Onthaasten in Heuvelland, parel van de Westhoek

Onthaasten in Heuvelland

De Westhoek is een uitgestrekt en dunbevolkt gebied in West-Vlaanderen, begrensd door de Belgische kust, Frankrijk en het Houtland. Deze regio kende een bewogen geschiedenis. Je ziet de littekens van de Eerste Wereldoorlog her en der opduiken in het landschap, maar in de Westhoek geniet je ook van beboste heuvelflanken en schitterende vergezichten in het gezelschap van een heerlijke picon. Heuvelland is zonder twijfel de parel van de Westhoek. Deze pittoreske gemeente bestaat uit acht kleine dorpjes: Kemmel, Wijtschate, Wulvergem, Nieuwkerke, Dranouter, Loker, Westouter en De Klijte. Ontdek onze favoriete plekken om te onthaasten in Heuvelland.

Onthaasten in Heuvelland
Tweebergenwandelroute

Sulferberg & Rodeberg

De heuveltjes van Heuvelland lenen zich uitstekend voor sportieve wandelingen. De Tweebergenwandelroute (7,2 km) vertrekt aan de kerk van Westouter. Je beklimt eerst de Sulferberg waar je het Stiltepad kruist. Het is zalig om even te verpozen op een van de houten ligzetels en het uitzicht op de Catsberg te bewonderen. Iets verder wandel je over avontuurlijke knuppelpaden en nodigen de hangmatten je uit om naar de stilte te luisteren. Na de beklimming van de Rodeberg ben je klaar voor de afdaling door het Hellegatbos. Via het Kotje Piepersbos en verlaten landwegen wandel je terug naar het gezellige dorpsplein van Westouter. Op zo’n 300 meter van de kerk, in de Hellegatstraat, ligt een gedachtenistuin voor vluchtelingen. Dit rustpunt is opgericht ter herinnering aan de vele vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog en andere oorlogen.

Onthaasten in Heuvelland
Tweebergenwandelroute
Wijndomein

Tussen de Rodeberg en de Zwarteberg ligt wijndomein Entre-Deux-Monts. Een bezoek aan dit domein dat zowel witte, rode als mousserende wijnen produceert is een dikke aanrader. Samen met een gids wandel je door de wijngaard en kom je alles te weten over druivensoorten en terroir. In de vinificatieruimte leer je hoe wijn gemaakt wordt. Daarna is het tijd voor het interessantste deel van het bezoek: de degustatie. Je proeft twee wijnen en ondertussen bekijk je een film over het werk op de wijngaard doorheen de seizoenen. Tot slot heb je de mogelijkheid om wijn aan te kopen in de shop. Je kan de rondleiding gemakkelijk online reserveren via de website van Entre-Deux-Monts.

Wijngaard Entre-Deux-Monts

Monteberg & Kemmelberg

De Kemmelbergwandelroute (8 km) start aan de toeristische dienst in Kemmel (er is een ruime parking vlakbij) en brengt je via natuurdomein De Warande naar de voet van de Kemmelberg. Deze ‘getuigenheuvel’ is 156 meter hoog en is daarmee het hoogste punt van de provincie West-Vlaanderen. De beklimming van de Kemmelberg stel je nog even uit, eerst wandel je tussen de velden en de wijngaarden naar de Monteberg (131 meter). Onderweg geniet je van de weidse uitzichten. Een steile klim brengt je naar de top van de Kemmelberg. Door de bossen daal je tot slot terug af naar Kemmel.

Onthaasten in Heuvelland
Kemmelbergwandelroute
Kraters en mijnen

Het gebied rond Wijtschate was tijdens de Eerste Wereldoorlog het decor voor de Mijnenslag. De Britse troepen hadden tunnels gegraven om onder de Duitse stellingen te geraken. Negentien dieptemijnen ontploften op 7 juni 1917 bijna gelijktijdig van Hill 60 in Zillebeke tot Ploegsteertbos. De kraters in het landschap houden de herinnering aan de Groote Oorlog levend. Hou zeker even halt bij de Spanbroekmolenkrater, ook bekend als de Pool of Peace, in Wijtschate. Het is een vredevolle, stille plek waar je even stilstaat bij de diepe wonden die de oorlog naliet.

Onthaasten in Heuvelland
Pool of Peace
Den Heksestoel

Van al dat wandelen en ontdekken krijg je honger en dorst. Trek naar Den Heksestoel in Loker voor een streekbiertje, een picon of een overheerlijke maaltijd. De menukaart is erg uitgebreid. Keer op keer bestel weten de artisanale garnaalkroketten, vergezeld van een lekkere salade met grijze garnaaltjes en overheerlijke verse frieten, me te verleiden. Het interieur met zijn houten plankenvloer, gezellige houtkachel en authentieke decoratie doet je vast en zeker smelten. Er is ook een ruim terras en een speeltuin voor de kinderen.

Den Heksestoel – Loker
Ook onthaasten in Heuvelland?
  • Op de website van Toerisme Heuvelland vind je tal van nuttige info om te onthaasten in Heuvelland.
  • De Westhoek te voet of met de fiets ontdekken? Surf naar de website van Westtoer voor de beste wandel- en fietsroutes in Heuvelland en omstreken.
  • Zin om een ander stukje Westhoek te verkennen? Ook de streek rond Diksmuide is echt wel de moeite. Neem zeker eens een kijkje.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: