Culinaire stedentrip Firenze: niet te missen tips voor foodies

Culinaire stedentrip Florence

Firenze of Florence is niet alleen een creatieve renaissancestad vol kleurrijke wijken en prachtige oude gebouwen, maar ook de perfecte bestemming voor een culinaire stedentrip. Op elke straathoek vind je wel een gezellig café of restaurant. Lekker eten en drinken zal dus zeker lukken in Firenze. Tijdens je culinaire stedentrip Firenze ontdek je de Toscaanse keuken, waar eenvoud en pure smaken de scepter zwaaien. In dit artikel geven we enkele niet te missen tips voor foodies en laten we je zowel kennismaken met de lokale specialiteiten als met de leukste culinaire hotspots.

Ontbijten of brunchen in Firenze

Florentijnen ontbijten doordeweeks vaak buitenshuis, simpel en snel. Ze bestellen een cappuccino met een brioche (croissant met een zoete vulling) en consumeren die rechtstaand aan de bar. Goed om weten: als je aan een tafeltje gaat zitten betaal je vaak meer. Brunchen wint ook in Firenze steeds meer aan populariteit. Zeker op zondag trekken zowel locals als toeristen er graag op uit voor een uitgebreide brunch. Bij Shake Café kan je gezond en lekker ontbijten, brunchen of lunchen op maar liefst vijf verschillende locaties verspreid over de stad. Wij zijn fan van de vestiging aan de Via Cavour met haar gezellige patio. Van pannenkoeken tot bagels en van eitjes tot wraps, er is zeker keuze genoeg. Op de kaart staan ook verschillende koffies en heerlijke huisgemaakte sapjes.

Culinaire stedentrip Florence
Shake Café
Markten in Firenze

Een bezoek aan een Italiaanse markt is altijd een hele belevenis. De luidruchtige marktkramers en de kleurrijke kramen met Italiaanse topproducten zorgen voor een gezellige zuiderse sfeer. De meest bekende markt van Firenze is Mercato Centrale in de wijk San Lorenzo. In deze grote overdekte markthal kopen de Florentijnen voedingswaren op de begane grond. De eerste verdieping is omgetoverd tot een bruisende foodhall waar je streetfood proeft uit alle windstreken. De Mercato di Sant’Ambrogio in de gelijknamige wijk is de oudste markt van Firenze. Hier zal je maar weinig toeristen tegen het lijf lopen. In de levendige markthal koop je lokale kazen, vleeswaren, Italiaanse wijn, brood en groenten en fruit.

Culinaire stedentrip Florence
Mercato di Sant’Ambrogio
Gelato

Natuurlijk wil je tijdens je culinaire stedentrip Firenze ook wel eens een ijsje proeven. Italiaans ijs of gelato is wereldberoemd. Gepassioneerde Italiaanse ijsmakers maken gebruik van verse producten en experimenteren graag met originele smaakcombinaties. Keuze genoeg in Firenze, maar twee ijssalons springen er wat ons betreft bovenuit. My Sugar is een klein ijssalon in de wijk San Lorenzo. De jonge uitbaters bereiden artisanale ijsjes met verrassende en avontuurlijke smaken. Er zijn ook vegan opties beschikbaar. Gelateria La Carraia ligt in Oltrarno, aan de zuidoever van de Arno. Het is een echte familiezaak waar je voor een zacht prijsje ambachtelijk ijs van topkwaliteit bestelt.

My Sugar
Aperitivo

Opwarmen voor het diner, dat doen de Italianen met een aperitivo. Ze ontmoeten elkaar in een bar, bestellen een glaasje wijn of een spritz en krijgen er gratis hapjes bij. Meng je tussen de locals en ga aperitieven op een van de vele terrasjes op het sfeervolle Piazza Santo Spirito. Pitta M’Ingolli is een fijne cocktailbar met een ongedwongen sfeer en schappelijke prijzen. La Ménagère is een prachtige plek voor een aperitiefje in het centrum van de stad. Deze trendy zaak herbergt een restaurant, theehuis, cocktailbar en woonwinkel. Creatieve cocktails worden er gecombineerd met lekkere hapjes. Een verborgen parel is de rooftopbar van de Biblioteca delle Oblate. Op het dak van de bibliotheek, gevestigd in een voormalig klooster, geniet je van een drankje met zicht op de Duomo. Als de avond valt toveren de medewerkers een uitgebreid hapjesbuffet tevoorschijn. Kortom, een zalige plek waar je helemaal tot rust komt.

Aperitivo – La Ménagère
Een typisch Florentijns diner

Een typisch Florentijns diner bestaat traditioneel uit een antipasto (hapje vooraf), een primo (voorgerecht) en een secondo (hoofdgerecht). Wil je graag kennismaken met de authentieke Toscaanse keuken? Start je maaltijd dan met crostini neri, geroosterd brood met paté van kippenlever, of een tagliere misto, een aperitiefplankje met Toscaanse kazen en vleeswaren. Als voorgerecht kan je meestal kiezen tussen soep of pasta. Pappardelle al ragù di cinghiali is een lokale topper, een heerlijk pastagerecht met een rijke saus op basis van wild zwijn. De Bistecca alla Fiorentina of Florentijnse steak moet je zeker proeven tijdens je culinaire stedentrip Firenze. Het malse vlees van de Chianina runderen wordt bereid op de grill en geserveerd met geroosterde aardappelen of gegrilde groenten. Op de menukaart staat de prijs per honderd gram of per kilo vermeld. Je betaalt meestal tussen de 50 en 80 euro per kilo.

Culinaire stedentrip Florence
Pappardelle Al Ragù di Cinghiale
Drie culinaire hotspots in Firenze

Tijd om te proeven van al die heerlijke Toscaanse gerechten. Start je culinaire ontdekkingstocht bij Osteria dell’Osso in de schaduw van de centrale markthal. In dit klassieke eethuisje serveren de sympathieke obers bijna uitsluitend lokale specialiteiten. Vlakbij de Duomo vind je steakrestaurant Regina Bistecca. Dit stijlvolle restaurant is gevestigd in een voormalige antieke boekhandel. Het is een van de beste plekken van de stad om Bistecca alla Fiorentina te eten. Er zijn ook verschillende interessante menuopties. Het vlees wordt door de obers aan tafel versneden. Als afsluiter kan je nog een dessert kiezen van de desserttrolley. Tamerò is een hippe pastabar in een voormalige autoherstelplaats op Piazza Santo Spirito. Naast huisgemaakte pasta’s staan er ook pizza’s en Italiaanse bistrogerechten op de kaart. Smullen maar!

Culinaire stedentrip Florence
Regina Bistecca
Culinaire stedentrip Firenze praktisch
  • Binnenkort een culinaire stedentrip Firenze gepland? Lees dan eerst even onze tips in deze blog en ontdek de leukste wijken van de stad.
  • Nog veel meer niet te missen culinaire hotspots vind je in de stedengids van time to momo.
  • Vooral in het weekend lopen de restaurants in Firenze snel vol. Reserveer vooraf om zeker te zijn van je tafeltje.

Geef een reactie

%d