentrip Lyon
Hôtel de Ville de Lyon
Les Pentes

Les Pentes de la Croix-Rousse is een levendige wijk waar jonge kunstenaars en ontwerpers zich helemaal kunnen uitleven. Je vindt er tal van creatieve winkeltjes met zelfgemaakte kledij, juwelen of postkaarten. Ook liefhebbers van vintage zullen hier zeker aan hun trekken komen. De hellende straten zijn versierd met streetart en hippe cafés waar je even je vermoeide kuiten wat rust kan gunnen. We snuisteren in toffe boetiekjes als Les Arpenteuses (originele cadeaus) en Carrie Bradshop (vintage) in de Rue Romarin. Via de kleurrijke Escalier Mermet en de Montée de la Grande Côte klauteren we verder de heuvelflank op. We roepen Les Pentes uit tot onze favoriete wijk van Lyon en vieren dat ‘s avonds met een kaasplankje en glaasje wijn bij Les Fromagivores.

Stedentrip Lyon
 Montée de la Grande Côte
Zijdewevers

Op het plateau van de heuvel La Croix-Rousse komt de geschiedenis van de zijdewevers of canuts tot leven. In de 19e eeuw floreerde de zijde-industrie hier volop. Dit deel van de stad voelt echt als een dorp. Op de dagelijkse ochtendmarkt op de Boulevard de la Croix-Rousse doen de locals hun inkopen, altijd fijn om even de volkse marktsfeer op te snuiven. De boulevard mondt uit in een uitzichtpunt met ligstoelen waar je kan relaxen met de stad aan je voeten. De topattractie van Croix-Rousse is echter de Mur des Canuts. Deze reusachtige muurschildering brengt een hommage aan de arbeiders uit de wijk. Je kan er blijven naar kijken! In de benedenstad ontdekken we nog veel meer indrukwekkende muurschilderingen. Op de Fresque des Lyonnais bijvoorbeeld staan verschillende figuren afgebeeld die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Lyon, waaronder Paul Bocuse en de gebroeders Lumière, de vaders van de cinema.

Stedentrip Lyon
Mur des Canuts
Confluence

Voor een indrukwekkend staaltje stadsvernieuwing trekken we op dag drie naar de wijk Confluence, gelegen in het uiterste zuiden van het schiereiland. De laatste jaren onderging de buurt een spectaculaire metamorfose. Een grijs haven- en industriegebied werd omgetoverd tot een trendy woonwijk vol architecturale hoogstandjes zoals Le Cube Orange en Le Cube Vert van architectenbureau Jakob + MacFarlane. Deze nieuwe wijk heeft haar naam te danken aan de samenvloeiing van de Rhône en de Saône. Op de plaats waar de rivieren samenkomen staat sinds 2014 het futuristische Musée des Confluences te blinken. In dit museum maak je een boeiende reis door de geschiedenis en leer je van alles bij over culturen en beschavingen, natuur, wetenschap en technologie. Confluence is volop in ontwikkeling. Nieuwe hotspots rijzen er als paddenstoelen uit de grond. Een mooi voorbeeld is HEAT, een hippe foodcourt met een wisselend aanbod streetfood en een breed scala aan culturele evenementen.

Stedentrip Lyon
Musée des Confluences
Stedentrip Lyon praktisch
  • Onze driedaagse stedentrip Lyon was een onderdeel van een langere treinreis door Europa. Met de Thalys of TGV reis je snel, comfortabel en duurzaam naar Lyon. Vanuit Rijsel spoor je in drie uur naar Lyon, vanuit Brussel doe je er vier uur over.
  • Lyon is een leuke stad om te voet te verkennen, maar je kan je ook gemakkelijk verplaatsen met de metro, bus of tram. Met de Lyon City Card kan je gratis en onbeperkt het openbaar vervoer gebruiken.
  • Op zoek naar een leuk hotel om te overnachten tijdens je stedentrip Lyon? Het OKKO Hotel ligt in het 6e arrondissement van de stad, aan de oevers van de Rhône. Dit moderne viersterrenhotel is een uitstekende uitvalsbasis om de stad te verkennen.
  • Wil je inspiratie opdoen voor je stedentrip Lyon? Neem dan alvast een kijkje op Visit Lyon of koop de reisgids van Time to Momo om je te vergezellen tijdens je trip.

Geef een reactie

%d