48 uur in Amsterdam: een culturele citytrip

48 uur in Amsterdam

Amsterdam, de hoofdstad van Nederland, verwelkomt jaarlijks miljoenen toeristen. Deze bruisende stad heeft veel meer te bieden dan de mooie grachtengordel en De Wallen. We nemen je bijvoorbeeld mee naar Noord, een hippe buurt die nog niet door het massatoerisme is ontdekt. Of naar het levendige Oost, waar je struikelt over de leuke eettentjes en koopjes kan scoren op de gezellige Albert Cuypmarkt. Voor een culturele citytrip is Amsterdam the place to be. De stad herbergt tal van culturele hotspots, van wereldberoemde musea zoals het Rijksmuseum en het Anne Frank Huis tot kleurrijke streetart en spraakmakende kunstgalerieën. Ook zin om 48 uur in Amsterdam door te brengen? Bekijk dan onze tips voor een onvergetelijke citytrip.

Lunchen met uitzicht

Start je 48 uur in Amsterdam met een heerlijke lunch in Blue, een modern café en restaurant in de glazen Kalvertoren. Neem de lift in winkelcentrum Kalverpassage en geniet van een 360-graden zicht over de stad. De menukaart is heel gevarieerd. In Blue kan je de hele dag door ontbijten of een sandwich, burger, salade of soep bestellen. Ook voor een kop koffie met taart of een borrel zit je hier helemaal goed. De prijzen zijn schappelijk en het enthousiaste personeel zorgt gegarandeerd voor een perfecte start van je citytrip.

Blue Amsterdam, Winkelcentrum Kalverpassage, Singel 457
Wandelen langs de grachten

Het centrum van Amsterdam is het drukste en meest toeristische gedeelte van de stad. Daar is natuurlijk een reden voor. In 2010 veroverde de schilderachtige grachtengrondel een plekje op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Je kuiert er langs eeuwenoude panden of laat je varen door de prachtige grachten. De vrijgezellenfeestjes en dronken toeristen moet je er jammer genoeg bijnemen. Tijdens je wandeling door het centrum kan je even halt houden bij het Paleis op de Dam, het officiële ontvangstpaleis van de Nederlandse koning. De beroemde grachten, zoals de Herengracht en Prinsengracht, eindigen in de rivier de Amstel, waaraan Amsterdam zijn naam te danken heeft. Je bewondert er de Magere Brug, een van de mooiste ophaalbruggen van de stad. In de binnentuin van het H’ART Museum (de vroegere Hermitage) is er elke zaterdag een markt waar enthousiaste lokale ondernemers hun waren aanprijzen.

48 uur in Amsterdam
Prinsengracht
Shoppen in De 9 Straatjes

Amsterdam is een waar winkelwalhalla. De 9 Straatjes liggen middenin de grachtengordel en staan bekend als beste shoppingbuurt van Amsterdam. In deze pittoreske straatjes shop je vintage kledij, mooie designspullen en plaatselijke delicatessen. Er zijn ook veel leuke cafés en restaurantjes. Zeker in het weekend is het hier vaak op de koppen lopen. Boekenwinkel Scheltema is een gevestigde waarde in Amsterdam sinds 1853 én een absolute must voor boekenwurmen. Verspreid over vijf etages ontdek je boeken in alle mogelijke genres. Van een heel andere orde is Happy Bookieman langs de Herengracht, een miniboekenhuisje waar je in een mooi aanbod tweedehandse boeken snuffelt. Voor enkele euro’s neem je al een exemplaar mee naar huis. Tot slot schuiven we ook nog de Utrechtsestraat naar voor als een van de tofste winkelstraten van de stad. MaisonNL bijvoorbeeld is een klein paradijs waar je mode, decoratie en cadeaus voor jezelf of iemand anders shopt.

Happy Bookieman, Herengracht 267A
De wereld proeven in Oost

Als de avond valt trekken we graag naar het multiculturele en veelzijdige Oost. Bijvoorbeeld naar Bar Bouche, een hip en gezellig ingericht eetcafé met een ruim terras. Geen poespas, maar gewoon een laid back sfeertje en lekker eten. Op het menu staan kleine gerechtjes om te delen zoals burrata met tomaat, olijven, chilikruim en oreganovinaigrette of butter chicken met vers gebakken naan. Niet onbelangrijk: ook de desserts zijn om duimen en vingers bij af te likken. Aanrader!

Bar Bouche, Wibautstraat 107H
Ontbijten in de Hoftuin

Tussen de Hermitage en het Holocaust Namenmonument ligt Dignita Hoftuin verscholen. In een groene oase geniet je van een heerlijk ontbijt of all day brunch. De nadruk ligt op creatieve gerechten op basis van biologische en lokale ingrediënten. Onze favorieten? De Benny Boy Bacon en de chocolade en sinaasappel pancake stack. Bij Dignita staat sociaal ondernemen centraal. Het restaurant geeft kwetsbare doelgroepen de kans om te re-integreren op de arbeidsmarkt. Eat Well Do Good is dan ook het motto van Dignita. Er zijn nog twee andere vestigingen in Amsterdam (Vondelpark en Westerpark).

48 uur in Amsterdam
Dignita Hoftuin, Nieuwe Herengracht 18A
Met de ferry naar STRAAT

Noord staat bekend als het Brooklyn van Amsterdam. Aan de achterzijde van station Amsterdam Centraal spring je gratis op de ferry naar dit hippe stadsdeel. De pont F4 vaart je in een kwartier naar de NDSM-werf, een voormalige scheepswerf die nu is omgetoverd tot een bruisende cultuurhaven. Je vindt er onder meer het fenomenale STRAAT museum, een museum voor streetart en graffiti. In een oude scheepsloods van 8.000 m² maak je kennis met 160 indrukwekkende muurschilderingen die allemaal speciaal voor het museum gemaakt zijn. De collectie is zeer divers en achter elk kunstwerk gaat een verhaal schuil. Kortom, deze topper mag je absoluut niet missen tijdens je 48 uur in Amsterdam!

48 uur in Amsterdam
STRAAT Museum, NDSM-Plein 1
Het grootste groene restaurant

Er valt nog veel meer te beleven op de NDSM-werf. De IJ-Hallen is de grootste vlooienmarkt van Europa en vindt om de drie weken plaats in de NDSM loods (winter) of buiten op het grote NDSM terrein (zomer). Er zijn ook heel wat fijne horecagelegenheden in deze buurt. Pllek noemt zichzelf het grootste groene restaurant van Amsterdam. Bij Pllek eet en drink je gezond, lokaal en duurzaam. Maar liefst 75 % van de menukaart is vegetarisch en 25 % is veganistisch. Het weinige vis en vlees die ze serveren komt uit het wild. Pllek is opgebouwd uit oude zeecontainers. De zaak heeft een industriële look, een ruim terras met stadsstrand én biedt een weergaloos uitzicht op het IJ. Bovendien zijn er regelmatig muziekoptredens, DJ-sets en yogasessies. Pllek is een heerlijke plek!

NDSM-Werf
Eye aan het IJ

Wandel van de NDSM-werf naar de IJpromenade (toegegeven, dit is zeker niet het mooiste gedeelte van Amsterdam). Onderweg moet je sowieso even halt houden bij Van Dijk & Ko, een paradijs voor fans van vintage. In een grote loods struin je langs een overweldigend aanbod tweedehands meubels, antiek en unieke vintage artikelen. Langs de IJpromenade ontdek je het Eye Filmmuseum, een hypermodern cultuurcentrum waar alles in het teken staat van film en digitale beeldcultuur. Het iconische gebouw herbergt vier bioscoopzalen, een exporuimte en een bar/ restaurant. Jaarlijks zijn er verschillende experimentele tentoonstellingen. De vaste presentatie bestaat uit oude cinema-apparaten, filmposters en interactieve installaties. Naast het museum ligt de A’Dam Lookout, een observatiedek met spectaculaire schommel op honderd meter hoogte. Voor een gratis panorama neem je de ferry naar de overkant en trek je naar de zevende verdieping van de bibliotheek langs de Oosterdokskade.

48 uur in Amsterdam
Eye Filmmuseum, IJpromenade 1
California Dreaming

Middenin het centrum van Amsterdam ligt Celia, het kosmopolitische restaurant van het Kimpton De Witt hotel. Celia brengt een ode aan de zonnige Californische keuken. Een perfect gegaarde ribeye wordt er geserveerd met knapperige seizoensgroenten. In het weekend ben je er welkom om te brunchen en elke dinsdag is het Taco Tuesday. De bediening is wat rommelig, maar het interieur oogt fris en eigentijds, met een open keuken en een imposante bar. Maak na het diner nog een verkwikkende avondwandeling langs de grachten. De historische gebouwen en monumenten zijn prachtig verlicht.

48 uur in Amsterdam
Amsterdam by night
Rondsnuffelen op de Albert Cuypmarkt

Stap ‘s morgens na het ontbijt naar de authentieke volkswijk De Pijp voor de levendige Albert Cuypmarkt. Deze markt in de Albert Cuypstraat telt maar liefst 260 kramen en is daarmee de grootste dagmarkt van Europa. Zowel toeristen als Amsterdammers komen er graag. Snuif de ongedwongen sfeer op en snuffel tussen de aantrekkelijke koopjes en vele lekkernijen. Onderweg kom je ook nog langs het standbeeld van volkszanger André Hazes, de beroemdste inwoner van deze wijk die in 2004 overleed. De markt is geopend van maandag tot zaterdag, telkens vanaf 9 uur.

48 uur in Amsterdam
Standbeeld André Hazes
Nog een laatste museum

Wandel van De Pijp naar het altijd bedrijvige Museumplein. Rondom het plein pronken verschillende druk bezochte musea zoals het Van Gogh Museum, Stedelijk Museum en Moco Museum. Het meest tot het verbeelding sprekende museum in het rijtje is natuurlijk het Rijksmuseum. In een monumentaal gebouw bewonder je een gigantische collectie Nederlandse kunst van meesters als Rembrandt en Vermeer. Fotografiemuseum FOAM vind je aan de Keizersgracht. Misschien iets minder bekend, maar zeker ook de moeite. Zowel gevestigde fotografen als jonge talenten komen aan bod. Meestal lopen er een drietal tentoonstellingen tegelijk.

48 uur in Amsterdam
Rijksmuseum, Museumstraat 1
48 uur in Amsterdam: praktisch
  • Amsterdam is perfect bereikbaar met de trein. Er zijn maar liefst twaalf stations in de Nederlandse hoofdstad. Amsterdam Centraal is het grootste station en ligt in het centrum van de stad.
  • Ter plaatse verplaats je je vlot met de metro, tram of bus. Maak je regelmatig gebruik van het openbaar vervoer in Nederland? Dan koop je best een OV-chipkaart. Er varen zeven gratis veerponten naar Amsterdam-Noord, twee ervan varen ook ‘s nacht.
  • De I amsterdam city card is een interessante voordeelpas waarmee je onbeperkt gebruik maakt van het openbaar vervoer. Daarnaast heb je toegang tot meer dan zeventig musea en attracties.
  • Bereid je 48 uur in Amsterdam optimaal voor met de vele tips op de website van I amsterdam of met behulp van een reisgids van Time to Momo.
  • Overnachten in Amsterdam is niet goedkoop. Zeker in het toeristisch centrum zijn de hotels vaak peperduur. Probeer in elk geval tijdig te boeken. Wij logeerden in citizenM Amstel, een leuk designhotel met een topligging, vlakbij metrohalte Weesperplein en op wandelafstand van de Magere Brug en de Hermitage.
  • Verleng je 48 uur in Amsterdam met een leuke citytrip naar Rotterdam of Den Haag.

Geef een reactie

%d