De leukste zomerboeken voor jou uitgezocht

De leukste zomerboeken

Ben je nog op zoek naar enkele fijne romans om te lezen op vakantie? Ik heb alvast de leukste zomerboeken voor jou uitgezocht. Heerlijke pageturners waar je urenlang in kan verdwijnen en meeslepende verhalen die je meevoeren naar onbekende werelden. Geniet van een zomer vol boeken!

Zwemmen in het donker – Tomasz Jedrowski

De Pools-Duitse auteur Tomasz Jedrowski debuteerde in 2020 met de ontroerende liefdesroman Zwemmen in het donker. Het verhaal speelt zich af in de jaren 80 tegen de achtergrond van het socialistische Polen. Ludwik en Janusz leren elkaar kennen op een werkkamp. Ze trekken er na afloop van het kamp samen op uit en beleven een hartstochtelijke zomer middenin de natuur. Ze zwemmen in afgelegen meren, lezen verboden boeken en genieten volop van hun eerste verliefdheid. Terug in Warschau verdwijnt de idylle als sneeuw voor de zon als de jongens worden geconfronteerd met het strakke bewind van het Poolse regime. Een ijzersterk debuut over liefde, politiek, idealen en de ingrijpende keuzes die onze levensweg bepalen.

Het zwembad – Libby Page

Rosemary, een 86-jarige weduwe, woont al haar hele leven in de Londense wijk Brixton. De jonge journaliste Kate is pas verhuisd naar de grote stad en voelt zich vaak eenzaam. Wanneer het buitenzwembad in Brixton met sluiting wordt bedreigd vinden de twee vrouwen elkaar in hun strijd voor het behoud van het zwembad. De beloftevolle Libby Page schreef met Het zwembad een tedere feelgoodroman over een bijzondere vriendschap tussen twee vrouwen. In het boek komen thema’s als verbondenheid, liefde, eenzaamheid, depressie en ouder worden aan bod. Desondanks houdt Page een luchtige toon aan. Een vlot geschreven debuutroman om te lezen aan de rand van je favoriete buitenzwembad.

Buitenleven – Nina Polak

In Buitenleven verlaten Rivka en Esse de stad om het geluk te gaan zoeken op het platteland. De Nederlandse schrijfster Nina Polak schetst in haar eigentijdse roman een mooi beeld van de moderne stadsmens die snakt naar de rust en stilte van de natuur. In sprankelende zinnen schrijft Polak over de tegenstelling tussen stad en platteland. Naast het buitenleven neemt ze ook het innerlijk leven en de relatie van een koppel dertigers onder de loep. Buitenleven is een gelaagde én gedurfde roman vol filosofische beschouwingen over de natuur, scherpe dialogen en subtiele humor. Een van de leukste zomerboeken uit de Lage Landen!

Het feest van de eeuw – Taylor Jenkins Reid

De zonovergoten stranden van Malibu vormen het decor van Het feest van de eeuw van de Amerikaanse bestsellerauteur Taylor Jenkins Reid. In haar boeken geeft Reid beroemdheden een gezicht. Ze leidt je rond in een wereld vol glitter en glamour. In Het feest van de eeuw staan de surfende broers en zussen Riva en hun beroemde vader centraal. Nina, de oudste telg van het gezin, organiseert een groot feest voor de Californische jetset. Het hele verhaal speelt zich af in 24 uur. Tussendoor werpt Reid een blik op het verleden van het gezin Riva. Het feest van de eeuw is de perfecte zomerroman, eentje om volop van te genieten tijdens je volgende strandvakantie.

De grote zomer – Ewald Arenz

Ewald Arenz is een Duitse schrijver van romans en theaterstukken. Met De grote zomer won hij de Duitse Boekhandelsprijs. In deze toegankelijk geschreven roman volgen we de zestienjarige Frieder. Hij brengt de zomervakantie door bij zijn grootouders waar hij moet studeren voor zijn herexamens. Het is de zomer waarin hij voor het eerst verliefd wordt, op Beate, die hij ontmoet bij het zwembad. Het verhaal komt traag op gang, kabbelt rustig verder op een gezapig zomerritme en schakelt naar het einde toe enkele versnellingen hoger. De grote zomer is een warme coming of age-roman over familiegeheimen, vriendschap en de eerste liefdesvlinders.

Dans dans dans – Haruki Murakami

Eigenlijk horen zowat alle romans van de Japanse bestsellerauteur Haruki Murakami thuis in een lijstje met de leukste zomerboeken. In zijn magisch-realistische verhalen mixt Murakami westerse en oosterse vertelstijlen tot een unieke cocktail. Hij schrijft verslavende en mysterieuze romans met een bedwelmende sfeer. In Dans dans dans uit 1988 neemt Murakami je mee op een betoverende trip naar een wereld tussen droom en werkelijkheid. Samen met de held van het verhaal reis je naar het Dolfijnenhotel in de Japanse stad Sapporo. Tal van onvergetelijke personages, van Boy George tot de zelfingenomen auteur Hiraku Makimura, passeren de revue. Dans dans dans is speels, maar ook een tikkeltje duister. Kortom, vintage Murakami!

Er is een kans – Richard Russo

Er is een kans van de Amerikaanse schrijver Richard Russo vertelt het verhaal van drie oude vrienden die elkaar na vele jaren opnieuw ontmoeten in een vakantiehuis op het eiland Martha’s Vineyard. In hun studententijd waren de drie vrienden stapelverliefd op hun medestudente, maar zij verdween spoorloos na hun laatste vakantie samen op het eiland. Russo bouwt de spanning mooi op, je kan het boek dan ook moeilijk opzijleggen. Er is een kans is een uitstekend geschreven psychologische roman met een ingenieuze plot, sterk uitgewerkte personages en een flinke portie subtiele humor.

Hard land – Benedict Wells

Hard land van de Duits-Zwitserse schrijver Benedict Wells is een ontroerende coming of age-roman over verliefdheid, angst, eenzaamheid, vriendschap en rouw. Het verhaal speelt zich af in een klein stadje in Missouri in de Verenigde Staten. Hoofdpersonage is de vijftienjarige Sam. Zijn vader is werkloos, zijn moeder ernstig ziek. Toch beleeft hij een onvergetelijke zomer met zijn nieuwe vrienden en het meisje van zijn dromen. Tijdens het lezen kruip je in het hoofd van de jonge Sam en reis je rond in zijn angsten en onzekerheden. Het verhaal is realistisch en met veel gevoel geschreven. Als kers op de taart baadt het boek in een heerlijk jaren 80-sfeertje, met veel verwijzingen naar de films en muziek uit die tijd én zelfs een bijhorende soundtrack.

2 gedachten over “De leukste zomerboeken voor jou uitgezocht

  1. Fijne boekentips! Ik kende alleen het zwembad van Libby Page
    Een van mij absolute favorieten. Zowel in het Engels als Nederlands gelezen.
    Ben zeer benieuwd naar de andere boeken die je voorstelt

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: