Praktische tips voor je reis naar Noorwegen

Praktische tips voor je reis naar Noorwegen

Droom je van een reis naar Noorwegen? Wil je alles zelf regelen, maar weet je niet hoe je daaraan begint? Grasduin dan even door deze praktische tips voor je reis naar Noorwegen. Heb je nog vragen, aarzel niet om te reageren op dit bericht of contact met ons op te nemen via het contactformulier.

Praktische tips voor je reis naar Noorwegen
Hardangerfjord
Reizen naar Noorwegen

Als je met de eigen wagen naar Noorwegen reist heb je verschillende mogelijkheden:

  1. Je legt het volledige traject met de wagen af: je rijdt door Duitsland naar Denemarken, steekt de beroemde brug tussen Kopenhagen en Malmö over en rijdt verder door Zweden naar Oslo. Een goed idee als je veel tijd hebt en graag een stukje van Zweden wil meepikken.
  2. Je neemt in Denemarken de ferry naar Noorwegen: je rijdt tot in Hirsthals, in het noorden van Denemarken, en neemt daar de ferry naar Kristiansand of een andere Noorse bestemming. Ook vanuit Fredrikshavn en Kopenhagen vertrekt een ferry naar Noorwegen, meer bepaald naar Oslo.
  3. Je neemt in Duitsland de ferry naar Noorwegen: de Color Line vaart dagelijks tussen Kiel en Oslo. De overtocht duurt twintig uur en is vrij kostelijk, maar je spaart natuurlijk wel wat benzine en tijd uit. Je overnacht aan boord en geniet van alle comfort tijdens deze cruise.
Color Line
Color Line

Zelf kozen we (in 2019) voor een combinatie van de opties 2 en 3. Tijdens de heenreis namen we de ferry van Color Line tussen Hirtshals en Kristiansand. De overtocht duurt 3u15. Hoe vroeger je boekt, hoe scherper de prijs. Na twee weken Noorwegen namen we opnieuw de Color Line tussen Oslo en Kiel. De reis duurt 20 uur, waardoor je dus op de ferry overnacht (vertrek om 14 uur, aankomst om 10 uur). Als je met de auto reist dien je twee uur voor de overtocht aanwezig te zijn. Op de boot vind je verschillende bars en restaurants, een winkelpromenade, een zwembad, een casino,… Overdag relax je wat op het zonnedek en ’s avonds kan je een gratis show meepikken. Wij boekten het diner op voorhand, maar er zijn ook enkele restaurants waar je niet vooraf hoeft te reserveren.

Praktische tips voor je reis naar Noorwegen
Zonnedek op de Color Line
Reizen in Noorwegen

Bij het vastleggen van je route is het belangrijk om niet te veel hooi op je vork te nemen. Sneller dan 80 km/uur mag je toch niet rijden, enkel in de buurt van Oslo is er een snelweg waar hogere snelheden toegelaten zijn. Kies voor korte etappes en neem de tijd om van het uitzicht te genieten. In Noorwegen zal je regelmatig een ferry nemen om op je bestemming te geraken. De prijzen variëren naargelang de lengte van de overtocht (reken op 5 tot 25 euro voor een overtocht met de wagen). Je betaalt ter plaatse met je creditcard. Voor een cruise op bijvoorbeeld de Geirangerfjord betaal je een stuk meer. Tickets koop je best online. In Noorwegen moet je tol betalen op bepaalde wegen. Alle info vind je op deze website. De camera’s boven de weg registreren jouw nummerplaat en achteraf krijg je de factuur toegestuurd. Onze reisroute in Noorwegen zag er ongeveer zo uit:

Onze reisroute
Budget

Noorwegen staat bekend als een duur land, en dat is het ook, maar het is zeker mogelijk om low budget door het land te reizen. We sliepen vooral in B&B’s die we vooraf boekten via Airbnb. Hier vind je echt wel prachtige plekjes voor relatief weinig geld. Als je met de auto reist kan je heel wat levensmiddelen meenemen van thuis. Check op voorhand de quota voor alcohol en tabak. We kookten meestal zelf en hadden eten mee van thuis. Een goede frigobox is zeker geen overbodige luxe. In Noorwegen deden we ook regelmatig boodschappen. De Rema 1000 en de Kiwi zijn de twee goedkoopste supermarkten. Op restaurant liggen de prijzen voor het eten iets hoger dan in België. Vooral de pintjes en wijntjes zijn duur. Water krijg je bijna altijd gratis. Kraantjeswater in Noorwegen is trouwens overal perfect drinkbaar, dus daar hoef je al geen geld aan uit te geven.

Praktische tips voor je reis naar Noorwegen
Ontbijt in Ulvik
Overnachten

We boekten onze accommodaties via Airbnb ruim op voorhand en hielden vooral rekening met volgende factoren: kostprijs, aanwezigheid keuken om maaltijden te bereiden, gratis parkeergelegenheid bij de accommodatie, locatie en uitzicht. De communicatie met de eigenaren verliep telkens vlot. Alle slaapplekken voldeden aan onze verwachtingen of overtroffen ze. Zo logeerden we in het prachtige Ulvik, waar de uitzichten fenomenaal waren. Nog een aanrader: Overvoll Farm, op 15 minuten rijden van Hellesylt, de toegangspoort tot de Geirangerfjord. Deze accommodatie heeft een keuken waar je zelf je maaltijden mag bereiden, maar je kan ook ontbijt en/of diner bestellen (beiden heel lekker en uitgebreid, met veel plaatselijke specialiteiten en aandacht voor de biologische keuken). De boerderij is charmant en de eigenares gastvrij. Liever (wild)kamperen? Dat is perfect mogelijk in Noorwegen. Er zijn wel enkele zaken waar je rekening mee dient te houden. Je leest het hier.

Praktische tips voor je reis naar Noorwegen
Overnachtingsplek Ulvik
Klimaat

Het weer in Noorwegen valt moeilijk te voorspellen. De weersomstandigheden kunnen snel omslaan. Voorzie zomerse kledij, maar ook een regenjas, warme jas en trui en een muts. Goede wandelschoenen zijn natuurlijk ook essentieel om Noorwegen te voet te verkennen. Zelf hebben we (eind juni – begin juli) mooie dagen gehad, met temperaturen boven de twintig graden en veel zonneschijn. Er waren ook regendagen en zelfs ronduit koude dagen met temperaturen van een graad of vijf (op 600 meter hoogte) en zelfs sneeuwval (op 1.100 meter hoogte). Je moet dus een beetje geluk hebben. Laat je echter niet afschrikken door het weer. Noorwegen blijft mooi, ook als het regent of sneeuwt.

Praktische tips voor je reis naar Noorwegen
Sneeuwlandschap
Communicatie

Noren staan soms bekend als stug en afstandelijk, maar wij vonden ze erg vriendelijk en behulpzaam. Ze zijn trots op hun land en dragen dat ook uit. Door in privé-accommodaties te slapen is het contact sowieso al iets intenser. Persoonlijk vonden wij dit een leuke manier van reizen omdat je de lokale bevolking beter leert kennen. Het Engels van de Noren is trouwens uitstekend, dus als je die taal beheerst zal het communiceren zeker vlot verlopen.

Praktische tips voor je reis naar Noorwegen
Oslo
Meer weten?

Heb je na het lezen van deze praktische tips voor je reis naar Noorwegen nog vragen? Visit Norway is een handige online reisgids waar je heel wat info en reistips vindt om je reis naar Noorwegen voor te bereiden. Lonely Planet is al jaren een trouwe reispartner. Ook online vind je heel wat info terug.

Geef een reactie

%d