15 X Favoriete boeken van 2022

Favoriete boeken van 2022

Naar goede gewoonte deel ik op de drempel van het nieuwe jaar mijn literaire parels van het voorbije jaar. Wat was 2022 bijzonder! Ik schreef voor het eerst zelf een boek, had af en toe eens een leesdip en las bitter weinig klassiekers. Wel was 2022 een jaar vol nieuwe, verrassende ontdekkingen. Van Lara Taveirne tot Édouard Louis, en van Jonathan Franzen tot Doreen Hendrikx, maak kennis met mijn vijftien favoriete boeken van 2022.

Buitenleven | Nina Polak

De Nederlandse Nina Polak schreef met Buitenleven een eigenzinnige en gelaagde roman over een koppel dertigers dat de stad ontvlucht en het geluk gaat zoeken op het platteland. Polak schetst een mooi beeld van de moderne stadsmens die snakt naar de rust en stilte van de natuur. Een eigentijdse roman vol scherpe observaties, sprankelende dialogen en subtiele humor.

Het zwembad | Libby Page

Rosemary, een 86-jarige weduwe, woont al haar hele leven in de Londense wijk Brixton. De jonge journaliste Kate is net verhuisd naar de grote stad en voelt zich vaak alleen. Als het buitenzwembad in Brixton met sluiting wordt bedreigd vinden de twee vrouwen elkaar in hun strijd voor het behoud van het zwembad. Libby Page schreef met Het zwembad een hartverwarmend debuut over een bijzondere vriendschap tussen twee vrouwen. Het verhaal leest erg vlot en raakt thema’s als verbondenheid, liefde, eenzaamheid, depressie en ouder worden aan. Page slaagt er desondanks in een luchtige toon aan te houden. Graag gelezen!

Branco & Julia | Gert-Jan van den Bemd

De wegen van antiekhandelaar Branco en kunstenares Julia kruisen elkaar op de Feira da Ladra, een grote rommelmarkt in Lissabon. Ze kopen er beiden een reeks oude foto’s waarop steeds dezelfde mysterieuze vrouw staat afgebeeld. Ze vertrekken samen op roadtrip door Frankrijk en gaan op zoek naar de herkomst van de foto’s. Branco & Julia van de Nederlandse auteur Gert-Jan van den Bemd is een boeiende roman waarin beeldende kunst en literatuur elkaar ontmoeten. Een intrigerende pageturner die je van begin tot einde in spanning houdt.

favoriete boeken van 2022

Zout | Doreen Hendrikx

Zout is het Young Adult debuut van de piepjonge Doreen Hendrikx (2000). De zeventienjarige Maud wordt door haar beste vriend Remi uitgedaagd om haar liefde voor eten te delen op Instagram en tweeduizend volgers te halen. Zout is een vlot geschreven roman over eetstoornissen, bodyshaming en de druk van sociale media. Verplicht leesvoer voor jong en minder jong!

Naar het paradijs | Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara is vooral bekend van haar internationale bestseller Een klein leven. In 2022 verscheen Naar het paradijs. In deze ambitieuze roman loodst Yanagihara je door drie eeuwen en drie alternatieve versies van Amerika. Thema’s als homoseksualiteit, eenzaamheid, (familie)relaties en de kloof tussen arm en rijk komen terug in de drie verschillende verhalen. Jammer genoeg mist het boek als geheel wat samenhang. Naar het paradijs is evenwel een gelaagde en experimentele roman vol originele vondsten en interessante denkpistes.

Het feest van de eeuw | Taylor Jenkins Reid

In Het feest van de eeuw neemt Taylor Jenkins Reid je mee naar de zonovergoten stranden van Malibu. Je maakt kennis met de surfende broers en zussen Riva. In de zomer van 1983 organiseert model Nina Riva een groot feest voor de Californische jetset. Het hele verhaal speelt zich af in 24 uur. Je beleeft de aanloop naar het feest en het feest zelf. Tussen de actuele hoofdstukken door reis je terug in de tijd en ontdek je de tragische liefdesgeschiedenis van de ouders van Nina, Jay, Hud en Kit. Het feest van de eeuw is het derde deel in de California dream-reeks waarin Reid beroemdheden een gezicht geeft. Een ontspannende en hartverwarmende roman, om te lezen tijdens je volgende strandvakantie.

Zee van rust | Emily St. John Mandel

De Canadese Emily St. John Mandel brak in 2014 door met de dystopische roman Station Eleven (ondertussen verfilmd door HBO). In Zee van rust, haar zesde roman, reis je gezwind door de tijd. Het verhaal speelt zich af in 1912, 2020, 2203 en 2401. De ongrijpbare plot is moeilijk in enkele zinnen samen te vatten. In Zee van rust mixt Mandel verschillende genres en thema’s tot een indrukwekkend geheel. Een sciencefictionroman over tijdreizen, parallelle werelden, pandemieën, eenzaamheid, moederschap en schrijverschap, geschreven in een verrassend heldere, realistische stijl.

Zwemmen in het donker | Tomasz Jedrowski

De Pools-Duitse schrijver Tomasz Jedrowski debuteerde in 2020 met de roman Zwemmen in het donker. Daarin vertelt hij het verhaal van de onmogelijke liefde tussen twee jongens in het socialistische Polen van de jaren 80. Ludwik en Janusz leren elkaar kennen op een landbouwkamp en beleven vervolgens een hartstochtelijke zomer middenin de natuur. Ze zwemmen in afgelegen meren, lezen verboden boeken en genieten volop van hun eerste verliefdheid. Terug in Warschau verdwijnt de idylle al snel als beide jongens worden geconfronteerd met het strakke bewind en de corruptie van het Poolse regime. Een sterk debuut over liefde, (politieke) idealen en de ingrijpende keuzes die onze levensweg bepalen.

Kruispunt | Jonathan Franzen

De Amerikaanse bestsellerauteur Jonathan Franzen bracht in 2021 Kruispunt uit, het eerste deel van een ambitieuze trilogie. Franzen neemt je mee naar het begin van de jaren 70. De familie Hildebrandt woont in New Prospect, een voorstadje van Chicago. Vlak voor Kerstmis staat ieder gezinslid op een kruispunt in zijn of haar leven. Kruispunt is een indrukwekkende familiesaga waarin je een reis maakt door de gedachten van de gezinsleden. Franzen is een meester in het scheppen van complexe en tegelijk doodgewone personages. Zeer benieuwd naar zijn andere romans!

favoriete boeken van 2022

Het eiland van de verdwenen bomen | Elif Shafak

Elif Shafak is een Turks-Britse schrijfster die in het verleden vanwege haar boeken werd vervolgd door de Turkse overheid. Het eiland van de verdwenen bomen vertelt het verhaal van de Griekse Kostas en de Turkse Defne. Ze ontmoeten elkaar in Cyprus in 1974 en worden verliefd. Een burgeroorlog drijft hen uit elkaar. Het eiland van de verdwenen bomen is een betoverende roman die bij momenten leest als een sprookje, boordevol symboliek en magische elementen. Deze literaire parel neemt je mee van de donkere oorlogsjaren in Cyprus naar het hedendaagse Londen en terug. Een meeslepend boek over liefde, verlies, oorlog en migratie.

Pluto | Lara Taveirne

Dit jaar las ik voor het eerst een boek van Lara Taveirne, een Belgische schrijfster en theatermaker. Pluto is een hartverscheurende roman over moederschap, relaties, eenzaamheid en verlies. Over een intens verdriet dat drie generaties vrouwen met elkaar verbindt. Haar levensechte personages kruipen onder je huid. Taveirne schrijft heel gedetailleerd, beschrijvend en zintuiglijk. Pluto is dan ook een poëtisch boek vol parels van zinnen en prachtige metaforen. Een beklijvende roman die lang blijft nazinderen.

Hard land | Benedict Wells

Hard land van de Duits-Zwitserse romanschrijver Benedict Wells is een tedere en aangrijpende roman over verliefdheid, angst, eenzaamheid, vriendschap en rouw. Het verhaal speelt zich af in een klein stadje in Missouri. Hoofdpersonage is de vijftienjarige Sam. Zijn vader is werkloos, zijn moeder ernstig ziek. Toch beleeft hij een magische zomer met zijn nieuwe vrienden en het meisje van zijn dromen. Tijdens het lezen kruip je in het hoofd van de jonge Sam en reis je rond in zijn angsten en onzekerheden. Een onvergetelijke coming of age-roman die je onderdompelt in een heerlijk jaren 80-sfeertje.

Waar de wolf loert | Ayelet Gundar-Goshen

Waar de wolf loert van de Israëlische Ayelet Gundar-Goshen vertelt het verhaal van de joodse Lilach Sjoester. Samen met haar man Michaël en zoon Adam woont ze in een villa met zwembad in het hart van Silicon Valley. Lilach heeft op het eerste zicht het perfecte leventje tot enkele ingrijpende gebeurtenissen dat leven overhoop halen. Eerst is er een aanval op de plaatselijke synagoge. Daarna zakt Jamal, een islamitische klasgenoot van Adam, op een feestje dood in elkaar. De spanning van deze sterk geschreven psychologische roman druipt van de pagina’s. Een niet te missen verhaal dat je doet nadenken over hoe goed we de ander eigenlijk kennen.

Schemerleven | Jaap Robben

Nog een van mijn favoriete boeken van 2022 is zonder twijfel Schemerleven van de Nederlandse auteur Jaap Robben, een hartverscheurende roman over liefde, moederschap en verlies. De jonge, vrijgevochten Frieda ontmoet op een koude decemberdag in 1963 de getrouwde Otto tussen de ijsschotsen van de dichtgevroren Waal. Ze beleven een onstuimige liefde. Wanneer Frieda zwanger blijkt te zijn breekt de hel los. Als ze op 81-jarige leeftijd haar man verliest en in een verzorgingstehuis belandt, komen de herinneringen terug naar boven. Robben onthult stap voor stap de details van een verzwegen verleden. Met korte, treffende zinnen wekt hij zijn personages én de vroege jaren 60 tot leven. Prachtig geschreven!

Veranderen: methode | Édouard Louis

Veranderen: methode is alweer de vijfde autobiografische roman van Édouard Louis (bouwjaar 1992!), het nieuwe godenkind van de Franse literatuur. In zijn kenmerkende stijl vertelt Louis het verhaal van zijn metamorfose, van zijn pogingen om te ontsnappen aan zijn verstikkende en achtergestelde jeugd in Noord-Frankrijk. Een intrigerende en meedogenloze roman over de zoektocht naar een nieuwe identiteit.

favoriete boeken van 2022

Meer leestips?

Dit waren mijn favoriete boeken van 2022, de boeken die me het langst zullen bijblijven. Meer leuke leestips vind je in de lijstjes van 2020 en 2021.

Geef een reactie

%d