5 X Unieke streetart routes in België

streetart routes in België

Streetart is hip. Steeds meer Belgische steden omarmen deze kunstvorm. Straatkunst is zeer toegankelijk en trekt een ruim publiek aan. Met streetart fleuren steden hun straten en pleinen op én trekken ze toeristen aan. Ga je graag wandelen in de stad? In deze blog vind je 5 unieke streetart routes in België. Ze brengen je langs de leukste plekken van Oostende, Gent, Antwerpen, Brussel en Mons.

Oostende

Een van de leukste streetart routes in België is The Crystal Ship, een artistiek parcours dat je door de stad en de groene gordel rond Oostende loodst. Onderweg maak je kennis met het werk van bekende nationale en internationale kunstenaars, van gigantische muurschilderingen tot kleine, subtiele interventies in het straatbeeld. Oostende heeft daarnaast nog heel wat te bieden voor een leuke dagtrip of een weekendje weg. Bezoek het zeilschip Mercator aan het Mercatordok. Of spring eens binnen in één van de vele leuke winkeltjes, zoals de onafhankelijke boekhandel Corman. Voor een lekkere lunch moet je bij Mommy’s Bastards zijn, een hippe foodbar met een interieur waar duidelijk over nagedacht is. Je proeft er cocktails, social bites, slaatjes of burgers.

streetart routes in België
Jaune
Gent

Ontdek Gent op een andere manier met behulp van het Sorry, Not Sorry Street Art Plan. Sorry, Not Sorry is een tweejaarlijks straatkunstenfestival dat kunst buiten de muren van musea brengt. Het parcours leidt langs verschillende grote murals en brengt je op plekken waar je anders misschien nooit zou komen. Krijg je maar niet genoeg van streetart? Wandel dan zeker eens door het Graffitistraatje, een autovrij steegje waar artiesten zich naar hartenlust kunnen uitleven met hun spuitbus. Er valt nog veel meer te zien en te beleven in de Arteveldestad: hier maak je kennis met de leukste plekjes van Gent.

streetart routes in België
Werregarenstraat of Graffitistraatje
Antwerpen

Antwerpen heeft enorm veel te bieden op vlak van streetart. Download de Streetart Antwerp app (voor Android en IOS) en ga op stap door deze creatieve havenstad. Er zijn ook enkele kant-en-klare routes uitgewerkt. Zo is er bijvoorbeeld een wandelroute van 11 km door Berchem, een van de hotspots voor streetart in Antwerpen. Van zodra je in station Antwerpen-Berchem van de trein stapt ontdek je enkele indrukwekkende kunstwerken. Zin gekregen in een weekendje Antwerpen? In deze eigenzinnige stadsgids vind je de leukste tips voor je trip naar de Scheldestad.

streetart routes in België
Linksone – Cazn (station Antwerpen-Berchem)
Brussel

In de Belgische hoofdstad proef je van een breed gamma aan graffiti en straatkunst. De stad werkte verschillende themaroutes uit die je langs de mooiste werken leiden. Alle informatie over de kunstwerken en kunstenaars vind je op de website van Street Art Parcours. Er is veel aandacht voor het werk van Brusselse kunstenaars, maar ook nationale en internationale artiesten komen aan bod. Daarnaast is er ook ruimte voor spontane streetart, zo is de Open Wall op de Kunstberg voor iedereen toegankelijk. Een andere leuke wandelroute in Brussel is de Striproute. Je wandelt langs bijna 60 stripmuren in Brussel-centrum en Laken en ontmoet verschillende beroemde stripfiguren, van Kuifje tot Lucky Luke, op de meest verrassende plekken van de stad.

Striproute
Mons

Mons was in 2015 Culturele Hoofdstad van Europa, en dat is nog steeds goed te zien in het straatbeeld. L’Art habite la Ville (kunst bewoont de stad) is een uniek kunstproject waarbij Mons transformeert tot een openluchtmuseum. In alle hoeken van de stad geniet je van de prachtige muurschilderingen, beelden en installaties van kunstenaars van over de hele wereld. Dit kunstenparcours is perfect combineerbaar met een bezoek aan het Beaux-Arts Mons (BAM). Elk jaar serveert dit museum verschillende prestigieuze tentoonstellingen. In het verleden kon je er al het werk van grote namen als Van Gogh, Lichtenstein en Warhol bewonderen. Zelf bezocht ik er een retrospectieve van Arne Quinze. Zeer de moeite!

OEuvre – Farm Prod
Praktisch
  • Kies voor een duurzame stedentrip en neem de trein. Al deze steden zijn vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Surf naar de website van de NMBS voor de dienstregeling en tickets. Tip: in het weekend reis je aan de helft van de prijs met een weekendbiljet.
  • Plannen van deze routes vind je steeds online of in de toeristische diensten van de verschillende steden.
  • Download de app van Street Art Cities en maak kennis met streetart in meer dan 90 landen en 900 steden wereldwijd.
  • Op zoek naar nog meer streetart routes in België? Andere Belgische steden die volop inzetten op straatkunst zijn onder meer Hasselt, Namen en Roeselare.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: