De leukste wijken van New York

De leukste wijken van new York

New York bestaat uit vijf stadsdelen of boroughs: Manhattan, Brooklyn, Queens, The Bronx en Staten Island. Deze stadsdelen bestaan op hun beurt uit verschillende wijken met elk hun eigen specifieke karakter en sfeer. New York is een gigantische metropool die uitblinkt in veelzijdigheid. Van zodra je een nieuwe wijk binnenstapt is het alsof je een deurtje naar een nieuwe magische wereld opent. In Midtown Manhattan vind je de meest beroemde bezienswaardigheden zoals het Empire State Building en Times Square. Wellicht zul je tijdens je citytrip ook wel een wandeling maken door Central Park of een museum bezoeken in de Upper East Side. In dit artikel laten we je het andere New York zien. Van de sfeervolle straten in Greenwich Village tot de hipsterbuurten in Brooklyn. We gidsen je door de leukste wijken van New York.

Meatpacking District

Het Meatpacking District dankt zijn naam aan de vele vleesverwerkende bedrijven en slachthuizen die hier aan het begin van de 20e eeuw het straatbeeld vulden. Vanaf de jaren 60 raakte deze wijk in het uiterste westen van Manhattan in verval. In de jaren 80 was Meatpacking District het epicentrum van de drugshandel en prostitutie in New York. Eind jaren 90 onderging de wijk een spectaculaire metamorfose. Vandaag vind je in deze modieuze buurt vooral chique boetieks en trendy restaurants. Als je houdt van mode, design, kunst of een avondje stappen zal je deze wijk zeker weten te appreciëren. Je kan er ook het Whitney Museum of American Art bezoeken. In dit museum, ontworpen door architect Renzo Piano, ontdek je Amerikaanse kunst uit de 20e en 21e eeuw.

De leukste wijken van New York
Pier 53 & Whitney Museum of American Art
Chelsea

De High Line is ongeveer 2,5 km lang en verbindt Gansevoort in het Meatpacking District met Hudson Yards in Chelsea. Dit park ligt op een oude spoorlijn, negen meter boven de grond, en biedt een mooi zicht op de Hudson River en de karakteristieke straten en gebouwen van Manhattan. Onderweg kan je je honger stillen in Chelsea Market, de bekendste foodmarket van New York. Chelsea is een bruisende en kunstzinnige wijk met meer dan tweehonderd kunstgalerieën. Maak een ommetje langs het iconische Chelsea Hotel, waar in de jaren 60 en 70 veel beroemde kunstenaars en artiesten woonden. Hudson Yards is een nieuwe buurt met verschillende shops en restaurants én spectaculaire attracties zoals het observatiedek Edge.

De leukste wijken van New York
The High Line
Greenwich Village

Greenwich Village is een wijk in Lower Manhattan. In de jaren 60 floreerde de hippiecultuur hier volop. De buurt trok veel muzikanten en bohemiens aan en er was ook een levendige homoscene. In homobar The Stonewall Inn ontstonden na een zoveelste inval door de politie in 1969 de Stonewall-rellen. Ter herdenking van de rellen vond in Greenwich Village in 1970 de eerste Gay Pride plaats. De buurt is vandaag nog steeds erg populair bij de LGBTQ+-gemeenschap. The Village heeft een Europees karakter met sfeervolle straten omzoomd door bomen en brownstones, mooie herenhuizen bekleed met roodbruine zandsteen. In tegenstelling tot in vele andere New Yorkse wijken vind je hier weinig hoogbouw. Er zijn veel gezellige restaurantjes, bars en jazzclubs. Greenwich Village is ook de thuishaven van New York University (NYU), de grootste particuliere universiteit van de VS. Studenten, straatartiesten, toeristen en locals ontmoeten elkaar in Washington Square Park.

De leukste wijken van New York
Brownstones in Greenwich Village
Financial District

Financial District is het zakelijk hart van New York. Je wandelt er samen met young professionals tussen glinsterende wolkenkrabbers. Het imposante One World Trade Center torent trots boven alle andere gebouwen uit. Wall Street, met de Stock Exchange en de Federal Hall, is natuurlijk de bekendste straat van deze buurt. Voor een hapje en drankje kan je terecht in het autovrije Stone Street. Het Financial District is een buurt met een rijke geschiedenis en dat merk je aan prachtige historische gebouwen zoals de Trinity Church en de City Hall. Tegelijk ontdek je er ook moderne architectuur. Oculus, het meesterwerk van Santiago Calatrava, herbergt een station en winkelcentrum. Vlakbij ligt het 9/11 Memorial & Museum, waar je stilstaat bij een van de meest tragische hoofdstukken uit de recente wereldgeschiedenis. Bekomen kan daarna in The Battery, een mooi stadspark langs het water. Je neemt er de gratis ferry naar Staten Island of koopt er tickets voor de ferry naar Ellis Island en het Vrijheidsbeeld.

De leukste wijken van New York
One World Trade Center
SoHo

SoHo (South of Houston Street) was van oorsprong een industriële wijk met een bloeiende textielindustrie. De buurt grenst aan Chinatown en Little Italy en staat vandaag vooral bekend om z’n vele fancy winkels. SoHo is een trendy wijk die vooral fans van mode en architectuur weet te bekoren. Veel bekende modemerken vestigden zich in deze wijk waardoor toeristen hier graag komen shoppen. Je vindt er ook enkele mooie designwinkels en kunstgalerieën. Door de stijgende huizenprijzen in de jaren 90 verhuisden veel kunstenaars en galerieën echter naar het goedkopere Chelsea. Toch blijft SoHo een creatieve en hippe wijk die uitnodigt om door de geplaveide straten te slenteren. In de stoere industriële gebouwen met hun gietijzeren gevels ontdek je vaak prachtige boetiekjes.

De leukste wijken van New York
Gietijzeren gevels in SoHo
Chinatown

Chinatown is een dichtbevolkte wijk in Lower Manhattan. Het kloppend hart van de wijk is Mott Street. In de vele Aziatische restaurants proef je noedels of dim sum tegen schappelijke prijzen. Je kan er verse producten kopen op de markt of snuisteren in typisch Chinese souvenirwinkeltjes. In Columbus Park zie je de lokale bewoners Mahjong spelen of tai chi beoefenen op de uitgestrekte grasvelden. Chinatown is een leuke wijk voor foodies, maar wel vrij chaotisch en toeristisch. Meer authenticiteit zou te vinden zijn in de wijk Flushing in Queens, waar een nog grotere Aziatische community leeft.

De leukste wijken van New York
Pell Street Chinatown
Lower East Side

In het zuidoosten van Manhattan ligt de Lower East Side, een eclectische en levendige wijk. Vroeger was dit de grootste Joodse buurt van New York. De Joodse achtergrond van de wijk is nog steeds zichtbaar in traditionele eetzaken als Russ & Daughters en Katz’s Delicatessen. De Lower East Side is een zeer diverse wijk met een mix van culturen, een wijk waar verleden en heden elkaar ontmoeten. Moderne wolkenkrabbers staan er zij aan zij met oude bakstenen gebouwen versierd met New Yorkse brandtrappen. Fotogalerijen, etnische eettentjes, designerboetieks, muziekpodia én een bruisend nachtleven. De Lower East Side biedt voor elk wat wils.

De leukste wijken van New York
Streetart in de Lower East Side
Williamsburg

Williamsburg is een multiculturele wijk met een industriële look in het noorden van Brooklyn. In de kleurrijke straten van Williamsburg wonen chassidische joden, Puerto Ricanen, Polen, Italianen en Afro-Amerikanen. Deze artistieke en creatieve buurt is de laatste jaren ook erg in trek bij jonge gezinnen, studenten en kunstenaars. Williamsburg is dan ook een echte hipsterwijk vol hippe koffietentjes en winkeltjes. Liefhebbers van streetart zullen zich hier helemaal thuis voelen. Je spot er enkele prachtige murals, waaronder de Mona Lisa of Williamsburg. Maak een wandeling langs de East River in het recent aangelegde Domino Park aan de voet van de fotogenieke Williamsburg Bridge.

De leukste wijken van New York
Mona Lisa of Williamsburg
Dumbo

Dumbo (Down Under the Manhattan Bridge Overpass) is een hippe wijk langs de East River in Brooklyn. De oude pakhuizen zijn er omgetoverd tot onafhankelijke winkels en trendy restaurants. Brooklyn Bridge Park is een toffe plek voor een picknick. Je geniet er van een schitterend uitzicht op de skyline van Manhattan. In het park kunnen jong en oud een ritje maken op Jane’s Carousel, een prachtige vintage draaimolen uit 1922. Time Out Market is een levendige foodcourt met een rooftopbar op de vijfde verdieping. Ga naar Washington Street om de beroemde foto van de Manhattan Bridge te maken. Tussen de pijlers van de brug zie je het Empire State Building shinen.

De leukste wijken van New York
Washington Street, Dumbo
Meer New York?

Geef een reactie

%d