Weekend aan zee | De Panne

Weekend aan zee De Panne

Zin in een weekend aan zee? Overweeg dan een verblijf in De Panne, een bestemming met heel wat troeven die je in elk seizoen kunt ontdekken. Geniet van het extra brede strand of verken de vele natuurgebieden en het rijke architecturale erfgoed. Extra pluspunten zijn de ruime keuze aan kwalitatieve drank- en eetgelegenheden, de interessante bezienswaardigheden in de nabije omgeving en de vlotte bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Ontdek hier de leukste tips voor een geslaagd weekend aan zee.

Bezoekerscentrum Duinpanne

Het recent vernieuwd provinciaal bezoekerscentrum Duinpanne, prachtig gelegen in de Oosthoekduinen, is de ideale startplek voor een bezoek aan de meest westelijke plaats van België. Het bezoekerscentrum ligt op vijf minuten wandelen van de tramhaltes Moeder Lambic en De Panne Kerk. Je vindt er infobrochures en wandel- en fietskaarten om de streek verder te verkennen. In de bar met zonneterras en speelplein geniet je in een mooi kader van een streekbiertje, een biologische limonade of een hoeve-ijsje. De prijzen zijn erg democratisch. Je kunt er ook het Noordzeeaquarium bezoeken of deelnemen aan verschillende activiteiten, zoals begeleide wandelingen of originele zoektochten.

Bezoekerscentrum Duinpanne

Wandelen in het bos en de duinen

In De Panne kun je uren wandelen in één van de vele mooie natuurgebieden. Natuurreservaat De Westhoek is het oudste natuurreservaat van de Belgische kust. Hier maak je pittige wandelingen in een indrukwekkend duinenlandschap dat flirt met de Franse grens. De Panne staat tevens garant voor een unieke combinatie van zee en bos. Het Calmeynbos sluit naadloos aan op de Oosthoekduinen en Natuurreservaat De Westhoek. In dit bijzondere bos met haar rijke fauna en flora kun je naast wandelen ook mountainbiken of paardrijden. De ideale plek als je op warme dagen even de schaduw wil opzoeken.

Natuurreservaat De Westhoek

Architecturaal erfgoed

Architect Albert Dumont en zijn zoon Alexis drukten eind 19de – begin 20ste eeuw hun stempel op De Panne met de aanleg van de Dumontwijk. Ze slaagden erin het natuurlijk duinreliëf te behouden. Wandel tussen de mooie villa’s en cottages in de rustige, groene dreven van de wijk. Vanop het uitkijkplatform in Duinpark Kykhill, waar de vissersvrouwen destijds op de uitkijk stonden om hun mannen te zien uitvaren, heb je een mooi zicht op de villa’s en omringende tuinen. Met de erfgoedwandelroute (4,3 km) ontdek je de mooiste architecturale pareltjes van deze interessante wijk.

Dumontwijk

Sint-Idesbald

Via het Artiestenpad en het Kerkepannebos, een van de oudste bosjes van de Belgische kust, bereik je Sint-Idesbald. Ook met de tram sta je er in een mum van tijd. Sint-Idesbald, in de volksmond Baaltje genoemd, ligt geprangd tussen De Panne en Koksijde. In het Paul Delvauxmuseum maak je kennis met de schilderijen en andere kunstwerken van de surrealistische, internationaal geroemde kunstenaar. Naast het museum ligt een fijne brasserie met terras en tuin. De ideale plek om te lunchen of een pannenkoek of wafel te eten.

Paul Delvaux Museum – Sint-Idesbald

Frankrijk

Zin in een uitstap naar het buitenland? Vanuit De Panne wandel je zo de grens over. Volg de vloedlijn tot in Bray-Dunes of wandel door de duinen naar het meest noordelijke punt van Frankrijk. Iets verderop ligt Leffrinkhoeke. Maak een wandeling door de duinen ten oosten van dit dorp en breng een bezoek aan de Batterij van Zuydcoote, een indrukwekkend kustfort gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw en tijdens de Tweede Wereldoorlog een onderdeel van de Duitse Atlantik Wall. Als je vanuit de duinen afdaalt naar het strand zie je nog enkele restanten van Duitse bunkers.

Leffrinkhoeke

Gezellig tafelen

In De Panne vind je heel wat gezellige cafés en restaurants, zowel op de Zeedijk, op de Markt, als in de omliggende straten.

  • Petit Comité is een smalle bar met klein terras in de Veurnestraat waar je geniet van de heerlijkste cocktails en van een ruim aanbod aan tapas, zowel zoet als zout.
  • In Brasserie Kommilfoo, ook gelegen in de Veurnestraat, proef je verfijnde gerechten in het sfeervolle restaurant of in de tuin.
  • Zweer je bij een lekker diner met zicht op zee? Ga dan eens naar De Witte Berg. Naast het mooie uitzicht biedt dit restaurant ook een ruime keuze aan lekkere gerechten en een interessante wijnkaart.
  • Au filet de sole is een kleinschalig gastronomisch restaurant waar je geniet van seizoensgebonden producten. Kwaliteit gegarandeerd!
Au filet de sole

De Panne praktisch

  • De Panne is vlot bereikbaar met de trein. Het station ligt in deelgemeente Adinkerke, vlakbij pretpark Plopsaland. Aan het station vertrekt de kusttram naar het centrum, de kust en de naburige kustgemeenten.
  • Wandelen en fietsen in De Panne: op de website van Westtoer staan enkele mooie wandel- en fietsroutes. Routekaarten vind je in bezoekerscentrum Duinpanne of de toeristische dienst. Je kunt ook zelf je wandel– of fietsroute uitstippelen met de handige knooppunten.
  • Neem eens een kijkje op de toeristische website van De Panne voor de leukste evenementen, overnachtingsmogelijkheden of praktische tips.
  • Op zoek naar een leuke bestemming in de buurt van De Panne? Maak een uitstapje naar het historische Brugge of geniet van het goede leven in de Westhoek.
Zonsondergang De Panne

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: