Citytrip Londen | De leukste wijken

Londen is een fantastische stad om enkele dagen in rond te zwerven. Deze gigantische metropool is opgebouwd uit verschillende wijken met elk hun eigen unieke sfeer. Zeker als je slechts enkele dagen in Londen bent is het handig om op voorhand al eens uit te vissen wat er overal te zien en te beleven valt. Pik er alvast de leukste wijken uit aan de hand van deze leidraad en laat je onderdompelen in een overweldigende en fascinerende stad.

Houses of Parliament – Big Ben

Westminster & St. James’s

Westminster en St. James’s liggen in The West End, een compact gebied in het centrum van Londen dat je gemakkelijk te voet verkent. Alle bekende bezienswaardigheden liggen op een zakdoek bij elkaar. Stap uit de metro in station ‘Westminster’ en je bent meteen aan de oever van de Thames. Je kan niet naast de Houses of Parliament en de beroemde Big Ben kijken. Iets verderop ligt Westminster Abbey, de bekende kerk waar alle huwelijken en begrafenissen van de Britse koninklijke familie plaatsvinden. In de wijk St. James’s springt Buckingham Palace erbovenuit. Wie de ‘changing of the guard’ wil zien, bekijkt best de website voor een actueel tijdsschema. Pauzeer even bij The Sherlock Holmes Pub, een traditionele Engelse pub. Op de bovenverdieping zit een restaurant waar je typische Engelse gerechten als fish & chips proeft, maar ook voor een drankje ben je er welkom.

Buckingham Palace

Soho & Chinatown

Soho is een levendige, gezellige wijk en een ware smeltkroes van culturen. De buurt trok altijd al vooral immigranten en kunstenaars aan. Zowel Karl Marx als Mozart woonden er. Soho is ook een muzikale wijk (er zijn echt superveel platenzaken) én een populaire uitgaansbuurt. Zin in een aperitiefje? French House is een drukke, sfeervolle bar waar je terecht kan voor een glaasje wijn of een frisse pint. Blijkbaar was dit ooit de ontmoetingsplaats van de Franse strijdkrachten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naast Charles De Gaulle behoorden ook schrijver Dylan Thomas en schilder Francis Bacon tot de vaste klanten. Bar Swift in Old Compton Street staat garant voor lekkere cocktails en een topbediening, echt een aanrader. Chinatown is een onderdeel van Soho en bestaat uit slechts twee straten: Lisle Street en Gerrard Street. Er hangen van die typische rode lampionnen en er is een ruime keuze aan Aziatische restaurants. Piccadilly Circus is een druk verkeersknooppunt dat met zijn enorme videoschermen en neonverlichting wel wat weg heeft van Times Square in New York. In deze buurt vind je enkele bekende winkels. Boekenliefhebbers zullen sowieso hun gading vinden in Waterstones, de grootste boekenwinkel van Europa. Spring ook eens binnen in de oudste speelgoedwinkel ter wereld, Hamleys in winkelstraat Regent Street.

Picadilly Circus

Covent Garden, Leicester Square & Bloomsbury

Trafalgar Square is hét centrum van Londen. Bewonder de zuil van Nelson, de bronzen leeuwen en de fonteinen. Rondom het plein ligt de National Gallery. Trek rond de middag naar Covent Garden Market, een overdekte markt (kan handig zijn in het vaak regenachtige Londen) waar je eigenlijk zowat alles vindt. Er zijn tal van gezellige lunchspots en vaak zijn er liveoptredens. Vlakbij ligt Neal’s Yard, één van de kleurrijkste pleintjes van Londen. Door de vele bioscopen is Leicester Square de hemel op aarde voor filmliefhebbers. In het parkje, midden op het plein, staat een standbeeld van William Shakespeare. In Bloomsbury vind je één van de drukst bezochte attracties van Londen, het British Museum met haar indrukwekkende collectie aan kunstvoorwerpen uit oude en minder oude beschavingen. Hier maak je een fantastische trip door de geschiedenis.

Neal’s Yard

The City & The South Bank

Neem The Tube naar metrostation ‘Tower Hill’, neem een kijkje bij de Tower of London en wandel vervolgens over de imposante Tower Bridge van The City naar The South Bank. Op de zuidoever van de Thames ligt Borough Market, de oudste voedselmarkt van Londen en een waar paradijs voor fijnproevers. De markt staat bekend om zijn verse topproducten. Er hangt een toffe sfeer en ook voor een afhaalmaaltijd ben je er aan het juiste adres. Iets verderop ligt Tate Modern, een museum voor hedendaagse kunst dat onder meer werken van Matisse, Warhol, Pollock, Rodin, Dalí en Picasso huisvest. De toegang is gratis. Voor een uitgebreid diner is Skylon zeker een aanrader. Het restaurant bevindt zich op de derde verdieping van de Royal Festival Hall. Start met een originele cocktail in de bar en geniet van het uitzicht op de rivier en de stad. Verhuis daarna naar een tafeltje en proef de verfijnde gerechten van de vrouwelijke chef-kok. Vooraf reserveren is aanbevolen.

Borough Market

Kensington & Hyde Park

Londen is een erg drukke stad, het is dan ook aangewezen om af en toe een rustigere plek op te zoeken. Hyde Park is een groene oase waar je even ontsnapt aan de hectiek van de metropool. Op de uitgestrekte grasvelden zie je eekhoorntjes rondhuppelen, er is een mooie bloementuin en een meer (Serpentine Lake). Ideaal voor een picknick of een rustige wandeling. Speakers’ Corner, in een hoek van het park, is een historische plaats waar iedereen vrij zijn mening mag verkondigen vanop een zeepkist. Karl Marx en George Orwell hielden er in het verleden al wel eens een speech. In de kerstperiode transformeert het park tot een Winter Wonderland met ijspiste en tal van attracties. Vlakbij het park ligt Harrods, een enorm luxe warenhuis waar je toch een keer moet binnenlopen, al is het maar om het indrukwekkende interieur te bewonderen.

Hyde Park

Camden & Noord-Londen

Camden Market is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende markten die naadloos in elkaar overvloeien. In de talrijke kraampjes verkopen ze kledij, handtassen en juwelen en er zijn heel wat fijne eetstalletjes waar je gerechten proeft uit alle windstreken. Ten zuidoosten van Camden ligt King’s cross, bekend om z’n twee belangrijke treinstations (St. Pancras en King’s Cross Railway Station). King’s Cross had vroeger geen al te beste reputatie, maar is nu een ultramoderne wijk met veel leuke eetgelegenheden en toffe winkeltjes. Bewonder het indrukwekkende kantoorgebouw van Google of spring even binnen in The British Library. De oude pakhuizen op Granary Square zijn nu omgetoverd tot hippe restaurants. ‘s Avonds zijn de fonteinen op dit plein mooi verlicht. Als je van voetbal houdt, bezoek dan het Emirates Stadion van voetbalclub Arsenal in het noorden van Londen. We boekten vooraf een stadiontour (met audioguide) die ons tot in de kleedkamer en op het veld bracht. Er is ook een museum en een fanshop.

Camden Market

Notting Hill & Little Venice

Notting Hill is een erg fijne wijk om in rond te wandelen. De gelijknamige romantische komedie met Julia Roberts en Hugh Grant maakte de wijk wereldberoemd. Ga naar Notting Hill voor de kleurrijke huisjes of de Portobello Road Market. Street food, groenten en fruit, fashion of antiek, je vindt het allemaal op deze populaire markt. Vermijd de drukte door de markt op een weekdag te bezoeken. Kuier rond in deze gezellige buurt en ontdek de vele trendy winkeltjes en eetgelegenheden. Of spring binnen in de iconische boekenwinkel uit de film. Toeristen laten Little Venice vaak links liggen. Onterecht. Little Venice is een schilderachtige buurt waar je mooie wandeltochten maakt langs het water, de vele smalle (woon)boten bewondert of zelf een boottochtje reserveert.

Notting Hill

Ook naar Londen?

Met deze praktische tips haal je het maximum uit je trip naar Londen:

  • Londen is vlot bereikbaar met de Eurostar. Wij reisden vanuit Rijsel, snel en gemakkelijk, na een reis van één uur en twintig minuten stapten we uit in London St. Pancras en konden we meteen de stad induiken. Boek je tickets voor de Eurostar ruim op voorhand voor de beste prijzen. Op weekdagen reis je goedkoper dan in het weekend.
  • Om je te verplaatsen in Londen reis je meestal met de metro. In plaats van losse tickets koop je beter een Oyster Card, een stuk goedkoper én je moet niet telkens aanschuiven voor een kaartje. De Oyster Card kan je op de Eurostar aankopen.
  • In Londen betaal je overal gemakkelijk met je creditcard. Betaal je liever cash, dan kan het raadzaam zijn om je Britse ponden vooraf te bestellen. Zo hoef je ter plaatse geen transactiekosten te betalen. Informeer tijdig bij je bank.
  • Via de website van Time Out London ontdek je de beste hotels, bars en restaurants of bestel je tickets voor een musical.
  • Ook op de website van Lonely Planet vind je tal van leuke tips om er een onvergetelijke citytrip van te maken.
  • Londen is een dure stad, toch zijn er veel bezienswaardigheden en musea die je gratis kan bezoeken (Tate Modern, National Gallery, British Library). Met een London Pass heb je gratis toegang tot verschillende attracties en vermijd je lange wachtrijen. Je bestelt de pas met of zonder transport inbegrepen.
  • Goedkoop overnachten? Overweeg een hostel, meestal vrij basic, maar via de website van Hostelworld vind je misschien wel jouw ideale slaapplaats.
  • Update: vanaf 1 oktober 2021 heb je voor een reis naar het Verenigd Koninkrijk een internationaal paspoort nodig. Vraag je reispas minimum twee weken voor vertrek aan bij de gemeente waar je woont.
Little Venice

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: