De hoogtepunten van Lissabon

De hoogtepunten van Lissabon

Lissabon, gebouwd op zeven heuvels, is een verrassende stad met interessante bezienswaardigheden en mooie vergezichten. De stad bestaat uit verschillende wijken met elk hun eigen specifieke karakter. Lissabon is ook een paradijs voor foodies, je kunt er ongelooflijk lekker eten aan democratische prijzen. En als je even wil ontsnappen aan de drukte van de stad, liggen Sintra en de Costa de Lisboa vlakbij. Lissabon is kortom de perfecte bestemming voor een zonnige citytrip. In dit artikel ontdek je de hoogtepunten van Lissabon.

Praça do Comércio
Tram 28

Een ritje met de iconische tram 28 is een leuke manier om de vele hoogtepunten van Lissabon te ontdekken. Opstappen doe je op Praça Martim Moniz. Kleine kanttekening: deze attractie is supertoeristisch. Dat betekent lange wachtrijen én uitkijken voor zakkenrollers. Desondanks is een ritje met tram 28 een fantastische ervaring. De oude gele tram slingert zich aan een behoorlijk snel tempo door de smalle, steile straatjes. Je kunt uitstappen wanneer je wil aan een van de vele haltes en vandaar te voet verder gaan. Een ticket koop je op de tram. Een andere optie is de Lisboa Card. Daarmee reis je gratis met het openbaar vervoer, bezoek je ook gratis verschillende musea en monumenten én vermijd je lange wachtrijen.

De hoogtepunten van Lissabon
Tram 28
Bairro Alto

Bairro Alto is zonder twijfel een van de gezelligste wijken van Lissabon. Het is een erg levendige wijk bezaaid met trendy winkeltjes en tal van toffe bars en restaurants. In Lissabon zijn er verschillende miradouros (uitzichtpunten). Zo is er in Bairro Alto de miradouro São Pedro de Alcântara. Vanop dit punt heb je een prachtig zicht op de benedenstad, de Taag en Castelo de São Jorge in Alfama. Geniet van het uitzicht vanop een bankje in het park of probeer een tafeltje te bemachtigen in de openluchtbar. Dit uitzichtpunt is gemakkelijk te voet te bereiken. Als je de steile klim niet ziet zitten neem je best de Elevador da Glória.

De hoogtepunten van Lissabon
Bairro Alto
Alfama

Alfama is de oudste wijk van de stad. Je maakt er kennis met het authentieke Lissabon. In dit labyrint van smalle straatjes is de fado, het traditionele Portugese levenslied, geboren. Als je een restaurantbezoek wil combineren met live fadomuziek is dit the place to be. Vooraf reserveren is wel aanbevolen. In Alfama zijn het Castelo de São Jorge, de Kathedraal en het Klooster van São Vicente de Fora de bekendste bezienswaardigheden. Elke dinsdag en zaterdag kun je koopjes doen op de vlooienmarkt Feira da Ladra (wat zoveel betekent als ‘dievenmarkt’, pas dus ook hier goed op je spullen). Naast heel wat rommel vind je er oude platen, boeken, kledij, schilderijen,…

São Vicente de Fora
Benedenstad aan de Taag

Tussen de verschillende heuvels ligt de benedenstad van Lissabon: Baixa. Een van de trekpleisters is het Praça do Comércio: een gigantisch plein dat uitkijkt op de Taag. Via de triomfboog (Arco do Triunfo da Rua Augusta) bereik je de bekendste winkelstraat van de stad, de Rua Augusta. Maak zeker tijd voor een gezellige wandeling langs de oevers van de Taag of boek een boottochtje. Het imponerende Christusbeeld (Christo Rei) is 110 meter hoog, bevindt zich op de linkeroever en kijkt majestueus op de stad neer. Tot slot is er nog de monumentale hangbrug Ponte 25 de Abril, geïnspireerd op de Golden Gate Bridge in San Francisco.

De hoogtepunten van Lissabon
Taag
Chiado

Chiado ligt tussen Baixa en Bairro Alto. Het is het culturele hart van Lissabon met haar vele boekenwinkels, theaters en alternatieve cafés. Chiado is de tofste wijk om te shoppen, je vindt er een aangename mix van moderne en klassieke winkels. In deze wijk moet je beslist eens een kijkje nemen in het Convento do Carmo, de ruïnes van een oud klooster. Het is een serene, mystieke plek waar je volop geniet van de stilte. Er is ook een museum met azulejos (keramieken siertegels), oude relikwieën en graftombes.

De hoogtepunten van Lissabon
Convento do Carmo
Belém

Met de trein vanuit treinstation Cais do Sodré sta je in een mum van tijd in Belém, een buitenwijk van Lissabon. Je kunt ook de bus of tram nemen vanuit het centrum. Belém is in tegenstelling tot de stadswijken volledig vlak, ideaal om die vermoeide kuiten even tot rust te laten komen dus. Bovendien ligt Belém aan de oevers van de Taag, wat op een warme zomerdag voor welgekomen verkoeling zorgt. Bekende attracties zijn het indrukwekkende klooster Mosteiro dos Jerónimos en de Torre de Belém. Deze toren diende vroeger als wachttoren om de monding van de Taag te bewaken. Het Museu Coleção Berardo is een magnifiek museum voor hedendaagse kunst. De vaste collectie bevat werken van grote kunstenaars als Picasso, Miró, Bacon, Dalí, Warhol, Pollock,… Ook liefhebbers van fotografie zullen dit museum zeker weten te smaken. De toegang is volledig gratis.

De hoogtepunten van Lissabon
Torre de Belém
Sintra

Met de trein reis je in ongeveer 50 minuten naar het wondermooie Sintra. Aan het treinstation neem je best een bus om de belangrijkste monumenten te bezoeken. Die liggen veelal in de bergen en de wandeling ernaartoe is niet van de poes. Wij spraken een gids aan die ons de hele dag naar de leukste plekken bracht. Je kunt ook vooraf een tour boeken vanuit Lissabon. Het Nationaal Paleis van Sintra, in Moorse stijl, bevindt zich in het historisch hart van de stad. Het Quinta da Regaleira is een indrukwekkend kasteel met een magische tuin waar je urenlang verdwaalt tussen schattige torentjes, mysterieuze grotten en kletterende watervallen. Hoog in de bergen ligt Palácio Nacional da Pena, het bekendste en kleurrijkste kasteel van Sintra. Naast het kasteel is er een nationaal park vol exotische planten. Tijdens een wandeling door dit park word je beloond met een weergaloos uitzicht op het kasteel.

Palácio Nacional da Pena
Culinair Lissabon

’s Avonds zochten we vooral de wijk Bairro Alto op om de culinaire hoogtepunten van Lissabon te proeven. Er zijn veel goede en betaalbare restaurants in deze buurt. Pharmacia deelt een pand met het Apotheekmuseum en heeft een origineel interieur. Bij mooi weer is het aangenaam vertoeven in de tuin met zicht op de Miradouro de Santa Catarina. Het concept van Pharmacia is simpel: Portugese tapasgerechten (to share), op originele wijze gepresenteerd, met telkens een link naar de apotheeksector. Een andere aanrader is The Decadente. Dit restaurant ligt wat hoger, in de buurt van miradouro São Pedro de Alcântara, en biedt een uitstekende prijs-kwaliteit. Reserveer vooraf een tafeltje op de gezellige patio en proef zeker de vissoep. In de hippe wijk Cais do Sodré ligt Time Out Market, een overdekte markthal met diverse bars, restaurants en winkels met verse en lokale producten.

Time Out Market
Overnachten in Lissabon

Wij sliepen in het Sunset Destination Hostel vlakbij de uitgangsbuurt Cais do Sodré aan de Taag. Deze hostel trekt vooral een jong publiek aan. Je slaapt er in eenvoudige kamers of gemeenschappelijk slaapzalen. Het is er soms wat lawaaierig, maar je kunt er wel lekker en uitgebreid ontbijten en er heerst een relaxte sfeer. Blikvanger van de hostel is het dakterras met zwembad(je), cocktailbar en uitzicht op de Taag. Er zijn trouwens heel wat (goedkope) logies in Lissabon. Het is een vrij compacte stad, de belangrijkste trekpleisters liggen op wandelafstand van elkaar en het openbaar vervoer is goed georganiseerd.

Sunset Destination Hostel
Ook de hoogtepunten van Lissabon ontdekken?
  • Op weheartlisbon vind je de beste tips voor Lissabon en omgeving. Het is een uitstekende website met toffe tips van locals en alle info die je nodig hebt om de hoogtepunten van Lissabon van je bucket list af te vinken.
  • De reisgidsen van Lonely Planet (in het Engels) zijn erg praktisch van aard en staan boordevol waardevolle informatie.
  • Lissabon is het hele jaar door een leuke bestemming. De ligging vlakbij de Atlantische Oceaan zorgt ervoor dat de temperaturen in de zomer niet al te hoog oplopen. De winters kennen milde temperaturen, maar dan valt er wel wat meer neerslag.

Geef een reactie

%d