De leukste wijken van Firenze

De leukste wijken van Florence

Firenze, of Florence, is de bakermat van de renaissance. De machtige bankiersfamilie De’ Medici had een grote invloed op de kunst en architectuur van deze stad in de 15e en 16e eeuw. In de vele prachtige kerken en musea komt het verleden tot leven, maar ook vandaag bruist de Toscaanse hoofdstad van creativiteit. Firenze is een paradijs voor artiesten en cultuurminnaars, voor hippe ondernemers en foodies. Jaarlijks bezoeken miljoenen toeristen deze prachtstad met alle gevolgen van dien: veel drukte, lange wachtrijen en hoge prijzen. Gelukkig zijn er ook nog authentieke buurten, weg van de gebaande paden en het massatoerisme, waar Firenze haar ware gelaat toont. In dit artikel gidsen we je door de leukste wijken van Firenze, langs heerlijke pleintjes, bruisende markten, originele winkeltjes en prachtige tuinen.

Centro Storico

De historische binnenstad is het meest toeristische gedeelte van Firenze. De indrukwekkende kathedraal, de Santa Maria del Fiore of kortweg de Duomo, is hét symbool van de stad. Je kan er uren naar kijken, maar het is er meestal ook erg druk. Om de mensenzee te vermijden trek je naar de nabijgelegen bibliotheek. De Biblioteca delle Oblate is een oase van rust gevestigd in een eeuwenoud klooster. Neem de lift naar de bovenste verdieping en geniet op het dakterras van een Aperol Spritz met zicht op de Duomo. Blikvangers op het Piazza della Signoria zijn onder meer de Neptunusfontein en het Palazzo Vecchio, het stadhuis van Firenze. Tot slot mogen we natuurlijk ook het Uffizi niet vergeten, een van de belangrijkste musea ter wereld. Je bewondert er schilderijen en beeldhouwwerken van grote meesters als Leonardo da Vinci, Michelangelo en Donatello. Reserveer vooraf je tickets online om lange wachtrijen te vermijden.

De leukste wijken van Florence
Cattedrale di Santa Maria del Fiore
San Lorenzo

De levendige wijk San Lorenzo ligt in het centrum van Firenze, op een boogscheut van de Duomo. Je kan er onder meer het Palazzo Medici Riccardi bezoeken, het eerste paleis van de familie De’ Medici. De buurt is genoemd naar de Basilica di San Lorenzo, maar het is vooral de grote overdekte markthal die in het oog springt. In de Mercato Centrale kopen de Florentijnen op de begane grond fruit, groenten, kaas, vlees en andere levensmiddelen. De eerste verdieping herbergt dan weer een bruisende streetfood tempel. Je proeft hier niet enkel Italiaanse specialiteiten, maar ook hamburgers, dumplings of sushi. Kies je favoriete gerecht aan een van de vele eettentjes, neem plaats aan een lange gemeenschappelijke tafel en bestel je drankje bij de obers. Rondom de markthal staan kraampjes waar je souvenirs en lederwaren kan kopen.

De leukste wijken van Florence
Mercato Centrale
Santa Maria Novella

Reis je met de trein naar Firenze? Dan kom je aan in het centraal station in de veelzijdige buurt Santa Maria Novella. De wijk dankt haar naam aan de Basilica di Santa Maria Novella met haar oogverblindende façade van groen en wit marmer. Binnen ontdek je wondermooie fresco’s en kunstschatten uit de renaissance. Dit stadsdeel heeft echter nog veel meer te bieden. Je komt er langs enkele toffe shops zoals conceptstore MIO, waar je handgemaakte juwelen en originele geschenken van plaatselijke kunstenaars koopt. Todo Modo is zowel een boekenwinkel als een koffie- en lunchbar, een fijne plek om te snuisteren tussen de boeken of een glaasje wijn te proeven. Niet te missen tijdens je bezoek aan Firenze: de Officina Profuma e Farmaceutica di Santa Maria Novella. De oudste apotheek van Europa is een nostalgisch paradijs vol unieke schatkamers gevuld met heerlijke geuren.

De leukste wijken van Florence
Piazza Santa Maria Novella
Sant’Ambrogio

Sant’Ambrogio is een gezellige volkswijk waar nog niet zoveel toeristen naartoe gaan. Er zijn veel toffe restaurants en winkeltjes. Locals doen er hun inkopen op de ochtendmarkt. De Mercato di Sant’Ambrogio op Piazza Ghiberti is de oudste markt van Firenze. Hier kom je om de zuiderse sfeer op te snuiven, luidruchtige verkopers hun waren te horen aanprijzen en artisanale topproducten te kopen. Aan de overkant vind je de Mercato delle Pulci, een vlooienmarkt vol snuisterijen voor liefhebbers van vintage en antiek. Sant’Ambrogio was ook ooit de thuisbasis van de wereldberoemde kunstschilder en beeldhouwer Michelangelo. In het huis dat hij kocht voor zijn familie, Casa Buonarotti, is nu een museum ingericht. Je ontdekt er enkele van zijn vroege meesterwerken waaronder het beeldhouwwerk Madonna della Scala.

De leukste wijken van Florence
Mercato di Sant’Ambrogio
Santa Croce

Piazza Santa Croce is het middelpunt van de wijk Santa Croce. Op het plein prijkt de gelijknamige basiliek met haar prachtige marmeren voorgevel. Hier liggen beroemdheden als Michelangelo en Machiavelli begraven. Piazza Santa Croce vormt ook het decor voor tal van evenementen en muziekoptredens. In juni strijden verschillende buurten uit de stad tegen elkaar tijdens de Calcio Storico, een 16e-eeuwse traditie die het midden houdt tussen een voetbal- en een rugbywedstrijd. Santa Croce is een volkse buurt met een jeugdige bevolking die vooral ‘s avonds voor leven in de brouwerij zorgt. De Florentijnse jongeren verzamelen graag op Piazza Santa Croce om vervolgens het bruisende nachtleven in te duiken.

De leukste wijken van Florence
Basilica di Santa Croce
San Niccolò

Via de beroemde Ponte Vecchio steek je de rivier de Arno over naar Oltrarno, de zuidoever van de Arno. Dit is het meest authentieke deel van Firenze. San Niccolò is een verademing. Het is een verrassend groene wijk bezaaid met mooie tuinen en parken. Daarnaast ademt San Niccolò ook gezelligheid en creativiteit. Je vindt er veel fijne plekken voor een aperitivo, maar ook ateliers van kunstenaars en ambachtslieden. Neem een kijkje in het atelier van de beroemde straatkunstenaar Clet, die verkeersborden omtovert tot kunst met een knipoog. Een stevige beklimming via kronkelende straatjes brengt je naar Piazzale Michelangelo. Vanop dit grote plein geniet je van een magnifiek uitzicht over de stad. Net onder Piazzale Michelangelo ligt de Giardino delle Rose. Vooral in mei en juni, wanneer de rozen volop in bloei staan, is een bezoek aan de rozentuin een aanrader.

De leukste wijken van Florence
Ponte Vecchio
Santo Spirito

Santo Spirito is een van onze favoriete wijken in Firenze. In deze creatieve buurt voelen de echte Florentijnen zich thuis. De vele bars en restaurantjes zijn hier voornamelijk bevolkt met locals. Voor het echte piazzagevoel moet je naar Piazza Santo Spirito, een levendig plein vol leuke terrasjes met zicht op de basiliek, een creatie van Filippo Brunelleschi die ook de koepel van de Duomo ontwierp. Het imposante Palazzo Pitti herbergt maar liefst vijf verschillende musea en vormt ook de toegangspoort tot de Giardino di Boboli. Neem de ingang aan de Via Romana, daar is het een stuk rustiger en moet je meestal niet aanschuiven in de rij. De uitgestrekte Boboli-tuinen vormen een schitterend openluchtmuseum vol kunstwerken, grotten en fonteinen. Er valt heel wat te zien. Van de indrukwekkende cipressenlaan tot het amfitheater, en van een eeuwenoud koffiehuis tot een botanische tuin, je komt ogen tekort.

De leukste wijken van Florence
Piazza Santo Spirito
San Frediano

Vlak naast Santo Spirito ligt woonwijk San Frediano, een van de rustigste wijken van de stad. Heerlijk om hier rond te dwalen in de slaperige straatjes met hun typische gele gevels en groene houten luiken. In deze buurt vind je veel toffe bars en restaurantjes waar vooral locals komen, maar ook originele ambachtswinkeltjes en kunstgalerieën. De prijzen liggen hier in elk geval een stuk lager dan in het centrum. Piazza delle Carmine vormt het hart van de wijk. Je kan er de Capella Brancacci met haar prachtige fresco’s bezoeken. Even verpozen? Dat doe je in La Cité Libreria Café in de Borgo San Frediano, een huiselijk café met een uitstekende playlist en een verleidelijke boekenhoek.

Via D’Ardiglione
Overnachten in Firenze

Firenze is een vrij dure stad om te overnachten. Op tijd boeken is dus de boodschap. Wij sliepen in The Gallery 42 Guest House. Dit pension is perfect gelegen, vlakbij de Galleria dell’Accademia waar je de enige echte David van Michelangelo kan ontmoeten. Ook de Duomo ligt slechts op vijfhonderd meter van The Gallery 42. Het pension ligt op de eerste verdieping van een historisch pand, maar de moderne kamers zijn smaakvol ingericht en uitgerust met airco. De eigenaars zorgen voor een gastvrije ontvangst en geven je de beste tips om de leukste wijken van Firenze te ontdekken. Voor de prijs moet je het ook al niet laten, want die valt naar Florentijnse normen heel goed mee.

The Gallery 42
Firenze praktisch

Wil je ook de leukste wijken van Firenze ontdekken? Lees dan eerst even deze praktische tips:

  • In de zomermaanden kan het in Firenze ondraaglijk warm zijn. De temperaturen kunnen tegen de 40°C aanschurken. Daarom bezoek je Firenze beter in het voorjaar of het najaar.
  • Met de Firenze Card bezoek je de belangrijkste bezienswaardigheden en musea aan een voordelig tarief.
  • Firenze is een compacte stad. De highlights kan je gemakkelijk te voet bereiken, maar er rijden ook bussen en trams die je naar alle uithoeken van de stad brengen.
  • We hielden halt in Firenze tijdens onze treinreis door Frankrijk, Italië en Zwitserland. Om de leukste wijken van Firenze te verkennen maakten we gebruik van de handige stedengids van time to momo.
  • Om alvast in de stemming te komen kan je de roman Het huwelijksportret van Maggie O’Farrell lezen, een indringend portret van een jonge vrouw in de renaissance dat zich deels in Firenze afspeelt.

Geef een reactie

%d