12 X Onvergetelijke ervaringen in New York City

Onvergetelijke ervaringen in New York City

New York is een fantastische stad waar ongelooflijk veel te zien en te beleven valt. Het is een gigantische metropool waar je van de ene verbazing in de andere tuimelt. Het aanbod activiteiten, attracties en bezienswaardigheden is ronduit overweldigend. Spectaculaire uitzichtpunten, spannende sportwedstrijden of architecturale hoogstandjes. New York biedt voor elk wat wils. Benieuwd hoe je je citytrip naar New York het best invult? Zet je dan schrap voor twaalf onvergetelijke ervaringen in New York City.

New York vanuit de hoogte bewonderen

In Manhattan zijn er verschillende observation decks waar je New York vanuit de hoogte kan bewonderen. Het Empire State Building is het meest iconische gebouw van de stad. Vanop de 86ste verdieping geniet je van een uniek 360-graden zicht. Er is ook een buitendek, altijd handig voor de fotografen onder ons. Het enige nadeel: je ziet het Empire State Building zelf natuurlijk niet. Daarvoor ga je beter naar Top of the Rock op het dak van het Rockefeller Center. Vanop het buitendek heb je een mooi zicht op Central Park aan de ene en de beroemde wolkenkrabbers van Manhattan aan de andere kant. Het gloednieuwe Summit One Vanderbilt schijnt erg spectaculair te zijn. Dit zinnenprikkelend uitzichtpunt biedt een totaalervaring met een klank- en lichtshow. One World Observatory is het hoogste indoor observatiedek van New York. Edge is dan weer het hoogste outdoor observatiedek, met glazen wanden en zelfs een glazen vloer voor de durvers. Onze tip: kies er twee uitzichtpunten uit en bezoek de ene overdag en de andere ‘s avonds. Twee totaal verschillende ervaringen!

onvergetelijke ervaringen in New York
Zicht op Empire State Building vanop Top of the Rock
De gekte van Times Square ervaren

New York staat bekend als the city that never sleeps. Dat merk je helemaal op Times Square, een plein dat dag en nacht bruist van het leven. Laat je verwonderen door de flitsende billboards en de gigantische winkels. Je komt ogen tekort. Times Square is erg toeristisch en heeft een hoog Disneyland-gehalte. De kans is groot dat je hier volwassen mannen verkleed als Spider-Man of Mickey Mouse tegen het lijf loopt die smeken om met jou op de foto te mogen (in ruil voor enkele dollars natuurlijk). Toegegeven, Times Square is niet mijn favoriete buurt in New York. Toch moet je hier als toerist wel eens geweest zijn. Let echter goed op je spullen, Times Square is namelijk een geliefd jachtterrein voor zakkenrollers. Wil je graag een Broadwaymusical meepikken? Op Times Square (onder de rode trappen) is er een TKTS Discount Booth waar je kaartjes koopt met kortingen tot wel vijftig procent. Ga vroeg om wachtrijen te vermijden.

onvergetelijke ervaringen in New York
Times Square
Relaxen in het groen

New York is een overweldigende stad, een concrete jungle vol indrukwekkende wolkenkrabbers. Gelukkig zijn er genoeg leuke plekken waar je even op adem komt. Het grootste en bekendste park van de stad is natuurlijk Central Park. Locals komen hier graag om te picknicken of te joggen. In het park liggen enkele bijzondere bezienswaardigheden zoals Strawberry Fields, het Belvedere Castle en de Bethesda Fountain. Bryant Park is een stuk kleiner, maar wel supergezellig. Schaken, pingpongen, een filmavond bijwonen, een yogasessie volgen of gewoon een terrasje doen. Het kan hier allemaal. De High Line is een verhoogd stadspark op een oude spoorlijn, negen meter boven de grond. Je hebt er een mooi zicht op Manhattan en de Hudson River. De High Line is ongeveer 2,5 km lang en brengt je van Gansevoort naar Hudson Yards. The Battery is een prachtig park langs het water in het zuiden van Manhattan. Het is de plek waar in de 19e eeuw miljoenen immigranten aanmeerden. Breng een bezoek aan Castle Clinton of geniet van het uitzicht op Ellis Island en het Vrijheidsbeeld. Tot slot heb je ook in Brooklyn heel wat toffe parken zoals Brooklyn Bridge Park en Domino Park.

onvergetelijke ervaringen in New York
The Battery
Een sportwedstrijd bijwonen

Het bekijken van een sportwedstrijd in New York is sowieso een unieke ervaring, zelfs als je geen grote sportfanaat bent. In Madison Square Garden in hartje Manhattan kan je tussen oktober en april de New York Knicks (basketbal) en de New York Rangers (ijshockey) aan het werk zien. Tickets voor een wedstrijd in The Garden zijn vaak aan de dure kant. Hoe hoger je zit, hoe lager de ticketprijs. Helemaal bovenaan zie je echter weinig. Een goedkoper alternatief is het Barclays Center in Brooklyn, de thuishaven van de basketsterren van de Brooklyn Nets. Een andere populaire Amerikaanse sport is baseball. De Yankees spelen hun wedstrijden in het Yankee Stadion in The Bronx. Hun rivalen, de Mets, spelen in het Citi Field Stadium in Queens. Fans van American football kunnen tussen september en januari supporteren voor de New York Giants of de New York Jets in het MetLife Stadium in New Jersey. Tickets voor de wedstrijden koop je best vooraf online.

onvergetelijke ervaringen in New York
New York Knicks – Madison Square Garden
Shoppen in New York

Ga je graag shoppen? Nergens ter wereld kan je dat zo goed als in New York. Op en rond Times Square vind je vooral souvenirwinkels en flagshipstores zoals M&M’s World of de Disney Store. Iets verderop, op Rockefeller Plaza, ligt de oudste speelgoedwinkel van de Verenigde Staten: F.A.O. Schwarz. Op Fifth Avenue vind je veel luxewinkels en grote ketens. Macy’s is het grootste warenhuis ter wereld. Hier zijn zowat alle grote merken vertegenwoordigd en kan je op zoek gaan naar de originele houten roltrap uit 1902. SoHo is een van de leukste wijken om te shoppen. Deze buurt herbergt naast grote, bekende winkels ook hippe concept stores, kunstgalerieën en luxueuze modeboetieks. In Brooklyn liggen vooral veel alternatieve winkels. Bij Upstate Stock in Williamsburg koop je toffe cadeautjes voor jezelf of iemand anders. Je kan er ook gewoon een lekkere kop koffie drinken. Verspreid over de stad liggen tal van mooie boekenwinkels. Barnes & Noble heeft verschillende vestigingen in New York, waaronder een op Fifth Avenue. Het is een grote winkel met een ruim aanbod boeken. Er is een café waar je even kan uitrusten tijdens het shoppen. Three Lives & Company in de West Village is een kleine onafhankelijke boekenwinkel met een warme sfeer en deskundig personeel.

onvergetelijke ervaringen in New York
Macy’s
Een museum bezoeken

Voor een museumbezoek zit je in New York helemaal goed. Het aanbod is enorm. Kunstliefhebber? Dan is The Metropolitan Museum of Art (The Met) in de Upper East Side een grote aanrader. Het imposante gebouw met de beroemde trappen huisvest een zeer uitgebreide collectie met zowel kunstwerken uit de oudheid als hedendaagse parels. Iets verderop vind je het bijzondere Guggenheim Museum, ontworpen door architect Frank Lloyd Wright. Wij bezochten in New York het Museum of Modern Art (MoMA), de hemel op aarde voor fans van moderne en hedendaagse kunst. De omvangrijke collectie omvat schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, film, architectuur en design. Je wandelt er tussen meesterwerken van onder meer Picasso, Monet, Van Gogh, Warhol en Duchamp. Het Whitney Museum in het Meatpacking District focust op moderne en hedendaagse Amerikaanse kunst. Er zijn regelmatig interessante tijdelijke tentoonstellingen. Een museum van een heel andere orde is het 9/11 Museum. De nadruk ligt hier enerzijds op de historische gebeurtenissen rond de aanslagen op het World Trade Center en anderzijds op de herdenking van de slachtoffers. Naast het museum vind je op Ground Zero ook het 9/11 Memorial (gratis te bezoeken).

onvergetelijke ervaringen in New York
MoMA
Streetart spotten

New York is de ideale stad om streetart te ontdekken. Zeker in Brooklyn vind je verschillende prachtige murals. Bewonder de Mona Lisa of Williamsburg op het kruispunt van Bedford Avenue en Broadway, vlakbij de Williamsburg Bridge. In de wijk Bushwick vind je heel wat mooie muurschilderingen van de artiesten van het Bushwick Collective. Verder kan je in de wijk Bedford-Stuyvesant de imposante Biggie Mural gaan bekijken, een portret van hiphoplegende Biggie Smalls (a.k.a. The Notorious B.I.G.). De Lower East Side is ook een perfecte plek om graffiti te spotten. In de Bowery ligt een wel heel apart museum: het Museum of Street Art (MoSA) in de trappenhal van het citizenM hotel. Je neemt er de lift naar de twintigste verdieping, opent de deur naar het trappenhuis en daalt langzaam de trappen af. Onderweg word je ondergedompeld in de schitterende muurkunst van 5 Pointz, in een verticale liefdesbrief aan de Bowery en de Lower East Side. Echt de moeite!

onvergetelijke ervaringen in New York
Museum of Street Art
Bijzondere architectuur ontdekken

In New York vind je tal van bijzondere architecturale parels. Het Flatiron Building heeft de vorm van een strijkijzer. Het ontwerp dateert uit 1902 en het is daarmee de oudste wolkenkrabber in de Big Apple die nog overeind staat. Het gebouw bestaat vooral uit kantoren en kan je dus niet bezoeken. In 1930 was het Chrysler Building van autogigant Walter Chrysler het hoogste gebouw ter wereld (een jaar later al verloor het die titel aan het Empire State Building). Dit prachtige gebouw in art-decostijl is 319 meter hoog en heeft een herkenbare zilverkleurige toren. De St. Patrick’s Cathedral is een enorme neogotische kathedraal uit 1879. Mooi van buiten én van binnen. De New York Public Library uit 1895 is ook een bezoekje waard. Zelfs als je niet van plan bent om te trein te nemen is een bezoek aan Grand Central Terminal, en dan vooral de indrukwekkende stationshal, een must. Op de benedenverdieping vlakbij de Oyster Bar vind je de Whispering Gallery. Leuk om eens uit te proberen met je reispartner: sta diagonaal tegenover elkaar in de gewelfde gang, richt je gezicht naar de boog en begin te fluisteren. Magisch!

onvergetelijke ervaringen in New York
Grand Central Terminal
De New Yorkse wijken te voet verkennen

Hoe groot New York ook is, deze wondere wereld verken je best te voet. Niets heerlijker dan urenlang door de straten dwalen en de bijzonderheden van de diverse wijken ontdekken. Op elke straathoek vind je wel een hip winkeltje of toffe koffiebar. Beperk je niet tot Midtown, het meest toeristische deel van de stad, maar ga ook op stap in de andere wijken. Elke buurt heeft haar eigen karakter en unieke bezienswaardigheden. Snuif de bohemian sfeer op in West Village of neem de metro naar Brooklyn en wandel door de straten van het hippe en artistieke Williamsburg. Inspiratie voor leuke wandelroutes vind je in de stedengids van time to momo.

onvergetelijke ervaringen in New York
Christopher Park – West Village
Een liveconcert meepikken

In New York kan je elke avond wel ergens een concert meepikken. De grote popsterren treden meestal op in Madison Square Garden. Een andere beroemde concertzaal is Carnegie Hall. Liefhebbers van klassieke muziek zullen hier zeker aan hun trekken komen. Hou je meer van jazz? Zowel in Harlem als in Greenwich Village vind je heel wat gerenommeerde jazzclubs zoals Blue Note Jazz. Een diner met livemuziek behoort ook tot de mogelijkheden. Reis terug in de tijd naar het oude New York bij Fine & Rare. Het interieur is subliem! Reserveer hier een tafeltje als je houdt van lekker eten, perfect gemixte cocktails en live jazzmuziek. Niet goedkoop, wel de gedroomde locatie voor een romantische date.

onvergetelijke ervaringen in New York
Fine & Rare
Eilandhoppen in New York

Rond Manhattan liggen verschillende kleinere en grote eilanden waar je ontsnapt aan de drukte van de stad. Neem de gratis ferry naar Staten Island voor een onvergetelijk uitzicht op het Vrijheidsbeeld en de skyline van Lower Manhattan. Vanuit de Upper East Side reis je met een kabelbaan, de Roosevelt Island Tramway, over de East River naar Roosevelt Island. Op het zuidelijkste punt van het eiland ligt het Four Freedoms Park. Het park is vier hectare groot en is een eerbetoon aan voormalig president Franklin D. Roosevelt. Nieuwkomer Little Island is het meest futuristische eiland van New York. Het eiland is gebouwd op betonnen pilaren in de vorm van tulpen. Er is een openluchttheater waar je in de zomer een concert of voorstelling kan bijwonen. Vanop de hoogste toppen van Little Island geniet je van een prachtig zicht op de stad.

onvergetelijke ervaringen in New York
Little Island
Beroemde serie- en filmlocaties bekijken

New York is het toneel van vele bekende series en films. Jaarlijks worden meer dan honderdvijftig films opgenomen in The Big Apple. Beroemde serie- en filmlocaties vind je hier in overvloed. Glip even binnen in de chique lobby van The Plaza Hotel, bekend uit onder meer Home Alone 2. Het Friends Appartment in Bedford Street zul je ongetwijfeld herkennen uit de intro van deze beroemde serie. Voor het Townhouse van Carrie Bradshaw uit Sex and the City moet je iets verderop in Perry Street zijn. Ga naar de Upper West Side en drink een XOXO-Gossip Girl cocktail in de rooftopbar van The Empire Hotel of beleef een Night at the Museum in het American Museum of Natural History. Van King Kong tot Taxi Driver, het lijstje met films en series die zich afspelen in New York is eindeloos. Voor je op citytrip vertrekt kan je er alvast eentje uitpikken om in de sfeer te komen.

onvergetelijke ervaringen in New York
Brownstone Carrie Bradshaw uit Sex and the City
New York praktisch

Zin gekregen om deze onvergetelijke ervaringen in New York City zelf te beleven? Dan hebben wij speciaal voor jou deze praktische blog met de beste tips & tricks voor een citytrip New York. Zeker lezen als je voor het eerst naar The Big City reist!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: