5 X Cultuur snuiven in Noord-Frankrijk

Cultuur snuiven in Noord-Frankrijk

Noord-Frankrijk kende ooit een bloeiende textielindustrie tot de crisis in de jaren 70 roet in het eten gooide. Steden als Roubaix, indertijd een wereldspeler op vlak van mode en textiel, raakten in verval. De regio doet er tegenwoordig alles aan om haar grauwe, troosteloze imago van zich af te schudden en kruipt stilaan uit het dal. Oude textielfabrieken transformeren tot culturele hotspots en jonge ondernemers, modeontwerpers en kunstenaars heroveren de steden. Bovendien zijn er in deze streek enkele fantastische musea te vinden. Ga cultuur snuiven in Noord-Frankrijk en ontdek de mooiste musea en architecturale parels in Lille, Roubaix, Villeneuve-d’Ascq en Tourcoing.

Palais des Beaux-Arts | Lille

In een statig paleis op de Place de la République, in hartje Lille, gaat een indrukwekkende hoeveelheid kunstschatten schuil. Het Palais des Beaux-Arts is het tweede museum voor schone kunsten in Frankrijk (na het Louvre). Wat valt er allemaal te zien? De collectie is chronologisch opgebouwd en bestaat voornamelijk uit werken van grootmeesters uit de Europese schilderkunst: Bruegel, Rubens, Van Dyck, Monet,… In de beeldengalerij ontmoet je beeldhouwwerken van Rodin, Claudel en Donatello. Daarnaast zijn ook de maquettes in reliëf van Belgische en Noord-Franse vestingsteden uit de 18e eeuw de moeite. Elk jaar worden er grote tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd en staat er een centraal thema of grote kunstenaar in de kijker.

Cultuur snuiven in Noord-Frankrijk

La Piscine | Roubaix

Het voormalig zwembad van Roubaix, een mooi staaltje art-deco-architectuur uit 1932, is sinds 2001 de thuisbasis van La Piscine. Laat je betoveren door het adembenemend decor van dit museum voor kunst en industrie. De glas-in-loodramen symboliseren de op- en ondergaande zon en zorgen voor een prachtige lichtinval en magische reflectie op de waterspiegel. Rond het bassin staan beeldhouwwerken uit de 19e en 20e eeuw. In de oude kleedhokjes op de begane grond ontdek je keramiek van Chagall en Picasso en kunst- en designvoorwerpen. Op de eerste verdieping vind je een omvangrijke mode- en textielcollectie. In de oude badkamers rond de binnentuin duiken vooral schilderijen van kunstschilders uit de 19e en 20e eeuw op: Monticelli, Dufy, Mondriaan,… Er is ook een zaal gewijd aan de geschiedenis van Roubaix.

Cultuur snuiven in Noord-Frankrijk

Villa Cavrois | Croix

In Croix, een deelgemeente van Roubaix, pronkt de iconische Villa Cavrois. De villa werd ontworpen door architect Robert Mallet-Stevens voor de textielindustrieel Paul Cavrois en zijn gezin. Villa Cavrois, gebouwd tussen 1929 en 1932, kende een turbulente geschiedenis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de villa bezet door de Duitsers. Toen het gezin de woonst eind jaren 80 verkocht raakte de villa in verval. Plunderaars en vandalen hielden er lelijk thuis. Uiteindelijk kocht de staat het gebouw op en na een grondige renovatie opende dit juweeltje in 2015 de deuren voor het brede publiek. Een bezoek aan deze modernistische villa is een unieke beleving. Het interieur is mooi in ere hersteld. De marmeren bekleding, het mozaïekparket en het authentieke meubilair: je waant je zo in de jaren 30. Neem na afloop zeker nog een kijkje in het park met z’n 72 meter lange vijver.

Cultuur snuiven in Noord-Frankrijk

LaM | Villeneuve d’Ascq

In de groene omgeving van het Parc du Héron in Villeneuve-d’Ascq kan je sinds 1983 kunst kijken. Het Lille Métropole Musée d’art moderne, d’art contemporain et d’art brut of kortweg LaM herbergt een mooie collectie moderne en hedendaagse kunst van grootheden als Picasso en Miró. Je ontdekt er ook een enorme verzameling art brut of outsiderkunst. Het museum biedt een cultureel programma met een breed scala aan tentoonstellingen, evenementen en artistieke ateliers. Sluit je bezoek aan LaM af met een wandeling door de beeldentuin voor een magische mix van cultuur en natuur. Je bewondert er een tiental sculpturen van onder meer Picasso, Dodeigne en Deacon.

Cultuur snuiven in Noord-Frankrijk

MUba Eugène Leroy | Tourcoing

Het MUba Eugène Leroy is gevestigd in een oud herenhuis in het centrum van Tourcoing. Het museum is voornamelijk gewijd aan de lokale kunstschilder Eugène Leroy. Er valt echter nog veel meer te ontdekken. Heel bijzonder aan dit museum is dat de kunstwerken thematisch in plaats van chronologisch zijn ingedeeld. Hedendaagse kunst treedt er in dialoog met kunst uit de voorbije eeuwen. De permanente collectie is beperkter in omvang dan in andere musea. Het museum organiseert wel regelmatig grote tijdelijke tentoonstellingen. Wat dacht je van Marc Chagall, Pablo Picasso of Auguste Rodin?

Kunstwerk van Mahjoub Ben Bella
Praktisch
  • Deze musea kregen uiteraard een plekje in mijn reisgids Time to Momo Lille + Kortrijk. Een must als je de regio verder wil verkennen!
  • Lille is vlot bereikbaar met de trein. Daar kan je de metro, tram of trein nemen naar Tourcoing of Roubaix. Voor LaM in Villeneuve-d’Ascq neem je vanuit Lille de metro en vervolgens de bus. De dienstregeling check je hier. Op de website van de toeristische dienst van Lille vind je ook heel wat info en tips om Lille en de omliggende steden verder te verkennen.
  • De tarieven voor de toegangstickets staan steeds op de website vermeld. Met een City Pass krijg je gratis toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden in de regio en maak je ook gratis gebruik van het openbaar vervoer. Nog een fijne tip: je bezoekt deze vijf plekken gratis elke eerste zondag van de maand.
  • Honger gekregen na al dat cultuur snuiven in Noord-Frankrijk? Ontdek onze favoriete culinaire adresjes in Lille.
  • Combineer je bezoek aan deze regio met een tripje naar Kortrijk, een creatieve stad waar kunst, cultuur en design hoog op de agenda prijken.

Geef een reactie

%d