Het moois dat we delen | Ish Ait Hamou

Het moois dat we delen

Waardering: 4 uit 5.

Ish Ait Hamou (1987) is bij het grote publiek vooral bekend als danser, choreograaf en jurylid van So You Think You Can Dance. Sinds 2017 is hij stadsambassadeur van Vilvoorde. Wat minder mensen weten is dat hij ook al enkele romans schreef. Hij debuteerde in 2014 met Hard hart. In 2019 verscheen zijn vierde roman Het moois dat we delen.

Soumia

In Het moois dat we delen maak je kennis met Soumia en Luc, ze wonen in elkaars buurt maar kennen elkaar niet. Ze vertellen om beurt hun levensverhaal. Eerst is Soumia aan het woord. Ze probeert na een gevangenisstraf haar leven opnieuw op te pikken. Dat is echter niet zo eenvoudig. Met vallen en opstaan tracht ze het vertrouwen van haar vader en broertje terug te winnen. Soumia heeft het moeilijk om haar plek in de maatschappij terug te vinden en worstelt met gevoelens van schuld en schaamte.

“We kunnen wel geloven dat we Belg zijn, maar het zal altijd een kruising zijn tussen wie we willen zijn en wat anderen ons toelaten te zijn.”

Luc

Luc is een bejaarde Vlaamse man die rouwt om zijn overleden vrouw Maria. Hij is erg eenzaam en hulpbehoevend. Hij ziet met lede ogen toe hoe zijn wijk de laatste jaren is veranderd, hoe steeds meer migranten zich in de wijk zijn komen vestigen. Ooit was hij de sterspeler van het voetbalteam, nu gaat hij samen met zijn schoonbroer Albert naar de wedstrijden kijken. Rond het voetbalveld en in de kantine uiten ze hun frustraties over de snel veranderende samenleving. De auteur beschrijft op prachtige wijze het verdriet van Luc en de liefde voor zijn overleden vrouw.

“Ik had moeten letten op wat ik zei over alles en iedereen, zodat ik met mijn woorden niet doodtrapte waar zij van hield.”

Vooroordelen

Ish neemt de tijd om zijn verhaal op te bouwen. Hij gunt je een blik in twee totaal verschillende leefwerelden en doet dat mee veel geduld, begrip en empathie. Hij houdt je een spiegel voor en legt het mechanisme van vooroordelen op magistrale wijze bloot. Met veel zorg werkte hij zijn hoofd- en nevenpersonages uit. Hassan bijvoorbeeld, de lokale kruidenier, vind ik een heel mooi personage. Hij is degene die Soumia en Luc samenbrengt. Luc is zeer wantrouwig, maar als hij Soumia beter leert kennen moet hij tot zijn eigen verbazing zijn vooroordelen loslaten. Tot het verleden weer komt opdraven en het tot een hartverscheurende ontknoping komt.

“Ik heb me vaak afgevraagd waarom de persoonlijke keuzes van een ander je soms zo erg kunnen storen. Is het omdat het stoort dat de ander niet op jou lijkt? Dat de ander je niet bevestigt in je eigen gelijk?”

Meeslepend verhaal

Ish Ait Hamou schreef met Het moois dat we delen een meeslepend, vlot lezende roman waar je continu heen en weer wordt geslingerd tussen gevoelens van angst, schaamte, toenadering, verdriet en hoop. De auteur vertelt zijn verhaal in sobere, heldere zinnen. Hij is geen taalvirtuoos, wel een uitstekende observator en verteller. Het moois dat we delen is een genuanceerde roman met een boodschap, een boek dat je aan het denken zet. Dikke aanrader!

“Heel soms komen twee verwoeste wegen samen op een hoopvol kruispunt.”

2019 – Manteau – 270 blz.

Geef een reactie

%d