Wegwijs in podcastland

Podcasts zijn audio-uitzendingen die je rechtstreeks op een website beluistert, of via een bepaalde applicatie op je smartphone, laptop of tablet (Spotify, Apple Podcast, Pocket Cast, SoundCloud,…). In tegenstelling tot een radioprogramma is een podcast niet live, je luistert wanneer je wilt: op de trein, terwijl je wandelt, tijdens het koken of het strijken. Tegenwoordig bestaan er podcasts over zowat alle onderwerpen. Ze zijn enorm populair de laatste tijd. Mijn liefde voor dit fenomeen ontstond zowat anderhalf jaar geleden tijdens één van mijn vele treinritten. Ondertussen beluisterde ik al heel wat podcasts en stel ik met plezier mijn favorieten voor.

Podcasts voor boekenwurmen

Bende van het boek

Bende van het boek is een podcast waarin twee fervente lezers hun liefde voor boeken delen. Soms bespreken Trees en Sara één boek, soms een hele stapel. Af en toe komt er een gast langs, een auteur of gewoon iemand die net zoveel van boeken houdt als de West-Vlaamse meisjes van de bende. Bende van het boek is ongetwijfeld de gezelligste podcast in deze lijst: een toffe, laagdrempelige babbel over boeken, met een kopje thee, een gebakje, veel leesinspiratie en af en toe een kwinkslag. Zeker luisteren!

Drie boeken

In deze podcast praat Wim Oosterlynck met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen moet gelezen hebben. Joke Devynck, Sofie Lemaire, Mohamed Ridouani, Leen Dendievel, Mark Eyskens, Jonas Geirnaert, Erwin Mortier en Saskia De Coster zijn maar enkele van de namen die al aan bod kwamen. Luister naar drie boeken voor de fijne gesprekken over de leesgewoonten van deze prominenten en de vele boekentips.

Podcasts voor wie houdt van een goed gesprek

Touché

Radio 1 heeft verschillende uitstekende podcasts. Touché is een live radioprogramma dat elke zondagmorgen wordt uitgezonden, maar er is ook een podcast zodat je kan luisteren wanneer je daar zelf zin in hebt. Friedl’ Lesage ontvangt telkens een boeiende gast die komt vertellen over wat hem of haar raakt in het leven. Interessante levensverhalen afgewisseld met de favoriete muziekfragmenten van de gasten, dat is het succesrecept voor deze podcast.

Zwijgen is geen optie

Zwijgen is geen optie biedt interessante, diepgaande gesprekken over de belangrijkste vragen van deze tijd. Korte en langere gesprekken over diverse thema’s komen aan bod, met gasten als Jonathan Holstag, Josse De Pauw, Stefan Hertmans, Rutger Bregman, Francesca Vanthielen en Rachida Lamrabet.

Podcasts voor reizigers

Reisgenoten

Het Nederlandse duo Niels de Jager en Daisy Scholte zijn de hosts van deze podcast met leuke reisverhalen en tips. De nadruk ligt op avontuurlijke reizen. Japan, Iran, Tanzania en Sudan zijn enkele van de bestemmingen die al voorbijkwamen. Als je liever wat dichter bij huis blijft, ook voor treinreizen in Europa of verborgen parels in Nederland kan je bij de reisgenoten terecht.

The Amateur Traveler

In deze Engelstalige podcast vertellen reizigers over hun favoriete bestemmingen. Het aanbod is enorm, er staan ondertussen al meer dan 700 afleveringen online. Luister naar de podcast of neem een kijkje op de website van The Amateur Traveler voor hun uitmuntende reisblog.

Podcasts waar je slimmer van wordt

De Universiteit van Vlaanderen Podcast

Wil je graag bijleren zonder dat je het inschrijvingsgeld voor de universiteit moet ophoesten? Dan is deze podcast iets voor jou. Bij de Universiteit van Vlaanderen geven topwetenschappers gratis college. De diversiteit aan onderwerpen is enorm. Waarom zijn we zo zeker dat de big bang echt gebeurd is? Waarom moet elke volwassene kinderboeken lezen? Kunnen robots discrimineren? Waarom geeft je kat je kopjes? Op deze en vele andere vragen krijg je een antwoord.

TED Talks Daily

TED is een non-profitorganisatie die het als haar belangrijkste taak ziet om ideeën te verspreiden. De sprekers houden korte, krachtige presentaties van maximaal 18 minuten over erg uiteenlopende onderwerpen. In TED Talks Daily krijg je elke weekdag een interessante uiteenzetting cadeau over actuele thema’s als klimaatopwarming, racisme of artificiële intelligentie.

3 gedachten over “Wegwijs in podcastland

  1. Ik ben zelf ook een fervent podcast luisteraar 🙂 De Bende van het boek en Drie Boeken behoren hier ook absoluut tot mijn favorieten! Een aantal andere kende ik totaal nog niet, dus dankjewel voor die inspiratie 😉

Geef een reactie

%d