De hoogtepunten van de Vlaamse Ardennen

De Vlaamse Ardennen liggen in het zuiden van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Adembenemende landschappen, gezellige steden met een rijk textiel- en wielerverleden, schilderachtige dorpjes en beboste heuvels. Net zoals zoveel andere wandel- en fietsliefhebbers trekken wij graag naar deze prachtstreek. De hellingen van de Ronde van Vlaanderen bedwingen met je stalen ros, urenlang rondzwerven in de vele bossen, een museum bezoeken of gewoon culinair genieten. Deze regio verveelt nooit. Reis je mee naar de hoogtepunten van de Vlaamse Ardennen?

Wielernostalgie in Oudenaarde

Oudenaarde wordt weleens de parel van de Vlaamse Ardennen genoemd. Deze charmante stad aan de Schelde floreerde volop tussen de 15e en 18e eeuw als Europese koploper in de wandtapijtkunst. In het Museum van Oudenaarde (het MOU) bewonder je enkel schitterende wandkleden. Het museum is gehuisvest in het stadhuis, een prachtig gebouw uit de 16e eeuw in gotische stijl. De Belforttoren van het stadhuis is Unesco Werelderfgoed. Nog op de Markt vind je het Centrum van de Ronde van Vlaanderen. In dit belevingscentrum herbeleef je de mooiste momenten uit de Ronde van Vlaanderen dankzij de unieke archiefbeelden en de memorabilia in de Schatkamer. Je kunt er ook enkele fietsen uittesten en als een echte flandrien de kasseien of hellingen trotseren. Gelukkig zorgt het Peloton Café na je museumbezoek voor de bevoorrading. Verhuis daarna naar eetcafé Martiko voor een frisse pint van brouwerij Roman en verrukkelijke comfortfood.

Markt Oudenaarde

Wandelparadijs

Het glooiende landschap van de Vlaamse Ardennen nodigt uit om te wandelen en te fietsen. De afwisselende Weerwolf Wandelroute (11 km) leidt je door het Brakelbos, het Livierenbos en het Pottelbergbos. Start en finish liggen in La Houppe of Vloesberg, net over de taalgrens. In deze gezellige gemeente kun je je dorst lessen en honger stillen in een van de vier horecazaken. Caplette is de hipste in het rijtje. In de zomer is het zalig vertoeven in de grote tuin. Het eten is er lekker en er zijn regelmatig optredens en feestjes. Een andere fijne wandeling is de Bos t’Ename wandelroute (4,6 km). De wandeling start aan het Provinciaal Archeologisch Museum in Ename en brengt je door het Bos t’Ename, een prachtig stukje natuur dat in 2002 de Vlaamse Monumentenprijs kreeg. Voor wie houdt van een korte, stevige wandeling op grotendeels onverharde wegen.

Panorama – Weerwolf Wandelroute

Dromen tussen de bomen

In de Vlaamse Ardennen zijn er nog veel meer mooie bossen. Twee steken er wat ons betreft bovenuit. Het Muziekbos in Ronse is magnifiek. De naam is afgeleid van het Keltische woord voor moeras en heeft dus niets met muziek te maken. Het bos ligt op de Muziekberg, een 148 meter hoge getuigenheuvel. De Muziekbos Wandelroute (10 km) brengt je langs de mooiste plekjes: de sprookjesachtige Geuzentoren, speelzones voor de kinderen, rustbanken en heerlijke picknickspots. Het Kluisbos is 300 hectare groot en daarmee het grootste bos van de Vlaamse Ardennen. Het bos ligt deels in Vlaanderen en deels in Wallonië. Dankzij de pittige Kluisbos Wandelroute (6,4 km) ontdek je alle hoogtepunten. In Bosbaar, middenin het bos, kom je helemaal tot rust. Je kunt er iets drinken, een hapje eten of een wandeling maken met de ezels Vitelle en Perrier. Wil je dromen tussen de bomen? Boek dan een overnachting in de B&B. Dit staat sowieso nog op onze bucket list! Zowel het Muziekbos als het Kluisbos kleuren in het voorjaar paars. Je hoeft dus niet per se naar het drukbezochte Hallerbos om boshyacinten te spotten.

Boshyacinten Kluisbos

Kunstenaarsdorp Kwaremont

Kwaremont is een deelgemeente van Kluisbergen. Wielerliefhebbers kennen het pittoresk dorpje vooral dankzij de legendarische kuitenbijter uit de Ronde van Vlaanderen: de Oude Kwaremont. Het dorp groeide in de jaren 40 van de vorige eeuw uit tot toevluchtsoord voor kunstenaars. Je begrijpt meteen waarom: de fenomenale uitzichten, de rust en de gemoedelijke sfeer vormden de perfecte inspiratiebronnen voor creatieve zielen. Kunstgalerieën schoten hier in de jaren 70 en 80 als paddenstoelen uit de grond. Vandaag is Kwaremont meer een wielerdorp dan een kunstenaarsdorp. Toch kunnen kunstliefhebbers hier nog altijd parels ontdekken. In de Ommegangstraat vind je Kunstgalerij Malpertuis en in de Ronde van Vlaanderenstraat ligt een galerij met beeldentuin: Beukenhof. Op de top van de Oude Kwaremont geniet je bij restaurant en tearoom In ’t Palet van een snelle hap, een pannenkoek of een uitgebreid diner. Bij zomers weer kun je een tafeltje uitzoeken in de tuin waar je een prachtig zicht hebt op de omliggende heuvels.

Sint-Amanduskerk – Kwaremont

B&B Sett in Horebeke

In de Vlaamse Ardennen liggen heel wat zalige logeeradresjes verscholen. Onze topper? B&B Sett in Horebeke. De broers Thomas en Mathijs en hun partners Nathalie en Oshine verwelkomen je hartelijk in het voormalig landhuis van wielerlegende Peter Van Petegem en z’n vrouw Angelique. De bed & breakfast telt vier kamers. Wij sliepen in Le Flandrien, de oorspronkelijke slaapkamer van Peter Van Petegem. De mooie, ruime kamer heeft een comfortabele boxspring, een minibar en een badkamer met ligbad en douche. Relaxen kan in de wellness met binnenzwembad en Finse sauna of in de ligzetels op het zonneterras. Er is ook een grote tuin met boomgaard. ’s Avonds kun je hier heerlijk tafelen. De uitbaters van de B&B leerden de kneepjes van het vak in verschillende sterrenzaken en verwennen graag je smaakpapillen met een superlekker diner. Bij het ochtendgloren geniet je van een uitgebreid ontbijt met lokale producten en huisgemaakte sappen en confituren.

B&B Sett

Meer ontdekken?

  • Nog meer tips voor een onvergetelijke trip naar de Vlaamse Ardennen vind je op ‘In de Vlaamse Ardennen‘.
  • Op de website van Routen staan er verschillende leuke wandel- en fietsroutes in Oost-Vlaanderen en op deze blog ontdek je onze favoriete wandelingen in de regio.
  • Combineer je ontdekkingstocht langs de hoogtepunten van de Vlaamse Ardennen met een stedentrip naar Gent of Kortrijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: