Lekker eten en drinken in New York

lekker eten en drinken in New York

New York is een wereldstad met miljoenen inwoners uit alle hoeken van de wereld. Het multiculturele karakter van de stad vertaalt zich ook naar je bord. Doorheen de jaren namen miljoenen immigranten hun culinaire tradities mee naar The Big City. Het resultaat is een mix van verschillende eetculturen. In New York maak je kennis met de Italiaanse, Mexicaanse en Aziatische keuken. Je proeft er hotdogs en donuts of nipt er van een heerlijke cocktail in een van de vele rooftopbars. Er zijn duizenden opties om lekker te tafelen in New York. Keuzestress? Geen nood, we hebben enkele leuke adresjes voor je geselecteerd. Zo weet je precies waar je moet zijn voor lekker eten en drinken in New York.

Foodmarkten

New York telt verschillende overdekte foodmarkten waar je zowel lokale specialiteiten als gerechten uit de wereldkeuken proeft. Een selectie:

 • Chelsea Market is een van de bekendste en populairste in het rijtje. In een oude koekjesfabriek vlakbij de High Line vind je tal van restaurantjes, bakkerijen en winkeltjes onder hetzelfde dak. Voor een ontbijt, snelle lunch of zoete hap is Amy’s Bread een aanrader.
 • Mercado Little Spain is een project van de Spaanse chef-kok José Andrés en zijn collega’s Albert en Ferran Adrià. Ze werkten vroeger samen in elBulli, vijf keer verkozen tot beste restaurant ter wereld. In deze bruisende mercado in Hudson Yards maak je kennis met de culinaire rijkdom van Spanje. Je hebt er de keuze uit diverse restaurants, bars en kiosken. Een uitgebreid diner, een tapas crawl of een sangria aan de bar, het kan hier allemaal.
 • Time Out Market is een levendige foodcourt in Dumbo (Brooklyn) met een divers aanbod aan eet- en drinkgelegenheden. Leuke extra: op de vijfde verdieping is er een rooftopbar met een schitterend zicht op de Brooklyn Bridge en de Manhattan Bridge.
eten en drinken in New York
Mercado Little Spain/
Viva Italia

Italiaans eten in New York kan natuurlijk in Little Italy en dan vooral in Mulberry Street, het kloppend hart van de wijk. Verspreid over de stad vind je echter nog heel wat andere culinaire adresjes waar je geniet van de authentieke Italiaanse keuken:

 • In de schaduw van het Flatiron Building ligt Eataly, een hoog gewaardeerd Italiaans foodconcept. Het complex huisvest winkels met ambachtelijke producten, restaurants en een wijnbar. Reserveer een tafeltje in rooftopbar SERRA by Birreria op de veertiende verdieping: een prachtige oase vol bloemen en planten die elk seizoen een nieuw jasje krijgt. Je proeft er seizoensgebonden gerechten uit de Italiaanse keuken en originele cocktails.
 • New Yorkers zijn zot van pizza. Verspreid over de stad vind je verschillende pizzeria’s waar je een slice (pizzapunt) of pie (volledige pizza) koopt. NY Pizza Suprema ligt vlakbij Madison Square Garden en is dus ideaal voor een snelle hap voor of na een wedstrijd of optreden in The Garden.
 • Voor een hemelse pasta moet je bij Fiat Cafe in Nolita zijn. Het is een klein, gezellig zaakje met slechts enkele tafeltjes en een overdekt terras langs de straatzijde. Je kan er enkel cash betalen.
eten en drinken in New York
SERRA by Birreria – Eataly NYC Flatiron
Typisch Amerikaans

Fastfood is in New York niet moeilijk te vinden. Van hotdogkramen die je op elke straathoek tegenkomt tot wereldberoemde burgertenten. De kunst is om op zoek te gaan naar authentieke culinaire ervaringen of hidden gems waar toeristen amper komen:

 • Tijdens je New York trip moet je beslist eens in zo’n heerlijk ouderwetse Amerikaanse diner gaan eten. Bij Lexington Candy Shop in de Upper East Side is het net alsof de tijd is blijven stilstaan. Het is een echte familiezaak met een uitgebreide menukaart die zowel zoete als hartige gerechten bevat. Bestel een sandwich of een milkshake en snuif de nostalgische sfeer op.
 • Onder het viaduct van Grand Central vind je een wondermooie bistro: Pershing Square. In een prachtig kader geniet je er van een ontbijt, brunch, lunch, dessert of diner.
 • Lekker lunchen doe je bij Sisters in Clinton Hill in Brooklyn. Een sympathiek adresje, getipt door VRT-journalist Björn Soenens in zijn boek De lengte van een oceaan. Zowel de burger met frietjes als de kale salad met gegrilde kip, caesardressing, broodkruim en grana padano worden warm aanbevolen.
Lekker eten en drinken in New York
Pershing Square
Latino vibes

Wil je graag de Latijns-Amerikaanse keuken ontdekken? Dan kan perfect in New York:

 • Tacombi is een onvervalste Mexicaanse taqueria met meerdere vestigingen in de stad. Wij bezochten het restaurant in het Empire State Building. Deze sfeervolle hotspot heeft een leuk interieur en het eten is er helemaal niet duur. Bestel enkele taco’s of een quesadilla met een tropische cocktail erbij. Heerlijk!
eten en drinken in New York
Tacombi 23 W 33rd St
Bagels

Het beroemde broodje met een gat erin is van oorsprong Pools. Joodse immigranten hebben de bagel in New York geïntroduceerd. Tijdens je citytrip moet je toch minstens één keer een bagel proeven:

 • Baz Bagel in Little Italy is een Joods-Italiaanse bagelshop waar je zowel voor ontbijt als lunch terecht kan. De bagels worden met de hand gerold, gekookt en gebakken op traditionele, New Yorkse wijze. Ga voor de everything bagel (met een mix van maanzaad en sesamzaad) met cream cheese en gerookte zalm. De lekkerste bagel die ik ooit at! Wil je wat meer kleur in je leven? Bestel dan de populaire rainbow bagel.
eten en drinken in New York
Baz Bagel
Go East

Liefhebbers van de Aziatische keuken zullen zeker hun gading vinden in Chinatown. Er zijn genoeg toffe plekken waar je lekkere en goedkope dim sum of noedels kan eten. De Oost-Europese keuken is misschien iets minder bekend. Toch zijn er in New York verrassend veel mogelijkheden op dat vlak:

 • In de East Village is Veselka een aanrader. Sinds 1954 proef je hier traditionele gerechten uit de Oekraïense keuken zoals pierogi (Oekraïense dumplings) en borscht (soep). Nog ruimte voor een dessert? De blintzes (pannenkoeken gevuld met lichtzoete kaas) zijn om duimen en vingers bij af te likken!
eten en drinken in New York
Veselka
Little Paris

De Franse keuken is goed vertegenwoordigd in New York. Er zijn heel wat Frans georiënteerde restaurants waar je lekker eet:

 • Center Street in Nolita werd door enkele lokale handelaars omgedoopt tot Little Paris. Je vindt er enkele gezellige adresjes waar de Franse keuken en cultuur centraal staan: Wijnbar La Compagnie des Vins Surnaturels is er een van. In een intieme, schaars verlichte setting geniet je van een goed glas wijn met een bordje kaas of charcuterie erbij.
 • In de West Village ben je bij gastrothèque Buvette welkom voor ontbijt, brunch, lunch, diner of gewoon een drankje aan de bar. Op de kaart staan typisch Franse gerechten zoals coq au vin, steak tartare, escargots en croques. Er is ook een ruime keuze aan Franse wijnen en klassieke cocktails.
eten en drinken in New York
Buvette
Soul food

Soul food is geboren in het diepe zuiden van de Verenigde Staten. Het is de traditionele keuken van de Afro-Amerikanen in de VS:

 • Trek naar Harlem en ga eten bij The Queen of Soul Food. Sylvia Woods opende Sylvia’s Restaurant op Malcolm X Boulevard in 1962. Weet je niet wat kiezen? De combinatie van Sylvia’s world-famous bar-b-que ribs met de fried chicken is een absolute topper. Dit alles wordt geserveerd met cornbread en twee side dishes naar keuze. Je gaat hier niet met honger buiten! Sylvia’s Restaurant wordt druk bezocht, vooraf reserveren is dus zeker aanbevolen.
 • Geraak je niet tot in Harlem en wil je toch kennismaken met de typische keuken van de deep south? Dan is barbecuerestaurant Virgil’s Real Barbecue in de buurt van Times Square misschien wel iets voor jou. Het is een groot restaurant met meerdere tv-schermen waar sportwedstrijden op te zien zijn. Niet meteen geschikt voor een romantische date, gelukkig zitten de smaken wel goed.
eten en drinken in New York
Sylvia’s Restaurant
Zoete zonde

Wie van zoet houdt moet zeker eens een New York-style cheesecake proberen. Deze caloriebom staat op zo goed als alle dessertkaarten van de vele eetgelegenheden in de stad. We lichten er toch graag één bijzonder adresje uit:

 • Bij Eileen’s Special Cheesecake in Nolita staat sinds 1974 alles in het teken van deze zoete lekkernij. De mini-cheesecakes zijn extra handig, zo kan je er meer dan eentje proeven. Je vindt er ruim veertig verschillende soorten en smaken: aardbei, chocolade, gezouten karamel, pompoen, glutenvrij,… Megalekker!
eten en drinken in New York
Eileen’s Special Cheesecake
Cocktailbars

Zin in een avondje uit? Dan is New York the place to be. Je vindt er tal van coole bars, van intieme speakeasies tot trendy rooftops, waar je terecht kan voor een Manhattan of een ander verrukkelijk drankje:

 • Margaritaville Resort Times Square herbergt verschillende restaurants en bars. Cocktails nippen en tegelijk genieten van het zicht op de New Yorkse skyline kan onder meer in de 5 O’Clock Somewhere Bar. Op de tweede verdieping ligt het Margaritaville Restaurant waar je vooral komt voor de indrukwekkende cocktailkaart en het fleurige interieur: net alsof je op een tropisch eiland vertoeft.
eten en drinken in New York
Margaritaville Restaurant Times Square
Meer lekker eten en drinken in New York?

Nog meer toffe adresjes om lekker te eten en drinken in New York vind je in de reisgids van time to momo of in The 500 Hidden Secrets of New York. Plannen om binnenkort naar New York te reizen? Lees dan ook even onze blog met de beste tips & tricks voor een citytrip New York of ontdek de leukste wijken van de stad.

Geef een reactie

%d