Fjorden, watervallen en gletsjers in Noorwegen

Fjorden, watervallen en gletsjers in Noorwegen

Noorwegen is een prachtig land. Elke natuurliefhebber komt er zeker aan zijn trekken: fjorden, watervallen, bossen, besneeuwde bergtoppen, gletsjers, meren,… De uitzichten zijn adembenemend mooi, maar ook de steden hebben heel wat te bieden. Stavanger, Bergen en vooral Oslo konden ons zeker bekoren. Toch blijft Noorwegen natuurlijk in de eerste plaats een natuurparadijs. Benieuwd naar al dat natuurschoon? Zet je dan schrap voor een roadtrip langs fjorden, watervallen en gletsjers in Noorwegen.

Tussenstop

Als je ervoor kiest om met de wagen naar Noorwegen te reizen, is het verstandig om je reis op te splitsen en in Denemarken te overnachten. Aarhus is dan een zeer goede keuze. Het is een levendige stad met een moderne haven en een ruim aanbod aan bars en restaurants. Zoek je liever de rust op? In de buurt van Aarhus vind je wel wat toffe accommodaties. Zo kun je slapen in Risskov, een residentiële woonwijk op een kwartiertje rijden van Aarhus, rustig gelegen aan het strand. We hielden alvast een positieve indruk over aan ons kort bezoek aan Denemarken: fijne mensen, verzorgde steden en mooie stranden.

Aarhus
Noorse Zuidkust

De Noorse Zuidkust is een populaire vakantiebestemming voor de Noren, velen hebben er een buitenverblijf. Het is dan ook vreemd dat het gros van de buitenlandse toeristen Zuid-Noorwegen links laat liggen, want deze streek is echt bijzonder mooi. Mandal staat bekend om z’n smalle straatjes met witte houten huizen. Kuier rond in de haven of wandel door het bos naar het zandstrand, net buiten het stadje. Volg verder de grillige kustlijn tot in Lindesnes, het meest zuidelijke punt van Noorwegen. Onderweg zie je af en toe de typische kleurrijke houten boothuizen opduiken langs het water. In Lindesnes kun je de uitstekend bewaarde vuurtoren bezoeken. Volgende stop is Sogndalstrand, een gezellig dorpje met veel winkeltjes en kunstgalerijen. De grootste stad in het zuiden is echter Stavanger, dé oliestad van Noorwegen. Blikvangers hier zijn het gezellige oude centrum en de sfeervolle haven.

Sogndalstrand
Hardangerfjord

Vlak voor de Hardangerfjord ligt de dubbele waterval Låtefossen. Het loont zeker de moeite om hier even halt te houden en je te laten verrassen door het forse natuurgeweld. Langs de Hardangerfjord liggen heel wat charmante dorpjes. Zelf sliepen we in Ulvik, een wondermooi plaatsje omgeven door bergen en fruitboerderijen. Ga zeker eens langs bij Syse Gard, een kleinschalige fruitboerderij waar je artisanale appelsap of ijs van schapenmelk proeft. Ondertussen geniet je van de fenomenale uitzichten op de fjord. Ulvik is ook een wandelparadijs. Een stevige lusvormige hike van een drietal uur brengt je door het bos naar een steile klif. Hier heb je een schitterend zicht op de Osafjord die zich in de diepte glinsterend voor je uitstrekt. In het tweede deel van de wandeling daal je terug af naar het dorp. Wandel- en fietskaarten vind je in de toeristische dienst in het centrum van Ulvik, vlakbij het water.

Fjorden, watervallen en gletsjers in Noorwegen
Osafjord
Bergen

Als je van de Hardangerfjord naar Bergen rijdt via de trage, mooiere route, kom je langs de Steindalsfossen. Achter deze waterval loopt een wandelpad. Bergen is een prachtige, maar ook zeer toeristische stad. Anderhalve dag is voldoende om de belangrijkste bezienswaardigheden te bezoeken. Het pittoreske Bryggen (UNESCO-werelderfgoed) trekt meteen de aandacht. In de smalle straatjes achter de kleurrijke façades vind je heel wat juwelierswinkeltjes en kunstgalerijen. Je bewondert er het werk van pottenbakkers en lederbewerkers. Iets hogerop liggen de wijken Skuteviken en Sandviken met hun kronkelende straatjes en houten huizen. Ook de hippe buurt rond Skostredet is een aanrader. Ga je graag winkelen? Dat kan in de autovrije winkelstraat (Strandgaten). En voor verse vis ga je naar Fisketorget, de vismarkt. Naast vis vind je er ook andere plaatselijke specialiteiten en souvenirs. Tot slot nog een culinaire tip: Bare Vestland. In dit restaurant serveren ze verfijnde Noorse tapas. Reserveren is aanbevolen!

Bryggen – Bergen
Sneeuwweg

Vanuit Bergen rijd je in een tweetal uur naar de Naerofjord (de smalste zijarm van de Sognefjorden én UNESCO-werelderfgoed). Wat verderop ligt de Aurlandsfjord. Dan heb je de keuze, ofwel rijd je door de Laerdalstunnel (de langste tunnel ter wereld), ofwel kies je voor de Aurlandsfjellet (de zogenaamde ‘sneeuwweg’). Wij kozen voor de sneeuwweg. We verloren er wel wat tijd, maar de uitzichten waren het meer dan waard. Een hoogtepunt (letterlijk) is het Stegastein viewpoint, een platform dat 650 meter boven de fjord zweeft. De Aurlandsfjellet is een prachtige weg die je enkel in de zomer kunt berijden. Je rijdt voortdurend over kronkelende bergwegen, tussen besneeuwde velden en spectaculaire watervallen.

Fjorden, watervallen en gletsjers in Noorwegen
Stegastein viewpoint
Lustrafjord

Een minder bekende fjord is de Lustrafjord. Met de ferry reis je van het schattige Solvorn naar Urnes, waar de prachtige houten staafkerk de bekendste attractie is. Door donkere tunnels rijd je naar de Feigumfossen waterval. Om de waterval langs de zijkant te bewonderen klauter je langs een steil, rotsig pad naar boven. In Luster is er een gezellige bakkerij (Lustrabui) waar je terecht kunt voor koffie en gebak. In deze streek ligt ook het Jostedalsbreen National Park, een van de mooiste nationale parken van het land. Hier moet je naartoe om de grootste gletsjers in Noorwegen te bewonderen.

Fjorden, watervallen en gletsjers in Noorwegen
Lustrafjord
Boekendorp

Fjaerland staat bekend als boekendorp. Overal zijn huisjes en schuurtjes omgetoverd tot tweedehandse boekenwinkeltjes. De meeste boeken zijn giften van mensen die het dorp bezoeken. Je vindt er vooral Noorse boeken, maar er is ook al een ruime collectie van Engelstalige literatuur. Fjaerland is een leuke tussenstop op weg naar het Lovatnet, een magnifiek turkoois gletsjermeer. Vanuit Loen volg je de smalle weg langs het meer. Onderweg ontdek je de tragische geschiedenis van het Lovatnet. Verschillende landverschuivingen zaaiden dood en vernieling in deze streek. Aan het einde van de weg ligt een restaurant (Kjenndalstova), maar er is ook voldoende plaats voor een picknick langs de oevers van het meer.

Fjaerland
Geirangerfjord

In Hellesylt of Geiranger scheep je in voor een cruise op de Geirangerfjord. Niet goedkoop, wel een must. Vanop het dek fotografeer je de boerderijen die tegen de bergflanken aanleunen en de verschillende imposante watervallen (de ‘Zeven Zusters’ en de ‘Bruidssluier’ zijn de spectaculairste). Bij het verlaten van het dorpje Geiranger, in de zomer overspoeld door toeristen, passeer je enkele mooie uitzichtpunten vanwaar je foto’s kunt nemen van de fjord. Op zoek naar een overnachtingsplaats tussen de Geirangerfjord en Oslo? De streek rond Lillehammer is het walhalla van de wintersport, maar ook in de zomer is het er fijn toeven. Bezoek het Olympisch Park met de Lysgårdsbakken, de skischans waar de opening van de Olympische Winterspelen in 1994 plaatsvond.

Fjorden, watervallen en gletsjers in Noorwegen
Geirangerfjord

Oslo

Vanuit Lillehammer is het ongeveer twee uur rijden naar Oslo. In de trendy wijk Grünerløkka ligt een overdekte markthallen met verschillende eetkraampjes waar je lekker kunt lunchen. Langs de rivier Akerselva die achter de markt stroomt liggen gezellige parken en diverse bars en restaurants. Als je de rivier stroomafwaarts volgt kom je zo uit bij de Oslofjord en het hypermoderne Opera House. Wat verder langs het water ligt een fort uit de dertiende eeuw (Akershus Festning). In het centrum imponeren de kathedraal en het Koninklijk Paleis. Wandel door de wijk Damstredet met zijn oude, kleurrijke huisjes en bezoek het nabijgelegen kerkhof waar de schilder Münch begraven ligt. Tot slot vind je in het regeringskwartier het 22 juli-senteret, een informatiecentrum over de aanslagen van 22 juli 2011 in Oslo en op het eiland Utøya. De toegang is gratis.

Akerselva – Oslo

Streetart & livemuziek

Vigeland Park ligt net buiten het centrum van Oslo, maar is vlot bereikbaar met de tram. In het park staan stenen en bronzen beelden van de hand van de Noorse beeldhouwer Gustav Vigeland,die de levenscyclus van de mens uitbeelden. Oslo was de perfecte afsluiter voor onze reis. Het is een creatieve, multiculturele en levendige stad. In de wijken Grünerløkka en Vulkan leeft de alternatieve scene helemaal op. De straten zijn gevuld met leuke boetiekjes en streetart. Er zijn veel toffe bars en ook voor livemuziek zit je hier goed. Bij Blå bijvoorbeeld zoek je een plaatsje uit aan een van de lange tafels langs de rivier, terwijl je geniet van een lekker drankje en een DJ of bandje de muziek verzorgt. Voor lekkere en betaalbare tapas of sandwiches trek je dan weer naar Delicatessen.

Vulkan – Oslo
Fjorden, watervallen en gletsjers in Noorwegen: praktische tips

Plannen om zelf naar het noorden te reizen en de fjorden, watervallen en gletsjers in Noorwegen met een bezoek te vereren? Bekijk dan ook even onze praktische tips.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: