Treinreis door Europa | De beste tips & tricks

Treinreis door Europa

Een treinreis door Europa is een avontuurlijke en ontspannende manier om dit veelzijdige continent te ontdekken. Met de trein reis je duurzamer, bewuster en trager. Onderweg slinger je door betoverende landschappen en je stapt uit in bruisende steden met een rijk verleden. In dit artikel ontdek je onze beste tips & tricks om van je treinreis door Europa een succesverhaal te maken.

Station Turijn
Waarom een treinreis door Europa?

Hoewel reizen met de trein de laatste jaren aan populariteit won is er toch nog wel wat werk aan de winkel. Veel toeristen trekken nog altijd graag met het vliegtuig of de auto naar hun favoriete vakantiebestemming. Reizen met de trein heeft nochtans heel wat voordelen:

 • Een treinreis is beter voor het milieu. De trein veroorzaakt veel minder CO2-uitstoot dan de auto of het vliegtuig. Wil je je CO2-voetafdruk verminderen? Reis dan met de trein!
 • Geen lange wachttijden. Je hoeft geen uren vooraf in het station aanwezig te zijn (zoals op de luchthaven), enkele minuutjes voor vertrek volstaan. De enige uitzondering is de Eurostar naar Londen. Door de paspoortcontrole ben je best een uur voor vertrek in het station aanwezig.
 • In de trein kan je een dutje doen, een boek lezen, rondwandelen, een biertje drinken in de bar, naar het voorbijtrekkende landschap kijken,… Reizen met de trein is kortom vaak veel relaxter dan een auto- of vliegreis.
 • Nog een groot voordeel: geen gedoe met bagage. Er zijn geen beperkingen op gewicht en je mag ook je eigen drank of andere vloeistoffen meenemen.
 • Europese treinstations liggen in tegenstelling tot luchthavens vaak in het hart van de stad. Je stapt van de trein zo het bruisende stadscentrum in. Op die manier spaar je vaak nog tijd uit ook ten opzichte van een vliegreis.
 • Als je tijdig boekt of gebruik maakt van een treinpas is een treinreis door Europa helemaal niet zo duur als vaak wordt aangenomen. Integendeel, je bent vaak goedkoper af dan met de wagen of het vliegtuig.
Zicht op het Meer van Genève vanuit de trein
Interrail Pas of losse treintickets?

Europa verkennen per trein doe je ofwel met een Interrail Pas ofwel met losse treintickets. Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Met een Interrail Global Pass kan je als Europeaan door maar liefst 33 landen sporen. Het is zonder twijfel de meest flexibele manier van reizen. Beleef de ultieme vrijheid en reis met of zonder planning naar een van de duizenden bestemmingen. Er zitten wel enkele addertjes onder het gras. Voor sommige treinen moet je vooraf een zitplaats reserveren, bijvoorbeeld in Frankrijk, Italië en Spanje. Zeker in het hoogseizoen zijn de plaatsen voor Interrailers beperkt en kunnen de reservatiekosten hoog oplopen. Ligt je reisroute vast? Dan ben je alvast in de genoemde landen vaak beter af met losse tickets, op voorwaarde dat je ze ruim van tevoren boekt. Ook in Oost-Europa zijn losse tickets meestal de beste optie.

Station Lausanne
Waar koop je tickets?

Treintickets kan je via meerdere kanalen kopen. Elk land heeft zijn eigen spoorwegmaatschappij en een eigen website die treintickets aanbiedt. Het loont vaak de moeite om de app van de plaatselijke spoorwegmaatschappij te downloaden zodat je vlot tickets koopt of zitplaatsen reserveert. Natuurlijk kan je voor lokale en regionale treinen ook in het station zelf je ticket kopen (aan het loket of een automaat). Wij boeken onze treinreizen meestal via NMBS Internationaal. De website heeft een handig boekingssysteem waar je tickets koopt voor onder andere de TGV, Thalys, Eurostar of Nightjet. Bovendien zijn er regelmatig interessante promoties. In de mobiele app bewaar je jouw e-tickets en check je vlot de realtime dienstregelingen. Tot slot is het ook mogelijk om via boekingssites als HappyRail en Rail Europe goedkope tickets voor je treinreis door Europa op de kop te tikken.

Treinreis door Europa
Station Milaan
Hoe plan je je route?

Denk vooraf even na over je reisroute. Hoeveel tijd heb je? Welke landen of regio’s wil je zeker zien? Wil je vooral grote afstanden afleggen en gebruik maken van hogesnelheidstreinen? Denk er dan aan om tijdig je tickets te boeken (of je zitplaatsen te reserveren als je gebruik maakt van een Interrail Pas). In grote steden zijn er vaak meerdere stations, kijk dus voor je je ticket koopt goed na in welk station je best uitstapt. De Railplanner app van Interrail is een handige reisplanner die je ook offline kan gebruiken. Reis je liever trager of plan je niet graag vooraf? Maak dan vooral gebruik van regionale treinen. Nachttreinen zijn ook een interessante optie. Je spaart er in elk geval een hotelovernachting mee uit. Vanuit Brussel of Amsterdam reis je vandaag al met de nachttrein naar Wenen en Berlijn. De komende jaren zal het aanbod nachttreinen nog verder groeien.

TGV Bar
Met de trein door Frankrijk

Frankrijk heeft een uitgebreid netwerk van hogesnelheidstreinen én regionale en lokale treinen:

 • De TGV is ongetwijfeld de bekendste trein van de Franse spoormaatschappij SNCF. Met de TGV reis je verbazingwekkend snel naar verschillende bestemmingen in Zuid-Frankrijk. Lille is een ideaal startpunt voor je reis door Frankrijk. Vanuit deze mooie Noord-Franse stad reis je in een uurtje naar Parijs of in drie uur naar Lyon. Tickets voor de TGV koop je vanaf vier maanden vooraf voor de beste prijzen.
 • Met de Thalys kan je vanuit bijvoorbeeld Amsterdam of Brussel naar Parijs sporen. In de zomer rijdt de Thalys ook naar Avignon en Marseille. In de winter reis je met de Thalys dan weer naar de Franse skigebieden. Reserveren is steeds verplicht.
 • Parijs is de belangrijkste transporthub van het land. De Franse hoofdstad heeft zeven grote stations. De treinen uit België, Nederland en Noord-Frankrijk komen altijd aan in Gare du Nord. Wil je verder reizen richting de Alpen, Zuid-Frankrijk of Spanje? Dan zul je moeten overstappen naar Gare de Lyon. Reken voor de zekerheid een uur voor de verbinding (met de metro of een regionale trein).
 • De Intercités zijn klassieke treinen die tussen grote steden rijden (bijvoorbeeld Bordeaux – Marseille). Voor sommige Intercités moet je ook een zitplaats reserveren. Reis je buiten de gebaande paden? Dan zul je wellicht af en toe gebruikmaken van TER-treinen, lokale treinen die beheerd worden door de regionale overheden.
Gare du Nord – Parijs
Met de trein door Italië

De laatste jaren bouwde Italië haar netwerk van hogesnelheidstreinen sterk uit. Je reist nu in minder dan drie uur van Milaan naar Rome. Er zijn veel verschillende soorten treinen, waardoor het soms moeilijk is om door de bomen nog het bos te zien.

 • Er zijn drie spoorwegmaatschappijen in Italië: Trenitalia, NTV Italo (enkel hogesnelheidstreinen) en Trenord (kleine maatschappij met lokale treinen in Noord-Italië).
 • Tickets voor hogesnelheidstreinen koop je best zo vroeg mogelijk voor de beste tarieven. Vanaf vier maanden voor vertrek zijn de tickets beschikbaar. De Frecciarossa is het vlaggenschip van Trenitalia. Deze rode trein haalt snelheden tot 300 km/uur en verbindt grote steden als Napels, Rome, Florence en Milaan. Verder heb je nog de Frecciargento (tot 250 km/uur) en de Frecciabianca (tot 200 km/uur). Naast Trenitalia heeft ook concurrent Italo hogesnelheidstreinen die tussen de grote steden rijden.
 • Belangrijk om te weten: ook voor InterCity (IC) treinen (ca. 100 km/uur) moet je vooraf een zitplaats reserveren. Tussen Italië en Zwitserland reis je met een EuroCity (EC) trein. Ook hier is reserveren verplicht.
 • Voor regionale treinen (Regionale & Regionale Veloce) hoef je nooit vooraf te reserveren. De zitplaatsen zijn niet genummerd en de prijzen liggen vast. De tarieven zijn bovendien heel voordelig. Zo reis je van Pisa naar Florence voor slechts 8,90 euro. Koop gerust je ticket aan het loket of een automaat. Vergeet wel niet je ticket te valideren in de groene machine op het perron.
Treinreis door Europa
Sporen langs de Italiaanse Bloemenrivièra
Met de trein door Zwitserland

Zwitserland is een prachtig land om met de trein te bereizen. Enkele tips:

 • Reizen met de trein in Zwitserland is vrij duur. Als je van plan bent om veel bestemmingen in Zwitserland aan te doen, dan is een Interrail Pas sowieso de meest voordelige optie.
 • Zwitserland heeft zelf geen hogesnelheidstreinen. Je kan wel naar Zwitserland reizen vanuit bijvoorbeeld Frankrijk (met de TGV Lyria), Duitsland (ICE) of Italië (EC). Voor binnenlandse treinen hoef je in Zwitserland niet te reserveren.
 • De meeste treinen worden beheerd door de Zwitserse federale spoorwegen (SBB CFF FFS). Er zijn ook enkele kleinere exploitanten die lokale en regionale treinen beheren.
 • Er zijn verschillende toeristentreinen zoals de Bernina Express (tussen Chur en het Italiaanse Tirano) en de Glacier Express (tussen Zermatt en St Moritz). Spectaculaire uitzichten verzekerd! Beide treinen zijn inbegrepen in je Interrail Pas. Voor een zitplaats in een van de panoramawagons moet je verplicht reserveren. Tal van reisbureaus bieden een pakketreis aan met treintickets, transfers en hotelovernachtingen.
Treinreis door Europa
Met de trein door de Zwitserse Alpen
Meer info?
 • Je treinreis door Europa voorbereiden? Dat lukt perfect met het boek Perron Europa van Bart Giepmans en Bonita van Lier, de bezielers van de website Railtripping.
 •  Seat 61 is een interessante en uitgebreide (Engelstalige) website die je onderdompelt in de wondere wereld van het treinreizen.
Treinreis door Europa
Station Genua

2 gedachten over “Treinreis door Europa | De beste tips & tricks

 1. super handige tips! zoals van de eurostar en van de overstap paris nord-paris lyon! ik ben verzot op reizen en ik woon zelf in Italië (en ik heb je fantastische mama ontmoet vandaag;) dus als ik je ooit van pas kan komen, moet je zeker niet aarzelen om te vragen!:))

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: