Het feest van de eeuw | Taylor Jenkins Reid

Het feest van de eeuw - Taylor Jenkins Reid

Waardering: 4 uit 5.

Taylor Jenkins Reid (1983) is een Amerikaanse schrijfster. Na haar studies trok ze naar Los Angeles en werkte ze een tijdje in de filmindustrie. Haar debuutroman Forever, Interupted verscheen in 2013. In 2017 brak ze door met The Seven Husbands of Evelyne Hugo, een indrukwekkende fictieve memoire over een beroemde filmdiva. Twee jaar later verscheen Daisy Jones & The Six, een roman over de opkomst en ondergang van een rockgroep. Malibu Rising uit 2021 is het derde deel in de California dream-reeks. Het feest van de eeuw is de Nederlandse vertaling van deze verleidelijke zomerroman.

Mythische familieverhalen

In Het feest van de eeuw neemt Reid je mee naar de zonovergoten stranden van Malibu. In de zomer van 1983 organiseert model Nina Riva een groot feest voor de Californische jetset. Ze is net gedumpt door haar echtgenoot, een beroemde tennisspeler. Je leert ook Nina’s broers en zus kennen. Jay is een getalenteerde surfer. Hud reist met Jay de wereld rond en vangt z’n kunstjes op de surfplank met z’n camera. De twee broers lijken onafscheidelijk en toch hebben ze iets te verbergen voor elkaar. Kit is de jongste telg van het gezin. Ze is in zichzelf gekeerd en volop op zoek naar haar identiteit. Het hele verhaal speelt zich af in 24 uur. Je beleeft de aanloop naar het feest en het feest zelf. Tussen de actuele hoofdstukken door reis je terug in de tijd en ontdek je het verhaal van de ouders van Nina, Jay, Hud en Kit: de dromerige June Costas en de illustere zanger Mick Riva.

“Onze familieverhalen zijn simpele verhalen. Het zijn mythen die we verzinnen over de mensen vóór ons, in een poging onszelf beter te begrijpen.”

Dramatische liefdesgeschiedenis

De twee verhaallijnen passen uitstekend in elkaar. Dankzij de passages die zich afspelen in het verleden leer je de personages beter kennen. Dat geldt vooral voor het gezin Riva. Minpunt is dat er daarnaast nog heel wat nevenpersonages zijn. Bepaalde karakters zijn niet echt uitgewerkt en brengen dus weinig bij aan het verhaal. Daardoor mist het geheel wat diepgang. Het feest van de eeuw gaat in de eerste plaats over familiebanden en de tol van de roem. De dramatische liefdesgeschiedenis van June en Mick heeft een enorme impact op de vier kinderen. Het verleden vormt hen en zorgt ervoor dat ze voor elkaar door het vuur gaan. Nina neemt op een gegeven moment de moederrol op zich en runt ook het familierestaurant. Naarmate het verhaal vordert duik je dieper in de gevoelens en gedachten van de surfende broers en zussen. Eén ding is zeker, je sluit ze sowieso alle vier in je hart.

“June had haar kinderen een doos gegeven die tot de rand toe gevuld was met haar eigen ervaringen, haar eigen schatten en haar eigen verdriet. Haar eigen schuldgevoelens. Triomfen en verliezen, waarden en vooroordelen, plichten en zorgen. En Nina droeg die doos al haar hele leven met zich mee, het volle gewicht ervan. Maar ze begreep ineens dat het niet haar taak was om met die volle doos te blijven rondsjouwen. Het was haar taak om te kijken wat er in die doos zat, om te besluiten wat ze wilde houden en wat ze niet hoefde. Ze moest uit de dingen die ze had geërfd van de mensen vóór haar, datgene nemen wat haar verder zou brengen. En de rest moest ze achterlaten.”

Flitsende schrijfstijl

Reid schrijft vlot en toegankelijk. Ze hanteert een beeldende taal en flitsende schrijfstijl. De plot zit zeer goed in elkaar en leent zich perfect tot een verfilming. Het is dan ook geen verrassing dat er een tv-serie zit aan te komen (streamingdienst Hulu kocht de serierechten). Reid wekt Malibu tot leven met haar prachtige beschrijvingen van de mooie stranden en statige villa’s. Je ziet voor je ogen hoe het vissersdorp doorheen de jaren transformeert tot een populaire trekpleister voor surfers en filmsterren. Surfen speelt een belangrijke rol in het verhaal. Voor Nina, Jay, Hud en Kit heeft surfen een helend effect. De surfplank is meer dan eens hun reddingsboei.

“Kit wist dat je alleen maar een golf kon ontfutselen aan iemand van wie je wist dat hij je later niet genadeloos op je donder zou geven. Want zulke mooi golven zijn zeldzaam. Dat is het punt met het water: je hebt het niet onder controle. Je bent overgeleverd aan de natuur. Daarom voelt surfen ook aan als meer dan alleen maar sport: het lot moet je een handje willen helpen, de oceaan moet je gunstig gezind zijn.”

Verslavende pageturner

Taylor Jenkins Reid schreef met Het feest van de eeuw het ideale zomerboek. Geen hoogstaande literatuur, wel een verslavende pageturner. Wie vertrouwd is met het werk van Reid zal referenties naar haar andere boeken ontdekken. Zo komt het personage van Mick Riva ook voor in De zeven echtgenoten van Evelyne Hugo en in Daisy Jones & The Six. In de California dream-reeks geeft Reid beroemdheden een gezicht en gunt ze haar lezers een blik achter de schermen van een wereld vol glitter en glamour. Het feest van de eeuw is een ontspannende en hartverwarmende roman. Perfect om te lezen op het strand.

2022 – Ambo|Anthos uitgevers – 389 blz. – Vertaling: Marja Borg

Geef een reactie

%d