Herbronnen in de Ourthevallei

Wat doe je als je reis naar Italië niet kan doorgaan door een wereldwijde pandemie? Niet te lang treuren en op zoek gaan naar een vakantiebestemming in eigen land. Vakantiedomein Azur en Ardenne bleek de ideale uitvalsbasis voor onze staycation in de Belgische Ardennen. In de vallei van de Ourthe vonden we alles wat we nodig hadden om even te herbronnen: rust, natuur, ontspanning en lekker eten.

Azur en Ardenne

Het vakantiedomein ligt in Barvaux-sur-Ourthe in de gemeente Durbuy, midden in de natuur. Je kan er zowel een kamer boeken in het hotel als een vakantiehuisje voor 6 tot 8 personen. Je start je dag met een heerlijk, uitgebreid ontbijtbuffet. Wie dat wenst reserveert een plaatsje in het restaurant van het hotel voor de lunch of het diner. Restaurant Majorelle biedt een uniek panoramisch uitzicht op het park van het domein en de Ourthevallei. Nog belangrijker: de gerechten zijn ook echt lekker. Je proeft zowel heerlijke streekgerechten als Franse klassiekers. Bovendien is er een uitgebreide, originele wijnkaart. Liefhebbers van de betere cocktail kunnen terecht in de stijlvolle Indigo Bar, je neemt er plaats in één van de loungezetels bij het haardvuur of bij mooi weer op het terras.

Vakantiedomein Azur en Ardenne

Ontspanning en avontuur

In de wellness van het hotel kom je volledig tot rust in het verwarmd binnenzwembad, de sauna, jacuzzi of hammam. Daarnaast biedt Azur en Ardenne nog voldoende andere mogelijkheden om te sporten en te ontspannen: een pétanquebaan, biljart, tafeltennis,… Voor de kinderen is er een speeltuin. In Barvaux zelf is er een gigantisch labyrint van 11 ha in een maïsveld. En natuurlijk zijn er rondom het domein tal van mogelijkheden om avontuurlijk te sporten. In Adventure Valley kan je kajakken of fietsen huren. De durvers wagen zich aan het hoogteparcours of een vrije val.

Wellness Azur en Ardenne

Gastropub Gaspard

Gastropub Gaspard ligt op wandelafstand van Azur en Ardenne. Na een gastvrije ontvangst door chef-kok Jürgen en gastvrouw Véronique, proef je in deze kleine, gezellige gastropub van de authentieke terroirkeuken. Op de kaart staan nostalgische gerechten, zoals gehaktballetjes in tomatensaus die met enorm veel smaak bereid worden, of lokale streekgerechten zoals gekonfijte eendenbout. Sla zeker het dessert niet over, het vers gedraaid ijs is overheerlijk. In de zomer is het zalig genieten op het overdekt terras. Er zijn slechts 12 couverts, dus reserveren is wel een must.

Gezelligheid troef op het overdekt terras van Gastropub Gaspard

Bosbad

In de nabije omgeving van het vakantiedomein liggen tal van interessante bezienswaardigheden. Durbuy, “de kleinste stad ter wereld”, ligt om de hoek. Ook het kasteel van La Roche-en-Ardenne spreekt tot de verbeelding. Deze stadjes zijn wel erg toeristisch, dus als je liever de rust opzoekt, opteer dan voor een wandeling in één van de vele bossen. Wij trokken naar Mormont voor een pittige wandeling van 7 km door het bos van Hoursinne. Het vertrekpunt is de kerk van Mormont. Het parcours is bewegwijzerd (volg de bordjes met de blauwe ruiten). Tijdens het wandelen regende het pijpenstelen wat het parcours modderig en vrij zwaar maakte. Toch is deze wandeling een aanrader, je legt behoorlijk wat hoogtemeters af en dringt echt diep door in het bos. Als je veel geluk hebt spot je tijdens je wandeling herten en andere bosbewoners, maar dan moet je wel vroeg uit de veren.

Bos van Hoursinne

Dolmens en menhirs

Wéris is een klein, charmant dorpje vlakbij Durbuy. Het dorp is één van de 25 “Mooiste dorpen van Wallonië”. Wéris staat bekend om zijn legendarische megalieten. Op verschillende plekken in het dorp bewonder je de dolmens en menhirs. Ze zijn zo’n 5000 jaar oud en zijn opgetrokken uit puddingsteen. In het dorp is er ook een megalietenmuseum waar je alles leert over de geschiedenis van deze bizarre steenformaties. Als je in deze streek bent is het zeker de moeite waard om hier even halt te houden.

Dolmen van Wéris

Meer Ardennen?

Verleng je Ardennentrip met een uitstapje naar de Hoge Venen of één van de interessante steden in de regio, zoals Namen of Dinant. Bezoek het hoogste punt van België (Signaal van Botrange – 694 m boven zeeniveau) en geniet van de wonderlijke natuur van het natuurpark Hoge Venen. Of bezoek het nabijgelegen meer van Gileppe met de Gileppestuwdam en de panoramische toren. Dinant is een verrassend mooie stad, gelegen langs de oevers van de Maas. Ontdek de spectaculaire citadel, bewonder de pracht en praal van de Onze-Lieve-Vrouwekerk of ga binnen in het Huis van Mijnheer Sax en kom alles te weten over de saxofoon en zijn uitvinder. Langs de Maas vind je tal van gezellige terrasjes waar je geniet van een hapje en een drankje met zicht op het water.

Een uitstapje naar Dinant

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: