Citytrip New York | De beste tips & tricks

Citytrip New York | De beste tips & tricks

Droom je van een citytrip naar New York? Als je voor het eerst naar The Big City reist zit je waarschijnlijk met heel wat vragen. Wat is de beste periode om de stad te bezoeken? Welke formaliteiten moet je vervullen voor je vertrek? Hoe verplaats je je het vlotst in deze drukke wereldstad? Is New York veilig? Ben je verplicht fooi te geven op restaurant? Deze blog geeft een antwoord op al je prangende vragen en biedt je de beste tips & tricks voor je citytrip New York.

Beste reistijd

De lente en de herfst zijn over het algemeen de beste seizoenen om naar New York te reizen. In april, mei, september en oktober geniet je bijna altijd van aangename temperaturen. In de zomer kan het erg heet zijn, terwijl de winters vaak ijzig koud zijn. De hoeveelheid neerslag valt moeilijk te voorspellen. Er valt echter zoveel te zien en te beleven in New York, zelfs als het regent zal de verveling hier niet snel toeslaan. Naast het weer houd je best ook rekening met andere factoren om je citytrip naar New York te plannen. In de zomer zijn er veel openluchtfestivals, maar moet je wel rekening houden met hogere prijzen. De kerstperiode is erg populair en dus ook vrij duur. Januari en februari zijn de goedkoopste maanden om de stad te bezoeken. Sportliefhebbers mikken dan weer best op de periode oktober tot april.

Citytrip New York | De beste tips & tricks
Strawberry Fields – Central Park
Reisvoorbereiding

Je hebt beslist wanneer je naar New York wil reizen. Nu is het tijd voor de volgende stap: je vliegtickets en hotel vastleggen. In principe kan je alles gemakkelijk zelf regelen. Wij kozen echter voor een pakketreis van Connections, dé NY-specialist. Deze Belgische reisorganisatie heeft regelmatig interessante promoties. Waar je ook boekt, zorg altijd voor een goede reisverzekering als je naar de Verenigde Staten reist. Om naar New York te reizen moet je in het bezit zijn van een internationale reispas. Vraag je pas tijdig aan bij de stad of gemeente waar je woont. Daarnaast moet je ten minste 72 uur voor de afreis online een ESTA-aanvraag indienen. Dit is verplicht, zonder ESTA kom je de Verenigde Staten niet binnen! Een ESTA kostte ons 21 dollar per persoon. Betalen kan enkel met een creditcard.

Citytrip New York | De beste tips & tricks
Rockefeller Plaza
Verblijf

Reis je voor de eerste keer naar New York? Verblijf dan bij voorkeur in een centraal gelegen hotel in Manhattan. Bekijk even welke metrostations er in de buurt liggen en lees de recensies zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Wij logeerden in Fairfield Inn & Suites New York Midtown Manhattan/ Penn Station. Dit hotel is perfect gelegen, vlakbij treinstation Penn Station. Bekende highlights als Times Square en Empire State Building liggen op wandelafstand van het hotel. De kamers zijn vrij ruim naar New Yorkse normen en er is een fancy rooftopbar. Een typisch Amerikaans ontbijt is in de prijs inbegrepen. Een hotel in Midtown Manhattan is sowieso vrij prijzig. In Brooklyn of Queens zijn de hotels vaak goedkoper. Het is er iets rustiger en met de metro sta je in ongeveer twintig minuten in Manhattan. Wil je het echt low budget houden? Ga dan voor een hostel of appartement.

Fairfield Inn & Suites New York Midtown Manhattan/Penn Station
Internet en elektriciteit

Zet zeker je mobiele data uit in de VS als je geen gepeperde factuur wil ontvangen. De roamingkosten zijn immers gigantisch hoog. Maak gebruik van de gratis WiFi in hotels, bars, restaurants, musea, metrostations en grote parken zoals Central Park. Ben je van plan om tijdens je reis veel op het internet te surfen? Koop dan een lokale simkaart in New York. Nog handiger: koop vooraf een e-simkaart. De meeste nieuwe toestellen hebben een ingebouwde simkaart waar je eenvoudig een databundel op plaatst. Neem ook een reisstekker (wereldstekker) mee op reis om je smartphone op te laden.

Citytrip New York | De beste tips & tricks
Central Park
Transport

Je hebt verschillende opties om van de luchthaven naar je hotel te reizen. Vanuit John F. Kennedy Airport (JFK) is de trein de snelste manier om naar Manhattan of Brooklyn te reizen. Neem eerst de AirTrain naar Jamaica Station en stap vervolgens over op de Long Island Rail Road trein naar Penn Station in Manhattan of Atlantic Terminal in Brooklyn. Je kan ook een shuttle of taxi nemen. Zeer comfortabel, maar natuurlijk een stuk duurder. De metro is een handige en snelle manier om je te verplaatsen in de stad. Voor 34 dollar koop je een MetroCard die zeven dagen geldig is. Deze kaart koop je ter plaatse met je creditcard aan een van de automaten in de metrostations. In het weekend zijn er vaak werken waardoor bepaalde metro’s niet rijden. Soms zijn er verschillende ingangen voor metro’s die naar het noorden (uptown) of het zuiden (downtown) rijden. Kijk goed na waar je naartoe moet. De dienstregeling is online raadpleegbaar.

Yellow Cab
Veiligheid

New York staat bekend als een van de veiligste steden van de Verenigde Staten. De criminaliteitscijfers zijn relatief laag in vergelijking met die van andere steden in de VS. Er is veel politie op straat die een oogje in het zeil houdt. New York blijft natuurlijk een grootstad. Gebruik dus je gezond verstand en let goed op je spullen. Zeker op Times Square en in de metro zijn er vaak zakkenrollers actief. Bewaar een kopie van je reispas en andere waardevolle documenten in je hotelkamer. Wij voelden ons overal veilig, zelfs in wijken met een ruiger kantje zoals Harlem of Bedford-Stuyvesant in Brooklyn. Verlaten steegjes en bepaalde buurten in Harlem of de Bronx vermijd je beter ’s nachts.

Streetart in Bedford-Stuyvesant
Geldzaken

Een creditcard is onontbeerlijk tijdens een citytrip naar New York. Het is het meest gebruikte betaalmiddel in de stad. Neem ook een kleine hoeveelheid cash mee op reis. Honderd dollar per persoon is zeker voldoende. Fooi geven is een must in New York. Fooien vormen namelijk een wezenlijk onderdeel van het inkomen van het horecapersoneel en de taxichauffeurs in de VS. Op restaurant komt er bovenop de prijs van je maaltijd nog een belasting van 8,875 procent én een fooi van 18 tot 20 procent. De voorgestelde fooi staat meestal op de rekening vermeld. Sommige restaurants rekenen de fooi (gratuity) al automatisch aan, zeker voor grotere groepen. Voorzie ook enkele dollars voor de kamermeisjes in je hotel. Voor taxichauffeurs geldt: hoe langer de rit, hoe hoger de fooi. New York is een dure stad. Toch zijn er ook heel wat gratis activiteiten die je zeker niet mag overslaan zoals de Staten Island Ferry. Vanop de ferry heb je een schitterend zicht op het Vrijheidsbeeld en de skyline van Manhattan.

Citytrip New York | De beste tips & tricks
Staten Island Ferry
Tickets en voordeelpassen

Er bestaan verschillende voordeelpassen waarmee je bezienswaardigheden en attracties aan een goedkoper tarief bezoekt. Musea, uitzichtpunten, gegidste wandel- en fietstochten, cruises,… Het aanbod is enorm. Zelf kozen wij voor de New York Sightseeing Flex Pass. Bij deze pas kies je vooraf het aantal attracties dat je wil bezoeken. Er bestaat ook een New York Sightseeing Day Pass, dan betaal je per dag en bezoek je gedurende de gekozen periode een ongelimiteerd aantal attracties. De eerste optie is goedkoper en relaxter. Neem voor je vertrek even de tijd om te grasduinen door het aanbod en kies op basis daarvan de voordeelpas die het best bij je past. Op Newyork.nl vind je een handig overzichtje terug. Naast voordeelpassen kan je vooraf ook al tickets aanschaffen voor bijvoorbeeld sportwedstrijden of Broadway-musicals. Hellotickets is hiervoor een goede en betrouwbare website. Koop je tickets altijd via de officiële verkooppunten en niet via straatverkopers.

New York Knicks @ Madison Square Garden
Lezen over New York
  • Het aanbod fysieke reisgidsen over New York is overweldigend groot. Onze aanraders? De stedengids van Time To Momo is de perfecte reisgezel tijdens je citytrip. Het boekje heeft een handig formaat en bevat zes wandelroutes die je door de leukste wijken van New York brengen. De auteur van de gids woont al jaren in New York en deelt haar local tips ook via Instagram.
  • Een mooi boek om vooraf te lezen is New York – A Photographic Journey van Jacqueline Goossens en Tom Ronse. Een prachtig vormgegeven boek vol nostalgische foto’s en verhalen over New York. Ideaal om de geschiedenis, de verschillende wijken en de bijzondere architectuur van de stad te leren kennen. Nog een tip: In De Lengte van een oceaan neemt VS-correspondent Björn Soenens je mee op een boeiende trip door de Verenigde Staten. Hij schetst een gedetailleerd beeld van een land vol tegenstellingen. Het laatste deel van het boek is volledig aan New York gewijd. Zeker lezen voor je vertrek!
  • Op het wereldwijde web vind je natuurlijk ook een schat aan informatie terug. Op Newyork.nl staat werkelijk alles wat je moet weten over New York. Bij de website hoort ook een gratis app met een zeer handige kaart waarop je alle metrolijnen, belangrijkste hotspots, openbare toiletten,… ook offline raadpleegt. Verder bevat de app een checklist om alle formaliteiten voor je reis te regelen en kan je regelmatig interessante deals scoren.
Meer tips voor New York?

Dit waren onze beste tips & tricks voor een citytrip New York. Lees zeker ook even onze andere New York blogs. Op The Cactus Lounge ontdek je onder meer de leukste wijken van New York en onze favoriete bars en restaurants. Tot slot laten we je proeven van twaalf onvergetelijke ervaringen in deze bijzondere wereldstad.

City Hall

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat we een kleine commissie ontvangen als je boekt of koopt via zo’n link. Het kost je niets extra, maar je steunt er wel onze blog mee.

Eén opmerking over 'Citytrip New York | De beste tips & tricks'

Geef een reactie

Ontdek meer van The Cactus Lounge

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder