Fjorden, watervallen en gletsjers in Noorwegen

Noorwegen is een prachtig land. Elke natuurliefhebber komt er zeker aan zijn trekken: fjorden, watervallen, bossen, besneeuwde bergtoppen, gletsjers en gletsjermeren,… De uitzichten zijn adembenemend mooi. Maar ook de steden hebben heel wat te bieden. Stavanger, Bergen en vooral Oslo konden ons zeker bekoren. Plannen om zelf naar Noorwegen te reizen? Bekijk dan ook even de praktische tips.

Aarhus

Als je ervoor kiest om met de eigen wagen naar Noorwegen te reizen, is het handig om je reis op te splitsen en in Denemarken te overnachten. Aarhus is dan een zeer goede keuze. Het is een levendige stad met een moderne haven en een ruim aanbod aan bars en restaurants. Zoek je liever de rust op? In de buurt van Aarhus vind je wel wat toffe accommodaties. Zo kan je slapen in Risskov, een residentiële woonwijk op een kwartiertje rijden van Aarhus, rustig gelegen aan het strand. We hielden alvast een positieve indruk over aan ons kort bezoek aan Denemarken: fijne mensen, verzorgde steden en mooie stranden.

Aarhus

Noorse Zuidkust

De Noorse Zuidkust is een populaire vakantiebestemming voor de Noren, velen hebben er een buitenverblijf. Het is dan ook vreemd dat het gros van de buitenlandse toeristen Zuid-Noorwegen links laten liggen, want deze streek is echt bijzonder mooi. Mandal staat bekend om zijn smalle straatjes met witte houten huizen. Kuier rond in de haven of wandel door het bos naar het zandstrand, net buiten het stadje. Volg verder de grillige kustlijn tot in Lindesnes, het meest zuidelijke punt van Noorwegen. Onderweg zie je af en toe de typische kleurrijke houten boothuizen opduiken langs het water. In Lindesnes kan je de uitstekend bewaarde vuurtoren bezoeken. Volgende stop is Sogndalstrand, een gezellig dorpje met veel winkeltjes en kunstgalerijen. In de rivier die zich een weg door het dorp slingert zie je zalmen opspringen. Stavanger is dé oliestad van Noorwegen. Naast het Noors oliemuseum is er een ‘speelplein’ gemaakt met oude onderdelen van boorplatformen en olietankers. Tof om te zien. Wandel zeker eens rond in het oude centrum en de sfeervolle haven van Stavanger. Een terrasje? Leuk, maar wel peperduur.

Sogndalstrand

Hardangerfjord

Vlak voor de Hardangerfjord ligt de dubbele waterval Låtefossen. Het loont zeker de moeite om hier even halt te houden en je te laten verrassen door het forse natuurgeweld. Langs de Hardangerfjord liggen heel wat charmante dorpjes. Zelf sliepen we in Ulvik, een wondermooi plaatsje omgeven door bergen en fruitboerderijen. Deze regio is zo’n beetje het Haspengouw van Noorwegen. Ga zeker eens langs bij Syse Gard, een kleinschalige fruitboerderij waar je superlekkere appelsap of heerlijk ijs van schapenmelk proeft. Ondertussen geniet je van de fenomenale uitzichten op de fjord. Ulvik is ook een wandelparadijs. Een stevige lusvormige hike van een drietal uur brengt je door het bos naar een steile klif. Hier heb je een schitterend zicht op de Osafjord die zich in de diepte glinsterend voor je uitstrekt. In het tweede deel van de wandeling daal je terug af naar het dorp. Wandel- en fietskaarten vind je in de toeristische dienst in het centrum van Ulvik, vlakbij het water.

Syse Gard – Ulvik

Bergen

Als je van de Hardangerfjord naar Bergen rijdt via de trage, mooiere route, kom je langs de Steindalsfossen. Achter deze waterval loopt een pad zodat je aan de achterzijde van de waterval kan wandelen. Bergen is een prachtige, maar ook zeer toeristische stad. Anderhalve dag is ruim voldoende om de belangrijkste bezienswaardigheden te bezoeken. Het pittoreske Bryggen (UNESCO-werelderfgoed) trekt meteen de aandacht. Achter de kleurrijke gevels langs de hanzekade gaan verschillende souvenirswinkels schuil. In de smalle straatjes achter de iconische façade vind je heel wat kunstgalerijen en juwelierswinkeltjes. Je bewondert er het werk van fiere ambachtslui zoals pottenbakkers en lederbewerkers. Iets hogerop liggen de wijken Skuteviken en Sandviken met hun kronkelende straatjes en houten huizen. Ook de hippe buurt rond Skostredet is een aanrader. Ga je graag winkelen? Dat kan in de autovrije winkelstraat (Strandgaten). En voor verse vis ga je naar Fisketorget, de vismarkt. Naast vis vind je er ook andere plaatselijke specialiteiten en souvenirs. Fans van de Noorse bestsellerauteur Karl Ove Knausgard moeten zeker iets gaan drinken in Café Opera waar hij een aanzienlijk deel van zijn studententijd doorbracht. Nog een culinaire tip: Bare Vestland. In dit restaurant serveren ze Noorse tapas. De gerechten zijn lekker en verfijnd en de bediening is erg vriendelijk. Niet goedkoop natuurlijk, maar naar Noorse normen valt het eigenlijk nog wel mee. Reserveren is aanbevolen.

Bryggen – Bergen

Sneeuwweg

Vanuit Bergen rijd je in een tweetal uur naar de Naerofjord (de smalste zijarm van de Sognefjorden en UNESCO-werelderfgoed). Wat verderop ligt de Aurlandsfjord. Dan heb je de keuze, ofwel rijd je door de Laerdalstunnel (de langste tunnel ter wereld), ofwel kies je voor de Aurlandsfjellet (de zogenaamde ‘sneeuwweg’). Zelf kozen we voor de sneeuwweg, we verloren er wel wat tijd, maar de uitzichten waren het meer dan waard. Een hoogtepunt (letterlijk) is het Stegastein viewpoint, een platform dat 650 meter boven de fjord zweeft. De Aurlandsfjellet is een prachtige weg die je enkel in de zomer kan berijden, je rijdt voortdurend over kronkelende bergwegen, tussen besneeuwde velden en spectaculaire watervallen.

Stegastein viewpoint

Gletsjerland

Een iets minder bekende fjord is de Lustrafjord, het is er zeer rustig, echt een verademing. Met de ferry reis je van het schattige Solvorn naar Urnes, waar de prachtige houten staafkerk de bekendste attractie is. Door donkere tunnels rijd je naar de Feigumfossen waterval. Om de waterval langs de zijkant te bewonderen klauter je langs een steil, rotsig pad naar boven. In Luster is er een gezellige bakkerij (Lustrabui) waar je terecht kan voor koffie en gebak. En als je dan toch in deze regio bent, rijd dan verder naar het Jostedalsbreen National Park, gletsjerland. Vanuit Gaupne rijd je helemaal tot aan de Aurlandsbreen, een zalige rit. Je reist door een zo goed als onbewoonde wereld, eerst langs een kolkende rivier, daarna klim je steeds hoger, de boomgrens voorbij. De staat van de weg is niet top, maar het is zeker doenbaar. Langs de bergflanken ligt er sneeuw. Na het parkeren van de wagen aan het einde van de weg moet je nog een stukje klimmen om de gletsjer te kunnen bewonderen. Onderweg kom je ook langs de Nigardsbreen (gemakkelijker te bereiken maar naar mijn bescheiden mening minder mooi dan de Aurlandsbreen).

Aurlandsbreen

Boekendorp 

Fjaerland staat bekend als boekendorp. Overal zijn huisjes en schuurtjes omgetoverd tot tweedehandse boekenwinkeltjes. De meeste boeken zijn giften van mensen die het dorp bezoeken. Je vindt er vooral Noorse boeken, maar er is ook al een ruime collectie van boeken in het Engels. Fjaerland is een leuke tussenstop op weg naar het Lovatnet, een magnifiek turkoois gletsjermeer. Vanuit Loen volg je de smalle weg langs het meer. Onderweg ontdek je de tragische geschiedenis van het Lovatnet, verschillende landverschuivingen zaaiden dood en vernieling in deze streek. Aan het einde van de weg ligt een restaurant (Kjenndalstova), maar er is ook voldoende plaats voor een picknick langs de oevers van het meer.

Fjaerland

Geirangerfjord

In Hellesylt of Geiranger scheep je in voor een cruise op de Geirangerfjord. Niet goedkoop, wel een must. Vanop het dek fotografeer je de boerderijen die tegen de bergflanken aanleunen en de verschillende imposante watervallen (de ‘Zeven Zusters’ en de ‘Bruidssluier’ zijn de bekendste). Bij het verlaten van het dorpje Geiranger, in de zomer overspoeld door toeristen, passeer je enkele mooie uitzichtpunten vanwaar je foto’s kan nemen van de fjord. Op zoek naar een overnachtingsplaats tussen de Geirangerfjord en Oslo? De streek rond Lillehammer is het walhalla van de wintersport, maar ook in de zomer is het er fijn toeven. Bezoek het Olympisch Park met de Lysgårdsbakken, de skischans waar de opening van de Olympische Winterspelen in 1994 plaatsvond.

Geirangerfjord

Oslo

Vanuit Lillehammer is het ongeveer twee uur rijden naar Oslo. Een toffe plek om te overnachten is het PS:Hotell in de trendy wijk Grünerløkka. Aan de overkant van het hotel ligt een overdekte markthallen met verschillende eetkraampjes waar je lekker en budgetvriendelijk kan lunchen. Langs de rivier Akerselva die achter de markthallen stroomt liggen gezellige parken en verschillende bars en restaurants. Als je de rivier stroomafwaarts volgt kom je zo uit bij de Oslofjord en het hypermoderne Opera House. Wat verder langs het water ligt een fort uit de dertiende eeuw (Akershus Festning). In het centrum imponeren de kathedraal en het Koninklijk Paleis. Wandel door de wijk Damstredet met zijn oude, kleurrijke huisjes en bezoek het nabijgelegen kerkhof waar de schilder Münch begraven ligt. In het regeringskwartier vind je het 22 juli-senteret, een informatiecentrum over de aanslagen van 22 juli 2011 in Oslo en op het eiland Utøya. De toegang is gratis. Rondom het centrum zie je nog steeds de sporen van de bomaanslag. Naast een reconstructie van de gebeurtenissen op de dag zelf zijn er ook aangrijpende getuigenissen van de slachtoffers die het nog kunnen navertellen. Vigeland Park ligt net buiten het centrum maar is vlot bereikbaar met de tram. In het park staan stenen en bronzen beelden van de hand van de Noorse beeldhouwer Gustav Vigeland die de levenscyclus van de mens uitbeelden.

Akerselva – Oslo

Street art en livemuziek

Oslo was de perfecte afsluiter voor onze reis. Het is een creatieve, multiculturele en levendige stad. In de wijken Grünerløkka en Vulkan leeft de alternatieve scene helemaal op. De straten zijn gevuld met leuke boetiekjes en street art. Er zijn veel toffe bars en ook voor livemuziek zit je er goed. In Blå zit je aan lange tafels langs de rivier terwijl een dj of bandje de muziek verzorgt. Voor lekkere en betaalbare tapas of sandwiches trek je naar Delicatessen.

Street art – Oslo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: