De Westhoek ontdekken: Diksmuide, Houthulst & Vleteren

De Westhoek ontdekken

Een tijdje geleden startten we ons rondje door de Westhoek, een uitgestrekt gebied in West-Vlaanderen, in Heuvelland. Vandaag gaan we een ander stuk van de Westhoek ontdekken: de driehoek Diksmuide – Houthulst – Vleteren. Ook in deze regio geniet je van de prachtige natuur, ontdek je de bewogen geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog en verwen je je smaakpapillen. Wij waren alvast aangenaam verrast van wat deze streek allemaal te bieden heeft.

Blankaartkasteel – Diksmuide
WOI-erfgoed

In Kaaskerke, een deelgemeente van Diksmuide herinneren de Dodengang en de IJzertoren aan de tragische geschiedenis van deze streek. In het kleine dorpje Klerken, bij Houthulst, ligt de Vredesmolen. In 1914 werd de molen door de Duitsers als uitkijkpost ingepalmd. In 1918 kwamen er meer dan 500 Belgische soldaten om het leven bij de gevechten in Klerken. Nu bewonder je vanop de Vredesmolen het prachtig panoramisch uitzicht over het uitgestrekte landschap.

Vredesmolen – Klerken
De Blankaart

Natuurreservaat De Blankaart is een schitterend natuurgebied in de IJzervallei. De Blankaart ligt in de laagste zone van de IJzerbroeken, het “winterbed” van de IJzer. Bij hevige regenval treedt de rivier uit zijn oevers en overstromen de broeken. De Blankaart is dan ook een waterrijk, drassig gebied en een paradijs voor vogels. In de vogelkijkhutten bewonder je ze in alle rust. Het bezoekerscentrum is gelegen in het Blankaartkasteel in Woumen, een deelgemeente van Diksmuide. Je bent er welkom voor info over de streek, wandel- en fietskaarten of een drankje. Soms zijn er ook tijdelijke thematische tentoonstellingen. De Blankaartwandelroute (9,9 km) vertrekt aan het kasteel en brengt je langs vijvers en moerassen naar het waterspaarbekken van de IJzer. Onderweg kun je even halt houden bij ijssalon ‘t Madeliefje.

De Blankaart – Diksmuide
Drie grachten

De Drie Grachtenwandelroute start aan het kasteel van Merkem, een deelgemeente van Houthulst ten zuiden van Diksmuide. Het lusvormige parcours van 6,50 km brengt je naar de site Drie Grachten, daar liggen de boten van vzw de BOOT. Deze organisatie biedt verschillende arrangementen rond ecotoerisme aan. Altijd al eens willen overnachten op een boot? Zin om het Ieperleekanaal of de IJzer al varend te verkennen? Dan ben je hier aan het juiste adres. Langs de oevers van de Martjevaart wandel je terug naar het kasteel van Merkem.

Drie Grachtenwandelroute
De Zonnegloed

De Zonnegloed in Oostvleteren is geen zoo, maar een opvangcentrum voor verlaten, verwaarloosde en misbruikte wilde dieren. Deze sanctuary met kinderboerderij en dierenpark krijgt geen subsidies en is volledig afhankelijk van bezoekers en giften. Je kan er in ruil voor een jaarlijkse bijdrage ook een dier adopteren, zeker het overwegen waard. In De Zonnegloed ontmoet je meer dan 135 soorten dieren van over heel de wereld. Beren, lynxen, stokstaartjes, apen, roofvogels, noem maar op. Op de infoborden lees je de vaak droevige voorgeschiedenis van de bewoners, je vindt de verhalen ook terug op de website. Een bezoek aan De Zonnegloed is alvast een must voor elke dierenvriend, jong of oud.

De Zonnegloed
Fintele

Fintele is een piepklein gehucht en beschermd dorpsgezicht in Pollinkhove (Lo-Reninge), gelegen op het kruispunt van de IJzer en de Lovaart. Het is een belangrijk wandel- en fietsknooppunt en er zijn enkele restaurants waar je in een aangenaam kader geniet van lekkere gerechten. De Hooipiete is alvast een aanrader. Paling is de specialiteit van het huis, maar je proeft er ook heel wat andere klassiekers uit de Belgische en Franse keuken.

Fintele
Ijsjes en trappisten

Bij l’Heritage in Reninge eet je superlekker artisanaal roomijs, ook voor een streekbiertje ben je er aan het juiste adres. l’Heritage is niet enkel een tearoom met een gezellig ouderwets interieur en een ruim terras, maar ook een bed and breakfast met vijf gastenkamers. Voor liefhebbers van de trappisten van Westvleteren is In de Vrede, in de schaduw van de Sint-Sixtusabdij, the place to be. Bij mooi weer is het heerlijk genieten van een natje en een droogje op het grote terras. In de winkel koop je er naast de wereldberoemde trappisten ook de lekkere paterskaas of abdijpaté.

l’ Heritage – Reninge
Slapen in de pastorie

Bed and Breakfast De Pastorie van Merkem is, zoals de naam doet vermoeden, gevestigd in de voormalige pastorie van Merkem. De B&B ligt in een landelijke omgeving en beschikt over 4 karakteristieke kamers. Buiten kan je relaxen op het terras of in de grote tuin met vijver. Het ontbijt is royaal en overheerlijk. De nadruk ligt op streekproducten van lokale boerderijen of producten uit de eigen moestuin. Zo maken de eigenaren zelf hun vruchtensappen en confituren met het fruit uit de tuin. Verser kan niet. Als extra troef beschikt deze B&B over een klein, nostalgisch cafeetje met bibliotheek.

B&B Pastorie van Merkem

Geef een reactie

%d