Lissabon | Tips voor een zonnige citytrip

Lissabon - Tips voor een zonnige citytrip

Lissabon, gebouwd op zeven heuvels, is een verrassende stad, met interessante bezienswaardigheden en mooie vergezichten. De stad bestaat uit verschillende wijken met elk hun eigen specifieke karakter. Lissabon is ook een paradijs voor foodies, je kunt er ongelooflijk lekker eten aan democratische prijzen. En als je even wil ontsnappen aan de drukte van de stad, Sintra en de Costa de Lisboa liggen vlakbij. Hieronder vind je enkele handige tips voor een zonnige citytrip naar het kleurrijke Lissabon.

Praça do Comércio

Tram 28

Een ritje met de iconische tram 28 is een leuke manier om Lissabon en haar vele bezienswaardigheden te ontdekken. Opstappen doe je op Praça Martim Moniz. Deze attractie is supertoeristisch. Er staan vaak lange wachtrijen en het is uitkijken voor zakkenrollers, maar het is wel een hele belevenis. De oude gele tram slingert zich aan een behoorlijk snel tempo door de smalle, steile straatjes. Je kunt uitstappen wanneer je wilt aan een van de vele haltes en vandaar te voet verder gaan. Een ticket koop je op de tram. Een andere optie is de Lisboa Card. Hiermee reis je gratis met het openbaar vervoer, bezoek je gratis verschillende musea en monumenten én vermijd je lange wachtrijen.

Tram 28

Bairro Alto

Een van de gezelligste wijken van Lissabon is zonder twijfel Bairro Alto. Het is een erg levendige wijk met trendy winkeltjes en veel bars en restaurants. In Lissabon zijn er verschillende ‘miradouros’ (uitzichtpunten). Zo is er in Bairro Alto de miradouro São Pedro de Alcântara. Vanop dit punt heb je een prachtig zicht op de benedenstad, de Taag en Castelo de São Jorge. Geniet van het uitzicht vanop een bankje in het park of probeer een tafeltje te bemachtigen in de openluchtbar. Dit uitzichtpunt is gemakkelijk te voet te bereiken, als je de steile klim niet ziet zitten neem je best de Elevador da Glória.

Bairro Alto

Alfama

Deze historische wijk, de oudste van de stad, herbergt het authentieke Lissabon. In dit labyrint van smalle straatjes is de fado (het traditionele Portugese levenslied) geboren. Als je een restaurantbezoek wil combineren met live fadomuziek is dit the place to be (vooraf reserveren is wel aanbevolen). In Alfama zijn het Castelo de São Jorge, de Kathedraal en het Klooster van São Vicente de Fora de bekendste bezienswaardigheden. Elke dinsdag en zaterdag kun je koopjes doen op de vlooienmarkt Feira da Ladra (wat zoveel betekent als ‘dievenmarkt’, pas dus ook hier goed op je spullen). Naast heel wat rommel vind je er oude platen, boeken, kledij, schilderijen,…

São Vicente de Fora

Baixa en de Taag

Tussen de verschillende heuvels ligt de benedenstad van Lissabon: Baixa. Een van de trekpleisters is het Praça do Comércio, een gigantisch plein dat uitkijkt op de Taag. Via de triomfboog (Arco do Triunfo da Rua Augusta) bereik je de bekendste winkelstraat van de stad, de Rua Augusta. Maak zeker tijd voor een gezellige wandeling langs de oevers van de Taag of boek een boottochtje. Het imponerende Christusbeeld (Christo Rei) is 110 meter hoog, bevindt zich op de linkeroever en kijkt majestueus op de stad neer. De monumentale hangbrug ‘Ponte 25 de Abril’ is geïnspireerd op de Golden Gate Bridge in San Francisco.

Taag

Chiado

Chiado ligt tussen Baixa en Bairro Alto. Het is het culturele hart van Lissabon met haar vele boekenwinkels, theaters en alternatieve cafés. Chiado is de tofste wijk om te shoppen, je vindt er een aangename mix van moderne en klassieke winkels. In deze wijk moet je zeker eens een kijkje nemen in het Convento do Carmo, de ruïnes van een oud klooster. Het is een serene, mystieke plek waar je volop geniet van de stilte. Er is ook een museum met azulejos (keramieken siertegels), oude relikwieën en graftombes.

Convento do Carmo

Belém

Met de trein vanuit treinstation Cais do Sodré sta je in een mum van tijd in Belém, een buitenwijk van Lissabon (je kunt ook de bus of tram nemen vanuit het centrum). Belém is in tegenstelling tot de stadswijken volledig vlak (ideaal om die vermoeide kuiten even tot rust te laten komen) en ligt aan de oevers van de Taag, wat op een warme zomerdag voor welgekomen verkoeling zorgt. Bekende attracties zijn het indrukwekkende klooster Mosteiro dos Jerónimos en de Torre de Belém. Deze toren diende vroeger als wachttoren om de monding van de Taag te bewaken. Het Museu Coleção Berardo is een prachtig museum voor hedendaagse kunst. De vaste collectie bevat werken van Picasso, Miró, Bacon, Dalí, Warhol, Pollock,… Ook liefhebbers van fotografie zullen dit museum zeker weten te smaken. De toegang is volledig gratis.

Torre de Belém

Sintra

Een daguitstap naar Sintra is een echte aanrader. Met de trein geraak je er in ongeveer 50 minuten. Sintra is een bijzondere, ietwat mysterieuze plek en is uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Aan het treinstation van Sintra neem je best een bus of tuktuk om de belangrijkste monumenten te bezoeken. Die liggen veelal in de bergen en de wandeling ernaartoe is niet van de poes. Wij spraken een gids aan die ons de hele dag naar de interessantste plekken bracht. Het kost iets meer, maar ik vond de gids zeker een meerwaarde (vooraf een tour boeken met vertrek uit Lissabon is natuurlijk ook een optie). Het Nationaal Paleis van Sintra, in Moorse stijl, bevindt zich in het historisch centrum van de stad. Het Quinta da Regaleira is een indrukwekkend kasteel met een magische tuin waar je urenlang verdwaalt tussen schattige torentjes, mysterieuze grotten en kletterende watervallen. Hoog in de bergen ligt Palácio Nacional da Pena, het bekendste en kleurrijkste kasteel van Sintra. Naast het kasteel is er een nationaal park met heel wat exotische planten. Maak zeker een wandeling door dit park, je wordt beloond met een schitterend uitzicht op het kasteel.

Palácio Nacional da Pena

Culinair Lissabon

’s Avonds zochten we vooral de wijk Bairro Alto op. Er zijn veel goede en betaalbare restaurants in deze buurt. Twee springen er wat mij betreft bovenuit. Pharmacia deelt een pand met het Apotheekmuseum en heeft een zeer origineel interieur. Bij mooi weer is het aangenaam eten in de tuin met zicht op de Miradouro de Santa Catarina. Het concept van Pharmacia is simpel: Portugese tapasgerechten (to share), op originele wijze gepresenteerd, met telkens een link naar de apotheeksector. Een andere aanrader is The Decadente. Dit restaurant ligt wat hoger, in de buurt van miradouro São Pedro de Alcântara en biedt een uitstekende prijs-kwaliteit. Reserveer op voorhand een tafeltje op de gezellige patio en bestel zeker eens de vissoep. In de hippe wijk Cais do Sodré ligt Time Out Market, een overdekte markt met verschillende bars, restaurants en winkels met verse en lokale producten.

Time Out Market

Overnachten

Wij sliepen in het Sunset Destination Hostel vlakbij de uitgangsbuurt Cais do Sodré aan de Taag. In de hostel, die vooral een jong publiek aantrekt, slaap je in eenvoudige kamers of gemeenschappelijk slaapzalen. Het is er soms wat lawaaierig, maar je kunt er wel lekker en uitgebreid ontbijten en er heerst een relaxte sfeer. Blikvanger van de hostel is het dakterras met zwembad(je), cocktailbar en uitzicht op de Taag. Er zijn heel wat (goedkope) logies in Lissabon. Het is een vrij compacte stad, de belangrijkste trekpleisters liggen op wandelafstand van elkaar en het openbaar vervoer is goed georganiseerd. Het maakt dus niet zoveel uit waar je logeert, je zal waarschijnlijk toch niet veel tijd op je kamer doorbrengen.

Sunset Destination Hostel

Ook naar Lissabon?

  • Op weheartlisbon vind je de beste tips voor Lissabon en omgeving. Het is een uitstekende website met leuke tips van locals en alle info die je nodig hebt om er een geslaagde citytrip van te maken.
  • De reisgidsen van Lonely Planet (in het Engels) zijn erg praktisch van aard en staan boordevol waardevolle informatie.
  • Lissabon is het hele jaar door een leuke bestemming. De ligging vlakbij de Atlantische Oceaan zorgt ervoor dat de temperaturen in de zomer niet al te hoog oplopen. De winters kennen milde temperaturen, maar dan valt er wel wat meer neerslag.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: