Perron Europa | Bart Giepmans & Bonita van Lier

Perron Europa

Waardering: 4.5 uit 5.

Reizen met de trein is opnieuw in opmars. Steeds meer mensen laten de auto of het vliegtuig links liggen en kiezen bewust voor een treinreis. Bart Giepmans en Bonita van Lier zoeven al tientallen jaren over het spoor kriskras door Europa. Ze zijn de bezielers van Railtripping, een website vol tips over duurzame treinreizen in Europa. Met Perron Europa schreven ze een boek voor iedereen die graag met de trein op reis wil, een inspirerende en praktische gids waarin slow travel centraal staat.

Praktische tips

Als beginnende treinreiziger weet je vaak niet hoe je aan je reis moet beginnen. De auteurs delen in het eerste deel van hun boek dan ook enkele praktische tips die je zeker op weg zullen helpen: Hoe plan ik mijn route? Waar koop ik mijn tickets? Hoe werkt de Interrail Pas? Ze staan ook stil bij de voordelen van reizen met de trein. Uiteraard is een treinreis veel duurzamer dan een vliegreis, maar er zijn ook andere voordelen waar je misschien niet direct aan denkt. Zo zie je het landschap langzaam aan je voorbijtrekken en kun je de tijd nemen om te relaxen. De meeste stations liggen ook in het stadscentrum, waardoor je meteen het hart van de stad induikt. Geen gedoe met bagage, geen uren vooraf aanwezig zijn in het station,… Een treinreis geeft rust!

Inspirerende routes

Het tweede en belangrijkste deel van het boek bestaat uit allerhande inspirerende reisverhalen. De auteurs delen hun favoriete treinroutes. Alle routes starten in België (Brussel) of Nederland (Amsterdam) en zijn thematisch ingedeeld. Je kunt met de trein op citytrip, maar evengoed reis je naar de bergen of het water, naar de randen van het continent of door de geschiedenis. Dankzij de levendige beschrijvingen brengen de auteurs de bestemmingen tot leven. Je krijgt meteen zin om op reis te vertrekken. Bij elke route staan er prachtige foto’s die je doen watertanden. Op het einde van elk verhaal vind je nog wat praktische info terug. Je komt bijvoorbeeld te weten hoeveel dagen je voor de route moet uittrekken en of je vooraf een zitje moet reserveren.

Slow travel

Perron Europa is een schitterend boek voor wie graag wat meer met de trein wil reizen en op die manier zijn CO2-voetafdruk wil verkleinen. De trein heeft de wind in de zeilen. De auteurs spelen hier handig op in door de vele voordelen en mogelijkheden van het reizen per spoor in de verf te zetten. Het aanbod aan reizen is al even origineel als divers. Met een boemeltreintje door de Schotse hooglanden of met een hogesnelheidstrein naar het zuiden van het continent. Met de nachttrein naar Oostenrijk of railtrippen naar de poolcirkel. Perron Europa staat boordevol leuke tips en tot de verbeelding sprekende reisverhalen om bij weg te dromen. Kortom, perfect leesvoer voor iedereen met een hart voor slow travel.

Verder lezen?
  • Wil je na het lezen van Perron Europa nog meer over dit onderwerp te weten komen? Dan is het boek Treinreizen in Europa van Lonely Planet zeker een aanrader. Naast railtripping is ook Seat 61 een interessante website die je inwijdt in de wondere wereld van het treinreizen.
  • Ook zo’n fan van reisboeken? We hebben de mooiste reisboeken alvast voor jou op een rijtje gezet.

2022 – Uitgeverij Fjord – 304 blz.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: