Lille voor foodies | Onze favoriete culinaire adresjes

Lille voor foodies

Het Noord-Franse Lille, ook wel bekend als Rijsel, is een verrassend leuke stad. Het is een stad voor levensgenieters, met een typisch Franse sfeer: gezellig, sympathiek en een tikkeltje eigenzinnig. Tegelijk is het ook een hippe stad, waar steeds meer jonge, creatieve ondernemers hun eigen weg uitstippelen. En, niet te vergeten, Lille is de hemel op aarde voor foodies. Er valt zoveel te ontdekken op culinair vlak. Maak kennis met onze favoriete culinaire adresjes, van traditionele estaminets tot hippe koffiebars en gastronomische hotspots. Smakelijk!

Ontbijten & brunchen

Start je dag met een koffie, een heerlijk ontbijt of een brunch in WE ARE ARA in de Rue Pierre Mauroy. In deze trendy zaak heb je de keuze uit verschillende ontbijt- en brunchformules. Wat verderop in dezelfde straat ligt Coffee Makers, een zeer populaire plek, vooral bij locals. Hier serveren ze naar het schijnt de beste koffie van Lille. Proef er zeker ook een van hun hemelse desserts. In het gezelligste straatje van Vieux-Lille, de Rue des Vieux Murs, ligt Tamper! Espresso Bar. Op de kaart tref je een mooi aanbod van koffie of thee, ontbijt- of lunchgerechten en taart. Tot slot willen we ook nog Sweet Flamingo aanraden, een zalige ontdekking vlakbij het Palais des Beaux-Arts. In dit theehuisje voel je je meteen thuis. Je kan er uitgebreid brunchen of gewoon een kopje koffie of thee drinken, bijvoorbeeld vergezeld van een lekkere cupcake of brownie.

Lille voor foodies
WE ARE ARA
Eat & play

La Luck is de perfecte plek voor een originele maaltijd en héél veel fun. Op zaterdag en zondag kan je er vanaf 11 uur brunchen. Op weekdagen ben je er welkom vanaf 18 uur. De gerechten zijn gebaseerd op de Canadese keuken. Van poutine tot gigantische burgers, je gaat hier dus niet met honger naar buiten. Er is ook een ruime keuze aan cocktails en andere dranken. Bovendien nodigt La Luck uit om na de maaltijd urenlang te blijven hangen. Er liggen namelijk honderden gezelschapspellen op je te wachten. De sommeliers geven hier geen wijnadvies, maar adviseren je welk bordspel het meest geschikt is voor jouw gezelschap. Zeker een bezoekje waard!

Lille voor foodies
La Luck
Markthal & streetfood-tempel

In de kleurrijke volkswijk Wazemmes vind je de grootste en meest sfeervolle markt van Lille. Elke dinsdag, donderdag en zondag is er een openluchtmarkt op de Place de la Nouvelle Aventure. Het aanbod aan groenten en fruit, voedingswaren en exotische producten uit alle hoeken van de wereld is overweldigend. Daarnaast is ook de overdekte markthal een must tijdens je bezoek aan Wazemmes. Hier koop je vis, vlees, brood, kaas, groenten en fruit,… Of je geniet er gewoon van de unieke sfeer. De markthal is geopend van dinsdag tot zaterdag (8 tot 20 uur) en op zon- en feestdagen (8 tot 15 uur). Honger gekregen tijdens het shoppen? In streetfood-tempel Grand Scène heb je keuze uit maar liefst tien restaurants. In de aanbieding: burgers, pizza, pita, fish and chips,… Er zijn ook twee bars en er worden regelmatig evenementen georganiseerd.

Halles de Wazemmes
Gezond lunchen

Bij La Clairière geniet je van een gezonde maaltijd zonder palmolie of dierlijke producten. Deze vegan lunchspot is erg leuk ingericht, met houten meubilair en veel planten. Het menu wisselt wekelijks en biedt een mooie selectie kleurrijke en smaakvolle gerechten. Er staan ook lekkere sapjes op de kaart. De huishonden zorgen voor extra gezelligheid. Bernard et Léon is the place to be voor lekkere bowls. Pik er eentje uit vanop de menukaart of stel zelf je eigen bowl samen. De meisjes achter deze originele lunchzaak kiezen bewust voor gezonde, dagverse producten. ‘s Middags ben je er aan het juiste adres voor een kop koffie of thee met een gebakje. Hun bananenbrood is in elk geval om van te smullen.

Lille voor foodies
Bernard et Léon
Zoete lekkernijen

Maison Méert is een begrip in Lille en ver daarbuiten. De patisseriezaak werd in 1761 opgericht. In het historisch pand in de Rue Esquermoise gaan een restaurant, theehuis en winkel schuil. De gevulde wafeltjes met vanille uit Madagaskar zijn om duimen en vingers van af te likken! Dankzij deze wafels werd Méert de favoriete patissier van de Belgische koning Leopold I én van Charles de Gaulle. Proef zeker ook de beroemde merveilleux, een gebakje met merengue en slagroom, meestal afgewerkt met chocoladeschilfers (maar ook andere combinaties zijn mogelijk). Aux Merveilleux de Fred is de bekendste zaak waar je de merveilleux kan kopen. De winkel in de Rue de la Monnaie in Vieux-Lille is enorm populair. Je ziet er de patissiers live aan het werk. Er is ook een winkel in Wazemmes, daar is het vaak iets rustiger.

Lille voor foodies
Maison Méert
Lekker dineren

In N’Autre Monde proef je smaakvolle, inventieve gerechten met invloeden uit alle werelddelen. Er heerst een aangename, losse sfeer. Restaurant Sébastopol is zonder twijfel een van onze favoriete culinaire adresjes. Op de kaart vind je een beperkt aantal seizoensgebonden gerechten. De getalenteerde chef en zijn team bezorgen je gegarandeerd een topavond. Voor de betere Italiaanse keuken moet je in La Bellezza zijn. Hier wil je alleen al voor het prachtige interieur komen eten. Bloempot is een van de restaurants van chef Florent Ladeyn. Hij tilt de terroirkeuken naar een hoger niveau en werkt enkel met lokale producten. Tijdig reserveren is hier wel de boodschap. Je culinaire trip naar Lille is niet compleet zonder een bezoek aan de Rue de Gand. Hier tref je het ene na het andere restaurant. Er zijn vooral veel estaminets, ouderwetse eetkroegen waar je traditionele streekgerechten proeft. Onze favoriet is Chez Raoul Estaminet.

Lille voor foodies
Bloempot
Bier & wijn

Ontdek je graag nieuwe bieren? Dan is Lille de plek waar je moet zijn. De microbrouwerijen en bierbars schieten er als paddenstoelen uit de grond. In het oergezellige La Capsule proef je verschillende artisanale bieren van de tap. Bierbuik is een moderne bar en brouwerij. Ga voor een van hun originele, zelfgebrouwen bieren of proef van de Frans-Vlaamse gerechten van chef Florent Ladeyn (ja, die van Bloempot). Liever een glaasje wijn? Ga dan naar Les Frères Pinard of Monsieur Jacques. Je geniet er van een lekker glas wijn vergezeld van een kaas- of charcuterieplankje. Meer hoeft dat niet te zijn!

Monsieur Jacques
Lille praktisch
  • Wil je Lille voor foodies ook graag ontdekken? Dan heb ik goed nieuws: ik schreef een reisgids voor time to momo met tal van toffe adresjes in Lille en Kortrijk. Daarnaast werkte ik ook nog de route ‘Lille voor foodies‘ uit die je langs de culinaire hoogtepunten van de stad brengt.
  • Architecturale parels, bijzondere bezienswaardigheden, toffe winkeltjes en lokale hotspots. Al onze tips voor een boeiende citytrip naar Lille vind je terug in deze blog.
  • Een auto is niet echt handig in Lille. Opteer liever voor de trein en ga te voet op culinaire ontdekkingstocht. Voorzie gemakkelijke schoenen om de kasseien van Vieux-Lille te trotseren.
  • Zin om in Lille te overnachten? Dan is OKKO een uitstekende keuze! Dit viersterrenhotel ligt zeer centraal, in het winkelwandelgebied. Het hotel biedt comfortabele kamers en een uitgebreid ontbijtbuffet.
  • Een Lille voor foodies trip is perfect combineerbaar met een bezoek aan Kortrijk. Met de trein overbrug je de afstand in een halfuur. Maak alvast kennis met onze favoriete hotspots in deze West-Vlaamse stad.
  • Lille combineren met een citytrip Parijs? Ook dat kan natuurlijk perfect. We delen graag enkele leuke tips en originele hotspots met jou.
  • Ga cultuur snuiven in Noord-Frankrijk en ontdek de mooiste musea en architecturale parels in Lille, Roubaix, Villeneuve d’Ascq en Tourcoing.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: