Mooi Mechelen: tips voor een gezellige citytrip

Mooi Mechelen

Mechelen is een verborgen parel in hartje België, halverwege tussen Brussel en Antwerpen. Het is een mooie stad met een rijke geschiedenis. Mechelen is niet zo groot, maar ademt wel sfeer en gezelligheid uit. Mechelen verleidt zowel levensgenieters als cultuurminnaars. Het is de perfecte stad voor een weekendje weg. Van de prachtige oude gebouwen en de iconische Sint-Romboutstoren tot de hippe koffiebars en originele winkeltjes. Levendige terrasjes langs het water, verrassende groene plekjes en fijne musea. We leiden je rond in mooi Mechelen en geven je tal van tips voor een gezellige citytrip.

De klassiekers

Geen betere plek om je bezoek aan mooi Mechelen te starten dan de Grote Markt, het hart van de stad. Aan de ene kant ligt het stadhuis dat uit twee delen bestaat: een lakenhal met belfort en het Paleis van de Grote Raad. Aan de andere kant reikt de Sint-Romboutstoren, hét symbool van de stad, naar de hemel. De Sint-Romboutskathedraal is de hoofdkerk van het aartsbisdom Mechelen-Brussel maar is vooral beroemd dankzij haar 97 meter hoge toren. In de kathedraal kan je een ticket kopen om de toren te beklimmen. Een pittige onderneming, maar gelukkig zijn er onderweg enkele kamers waar je even op adem komt. Vooral de Klokkenkamer en Beiaardkamer zijn ronduit indrukwekkend. Helemaal boven wacht een spectaculaire skywalk waar je geniet van een schitterend uitzicht over de stad. Bij helder weer zie je in de verte het Atomium van Brussel en de kathedraal van Antwerpen verschijnen.

Stadhuis Mechelen
Langs de Dijle

De rivier de Dijle kronkelt zich een weg door mooi Mechelen. Zin om de stad eens op een andere manier te ontdekken? Maak dan een wandeling langs het water. Het drijvende Dijlepad loopt langs en over de rivier en brengt je naar de mooiste plekjes van Mechelen. Hou zeker even halt aan de Haverwerf, de plek waar vroeger haver werd ontscheept en verhandeld. De jachthaven van Mechelen is hier gevestigd. Vlakbij de brug vind je drie unieke huizen uit de 16e en 17e eeuw: Sint Jozef, De Duiveltjes en Het Paradijs. Let vooral op de prachtige façades en de opmerkelijke details, zoals de reliëfs die de uitdrijving van Adam en Eva uit het aards paradijs verbeelden. Lamot was ooit een succesvolle brouwerij, nu is het een congres- en erfgoedcentrum met een gedurfde hedendaagse architectuur.

Mooi Mechelen
Van links naar rechts: Sint Jozef, De Duiveltjes en Het Paradijs
Vismarkt

De Vismarkt, gelegen langs de noordoever van de Dijle, is het gezelligste pleintje van Mechelen. Het plein werd aangelegd in de 16e eeuw en in 1531 werd hier voor het eerst vis verhandeld. Vandaag staat de Vismarkt vooral bekend om zijn hippe horecazaken en bruisende nachtleven. Bij mooi weer is het aangenaam vertoeven op een van de vele terrassen. Bar Popular is een populaire bar die vooral een jong publiek aantrekt. Lekkere cocktails en zwoele Cubaanse muziek zorgen voor een zuiders vakantiesfeertje. Overnachten op de Vismarkt? Dan kan bij Hotel Vé, een hedendaags viersterrenhotel met wellness ondergebracht in een voormalige visrokerij en een oude sigarenfabriek.

Mooi Mechelen
Vismarkt
IJzerenleen

In een ver verleden was niet de Vismarkt maar de IJzerenleen de plaats waar vis werd verhandeld. Vroeger liep er een vliet door de straat waar schepen konden aanleggen om vis te verkopen. De vliet werd uiteindelijk overwelfd, maar de originele ijzeren leuningen die langs de vliet werden geplaatst, en waaraan de straat haar naam te danken heeft, zijn nog steeds zichtbaar. Op de IJzerenleen bewonder je de visfonteinen, de prachtig gerenoveerde gevels en enkele van de mooiste winkels van de stad. Aan het einde van de straat ligt het middeleeuwse Schepenhuis, het oudste stenen stadhuis van Vlaanderen. Sinds 2018 is de toeristische dienst van Mechelen er gevestigd. Even relaxen? Bij Coffice kan je de hele dag door ontbijten, maar ook voor een lunch of koffiepauze ben je hier aan het juiste adres. Het ruime terras is een extra troef op zonnige dagen.

Mooi Mechelen
IJzerenleen – Schepenhuis
Musea in Mechelen

Op vlak van musea biedt Mechelen voor elk wat wils. De allerkleinsten kunnen zich uitleven in het Speelgoedmuseum. Voor kunstminnaars is Het Kunstuur dan weer een grote aanrader. Gedurende een uur maak je kennis met Belgische topwerken uit de periode 1850-1950. Bekende Vlamingen delen hun persoonlijk verhaal bij elk schilderij. Kortom, een unieke en toegankelijke manier om kunst te beleven. Een museum van een heel andere orde is Kazerne Dossin, een Memoriaal, museum en onderzoekscentrum over de Holocaust en mensenrechten. In het museum dompelen aangrijpende getuigenissen je onder in de Belgische geschiedenis van de Holocaust. De oude Dossinkazerne is omgetoverd tot een serene herdenkingsplek, het Memoriaal, die je gratis kan bezoeken. Vlakbij vind je het prachtige Predikherenklooster met de Mechelse bibliotheek.

Kazerne Dossin (Memoriaal)
De Kruidtuin

Middenin de stad ligt de Kruidtuin of ‘Botanique’, een zalige groene oase met een speeltuin en vijver. Tijdens de zomer geniet je er elke donderdagavond van een optreden. Aan de uitgang van het park vind je een oud molenhuis uit de 16e eeuw waar het ViaVia Joker Reiscafé haar stekje heeft. Je proeft hier zowel kleine als grote gerechten uit de wereldkeuken: van tapas tot spaghetti en van een Perzisch broodje tot een verse kom soep. Op de drankkaart staan zowel exotische cocktails als lokale biertjes. Op het gezellige terras langs de Dijle kan je alvast plannen maken voor je volgende reis.

Mooi Mechelen
De Kruidtuin
De Vleeshalle

De Vleeshalle is een monumentale culinaire hotspot in hartje Mechelen. Slagers boden hier vanaf 1881 hun vleeswaren aan. Na de Tweede Wereldoorlog raakte de oude vleeshalle in verval, maar nu doet het gebouw dienst als hippe foodcourt en versmarkt. Verschillende gepassioneerde smaakmakers bieden er hun producten aan en laten je proeven van de lekkerste gerechten uit alle hoeken van de wereld. Ga voor een Marokkaanse tajine of een Mexicaanse guacamole. Ook een sappige burger of een ambachtelijk ijsje behoren tot de mogelijkheden. Aan de centrale bar bestel je een passend drankje bij al die lekkernijen.

Mooi Mechelen
De Vleeshalle
Shoppen in mooi Mechelen

Ga je graag shoppen? Dan kom je in Mechelen zeker aan je trekken. De Bruul is de bekendste winkelstraat van de stad. Je vindt er vooral de grote winkelketens, maar ook enkele kleinere boetieks en speciaalzaken. Aan de overkant van de Dijle ligt een andere fijne winkelstraat: de Onze-Lieve-Vrouwestraat. Hier ontdek je enkele topzaken waar de nadruk steeds ligt op kwaliteit en originaliteit. Ga naar boekhandel De Zondvloed om je boekenkast aan te vullen of naar My Ex Boyfriend voor een eigenzinnig cadeautje voor jezelf of iemand anders. Je shopt er postkaarten, boeken, juwelen, handtassen, kaarsen, posters en nog veel meer leuke spullen.

De Zondvloed
Begijnhof & brouwerij

Het Groot Begijnhof van Mechelen is opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Oorspronkelijk lag het Mechelse begijnhof buiten de stadsmuren, maar na plunderingen en vernielingen vestigden de begijnen zich rond 1560 in de binnenstad. Met haar gezellige straatjes en schilderachtige woningen en beluiken is het een aangename buurt om in rond te slenteren. In het Groot Begijnhof ligt ook Brouwerij Het Anker, de laatste actieve brouwerij in Mechelen. Je kan er een rondleiding volgen in de brouwerij, een Gouden Carolus proeven, een tafeltje reserveren in de brasserie, een souvenir kopen in het winkeltje en zelfs overnachten in het hotel van de 15e eeuwse brouwerij.

Mooi Mechelen
Groot Begijnhof
Eten en drinken in mooi Mechelen

In Mechelen vind je heel veel leuke plekken om uit eten te gaan of het glas te heffen. Bij ontbijt- en lunchbar Foom eet je American pancakes of een hartige toast in de schaduw van de Sint-Romboutstoren. Op de Grote Markt vind je de sfeervolle tapasbar Sava in een voormalige apotheek uit de 15e eeuw. Heerlijke koude en warme tapas worden er gecombineerd met een sprankelende cava, een lekker wijntje of een Gouden Carolus van ‘t vat. Mag het iets meer zijn? Bij The Chick proef je creatieve en verfijnde gerechten in een prachtig kader. Verwacht je aan een avontuurlijke reis vol verrassende smaken, zowel op je bord als in je glas. Pure verwennerij! Liefhebbers van een goed glas wijn, al dan niet in combinatie met een kaas- of charcuterieplankje, moeten bij Unwined zijn. In deze knusse wijnbar is er een mooi aanbod van originele suggestiewijnen per glas.

The Chick
Mooi Mechelen praktisch
  • Dankzij haar centrale ligging reis je vlot naar Mechelen met het openbaar vervoer. Check de website van de NMBS voor de dienstregeling en actuele ticketprijzen. Je kan je citytrip naar Mechelen trouwens perfect combineren met een bezoek aan Antwerpen of Brussel.
  • Mechelen is een compacte stad die je best te voet verkent. Alle highlights liggen op loopafstand van elkaar. Ideaal voor een weekendje weg.
  • Overnachten in mooi Mechelen? Van gezellige B&B’s tot moderne designhotels, er is keuze genoeg. Hotel Vé springt er wat ons betreft bovenuit. We namen dit hotel dan ook op in ons lijstje met de leukste hotels voor een weekendje weg.
  • Op de website Visit Mechelen leer je de stad beter kennen en vind je alle mogelijke informatie om er een geslaagde citytrip van te maken.

Geef een reactie

%d