Morgen en morgen en morgen | Gabrielle Zevin

Morgen en morgen en morgen

Waardering: 4 uit 5.

Gabrielle Zevin (1977) is een Amerikaanse auteur en scenarioschrijver. Ze groeide op in Florida en studeerde Engels aan de universiteit van Harvard. Momenteel woont ze in Los Angeles. In 2005 verscheen haar debuut Margarettown. Daarna schreef ze nog verschillende romans en YA-boeken. Met haar roman Morgen en morgen en morgen won ze in 2022 de Goodreads Choice Award voor beste fictie.

Vriendschap

Sadie Green en Sam Masur ontmoeten elkaar voor het eerst in een ziekenhuis in Los Angeles. Sam verblijft er na een ernstig verkeersongeval, terwijl Sadie er haar zus Alice bezoekt. Ze spelen samen videogames en bouwen een bijzondere vriendschapsband op. Uiteindelijk verliezen ze elkaar uit het oog, maar dan lopen ze elkaar jaren later opnieuw tegen het lijf in een metrostation in Boston. Het is de start van een succesvolle samenwerking. Sadie en Sam, die aan prestigieuze universiteiten als MIT en Harvard studeren, ontwikkelen als prille studenten hun eerste videogame Ichigo. Sams huisgenoot Marx Wantanabe is hun steun en toeverlaat en neemt de rol van producer op zich. Na het succes van hun eerste game richten ze het bedrijf Unfair Games op en vestigen ze zich in Los Angeles.

“Ze hadden het zeldzame soort vriendschap dat ruimte liet voor veel privacy. Een van de redenen dat ze zulke goede vrienden waren geworden, was dat zij nooit van hem had verlangd dat hij zijn trieste verhaal vertelde om haar nieuwsgierigheid te bevredigen. Het minste wat hij kon doen was haar dezelfde dienst bewijzen.”

Toekomst

Gabrielle Zevin schept haar jonge personages op geloofwaardige wijze tot leven op papier. Je kruipt in hun hoofd en sluit hen in je hart. Zevin verweeft veel verschillende thema’s in haar boek. Ze schrijft over vriendschap, volwassen worden, afkomst, verlies, liefde, werk, kunst, ambitie en leven met een beperking. De personages worden niet gespaard. De alwetende verteller zoomt in op de jeugdtrauma’s van Sam en de relatieproblemen van Sadie. De twee vrienden communiceren vlot met elkaar in de virtuele wereld, terwijl ze er in de offline wereld vaak niet in slagen om te connecteren. Ze dreigen elkaar voortdurend te verliezen, maar hun liefde voor games brengt hen telkens terug samen.

“Hij had geleerd dat je het soms pijnlijke heden kon verdragen door in de toekomst te leven.”

Parallelle werelden

De roman focust niet alleen op de intense vriendschap tussen Sam, Sadie en Marx, maar ook op de ontwikkeling van de personages van onzekere studenten tot geniale game designers. Dat proces wordt mooi omschreven, hoewel het soms wat technisch wordt. Zevin gebruikt veel termen uit de game-industrie en verwijst ook naar tal van bekende en minder bekende computerspellen. Ze creëert parallelle werelden waarin de personages heel wat hindernissen moeten overwinnen. Eén hoofdstuk speelt zich zelfs volledig in een computerspel af. Knap hoe Zevin erin slaagt de harde realiteit en de fictieve gamewereld met elkaar te verbinden.

“Voor iedere jonge kunstenaar komt er een moment waarop zijn of haar smaak meer ontwikkeld is dan zijn of haar vaardigheden. De enige manier om die periode door te komen is: dingen blijven maken.”

Nieuwe kansen

Gabrielle Zevin schreef met Morgen en morgen en morgen een ingenieus gecomponeerde en zinderende roman waarin ze haar lezers onderdompelt in de gamecultuur van de jaren 80 tot nu. Het verhaal omspant meer dan dertig jaar en zit boordevol culturele referenties. Er zit heel veel in deze roman, maar tegelijk mist het verhaal wat diepgang en focus. Desondanks is het een mooie ode aan de vriendschap en aan de kracht van verhalen. De games in de roman staan symbool voor veerkracht en nieuwe kansen, voor vallen en weer opstaan. Morgen en morgen en morgen is speels, fantasierijk en gelaagd. Het vertelplezier druipt van de bladzijden.

“Een game is “morgen, en morgen, en dan weer een morgen.” Je kunt eindeloos opnieuw worden geboren, eindeloos opnieuw beginnen. Het is het idee dat je zou kunnen winnen als je maar door blijft spelen. Geen enkel verlies is blijvend, want niets is blijvend, nooit.”

2023 – Uitgeverij Nieuw Amsterdam – 415 blz. – Vertaling: Gerda Baardman

Geef een reactie

%d