Bult | Marieke de Maré

Bult

Waardering: 4 uit 5.

Een jonge vrouw, een oude vrouw en een lange slanke man wonen samen op Bult. De jonge vrouw is sterrenkundige en lid van een klimclub, de oude vrouw verzamelt knikkers. Samen beslissen ze een haag te plaatsen tussen hun tuinen. Het brengt hen dichter bij elkaar. De lange slanke man is een kunstenaar met een nachtvlinderhond. Hij zou graag de jonge vrouw tekenen, maar dat lukt hem niet zo goed. 

Knikkers

De drie personages verwerken elk op hun eigen manier het verlies van hun moeder. Ze vinden elkaar in hun eenzaamheid. Er gebeuren geen spectaculaire dingen in Bult. De hoofdpersonages eten taart, snoeien de haag, gaan wandelen of knikkeren. Knikkers spelen een originele, symbolische rol in het verhaal. In het prachtige slotstuk wordt de betekenis van de knikkers onthuld.

Mysterie en schoonheid

Bult telt slechts 126 bladzijden en bevat veel witruimte, ik las dit pareltje dan ook in een mum van tijd uit. Ik kon niet stoppen met lezen. Misschien lees ik het nog eens opnieuw, maar dan trager, om alles beter in me op te nemen.  De Maré schrijft zeer poëtisch en beeldend, ze tovert met haar pen. Tegelijk blinkt haar verhaal ook uit in eenvoud.

“Daar, waar dat wat ze wisten raakte aan de zee van dingen die ze niet wisten, schitterenden het mysterie en de schoonheid van het heelal. Het benam hun de adem.”

Veelbelovend

De debuutroman van Marieke De Maré is veelbelovend. Ik hou van haar schrijfstijl, van het wonderlijke universum waarin haar personages bewegen en van de manier waarop ze gevoelige thema’s als eenzaamheid en verlies uit haar pen schudt. Bult is erg fantasierijk, zit vol liefde en subtiele humor, en is ook nog eens ontzettend mooi vormgegeven. Chapeau!

2020 – Uitgeverij Vrijdag – 126 blz.

Geef een reactie

%d