De zomerleeslijst: vakantielectuur om bij weg te dromen

Zomerleeslijst

De zomervakantie is het ideale moment om even wat gas terug te nemen. In de zomer lees ik graag dikke boeken, meeslepende verhalen die me doen wegdromen of me meevoeren naar onbekende werelden. Reserveer alvast een plaatsje in je reiskoffer voor een van de boeken uit deze zomerleeslijst. Pik er een boek uit en vlij neer op die uitnodigende ligzetel naast het zwembad. Of het nu in een zuiders vakantieoord is of gewoon in je eigen tuin, geniet van een zonnige vakantie vol verhalen!

Het ongrijpbare meisje | Mario Vargas Llosa

Het ongrijpbare meisje is een prachtig en tegelijk duister liefdesverhaal van de Peruviaanse auteur Mario Vargas Llosa. Ricardo is verliefd op de mysterieuze Lily, op een dag is ze spoorloos verdwenen. In de jaren die op haar verdwijning volgen ontmoet hij haar opnieuw op onverwachte momenten, en telkens in een andere gedaante: als guerrillastrijdster, als echtgenote van een Franse diplomaat, als vrouw van een Engelse paardenfokker en als minnares van een Japanse onderwereldfiguur. In deze avontuurlijke roman reis je naar Lima, Parijs, Londen, Tokio en Madrid. Perfecte vakantielectuur over een ongrijpbare liefde, met een vleugje erotiek en een flinke portie spanning.

Max, Mischa & Het Tet-offensief | Johan Harstad

In deze allesomvattende, lijvige roman van de Noorse auteur Johan Harstad maak je kennis met toneelregisseur Max, die als tiener van Noorwegen naar de Verenigde Staten verhuist. Dit boek gaat over migratie en ontheemding, maar ook over de Vietnamoorlog, over beeldende kunst, toneel, jazzmuziek en New York. Het lezen van het boek vergt veel geduld van de lezer: ruim 1.200 bladzijden met soms ellenlange zinnen, filosofische beschouwingen en uitgebreide beschrijvingen van kunstwerken. Max, Mischa & Het Tet-offensief graaft diep in het leven van haar levensechte personages. Een onvergetelijke leeservaring!

4321 | Paul Auster

In 4321 schetst New Yorker Paul Auster de vier mogelijke levens van Archie Ferguson. Een interessant uitgangspunt dat Auster op indrukkwekkende wijze uitwerkt. De gelijkenissen en verschillen in de vier verhalen staan symbool voor de keuzes die het leven vormgeven. De vakantieperiode is ideaal om je volledig te laten meeslepen door deze wondermooie coming-of-age roman die maar liefst negenhonderd bladzijden telt, een verrukkelijk lange leesmarathon.

De schaduw van de wind | Carlos Ruiz Zafón

In deze wereldwijde bestseller uit 2001 neemt de Spaanse schrijver Carlos Ruiz Zafón (1964 – 2020) je mee naar het Barcelona van net na de Spaanse burgeroorlog. Daniel Sempere, zoon van een boekhandelaar, ontdekt de geheimzinnige wereld van verhalen in het Kerkhof der Vergeten Boeken. Hij kiest er een boek uit en raakt helemaal in de ban van het verhaal, dat sterk verweven blijkt te zijn met zijn eigen leven. Deze spannende en mysterieuze roman is het eerste deel van een vierluik rond het Kerkhof der Vergeten Boeken. Ik heb ze ondertussen alle vier gelezen en goed bevonden.

Grand Hotel Europa | Ilja Leonard Pfeijffer

Grand Hotel Europa is een indrukwekkende, intelligente roman die een mooi beeld schetst van het Europa van de eenentwintigste eeuw. Ilja Leonard Pfeijffer is een ware taalvirtuoos die op ingenieuze wijze verschillende genres en verhaallijnen met elkaar verbindt. In stijlvol gecomponeerde zinnen leidt Pfeijffer je rond in Venetië en leert hij je de kleurrijke figuren kennen die in Grand Hotel Europa werken of verblijven. Dit boek biedt interessante inzichten rond toerisme en migratie die je kunt meenemen op je volgende reis.

De Napolitaanse romans | Elena Ferrante

In deze heerlijke romancyclus van Elena Ferrante, volg je Elena en Lila, twee vriendinnen die opgroeien in een volkswijk in het Napels van de jaren vijftig. Samen goed voor ruim 1.700 bladzijden geven de vier romans inzicht in het leven van deze bijzondere vrouwen en de wonderlijke dynamiek van hun vriendschap. Ondertussen is er ook al een uitstekende televisieserie gemaakt van deze verslavende boekenreeks.

Meneer Wilder en ik | Jonathan Coe

Meneer Wilder en ik van de Britse auteur Jonathan Coe is een originele liefdesverklaring aan de film, een portret van de beroemde filmregisseur Billy Wilder én een tedere coming-of-ageroman. Jonathan Coe mixt feiten en fictie, humor en ernst en verschillende literaire genres tot een unieke zomerse cocktail. Meneer Wilder en ik is een ontspannend, intelligent en humoristisch boek over het verglijden van de tijd, de tragiek van het ouder worden en de vergankelijkheid van roem en succes.

Schitterende ruïnes | Jess Walter

Nog zo’n boek waarin de filmwereld centraal staat is Schitterende ruïnes van de Amerikaanse auteur Jess Walter. Het verhaal start in 1962 wanneer Pasquale, eigenaar van het enige hotel in een schilderachtig Italiaans vissersdorpje, zich ontfermt om een doodzieke Amerikaanse actrice. Vijftig jaar later reist hij naar de Verenigde Staten, op zoek naar de vrouw die hij nooit heeft kunnen vergeten. In Schitterende ruïnes verbindt Walter verschillende personages en plaatsen op imponerende wijze met elkaar. Als lezer reis je heen en weer tussen het Cinque Terre van de jaren zestig en het hedendaagse Hollywood. Geen betere manier om van de zomer te genieten.

De hemel verslinden | Paolo Giordano

In De hemel verslinden neemt Paolo Giordano je mee naar het Zuid-Italiaanse platteland. Hij schreef een meeslepend verhaal dat twintig jaar en vier levens omvat, over een groep jongeren die afstand neemt van elke vorm van privé-eigendom en een duurzame landbouwcoöperatie uitbouwt. De hemel verslinden is een boeiende roman die vragen stelt over de betekenis van het leven, over volwassen worden en vechten voor je idealen. Kortom, perfect leesvoer voor lange zomeravonden.

De opwindvogelkronieken | Haruki Murakami

Het magisch-realisme van de Japanse bestsellerauteur Haruki Murakami is ideaal om even te ontsnappen aan de dagdagelijkse sleur. De opwindvogelkronieken past dan ook perfect in elke zomerleeslijst. Deze vuistdikke roman gaat over een man die op zoek is naar zijn verdwenen vrouw en kat. Typisch Murakami dus. Mysterieuze plotwendingen, bizarre ontmoetingen, ongrijpbare symbolen,… Een reis door Murakami’s universum is altijd een wonderlijke ervaring.

Meer boekentips

Heb je na het doornemen van deze zomerleest nood aan nog meer boekentips? Op The Cactus Lounge ben je aan het juiste adres voor zowel leesinspiratie als uitgebreide recensies.

Eén opmerking over 'De zomerleeslijst: vakantielectuur om bij weg te dromen'

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: