Ik ben er niet | Lize Spit

Ik ben er niet

Waardering: 4.5 uit 5.

Lize Spit (1988) groeide op in de Belgische Kempen en woont sinds 2005 in Brussel. Ze behaalde een Master Scenario aan het RITS en debuteerde in 2016 met Het smelt bij uitgeverij Das Mag. Het boek werd een heuse bestseller en ze won er De Bronzen Uil voor beste Nederlandstalige debuut mee. De succesroman wordt binnenkort ook verfilmd. In 2020 verscheen haar langverwachte tweede, Ik ben er niet.

Puzzelstukjes

Leo is een jonge vrouw die met haar vriend Simon in Brussel woont. Ze leerden elkaar kennen aan de filmschool. Simon is een getalenteerd grafisch vormgever, Leo werkt in zwangerschapswinkel Buik&Boek. Simon en Leo voelen zich verbonden door een moeilijke jeugd en het verlies van hun moeder. Ze hebben weinig vrienden, hun wereld is erg klein. Enkel met Leo’s collega Lotte en Simons collega Coen, die samen een koppel vormen, bouwen ze een vriendschapsband uit.

“Twee puzzelstukjes in een gloednieuwe doos vol losse stukken die op raadselachtige wijze vanzelf al in elkaar waren vastgeklikt, zo had ik ooit aan Lotte het begin van mijn relatie met Simon beschreven.”

Simon Sproud

De relatie van Simon en Leo komt onder druk te staan nadat Simon na een avondje stappen thuiskomt met een zelfontworpen, symbolische tattoo op zijn oor. In zijn jonge jaren werd hij immers gepest vanwege zijn flaporen. Hij beslist zijn baan bij reclamebureau Think Out Loud op te geven en al zijn spaargeld te investeren in zijn eigen bedrijfje. Onder de naam Simon Sproud gaat hij tattoos ontwerpen waarmee hij mensen wil helpen om persoonlijke trauma’s te verwerken. Leo ziet Simon voor haar ogen veranderen en alle greep op de realiteit verliezen.

“Jaren waren Simon en ik al samen in het kleine huis, we waren in elkaar verstrengeld, een verstrengeling die mij gered had – een touw dat eenmaal gevlochten is kan een schip aan de kade houden – en als ik die strengen nu uitrafelde, waren we beiden met een paar kleine rukjes te breken.”

Bipolariteit

Simon zakt steeds dieper weg in zijn enge, paranoïde leefwereld en sleurt ook Leo hierin mee. Hij heeft een bipolaire stoornis en belandt uiteindelijk in de psychiatrie. Ik ben er niet geeft je als lezer inzicht in bipolariteit en in de werking van de psychiatrie. Lize Spit neemt de tijd om haar verhaal te vertellen en als lezer krijg je ook de tijd om helemaal in het verhaal te duiken en je in te leven in de personages. Het boek is volledig geschreven vanuit het standpunt van Leo. De manier waarop de auteur de bipolaire stoornis van Simon én de lijdensweg van Leo beschrijft is gewoonweg subliem. Ik ben er niet is een harde en confronterende roman, opgebouwd als een thriller, met veel oog voor detail en ruimte voor nuance.

“Hoop is de lucht die je door de feiten heen klopt om ze iets lichter en draaglijker te maken, zodat je kunt blijven ademen, maar het is precies wat straks allemaal kan inzakken.”

Moeilijke tweede

Met deze meeslepende psychologische roman bewijst Lize Spit eens te meer dat ze een uitstekend auteur is. Ze heeft een aangename, toegankelijke schrijfstijl waardoor het boek vlot wegleest. Daarnaast weet ze perfect hoe je de spanning opbouwt en grijpt ze terug naar de trucjes die ze ook in Het smelt toepaste. Ze speelt met het concept ‘tijd’ en maakt net als in haar debuut gretig gebruik van flashbacks en flashforwards. Ik ben er niet is een boek dat aan je ribben blijft kleven. Met deze moeilijke tweede overtrof Lize Spit wat mij betreft haar debuut. Het is duidelijk dat ze haar eigen weg gevonden heeft in de literatuur. Ik hoop dat ze nog heel veel boeken schrijft.

“Geluk was net als de zon zo ontworpen dat je er nooit recht in kon kijken.”

2020 – Das Mag – 570 blz.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: