Hier is alles veilig | Anneleen Van Offel

Hier is alles veilig

Waardering: 4 uit 5.

Anneleen Van Offel (1991) debuteerde in 2020 met Hier is alles veilig. Ze werkte jarenlang aan deze roman die zich grotendeels in Israël afspeelt. Ze reisde zelf meerdere keren door het land en ging het gesprek aan met de Israëli’s bij wie ze logeerde.

Kom naar Israël, mama

Arts Lydia krijgt een verontrustend bericht van haar stiefzoon Immanuel die ze al tien jaar niet meer heeft gezien. “Kom naar Israël, mama.” Lydia reist uiteindelijk naar Israël, maar komt te laat. De grond zakt onder haar voeten weg. Lydia gaat op zoek naar antwoorden over haar overleden zoon die als soldaat in het Israëlische leger diende. Ze zoekt zijn ex-vriendin Ofra op en zijn vader Joachim. Ze logeert bij een rabbijn en spreekt met verschillende ex-soldaten die haar leven kruisen.

Roadtrip

Je volgt Lydia op haar roadtrip door het land en reist tegelijk door haar gedachten en verleden. De auteur is een sterke observator en schrijft ook zeer poëtisch. Het is alsof je zelf een reis onderneemt. Haar beschrijvingen van Israël zijn erg beeldend en rijk.

“De stad glijdt met haar flikkerende lichten voorbij aan mijn raam, als een film zonder muziek, met alleen een beat van neonreclames en honderdduizenden hartslagen, die allemaal op een ander ritme de maat van de stad aangeven. En dan glipt ook de tijd uit mijn handen, de dag sluit zich als een koepel over de nacht en vervelt weer langzaam tot avond.”

Rouwproces

In Hier is alles veilig daal je af in de diepste gedachten en gevoelens van een vrouw. Haar angsten en rouw vinden een uitweg in de zeer fysieke beschrijvingen en de metafoor van de barst die door het hele boek meereist. De auteur schakelt vlot tussen de passages in Israël en de passages in België waarin ze terugblikt op Lydia’s relatie met Joachim en haar moedergevoelens voor zijn zoon Immanuel.

“Het is een misverstand dat je een relatie hebt met een persoon. Je hebt een relatie met wie die persoon wordt door de relatie.”

Israëlisch-Palestijns conflict

Het verhaal is geschreven vanuit het perspectief van Lydia, ze reist onder meer naar de Westelijke Jordaanoever om dichter bij haar zoon te komen. En dan komt plots Immanuel zelf ook aan het woord. Zijn stem vult de verloren jaren in. De verhalen van Lydia en Immanuel spelen zich af tegen de achtergrond van een groter verhaal, het Israëlisch-Palestijns conflict. De auteur neemt nergens stelling in over het conflict, maar ze toont aan de hand van kleine, persoonlijke verhalen wel de complexiteit ervan.

“De luchtdruk veranderde, we werden naar beneden gedrukt, zo voelde het, alsof iets ons onder het water hield, we waren in een wereld die afgesneden was van de andere, grote wereld, een micro-universum waarin alles maar twee polen kende: veilig, onveilig; leven, dood.”

Tempowisselingen

In het boek zitten heel wat tempowisselingen. Trage passages, vooral in het eerste deel, worden afgewisseld met passages waarin de auteur meerdere versnellingen hoger schakelt. De emoties van de personages komen hard binnen. Zeker als Immanuel aan het woord is voel je zijn rusteloosheid door je lijf razen. Het slot is erg mooi uitgewerkt en brengt de rust terug in het verhaal.

“Boven de zee hangt een ragfijne nevel, een zilveren muur voor ons. Zo ver ik kan kijken kruipt het zand langs de grillige vloedlijn naar de duinen, tussen grote rotsblokken.”

Gedurfd debuut

Hier is alles veilig is een zeer intense, rauwe roman. Anneleen Van Offel schreef een gedurfd en vaak verrassend debuut over schuld en onschuld, over (moeder)liefde, rouw en je weg zoeken in het leven. Het is een sterk gecomponeerd en gelaagd verhaal waar duidelijk goed is over nagedacht. De schrijfstijl is prachtig en ondanks enkele mindere passages ben ik overtuigd van het potentieel van deze jonge schrijfster. Ik ben erg benieuwd naar wat ze nog meer in haar mars heeft.

2020 – Lebowski Publishers – 238 blz.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: