Wat te doen in Oostende? 10 leuke tips

Wat te doen in Oostenden

Oostende biedt het beste van twee werelden. Het is een bruisende stad met veel toffe eettentjes en shoppingadresjes. Anderzijds kan je er ook grenzeloos genieten van het weidse zandstrand en de machtige Noordzee. Oostende is een eigenzinnige stad die ook wel een rauw kantje heeft. Het is de stad van James Ensor en Arno, van koninklijke elegantie en hippe streetart. Aan de hand van tien leuke tips kom je te weten wat je allemaal kan doen in Oostende.

Een perfecte start bij Albrecht

Albrecht is een trendy hotspot in het hart van de stad. Je kan er de hele dag door heerlijk ontbijten, brunchen of lunchen. Voor het ontbijt heb je onder meer keuze uit een American, detox of vegan breakfast. Bestel er een baksje energie, smoothie of rainbow latte bij. Op de lunchkaart staan lekkere bagels en burgers. Ook voor een afternoon tea ben je hier (mits reservatie) aan het juiste adres. Zowel het fleurig roze interieur als de kleurrijke bordjes zijn very instagrammable.

Albrecht
Verse vis kopen in de Vistrap

Trek ‘s morgens vroeg naar de Vistrap, de openlucht vismarkt van Oostende. Laat je verleiden door de dagverse Noordzeevis en grijze garnalen die je vanuit de kraampjes toelachen. De markt bevindt zich op de Visserskaai ten noorden van de haven en is zeker een must visit tijdens je trip naar Oostende. De Vistrap is dagelijks geopend behalve op Kerstmis, Nieuwjaar en bij storm op zee. Smakelijk!

Vistrap
Belgische kunst ontdekken

Mu.ZEE is de enige plek ter wereld die volledig focust op moderne en hedendaagse kunst in België. De collectie bestaat uit ruim achtduizend werken van Belgische kunstenaars als James Ensor, Leon Spilliaert en Constant Permeke. Er zijn regelmatig interessante tijdelijke tentoonstellingen en ook de mooie museumshop is een bezoekje waard. In 2024 staat een grondige renovatie van het gebouw in de Romestraat op de planning. Rep je dus snel naar Oostende voor een bezoek aan dit unieke museum! Nog meer Belgische kunst ontdek je trouwens in het James Ensorhuis in de Vlaanderenstraat. Je bezoekt er het woonhuis van James Ensor en vijf interactieve belevingsruimtes.

Mu.ZEE
Kunstroute The Crystal Ship wandelen of fietsen

Sinds 2016 is Oostende de thuishaven van The Crystal Ship, de grootste openluchtgalerie van België. Verspreid over de stad vind je verschillende torenhoge murals, indrukwekkende sculpturen en originele installaties. Toerisme Oostende is het startpunt van enkele toffe routes die je naar alle uithoeken van de stad brengen. Je pikt er gratis een wandel- en fietskaart op. Onderweg ontdek je het werk van nationale en internationale straatkunstenaars zoals Axel Void, Sebas Velasco, Roa en Jaune (mijn favoriet).

The Crystal Ship – Jaune
Zeilschip Mercator bezoeken

De Mercator is misschien wel het bekendste zeilschip van België. Jaarlijks komen duizenden bezoekers aan boord om de geschiedenis van deze imposante driemaster te ontdekken. De Mercator maakte vanaf 1932 verschillende grote reizen over alle wereldzeeën. Zo haalde het schip in 1936 het stoffelijk overschot van Pater Damiaan terug. Sinds 1961 is de Mercator ingericht als museumschip en sinds 1964 vind je dit beschermd monument in de jachthaven van Oostende, tussen het station en het stadhuis.

Wat te doen in Oostende
Museumschip Mercator
Uitwaaien aan zee

Bij een tripje naar de Belgische kust wil je natuurlijk ook even uitwaaien aan zee. Dat kan perfect in Oostende. Snuif de zilte zeelucht op, maak een strandwandeling of voel de wind in je haren op de Westelijke Strekdam. Ter hoogte van deze zevenhonderd meter lange dam liggen vaak zeehondjes uit te rusten. Zowel op de zeedijk als op het strand bewonder je bijzondere kunstwerken waaronder Rock Strangers van Arne Quinze (gecreëerd in het kader van kunsthappening en beeldenpark Beaufort) en Dansende Golven van Patrick Steen.

Wat te doen in Oostende
Zeehond ter hoogte van de Westelijke Strekdam
Heerlijk shoppen

Oostende is best wel een leuke winkelstad. In de Kapellestraat, Vlaanderenstraat en Adolf Buylstraat liggen de meeste winkels. Bij Ferm koop je kledij, accessoires en interieurspullen van veelal Scandinavische makelij. Naast Ferm Femme in de Vlaanderenstraat is er ook nog Ferm Homme in de Sint-Paulusstraat: een heuse mannenwinkel met mooie kledij, originele gadgets én een leuke bar. In de onafhankelijke boekhandel Corman duik je in een wereld vol verhalen. Je snuistert er tussen een mooi aanbod fictie en non-fictie. Bij regenweer kan je tot slot terecht in de James Ensorgalerij, een prachtige overdekte winkelgalerij uit 1892.

Ferm Femme
Koninklijk Oostende verkennen

Je kan je het misschien moeilijk voorstellen maar vroeger was Oostende een bescheiden vissersdorp. Koning Leopold II bracht daar verandering in en zorgde mee voor de transformatie van Oostende in de Koningin der Badsteden. Zo gaf hij opdracht tot de bouw van diverse prestigieuze bouwwerken. De Koninklijke Gaanderijen werden gebouwd tussen 1902 en 1906. Deze zuilengangen op de zeedijk beschermden de gegoede burgers tijdens hun wandeling tegen regen en zon. Ze vormden een verbinding tussen de Wellingtonrenbaan en de Koninklijke Chalet. Begin jaren dertig verrees het prachtige Thermenpaleis (het huidige Thermae Palace Hotel) grenzend aan de gaanderijen. Er staan ook nog twee standbeelden van Leopold II in Oostende. Zij worden echter vaak beklad omwille van het duistere koloniale verleden in Congo onder het bewind van de tweede koning der Belgen.

Wat te doen in Oostende
Koninklijke Gaanderijen
Culinair genieten

Oostende stikt van de culinaire adresjes waar je heerlijk kan lunchen of dineren. Bij eethuis Passe-Vite ben je welkom voor een gezonde lunch. Op de kaart staan vooral pasta’s en salades. Zowel de salade met gebakken witte worst en appel als de salade met krokante visreepjes en verse tartaar zijn echte toppers. Mommy’s Bastards is een trendy gastropub waar je smult van heerlijke tapas, burgers of salades. Ook de cocktails zijn hier zeker de moeite. Bistro Mathilda is een gezellig restaurant met perfect bereide gerechten en een vlotte, vriendelijke service. Op de zeedijk heb je veel toeristenvallen. Histoires d’O is dé uitzondering. In deze ouderwetse en tegelijk hippe brasserie eet je creatieve tapas, pasta’s en burgers. Hier kom je niet alleen voor het lekkere eten, maar ook voor de gemoedelijke sfeer, het knappe interieur én het uitzicht op zee

Wat te doen in Oostende
Histoires d’O
Het Oostendse nachtleven induiken

De Langestraat is de place to be als je wil uitgaan in Oostende. In het Montmartre van Oostende vind je tal van gezellige cafeetjes. Lafayette is al jaren een gevestigde waarde. Liefhebbers van soul-, funk- en jazzmuziek zullen hier zeker een fijne avond beleven. Bestel een lekker drankje met een portie kaas en geniet van de muziek. Later op de avond kan je hier ook je dansbenen testen. On Stage is een blues, jazz & soul pub in de Vlaanderenstraat. Er zijn vaak concerten en jamsessies. Verborgen talenten krijgen hier de kans om het podium te veroveren en het beste van zichzelf te geven.

Wat te doen in Oostende
Lafayette
Oostende praktisch
  • Tijd over? Neem dan de gratis overzetboot naar Oosteroever. Hier geniet je van de rust en de natuur of bezoek je een expo in Fort Napoleon. Echt een aanrader!
  • Nog meer tips over wat te doen in Oostende vind je op de gedetailleerde website van Toerisme Oostende. In de reisgids van time to momo ‘Brugge + de Belgische kust’ staat een mooie wandelroute die je langs de leukste adresjes van Oostende brengt.
  • Overnachten in Oostende? Wij sliepen in Hotel Cocoon. Dit viersterrenhotel heeft een centrale ligging en romantisch ingerichte kamers. Het uitgebreide ontbijtbuffet en het vriendelijk personeel zijn extra troeven. Enig minpuntje: sommige kamers kunnen wel eens een opfrisbeurt gebruiken.
  • Oostende is vlot bereikbaar met de trein. Voor de dienstregeling en de aankoop van tickets check je best de website van de NMBS. Het station ligt op wandelafstand van het strand, de winkelstraten en de belangrijkste bezienswaardigheden. Je kan je trip naar Oostende trouwens gemakkelijk combineren met een bezoek aan Brugge (slechts een kwartiertje treinen).

Geef een reactie

%d