Zalig Zeeland | Op stap in West-Zeeuws-Vlaanderen

Zalig Zeeland

Zeeuws-Vlaanderen is het zuidelijkste deel van de Nederlandse provincie Zeeland. Het grenst aan de Belgische provincies West- en Oost-Vlaanderen, de Noordzee en de Westerschelde. Wij zijn vooral fan van het westen van deze regio. West-Zeeuws-Vlaanderen heeft heel wat te bieden voor een weekendje weg of een langere vakantie. Gezellige dorpjes, prachtige stranden, fantastische natuurgebieden, lekker eten, urenlang wandel- en fietsplezier, de eindeloze zee,… Hier zal je je alvast geen seconde vervelen. Ga mee op stap met The Cactus Lounge en ontdek zalig Zeeland.

Jachthaven Breskens

Winkelen in Sluis

Vestingstad Sluis ligt vlakbij de Belgische grens. Het charmante grensstadje trekt jaarlijks miljoenen dagjestoeristen aan, vooral Belgen. De winkels zijn er zeven dagen op zeven geopend en er zijn heel wat fijne bars en restaurants. Op zonnige dagen zitten de terrassen afgeladen vol. Om de drukte te vermijden kom je best vroeg of op een doordeweekse dag. Parkeer de wagen op één van de parkeerterreinen buiten het centrum, bijvoorbeeld in de Sint-Annastraat. Je betaalt er 3,50 euro voor een volledige dag en je wandelt zo het centrum binnen. Sluis is niet groot, de meeste winkels bevinden zich in de Kapellestraat en de Oude Kerkstraat. Er is een mooie molen in de Nieuwstraat en op de Groote Markt kun je het Belfort bezoeken. Sluit je bezoek aan Sluis af met een terrasje langs de Kaai, met zicht op de Damse Vaart.

Terrasjes aan de Kaai in Sluis

Wallen van Retranchement

In het omwalde grensdorpje Retranchement, ooit een militair bolwerk, kun je een mooie wandeling maken op de vestingwallen. Deze werden gebouwd in 1604, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, om de Zwingeul te verdedigen tegen de Spanjaarden. Nu zie je er nog de restanten van de forten “Nassau” en “Oranje”. De Wallenroute is ongeveer 5 km lang. Je wandelt door een groen, gevarieerd landschap. Op een deel van de route lopen de koeien vrij rond. Vanop de wallen heb je een mooi zicht op de molen en de kerk van polderdorp Retranchement.

Wallenroute Retranchement

Culinair Cadzand

Cadzand is een mondaine badplaats én een culinair walhalla. Topchef en ondernemer Sergio Herman heeft er maar liefst vier horecazaken: Pure C (**), brasserie AIRrepublic (*), AIRcafé en het Japans geïnspireerde Blueness. Het Strandhotel biedt verschillende arrangementen aan waar je een overnachting (incl. ontbijt) in het recent gerenoveerde hotel combineert met een lunch of diner in één van de restaurants. Een unieke ervaring. Cadzand kan in de zomer erg druk zijn, toch zijn er ook voldoende mogelijkheden om de rust en de natuur op te zoeken. Maak een wandeling door natuurgebied Het Zwin, tussen Cadzand en het Belgische Knokke-Heist, of fiets over de grensoverschrijdende Zwindijk.

Cadzand-Bad

De Verdronken Zwarte Polder

Na een dijkdoorbraak in 1802 ‘verdronk’ de Zwarte Polder. Via de slufter, een geul in de duinen, kan het zilte zeewater bij springtij het land binnendringen. Parkeer de wagen op de kleine (betaal)parking langs de Dwarsdijk in Nieuwvliet-Bad. Loop de trappen op, vanop de Zeedijk heb je een mooi zicht op het natuurgebied. Er loopt een wandelroute van 3 km door het gebied en er is ook een ruiterpad. Vanop het vlonderpad bereik je het strand. Kinderen vangen er krabben en wandelaars starten er hun ontdekkingstocht door dit bijzonder stukje natuur. Je wandelt er tussen de grazende schapen en vervolgens duik je de duinen in. De Verdronken Zwarte Polder is ook het leefgebied van verschillende vogel- en plantensoorten. Kortom, de ideale omgeving voor een leuke en afwisselende wandeling.

De Verdronken Zwarte Polder

Kunstenaarsdorp Groede

Groede is een pittoresk dorpje met een artistiek kantje, er zijn tal van ateliers en kunstgalerijen. In de Slijkstraat maak je een reis door het verleden. Het Vlaemsche Erfgoed neemt je mee naar het landbouwdorp Groede van het begin van de twintigste eeuw. Je kunt er bijvoorbeeld een oud kapsalon of een timmerwerkplaats uit de jaren stillekes bezichtigen. Op het gezellige dorpsplein met de karakteristieke kerk kun je even verpozen bij Fonteyn. Deze verzorgde zaak heeft een uitgebreide menukaart met onder meer ontbijtbordjes, verschillende soorten koffie en thee, heerlijke lunchgerechten, ambachtelijk ijs en huisbereide taarten. Op het strand kun je mossels eten in strandpaviljoen Groede aan Zee. De Groese Polders nodigen uit tot een avontuurlijke wandeling, met een trekvlot, vlonderpad en hangbrug geraak je droog de polders door.

Markt Groede

Maritiem Breskens

In Breskens, een gezellig vissersdorp met een unieke maritieme sfeer, valt er erg veel te zien en te beleven. De iconische gietijzeren vuurtoren ‘Nieuwe Sluis‘ is een van de hoogtepunten. Wandel door de vissershaven waar je verse vis proeft of het Visserijmuseum bezoekt. Breskens aan Zee is een toffe strandtent waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje met zicht op zee. Op het Spuiplein vind je nog veel meer drank- en eetgelegenheden. Restaurant en tapasbar Escobar is een grote aanrader. Bestel zeker het tapas sharing menu en maak een culinaire reis door Spanje. Overnachten in Breskens? Hotel Rooms is een klein familiehotel met 14 kamers. Het hotel ligt in een woonwijk, op slechts 200 meter van het strand. Verwacht geen luxe, wel een gastvrije ontvangst, verzorgde kamers met airco en een heerlijk, uitgebreid ontbijt. Er is ook een restaurant in het hotel: bij La Marmite eet je lekkere vlees- en visgerechten aan een correcte prijs. In de zomer is het zalig zitten op het sfeervolle terras.

Spuiplein Breskens

Nog enkele tips

  • Zeehonden spotten? Dat kan op de Hooge Platen, een zandbank in de Westerschelde tussen Breskens en Hoofdplaat. Ga naar de uitkijkpost bij Hoofdplaat. Neem je verrekijker mee, ze liggen meestal te zonnen tussen twee uur voor tot een uur na laagwater. Check de getijdenkalender hier. Als je ze van dichterbij wil bewonderen, reserveer dan een rondvaart met de Festijn.
  • Met de Westerschelde Ferry maak je de oversteek tussen Breskens en Vlissingen. Je kunt ook je fiets meenemen.
  • Ook fan van Zeeland? Raak geïnspireerd door deze website of ga op zoek naar de mooiste plekjes in de natuur op de website van Stichting Het Zeeuwse Landschap.
  • De website wezienjehiergraag.nl is volledig aan West-Zeeuws-Vlaanderen gewijd.
Groese Polders

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: