Fjorden, watervallen en gletsjers in Noorwegen

Noorwegen is een prachtig land. Elke natuurliefhebber komt er zeker aan zijn trekken: ongerepte fjorden, spectaculaire watervallen, besneeuwde bergtoppen, eeuwenoude gletsjers, smaragdgroene meren… De uitzichten zijn adembenemend mooi, maar ook de steden hebben heel wat te bieden. Stavanger, Bergen en vooral Oslo konden ons zeker bekoren. Toch blijft Noorwegen natuurlijk in de eerste plaats een natuurparadijs. Benieuwd naar al dat natuurschoon? Lees dan het reisverhaal over onze roadtrip langs fjorden, watervallen en gletsjers in Noorwegen.

Tussenstop in Denemarken

Als je ervoor kiest om met de wagen naar de fjorden, watervallen en gletsjers in Noorwegen te reizen, is het verstandig om je reis op te splitsen en in Denemarken te overnachten. De streek rond Aarhus is dan een uitstekende keuze. Aarhus ligt aan de noordoostkust van de regio Jutland en is na Kopenhagen de grootste stad van Denemarken. Het is een hippe en bruisende havenstad waar kunst, cultuur en moderne architectuur floreren. Leuk om hier even halt te houden en de stad te ontdekken. Onze overnachtingsplaats ligt echter in Risskov, een residentiële wijk aan de kust van de baai van Aarhus. Uitgestrekte stranden, moderne steden en een bijzonder gastvrije bevolking. Ons blitzbezoek aan Denemarken heeft ons aangenaam verrast, hier komen we zeker nog eens terug.

Aarhus
Noorse Zuidkust

In Hirtshals nemen we de ferry naar Kristiansand en starten we met onze roadtrip langs de Noorse Zuidkust. Het schilderachtige Mandal staat bekend om haar smalle straatjes met witte houten huizen. We kuieren rond in de gezellige haven en wandelen door het bos naar het zandstrand Sjøsanden, net buiten het stadje. Daarna volgen we de grillige kustlijn tot in Lindesnes, het meest zuidelijke punt van Noorwegen. Onderweg zien we af en toe de typische kleurrijke houten boothuizen opduiken langs het water. In Lindesnes bezoeken we de uitstekend bewaarde vuurtoren. De ruige wind en de wilde golven beuken in op de woeste rotsen terwijl de regen ons blijft geselen. We warmen terug op in de wagen en rijden verder naar Sogndalstrand, een charmant dorpje met veel winkeltjes en kunstgalerijen. Onze laatste stop langs de zuidkust is Stavanger, dé oliestad van Noorwegen. Blikvangers hier zijn het gezellige oude centrum en de sfeervolle haven.

Sogndalstrand
Hardangerfjord

We reizen door het fjordengebied verder naar het noorden. Vlak voor de Hardangerfjord ligt de dubbele waterval Låtefossen. We houden even halt en laten ons verrassen door het forse natuurgeweld. Langs de Hardangerfjord liggen heel wat pittoreske dorpjes. Zelf overnachten we in Ulvik, een wondermooi plaatsje omgeven door bergen en fruitboerderijen. Syse Gard is een kleinschalige fruitboerderij waar we artisanale appelsap en ijs van schapenmelk proeven. Ondertussen genieten we van de fenomenale uitzichten op de fjord. Ulvik is ook een wandelparadijs. Een stevige lusvormige hike van een drietal uur brengt ons door het bos naar een steile klif. Hier hebben we een schitterend zicht op de Osafjord die zich in de diepte glinsterend voor ons uitstrekt. In het tweede deel van de wandeling dalen we terug af naar het dorp. Wandel- en fietskaarten kan je verkrijgen in de toeristische dienst in het centrum van Ulvik, vlakbij het water.

Fjorden, watervallen en gletsjers in Noorwegen
Hardangerfjord
Bergen

We rijden via de trage, mooiere route van de Hardangerfjord naar Bergen en stoppen onderweg bij de waterval Steindalsfossen. Het bijzondere aan deze waterval is dat je er veilig en droog achter kan lopen. Bergen dan, een prachtige maar ook zeer toeristische stad. Met twee dagen heb je zeker voldoende tijd om de belangrijkste bezienswaardigheden te bezoeken. Het pittoreske Bryggen trekt meteen de aandacht. In de smalle straatjes achter de kleurrijke façades liggen heel wat juwelierswinkeltjes en kunstgalerijen verscholen. We bewonderen er het werk van pottenbakkers en lederbewerkers. Iets hogerop liggen de wijken Skuteviken en Sandviken met hun kronkelende straatjes en houten huizen. Ook de hippe buurt rond Skostredet is een aanrader. We gaan windowshoppen in de autovrije winkelstraat (Strandgaten) en proeven verse vis op de Fisketorget, de vismarkt. Café Opera is een leuke plek voor een hapje en een drankje.

Fjorden, watervallen en gletsjers in Noorwegen
Bryggen – Bergen
Sneeuwweg

Vanuit Bergen rijden we in een tweetal uur naar de Nærøyfjord, de smalste zijarm van de Sognefjord. We picknicken langs het water en omarmen de oorverdovende stilte en de ongerepte natuur. Wat verderop ligt de Aurlandsfjord. Vandaar heb je de keuze, ofwel rijd je door de Laerdalstunnel (de langste tunnel ter wereld), ofwel kies je voor de Aurlandsfjellet (de zogenaamde ‘sneeuwweg’). Wij kozen voor de sneeuwweg. We verloren er wel wat tijd, maar de uitzichten waren het meer dan waard. Een hoogtepunt (letterlijk) is het Stegastein viewpoint, een platform dat 650 meter boven de fjord zweeft. De Aurlandsfjellet is een prachtige weg die enkel in de zomer berijdbaar is. Je rijdt voortdurend over kronkelende bergwegen, tussen besneeuwde velden en spectaculaire watervallen. Onderweg kom je af en toe een verloren gelopen schaap of geit tegen. Een onvergetelijke trip!

Stegastein viewpoint
Naar gletsjerland

Hafslo is onze uitvalsbasis voor de komende twee dagen. Met de ferry reizen we over de Lustrafjord van het schattige Solvorn naar Urnes, waar de prachtige houten staafkerk de bekendste attractie is. De kerk dateert uit 1130 en is daarmee de oudste staafkerk van Noorwegen. Via enkele donkere tunnels bereiken we de Feigumfossen waterval. Om de waterval langs de zijkant te kunnen bestuderen klauteren we langs een steil, rotsig pad naar boven. In Luster is er een knusse bakkerij (Lustrabui) waar we even opwarmen met koffie en gebak. Daarna zijn we helemaal klaar voor een bezoek aan het imponerende Jostedalsbreen National Park, een van de mooiste nationale parken van het land. Hier moet je absoluut naartoe als je de grootste gletsjers in Noorwegen wil bewonderen of trotseren.

Fjorden, watervallen en gletsjers in Noorwegen
Feigumfossen
Boekendorp & gletsjersmeer

Fjaerland staat bekend als boekendorp. Overal zijn huisjes en schuurtjes omgetoverd tot tweedehandse boekenwinkeltjes. De meeste boeken zijn giften van mensen die het dorp bezoeken. Je vindt er vooral Noorse boeken, maar er is ook al een ruime collectie van Engelstalige literatuur. Fjaerland is een leuke tussenstop op weg naar het Lovatnet, een oogverblindend turkoois gletsjermeer. Vanuit Loen volgen we de smalle weg langs het meer. Onderweg ontdekken we de tragische geschiedenis van het Lovatnet. Verschillende landverschuivingen zaaiden dood en vernieling in deze streek. Aan het einde van de weg ligt een restaurant (Kjenndalstova), maar bij mooi weer is een picknick langs de oevers van het meer natuurlijk ook een uitstekend idee.

Fjorden, watervallen en gletsjers in Noorwegen
Fjaerland
Geirangerfjord

In Hellesylt schepen we in voor een cruise op de Geirangerfjord. Niet goedkoop, maar toch wel een aanrader. Vanop het dek fotograferen we de boerderijen die tegen de bergflanken aanleunen en de verschillende imposante watervallen (de ‘Zeven Zusters’ en de ‘Bruidssluier’ zijn de bekendste ). Bij het verlaten van het dorpje Geiranger, in de zomer overspoeld door horden toeristen, passeren we enkele mooie uitzichtpunten vanwaar we de Geirangerfjord vanuit de hoogte kunnen fotograferen. We reizen door betoverende sneeuwlandschappen, doorkruisen het land van west naar oost en strijken neer in Lillehammer, het walhalla van de wintersport. Ook in de zomer is het hier fijn toeven. Je kan er het Olympisch Park bezoeken, met als hoogtepunt de Lysgårdsbakken, de skischans waar de opening van de Olympische Winterspelen in 1994 plaatsvond.

Fjorden, watervallen en gletsjers in Noorwegen
Geirangerfjord
Oslo

Vanuit Lillehammer is het ongeveer twee uur rijden naar Oslo. In de trendy wijk Grünerløkka ligt een overdekte markthal met verschillende eetkraampjes waar we lekker lunchen. Langs de rivier Akerselva die achter de markthal stroomt liggen gezellige parken en diverse bars en restaurants. We volgen de rivier stroomafwaarts tot bij de Oslofjord en het hypermoderne Opera House. Wat verder langs het water ligt een fort uit de dertiende eeuw (Akershus Festning). In het centrum imponeren de kathedraal en het Koninklijk Paleis. We wandelen door de wijk Damstredet met haar oude, kleurrijke huisjes en bezoeken het nabijgelegen kerkhof waar de schilder Edvard Munch begraven ligt. Tot slot gaan we langs in het 22 juli-senteret, een informatiecentrum over de aanslagen van 22 juli 2011 in Oslo en op het eiland Utøya.

Akerselva – Oslo
Beeldenpark & streetart

Vigeland Park ligt net buiten het centrum van Oslo, maar is vlot bereikbaar met de tram. In het park staan stenen en bronzen beelden van de hand van de Noorse beeldhouwer Gustav Vigeland die de levensloop van de mens symboliseren. Oslo is een creatieve, multiculturele en levendige stad, de ideale afsluiter voor onze reis. In de wijken Grünerløkka en Vulkan leeft de alternatieve scene helemaal op. De straten zijn gevuld met leuke boetiekjes en streetart. Er zijn veel toffe bars en ook voor livemuziek zit je hier goed. Bij Blå bijvoorbeeld zoek je een plaatsje uit aan een van de lange tafels langs de rivier. Ondertussen geniet je van een lekker drankje terwijl een DJ of bandje de muziek verzorgt. Op onze laatste avond op Noorse bodem eten we heerlijke tapas bij Delicatessen. De volgende dag reizen we met de Color Line terug huiswaarts met een koffer vol mooie herinneringen.

Vulkan – Oslo
Fjorden, watervallen en gletsjers in Noorwegen: praktische tips

Plannen om zelf naar het noorden te reizen en de fjorden, watervallen en gletsjers in Noorwegen met een bezoek te vereren? Bekijk dan ook even onze praktische tips.

Geef een reactie

%d