Het weeshuis in de azuurblauwe zee | TJ Klune

Het weeshuis in de azuurblauwe zee

Waardering: 4 uit 5.

Travis John Klune (1982) is een Amerikaanse schrijver van fantasy- en liefdesverhalen voor jongeren en (jong)volwassenen. Als queer auteur hecht TJ Klune veel belang aan de karakterisering van personages uit de LGBTQ-gemeenschap. Hij debuteerde in 2011 met Bear, Otter and the Kid. In 2013 volgde Into This River I Drown. Hij brak internationaal door met The House in the Cerulean Sea, in het Nederlands vertaald als Het weeshuis in de azuurblauwe zee. The Washington Post riep het boek uit tot een van de beste feelgoodboeken van 2020.

Magische jeugd

Maatschappelijk werker Linus Baker woont samen met zijn kat Calliope in een stad waar het altijd lijkt te regenen. Zijn leven neemt een nieuwe wending als hij van het Ministerie van Toezicht Magische Jeugd de opdracht krijgt om een weeshuis op het eiland Marsyas te onderzoeken. Er wonen zes magische jongeren in het weeshuis: de zesjarige antichrist Lucy, de meisjeskabouter Thalia, de bosnimf Phee, het gevleugelde draakje Theodore, de kwalachtige Chauncey en tot slot de veertienjarige Sal, die van gedaante verandert als hij ergens van schrikt. Directeur Arthur Parnassus doet er alles aan om de jongeren te beschermen en de sluiting van het weeshuis te voorkomen. Linus Baker begint met een klein hartje aan zijn opdracht. Hij verblijft een maand op het eiland en moet uiteindelijk zijn vooroordelen een voor een laten varen.

“Soms worden onze gedachten gekleurd door onze vooroordelen wanneer we er het minst op bedacht zijn. Als we dat gaan herkennen en ervan leren, kunnen we een beter mens worden.”

Dieper graven

Linus bouwt gaandeweg een band op met Arthur en de jongeren. Aan het einde van zijn verblijf wordt hij geconfronteerd met een dilemma: volgt hij de regels of volgt hij zijn hart? Klune besteedt veel aandacht aan de vormgeving van zijn personages. Ze maken in de loop van het verhaal ook allemaal een evolutie door. Linus is een eenzame, stugge man die op het eiland langzaam open bloeit. Arthur is een warme man met een groot hart, een vaderfiguur die een duister geheim met zich meedraagt. De twee mannen groeien doorheen het verhaal dichter naar elkaar toe. De kinderen hebben al heel wat meegemaakt in hun leven. Ze zijn verstoten en soms zelfs mishandeld, maar krijgen op het eiland de kans om te groeien en hun talenten te ontwikkelen. Als lezer kan je gewoonweg niet anders dan deze bijzondere personages in je hart te sluiten.

“Je hebt een harde buitenkant, maar er zit een barst in. Als je iets dieper graaft; stuit je op een kern barstensvol leven. Raadselachtig.”

Nuances

Het weeshuis in de azuurblauwe zee is niet zomaar een fantasyroman. Er komen veel belangrijke thema’s in aan bod. Het boek gaat onder meer over vooroordelen, anders zijn, zelfacceptatie, keuzes maken, homoseksuele relaties, vriendschap, kindermishandeling,… Ondanks de gewichtige thema’s is Het weeshuis in de azuurblauwe zee een licht en hoopvol boek dat diversiteit omarmt. TJ Klune is een steengoede verhalenverteller die een genuanceerd beeld schetst van onze samenleving. Hij doet je als lezer stilstaan bij de manier waarop we omgaan met mensen die ‘anders’ zijn. Hij maakt hiervoor gebruik van uitgesproken karakters, levendige beschrijvingen, magische gebeurtenissen en fascinerende dialogen met een filosofische insteek.

“We zijn wie we zijn, niet door onze afkomst, maar door de keuzes die we maken in dit leven. Dat valt niet terug te brengen tot zwart-wit. Niet als er zoveel schakeringen tussenin zitten. Je kunt niet zeggen dat iets moreel of immoreel is zonder de nuances erachter te begrijpen.”

Betoverende wereld

TJ Klune schreef met Het weeshuis in de azuurblauwe zee een hartverwarmende young adult roman die fans van Harry Potter zeker zal weten te bekoren. Klune neemt je mee naar een betoverende wereld die tot de verbeelding spreekt. Er zit veel wijsheid in het boek, maar ook een stevige portie humor en zelfrelativering. Het weeshuis in de azuurblauwe zee is soms wat mierzoet. Toch slaagt het boek erin te blijven beklijven tot het einde. Het verhaal blijft lang hangen en de kleurrijke cover is een pareltje. Het weeshuis in de azuurblauwe zee is een dikke aanrader voor jong en oud!

“Soms, mijmerde hij in het huis in de azuurblauwe zee, kon je zelf het leven kiezen dat je wilde. En als je bofte, koos dat leven jou soms ook.”

2022 – Uitgeverij Volt – 414 blz. – Vertaling: Anneke Bok en Claudia de Poorter

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: