Wereldstad Rotterdam ontdekken in 48 uur

Vandaag ontdek je de wondere wereld van Rotterdam. Rotterdam is de op één na grootste stad van Nederland. De historische binnenstad werd tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest. Nu is Rotterdam de bakermat van de moderne architectuur. Rotterdam is een wereldstad met een indrukwekkende skyline. Het is een eigenzinnige en kleurrijke havenstad die diversiteit omarmt. We hadden slechts 48 uur om Rotterdam te verkennen, veel te weinig eigenlijk, want er valt ontzettend veel te doen en te beleven. In 48 uur heeft het New York van Nederland toch ons hart weten te veroveren. Ga mee op stap in deze unieke stad en ontdek de vele gezichten van Rotterdam.

Oude Haven

Museumpark

Geen betere plek om je citytrip te starten dan het Museumpark. Dit is niet alleen een aangename groene omgeving om in te wandelen, het is ook de thuishaven van verschillende culturele instellingen zoals de Kunsthal en het Natuurhistorisch Museum. Loop zeker eens langs het Depot Boijmans Van Beuningen, een spectaculair spiegelgebouw met 1664 spiegels waar je vanaf november 2021 meer dan 150.000 kunstobjecten kan bewonderen. In het verlengde van het Museumpark ligt de Witte de Withstraat, bekend als uitgaansbuurt en onderdeel van de kunst-as van Rotterdam. Bezoek er één van de kunstgalerijen en stil op het middaguur je honger bij Bazar, waar je smult van een gevarieerd aanbod aan gerechten uit het Midden-Oosten.

Depot Boijmans Van Beuningen

Markthal

Wandel na de lunch verder naar de Leuvehaven, hier bevindt zich het Maritiem Museum. Naast het museum staat een bronzen beeld, De Verwoeste Stad van Ossip Zadkine. De man met het gat in zijn borst staat symbool voor Rotterdam, dat het hart van de stad verloor bij de bombardementen in 1940. De Markthal is een ultramoderne overdekte markt met zo’n 100 permanente kramen. Kijk zeker naar boven als je de hal doorkruist, zodat je het indrukwekkende kunstwerk op het plafond niet mist. Passeer ook ’s avonds nog even langs de Markthal voor de sfeervolle verlichting.

Markthal

Kubuswoningen

Vlakbij de Markhal ligt het Blaakse Bos, een dorp in de stad, ontworpen door architect Piet Blom in de jaren ’80. Het Blaakse Bos bestaat uit verschillende kubuswoningen en de Blaaktoren, een woontoren met een puntvormig dak die als bijnaam “het potlood” kreeg. De kubuswoningen zijn bewoond, je echter kan wel een bezoekje brengen aan de Kijk-Kubus. Dat kost je slechts 3 euro, maar in 5 minuten heb je het dan ook wel gezien. Heb je er altijd al van gedroomd om in een kubus te slapen? Boek dan een overnachting in het Stayokay hostel.

Blaakse Bos

Lekker shoppen

Rotterdam is de gedroomde stad voor shopaholics. De Lijnbaan was het eerste autovrije winkelgebied van Europa. Je vindt er vooral de grote en bekende winkelketens. Ook in de Koopgoot en op de Coolsingel liggen heel wat winkels. Donner is een gigantische boekhandel op de Coolsingel met een indrukwekkend aanbod, een waar paradijs voor boekenwurmen. Ben je eerder op zoek naar unieke, kleinschalige winkels? Trek dan naar het Laurenskwartier. De Pannekoekstraat is één van de leukste en hipste straten van Rotterdam, met zijn vele tweedehandswinkels en toffe horecazaken. Nestel je na het shoppen op een gezellig terras op de Nieuwemarkt. Een aanrader is Bokaal: een levendig stads- en biercafé met een uitgebreide drank- en spijskaart.

Boekhandel Donner

Umami

Aan de Binnenrotte, de plek waar Rotterdam is ontstaan, ligt het fantastische Umami by Han, de perfecte plek voor een uitgebreid diner. In dit moderne Aziatische restaurant staat social dining centraal. In het driegangenmenu kies je per persoon telkens twee gerechten per gang, hierdoor proef je heel veel verschillende smaken. Superlekker en gezellig, topadres in Rotterdam, waar je best wel vooraf reserveert. Na het eten kan je deze buurt verder ontdekken. Sluit je avond bijvoorbeeld af in Thoms, een trendy underground bar aan de bruisende Meent.

Umami By Han

The James

Op zoek naar een hotel met een goede prijs-kwaliteitverhouding en een centrale ligging? Dan is The James Hotel een uitstekende keuze. Dit driesterrenhotel is gelegen in het hart van Rotterdam, op wandelafstand van het Centraal Station, de winkelstraten en hippe uitgaansbuurten. Het is een design hotel met een warme uitstraling. Op de tweede verdieping ligt de lounge en de 24/7 food market met verse ontbijtkoeken, broodjes, fruit, verschillende dranken, borrelhapjes,…. In The James is er geen ontbijt in buffetvorm, maar de food market omvat wel een breakfast corner. Het grote voordeel is dat je enkel betaalt voor wat je eet bij de zelf-scan kassa. Wij vonden The James in elk geval een tophotel met erg vriendelijk personeel en leuk ingerichte kamers. Het hotel heeft 22 parkeerplaatsen, reserveer vooraf als je hier gebruik van wil maken.

Lounge – The James Hotel

De Euromast

Begin je tweede dag in Rotterdam met een ontspannen wandeling in Het Park, ten westen van het centrum. Strek de beentjes in de historische tuin Schoonoord. Neem ook eens een kijkje bij het prachtige Noorse Zeemanskerkje aan de noordzijde van het park. Vlakbij Het Park ligt de Euromast, een uitzichttoren van 185 meter hoog, een iconische attractie die je zeker niet mag overslaan. Een bezoek aan de Euromast kostte ons 10,50 euro per persoon. Neem de lift naar de uitkijkplatforms op 100 en 112 meter hoogte en geniet van het panoramisch uitzicht op de stad. De roterende panoramalift brengt je daarna naar het topje van de toren, op 185 meter boven de grond. Voor de durvers is er ook nog de hoogste abseil van Europa, vanop 100 meter hoogte daal je met een touw de toren af. In de brasserie van de Euromast kan je brunchen, lunchen of dineren op een enige locatie, hoog in de lucht.

Het Park en de Euromast

Kop van Zuid

Als je weer met beide voeten op de grond staat, wandel dan langs de Parkkade, de Westerkade, de Veerhaven en de Willemskade tot aan de Erasmusbrug. Stap over de bekendste brug van Rotterdam naar de overkant of neem de watertaxi. De Kop van Zuid is een nieuwe wijk op de zuidoever van de Maas. Het schiereiland kreeg de bijnaam Manhattan aan de Maas en je merkt meteen waarom als je tussen de wolkenkrabbers wandelt. Op de Kop van Zuid vind je het Nederlands fotomuseum. Lunchen kan in de Foodhallen, waar je gerechten proeft uit alle uithoeken van de wereld, of in Hotel New York. Dit hotel is gevestigd in het voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn, waar vroeger duizenden migranten de boot namen naar Noord-Amerika.

Hotel New York

De havens van Rotterdam

Wandel van de Kop van Zuid over de Rijnhavenbrug naar Katendrecht. Vroeger lag hier de rosse buurt. Nu is het een hip stadskwartier met een industriële uitstraling én heel wat mogelijkheden voor foodies. De Fenix Food Factory is een overdekte foodhal waar je diverse ambachtelijke producten kan kopen. Neem plaats aan één van de picknicktafels buiten en bewonder het zicht op de Rijnhaven en de Kop van Zuid. Nog een tip: achteraan in de food factory zit ook een kleine, onafhankelijke boekenwinkel verstopt: Bosch & De Jong. Doorkruis de kleurrijke Afrikaanderwijk en bezoek op woensdag of zaterdag de markt op het Afrikaanderplein. Ga verder naar de Entrepothaven, een chique jachthaven omringd door luxe appartementen en diverse winkels en kwalitatieve restaurants. Vanop de Koninginnebrug heb je een mooi zicht op De Hef, een oude spoorbrug die ooit het Noordereiland met Rotterdam-Zuid verbond. Vanaf het Noordereiland kan je via de rode Willemsbrug terug naar het centrum. Sluit de namiddag af met een terrasje in de Oude Haven.

Fenix Food Factory

Witte De Withkwartier

Trek tijdens aperitieftijd naar het Witte de Withkwartier. Zowel in de Witte de Withstraat als in de straten errond liggen heel wat fijne bars en restaurants. Ga naar Williams Canteen of Spikizi Bar voor de lekkere cocktails (bestel er net als de rasechte Rotterdammers ook maar gewoon een portie bitterballen bij) en de relaxte sfeer. Wijnliefhebbers zullen zeker hun gading vinden in de voortreffelijke wijnbar Het Eigendom. Grand Café-Restaurant Loos is gehuisvest in een monumentaal pand aan de historische Veerhaven, je eet er pretentieloze gerechten aan een eerlijke prijs. Maak na het eten nog een avondwandeling langs de Maas, de Rotterdamse bruggen en gebouwen zijn ’s avonds prachtig verlicht.

Witte De Withstraat

Blijdorp

Sluit je weekend in Rotterdam af met een bezoekje aan één van de rustigste buurten van de stad: Blijdorp. Deze wijk ligt in het noorden van Rotterdam, aan de achterzijde van het Centraal Station. In Blijdorp wonen heel wat jonge gezinnen, er is veel ruimte voor groen en ook de dierentuin Diergaarde ligt in deze buurt. Een alternatief is Delfshaven, een historische en gezellige wijk in het westen van Rotterdam. Zelf hadden we geen tijd meer om Delfshaven te ontdekken. Een extra reden om nog eens terug te keren.

Centraal Station

Rotterdam praktisch

  • Als je naar Rotterdam reist met de trein stap je af in station Rotterdam Centraal of in Blaak. Beide stations zijn gelegen in het centrum van de stad. Als je met de wagen reist kan je gebruik maken van de Park & Rides buiten de stad. Sommige hotels bieden ook parkeerplaatsen aan en er zijn verschillende ondergrondse parkeergarages in het centrum (maar die zijn vrij duur).
  • Je verkent de stad best te voet. Er rijden ook bussen, metro’s en trams die je naar elke plek brengen die je maar wenst. Check hier de dienstregeling. Ook de watertaxi is een optie.
  • Er valt zoveel te ontdekken in Rotterdam: surf naar Rotterdam Info of Do Rotterdam voor de beste tips van locals.
  • Time to momo is de ideale gids voor jouw citytrip naar Rotterdam. Er staan vier routes in die je naar de coolste plekken van de stad brengen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: