De troeven van Limburg

De troeven van Limburg

Belgisch Limburg is het mekka voor wandelaars, fietsers én levensgenieters. Ik ben alvast een grote fan. Limburg is ideaal voor reizigers die op zoek zijn naar een mix van natuur en cultuur, die graag een actieve vakantie beleven, maar ook de gemoedelijkheid van de Limburgers weten te appreciëren. Trek door de prachtige natuur of zoek de gezellige steden op en ontdek de troeven van Limburg.

De Wijers – Zonhoven

Land van 1001 vijvers

De Wijers, Limburgs voor vijvers, is een uniek natuurgebied met meer dan 1.000 vijvers. Het is een waar paradijs voor vogels, vissen en amfibieën. Dieren met leuke namen als de boomkikker en de roerdomp voelen zich hier thuis. Je ontdekt er ook de geschiedenis van de viskweek. Er zijn verschillende onthaalpunten, aan de parking van camping Heidestrand in Zonhoven bijvoorbeeld vertrekken enkele toffe wandelroutes. De wandelpaden in het natuurgebied zijn grotendeels onverhard. De bewegwijzering is uitstekend, dus je zal er niet snel verdwalen. Onderweg zijn er verschillende kijkhutten waar je vogels kunt spotten. Hoogtepunt is de uitkijktoren van vijftien meter hoog. Vanop de toren kijk je uit op een wondermooi waterdecor, een lappendeken van vijvers.

De Wijers – Zonhoven

Fietsen (of wandelen) door het water

Om een ander gedeelte van De Wijers te voet of met de fiets te verkennen trek je naar Bokrijk. Daar duik je in het Openluchtmuseum de geschiedenis in of maak je een wandeling in het 550 ha groot park. Neem zeker even een kijkje in het Arboretum met zijn indrukwekkende collectie van bomen en planten. Nabij knooppunt 91 wacht je een wonderlijke ervaring. Hier fiets of wandel je dwars door het water. Het water bevindt zich op ooghoogte, wat bijdraagt tot de unieke natuurbeleving. Deze plek werd door Time Magazine uitgeroepen tot één van de mooiste plekken ter wereld.

Fietsen door het water – Bokrijk

Reading between the lines

Voor nog meer natuur trek je naar het Nationaal Park Hoge Kempen, het enige nationale park in België. Er zijn verschillende toegangspoorten. Het park strekt zich uit over de gemeenten As, Bilzen, Bree, Dilsen-Stokkem, Genk, Lanaken, Maaseik, Maasmechelen, Oudsbergen en Zutendaal en is 12.000 ha groot. De landschappen zijn zeer divers, je wandelt door donkere dennenbossen of uitgestrekte zandlandschappen. Zelf kozen we voor een van de wandelroutes in het wandelgebied Lieteberg. Een aanrader! Haspengouw ligt in het zuiden van Limburg en is de fruitstreek bij uitstek. In het voorjaar geniet je hier al wandelend of fietsend van de kleurrijke fruitbloesems, ook een bezoek aan één van de vele wijndomeinen behoort tot de mogelijkheden. De glooiende landschappen doen een beetje denken aan het Italiaanse Toscane. Een absolute trekpleister in deze regio is het indrukwekkend kunstwerk Reading between the lines in Borgloon. Het doorzichtig kerkje tussen de boomgaarden werd door The Guardian uitgeroepen als het mooiste plekje van België.

Reading Between The Lines – Borgloon

Tongeren

Voor een stevige portie geschiedenis is Tongeren the place to be. De Mijlpaalroute gidst je langs de hoogtepunten van deze historische stad. Starten doe je aan het Pliniuspark, het station of bij de toeristische dienst van Tongeren. Vandaar volg je de stapstenen met de letter M. Onder de Linde is één van de mooiste pleintjes van Tongeren. In een authentieke begijnenwoning uit 1660 kom je alles te weten over het leven van de begijntjes. Op de Grote Markt valt het standbeeld van Ambiorix meteen op. Even pauzeren? Intermezzo is een trendy eetcafé met vooral mediterrane gerechten op de kaart. Je kunt er zowel terecht voor een snelle hap of voor een uitgebreid diner. Daarna ben je klaar voor een wandeling op de middeleeuwse stadsomwalling. Slechts een van de zes oorspronkelijke stadspoorten overleefde de tand des tijds. Vanop de Moerenpoort heb je een mooi zicht op de stad.

Standbeeld Ambiorix – Tongeren

Alden Biesen

Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen is een groot kasteelcomplex met een waterburcht omgeven door verschillende fruitboomgaarden en tuinen. Aan de voorkant van het kasteel ligt de Franse tuin met zijn strakke lijnen, aan de zijkant wandel je door de speelse Engelse tuin met zijn weelderige bloemenpracht. In het toeristisch onthaalcentrum vind je alle informatie om de streek te ontdekken en streekproducten om later nog wat na te genieten van je Limburgtrip. Alden Biesen biedt ook geleide wandelingen aan en er zijn, zeker in de zomer, tal van evenementen voor jong en oud(er).

Alden Biesen – Bilzen

Creatieve en culinaire hotspots

Het loont zeker de moeite om even halt te houden in Genk, een multiculturele stad waar industrieel erfgoed en creativiteit hand in hand gaan. De interessantste attracties liggen buiten de stadsrand. Denk maar aan C-mine op de oude mijnsite van Winterslag en kunstpark LABIOMISTA van Koen Vanmechelen op de Zwartbergsite. Ook Bokrijk en het Nationaal Park Hoge Kempen liggen om de hoek. Genk is de ideale uitvalsbasis om deze boeiende regio te ontdekken. In hotel ECU slaap je in het hart van de stad en geniet je van alle comfort en een lekker ontbijt. Iets verderop in dezelfde straat ligt La Botte, het restaurant van de broers Giacomazza. Hier ben je aan het juiste adres voor Italiaanse gastvrijheid en heerlijk authentieke gerechten uit de Italiaanse keuken. Provinciehoofdstad Hasselt is de stad van de mode en de jenever. Het is een leuke stad om te gaan shoppen, een terrasje te doen en te genieten van de Limburgse gezelligheid. In rooftopbar Bon’Air geniet je van een panoramisch zicht over de stad met een cocktail in de hand.

La Botte – Genk

Meer Limburg?!

Limburg heeft nog lang niet al haar geheimen onthuld. Het noorden van de provincie, de Maasvallei en de Voerstreek staan nog op ons verlanglijstje. Aanraders voor deze regio’s zijn altijd welkom.

Wil je ook proeven van de troeven van Limburg? Plan dan je trip naar Limburg alvast met volgende tips:

  • Op de website van Visit Limburg vind je alle toeristische info voor een uitstap naar Limburg.
  • Stippel je wandelroutes uit op deze website.
  • Limburg is een waar fietsparadijs. Start je fietstrip door Limburg hier.
  • Overnachten in Zonhoven vlakbij natuurgebied De Wijers? Het kan in guesthouse De Boomkikker. Mét verwarmd buitenzwembad.
Alden Biesen – Bilzen

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: